

En dan blijkt dat de zaak iets genuanceerder ligt, want hoewel PvdA de meeste wachtgeldontvangers onder haar partij genoten mag rekenen (elf) valt dat ten opzicht van het aantal zittende wethouders (dertig) best mee: slechts 0,3 wachtgeldontvangers per zittende wethouder. Voor de VVD en lokale partijen geld het omgekeerde: voor elke zittende wethouder van de VVD (drie) ontvangen er twee wachtgeld (in totaal zes) hetzelfde geld voor de lokalen. Of te wel de VVD en de lokale partijen hebben relatief de meeste wachtgeldontvangers onder de gelederen. Je hoort de onderbuik op de bank alweer zeggen: "Die VVD’ers zitten daar niet alleen voor de rijken, maar vooral ook om zichzelf flink te verrijken."
Dat de grootste partij de meeste wachtgeldontvangers heeft is natuurlijk niet gek, dat het er op dit moment relatief zo weinig zijn bij de PvdA ligt natuurlijk grotendeels aan de monsterzege bij de gemeenteraadsverkiezingen van vier jaar geleden, waardoor de partij op dit moment een record aantal bestuurders heeft. Bij de VVD is dat omgekeerd, de VVD verloor juist veel wethoudersposten en houdt daardoor relatief veel wachtgeldontvangers over. De situatie zal, na de verkiezingen, ongetwijfeld weer helemaal anders liggen.
Opmerking: Helaas konden twee partijen in dit staatje niet worden meegenomen. Ten eerste D66, de democraten hebben op dit moment geen enkele zittende wethouder, maar wel drie met wachtgeld. Ten tweede de SP die geen wachtgeldontvangers heeft, maar wel een wethouder.
Een PDF-bestand met alle cijfers van AT5 kunt u hier downloaden.
Ook opvallend in het dossier van AT5: Stadsdeel Centrum geeft de minste informatie, het is geheel niet duidelijk wie er wachtgeld krijgt. Zouden de vertrokken bestuurders Frankfurther en vd Stoel over heur graf heen regeren?