Home > > Dranghekken

Dranghekken

Paniek op de Dam
Amsterdam - Een vreemd uitgedoste man begint plotseling te schreeuwen.
Wanneer iemand zoiets doet in een volle tram of op de Albert Cuypmarkt, wijzen de omstanders hooguit op hun voorhoofd. Maar paniek was er waarschijnlijk niet ontstaan. Gekken genoeg in deze stad.
Hij deed het echter tijdens de twee minuten stilte van de dodenherdenking, een beladen moment en iedereen stoof alle kanten uit. Er vielen minstens 63 gewonden, vele mensen hadden botbreuken.

Volgens de berichten kwam dit hoge aantal gewonden voornamelijk door de dranghekken. De mensen vielen erover of raakten beklemd.
Over de constructie van die dranghekken moeten we dus eens beter gaan nadenken. Dat is blijkbaar tot dusver niet gebeurd. Want waar veel mensen zijn, zijn dikwijls dranghekken. Maar waar veel mensen zijn, ligt ook altijd paniek op de loer.

26 reacties op "Dranghekken"

J. Przlwykofski
-1-  J. Przlwykofski:
Het woord hoog tijd dat er van overheidswege Haldol aan het leidingwater toegevoegd gaat worden. Dat zal dit soort toestanden zeker tegengaan!
Theo
-2-  Theo:
Toen in '66 tijdens de huwelijkstoer van Trix en Claus met de Gouden Koets meerdere rookbommen tot ontploffing werden gebracht bleef iedereen nog staan en ging de stoet rustig verder.

Met de huidige laffe generatie hadden we de oorlog nooit gewonnen. Ik kreeg plaatsvervangende gevoelend van schaamte toen kort na alle hysterie bevend het Wilhelmus werd ingezet...
Opoe
-3-  Opoe:
@Theo: Je hebt volkomen gelijk. De vorige generatie, dat was andere koek; de Duitsers scheten in hun broek toen onze jongens na zes dagen met de handjes in de lucht voorbijkwamen.
sanne
-4-  sanne:
@Theo

Ongelofelijk, hoe je durft te oordelen over de angst van de mensen die daar aanwezig waren. Na Apeldoorn, na de aanslagen overal ter wereld is alles veranderd. Deze tijd is niet te vergelijken met 60 jaar geleden. De angst die er nu is, had je 10 jaar geleden zelfs niet kunnen voorspellen. Wie had het geloofd dat iemand op Koninginnedag op de mensenmassa in zou rijden? Wie had geloofd dat iemand een vliegtuig in het WTC zou vliegen? Het zijn ondenkbare gebeurtenissen die zich toch hebben voorgedaan.

En WE hebben de oorlog helemaal niet gewonnen, Theo. WE moesten gered worden door de geallieerden. En laten we het dan nog maar niet hebben over diegenen van de vorige generatie die zich aansloten bij de NSB, onze helden.
Theo
-5-  Theo:
Ironisch dat je mij nu juist vraagt hoe ik dat durf sanne. Het is redelijk simpel. Ik grijp m'n ballen beet en lucht m'n hart.

En opoe, je reageert (expres?) niet op mijn vergelijking met '66, toen er niet zo'n overtrokken paniek uitbrak na ontploffing van échte bommen. Toen had ons volk blijkbaar namelijk nog een greintje trots.

En nu, dankzij 65 jaar weg-met-ons mentaliteit, 65 gewonden, omdat iemand 'Boe' riep...om je ogen uit je kop te schamen...
pieter
-6-  pieter:
@Theo:
een paar jaar geleden werd er bij het gooien van verfbommetjes op de koets ook niet weggerend. Dat waren ook, zoals jij het zegt “ECHTE bommen”. Wacht maar tot je eens een echte bom tegenkomt, dat kan je niet navertellen.....
P. Snijders
-7-  P. Snijders:
Het ontwerp van de tegenwoordige dranghekken deugt inderdaad niet. Als ze omvallen vormen ze een schuin liggend rooster met twee omhoog staande staken. Kortom een levensgevaarlijk obstakel voor een vluchtende massa.
Oplossing: de potebn draaiend maken, zodat het hek plat op de grond komt te liggen. De mensen kunnen er dan makkelijk overheen stappen.
John
-8-  John :
Eindelijk eens een terzake advies, goedzo P.Snijders, hoofd koel en bij de feiten blijven. Enne Theo, vind je jezelf nou leuk? Of oefen je voor held voor de spiegel?
Theo
-9-  Theo:
John, bij tijd en wijle vind ik mezelf inderdaad erg leuk en zou willen dat er meer mensen zoals ik waren.

Mensen bij wie de mond gaat jeuken zodra taboes worden opgeworpen of een groep boven alle kritiek verheven wordt.

