Home > > Zondag, rustdag

Zondag, rustdag

null
Op zondag is de parkeerdruk hoog in onze buurt. Zo hoog dat we vaak geen zin hebben om met de auto weg te gaan uit angst dat we bij thuiskomst rondjes, rondjes en rondjes moeten rijden voor het vinden van een parkeerplek. De parkeerdruk op zondag is ook het stadsdeel opgevallen en daarom gaan ze er iets aan doen: op het GWL-terrein, in de Zeeheldenbuurt en in de Staatsliedenbuurt betaald parkeren op de zondag invoeren. Een weinig creatieve oplossing met weinig respect voor de bewoners.

De mening over betaald parkeren op zondag werd onder de bewoners van Westerpark gepeild middels het (digitale) bewonerspanel. Betalen op de zondag werd door 55 procent een slecht idee gevonden, waarbij veel mensen aangaven dat ze bang waren dat bezoek te veel moest gaan betalen. Herhaaldelijk werd in het onderzoek en de communicatie vermeld dat het Dagelijks Bestuur betaald parkeren op zondagmiddag en -avond alleen zou toestaan als er een bezoekerskaart zou komen. Hoera, dacht ik, want van die bezoekerskaart ben ik een grote voorstander. Nu blijkt die bezoekerskaart er te komen, maar deze blijkt - volgens een mail van het stadsdeel - alleen geldig op de zondag! Een sigaar uit eigen doos dus.
Na een jaar wordt deze bezoekersregeling geëvalueerd. En wellicht ben ik paranormaal begaafd, maar ik kan het stadsdeel nu al voorspellen dat met een gereduceerd zondag-tarief, het druk blijft op de zondag. En de Spaarndammerbuurt zal meer auto's gaan ontvangen, aangezien daar parkeren gratis blijft. De bezoekerskaart zal na een jaar dus sneuvelen en bezoekers gaan dan in heel Westerpark 7 dagen per week betalen (met weer een spill-over effect voor Bos en Lommer).

Het parkeerbeleid van de stad is effectief: het autoverkeer is flink verminderd. De straten zijn bij mij door de week leeg. Een kleine steekproef in mijn straat. Donderdagavond, 22:30 uur, tussen huisnummer 1 en 100 zijn maar liefst 20 parkeerplekken vrij. Vrijdag, 18:30 uur tel ik 26 lege parkeerplekken.

Waarom mogen bewoners hun bezoek met die bezoekerskaart alleen ontvangen op zondag? Wat is de sociale prijs van het parkeerbeleid? Wie een doordeweeks avondje wil komen eten, moet 16 euro neertellen voor een parkeerplek. En zoals ik al eerder beschreef: de OV-alternatieven voor de dorpen buiten de stad zijn niet goed te noemen. Een bezoekerskaart - met recht op een aantal uren per jaar en geldig gedurende de hele week - zou meer recht doen aan de bewoners, de uitkomst van het bewonerspanel en aan spreiding van de parkeerdruk. Er mag wel wat meer evenwicht komen tussen de extreem lege straten op een doordeweekse dag en het rondjes rijden op zondag. Een bezoekerskaart voor de zondag is hiervoor niet de oplossing.

Wie nog eens met wethouder Dirk de Jager van gedachten wil wisselen, kan woensdag 9 december van 19.30 tot 21.00 uur terecht in de raadzaal van stadsdeel Westerpark voor een informatieavond 'betaald parkeren op zondag'.

twee reacties op "Zondag, rustdag"

Arnoud de Jong
Luisteren naar de voorkeuren van bewoners schijnt toch altijd erg moeilijk te zijn.
Vertaalbureau Engels
-2-  Vertaalbureau Engels:
Ik ben voorstander van een strikt parkeerbeleid, ondanks de negatieve gevolgen voor veel bedrijven in Amsterdam die nu toch minder bereikbaar zijn. Ik hou er in ieder geval wel rekening mee bij het uitkiezen van een nieuw pand.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.