Home > > Straatnamen vaak te lang

Straatnamen vaak te lang

Met het toenemend gebruik van mobiele navigatie, zoals op smartphones, blijkt dat vele straatnamen wel erg onpraktisch zijn.
Ze zijn domweg te lang.

Op donkere regenachtige avonden sta je op een klein aanraakschermpje vertwijfeld namen in te typen als Jeltje de Bos Kemperpad, Esther de Boer-van Rijkstraat, Tutein Noltheniusstraat, Christiaan Snouck Hurgronjehof of Van Tuyll van Serooskerkenweg

Dergelijke namen zijn natuurlijk niet meer van deze tijd. Het is jammer voor Jeltje, Tutein en Christiaan, maar hier kunnen we niet meer aan gaan beginnen. Hun namen zijn onnodig lang en lastig. Het Groot Dictee is er niets bij.
Ik zeg: inkorten die hap.
De vroege bewoners van deze stad hadden een vooruitziende blik.
Zij bedachten simpele namen als 'Dam' en 'Nes'. Die werden door het veelal ongeletterde plebs tenminste begrepen!

Men kan tegenwerpen dat navigatiesystemen steeds vaker ook gesproken instructies accepteren. Maar geef toe, het voelt toch niet echt comfortabel om midden in de Kalverstraat tot zes keer toe 'Dubbele Worststeeg' tegen je smartphone te moeten staan roepen. Want sneller begrijpen die dingen je niet.

Een ander tegenargument kan zijn, dat veel straatnamen de historie van Amsterdam weerspiegelen. Hier kunnen wij met een gerust geweten onze schouders over ophalen. Dat is toch allemaal paarlen voor de zwijnen. Het aantal Amsterdammers dat geen benul heeft van de herkomst van hun eigen straatnaam is ver in de meerderheid.

Laten we voorlopig eerst maar eens beginnen met het inkorten van de allerlangste namen. Daar doen wij op z'n minst de jongste generatie taxichauffeurs (en daarmee onszelf) een plezier mee.
Het scheelt tenslotte toch weer minstens honderd euro als ze daardoor niet via de Schellingwouderbrug omrijden naar de Burgemeester Vening Meineszlaan. Die moet straks gewoon Veninglaan heten.
En zelfs dan loop je nog het risico op de vraag: "Is dat met een lange of een korte F?"

dertien reacties op "Straatnamen vaak te lang"

De Lutsjes
-1-  De Lutsjes:
“Het aantal Amsterdammers dat geen benul heeft van de herkomst van hun eigen straatnaam is ver in de meerderheid”.

Kunt U dit onderbouwen?

Wij zijn het overigens wel met U eens hoor!
WK
-2-  WK:
Noem hem dan maar Meineszlaan.
Met een driepoot.
Of Meineslaan, zonder z.
(Zie Wikipedia: Vening Meinesz is een Hollandse achternaam die in de 19e eeuw ontstond door een huwelijk tussen de Amsterdamse belastinginspecteur Hendrik Meinesz en zijn nicht Sjoerdje Veening. Hun zoon Sjoerd Vening Meinesz (geboren in 1833) was de eerste drager van de dubbele naam.)
Of Sjoerdlaan (zo heette die burgemeester).

Arnoud signaleert het probleem voornamelijk bij straten die naar personen genoemd zijn.
Dus: zijn de persoonsnamen óók te lang? Of moeten we gewoon minder personen vernoemen?
Er zijn wel een paar voorkomende voornamen die ik een aanfluiting op een straatnaambordje zou vinden - hoe verdienstelijk de dragers tegelijkertijd ook zouden kunnen zijn ....
WK
-3-  WK:
(2) Bovendien hèb je de naam van de oprichter van het Nederlands Olympisch Comité al flink afgekort - en dan niet alleen maar door de dubbele l weg te smokkelen:
Wat dacht je van de... Frederik Willem Christiaan Hendrik baron van Tuyll van Serooskerkenweg ?
En Tutein Nolthenius? Dat is óók al een dubbele achternaam.
Voluit zou het de Rudolph Peter Johann Tutein Noltheniusstraat wezen.

Oefff.
Arnoud de Jong
Oeps, heb ik een l vergeten? Dan moet ik dat maar even verbeteren. Dank voor de opmerkzaamheid.
Jip
-5-  Jip:
Nou, deze (import!-) Amsterdamse weet toevallig waarom het Jeltje de Bosch Kemperpad heet zoals het heet: Jeltje gaf verpleegstercurussen . Dit is geen tikfout, staat al jaren zo op het straatnaambord. Die extra s was blijkbaar te duur.
Walther Schoonenberg
-6-  Walther Schoonenberg:
Dit lijkt mij nu echt een luxeprobleem.
Xiwel
-7-  Xiwel:
Neem aan dat in Amsterdam de Ferdinand Bolstraat gewoon FeBostr heet. Op die manier is veel te verkorten. Zo heb ik in een naburig dorp kennissen in de FredHenkstr wonen. Die kennissen en anderen hoor ik daar nooit over, maar de postbode vind mijn afko prima. Die kijkt alleen naar de postcode en het huisnummer.
Jip
-8-  Jip:
@xiwel Het kan nog korter. In Den Haag heet de FredHenk de Fred.
JohnN
-9-  JohnN:
gt t hier om kl irrit ?
en inderdaad meneer Postcode van 1978 zal zich postuum nog zeer verheugen om deze discussie die hij destijds voor Tante Pos uit de wereld hielp.
overigens was goede oude Nederlandsche Spoorwegen al voor de oorlog zn tijd vooruit: plaatsnamen werden in dnstverkr en op pltsbew al vrkrt aangeduid - Eindhoven was Ehv, Amsterdam was AsdCS AsdSlt of AsdAsl.
Nieremeuker
-10-  Nieremeuker:
wat vindt u van de Marius van Bouwdijk Bastiaanstraat?
WK
-11-  WK:
@Nieremeuker:
De afkortingswoede slaat alwéér toe:
De Marius van Bouwdijk Bastiaanstraat heeft in werkelijkheid twee letters méér!
Het is Bastiaan'se straat
Marius van Bouwdijk-Bastiaanse (1886-1964) -Naar hoogleraar en gyneacoloog in het Wilhelmina Gasthuis.
Adam Smid
-12-  Adam Smid:
De Gillis van Ledenberghstraat heette overigens jarenlang op een van de straathoeken Gilles van Ledenberghstraat. Ook leuke om uit te leggen aan buitenlanders trouwens.
Hein Wester
-13-  Hein Wester:
Zowel voor- als achternaam kennen verschillende spellingen in allerlei bronnen: Gielis, Gillis, Gilles en Van Ledenberch, Ledenberg, Ledenbergh, Leedenberch, Leedenberg.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.