Home > > Weg maïs, hier met die schooltuinen!

Weg maïs, hier met die schooltuinen!

Katja Sienknecht is gedetacheerd in Amsterdam en bekijkt de stad met de eigenzinnige blik van de buitenstaander. Haar benadering is lichtvoetig en soms poëtisch.
Klik op de foto voor een vergroting.

Foto: Katja Sienknecht

Zelden zo iets onnozels meegemaakt als een maïsveld op de Zuidas.
Citaat Wijkkrant Buitenveldert: "Het planten van maïs vormt net als het circus en de kermis de opmaat tot 15 extra attracties die de dienst Zuidas heeft geformuleerd."
Attracties?? Maïs?
"Op een toekomstig bouwterrein waar vanwege de crisis voorlopig toch niet gebouwd gaat worden heeft de gemeente maïs laten zaaien".
Pardon? De schooltuinen moeten worden verplaatst naar een -grotendeels- natuurgebied waar de inrichting de nodige schade toebrengt, omdat de Zuidas moet doorgaan.
En dan gaan we waar we op de Zuidas voorlopig niet kunnen bouwen maar maïs zaaien voor de attractie?
Buitenplaats "Het Kalfje" en het Ecolint zijn nog niet verknald. Er is nog tijd om het tij te keren.
Weg maïs, hier met die schooltuinen!
"Zuidas heeft omwonenden veel te bieden".
Laten we het hopen.


twintig reacties op "Weg maïs, hier met die schooltuinen!"

JohnN
-1-  JohnN:
Mais? Hahahahahahahah.
Dat is de schaambeplanting om overbemesting te maskeren in agrarisch Nederland. Net een aantal keren Drenthe doorkruist: 30% beplant met mais. Brabant: hetzelfde verhaal. Op bouwterreinen is het enig nut het stuiven van zand te beteugelen. Meer niet. Mais is gewoon hoog gras dat het uitzicht beneemt.
Chrisje van de Dijk
-2-  Chrisje van de Dijk:
Katje Sienknecht is gedetacheerd.....waar en door wie vraag ik me dan af?
Maaike Kleijn
-3-  Maaike Kleijn:
Katja, ik neem mn vlammenwerper mee: dan gaan we straks extreem popcorn maken aan de South Ass. Ik vraag alvast subsidie aan voor mijn nieuwe attractie in deze verzameling betonklonten. Heel Alex d'Electrique...
@ JohnN: mais wordt vooral verbouwd als voeder voor de arme dieren in de vleesindustrie.
Mensenvoer wordt dagelijks per vliegmachine aangevoerd.
Who needs landbouwgrond als je er ook een golfbaan van kan maken?
Arnoud de Jong
En waarom wil Chrisje dat weten? En wie is Chrisje van de Dijk? Kijk, zo kunnen wij ons altijd van alles nieuwsgierig afvragen, maar zolang dat niks met de inhoud van een stukje te maken heeft, zetten we dat er lekker niet bij. ;-)
Chrisje van de Dijk
-5-  Chrisje van de Dijk:
De reden waarom ik benieuwd ben Arnoud, is dat mevrouw Sienknecht het over we heeft en dus ben ik benieuwd naar het hoe en wat, pure nieuwsgierigheid dus.Ik ben zelf werkzaam bij stadsdeel Centrum overigens. Uiteraard schrijf ik onder pseudoniem vanwege mogelijke represailles van minder openhartige collega's...;-)
Jan Stender
-6-  Jan Stender:
Zo ken ik er nog wel een,die steeds onder een andere naam,diverse forums afstruint
Dit omdat dit heerschap bang is een IP ban aan z,n broek te krijgen,vanwege de dikwijls negatieve reactie,s op andere forum bezoekers
Nu on topic,ik vind het niet eens zo,n slecht idee,dat maisveld
Het heeft wel wat
Katja Sienknecht
-7-  Katja Sienknecht:
Chrisje,
Ik werk als IDM'er,al jaren op verschillende plekken voor de gemeente Amsterdam.
We: moet ik “ze” zeggen van hunnie en zullie? Zodrag ik voor de gemeente werk hoor ik helaas -althans voor de buitenwacht-er ook bij. Wat niet betekent dat ik er niet kritisch tegenover mag staan, want burger zijn we allemaal.
Bart
-8-  Bart:
Vreemd, het was me nog niet opgevallen, dat maisveld, terwijl ik zo vaak vlak in de buurt kom. Het groen oogt op de foto beter dan die wanstaltige, frauduleuze blingbling-gebouwen erachter...
Maar het verplaatsen van schooltuinen voor een veemaisveld, lijkt me echt het schofferen van de mensen en scholen uit de buurt! Dus goed idee, Maaike, de vlammenwerper erop!
(en die “wervende tekst” over attracties, uit wiens koker komt die onzin nu weer?)
Katja Sienknecht
-9-  Katja Sienknecht:
@ Bart: nee, de schooltuinen moesten weg vanwegen de projecten (de schooltuinen zitten aan de Gustav Mahlerlaan), dit perceel - aan de Van Nijenrodeweg - kwam braak te liggen, vanwegen de projecten die niet doorgaan...

