Home > > Napels aan het IJ

Napels aan het IJ

afval
Oost -Twee jaar geleden lachten we nog om die Napolitanen in hun stad vol afval. Ha. Typisch Italië, dachten we: de hele stad stikt in 't vuil, maar de overheid kan er geen oplossing voor verzinnen. En kijk nou eens. Heel Amsterdam lijkt één grote stortplaats, en vooralsnog gaat er geen vuilophaler weer aan 't werk. Dat laat natuurlijk een fantastische indruk achter bij toeristen. De Twitterfoto's schieten de wereld over. En wat doen wij eraan?

Vuilniszakken opsparen? Begrip hebben voor de positie van vuilnismannen? Ja. Dat allemaal. Bovendien willen we natuurlijk geld terug.
Kijk, ik weet niet hoe het met u zit, maar in Oost-Watergraafsmeer betalen we een fórse afvalstoffenheffing. Zolang de straten en containers schoon blijven, vind ik dat goed besteed geld. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Sterker nog: in dit stadsdeel doen ze tegenwoordig serieus hun best. Ik heb de vuilnisauto zelfs wel eens op zondag zien rijden om illegaal gestort grof vuil op te halen. Wat mij betreft mogen de reinigers dan ook hun loonsverhoging krijgen. Ze werken d'r hard genoeg voor, toch?

Alleen: hoe zit dat met de inwoners? Wij mogen ondertussen de vuilniszakken op 't balkon opstapelen. Terwijl we wél een afvalstoffenheffing hebben betaald. Als nuchter mens zou je denken: geen dienst, dan ook geen betaling. Geen vuil ophalen, dan ook geen afvalstoffenheffing. Nog anders gezegd: kunnen we niet een korting krijgen op de heffing voor de weken waarin gestaakt werd?

Bij de vorige staking van een jaar of wat geleden legde ik dat eens voor aan een ambtenaar. Die glimlachte minzaam en zei, "Meneer, daar kunnen we natuurlijk niet aan beginnen." Waarom dat 'natuurlijk' was, begreep ik niet. Dus vroeg ik dat. De ambtenaar wist 't eigenlijk ook niet. Maar dat zulke kortingen niet de bedoeling waren, dat wist hij wel.

En dat was nu grappig. Want de rechter denkt daar heel anders over - het is zelfs staande rechtspraak dat een gemeente die de inzamelverplichting niet nakomt, geen afvalstoffenheffing mag berekenen. En waaróm de gemeente die verplichting niet nakomt, doet niet terzake: een staking is dus geen verontschuldiging. U mag het zelf even opzoeken (trefwoorden 'inzamelverplichting' en 'afvalstoffenheffing'). Dan vindt u bijvoorbeeld jurisprudentie als LJN: AR2922, Gerechtshof Arnhem , 04/00118; LJN: AV1330, Gerechtshof Arnhem, 04/00806 en LJN: BD3754, Hoge Raad, 43292.

Mijn bezwaarschrift werd destijds toegekend - ik kreeg de korting. Misschien handig als u dat deze keer ook doet? U staat tenslotte in uw recht als u die korting op de afvalstoffenheffing wilt. En als we nu allemaal afspreken dat we 't uitgespaarde geld als fooi aan de vuilnismannen geven, dan is de wereld weer helemaal in orde.

negen reacties op "Napels aan het IJ"

The one and only Eugarious Laagsteppe
-1-  The one and only Eugarious Laagsteppe:
Hoeveel krijg je terug van de gemeente voor twee weken vuilnismannenstaking? 8 euro, 10 euro? Daar ga ik écht geen bezwaarschrift voor indienen. Heb je tijd over of zo?
Anton
-2-  Anton:
De laatste zin van J.B. spreekt mij wel aan omdat ik zelf ook wel eens een extraatje geef aan de vuilnismannen. Maar de voorgestelde actie is alleen effectief als er massaal bezwaarschriften worden ingediend. En dat zie ik nog niet gebeuren.
John
-3-  John:
Praten we weer over geld.
Prioriteiten stellen:
Wat doen we om de gezondheidheid te beschermen!
Aanwijzen van verzamelpunten per wijk: dringende en dwingende maatregel.
Inschakelen vervangend transport van wijkverzamelpunten naar een grote opslagmogelijkheid buiten de stad.
Wat doen de ambtenaren achter het bureau?
Sigi
-4-  Sigi:
Leg wat vuilnisboten neer waar mensen hun zakken in kwijt kunnen.

De gezondheid wordt nog lang niet bedreigd, daar is het veel te koud voor en ligt de zooi er nog niet lang genoeg.
Sanne
-5-  Sanne:
Ja trek idd een blik vuilnisboten over, is vast nog wel een enorme vloot beschikbaar
John
-6-  John:
"Sigi: Je onderschat de gezondheidsrisico´s, ook bij lage temperaturen gaat bacterie en schimmelgroei zijn onstuitbare gang. Bovendien zitten we in een maand waarin de temperatuur normaal tussen 15 en 18 graden is, het kan in een etmaal opeens naar boven 25 graden springen, daar moeten we ons niet door laten verrassen.
Sigi
-7-  Sigi:
@John
Ik onderschat helemaal niets. Er was een deskundige op de radio die dat allemaal keurig uitlegde, kan het helaas niet letterlijk reproduceren. Kwam er op neer dat zolang die vuilniszakken gewoon dicht blijven en je niet in die meuk ga liggen rollebollen of er in gaat zitten picknicken er niets aan de hand is. Die mensen in Napels waar het én warmer was en het vuil veel en veel langer bleef liggen vielen ook niet bij bosjes. Verder is het allemaal weer voorbij.
Flipper
-8-  Flipper:
Ik zou het wel eens geinig vinden als het vuil HELEMAAL !!! nooit meer opgehaald zou worden. Pas dan namelijk... worden wij ons bewust (misschien ?) hoeveel rotzooi wij als mens (het hoogste wezen ? Tóch ??? Whoehahahà !!!) produceren !!!
Maar tsja, of bewustwording ons af zal helpen van ons dodelijk streven van alsmaar meer en meer en meer... is m.i. nog wel de vraag ?! (We blijven... Earthlings hé ?!)
Flipper
Bart
-9-  Bart:
VUILNIS! Alsof er niets belangrijkers in Amsterdam bestaat. Waarschijnlijk niet op dit moment, iedereen kotst van de weezoete doordringende geur van overtollig en liefdevol klaargemaakt, maar niet geconsumeerd vlees van 2 weken geleden, opgeslagen in een opbollende vuilniszak, van het balkon verhuisd naar de straat...De ratten huppelen s'nachts over het balkon, met graagte de uitpuilende zakken openknagend. Hoe die ratten op 2-hoog komen, vraag ik me maar niet meer af...
S'ochtends, bij het verlaten van het pand, schieten ondefinieeerbaarbare dieren alle kanten op, als ik de deur sluit.
Het lijkt me dat het ophalen van vuilnis, het schoonhouden van straten en het voorzien in goed functionerende riolen, na alle geschiedenis van Cholera, de Pest en andere ziekten, de eerste prioriteit is van de gemeende Amsterdam...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.