Home > > Een gevoel van veiligheid

Een gevoel van veiligheid

Sinds de politie een nieuw wapen heeft in de vorm van een helikopter met allerlei toffe gadgets aan boord, heb ik het gevoel dat ik in South Central Los Angeles woon.
Eerst werd het ding slechts 1 maal per week van stal gehaald voor een rondje boven de stad op donderdagavond.
Zo kon de sterke arm de winkelende massa in de Kalverstraat en omstreken goed observeren ("besteden ze wel genoeg?"), en passant nog wat wietplantages opsporend.

Sinds een weergaloze misdaadgolf onze stad overspoelt, echter, is het bijna dagelijks raak.
Rondjes vliegend over Slotervaart, soms met een zoeklicht.
Onlangs mocht ik me zelfs verheugen in de surveillance van een heuse legerhelikopter. Wat een indrukwekkend apparaat.
Waarom een legerhelikopter? Kan de politie het niet meer alleen af?
In gedachten verkeerde ik een moment in Uruzgan.

Wat is er gaande?
Natuurlijk snap ik dat die wentelwiek niet zomaar de lucht in wordt gestuurd.
Maar wat er dan aan de hand is, daar lees ik niets over. Niet bij AT5, niet in het Parool, niet in de Westerpost, de Echo: niets.
Is het omdat ik in Nieuw-West woon en de Amsterdamse media gewoonlijk in de ban van de ring zijn en niet verder kijken dan de grachtengordel?
Of mogen we het niet weten omdat we anders een “gevoel van onveiligheid” krijgen?
Of omdat ondanks inzet van de helikopter de boeven niet gepakt worden?

Ik zie, ik zie
Met (afluister-)camera’s, zoekende helikopters, en de DNA-douche bekruipt mij steeds meer het gevoel dat ik in een politiestaat woon.
En dat geeft me geen gevoel van veiligheid.
Dat geeft me een beklemmend gevoel van onvrijheid.
Ik wil niet overal gefilmd worden. Ik wil niet preventief gefouilleerd worden. Ik wil niet afgeluisterd worden. Toch gebeurt het. En ik heb het maar te pikken.
Omdat ik moet bewijzen dat ik niets te verbergen heb.
Dat moet ik over hebben voor een gevoel van veiligheid.
En dat is inderdaad niet meer dan een gevoel.

twintig reacties op "Een gevoel van veiligheid"

Katja Sienknecht
-1-  Katja Sienknecht:
Conclusie: we zijn óf te dom óf niet te vertrouwen.
En Big Brother gaat wel voor ons bepalen wat “voor ons eigen bestwil” is...
Vinus
-2-  Vinus:
agenten voelen zich in een helikopter veiliger dan op straat. Daarom.
Walther Schoonenberg
-3-  Walther Schoonenberg:
Ook in het centrum worden steeds vaker politiehelikopters ingezet. Die vliegen soms zo laag over dat de dakpannen van mijn huis waaien. En zo'n oud huis gaat echt schudden van de luchtverplaatsing van de rotoren.
Jan Westerhof
-4-  Jan Westerhof:
In Oost vliegen ze ook regelmatig rond, gelukkig niet dagelijks. Ik vind vooral de herrie irritant. Als je inderdaad nou 's wist waar het voor was...
Theo
-5-  Theo:
Je hoeft het niet te pikken beste auteur, je kunt namelijk gebruik maken van je democratisch stemrecht om beleid te veranderen, of je kunt gewoon een klagelijk stukje schrijven.

Heerlijk, die keuze-vrijheid.
Arnoud de Jong
Heel goed, Maaike. En als wij nou voor elkaar krijgen dat al die opsporingsmethodes niet meer worden toegepast, hoeven we alleen de criminelen nog maar te overtuigen geen overvallen of straatroven meer te plegen.
Karel
-7-  Karel:
Wat Suffie zegt.

