Home > > Amsterdam Job-less, wat nu?

Amsterdam Job-less, wat nu?

Cohen kondigt vertrek als burgemeester aan

Vanmiddag heeft Job Cohen tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat hij zich kandidaat stelt als lijsttrekker van de PvdA en dat hij per direct zijn functie als burgemeester neerlegt. Dat heeft ongetwijfeld consequenties voor de politieke verhoudingen in Den Haag, maar laat ons hier in Amsterdam mooi zitten met de vraag wie hem op moet volgen.

Vooropgesteld dat de vacaturestop bij de gemeente voor deze functie niet geldt, wie moet de nieuwe burgemeester van Amsterdam worden?

Een probleem bij het vinden van een geschikte kandidaat is dat de verkiezingen voor de deur staan. Dat betekent dat veel partijkopstukken ook nog in de running zijn voor een ministerspost, of op zijn minst nu moeten beslissen of zij voor de tweede kamer kiezen. Nu zal het elk kamerlid vergeven worden wanneer hij voor deze post zijn lidmaatschap opzegt, maar heel snel na de verkiezingen komt dat toch minder sympathiek over.

Veel mensen zullen het zoeken binnen PvdA-geledingen. Wouter Bos, die net de landelijke politiek heeft verlaten, wordt genoemd, Guusje ter Horst - zij het meer in negatieve dan positieve zijn – Eberhard van der Laan, maar die is nog nodig als minister, en uiteraard is ook Lodewijk Asschers naam gevallen. Het is waarschijnlijker dat hij er de voorkeur aan geeft voorlopig wethouder te blijven, dat is immers een plek waar hij meer invloed kan uitoefenen.

Het is ook niet uitgesloten dat de PvdA-traditie doorbroken wordt. Femke Halsema werd direct genoemd, maar die zou wel gek wezen, nu Den Haag te verlaten. Misschien heeft Gert Leers weer zin in een nieuwe post, of is Thom de Graaf een optie. Maar na Nijmegen ook nog Amsterdam in de schoot geworpen krijgen, na zo tegen een niet-gekozen burgemeester te zijn, is vast een stap te ver. Boris Dittrich zou de eerste homoburgemeester van Amsterdam kunnen worden, Andrée van Es is waarschijnlijk net een slag te licht en wordt al voorgesteld als commissaris van de koningin in Noord-Holland. Neelie Kroes? Zij zou een zware burgemeesterspost verdienen, maar heeft het waarschijnlijk te zeer naar haar zin in Europa.

Het zal nog een hele klus worden om een iemand te vinden die in de schoenen van Job Cohen kan staan. Tenzij de huidige waarnemend burgemeester, Lodewijk Asscher, toch solliciteert. Hij was vast allang op de hoogte van de besprekingen die Wouter Bos met Cohen voerde en misschien was die kennis wel de reden dat hij steeds zo vol overtuiging riep 'geef mij maar Amsterdam', zonder verder op de burgemeestersvraag te willen ingaan. Hij heeft het in ieder geval via twitter nog niet uitgesloten.

Update: de speech van Cohen staat inmiddels ook online (pdf)


64 reacties op "Amsterdam Job-less, wat nu?"

Walther Schoonenberg
-1-  Walther Schoonenberg:
Ik zie Guusje ter Horst wel zitten als burgemeester...
Markp
-2-  Markp:
Guusje 'Big Brother' ter Horst? Alsjeblieft.
Jenneke
-3-  Jenneke:
Guusje of Andrée; dat lijkt me de keuze.
Qua politieke kleur heb ik liever Andrée, qua ervaring liever Guusje.
Wouter Bos himself kan écht niet... hij is Feyenoord fan!!!! Sorry, beroepsverbod lijkt me dan aan de orde.
Theo
-4-  Theo:
Komt die even makkelijk van dat Noord-Zuidgat af!

Kabinet valt, Job neemt plaats in van Bos, en dat alles zo tussen twee verkiezingen, het komt allemaal als een strak geregisseerd toneelstuk op me over.

