Home > > Groeten uit Soweto Amsterdam

Groeten uit Soweto Amsterdam

Foto: Thomas Slide via Flickr (CC)

Hoe gaat Amsterdam toeristen lokken naar andere wijken dan het centrum? Door die wijken nieuwe hippe namen te geven, zoals Amsterdam Docklands, Groene Plantage, ‘Bruisende Smeltkroes’, Little Amsterdam en ‘Kinetisch Noord’.

Dit bedenk ik niet, vandaag staat het op de voorpagina van Het Parool.
Voor de Bijlmer en Nieuw-West zijn er nog even geen trendy namen voorradig, maar de stadspromotor trekt alvast een vergelijking met het Zuid-Afrikaanse township Soweto. Wat een lulkoek.

Dit tragisch stukje citymarketing ('naar de mensen toe') komt uit de koker van de Amsterdam Tourist & Convention Board (ATCB), ook bekend om zijn homo-angst. De vijf genoemde namen hebben betrekking op respectievelijk het Oostelijk Havengebied, de Plantagebuurt / Watergraafsmeer, De Pijp, Oud-West en Amsterdam-Noord. Westerpark heet vooralsnog gewoon Westerpark, voegt Het Parool er fijntjes aan toe.

De gemeente probeert al tien jaar het toerisme buiten het centrum te stimuleren en denkt daar nu dé oplossing voor te hebben gevonden. Het Parool citeert Hans Dominicus van de afdeling onderzoek en ontwikkeling van de ATCB:

"De grachtengordel is top, maar daarbuiten staan de mooiste monumenten. Als de toerist niet de fiets pakt, ziet hij niets van de Amsterdamse School. (…) Rotterdam promoot al jaren zijn moderne architectuur, terwijl wij oneerbiedig gezegd alleen maar die oude zooi aanboden."

Aan het einde van het Parool-artikel (weggelaten uit de samenvatting online) licht Dominicus toe dat er nog geen namen zijn bedacht voor de stadsdelen die vooral negatief in het nieuws zijn, Nieuw-West en de Bijlmer. Vervolgens trekt hij een vergelijking met Soweto, want ‘toeristen in Zuid-Afrika gaan ook in de townships kijken’.

Ik heb die laatste passage een paar keer gelezen en me telkens afgevraagd: is deze man zelf wel eens in de gewraakte stadsdelen geweest? Zelfs zonder werkbezoekje (marketeers noemen dat aanmatigend ‘buurtsafari’) had meneer Dominicus toch kunnen beseffen dat krottenwijken in Afrika onvergelijkbaar zijn met groeikernen aan de rand van Amsterdam. En hoe stelt hij zich zo’n toeristische aanprijzing dan voor: "Aapjes kijken in de wijk van Mohammed B." of iets dergelijks?

Ik nodig meneer Dominicus graag uit voor een buurtsafari in Nieuw-West. Als hij durft.

Foto: Thomas Sly (Flickr/CC)

Dit artikel verscheen eveneens op de eigen website van Jeroen Mirck.


twintig reacties op "Groeten uit Soweto Amsterdam"

eve noodermarkt
-1-  eve noodermarkt:
Het Parool moet je al tijden niet meer serieus nemen, een nieuwe hoofdredacteur, een verschuiving naar het politieke zuur Links. Veel overgetypte ANP-stukjes en nog meer talentloze stagaires.
toontje
-2-  toontje:
Dat ATCB is echt het spoor bijster. Hoe verzint deze meneer Dominicus dit. Tja, wat heeft het weer gekost deze miscommunicatie? ATCB heeft zelf geen geld voor dit soort zaken, dus hoeveel heeft de stad Amsterdam hier weer naartoe geschoven? Ongelooflijk!
Theo
-3-  Theo:
Hoopt men zo het laaste handjevol toeristen dat zich nog in Amsterdam waagt ook nog gillend over de kling te jagen door ze naar dat soort wijken te sturen? Onverstandig.
Sjaan
-4-  Sjaan:
Ok help ik wel even.
Nieuw-West: West-Bank Hollandais
Bijlmer: Little Medellin

ok? Graag gedaan!
Arnoud de Jong
Eve, moest je zoeken naar het stempeltje 'zuur links' of had je het al voor je neus liggen?

