Home > > Mijmeren in Transvaal

Mijmeren in Transvaal

Op zaterdag 25 september werd de samenvoeging van Oost/Watergraafsmeer en Zeeburg in mei van dit jaar cultureel ingezegend met een heuse bruiloft.
Een Indische prinses en een zeerover kwamen, vanuit respectievelijk de Indische buurt en de Transvaalbuurt, in een kleurige en swingende
optocht naar het Oosterpark, waar het huwelijk tussen de stadsdelen werd voltrokken.

Het spektakel was onderdeel van het jaarlijkse kunst en cultuurfestival Rode Loper in Amsterdam Oost. Maar de stoet met de bruidegom vertrok van een ander festival, dat op dezelfde dag plaatsvond: Allemaal in Transvaal.
Dit festival was voor de eerste keer georganiseerd en moest uitdrukking geven aan de kracht en potentie van de buurt, met het Krugerplein als centrum. ‘Transvaal bruist’, zo zet stadsdeel Oost het zelfbewuste Transvaal de laatste tijd op de kaart.

Ik kan, als een van de vele neergestreken zelfstandigen zonder personeel, bevestigen dat de buurt boeit en bloeit.
Er is veel nieuwe kleinschalige bedrijvigheid, een trendy café/restaurant en creatieve initiatieven. Voorbeelden van die laatste zijn een mobiele picknicktafel, Stuifmeel Ideeën en HEIM.

HEIM is een kunstproject over Thuis zijn en Thuis voelen.
Samen met kunstenaars van Moving Arts Project maken bewoners mini-voorstellingen, exposities, etc. in hun huiskamer of op onbekende plekjes in de wijk. Het is een vorm van community art waardoor buurtgenoten zich voor elkaar (moeten) openstellen, om elkaar beter te leren kennen, begrijpen en waarderen.

Ik ben, als betrokken buurtondernemer, zaterdag 25 september naar het Krugerplein getogen. In plaats van ‘Allemaal’ bleken slechts enkele deelnemers afgekomen te zijn op de Balkan jazz, Surinaamse bara’s, Turkse pizza’s, het schminken, een kopje thee aan de mobiele picknicktafel en de informatiestands met het lokale welzijns- en sportaanbod (‘Dynamo beweegt tot meedoen’.)
Het aantal mensen dat er beroepsmatig was, overtrof het aantal bezoekers verschillende malen.

Is het cynisme over de (on)mogelijkheden van de multiculturele samenleving ook hier neergeslagen, dacht ik.
Zitten bittere PVV-stemmers nu achter hun gordijntjes naar deze goede multiculti bedoelingen te gluren en blijven ze uit protest een dagje binnen?
Is de creatieve infrastructuur niet topzwaar en het draagvlak voor ‘allemaal meedoen’ niet te gering?
Zie je uitgerekend in dit stuk Amsterdam, waar de namen Transvaal en Indische buurt nog verwijzen naar de eeuwenlange multiculti avonturen van Nederlanders in Zuid-Afrika en Indië, het failliet van de multiculturele samenleving, zo stond ik te somberen. Of is door het hedendaagse anti-islamisme de waarneming zo vertroebeld dat je door de problemen de power niet meer ziet?

Toen de jalan jalan voor de wijkse huwelijksceremonie door de straten danste, doken opeens allerlei groepjes kleurigheid op die zich aansloten bij de stoet.
Het werd een optocht als op een Venetiaans gekostumeerd en gemaskerd bal.
Voorop een jongen met een groot roze en bewegend hoofd van papier-maché. Dan een Antilliaanse steelband, met kleine meisjes en jongetjes op kop, gevolgd door tientallen geschminkte kinderen en volwassenen met grote dierenfiguren op stokken en mensen met een bruidsschat voor de Indische prinses.
Het Amsterdams Toeters & Bellen straatorkest sloot de rijen. De overgave op de gezichten van de swingende kinderen en jongeren, hun gestreken kleren, hun ingestudeerde pasjes en trommels, de magische afbeeldingen en weemoedig stemmende muziek: het was roerend. Hun wereld, mijn wereld, hun buurt, mijn buurt. Laat Oost, de stad, het land gvd niet naar de kloten gaan.

We naderden de plek waar Theo van Gogh is vermoord. In het Oosterpark liet ook Mohammed B. zijn sporen na.
Als ‘die kinderen’ ook buiten de jalan jalan maar in de pas lopen, dacht ik correct en vermande me.