Is Politiek dan tóch theater?
John Zwart
-5-  John Zwart:
@ Theo wat is dit nu?
Jij vindt die NZ toch een prachtig project?
En het gaat door, dus wat heeft dat nu te maken met een burgemeesterschap?
Als je het mij vraagt is hier sprake van krokodillentranen.
Politiek is geen theater maar een keiharde belangenstrijd. Ik schreef al eerder: hou die Lodewijk Asscher maar in de gaten. Die werkt allang aan zijn toekomstcarriere.
John Zwart
-6-  John Zwart:
Neelie Kroes heeft in ieder geval bewezen boven de partijen te staan en dat lijkt mij voor posten als MP van een land en Burgemeester van een Hoofdstad toch een eerste vereiste. Weg met die vervelende partijpolitiek, eeuwige bron van ellende.
HvI
-7-  HvI:
Ik zou als burger in de eerste plaats graag echt de keuze hebben, verkiezingen dus.

Verder, Van der Laan gaat echt te slecht gekleed, dat kan niet, veel te weinig grandeur. Andre van Es is mij niet onsympathiek. Ter Horst is echt niet goed genoeg. Boris Dittrich is te licht bevonden. Asscher zou kunnen. De Grave en Winsemius ook. Neelie Kroes is ontegenzeggelijk heel goed. Guy Verhofstadt ook. - Hé, dat zou best leuk zijn, een leuke buitenlander aanwerven.
Arnoud de Jong
Misschien zouden we het eens zónder burgemeester moeten proberen. Kijken of dat nou wat uitmaakt...
John Zwart
-9-  John Zwart:
@Arnoud: dan zouden we in elk geval niets meer te zeuren hebben over kopjes theedrinken enzo. maar een kop van jut is onontbeerlijk dus... toch maar iemand binnenlokken die tegen een stootje kan.
Arnoud de Jong
@John: ik snap overigens niet dat Wilders dit soort afgekloven kwalificaties als theedrinken en multicultiknuffelen nog uit z'n bek kan krijgen. Tjezus, hoe vaak hebben we dat nu al de afgelopen jaren langs zien komen! Maar ja, een bepaald publiek kan het blijkbaar niet vaak genoeg horen. Als hij met iets nieuws zou komen moeten ze dat weer proberen te begrijpen en dat is te moeilijk.
Molly Veenstra
-11-  Molly Veenstra:
Femke wordt dus geen premier(re). Dat wordt Cohen. Is zij beschikbaar als burgemeester?
HenkvP
-12-  HenkvP:
Hester Maij Weggen misschien? Ze heeft ervaring in de EU, als wethouder in Amsterdam en burgemeester van Zandvoort opgedaan en solliciteert regelmatig naar een burgemeestersfunctie. Ze gaat alleen voor goud zeg maar. 2 Vliegen in een klap: 1]Limmen krijgt een beloning voor zijn goede werken. 2]Daarnaast betalen we nog een aantal jaren 80.000 euro wachtgeld dus dat kan mooi verrekend worden en zijn we al een eind op weg met de bezuinigingen. Het is maar een idee hoor ((-;
oerWouter
-13-  oerWouter:
@Arnoud&John: Of gewoon iemand binnenhalen die wel durft in te grijpen als een politieburo met stenen bekogeld wordt. Zal lastig worden binnen de PvdA. Maar ik ga even een gekke naam laten vallen die me nu te binnen schiet: Plasterk.
Arnoud de Jong
Voor wat betreft Guusje sluit ik mij geheel tegen mijn principes aan bij het commentaar op GeenStijl..

@oerWouter: Ik begrijp dat jij een voorstander bent van blinde razzia's?
oerWouter
-15-  oerWouter:
@Suf: En wat bedoel je daarmee?
WK
-16-  WK:
Voor wat betreft Guusje sluit ik mij geheel tegen mijn principes aan bij het commentaar op GeenStijl..