En dat geldt nu dus ook voor de schaafwondjes van 4 mei? Daarvan zijn er heel wat, en dat zijn héél wat lange teentjes. Als men mijn kritiek niet begrijpt, dan spijt mij dat heel erg.
sanne
-10-  sanne:
@ Theo
Ironisch dat je dat vraag? Hoezo ironisch?

Wat jij zegt onder het mom van taboes bespreekbaar maken, is eerder een enorme kortzichtigheid en een zeeeer gekleurde versie van de werkelijkheid.

Beschamend is het dat jij de reactie op de rookbommen uit 1966 durft te vergelijken met de reacties van afgelopen dinsdag, beide in een totaal andere setting en met een andere voorgeschiedenis. Daar blijkt alleen maar uit dat je weinig talent hebt voor het interpreteren van de geschiedenis.
Theo
-11-  Theo:
@Sanne
Ironisch omdat je...oh god als ik dat moet uitleggen begrijp je gewoon niet wat ironie is dus dat gaat me niet lukken, omdat ik mij richt tot de goede verstaander.

Maar voor de tweede helft van je vraag poog ik het nóg simpeler te stellen en daarna geef ik het op.

Amsterdams publiek, drankhekken, knallen.
1966: Men blijft kalm staan.
2010: Men stuift alle kanten op, 60+ gewonden.

Mijn stelling is dat gecultiveerde lafheid vanwege het jarenlang ontzien van lange tenen debet is aan dit gedrag. We zijn een doodsbange samenleving geworden. Dat is mijn punt, take it or leave it.
Theozoutheogehaathebben
-12-  Theozoutheogehaathebben:
Mijn stelling is dat oudjes de complexheid niet meer zien en verwijzen naar hun enige eendimensionale refferentiekader: vroeger.

Theo: Welke kleur geranium vind je het leukst?
sanne
-13-  sanne:
@Theo
Bedankt dat je toch de moeite hebt genomen het nog een keer uit te leggen. Hahaha!
Ook bedankt dat je hiermee meteen duidelijk maakt met welke eenvoud jij tot conclusies komt.
Je redenering raakt bovendien kant noch wal: door het ontzien van lange tenen (voorzichtig zijn in je uitspraken bedoel je?) zijn wij laf geworden en dat is de reden van de reactie van afgelopen 4 mei?
Bizar Theo, dat je dit zelf gelooft. God, wat moet het rustig zijn om in zo'n eenvoudige wereld te leven als jij.

En dat je jezelf een heldenrol toedicht omdat 'jij tenminste je mond open durft te doen'...daar kan ik echt alleen maar heel hard om lachen.
Kom op iedereen: driemaal hoera voor onze held Theo!
Hoera! Hoera! Hoera!
Bart
-14-  Bart:
Ach, de 'Theo's' zijn nog steeds onder ons..
Overigens net als de mensen die 'de' oorlog welbewust meegemaakt hebben. Die mensen hebben een meestal niet mis te verstaan trauma opgelopen. Trouwens alle mensen die een oorlog meegemaakt hebben, Screbenicsa, Vietnam,Korea, burgeroorlogen en noem maar op.
Het is niet verbazingwekkend dat tijdens de afgelopen herdenking 1 gek ervoor kan zorgen dat er veel mensen in paniek raken, en dat daardoor mensen al dan niet ernstig gewond raken. Het paniekgvoel is inherent aan deze tijd waarin de angst regeert: angst voor terrorisme, voor mondiale crisis, financieel of anders, de 'fundamentalisten', al dan niet islamitisch (vergeet de hel en verdoemenis zaaiende televisiedominees vooral niet, en de Paus himself doet ook een forse duit in het zakje met een betonnen bord voor z'n kop)
Kortom, deze jaren zijn niet te vergelijken met 1966, toen een verf/rookbommetje naar de koninklijke koets hetzelfde was als nu een katoesja raket gericht op Israelisch grondgebied...
P.S.: ik ben van 1955, en vind het vandaag prettiger leven dan in 1966. Toen stonden er ook dranghekken bij de herdenking, en zouden mensen vermoedelijk even panisch gereageerd hebben bij zo'n afschuwelijk gekrijs, al was het maar omdat sommigen dat nog niet zo lang ergens eerder gehoord hadden...
John
-15-  John:
@Bart - we zijn in de ultieme fase aanbeland dat de tweede / derde generatie ook lieden voortbrengt die het maar belachelijk vinden al dat doorzeuren over die tweede wereldoorlog en zonder zich een moment te schamen de mensen durven bespotten die er nog uit eigen beleving over kunnen en willen praten. Zelfs mensen in de journalistieke professie voelen zich niet geremd tot (wat zij noemen) relativeren: Nederland heeft blijkbaar niets anders.
Ik schat iemand die uitzinnig gaat schreeuwen op de Dam tijdens de herdenkingsstilte - als geintje - onder die groep.
Nog tien, vijftien jaar verder, dan zijn de ooggetuigen allemaal dood. Gelukkig kun je niets meer horen als je in je graf ligt, je zou je maar blijven omdraaien.
John Zwart (1939). Lees mijn cyclus op de site, aanbevolen.
Bart
-16-  Bart:
@ John: er zal, naar mijn bescheiden mening gelukkig altijd een groep mensen blijven die het 'collectieve geheugen' van het onrecht zal bewaren, en waar nodig zal overdragen aan een volgende generatie.. Dat hoeven niet per saldo de 'overlevenden'te zijn, ik reken mijzelf daaronder, hoewel ik van 'na de oorlog ben': Als we verder kijken dan de 2e wereldoorlog is er stof tot reflectie te over, omdat alle oorlogen om dezelfde dingen draaien: macht,discriminatie, onderdrukking en geweld. De 2e wereldoorlog was zeker niet uniek in dat opzicht, maar omdat deze oorlog de meeste mensen in onze omgeving het hardst heeft getroffen, en een grote groep mensen heeft weggevaagd uit ons midden, zal het herdenken hiervan hopelijk nog lang mensen bewust maken van het fenomeen “oorlog” en haar gruwelijke konsekwenties..
(lees je website regelmatig)
De Worstkoerier
-17-  De Worstkoerier:
@Theo je weet dat er veel gewonden zijn gevallen bij de veteranen he?
Theo
-18-  Theo:
@De Worstkoerier
Nee dat wist ik niet. Die bleven waarschijnlijk staan terwijl alle helden om hen heen hen vertrapten? Ook kinderen moesten het ontgelden, zag ik.
Dat maakt het alleen maar erger. Helaas aan goedpraters voorlopig geen gebrek.
Peter
-19-  Peter:
Wat vooral raar is is dat die man die bom riep niet is opgepakt, als er iemand paniek gezaaid heeft was het die vent wel.
Flipper
-20-  Flipper:
Waarom is Beatrix niet gearresteerd ? Als zij er niet geweest was ? Was er ook niets aan de hand geweest !
Flipper
Theo
-21-  Theo:
In deze context is je kritiek op Trix onzin, Flipper. De aanslag was niet op haar maar op de twee minuten stilte gericht; de nagedachtenis van alle oorlogsslachtoffers.

