Home > > Nieuw bestuur in Nieuw-West

Nieuw bestuur in Nieuw-West

Foto: Jeroen Mirck

Nieuw-West - Het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West bestaat sinds maandag officieel. Er is een deelraad geïnstalleerd en een dagelijks bestuur benoemd. Hoewel de bijeenkomst in het stadsdeelkantoor van Slotervaart (voortaan 'gewoon' een wijk) een feestelijk karakter had, beet de oppositie toch even venijnig van zich af. Aanleiding was "een akkefietje, zoals dat op een website werd genoemd", aldus aankomend PvdA-wethouder Els Verdonk. Inderdaad, dat woord las ze hier.

Verdonk, die wethouder van Ruimtelijke Ordening wordt in het dagelijks bestuur onder leiding van haar partijgenoot Achmed Baâdoud, kreeg kritische vragen van VVD en BNW ‘81 over een integriteitsonderzoek tijdens haar vorige wethouderschap in Amsterdam Zuidoost. Verdonk betoogde dat een op Google makkelijk vindbaar Volkskrant-artikel over deze kwestie “niet klopt.” VVD verzocht om openbaarmaking van het naar haar uitgevoerde integriteitsonderzoek, maar Verdonk riposteerde dat dat rapport vertrouwelijk is. “Ik heb het zelf niet eens.”

Alle wethouders, dus ook Verdonk, werden uiteindelijk met voldoende stemmen aanvaard als bestuursleden van Nieuw-West. Daarmee is de coalitie van PvdA, D66 en GroenLinks, waar sinds de verkiezingsuitslag langdurig over onderhandeld is, een feit.

Het dagelijks bestuur van Nieuw-West bestaat uit: Paulus de Wilt (GroenLinks), Els Verdonk, Achmed Baâdoud en Jesse Bos (alledrie PvdA) en Ronald Mauer (D66). De oppositie maakte ook nog even een punt van het aantal wethouders, maar de coalitiepartijen verdedigden de keuze met het argument dat er een zware bezuinigings- en fusieklus voor de deur staat. De Wilt merkte bovendien op dat alle fusiestadsdelen in Amsterdam een bestuur van vijf leden hebben geïnstalleerd.

Dagelijks bestuur Nieuw-West

Voor Baâdoud en De Wilt is bestuursverantwoordelijkheid in Nieuw-West niets nieuws, want zij waren de afgelopen vier jaar al wethouder in de stadsdelen Osdorp en Slotervaart. D66-fractieleider Ronald Mauer beleefde maandag met zijn benoeming wel een primeur. Hij wordt wethouder van Onderwijs, Sport, Verkeer & Vervoer en Participatie & Emancipatie, vier speerpunten tijdens zijn verkiezingscampagne.

P.S.: Nog even de definitie van ‘akkefietje’: een kwestie waarin een klein conflict of probleem schuilgaat. Er zijn twee soorten akkefietjes: 1. een conflict of probleem dat klein genoemd kan worden, omdat het weinig tijd en energie in beslag neemt en dus snel op te lossen of terzijde te schuiven is, los van de inhoudelijke diepgang ervan, en 2. een conflict of probleem dat klein genoemd kan worden, omdat het een bijzaak betreft binnen een breder kader en dus inhoudelijk ondergeschikt is aan een groter probleem. Kortom: het dagelijks bestuur kan gewoon aan de slag.

Jeroen Mirck is onder meer redacteur bij het Vara-weblog Joop.nl en lid van D66. Bovenstaand artikel verscheen eveneens op zijn eigen weblog.


vijf reacties op "Nieuw bestuur in Nieuw-West"

Dirk
-1-  Dirk:
Misschien, in kader van compleet willen zijn, ook relevant om ook te verwijzen naar een beknopt overzicht van hetgeen Verdonk presteerde: http://www.echo.nl/ec-zo/bu...
Jeroen Mirck
-2-  Jeroen Mirck:
@Dirk: Dank voor de aanvulling.
HenkvP
-3-  HenkvP:
D66 laat zien dat ze uitstekend kunnen functioneren als naschoolse opvang voor kindertjes met een gedragsprobleem.

Onder druk van de andere partijen in de deelraad van West is een praktische oplossing gevonden voor de tweespalt in de D66-fractie. De raad telt er sinds dinsdagavond twee: D66 A en D66 B.

Wat het slot van een dorpsklucht had moeten worden in West, werd het zoveelste deel. Inzet van de aanhoudende interne strijd bij de Democraten is de vraag wie zich D66 mag noemen: de minderheid van fractievoorzitter Ingeborg Baltussen en Peter Jasperse of de drie leden die zijn verzocht op te stappen: Olguita Oudendijk, Joris van Vuure en Shanta Singh.

>Het is onnavolgbaar en pijnlijk dat het zover komt,'' zegt stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer (PvdA). ''Het is schadelijk voor het aanzien van de politiek in West en belastend voor de coalitie.<

(citaten uit Parool 12-01-11)

Waarom moet ik nou toch zo lachen?
Bart
-4-  Bart:
@ Henk vdP: dat weet ik ook niet, maar ik kan het lachen ook niet onderdrukken:)))
Bart
-5-  Bart:
En hoe verzin je het: D66A en D66B :)))))))))

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.