Als er iemand NIET gekozen zou worden bij een burgemeestersverkiezing is het ter Horst.
Tijd voor actie!
Of desnoods een peiling.
oerWouter
-17-  oerWouter:
En wat betreft Guusje sluit ik mij geheel volgens mijn principes aan bij het commentaar op GeenStijl..
Walther Schoonenberg
-18-  Walther Schoonenberg:
Op GeenStijl staat alleen maar, zoals gebruikelijk, geroddel en achterklap, geen enkel inhoudelijk argument. Wat is er eigenlijk tegen Guusje ter Horst? Dat is een goed bestuurder, is ook in Amersfoort gebleken.
Adam Smid
-19-  Adam Smid:
Geheel tegen al m'n principes sluit ik me aan bij Suffie. (en Geenstijl voor dat matter) Guusje brengt geen eenheid, en heeft te weinig controverse-mijdend vermogen.
Mijn gok is dat ze het wel wordt (want vrouw en PvdA coryfee), en binnen één of twee jaar een schandaal voor haar kiezen krijgt dat haar tot aftreden noopt. (schandalen overleef je door genoeg vrienden te hebben en non-controversieel te zijn, en die eigenschappen heeft ze niet)

Ik zou graag zien dat Frank de Grave over zou stappen naar de PvdA, ideologisch zit hij daar niet zo heel ver vanaf), is capabel en beschikbaar. (en volgens mij integer genoeg, de enige die enigszins schoon uit de DSB affaire is gekomen)

Typisch trouwens, dat buiten Cohen en Asscher (die is te jong) er in de PvdA nauwelijks nog prominente vertegenwoordigers van een zekere bevolkingsgroep terug te vinden zijn die historisch vaak het burgemeesterschap van Amsterdam voor hun rekening namen.
oerWouter
-20-  oerWouter:
Tuurlijk Walther, roddel en achterklap. Ze heeft achter het stuur gezeten met teveel op en vervolgens haar macht misbruikt om de boete te laten afschermen in het politieregister. En in Amersfoort is ze bij mijn weten nooit bestuurder geweest.
HenkvP
-21-  HenkvP:
blijkbaar ligt Hester Maij Weggen niet zo goed. kom ik toch opnieuw met een CDA'r aan: Gerd Leers. Heeft ervaring, past bij Amsterdam, is ook een man van het volk en niet bang uitgevallen. Alleen is hij wellicht de outsider bij het CDA die Balkenende gaat opvolgen hoor ik via de tamtam uit Maastricht.
HenkvP
-22-  HenkvP:
Even Walther bijspijkeren:
In augustus 2006 kwam ze in het nieuws nadat ze een maand eerder was betrapt op rijden onder invloed. Bij een alcoholcontrole tijdens de Vierdaagsefeesten was een promillage van 0,57 gemeten, waarvoor ze een rijontzegging van een uur en 220 euro boete kreeg opgelegd. De politieke partijen in de Nijmeegse raad en de commissaris van de Koningin van Gelderland waren van mening dat de overtreding geen politieke consequenties hoefde te hebben voor de burgemeester. Op 3 december 2009 werd bekend dat ze in 2006 als burgemeester akkoord ging met een permanente toelage van 9000 euro per jaar voor de korpschef van Gelderland-Zuid, Henk van Zwam. Van Zwam was ook diegene die er in juli 2006 voor gezorgd had dat de boete afgeschermd was in het politieregister voor andere agenten, toen het alcoholdelict nog niet bekend was bij het grote publiek. Dit afschermen gebeurt normaal gesproken nooit met alcoholmisdrijven, maar eerder met bedreigde getuigen of zedendelicten. Ter Horst zelf vindt het leggen van een link tussen de permanente bonus en het afschermen in de registers infaam.
bron: wikipedia
Walther Schoonenberg
-23-  Walther Schoonenberg:
Euh, ik bedoelde Nijmegen.
Walther Schoonenberg
-24-  Walther Schoonenberg:
Is dat nou alles? Pronk reed ook eens dronkel in een greppel, werd hem dat jaren nagedragen?
oerWouter
-25-  oerWouter:
Lees nou het stuk van Henk is ff goed Walther.
henkvP
-26-  henkvP:
Pronk maakte excuus
mevr Nadorst gebruikte haar macht (baas van het korps als zijnde burgemeester) om het niet bekend te laten worden. Akkefietje van niks met grote gevolgen in de media en niet alleen Geen Stijl. Dat zal haar altijd nagedragen worden. Zo iemand moet je niet als burgemeester willen hebben afgezien e vraag of ze de capaciteiten heeft om burgemeester van een Stad te zijn. We hebben het niet over een dorp met één kodde beijer die je af en toe wat kunt toestoppen.
oerWouter
-27-  oerWouter:
@Suffie: Ga je nog uitleggen wat het oppakken van wetsovertreders te maken heeft met razzia's? Ben erg benieuwd!
Arti
-28-  Arti:
@ Henk vP.