45 reacties op "Mijmeren in Transvaal"

Theo
-1-  Theo:
Jammer van die inmiddels verplichte knauw naar PVV-stemmers die toch ongewild dit soort feestjes financieren. 'Thuis zijn en Thuis voelen'. Inderdaad, om zich enigszins thuis te voelen moeten zij wel binnen blijven.
Theo
-3-  Theo:
Vermoord de boodschapper geen tweede keer.
Arnoud de Jong
Dat doet de boodschapper zelf wel...
Theo
-5-  Theo:
*zucht en haalt schouders op*
JohnN
-6-  JohnN:
Ach gossie...
Arnoud de Jong
@ onze pvv huisprofeet Theo: zo zijn er ook talloze feestjes die de kiezers van andere partijen niet zinnen, maar waar zij eveneens morrend aan moeten meebetalen.
Bart
-8-  Bart:
@ Theo: Theo van Gogh zou zich bijzonder ongemakkelijk in z'n graf omdraaien als hij wist wat voor onzin er in zijn naam werd uitgekraamd. Als je Theo één ding moet nageven, dan is het wel vrijheid van meningsuiting. Dat geldt dus ook voor bovenstaande multiculturele feestelijkheid.
Vrijheid van meningsuiting, dus..
En de flauwekul van 'ongewild meebetalen aan dit soort feestjes' is geheel voor rekening van de democratie, Theo. Je kunt nu eenmaal niet altijd je zin hebben...
Als de PVV morgen door onderlinge tegenstellingen en geruzie (komt vaak voor bij partijen zonder echte 'roots' in de maatschappij)uit elkaar valt, komt er eindelijk wat meer ruimte voor respect en begrip voor alle mensen, geen focus op een zooitje gefrustreerde 'hollanders', die denken dat de wijsheid alleen aan hen toebedeeld is...
Theo
-9-  Theo:
Nogal snobistische gedachte Bart, dat intellectuelen per definitie gelijk hebben.