“wervende tekst” met dank aan Dienst(!???) Zuidas, zo nagepraat in de wijkkrant van de Wijkopbouworgaan;-)
Bart
-10-  Bart:
Katja, ik weet dat de schooltuinen weg moeten (redenen dubieus), maar waarom dan niet naar dit maisveld verplaatst... ipv. naar elders.
JohnN
-11-  JohnN:
@ Maaike:
Mais staat op plekken in NL, waar je vroeger graanvelden kon aantreffen. Mais accepteert meer overdadige meststoffen dan graan. Dat het ook nog veevoer is, is een bijkomstig voordeel, echter verre van genoeg voor de bio industrie. Niet alleen mensenvoer, ook veevoer wordt vnl uit andere werelddelen aangevoerd. Vlees is roofbouw en mais het symbool.
Sanne
-12-  Sanne:
Ga helemaal mee met John: Mais is de doodsteek voor het oorspronkelijke biotoop van akkervogels en andere diersoorten. Triest om te zien hoe het nederlandse landschap vermaist. Zeg maar dag tegen de veldleeuweriken, kwartels, patrijzen, grauwe gorzen, ortolanen enz.
Bart
-13-  Bart:
Mais wordt overal voor gebruikt: van behangplaksel, verdikkingsmiddel (E..) tot veevoer, ingrediënt in bijna alle fastfoodvreten, olie en verf, auto-onderdelen, impregneermiddelen en cosmetica. Vind je het gek dat een noodlijdende, bezuinigende stad mais gaat aanplanten? Big business!
En: alle oorsprokelijke landschappen worden daarmee om zeep geholpen: dag vogels, dag vlinders, dag insecten, en dag veldkruiden, kikkers etc.... Blijf slapen, gemeente Amsterdam!!!
Tim van de Laar
-14-  Tim van de Laar:
Hier nog een foto van boven, waarop goed te zien is dat het mais een doolhof vormt: http://img227.imageshack.us...

Voor mais is gekozen omdat het een snelgroeiend gewas is, zodat het gebied er snel weer aantrekkelijker uitziet. Toen ik er vrijdag langs kwam stond ik wel even raar te kijken, een maisveld sluit niet echt aan bij de uitstraling van 'hét stadscentrum voor internationaal zakendoen en kennisontwikkeling'.

Met de voorgenomen bezuinigingen kunnen we nog wel een aantal leegstaande bouwterreinen verwachten in de stad. Wat zouden jullie daar graag willen zien?
Maaike
-15-  Maaike:
Ha die Tim! Gezellig, een PMT-er in ons midden
Bart
-16-  Bart:
@ Tim van der Laar: Nou, dat is een inkoppertje, denk ik. Schooltuinen, bijvoorbeeld, volkstuintjes (worden ook 'bedreigd'. Landschapsparkjes (ecologisch voorbeeldpark), of een mooi stukje braakliggend land, waar kinderen kunnen hutten bouwen of gewoon alles doen wat kinderen nu eenmaal doen. Hekje eromheen en klaar, simpel toch? Of een nomadenkampje, die worden ook overal weggejaagd... Of ben ik nu een wereldvreemde linkse weirdo?
Katja Sienknecht
-17-  Katja Sienknecht:
@Bart: je maait me het gras -pardon, de maïs- voor de voeten weg....
Tim van de Laar
-18-  Tim van de Laar:
@Maaike, grappig te zien dat je een collega bent. Je schrijft in ieder geval leuke stukjes hier!

@Bart, zitten goede ideeen tussen, van zo'n huttendorp zou ik als kind dromen! Volkstuintjes en schooltuintjes lijkt me lastiger, omdat het zomaar kan dat ze van de ene op de andere dag ontruimd moeten worden. Dat is natuurlijk wel jammer als de tuintjes net volgroeid zijn. Een nomadenkamp zou wel weer grappig zijn..
Bart
-19-  Bart:
- sorry voor de late reactie- @ Katja en Tim: ik meen het natuurlijk wel serieus, dus als enige dienst ooit de bevoegdheid heeft om zo'n 'landje' tijdelijk te herbestemmen... En Tim, je maakt mij niet wijs, dat als je/jouw dienst morgen school X toestemming geeft om er tot nader order schooltuintjes te exploiteren, dat als projectontwikkelaar Y morgen belangstelling toont, dat het niet minimaal een jaar duurt voordat deze tuintjes ook daadwerkelijk ontruimt dienen te worden...
Betekent minimaal 1 jaar plezier voor leerlingen van school X...
'De traagheid der dingen' verandert vaak in de 'helaasheid der dingen'!
Astrid Kaas
-20-  Astrid Kaas:
Hoi,
Ik heb 20 jaar op deze schooltuintjes gewoond. Ik heb mijn vader de meeste van de bomen die er staan zien planten. Ik snap nog steeds niet goed waarom de tuin weg moet als er dan op andere plekken bij al die kantoor panden dan weer een soort semi tuintjes of groen strookje moet komen. Ze zouden de tuin behalve als schooltuin ook als park kunnen open stellen zodat het kantoorvolk zijn boterham tussen de middag in een groen oase zou kunnen nuttigen.
Uit de teksten hierboven maak ik op dat we vanwegen het uitstellen tot bouwen de boel toch maar vast kaal maken en er dan mais opzetten. Zou een projectontwikkelaar zo slecht kunnen plannen dat er niet nog een seizoen (of twee of drie) schooltuintjes op kunnen. Straks ligt alles plat en dan blijkt dat er helemaal niet gebouwd hoefde te worden. Zonde van al die bijzondere bomen en planten.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.