Home > > De beweging kraakt

De beweging kraakt

Anarchie symbool
Ik heb wel wat met krakers. Zou het komen omdat mijn eerste vriendje een kraker was?
De achterliggende ideologieën (veganisties, feministies, anarchisties, nudisties) en de leuke plekken die dankzij de kraakbeweging zijn gecreëerd, voeden mijn sympathie.
Alleen is kraken tegenwoordig illegaal. De woningnood is niet opgelost, maar kraken is niet meer van deze tijd.
Aldus ons rechtsdragend leiderschap te Den Haag.
Met de anti-kraakwet heeft de regering een bom onder de kraakbeweging gelegd.
Gelukkig trekken de krakers zich daar weinig van aan.
Kollektieve gekte
Jammer genoeg kan de kraakbeweging ook behoorlijk zelfdestructief zijn.
Want krakers zijn ook mensen. Ondanks hoogstaande idealen kunnen ze heel klein van geest zijn.
Regelmatig bezoek ik sauna Fenomeen in het Binnepret-complex. Het is gezellig, ontspannen en betaalbaar. Om over het mannelijk schoon nog maar te zwijgen.

Nou is het zo dat deze 'Paradiso onder de sauna's' gaat verdwijnen.
Een rijke eigenaar die de boel wil ontruimen?
Nee hoor: de krakers bestrijden de krakers. Via de rechter probeert een aantal krakers de sauna eruit te werken. Onder meer omdat de mensen van de sauna te commercieel zouden zijn, onvoldoende mee zouden doen aan 'het kollektief'.
En met succes: per 1 maart houdt Fenomeen op te bestaan.

Zuiver commercieel
De ironie hiervan is, dat de bezoekers nu overgeleverd zijn aan commerciële, dure 'spa's' die overal in de stad opduiken.
Ter vergelijking: de entree bij Fenomeen is 8 euro. Bij Spa Zuiver 35 euro.

Ik vind het zuur, treurig en sneu dat door onderlinge kinnesinne Amsterdam straks een unieke plek kwijt is.
Door principieel geneuzel wordt een grote groep sauna-gangers iets ontnomen. En zo wordt een stoombad nemen (zo heilzaam voor mijn krakend gestel) een zeldzame luxe.
Al procederend streeft men de eigen doelen en idealen voorbij.

zestien reacties op "De beweging kraakt"

Jan Eggenkamp
-1-  Jan Eggenkamp:
Uit mijn hart gegrepen! Jammer dat men elkaar de tent uitvecht terwijl het zo leuk kan zijn. Ik ben nog nooit bij sauna Fenomeen geweest maar als hij eventueel toch kan blijven bestaan dan kom ik zeker eens langs.
M. Herzberg
-2-  M. Herzberg:
Het zou Amsterdam Centraal zieren om toch even na te trekken waarom het Binnenpretcollectief niet meer met de lui van fenomeen will samenwerken.

De kraakbeweging gaat niet vooral over goedkoop badderen namelijk. Van iedereen die binnen de bescherming van de barricades een project trapt, wordt ook verwacht dat ie zich transparant en solidair opstelt. Dat doet fenomeen al jaren niet meer helaas.

Misschien vindt de auteur 8 euro een koopje , maar anderen willen toch graag weten , hoe precies deze 8 euro dan besteed worden (om maar een voorbeeld te noemen).

De verhouding tussen Binnenpret en Fenomeen is immers niet zomaar een van huurder en verhuurder. Er is dus accountability gevraagd, en die wenst Fenomeen al jaren niet meer te geven.
Jack Jansen
-3-  Jack Jansen:
De reactie van M. Herzberg onderschrijft volgens mij precies het probleem dat Maaike Klein schetst.

Jammer, de sauna in de Binnenpret was een van de laatste activiteiten van de kraakbeweging waarmee ze zich in brede kring mee profileerden.
Martijn Mulder
-4-  Martijn Mulder:
Het commentaar van M. Herzberg gaat over de situatie van minstens 6 jaar (!) geleden. Toen is de huur opgezegd, en sindsdien wil de Binnenpret geen enkel contact meer met Fenomeen. Dat er veel ten goede veranderd is, onder andere openheid van de financiën, dat is geheel aan hun voorbij gegaan. Heel, heel jammer. Ik heb me 6 jaar met hart en ziel ingezet om Fenomeen te behouden en te verzoenen met de Binnenpret. Het bleek tevergeefs.

Martijn Mulder
Secretaris Sauna Fenomeen
Rob Schutte
-5-  Rob Schutte:
M.Herzberg schrijft: “Er is dus accountability gevraagd, en die wenst Fenomeen al jaren niet meer te geven.”