Misschien kan die korpschef hier vWelten opvolgen - in Amsterdam kun je met een promillage van 0,57 tenslotte gewoon op de fiets stappen.
Allemaal argumeten pro voor een aanstelling tH.
gerdie
-29-  gerdie:
Guusje is inderdaad geen geschikte kandidaat. Staat echt mijlenver van burgers af. v.d. Laan moet eerst maar eens laten zien dat hij staat voor de wijkaanpak en integratie. Asscher gaat het niet doen want dan kan hij zich niet optimaal met de Wallen bezighouden en hebben ze een probleem in de Raad. Plasterk ook ongeschikt want hij heeft nog te weinig politieke ervaring. Wat te denken van Rottenberg? Een zeer geslepen man, een analist bij uitstek, kent de politieke intriges, heeft een bijzonder breed netwerk, staat voor zijn zaak en is Amsterdammer bij uitstek. Kan heel goed verbindingen leggen en bruggen bouwen. Kortom, mijn droom kandidaat.
WK
-30-  WK:
Het Parool:
“Oud-minister Guusje ter Horst (PvdA) wordt al jaren genoemd. Ze zou de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam zijn. Een ideaal cv: ze was hier wethouder, burgemeester in Nijmegen en minister van Binnenlandse Zaken. Wat tegen haar pleit, is een gebrekkig inlevingsvermogen. Ze wierp bezwaren op, maar ze zei wel dat als ze gevraagd zou worden en er draagvlak zou zijn, 'dat de allerbelangrijkste overweging' zou zijn.”

Wat tegen haar pleit, is een gebrekkig inlevingsvermogen.
Dat lijkt mij een tamelijk duidelijk oordeel.
Sigi
-31-  Sigi:
Alsjeblieft geen ter Horst.

Door een gevaarlijk gebrek aan nuance in het privacydebat is PvdA-minister Guusje ter Horst uitgeroepen tot de grootste privacyschender van 2009.
© ANP

Zij krijgt een Big Brother Award in de categorie personen, omdat haar wordt verweten dat door haar toedoen Nederland afstevent op een controle maatschappij, waarbij veronderstelde veiligheid het steevast wint van persoonlijke vrijheid.

In de categorie overheden won de opslag van vingerafdrukken in een centrale database. Dit project valt ook onder verantwoordelijkheid van Ter Horst.

Frank de Grave is wel een goeie.
John Zwart
-32-  John Zwart:
@Sigi - Hier kom je met een steekhoudend argument. En dit is geen oud beschimmeld delict maar een consequent actueel doorgevoerd bigbrother beleid dat mij steeds het gevoel gaf dat zij bij de Balkenendeclub hoorde ipv de PvdA. Als het aan haar ligt krijgt elke Amsterdammer een chip geimplanteerd en moeten we straks ook op het centraal station en in de metro door een bodyscan. Maar natuurlijk zijn er weer horden mensen die klaarstaan om te roepen: Ik heb niks te verbergen!
En Felix Rottenberg? NEEE!
f.bol
-33-  f.bol:
Mag ik even smeken om wie dan ook, maar NIET Guusje ter Horst. Alleen al haar tijd als wethouder in Amsterdam. Vreselijk... Iedere ontwikkeling werkt tegengewerkt, de Lege Dode stad is haar idee, het nieuwe grachtenprofiel ook: absoluut mooi maar zonder mensen d'r op ook niks.
Die affaires, met als dieptepunt de afgeschermde boete, zijn tot daar aan toe. Haar grenzeloze arrogantie en volstrekt gebrek aan empathie is wel een deal-breaker voor deze stad.
Je krijgt met Guusje een combinatie van een persoon die enerzijds alles wil kapotregelen en er weer fors tegenaangaat om “pretpark Amsterdam” , toerisme en inkomsten dus, terug te dringen.
Verder heeft ze dan ook nog geen inlevingsvermogen. Nou, eigenlijk dus een combinatie van Iping en van der Stoel, twee mensen waarvan we het toch niet héél erg vinden dat heur tijd erop zit. Wordt het niet eens tijd voor een D'66 burgemeester? Links-liberaal met oog voor economie en ligt ook nog goed bij de Vrienden van Walther Schoonenberg. Maar, Femke mag, Wouter mag, Boris mag, iedereen mag van mij. Maar geen Guusje....... Alstublieft!
WK
-34-  WK:
Amsterdam Job-less, wat nu?

