Dit viel helemaal verkeerd. Niet alleen in De Baarsjes, maar onderhand in heel Nederland. Zelfs minister Eberhard van der Laan gaat zich er geloof ik nu mee bemoeien.
Misschien is het een idee wanneer de Baarsjesbestuurders die dit op hun geweten hebben zélf eens een sociale training gaan volgen. Wat er namelijk aan het plan mankeert is een gezond gevoel voor proportie.
In een stadsdeel waar de grote meerderheid van de bevolking zelf nog nooit naar New York is geweest, valt niet te verkopen dat er zoveel geld wordt besteed aan zo weinig jongeren en aan zoveel vage doelen.
Het gaat om jongeren die 'tegen de grenzen van hun eigen wereld aanlopen', lees ik in de krant.
Ik op mijn beurt loop hier tegen de grenzen van mijn begripsvermogen aan, want ik kan me helemaal niets voorstellen bij dit soort vaagpraat.
Laat ik me dus richten op de concretere doelen: leren navigeren en een kwast vasthouden. Dat leren navigeren zal beperkt blijven tot: dit ding lijkt op een klokje maar het is geen klokje het is een kompas en dat wijzertje wijst altijd naar het noorden dus dan weet je in elk geval waar het noorden is maar een TomTom is eigenlijk handiger.
Hoger schat ik het instroomniveau van de twaalf namelijk niet in, anders waren ze niet 'tegen de grenzen van hun wereld aangelopen'.
Nou, en dan leren ze ook nog een kwast vast te houden. Zijn we ook snel klaar mee: "Hier heb je een kwast. Pak aan. En niet laten vallen."
Hier in Slotervaart hebben we op de Sloterplas hele leuke zeilcursussen. Daar leer je navigeren en knopen maken.
Nou vooruit, die kwasten doen we er gratis bij.
En dat voor een fractie van die 25.000 euro.
Blijven we natuurlijk wél zitten met de zorgelijke vraag: hoe is de bestuurlijke mentaliteit in De Baarsjes met betrekking tot de besteding van belastinggeld? Zijn ze bij hun eigen declaraties ook zo royaal?
Foto: Arnoud de Jong
Een bewonersinitiatief dat bovendien wel degelijk mooi aanhaakt bij de identiteit van de buurt, vernoemd naar ontdekkingsreizigers. Hudsonstraat. Mercatorplein. Marco polostraat. Columbusplein.
Het onderwerp is nu door de Telegraaf/GeenStijl-lobby (reljeugd) midden in landelijke belangstelling geplaatst. Dat kan. Dat mag.
Aan de andere kant. Afgelopen jaar vierden we 400 jaar betrekkingen met New York. De PR-organisatie daarvoor betaalt voor eur 25.000 nog niet eens 2 vliegtuigstoelen naar New York. En ze hadden er wel wat meer nodig, met onder andere Willem-Alexander, Maxima en minister Verhagen die heen gingen.
Om er maar een paar te noemen.
Dus wat is nu eigenlijk het signaal? Bobo's mogen op kosten van de overheid een interesse in geschiedenis aan de dag leggen; maar (zeker islamitische) straatschoffies niet?