Home > > Not in their front garden

Not in their front garden

Daniel Buren - Which way the wind blows
Zeeburg - Toegegeven. Het lijkt sterk op het NIMBY-syndroom. Honderden verontwaardigde bewoners die zich, in meerderheid, komen uitspreken tegen een ongewenste voorziening in hun buurt. Maar toch ook weer niet. Het gaat niet om een inloophuis voor een groep waarvan men overlast vreest, maar om op zichzelf mooie kunst van een gerenommeerde Franse kunstenaar, die grote werken heeft gemaakt voor o.a. Tokyo, Parijs, Brussel en Bilbao. Een prachtig cadeau voor de buurt eigenlijk.
De kunstenaar, Daniel Buren, heeft in opdracht van het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg (weer) een kunstwerk met allure ontworpen, dat tot ver in het buitenland de aandacht zal trekken. Het bestaat uit zestig masten met kleurige windvanen in de top, die – geluidloos, zo wordt beloofd – zullen bollen, deinen en draaien in de wind. Locatie: het Java-eiland, een voormalig verlaten en winderig industrie- en haventerrein, dat in de jaren negentig mondain is bebouwd, volgens een prachtig stedenbouwkundig plan en met architectuur van Sjoerd Soeters. Een komt het zien eiland, een aanwinst voor Amsterdam. Vanaf het begin was er een kunstenplan voor het Java-eiland. De masten van Buren, een monumentale ode aan de elementen, zijn de finishing touch van dit plan.

De buurt komt echter in opstand tegen het kunstwerk. Er zijn voorstanders, maar de meeste mensen die op de door Zeeburg belegde informatieavond afkomen, zijn tegen. Luidkeels. De anarchie van de jaren zeventig en tachtig herleeft op dit destijds door stadsnomaden, ‘fools’ van het Azart ship en krakers van Het einde van de wereld bevolkte Java/KNSM schiereiland. Men vindt het kunstwerk over het algemeen mooi. Maar niet op de plek waar het gepland is: in een parkstrook. En niet in die omvang. De witte masten van 13,5 m hoog, met windvanen van 4,5 m lang nemen het park van de gebruikers af en zullen een dominante blikvanger zijn in een gebied dat toch al zo in de prijzen valt en veel bezoekers trekt. Het park is populair. Op de eerste warme dag liggen er direct tientallen handdoekjes en worden picknickmanden uitgepakt, van mensen uit de wijde omtrek. Kinderen spelen en voetballen er, of drogen er op na een frisse duik in het Binnen-IJ. Het kunstwerk is megalomaan, te veel en te druk in dit dichtbebouwde stuk met duizenden bewoners en veel passanten. Het ontneemt het zicht op de afwisselende en bonte architectuur van de huizenblokken. Het kunstwerk To see which way the wind blows (pdf) past beter op een nog onbebouwd punt als de Kop van het Java-eiland of als markering van een van de oevers van IJ-burg. Not in the front garden op de al zo rijkelijk met schoon bedeelde eilanders.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Annemiek Onstenk

zes reacties op "Not in their front garden"

John Zwart
-1-  John Zwart:
Ik was er ook op tegen toen ze het Java eiland met kubussen gingen volgooien, daar trok zich ook niemand iets van aan - nu hebben ze hun kubussen, moeten ze ook niet zeuren. Zet maar neer die masten, mensen die dit tot NIMBY-probleem verheffen hebben te weinig om handen. Aan het werk en gezwind!
Chris Amsterdam
-2-  Chris Amsterdam:
Ik woon er zelf vlakbij en moet zeggen dat het kunstwerk mij wel aanspreekt.Nu ben ik ook een van de weinige bewoners zonder kinderen,bijbehorende larvenbakfiets en chocoladebruine retriever dus ook niet zo'n zeikerd. Ik zou zeggen aanleggen die handel en zeiken maar !Dankzij die Nimby's en hun voortplantingsdrang is ook de Kop van Javaeiland al verpest met een “tijdelijke”school, BAH!
John Zwart
-3-  John Zwart:
N.a.v. Chris:
Ik zei niets over die mensen, alleen over het feit dat ze waarschijnlijk te weinig echte zorgen hebben. Ik voer vroeger regelmatig weg van dat eiland naar de West, wat je er ook van zeggen wilt, niemand kan het ontkennen dat het toen karakter had. De Oostelijke haven is verbouwd tot een aanlegkade voor drijvende hotels en dumpplaats voor kubussen. Wie dat mooi vindt mag dat van mij, een kunstwerk van windvanen toont in mijn ogen dan enig respect voor de historie van de plek dus, moeten die kubusbewoners niet zo zeuren: aan het werk en gezwind, net als wij vroeger.
Chris Amsterdam
-4-  Chris Amsterdam:
@John:Ik woon in die buurt zoals gezegd en mag dus verondersteld worden enige kennis te hebben van de bewoners aldaar.Persoonlijk vind ik die kubussen wel mooi, als je even de tijd neemt om ze te bekijken en bezien op onderlinge verschillen.(die er wel degelijk zijn).Het soort mensen dat er vaak in woont is van het soort“ik heb gelijk en zij niet” met al eerder door mij beschreven kenmerken en accessoires.Het voorgestelde kunstwerk is van een grote schoonheid vind ik en verdient zeker een plaats op de vaak bezongen eilanden voor allerlei redenen.Dus eigenlijk zijn we het eens, allen formuleer ik het wellicht wat krachtig.
Bart
-5-  Bart:
Mogen omwonenden/mensen gewoon meebeslissen over hun 'voetbalveldje?' Ik bedoel: als een 'alombekende' kunstenaar besluit 'iets' te maken voor dat veldje op initiatief van een ambtelijke werkgroep, dan zijn er al een paar stations niet meegenomen. Nl. de mening van de bewoners, de inspraak, etc etc. Heb ik iets gemist? of woon ik in de juiste stad? (Lelystad...)
Ik denk dat hier veel is mis gegaan, afgezien van die 'ambtelijke werkgroep' in gewoon nederlands: 'dat er voor de burger gedacht is'. Moet je nooit doen, die burger is mondig genoeg om dat ongevraagde kunstwerk af te serveren...
Sanne
-6-  Sanne:
tja bar veel openbare ruimte is er niet op al die oostelijke eilanden, dus ik snap het wel als er vrije ruimte moet verdwijnen voor zoiets 'nutteloos' als kunst. Anderzijds, ik was het gebrek aan ruimte in de stad zodanig beu dat ik eruit vertrokken ben. Zit nu op fietsafstand met genoeg ruimte en dat bevalt prima! Dus anderzijds, je moet ook niet zeuren, en mensen die daar wonen hebben genoeg geld ruimte te kopen buiten de stad ;-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.