Home > > Hak de knoop rond de Hallen door

Hak de knoop rond de Hallen door

Een bijdrage van Rebecca van Putten

De Hallen

Elke keer als ik weer een stukje lees over De Hallen heb ik spijt dat ik de politiek niet in ben gegaan. Mijn handen jeuken...
Ik zou namelijk wel weten wat er met die mooie oude tramremise gedaan zou moeten worden!

In de jaren 90 woonde ik in een (verbouwd) fabriekspand in Den Haag.
Het pand stond al jaren op de nominatie om gesloopt te worden en werd halverwege de jaren 80 betrokken door een groep krakers uit de Blauwe Aanslag (oud Haags belastingkantoor).
Van het een kwam het ander.
De krakers vonden dat het fabriekspand behouden moest blijven voor de stad en gingen met de gemeente onderhandelen. Er werd een architectenbureau ingeschakeld.
En zo trokken begin jaren 90 de eerste bewoners in hun nieuwe huizen.

De opzet was en is ideaal. Er zitten winkelpandjes in, ateliers voor (beginnende) kunstenaars, twee-, drie- en vierkamerwoningen, groepswoningen voor studenten en ouderen, een vergaderruimte, een café en een grote tuin, overdekte parkeerplaatsen.
Natuurlijk heeft het project veel voeten in de aarde gehad. Een oud-wethouder van de gemeente Den Haag riep ooit woedend dat dit de eerste en de laatste keer was dat hij zijn vingers zou branden aan een dergelijk project. Uiteraard stond hij, trots als een pauw, helemaal vooraan toen het project in 1990 de Stadsvernieuwingsprijs en in 1991 de Nationale Renovatieprijs kreeg uitgereikt.

Twee vliegen
Een dergelijke opzet lijkt mij voor de De Hallen ideaal. Je slaat op die manier namelijk een heleboel vliegen in één klap.
Er wordt (betaalbare) woonruimte gecreëerd, werkruimte geboden aan kunstenaars, winkelruimte voor (beginnende) ondernemers en door de grote diversiteit aan bewoners wordt de sociale cohesie enorm bevordert.
Bovendien kan met een dergelijk plan de gehele tramremise als Industrieel Monument voor de stad behouden blijven.

Creatief
Een beetje creatieve wethouder kan dan nog bedenken dat er ook wat koopwoningen tussen gestopt kunnen worden. Bovendien kunnen de wat grotere woningen verhuurd worden voor een bedrag boven de huurgrens, wat weer leuk is voor mensen die door de nieuwe Europese regelgeving nu dreigen tussen de wal en het schip te vallen.

Waarom er zo lang over de Hallen moet worden gepraat, vergaderd, gepland en uitgesteld is me dan ook een raadsel.
Blijkbaar is er niemand binnen de Stadsdeelraad van (Oud-)West die een knoop durft door te hakken.


achttien reacties op "Hak de knoop rond de Hallen door"

