Home > > Rooien in Amsterdam

Rooien in Amsterdam

Er zijn dagen dat het er niet toe doet dat ik van muziek van Monteverdi, boeken van Adriaan van Dis en de politiek en stijl van Femke Halsema houd. Bij de WK-halve finale nam het Nederlands elftal het op tegen Uruguay. Ik stond op het Museumplein, middenin de zinderende mensenmassa. Van aparte juichplekken voor Concertgebouw- en andere elitemensen aan de ene en hardwerkende Nederlanders aan de andere kant, was geen sprake.
Samen voor Oranje.

Ook uitvallende treinen op Amsterdam Centraal waren afgelopen week reuze goed voor het samenhorigheidsgevoel tussen anonieme reisgenoten.
Ik leende iemand m’n mobiele telefoon, een ander luisterde naar mijn frustratie dat iemand voor niets naar een afspraak in Utrecht was gekomen.
Samen tegen de NS.
Automobilisten die vanwege de gladheid afgelopen dagen geen hellende weggedeelten konden nemen, kregen hulp van fietsende en wandelende voorbijgangers.
Medeweggebruikers in de files achter hen stapten uit.
Er klonk gelach in plaats van plat gescheld. Mensen hielpen me toen ik op de fiets onderuit ging.
Samen voor en tegen de sneeuw.

Leed verbroedert en verzustert. Je afkomst, het soort werk dat je doet, je standpunt, seksuele voorkeur of vrijetijdsbesteding: ze doen er even niet toe.
Die aardige medeweggebruikers of jongen die m’n mobieltje leende zitten misschien nu weer boos achter hun pilsje. Af te geven op die, al dan niet linkse, ‘elite’ of ‘grachtengordel’ (waar ik niet woon) types als ik.
Mijn ‘soort’ mensen zijn de kwaaie pieren, die voor multiculti of zelfs islamisering hebben gezorgd.
Ik erger me aan mannen die rochelen en op straat spugen en wind me op over de slechte smaak van New Kids-liefhebbers.

Maar toch, zo slecht rooien we het niet met elkaar in Amsterdam.

twee reacties op "Rooien in Amsterdam"

Maaike
-1-  Maaike:
De sneeuw veroorzaakt niet alleen mooie plaatjes, rode wangen en verkeerschaos maar ook sociale cohesie.
Mooi om te merken hoe aardig de meeste mensen eigenlijk zijn als het systeem vastloopt en we allemaal in hetzelfde schuitje zitten.
Zullen we dat ook volhouden als de sneeuw weg is?
Het is immers de tijd voor goede voornemens.
JohnN
-2-  JohnN:
Rustig afwachten. Er lopen steeds meer systemen vast. Het kabinet Rutte wil nog heel wat reorganiseren. Wordt het nog leuker, totdat vastgelopen systemen normaal geworden zijn...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.