Home > > Buurtsafari in Nieuw-West

Buurtsafari in Nieuw-West

Foto: Jeroen Mirck

Nieuw-West - ' Groeten uit Soweto Amsterdam', schreef ik hier vorige week als reactie op uitspraken van de Amsterdam Tourism & Convention Board (ATCB) in Het Parool. Samengevat verscheen mijn reactie ook als brief in de krant. Die hele kwestie krijgt een staartje.

Dinsdag ging de telefoon. Het was de ATCB, naar eigen zeggen ‘bezig met damage control’. Er stonden volop fouten in het gewraakte Parool-artikel, waarin onderzoeksmanager Hans Dominicus van ATBC de wijken Nieuw-West en Bijlmer vergeleek met de Zuid-Afrikaanse township Soweto. Of zoals het op ATCB.nl werd verwoord:

"Helaas zijn er vele feitelijke onjuistheden en ook verkeerde interpretaties in terecht gekomen. Het conceptartikel, waarop door ATCB vele correcties en aanvullingen zijn gemaakt, is ongecorrigeerd gepubliceerd. Het Parool heeft laten weten dat dit artikel op deze wijze niet geplaatst had mogen worden en zal [dinsdag] een uitgebreid artikel publiceren waarbij e.e.a. recht zal worden gezet cq. verder belicht zal worden."

Dat vervolgartikel ademt inderdaad een andere sfeer. Nog steeds wil het toeristenbureau bezoekers meer spreiden over de stad, maar de vergelijking met Soweto wordt niet meer gemaakt. Integendeel. Refererend aan de alom bekende visie van Joe Pine en James Gilmore op authenticiteit en de Experience Economy, verwoordt Dominicus juist kansen voor Nieuw-West:

"Denk bijvoorbeeld ook aan Marokkanen die toeristen achterop de scooter een excursie geven door Nieuw-West en de Mercatorplein-buurt. Geweldig! Dat vinden mensen een beleving."

Het ATCB heeft me laten weten dat Dominicus absoluut openstaat voor mijn oproep (als duo-raadslid van D66 Nieuw-West) om op ‘buurtsafari’ te komen naar Nieuw-West. Via Twitter liet de organisatie Far West al direct weten dit werkbezoek te willen ondersteunen. Kortom: zo zetten we samen alsnog Nieuw-West positiever op de kaart. Al dan niet achterop de scooter.

Dit artikel verscheen ook op de website van Jeroen Mirck.
Jeroen Mirck is media-adviseur en duodeelraadslid voor D66 in Nieuw-West.

ouder:
Pulp
nieuwer:
De omgekeerde stad

negen reacties op "Buurtsafari in Nieuw-West"

Arnoud de Jong
Ik trek mijn opmerking in het eerdere artikel over de journalistieke kwaliteit van Het Parool in, die over Zuur Links niet...
Arnoud de Jong
Hier in Nieuw-West kennen de meeste mensen die alom bekende visie van Pine en Gilmore helemaal niet. Wel die van Pine & Moeite.
Theo
-3-  Theo:
Bij voorbaat mijn excuses aan alle toeristen.
Jeroen Mirck
-4-  Jeroen Mirck:
@Arnoud: Ik kom uit de marketingwereld, waar men (en dus ook de marketeers van ATCB) zijn doodgegooid met de Experience Economy. Maar dat geldt inderdaad niet voor iedereen. Hier mijn eigen uitleg van deze theorie: http://bit.ly/cSnUVi
Herbert
-5-  Herbert:
In Amsterdam Zuidoost worden al een jaar of 10 rondleidingen gehouden, zie http://www.bijlmertours.nl/ Misschien handig om ideeën uit te wisselen.
JohnN
-6-  JohnN:
Ik heb uw relaas gelezen meneer Mirck. Een heleboel blabla en jargon. Net als de heren Pine c.s. zelf. Ik vrees dat veel mensen met gezond verstand zoals ik bij voorbaat afgeschrikt worden door het taalgebruik. Dames en heren “marketiers”, gebruik toch eens wat helder Nederlands, zou ik u allen willen toeroepen. We hebben zo'n mooie taal die door jullie walgelijk wordt vervuild. Het is allemaal aandachttrekkerij die gelukkig steeds minder effect heeft. Een “flash mob” (bedenk toch een origimeel Nederlands woord) wordt nog wel gewaardeerd maar de meeste "events?/experiences?' zijn het geld niet waard dat ervoor moet worden opgehoest.
Bart
-7-  Bart:
Inderdaad, kultaal en kul-jargon.
Rondleidingen in stadsdelen, prima, maar niet op gezag van de VVV. Dat kunnen bewoners van het betreffende stadsdeel veel beter. De voormalige VVV kan zich beter bezig houden met 'toeristenbeleid', tja moeilijk hollands woord, toch...
Jeroen Mirck
-8-  Jeroen Mirck:
@John: Als die marketingtaal je niet bevalt, moet je bij de marketeers zijn, niet bij mij. Als ik dat artikel over Pine voor Amsterdam Centraal had geschreven, had ik dat uiteraard in andere woorden gedaan. Het was gewoon bedoeld om een beeld te krijgen bij de theorie waar de ATCB zich door laat leiden.
Theo
-9-  Theo:
'flash mob' bijvoorbeeld vervangen door 'bliksembezoeksmeute'?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.