Geen stemwijzer maar een stemadvies
Na de
Stemwijzer, het
kieskompas en de
Amsterdam Centraal Verkiezingswijzer werd er vrijdag weer een hulpmiddel voor de zwevende kiezer gelanceerd: de
Amsterdamse Roze Stemwijzer (.pdf) van
Stichting ProGay. Volgens de organisatie vechten de politieke partijen in Amsterdam om de roze stem en dus valt er wat te kiezen op 3 maart. Het idee van een roze stemwijzer is dan ook zo gek nog niet, helaas blijkt de Amsterdamse Roze Stemwijzer alleen geen serieuze variant op de reguliere stemwijzer te zijn.
Natuurlijk kan je op verschillende manieren de (zwevende) kiezer helpen. Kieskompas en Stemwijzer bieden de kiezers de mogelijkheid om aan de hand van een aantal stellingen te bepalen met welke partij zij de meeste overeenkomst hebben. Amsterdam Centraal heeft zoveel mogelijk informatie van de partijen op een rijtje gezet zodat kiezer op grond van goede informatie zijn stem kan bepalen. De Roze Stemwijzer gaat anders te werk, de organisatie heeft eerst bepaald wat de homo vindt en vergelijkt deze opvatting vervolgens met die van de verschillende Amsterdamse partijen.
ProGay gaat er blijkbaar vanuit dat homoseksuelen over de meeste politieke kwesties hetzelfde denken, waar de organisatie dit op baseert is op de site en in het pdf-documentent met de 'volledige analyse' niet te vinden. Nou zijn de meeste stellingen op zich homovriendelijk te noemen, zoals een subsidie van 50.000 euro voor een
Gay Chamber of Commerce of het het organiseren van een een homosporttoernooi om het jaar. Al zitten vast niet alle Amsterdamse homo's hier op te wachten. Opmerkelijker is de stelling ‘cameratoezicht moet op meer plaatsen worden ingezet’. Hoewel er ongetwijfeld veel gays zijn die er niet voortdurend door camera's in de gaten willen worden gehouden, krijgen partijen die voor meer cameratoezicht zijn toch de homovriendelijke punten.
Als dan ook nog eens blijkt dat de organisatie het niet al te nauw neemt met de feiten (zo is GroenLinks volgens ProGay tegen speciale zorgvoorzieningen voor homoseksuele ouderen, terwijl deze partij daar met D66
juist een motie over indiende), dan lijkt het me duidelijk dat we hier niet met een zorgvuldig samengestelde kieswijzer te maken hebben, maar met een serie opvattingen van de Stichting ProGay. Natuurlijk staat het iedere organisatie vrij om een stemadvies uit te brengen, maar noem dat dan ook zo en gebruik niet de misleidende titel 'Amsterdamse Roze Stemwijzer'.
NB Ook op de website GayVote.nl kunt u de roze opvattingen van de verschillende partijen bekijken.
Het startpunt van de stellingen is de beleidsvisie van de brede Amsterdamse homobeweging uit 2009. Wat daarin staat wordt als wenselijk beleid gedefinieerd. De politieke partijen hebben vervolgens zelf de scores bepaald op de stellingen. Het standpunt van GroenLinks t.a.v. ouderenbeleid klopt inderdaad niet, maar is door GroenLinks zelf ingevoerd in de database. Ondertussen heeft GroenLinks contact gezocht met ProGay dat ze hier een fout hebben gemaakt. Tot slot geeft ProGay geen advies, maar slechts een opsomming van een serie stellingen en de mening van de politieke partijen daarop. Het is aan de kiezer die interesse heeft in de roze onderwerpen zelf om te bepalen hoe ze de stellingen en de antwoorden van de politieke partijen daarop wil laten wegen in de eigen afweging op 3 maart 2010.