Kennis zegt niets over moraliteit of de terechtheid van frustratie.
Jip
-10-  Jip:
@Theo: Frustratie komt voort uit domheid en het idee dat je niet krijgt waarvan je vindt dat je er recht op hebt.
Bart
-11-  Bart:
@ Theo: waaruit leid jij af dat ik een snobist ben? Omdat weldenkende mensen mogelijk soms wat meer gelijk hebben dan in het wilde weg om zich heen meppende?
Kennis zegt inderdaad niets over moraliteit, en frustraties zijn een emotioneel 'argument'...
Vrijheid van meningsuiting is daarentegen een groot goed! Met dank aan de echte Theo!
Theo
-12-  Theo:
Ik zei niet dat je snobistisch bent Bart, ik noemde alleen de gedachte nogal snobistisch.
Bart
-13-  Bart:
@ Theo: het was wel mijn gedachte...
En als frustraties leiden tot intolerantie of discriminatie, ben ik redelijk allergisch, beste Theo.
Arnoud de Jong
Bij nader inzien lijkt het mij beter (minder vervelend) om niet telkens bij elk stukje een theo-discussie te gaan voeren.
Sjaan
-15-  Sjaan:
Mooi stuk hoor. Zit hier met tranen in de ogen van de beeldende stijlvorm. En Annemiek Onstenk, vrees niet, we laten dit land godverdomme niet naar de kloten gaan. Onze Geert gaat heerlijk optreden binnenkort. Zo had Theo (van Gogh) het gewild!
Bart
-16-  Bart:
@ Arnoud: het verlossende antwoord. Hoeven we niet bij ieder item de 'Theo-discussie'te voeren...
Misschien moet de moderator ook even ingeseind worden: een soort filter op Theo antwoorden/ begrippen en/ woorden: demonisering etc...
Bart
-17-  Bart:
Eh: sorry, misschien moet Sjaan er ook bij gezet worden, qua filter, bedoel ik...
Bart
-18-  Bart:
Enne, @ Sjaan, hoe had je dat 'heerlijk avondje optreden met Geert' gedacht? Gaat ie terplekke moslims aan de schandpaal nagelen, boerka's vebranden, korans roosteren, met als uitsmijter de verkiezing van 'meest verwerpelijke, achterlijke moslim? Of zoiets? Hé gezellig, liefst op de markt in Venlo, krijgt ook nog wat support van het thuisfront. Enne: SBS 6 niet vergeten te waarschouwen, toch? of liever die knullen van Geen Stijl, die kunnen dat vast beter, niet?
Leuk feestje gewenst, Sjaan!
JohnN
-19-  JohnN:
@ Bart ik bewonderde je geduld, je blijven rustig argumenteren.
Schiet je nou opeens uit je slof: laat die Sjaan toch.
Geert is gewoon een popster vertoont alle kenmerken ervan, en popsterren hebben groupies nodig.
Bart
-20-  Bart:
@ JohnN: nee ik kreeg opeens een grappig visioen, Theo en Sjaan die doodernstig Korans stonden te verbranden, ergens in het Vondelpark, met veel Somaliërs eromheen (ik noem maar een willekeurige etnische groep!) die allemaal riepen: goed zo goed zo...
De rest van mijn visioen blijft privé.
Maar verder ben ik het geheel met je eens!
En ook een raadslid schiet weleens uit z'n slof, toch? Ik ben geen popster, en ik denk dat Geert zich onder die status best ongemakkelijk voelt. Maar ja, dan moet je maar niet van die 'kopvoddentax'-achtige uitspraken doen.
Ik blijf er verder bijzonder laconiek onder, John..
Sjaan
-21-  Sjaan:
@Bart, best wel zieke fantasieën weet jij klakkeloos spontaan uit je hoofd te produceren. Is dat nou inherent aan het links zijn? Het zo gewend zijn aan regentisme dat ieder tegengeluid zulke bloeddorst bij je op kan wekken? Zou wel verklaren hoe een Volkert van der Graaf zo makkelijk de trekker over kon halen op iemand met een andere mening als de zijne. Of hoe een Mohammed B. iemand afslachtte midden op straat en half zn keel afsneed op iemand met een andere mening als de zijne.
Ooit professionele psychiatrische hulp overwogen?
Theo
-22-  Theo:
Sjaan vergeef hen, zij weten niet waarover zij spreken.
Arnoud de Jong
Ik herhaal: Bij nader inzien lijkt het mij beter (minder vervelend) om niet telkens bij elk stukje een theo-discussie te gaan voeren.
Ook geen Sjaan-discussie.
Wanneer ik mijn pet als moderator opzet kan ik hier wel streng op gaan ingrijpen, maar ik mag toch ook wel een beroep doen op een stukje zelfregulering, vind ik.
Dit verhaal gaat over het buurtfeest ter gelegenheid van de fusie van twee stadsdelen. Blijf dus svp on-topic.
Bart
-24-  Bart:
@ Arnoud: met je eens, het blijft vervelend om steeds dezelfde discussie te voeren, maar helaas, het plaatstalen bord voor het hoofd van sommigen leidt regelmatig tot het zelfde resultaat: een discussie niet 'op hoofdlijnen'zoals dat heet, maar op politiek scoren. Het belooft wat als de PVV net zo reageert op het politieke debat als de onmiskenbare aanhangers.