Verkiezingen
Dat is de enige democratische manier om aan een nieuwe functionaris te komen.
Elke (ex-)minister van BiZa weet dat.
Willem
-35-  Willem:
Alsjeblieft niet Guusje ter Horst ! Een burgemeester dient ook een menselijke inslag te hebben. Het zou ook goed zijn voor het (politieke) klimaat in de stad als de nieuwe burgemeester niet van PVDA-huize is. Frank de Grave lijkt me een uitstekende kandidaat.
oerWouter
-36-  oerWouter:
Curieus: zat vanmiddag achter Plasterk in de ArenA. Gewoon nemen die man, wat ie niet kan leert ie wel, hij heeft een goeie uitstraling.
Arnoud de Jong
@oerWouter: jaja, rustig maar, ik heb ook een privéleven... ;-)

Volgens mij was dit de enige mogelijkheid die nog niet was gedaan: alle jongeren bijeendrijven en hopen dat degenen die dat bureau hadden bestormd er tussen zouden zitten. Volgens mij heeft Cohen alles gedaan wat in dit kader proportioneel en mogelijk was, én binnen zijn taakomschrijving paste. Met wetsovertreders heeft Cohen namelijk geen moer te maken, anders dan dat hij voor kop van jut mag spelen (blijkt ook hier weer).
Walther Schoonenberg
-38-  Walther Schoonenberg:
Ik heb wel even bezwaar tegen de opmerkingen hier boven over de aandacht voor de kwaliteit van de openbare ruimte van onze stad die destijds dankzij wethouder Guusje ter Horst is gekomen. Het waren niet de straatstenen zelf die jarenlang hadden geklaagd over de verloedering van het stadsbeeld, maar de Amsterdammers zelf. Dat heeft toen geleid tot belangrijke resultaten. Het betonsteen ging eruit en er kwamen duurzame materialen als klinkers en natuursteen. De stad is er daardoor fraaier gaan uitzien. Maar het belangrijkste is dat Ter Horst toen bewees iets voor elkaar te kunnen krijgen en er ook het geld voor wist te vinden, tegen het verzet van conservatieve krachten in, en dat moet je kunnen als burgemeester.
Edward
-39-  Edward:
Voor een ieder met een beperkte attentiespanne en het historisch besef van een kleuter: het was van der Horst die aan het einde v/d vorige eeuw haringkarren op bruggen uit het straatbeeld wilde weren! Amsterdammers, pas dus op. Guusje is een regelrechte Iping adept en wat mij betreft dus absoluut niet meer welkom in Amsterdam.
oerWouter
-40-  oerWouter:
@Suffie: Iedereen voelde aan dat het uit de hand ging lopen na dat incident. Dan moet je dus gewoon paraat zijn en ingrijpen als ze de ruiten van het politieburo (!) ingooien. Cohen is er als korpsbeheerder uiteindelijk verantwoordelijk voor dat die jongens hun gang konden gaan. Je zet jezelf dan als een enorme slapjanus te kijk, en als mensen zich afvragen waarom Cohen nog steeds als een theedrinkende softie bekend staat, nou dáárom!

