Home > > Arrestatie Bennie viel verkeerd

Arrestatie Bennie viel verkeerd

De blinde quasi-orgeldraaier Bennie Volkens werd onlangs door vier agenten gearresteerd. Hij had geen vergunning. Grote verontwaardiging alom.

Foto: Arnoud de Jong

Gemengde gevoelens, Amsterdam is verontwaardigd. Voorpaginanieuws in de Telegraaf, links en rechts zijn het met elkaar eens. Borrelpraat, van de Amsterdamse penoze in broodjeszaak Louman tot aan de wachtende moeders op de schoolpleinen.
Meningen, over een blinde orgeldraaier die het niet van zijn muziek moet hebben.

Waar orgeldraaiers het zwaar hebben en liever de winkelstraat uit gekeken worden, is Bennie here to stay. Al drieëntwintig jaar!
Waar vind je nog iemand die drieëntwintig jaar dag in dag uit hetzelfde doet, als kleine zelfstandige middenstander of gewoon voor een baas?

Vragen? Die zijn er bij mij genoeg. Hoezo vier agenten? Kregen er twee een lift naar het hoofdbureau? Waren ze in opleiding en was dit een praktijkdag? Kwamen ze bewust voor 'the blind organ grinder', of berust dit alles op een samenloop van omstandigheden? Nieuw beleid van een rechtse regering of niet uitgevoerd beleid door een links kabinet?

Vragen die ik zou willen stellen aan Bennie; Is dit je levensonderhoud, leef je van een uitkering? Heb je nooit nagedacht over een vergunning? Ben je bang dat je niet door de toelatingscommissie komt? Of ben je gewoon bang? Hoezo een mes, om een appel te schillen of voor de terug rit met tram 13 naar Geuzenveld?

Wil niet hard over komen Bennie, maar als jonge jongen was ik ook wel een beetje bang voor je. Twijfels over je blindheid, ja ik ben eerlijk, maar ik was nog jong. Twijfels over je skills waren terecht, een linnen tasje met daarin een cassetterecorder dekt niet echt de lading. Later in een volwassener stadium misschien jaloers op je ontwapenendheid, verontwaardigd als je plek door conculega's ingenomen was.

Verontwaardigd ook, over al die meningen. Waren al die meningen een duppie waard dan had je tot de lente thuis kunnen blijven.
Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat je aan mij ook nooit een cent verdiend hebt en ook mijn mening is hetzelfde waard.
Maar als de Amsterdamse politie consequent straatartiesten in elk genre gaat oppakken -van de Roemeense trompettist op de Nieuwmarkt tot Evil Dead in zijn stomme pak op de Dam-, dan spijt het me voor je Bennie.
Dan hoop ik dat je een andere dagbesteding vindt en genoeg gespaard hebt voor je pensioen.

Foto boven: Bennie, enkele weken geleden - ©Arnoud de Jong.


negentien reacties op "Arrestatie Bennie viel verkeerd"

Sjaan
-1-  Sjaan:
Bennie hoort bij Amsterdam man. Die moet ingebalsemd worden en bij Madame Tussaud gezet worden, in dat grote ronde raam op de top. Bennie forever op de Dam.
Ashaman
-2-  Ashaman:
Lekker geschreven stuk...

En inderdaad Bennie hoort bij Amsterdam, tis altijd hetzelfde, smeris maakt zich liever druk over Bennie dan de werkelijke problemen aan te pakken...
W. Oning
-3-  W. Oning:
Je vraagt je toch werkelijk af wat er in het brein van zowel de schrijver als dat van de betreffende agent omgaat!
Don de Jong
-4-  Don de Jong:
Incidenten krijgen vaak een eigen leven. Hier het verhaal van de politie! http://www.politie-amsterda...
W. Oning
-5-  W. Oning:
@ Don:
Had dit verhaal ook al gelezen, blijft overeind waarom Simon Westra zo'n artikel neerzet.
Als Welten een oogje dichtknijpt in geval er een een gesluierde dame voorbij komt, dan ligt het toch ook voor de hand om even de andere kant op te kijken als je Bennie ziet staan. Gedogen kunnen we als geen ander in deze stad, maar kennelijk gebeurt dit wel op uiterst selectieve wijze.
Dr.D
-6-  Dr.D:
Snap die collectieve verontwaardiging niet. Bennie doet helemaal geen zak, is geen orgeldraaier en voegt niets toe in het straatbeeld. Zoals eerder vermeld een cassetterecorder waar al jaren een soort gepiep uit komt. Het rammelende bedelbakje maakt meer geluid. De publiciteit maakt zijn bakje alleen maar voller zoals vanmorgen op de markt in de Westerstraat. Er van uitgaande dat hij waarschijnlijk een WAO uitkering ontvangt is deze man al jaren bezig zijn zakken te vullen met bedelen. En bedelen is verboden in de stad. Ook als je blind bent, wat je overigens niet automatisch zielig maakt.
Arnoud de Jong
@Woning: Wat er in het brein van de schrijver omgaat kun je in het artikel lezen.