Maar laat ik het bij politieke correctheid houden, Arnoud, en niet meer in discussie gaan met personen, die overduidelijk een vreemde politieke overtuiging hebben....
Tja, dan kom je toch uit op 'cordon sanitaire'...
Bart
-25-  Bart:
@ Arnoud: ik blijf toch van mening dat de meeste discussies op AC 'gedomineerd' (ik hoop dat dit woord niet gefilterd word) door ene Theo, en ene Sjaan, zoals voorheen door RudiPensionado en nog een paar van dergelijke 'insprekers' Iedereen mag z'n eigen mening hebben, dat is juist het leuke van een weblog als AC, maar 'het zou kunnen'dat het juist andere geintersseerden wegjaagd, m.n. omdat er zo fanatiek gedebatteerd wordt. Ook dat is niet erg, kleine 'versprekingen' worden vanzelf weer 'weggestemd', maar mij zit het toch dwars dat 2-3 figuren (bij voortduring, heb het niet over incidentele zeurders)deze mooie Amsterdamse blog zwaar domineren. En hierbij beken ik ook schuld: ik kan het niet nalaten als mensen dingen gaan roepen over Amsterdam, die voor mij volstrekt nergens op slaan, toch maar weer het toetsenbord aan te slaan..
Goed, dat was een bekentenis, mogelijk geven andere fanatieke bloggers ook wat ruimte om te discussieren, zonder 'afzeiken'..
Sjaan
-26-  Sjaan:
@Theo: het blijft vervelend dat een website als deze zo gedomineerd en kapot gemaakt kan worden door slechts 2 personen, ene Bart en ene Arnoud. Mensen met een extreem linkse minderheidsmening die geen andere mening dan de hunne kunnen accepteren. Het zou mooi zijn als ze niet meer konden commenten. Dat we een hek om ze heen plaatsen. Een cordon sanitaire ofzo. Echt jammer dat zulke mensen in deze mooie rechts maatschappij kunnen bestaan.
Theo
-27-  Theo:
Nu sla je de plank toch volledig mis Sjaan, als rechts ergens voor staat is het de vrijheid van meninsuiting.
Arnoud is hier top-correspondent; zonder hem zou deze site waarschijnlijk niet bestaan. Laat alle voorstanders van censuur hun gif maar spuien en hun ware gezichten tonen.
Ik ga de fora-discussies graag aan. Preken voor eigen kerk is niet mijn ding.
Bovendien is Amsterdam al jarenlang een links bolwerk, dus daar is deze site een goede afspiegeling van.
HenkvP
-28-  HenkvP:
alleen wel jammer dat het Stadsdeel onder curatele gesteld dreigt te worden. Door wederom Stadsdeelbestuurders die wel prima een nieuw gebouw voor zichzelf kunnen neerzetten maar contracten niet kunnen lezen of de raad verkeerd voorlichten. Deksel van de beerput in vanmorgen in de Telegraaf opengegaan. Het Parool komt er vanmiddag mee. Wedden dat het volgende item de verkoop/opbrengst is van het oude Stadsdeelkantoor cq Burgerziekenhuis aan een hotelconcern
Maaike
-29-  Maaike:
On topic: Annemiek, waren er alleen maar allochtone bezoekers op dit evenement afgekomen dan, als je “PVV-stemmers” de schuld geeft van dit mislukte initiatief? Gezien de bevolkingssamenstelling aldaar is het net zo hard de schuld van thuisgebleven allochtone Amsterdammers dat het bezoekersaantal zo teleurstellend was.
Pure statistiek.
Wel blijven opletten hoor Annemiek!
Arnoud de Jong
@Maaike: ik lees er toch echt uit dat later 'allerlei groepjes kleurigheid opdoken die zich aansloten bij de stoet'.
Dat die aanvankelijk gering lijkende belangstelling dus maar schijn was.
Maar misschien let ik niet zo goed op als jij en heb ik het helemaal mis...
Bart
-31-  Bart:
Het begint er op te lijken: iemand roept of schrijft wat, en zeker als dat een inhoudelijk stukje is, valt vervolgens de horde 'kritische beschouwers -n.b.-' over de brenger van de nare of blijde boodschap heen met persoonlijk leed, grieven of eindeloos hetzelfde gezever, in het ergste geval met zaken die werkelijk nergens op slaan. Ik vind dat bijzonder irritant, vooral van de kant van de 'zeveraars'(oké, vreemd woord), die nooit of te nimmer zelf wat leuks, interessants of nieuws hebben te melden, slechts alles 'afkatten' wat er gezegd wordt. In feite geen eigen mening hebben, maar altijd (iemand?) napraten.
Het komt de werkelijke discussie over zinnige onderwerpen niet ten goede, goede onderwerpen worden binnen de kortste tijd verziekt door deze aanhoudende 'zeurders' zonder argumenten...