Het is angst om iets uit de hand te laten lopen wat allang uit de hand gelopen is, gezien het aantal stemmen op Wilders. Als weldenkend Nederland nou eens constructief met dit soort zaken aan de gang gaat, hoor je de primair reagerende mensen nergens meer over.
John Zwart
-41-  John Zwart:
@oerWouter - wat zie ik nu? Wilders en constructief met elkaar in verband gebracht? Er moet buiten mijn gezichtsveld een belangrijke ommekeer hebben plaatsgevonden, vul me aub even snel in: wat heb ik allemaal gemist?
De constructieve prioriteiten van de nog niet bestaande pvv fractie van Amsterdam wil ik graag vernemen, ik sta helemaal open!
Moet er een burgemeester van pvv huize komen? vertel, vertel!
HenkvP
-42-  HenkvP:
@WK: 13 maart 2010 22:28 uur
Even geteld of mevr ter Horst haar zo gewenste draagvlak heeft.
41 reactie tot nu toe:
voor: 1
tegen: 11
Er is enig (sic!)draagvlak
oerWouter
-43-  oerWouter:
@John: Ik zeg nergens dat ik Wilders constructief vind hoor.
Arnoud de Jong
“Iedereen voelde aan dat het uit de hand ging lopen na dat incident. Dan moet je dus gewoon paraat zijn en ingrijpen als ze de ruiten van het politieburo (!) ingooien”

Ik zou zeggen, doe eens een suggestie???
Gerard
-45-  Gerard:
@Walther Schoonenberg. Ja hoor Guusje is prima bezig geweest, maar niet heus. Kijk naar de profilering van de Dam met die onmogelijke keitjes. Dit ziet er echt niet uit. Kijk naar al die nieuwe gemaakte stoepen. Prachtig op tekening maar in gebruik superslecht. Stoepbanden die bij het eerste buitje regen spek en spekglad worden. Geen budget voor onderhoud, dus na een paar jaar ligt een en ander er heel slecht bij. Onder regime ter Horst moesten alle bruggen schoon worden, geen haring, geen bloem en geen terras. Dit beleid heeft Iping verder doorgevoerd. Ergste wapenfeit van ter Horst is inderdaad het te ver doorgeschoten overal een camera beleid. Schijn maatregelen zonder het daadwerkelijke probleem aan te pakken. Misschien Walter moet je toch eens wat balken uit je oog halen en verder kijken dan alleen je eigen beperkte blikveld van monumenten en auto's. Amsterdam is groter dan dat en is echt een wereldstad die een wereld burgemeester verdiend. Geen benauwde muizen.
David R
-46-  David R:
Ik zou van mijn levensdagen niet overwegen op de SP te stemmen, maar ik zou Marijnissen wel een goede burgemeester vinden. Ok hij is voor Feyenoord, dat spreekt zeer ernstig in zijn nadeel, en kan hem ook hinderen in zijn functioneren. Maar het lijkt me een verbindend figuur, die met wat minder wol in de mond praat dan Cohen. Slimme man ook. Niet altijd even tactvol naar mensen onder hem, maar wel altijd eerlijk. En de SP levert 0 burgemeesters in Nederland. Bestuurservaring zegt u? Ruim 20 jaar voorzitter van inmiddels de derde partij van Nederland zegt wel iets.
oerWouter
-47-  oerWouter:
@Suffie: Treurig dat de politie suggesties nodig heeft als iemand de ruiten van een buro ingooit, maar goed.
Ik zou sowieso een team paraat hebben die alle ins en outs van de jongeren in die buurt weet, liefst uit dezelfde cultuur, en die undercover de straat op sturen als de temperatuur oploopt. Dan een flink portie ME onzichtbaar achter de hand.

Als er stenen gegooid worden, de daders oppakken en als het dan uit de hand loopt de ME inschakelen. Zorgen dat je goeie beelden hebt, zodat je degene die niks gedaan hebben snel vrij kan laten, de rest vast.

En na een paar dagen een buurtbijeenkomst organiseren waarin je e.e.a. uitlegt.
Arnoud de Jong
Jeetje! oerWouter toch! Vast suggesties waar de politie nooit of te nimmer aan heeft gedacht! En Cohan al helemaal niet!!

Offe... was dit niet allemaal al gedaan???
oerWouter
-49-  oerWouter:
@Suffie: Voordat je jezelf van een cynisch toontje gaat bedienen zou ik me eerst eens in de feiten verdiepen. Die ken je namelijk niet en bij gebrek daaraan ga je o.a. passend ingrijpen van de politie als razzia's betitelen:

- Er werd een auto in de fik gestoken.
- Er werden ruiten van het politieburo ingegooid.
- De politie verrichte geen arrestaties.