Inderdaad Peter, dat de man die meer bijdroeg aan de paniek en alle verwondingen door 'bom, bom, vlucht!' te roepen nog niet is gearresteerd, vind ik ook zeer onterecht.
Dick
-22-  Dick:
ik geloof best dat er onder bepaalde groepen mensen enig angst bestaat ... ik begrijp dan ook niet helemaal wat mensen uit die groepen in die meute te zoeken hadden ... als je een klein beetje nadenkt weet je dat bij zoiets, waar veel mensen aanwezig zijn, de kans bestaat dat er daadwerkelijk iets gebeurt ... we zijn toch niet wereldvreemd? Zwervers doen wel vaker raar en kunnen agressief overkomen, maar dat sommige (de bomschreeuwer, gillende mensen etc.) daarvan in paniek raken ... die kunnen zichzelf dan maar beter thuis opsluiten. Maargoed, blijkbaar zijn er ook mensen die de dranghekken de schuld vanalles geven ... weet u wat? Volgend jaar geen dranghekken, kijken wat er dan gebeurt!
Theo
-23-  Theo:
Nu er één schaap over de Dam is, volgen er waarschijnlijk meer. De twee minuten stilte zijn mij heilig, dus volgend jaar herdenk ik op de Waalsdorpervlakte.
sanne
-24-  sanne:
@Theo
Dus als ik het goed begrijp moeten we allemaal gewoon relaxed blijven staan als er iemand begint te schreeuwen dat er een bom is, maar als het uiteindelijk loos alarm blijkt, mogen we wel vluchten. Naar de Waalsdorpervlakte.

Binnen jouw redenering zou het je sieren als je ervoor zou pleiten om juist wel allemaal naar de Dam te komen en daar gewoon te blijven staan, wat er ook gebeurt. Omdat de 2 minuten stilte voor ons allemaal erg belangrijk is en we ons toch zeker niet laten verjagen?!
Theo
-25-  Theo:
In het kader van de ons geschonken vrijheid zouden we ons niet meer uit onze woningen en de openbare ruimte mogen laten verjagen, dat zou het offer van al die oorlogsslachtoffers inderdaad teniet doen.

Maar toch doe ik dat in dit geval wel. De reden is dat ik mij volgend jaar weer als vanouds juist die twee minuten volledig wil toeleggen op het herdenken van die oorlogsslachtoffers, en deze niet wil laten verstoren door een aandachtstrekker, waarvan ik nu al vermoed dat er volgend jaar weer een copycat bij zal zijn.

Al was het maar een fluit of een toeter, alleen al vanwege de gespannen verwachting is de innerlijke rust op de Dam bij voorbaat verloren.
Theo
-26-  Theo:
Kort gezegd;
De twee minuten stilte zijn niet bedoeld om te strijden, maar om te herdenken. In vrijheid.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.