(zoals hierboven, iemand die over stadsdeelkantoren zeurt...
Zoals ik eerder stelde, mag er wel wat 'screening' op deze site plaatsvinden, zoals bijv. bij vrijwel alle kranten: naam adres, etc. en altijd onder dezelfde (uitgebreide naam ) inloggen: dan ben je het “GeenStijl” niveau snel voorbij...
Bart
-32-  Bart:
Enne: lachen Theo, je zit hier naar eigen zeggen in de Linkse Kerk (ja hoofdletters!), en je gaat een volgeling (Sjaan) uitleggen hoe je hij/zij zich moet gedragen: Amsterdam is een links bolwerk (noem mij aub een (1) 'rechts' bolwerk, Theo?), deze site is een verderfelijk, verfoeilijke site, waar je toch wel heel graag je drol achterlaat, en je preekt niet graag voor je eigen (neem ik aan rechtse)kerk.
Wat moet een rechtse zak als jij in een linkse kerk, is mijn directe vraag?
Dat is toch wel een vreemd soort masturbatie, beetje SM krijg ik toch de indruk.
En als het inhoudelijk nog zin had, allah!,
laten we het maar aan Geert overlaten, die heeft zich in Berlijn vandaag weer fijn kunnen bevredigen...
Sjaan
-33-  Sjaan:
@Theo, voor de duidelijkheid, dacht dat de ironie wel van mn stukje afspatte. Ben uiteraard ook voor vrijheid van meningsuiting. Van eenieder. In tegenstelling tot een, ik noem maar iemand, een Bart.
Bart
-34-  Bart:
Nou, Sjaan, nu maar de directe confrontatie: “ironie”, wat je er ook onder verstaat is zeker niet je beste kant. Dat jij en Theo mij en Arnoud niet alleen als 'afschuwelijk links' beschouwen,(Arnoud is de moderator, en ik ben gewoon reactie-vee!), maar dat jij mij beticht van het niet respecteren van andermans vrijheid van meningsuiting, dat is gewoon dom. Je mag zeggen wat je wilt, als het maar niet kwetsend voor een ander is...
En met dat punt gaat het in de wereld, maar ook hier op AmsterdamCentraal wel eens mis, beste Sjaan!
(het betreft dus de titel 'discriminatie' op grond van ras, geloof of geaardheid, art. 1 in de Grondwet). Ik denk dat je best wel grapjes over bepaalde dingen kan maken, maar doe dat dan niet zoals Berlusconi zopas nog heeft gedaan over joden...
Theo
-35-  Theo:
3 reakties op jezelf. Volgens mij ben je nu zelf aan het masturberen, beste Bart.
Arnoud de Jong
Volgens mij biedt het stuk van Annemiek inhoudelijk voldoende stof om een fijne discussie te beginnen over het nut van dit soort gebeurtenissen, afgezet tegen bijvoorbeeld de financiële positie van de gemeente cq. de betreffende stadsdelen. Dat bepaalde figuren hier niet verder komen dan het uitbraken van uitgekauwde links-rechts platitudes, geeft maar weer aan dat we het niveau van de gemiddelde lezers niet moeten overschatten.
JohnN
-37-  JohnN:
@Suffie - het zelfuitgeroepen enige intellect op AC.
HenkvP
-38-  HenkvP:
@Bart; door jou als zeurder genoemd worden vind ik geen probleem. Leuker is dat wat ik schreef over het bestuur van Oost geen gezeik is. Inmiddels zijn de hoofdrolspelers van de fusie, Fatima Elatik en Germaine Princen vertrokken wegens de stadsdeelraad voorliegen en klaarblijkelijk de incompetentie om stukken te kunnen lezen.
Wederom 2 weglopers die in aanmerking komen voor wachtgeld. Ook dat is Amsterdam!
Bart
-39-  Bart:
@ HenkvdP: je fixatie op stadsdeelbestuurders en stadsdeelfinanciën is bijzonder opvallend, dat wilde ik slechts melden..
Bart
-40-  Bart:
Jammer Suffie, gemiste kans om het niveau van de gemiddelde reageerder op AC wat op te krikken... (inclu myself..)
Arnoud de Jong
@JohnN: proof me wrong please...

Bart, verhoging van het gemiddelde niveau kan geschieden door zowel toevoeging als verwijdering...;-)
Theo
-42-  Theo:
@Suffie

Bewijsstuk A: De juiste spelling is 'prove'.
HenkvP
-43-  HenkvP:
@Bart; ik zou het zelf geen fixatie noemen.
Maar 3 ton per maand aan wachtgeld voor ex-stadsdeelbestuurders en en met weglopertjes (ze zijn niet eens gevraagd om op te stappen!) Fatima Elatik en Germaine Princen komt daar een slordige 11K per maand bij en ondertussen Asscher maar proberen te bezuinigen.
Arnoud de Jong
Heerlijk, Theo! Zoals jij de essentie uit een boodschap weet op te pikken...
Bart
-45-  Bart:
Nogmaals @HenkvP: dat is landelijk geregeld beleid en geen item voor AC, lijkt met echt een onderwerp voor het nieuwe kabinet...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.