De waarheid is dat ik sinds ik zes jaar geleden voorzitter van het bestuur van Fenomeen geworden ben, wij er alles aan gedaan hebben om met de Binnenpret in gesprek te komen en ons keer op keer bereid getoond hebben om aan al hun grieven tegemoet te komen, inclusief inzage in de financiele jaarverslagen van onze accountant. Sauna Fenomeen heeft niks te vergebergen. Maar De binnenpret heeft deze handreikingen consequent afgewezen en volhardde in haar verbeten strijd Sauna Fenomeen kostte wat het kost weg te krijgen.
Dat daarmee veel meer verloren gaat dan “een plek om goedkoop te badderen” zal voor een ieder die de laatste jaren Fenomeen bezocht heeft duidelijk zijn. De reactie op Saunafenomeen.nl/forum getuigen daarvan.
De ironie wil dat veel (zo niet alle) van de grieven van de Binnenpret niet alleen achterhaald zijn, maar destijds zelfs veroorzaakt zijn door toenmalige Fenomeen/Binnenpret leden die nu als lid van de Binnenpret daarover klagen!!
Maaike
-6-  Maaike:
De ondergang van Fenomeen is collateral murder
JohnN
-7-  JohnN:
Jammer maar wel het gevolg van gebrek aan echte wil tot het dienen van gemeenschappelijk belang. Zoals het ook in de politiek mis gaat en sociale belangen niet voeren tot echte progressieve binding . Het menselijk tekort.
Nou ben ik persoonlijk niet zo van de sauna - ik geloof niet dat langdurig zweten zonder inspanning zo gezond is - dus een wisseldouche (eerst warm, dan koud) spaart me 8, sorry 35 euro uit.
Sjaan
-8-  Sjaan:
Kraken is illegaal. Opgerot staat netjes stelletje profiteurs :)
Arnoud de Jong
Kijk eens aan Sjaan, zo kennen we je weer...
Maaike
-10-  Maaike:
@ M. Herzberg: wat gebeurt er dan met de 35 euro entree die men betaalt voor Zuiver?
Dat boeit je niet?
En zo denigrerend te doen over de heilzame werking van stoombad en sauna is ook wel erg kortzichtig. Het is bekend dat veel mensen hebben er lichamelijk en geestelijk baat bij hebben.
Jammer dat je iets moois stuk wilt hebben.
Paul Bakker
-11-  Paul Bakker:
Het zwijgen nu van M. Herzberg is illustratief voor de handelswijze van de Binnenpret lijkt me. Waar die 8 euro de laatste jaren vooral naar toe gingen: advocaat kosten! En het gezelschap dat zo graag tegen de overheid schopt, maakt opeens wel weer dankbaar gebruik van het systeem met hun pro-deo advocaat. Hoe krom wil je het hebben? Waar hen uiteindelijk om te doen is, is om hun eigen mensen erin te hebben. Een soort eigen volk eerst, dat er een heleboel mensen gebruik van de sauna maken, interesseert ze geen h*l!
Ach ja, die (ex)krakers, het zijn net gewone mensen.
Wendy
-12-  Wendy:
M. Herzberg ik krijg last van plaatsvervangende schaamte. Waar zijn de vroegere krakers idealen gebleven? Hoe ouder hoe rechtser? Jij vraagt Fenomeen om transparant en solidair te zijn, maar hoe zit het met jou solidariteitsgevoel? Ik ben maar sinds kort bezoeker van Fenomeen en was zo happy dat ik een betaalbare sauna had gevonden waar ik me thuis voel en op mijn gemak. Het zijn financieel zware tijden voor mij en Amsterdam is een hele dure stad als je wat leuks wilt doen. M.Herzberg je moet je diep diep schamen, weer iets heel leuks weg uit Amsterdam. Mensen als jij maken deze stad kapot en belasten onnodig ons rechtssysteem.
Bart
-13-  Bart:
Zolang sauna Fenomeen bestaat, en dat is al hééél lang, zegt ondergetekende, ex-kraker, is er al ruzie met een paar vervelende zeurders van het “binnenpret” collectief... Dat is 1 feit.
Het 2e feit is dat sommige ex-krakers op grond van het 'legaliseren' van hun gekraakte ruimte bijzonder rancuneus en bezitterig zijn geworden, op het vvdérige af...
Niet alle ex-krakers hebben nog steeds goede en haalbare idealen, en brengen die ook in de praktijk. De eindeloze ruzies over de sauna vind ik echt de limit, hoe klein kun je als 'restantje' amsterdamse kraakbeweging zijn....
Maaike
-14-  Maaike:
Elke generatie verwordt tot wat hen voorging.
cor
-15-  cor:
ex-krakers kunnen soms heel vervelend zijn en worden zelf een soort huisbaasjes waar ze vroeger tegen streden. de sauna moet per 1 mrt weg. Ik kom in ieder geval niet meer naar de Binnenpret.
Johan Sterk
-16-  Johan Sterk:
Hoewel ik evenals speculatie-met en diefstal-van onroerend goed altijd problematisch gevonden heb, heb ik jarenlang genoten van sauna fenomeen. Jammer dat er niet wat meer continuïteit in bestuur was en men elkaar niet wat volwassener tegemoet kon treden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.