Een paar maand later met oud en nieuw (ook enigszins te verwachten) werden weer ruiten ingegooid en 3 politie-auto's in de brand gestoken. Wederom niemand vastgehouden.

Laf optreden dus, dat het gezag van de politie in de wijk ondermijnd, onder leiding van korpsbeheerder Cohen.
f.bol
-50-  f.bol:
Wat mij aan de zeer sterke pr-machine en spindoctors van Cohen altijd omgelooflijk heeft gestoord is het principe:
- alles wat goed gaat is dankzij de geniale Job
- alles wat slecht gaat is ondanks de geniale Job. Het was namelijk zijn beleidsterrein niet, hij is maar een amateur, hij is manager en geen beleidsmaker, blablabla.
En het lukt steeds weer. Als hij dè oplossing is om Ome Geert van de macht te houden, mij best. Maar ik zal er geen traan om laten dat hij Amsterdam verlaat. Nu een echt mens graag.
WK
-51-  WK:
@Gerard

Die keitjes op de Dam - dat is een afzonderlijke discussie waard.
Wat een ramp!
Markp
-52-  Markp:
Karin Spaink over GtH http://www.spaink.net/2010/...
John Zwart
-53-  John Zwart:
Ik riep het al in januari: houd die Lodewijk Asscher in de gaten! Had niet gedacht dat ik zo gauw bevestigd zou worden in de geheime PvdA strategieen Wouter Bos speelt een een-tweetje met Job Cohen en Job Cohen speelt een een-tweetje met Lodewijk Asscher. En de burger? de Amsterdammer? Ik heb het al drie jaar gehad met Jan Peter B maar ik heb het nu ook helemaal gehad met de PvdA. In dit land ben je het beste af als je bankier bent. Democratie... waar?
Marleen Zachte
-54-  Marleen Zachte:
@John Zwart: Leg eens uit. Driekwart van de raad (dus ook GL, VVD, CDA en SP) geeft advies aan commissaris van de koningin (zelf VVD). Die neemt dat over. Lijkt mij voorbeeld van democratie.

Of is het dan opeens een samenzwering tussen links en rechts?
John Zwart
-55-  John Zwart:
@ Marleen - Waarnemen is heel iets anders dan invallen. Dat kan Lodewijk ook gewoon als loco. Waarnemers kunnen heel lang blijven zitten, niet erg democratisch. En dat hele sfeertje rond Cohen naar Den Haag, de nieuwe Obama! Laat me niet lachen.
Herbert
-56-  Herbert:
Frank de Grave was ook waarnemer toen Ed. van Thijn plotseling minister werd. En hij was net als Lodewijk Asscher eerste loco-burgemeester.
Herbert
-57-  Herbert:
Wat wel opvallend is dat de regie en de woordvoering van D66 vanuit de Tweede Kamer-fractie komt en niet vanuit de Gemeenteraadsfractie van D66 in Amsterdam. Is Telleman alweer te licht bevonden? Is er bonje binnen D66?

Over achterkamertjes gesproken...
Arnoud de Jong
@oerWouter: bij zo'n lange reactietijd past noch cynisme, noch een uitgebreid en oprakelend weerwoord. Toch even dit: los van jouw ook niet ideale feitenweergave (o.a. geen drie politieauto's in de fik & wel degelijk mensen opgepakt, maar wegens gebrek aan bewijs weer losgelaten), is jouw wrok tegen Cohen kennelijk gebaseerd op twee wat wankele veronderstellingen:

1. Je kunt raddraaiers ook oppakken als je niet weet wie ze zijn en wie je moet hebben (kijk eens even in art. 27 Wetboek van Strafvordering);
2. Een korpsbeheerder beslist over het opsporen van raddraaiers (volgens mij heeft de politie daar een andere baas voor. Een korpsbeheerder richt zich voornamelijk op de interne bedrijfsvoering.)