Ik lees een mild-geamuseerd, licht afstandelijk stukje over de strapatsen van een halucinerende kantoortijger. Journalistiek niets mis mee....
Bart
-6-  Bart:
Mijn prangende vraag: hebben ambtenaren die zich bezig houden met het fenomeen 'toerisme' of ACTB echt niets anders te doen? Je zou zo zeggen dat 'komkommertijd' juist een moment is om achterstallige zaken weg te werken.
En hoe zit het nu met de VVV ( die andere achterlijke naam neem ik niet in mijn mond), 100% gesubsidieerd door Amsterdam, of geheel zelfstandig ('kan de eigen broek ophouden')? Doel: toeristen lokken, Amsterdam een waardig beeld geven in de ogen van de toeristenindustrie.
Hebben ze echt capabele mensen in dienst of
teren ze uitsluitend op slechte freelancers?
ik vrees het laatste...
Dirkk
-7-  Dirkk:
@Bart: die rebranding is geen komkommertijdklusje, daar zijn ze al zeker anderhalf jaar mee bezig :-)
http://www.nieuwsuitamsterd...
Chrisje van de Dijk
-8-  Chrisje van de Dijk:
Theo:met dat handjevol bedoel je zeker die 1,5 miljoen bezoekers van Sail..of nee, die 1 miljoen van de Hermitage zeker.Nee tuurlijk niet, die 6 miljoen klanten van rondvaartbedrijven zijn natuurlijk allemaal Amsterdammers!Nu snap ik het, dank je.
Chrisje van de Dijk
-9-  Chrisje van de Dijk:
Theo, hoe gruwelijk zuur kun je zijn zeg!(rechts zuur in dit geval)Je woont toch niet in Purmerend he?
Theo
-10-  Theo:
Sceptisch zijn is niet gelijk aan rechts. Kauw daar maar eens op.

Dat noem jij zeker 'zuur' omdat het niet strookt met jouw wereldbeeld, Chrisjelief?

Uit jouw afkeer van het mijne begrijp ik dat jij bovenstaand initiatief toejuicht? Daarin ben je namelijk niet echt duidelijk.
Jeroen Mirck
-11-  Jeroen Mirck:
Naar aanleiding van dit artikel kreeg ik zojuist een telefoontje van de ATCB, die volop bezig is met damage control: het hier aangehaalde artikel in Het Parool zou niet kloppen, vandaag volgt een aangepast verhaal in de krant. Ik hou het in de gaten en kom er uiteraard op terug met een vervolgstuk.
arno
-12-  arno :
Beste Theo, voordat je oordeelt en anderen kwetst of in diskrediet brengt is het wellicht zinvol juiste informatie in te winnen. Amsterdam Zuidoost is veiliger dan gemiddeld in Amsterdam (zie objectieve veiligheidsindex!) en deze ontwikkeling zet stevig door. Jouw beeld is gedateerd. Zo denkt half Nederland dat de Amsterdam ArenA de slechte grasmat heeft. Lang verleden tijd maar een slecht verhaal doet het goed en blijft lang hangen. Vanaf begin jaren negentig heeft Amsterdam Zuidoost een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Wanneer was je er voor het laatst? Kom eens langs, dan zal ik je het nieuwe Amsterdam Zuidoost laten zien of kijk eens op http://www.zuidoost.nl
Herbert
-13-  Herbert:
@Arno,

Verreweg het 'gevaarlijkste' stadsdeel is Centrum. Al sinds jaar en dag en dat geldt zo'n beetje voor elke binnenstad.
Theo
-14-  Theo:
Een misdaad vind plaats in het centrum, waarna de dief z'n buit op de scooter meevoerd naar de omliggende wijk. Klinkt logisch, kijk bijvoorbeeld naar de begin- en eindroute die tram 3 rijdt waarin begin deze maand nog een 26-jarige man nog volledig werd gesloopt en gestoken door een groep ... omdat ie eentje aansprak op z'n smerige gerochel.
(Maar ja, zulk tuig behoeft dan ook niet eens meer een motief voor een koelbloedige moord)
Bart
-15-  Bart:
@Theo: ik denk dat dit soort berichten thuishoren in de Telegrof, liefst met foto en uitgebreide uitleg van de verontwaardigde bewoner. Ik denk dat je dan een goed platform hebt voor al je agressieve en negatieve gevoelens...
Theo
-16-  Theo:
Ik las bovenstaand bericht in het Parool en de Trouw.
Bart
-17-  Bart:
@ Jeroen Mirck: ik denk dat het(ff: ACTB) spreek uit: 'VVV', alles doet om maar genoemd te worden, ik heb nog nooit zo'n dwaas artikel gelezen, en weet vrijwel zeker dat als die club nog enigszins bestuurd wordt, dat dat door “een paar goedwillende, maar minstens o,zo domme oude mannen” is. (citaat uit Agatha Christie)
Onvoorstelbaar dat mensen deze club nog serieus nemen. Het Parool (ook wat onbetrouwbaar) heeft nog steeds geen rectificatie of beter artikel geplaatst...
Jeroen Mirck
-18-  Jeroen Mirck:
@Bart: Toch wel. Zie: http://tinyurl.com/buurtsafari
Johan Sterk
-19-  Johan Sterk:
Als toerist loop je in die wijken natuurlijk wel een behoorlijke kans om beroofd te worden. Na de sluiting van diverse musea lijkt me dit nu niet de meest aangewezen weg om IAmsterdam te promoten!
Herbert
-20-  Herbert:
@Johan Sterk, als tourist loop je een veel grotere kans om in de binnenstad beroofd te worden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.