@Don de Jong: eigenlijk is de Telegraaf sinds de oorlog nog geen zak verbeterd. Maar dat wisten we al.

@Dr. D: of hij een WAO uitkering ontvangt is nog maar de vraag. Die kan hij alleen hebben als hij eerder in loondienst is geweest. Is overigens niets mis mee, want in tegenstelling tot vroeger kom je niet zomaar in de WAO (tegenwoordig WIA).
Als hij er wél eentje heeft mag hij tot 100% van zijn laatstverdiende loon bij verdienen. En ook dat is volstrekt legaal en netjes.
Linker wordt het misschien als de belastingdienst bij hem langskomt. Maar wat dat betreft heeft hij nog even respijt, want ze moeten eerst nog alle hoeren afwerken: http://www.verbaljam.nl/arc...
W. Oning
-8-  W. Oning:
@ Dr.D:
Zienderogen neemt deze discussie weer een bedenkelijke wending: afgunst komt om de hoek kijken!
Ik neem aan dat Bennie zijn dagelijkse uitstapje naar het centrum als een uitje ervaart en hij verdient daar dan ook nog eens een extra centje mee en dat mág als men een WAO-uitkering ontvangt. De orgelman legt een muziekboek in zijn pierement en Bennie een cassette in zijn -muziekdoos- nou en, er moet hoe dan ook gedraaid worden!
Vinus
-9-  Vinus:
@Don
Goed om te lezen dat voor het op zak hebben van een mes je tegenwoordig geen boete meer krijgt. Dat geeft de burger weer moed
Bart
-10-  Bart:
@ Vinus: zak-mes, daarom waarschijnlijk...
En: waarom Bennie wel opgepakt, en de grote familie 'Trekzakkie'(naam gefingeerd door de redactie) niet? Helaas zijn er slechts weinig straatmuzikanten (al dan niet in het bezit van een vergunning)die 'reproduceerbare' muziek ten gehore brengen -dat moeilijke woord wil zeggen dat het publiek het blijkbaar graag hoort- en er niet direct hard opgetreden zou moeten worden door de muziekpolitie.
Bart
-11-  Bart:
En @ Don de Jong: leuk dat u niet alleen Twittert, maar ook serieuze uitleg op deze mooie weblog geeft! het verhaal over Bennie was zeer verduidelijkend. Ik had zo mijn scepsis over 'de Twitterende Wijkagent', maar: compliment. En ik zie dat u Arnoud ook nog steeds volgt;-))
Dick
-12-  Dick:
de regels gelden voor iedereen ... dus ook voor Bennie ... en hoezo hoort hij bij Amsterdam? Wie bepaalt dat? Waar moet je aan voldoen om bij Amsterdam te horen? Beetje vaag allemaal hoor ...
Nee, ook Bennie moet zich aan de regels houden en niet achteraf gaan piepen omdat ie blind is. Slachtoffertje kunnen we allemaal wel spelen. Je kan hoogstens je bedenkingen hebben over hoe het gegaan is, maar waren wij erbij???
Arnoud de Jong
Het is en blijft jammer dat we voor onze oordeelsvorming zo afhankelijk zijn van bronnen zoals de telegraaf. Ook het verhaal over Welten en het burkaverbod schijnt anders te liggen maar wordt in de krant gepresenteerd als keiharde ongehoorzaamheid, iets waar andere belanghebbenden graag gebruik van maken.
Bart
-14-  Bart:
@ Suffie: hoezo Telegrof?, Helaas hebben vrijwel alle media met ophef melding van dit feit gemaakt, dat Welten een 'dienstbevel'zou negeren. Wie de burka past, trekke hem aan...
Nieuws is vandaag de dag vooral: de 'belanghebbende' begint een hetze 'tegen', en vervolgens loopt je eigen 'scoop' gewoon binnen.. Dit is ongeveer hoe de PVV (maar ook sommige andere partijen) het 'nieuws' manipuleren.
De op prestatie afgerekende journalist kan niet anders dan opschrijven, anders wordt íe door de hoofdredactie direct naar huis gestuurd!
Nieuws is vooral: leugens en halve waarheden opschrijven, these days...
WK
-15-  WK:
Heeft er al iemand gevraagd wat Bennie er zèlf van vindt?
dennis
-16-  dennis:
@WK: de Teleklets lezen, amice
www.bikinigirls-online.nl
-17-  www.bikinigirls-online.nl:
Een verhaal heeft altijd twee kanten...
dennis
-18-  dennis:
@arnoud
ga je nog “optreden” of zit je je te verlekkeren? ;-))
Herbert
-19-  Herbert:
Even het verschil tussen Bennie en de familie Trekzakki: Je hebt geen vergunning nodig als je onversterkte muziek maakt. Je mag echter maar een half uur ergens staan en dan wegwezen. Wil je langer staan dan moet je een vergunning aanvragen en die krijg je bij hoge uitzonderingen, festiviteiten bijvoorbeeld.
Voor het maken van versterkte muziek heb je altijd een vergunning nodig. Bennie met zijn cassetterecorder heeft dus een vergunning nodig.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.