Mijn cynisme over jouw vorige antwoord ontstond voornamelijk omdat al die suggesties al lang zijn opgevolgd (google er eens op en kijk vooral naar de prominente rol van Cohen en Marcouch in deze..)
HenkvP
-59-  HenkvP:
Cohen gaat campagne voeren zonder wachtgeld
lees ik in het Parool. Daar kunnen een aantal ruifvreters in de Raad zoals Toonk(VVD)en Weevers(PvdA)een moreel voorbeeld aan nemen. die vervullen na 2 jaar neuspeuteren een half baantje voor een slordige 5duizend Euro per maand. Job Cohen voelt goed aan wat fout is. En wachtgeld vangen, betaald door de gemeenschap, om je pluche-geilheid te bevredigen is zo ontzettend fout!
John Zwart
-60-  John Zwart:
Ik onderschrijf het woordgebruik van HenkvP niet, maar vind het wel raar dat nu geprezen wordt wat normaal zou moeten zijn.
Als een gewone werknemer trek heeft in iets leuks in het verschiet, moet hij/zij toch ook breken met de salarisstroom uit zijn oude Job?
HenkvP
-61-  HenkvP:
@John, het is inderdaad raar dat gedrag wat we mogen verwachten voorpaginanieuws wordt voor Het Parool. Geeft aan dat het journaille opkijkt wanneer een politicus laat zien te beschikken over moraal. Blijbaar is ons beeld over politici al zo diep gezonken dat wanneer Cohen afziet van een wettelijke regeling nieuwswaarde krijgt .
Toonk die in dec 1998 zelf opstapte als stadsdeelbestuurder ivm een winkelsluitingsakkefietje, is een hoogopgeleide jongeman waarvan wij mogen verwachten dat hij al snel aan een job komt. Niets in minder waar. Toonk laat zien dat hij er geen enkel bezwaar tegen heeft om zijn hand op te houden en rustig thuis af te wachten of de VVD genoeg stemmen krijgt om zijn plaats in de Raad veilig te stellen. Dat getuigt van willens en wetens gebruik maken van een wachtgeldregeling en is moreel verwerpelijk gedrag. Nu zit hij de raad met een meer dan vier maal hogere gemeentelijke vergoeding dan de andere raadsleden. Deze man gaat straks meebeslissen over bv bezuinigingen op de sociale dienst, zorg en welzijn, schuldensanering, het aantal ambtenaren e.d. Ik heb moeite om de man als integer te beschouwen gezien de wijze waarop hij zijn inkomen de komende 4 jaar heeft geregeld. Waarvan lieden van de linkse kerk worden beschuldigd wordt dus ook gedaan door leden van die partij die dat doorgaans fel afkeurt. De VVD in Amsterdam heeft een ruifvreter binnen zijn geledingen gehaald en mag m.i. een toontje lager zingen wanneer het over ge(mis)bruik van uitkeringen gaat.
ps Ik ben me er van bewust dat de koningin van het ruifvreten Hester Maij Weggen (CDA) is die maar liefst zes jaar lang 80 duizend euro weet te vangen. Ook menig oud PvdA bestuurder weet de weg naar het loket lang te onthouden. Het is dus niet alleen Toonk maar hij is wel de man die voortdurend zegt dat hij geen gemeenschapsgeld over de balk wil gooien. In dat licht is zijn gedrag niet alleen opmerkelijk maar vooral verwerpelijk. Geen man die doet wat hij zegt. Ook hij zorgt voor het beeld dat politici niet meer zijn dan zakkenvullers en graaiers en dat is hem kwalijk te nemen. Daarom neem ik mijn petje af voor Cohen die in moeijke privé omstandigheden een beslissing neemt die hem en zijn vrouw financieel benadeeld terwijl het eigenlijk een beslissing is die we van politici mogen verwachten maar dat allang al niet meer doen o.a. dankzij bovengenoemde personen.
Arthur
-62-  Arthur:
Amsterdam Job-less, wat nu?

Wie moet de nieuwe burgemeester worden ?
Als 't aan mij ligt: Geert Wilders...
John Zwart
-63-  John Zwart:
@Arthur:
Vergeet het maar hoor.
Die gaat niet voor minder dan President van Europa.
HenkvP
-64-  HenkvP:
PvdA (en ook)VVD: Kom er maar in Van der Laan!
Exit: de gedachte alleen al dat het Ter Horst zou worden.
fijn voor de PvdA zo'n bijwagen in de vorm van de VVD, zegt toch overal ja op als Eric en zijn maatjes maar mee mogen doen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.