Al slaat preventief fouilleren natuurlijk de plank volledig mis. Een doorgewinterde crimineel draagt zn pipa alleen voor die half uur dat zn overval duurt. Rest van de tijd leeft ie bewust onopvallend.
Arnoud de Jong
Karel, daar heb je volkomen gelijk in. Edoch, het zijn niet de doorgewinterde criminelen waar we het meest voor moeten oppassen...
Theo
-9-  Theo:
Je doelt op de spontane “Eh ik ben blut swa, ff iemand beroven” gelegenheidscriminelen?
Bart
-10-  Bart:
Nee, Theo, fout! Het zijn staatscriminelen die iedereen bespioneren. En daar kun je weinig aan doen, zelfs links stemmen helpt niet meer! We wachten gewoon af tot Big Brother het leven laat (terreuraanslag of gewoon een hartaanval misschien?)
Voorlopig ben ik blij dat ik niet meer in Amsterdam woon!
Karel
-11-  Karel:
Amsterdam is dan ook alleen voor wereldse mannen en vrouwen Theo. Bezoek jij Amsterdam(centraal) maar veilig vanachter je toetsenbord.
Karel
-12-  Karel:
Theo moet zijn: Bart uiteraard
Arnoud de Jong
Zo is dat Bart, die paar simpele zielen die af en toe een juwelier omleggen zijn het probleem niet.
Sigi
-14-  Sigi:
Ik stel voor dat de mensen die zo voor preventief fouilleren zijn zich dan maar in rotten van 3 opstellen om zich voor het gevoel van veiligheid te laten betasten.

Ik ben het helemaal eens met dat “klagelijke” stukje van Maaike. De stad wordt er echt niet veiliger op als gewone mensen de hele tijd moeten bewijzen dat ze toch echt niets gedaan hebben.
Ronald K
-15-  Ronald K:
Ik merk ook wel dat er steeds meer met de heli wordt gevlogen. Net zoals het me ook niet is ontgaan dat er steeds meer en steeds gewelddadiger winkelberovingen zijn. Als ik bedenk dat heli-inzet de pakkans van winkelrovers vergroot, heb ik niet zo veel moeite met een beetje herrie.
Arnoud de Jong
Laten we het even simpel bekijken, met onze huidige maatschappij als referentiekader: optimale veiligheid betekent minimale vrijheid. Optimale vrijheid betekent minimale veiligheid.

De vraag is hoeveel je van het één wilt opofferen om het ander te behouden. Als je voor minder risico's gaat moet je accepteren dat je vrijheden of privacy inlevert, als die niet wilt inleveren moet je accepteren dat er af en toe iemand sneuvelt.
JohnN
-17-  JohnN:
@Suffie - zo simpel is het ook niet hoor, want wat de een een half leeg glas noemt, noemt de ander half vol.
en wie heeft eruit gedronken?
Arnoud de Jong
John, natuurlijk is dit een simplificatie van de werkelijkheid, maar erg veel ingewikkelder is het niet. Toch?
Maarten
-19-  Maarten:
Ik vind het prima dat er in Amsterdam ook heli´s vliegen om de criminelen in de gate te houden. Als ´wij´ zouden weten waar ze op letten weten criminelen dat ook.. je vraagt toch ook niet aan een agent op de grond waar ie heen gaat.

Beetje raar ook om dit om privacy redenen niet te willen, kun je net zo goed helemaal niet meer de straat op gaan want er hangen ook overal camera´s.
Bart
-20-  Bart:
@ Maarten: dat is nu net het punt, je zegt het zelf: er hangen overal camera's, er hangt een heli boven je huis, je internet is al jaren geleden gehacked door spammers, en Googlestreetview heeft zojuist je huis,tuin en je huiskamer op internet gezet. Oja, vergeten: je provider heeft alle mail en telefoongegevens van 2 jaar terug zojuist aan KPN of Vodafone verkocht... En jij hebt vergeten al je cookies te wissen, of te zorgen dat niet iedereen weet waar en wanneer je online bent. O, dat was toch al geen probleem, want dat hadden ze al via je draadloze modem begrepen, en natuurlijk je Twitter en Facebook...
En zojuist ook nog geflitst door een camera van de politie, op weg naar huis!
En thuisgekomen ontdek je dat iemand alle gegevens van je laptop heeft gewist en je bankgegevens heeft gekraakt, omdat je je huisnetwerkje niet goed beveiligd had...
Utopie, dacht het niet!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.