Home > > Gezocht: politieke zakkenvullers

Gezocht: politieke zakkenvullers

Amsterdam was het afgelopen jaar anderhalf miljoen euro aan wachtgeld voor ex-bestuurders kwijt, zo blijkt uit onderzoek van AT5. In totaal ontvingen 32 ex-wethouders een wachtgeldvergoeding, zo blijkt uit cijfers die de omroep met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) boven water wist te krijgen. De meeste wachtgeldontvangers zijn van PvdA weet de lokale zender te melden.

wachtgeld
Je hoort de kijker al op de bank denken: ‘Zie je wel, het zijn allemaal zakkenvullers daar bij de PvdA’. Toch zou je deze cijfers ook heel anders kunnen weergeven. Zo zou je kunnen kijken naar de verhouding zittende bestuurders ten opzichte van wachtgeld ontvangers bij een partij. Dan krijg je een staatje dat er ongeveer zo uitziet:

wachtgeld_verhouding

En dan blijkt dat de zaak iets genuanceerder ligt, want hoewel PvdA de meeste wachtgeldontvangers onder haar partij genoten mag rekenen (elf) valt dat ten opzicht van het aantal zittende wethouders (dertig) best mee: slechts 0,3 wachtgeldontvangers per zittende wethouder. Voor de VVD en lokale partijen geld het omgekeerde: voor elke zittende wethouder van de VVD (drie) ontvangen er twee wachtgeld (in totaal zes) hetzelfde geld voor de lokalen. Of te wel de VVD en de lokale partijen hebben relatief de meeste wachtgeldontvangers onder de gelederen. Je hoort de onderbuik op de bank alweer zeggen: "Die VVD’ers zitten daar niet alleen voor de rijken, maar vooral ook om zichzelf flink te verrijken."

Dat de grootste partij de meeste wachtgeldontvangers heeft is natuurlijk niet gek, dat het er op dit moment relatief zo weinig zijn bij de PvdA ligt natuurlijk grotendeels aan de monsterzege bij de gemeenteraadsverkiezingen van vier jaar geleden, waardoor de partij op dit moment een record aantal bestuurders heeft. Bij de VVD is dat omgekeerd, de VVD verloor juist veel wethoudersposten en houdt daardoor relatief veel wachtgeldontvangers over. De situatie zal, na de verkiezingen, ongetwijfeld weer helemaal anders liggen.

Opmerking: Helaas konden twee partijen in dit staatje niet worden meegenomen. Ten eerste D66, de democraten hebben op dit moment geen enkele zittende wethouder, maar wel drie met wachtgeld. Ten tweede de SP die geen wachtgeldontvangers heeft, maar wel een wethouder.


Een PDF-bestand met alle cijfers van AT5 kunt u hier downloaden.

tien reacties op "Gezocht: politieke zakkenvullers"

f.bol
-1-  f.bol:
Ja ik moet altijd wel lachen om die Amsterdamse VVD-ers die mekkeren over mensen die “aan het infuus van de overheid” liggen, terwijl ze zelf soms weinig anders hebben gepresteerd dan op kosten van de gemeenschap politiek bedrijven, adviesjes aan bedrijven te geven, wachtgeld trekken ( en behoorlijk veel blijkbaar), bestuurs- en adviesfuncties op elkaar stapelen, subsidie trekken, dikke onkostenvergoedingen niet dan wel verkeerd opgeven.....