Sjaan
-1-  Sjaan:
Werkruimte bieden daar aan kunstenaars is een topplan. Uiteraard betalen ze wel marktconforme huur-koopprijzen toch? Subsidie-feestjes doen we niet meer aan.
Arnoud de Jong
@Sjaan: Dan hoop ik niet dat je huursubsidie, zorgtoeslag of hypotheekrenteaftrek hebt.
Kan dan ook niet meer, want dat zijn ook allemaal 'subsidiefeestjes'.
Dat is de ellende met de meeste pvv-ers: ze roepen maar wat, zonder dat ze weten waar ze eigenlijk over praten. Heel vermoeiend.
Zonder subsidies zou het leven wel eens onverwacht duur kunnen uitpakken voor je.
Maaike
-3-  Maaike:
Zowat alles wat in Amsterdam leeg staat wordt bestemd voor kunstenaars.
Waarom eigenlijk?
Als ik naar de Czaar Peterstraat kijk vind ik het niet zo geslaagd: het is nogal een artistieke monocultuur geworden.
Wat dacht je van een yogastudio, een fietsenmaker, of een schaakclub in de Hallen?
Hebben de bewoners ook nog wat aan.
Bart
-4-  Bart:
Maaike, niet zeuren! De meeste leegstaande ruimtes in Amsterdam staan lang leeg,leeg en nog eens leeg...
En natuurlijk zijn een fietsenmaker, lijstenmaker, klompenmaker,bakfietsenmaker (hoewel?), kofiezetapparatenmaker en nog veel meer gedreven ambachtslieden welkom in een dergelijk multifunctioneel bedrijfspand, ook designontwerpers, architecten, 3d designers en nieuwe tasjesontwerpers, natuurlijk...
Blij dat dergelijke prachtige locaties niet volgeplempt worden met foeilelijke woontorens.
En Sjaan, nog hypotheekrenteaftrek ontvangen, deze maand?
Maaike
-5-  Maaike:
@ Bart: mijn punt is dat leegstaande ruimtes bestemd worden voor kunstenaars. Als fietsenmaker kom je er niet in.
Probeer t maar s.
Dus laat ik het dan maar zo zeggen: waarom geilt Amsterdam zo op kunstenaars?
JohnN
-6-  JohnN:
@ Maaike: misschien heeft het iets met creativiteit te maken. Monocultuur lijkt me in dit verband een heel vreemde associatie, daarbij denk ik eerder aan nagelstudios, zonnebankcentra, kapsalons e.d.
Maaike
-7-  Maaike:
@ JohnN; hoe definieer je creativiteit dan?
Is dat een schilderij? Of kan het ook een dagschotel, schaakmat, een zonnegroet of een nieuwe voorvork zijn?
Sjaan
-8-  Sjaan:
@Bart: hypotheekrenteaftrek ja. Maar toevallig geen huursubsidie, stadspas, bijstand, uitkering, zorgtoeslag, gehandicaptentoeslag, kindtoeslag. Als ik dit zo lees lijkt werkloosheid me zo gek nog niet! Beetje zwart hobbyen ernaast, paar tropische planten op zolder en ziedaar: de Groenlinkse droom is werkelijkheid!
Arnoud de Jong
Sjaan heeft geen familie met een handicap of chronische ziekte, dat mag duidelijk zijn...
Bart
-10-  Bart:
Maaike, je kent Amsterdam niet: kijk bijv. naar de van Ostadestraat(theater, kunstenaars, drukkerij, ontwerpstudio, fietsenmaker etc.), het Veemgebouw in de van Diemenstraat en nog heel veel andere voorbeelden. De meesten komen voort uit gekraakte gebouwen, later omgevormd tot bedrijfsverzamelgebouw...
JohnN
-11-  JohnN:
@ Maaike - je weet het best he, een schilder kan creatief zijn, een siersmid, een pottenbakster, een tapijtknoper idem. Ja een dagschotel kan ook nog, maar dan moet het wel elke dag een andere dagschotel zijn, net zoals geen dag dezelfde is.
Om een kunstzinnige buurt of straat als monocultuur te beschrijven doet de creatieven geen recht. Juist hun verschilligheid verdraagt dat niet.
@ Bart: laat maar, Maaike weet wel beter, ze huldigt een oppervlakkig oordeel tegen beter weten in.
Hans
-12-  Hans:
Wat de overheid betaalbare woonruimte noemt is in mijn ogen schandalig duur. Als 600 euro per maand voor een woning van 59m2 gezien wordt als een lage huur, dan is de 1600 euro netto per maand die ik verdien een hongerloontje.
Bart
-13-  Bart:
@Hans: 600E voor 59m2 is geen vaststaand bedrag, dat hangt van het puntensysteem af en de verhuurder, particulier of woningcorporatie (kun je navragen bij het http://www.steunpuntwonen.nl)
En 1600 E netto is ook relatief: huursubsidie, kinderbijslag, evt. hypotheekrenteaftrek etc.
Mijn advies: vraag advies! (ik verdien minder met een hypotheek van 160.000 E) en redt het prima...
Karel
-14-  Karel:
@Hans: 600 euro per maand in Oud-West voor 59m2 tegen t centrum aan is ONDER de marktprijs. Maw de belastingbetaler mag jou sponsoren om te goedkoop te wonen op een locatie die boven je stand is qua portemonnaie.

Mensen als Hans:'Ik ben ook een mens dus ik heb ook recht om op de Dam te wonen voor een kwartje'. Die tijd moet echt es afgelopen zijn. Doe dat lekker uit je eigen beurs.

Je gaat toch ook niet lopen janken 'ik heb ook recht om in een Maserati te rijden, maar ik kan alleen maar een VW betalen'. Man the fuck up.
Doedelzak
-15-  Doedelzak:
Karel is lekker gezellig bezig.
Wonen is veel te duur, er is geen schaarste want er staan zoveel gebouwen leeg!
Wonen is een eerste levensbehoefte (zeker in ons heerlijke klimaat) en dat moet voor ieder betaalbaar zijn.
Wake the fuck up.
IMBY
-16-  IMBY:
@Rebecca
Uhum, misschien is het verschil met Den Haag dat ze daar geen wijkparlementjes hebben die vooral dat willen wat niemand zit zitten?
Zonder stadsdeelbemoeienis was dit allang een parel in de stad geweest.
Nu: rails herstellen naar Bilderdijkstraat en monumentale trams terugbrengen met monumentaal straatmeubilair. Zeg TransportMuseumAmsterdam.
@Maaike: bewoners schaken inmiddels online - bezoeken de fitnesscentra en sportscholen in de buurt - parkeren scooters en auto's in ondergrondse Pgarages en frequenteren nauwelijks de vier of vijf fietsenmakers in de buurt. Daar komen de yuppen uit de grachtengordel op zoek naar een trendy tweewieler.
Arnoud de Jong
Karel woont met z'n ferme taal waarschijnlijk in dmv hypotheekrenteaftrek zwaar gesubsidieerde koopwoning. Moet ook maar eens afgelopen zijn dan.
Bart
-18-  Bart:
@ Arnoud: Karel woont waarschijnlijk naast Sjaan...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.