Ook opvallend in het dossier van AT5: Stadsdeel Centrum geeft de minste informatie, het is geheel niet duidelijk wie er wachtgeld krijgt. Zouden de vertrokken bestuurders Frankfurther en vd Stoel over heur graf heen regeren?
Karel
-2-  Karel:
Els Iping, leeft die trouwens nog? Ik heb al een tijdje bijna niets meer van haar vernomen, en tot voor kort was ze best wel vaak in het nieuws. Misschien moet ze in opsporing verzocht?
John Zwart
-3-  John Zwart:
Hier past een krachtig “oren wassen”
Solidariteit met de belastingbetaler is totaal afwezig bij deze langdurige wachtgeldtrekkers.
Eigenlijk moet een partij zich hierop aangesproken voelen. Immers we willen toch altijd de beste man of vrouw op de plek hebben? Dus daarbij past een goed salaris, óók helemaal goed.
Maar iemand die zo keigoed is zal geen enkele moeite hebben ook weer een goedbetalende nieuwe baan te vinden. Kijk maar naar de topmensen bij de grote banken, die fladderen nog altijd vrolijk van stekkie naar stekkie zonder een cent wachtgeld.
Moet ik nu een droevige conclusie trekken over de kwaliteit van de stadbestuurders... of zijn het eigenlijk gewoon... steunprofiteurs die liever lui dan moe zijn?
Na de zware politieke kritiek aan de coalitie alweer een reden voor de PvdA en CDA om zich ernstig zorgen te maken.
John Zwart
-4-  John Zwart:
Een statistiek over het AANTAL mensen mag dan wel verzachtend voor de bestuurders van de beide coalitiepartners zijn, maar waar het ons allen als burgers om gaat is de ZAK MET GELD die wij moeten vullen, alle Amsterdammers betalen immers belasting en of dat in de zakken van 100 of slechts 30 wachtgelders verdwijnt maakt geen verschil zolang het daarvoor benodigde totaalbedrag niet naar beneden gedrukt kan worden. En daarin wordt gefaald. Sollicitatieplicht is wel het minste dat ingevoerd kan worden, niet pas aan het eind van de wachtgeldperiode die m.i. belachelijk lang is.
inge
-5-  inge:
Ik vind de wachtgeldregeling te gek voor woorden. Vaak is het zo dat politici uit eigen beweging opstappen na een politieke blunder en dan strijken ze vrolijk een aantal jaar wachtgeld op.
Als ik als werknemer uit eigen beweging ontslag neem bij mijn werkgever, heb ik toch ook geen recht op een ww uitkering en moet ik gewoon zo snel mogelijk een nieuwe baan zien te vinden.
Willem
-6-  Willem:
En politici zich maar afvragen waarom steeds meer burgers zich helemaal afkeren van de politiek.
Theo
-7-  Theo:
Je zou ook kunnen concluderen dat PVDA'ers de beste baantjes onderling verdelen, maar dat zal wel niet.
Flip
-8-  Flip:
Nou Theo, ik denk dat je daar wel gelijk in hebt. In de Amsterdamse situatie is de PvdA dominant en hebben de PvdA en GL de beste positie om baantjes te verdelen. Daar zijn heel wat voorbeelden van. En dat is ook de reden dat er door verkiezingen niet zo heel veel zal veranderen. Er zijn gewoon teveel mensen afhankelijk van de status quo.
HenkvP
-9-  HenkvP:
Elsevier 25-01-2011

Om een representatief beeld te krijgen van wachtgeld-uitkeringen aan voormalige politieke ambtsdragers vroeg Elsevier twaalf provincies en 26 grote(re) gemeenten die gegevens vrij te geven op basis van de Wet openbaarheid van bestuur.
voorbeeld: ex-wethouders met wachtgeld die in de raad zitten in Amsterdam
Werner Toonk, Hans Weevers, Arco Verburg > zelf opgestapt als stadsdeelwethouder < Martin Verbeet > niet verkiesbaar door partijbestuur in stadsdeel Oost < Deze 4 heren vangen meer dan 5.000 p/mnd voor een deeltijdbaan. Waarom zou je nog solliciteren toch?

http://www.elsevier.nl/web/...
HenkvP
-10-  HenkvP:
Elsevier stelt het (mis)gebruik van wachtgeld door Marco Pastor gelijk aan het (mis)gebruik van de raadsleden Werner Toonk, Hans Weevers, Arco Verburg Martin Verbeet. Elsevier stelt dat wachtgeld smeergeld is.

http://video.elsevier.nl/11...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.