Home > > Timmermannen m/v gezocht!

Timmermannen m/v gezocht!

Foto: The Simpsons
Ik ben best onhandig. Ik kan geen kleding naaien, schoenen maken, vlees slachten, taarten bakken, violen stemmen en daken dekken. Gelukkig is dit niet erg. Taart haal ik bij de banketbakker en mijn versleten schoenen laat ik door de schoenmaker opknappen.
Ik bewonder ambachtslieden dan ook: zij doen wat ik niet kan en kunnen wat ik niet doe.

Het aantal ambachtslieden in onze stad is echter op een historisch dieptepunt: ''jongeren halen hun neus op voor ambachtelijk werk'' en laten zich liever opleiden voor ''beroepen in de creatieve industrie''. Geen verrassing: 'media & entertainment manager' klinkt natuurlijk veel cooler dan 'elektricien'. Daarnaast verdient die elektricien vaak een stuk minder en worden zijn handen ook nog eens een stuk viezer. Zo sterft traditioneel vakmanschap langzaam uit.
De jeugdwerkloosheid stijgt echter. De gemeente wilt het aantal jongeren dat een ambachtelijke opleiding volgt daarom bevorderen. Zo start in 2010 een opleiding tot coupeur. Bovendien komen er nog meer opleidingen in de zogenaamde 'nieuwe ambachten' zoals computerspellenmaker en webdesigner. Briljant idee. Onze stad wordt nu immers overspoeld door allemaal Poolse computerspellenmakers en webdesigners.

Tja, 'too little too late' dus. Het doodsvonnis van het ambachtsschap is nu eenmaal getekend toen de ambachtsschool ter ziele ging en de menselijke maat werd ingeruild voor schaalvergroting. Eén voordeel: wie over een paar decennia nog wel (een beetje) handig is zal goud geld verdienen. Terecht.

PS: naast metselaars, banketbakkers, fietsenmakers, timmermannen m/v, mandenvlechters etc. zoeken we natuurlijk ook extra schrijvers! Zie onze oproep.
tien reacties op "Timmermannen m/v gezocht!"

Muggenzifter
-1-  Muggenzifter:
Ach ja.. Eerst moest iedereen per sé studeren en niet vroegtijdig school verlaten om lekker met de handen te gaan werken. En nu zitten we met een tekort, dús gaan we de zgn. “simpele beroepen” weer promoten. Nou, ik heb altijd respect gehad voor een vuilnisman, een huisschilder of een timmerman: we hebben ze broodnodig!
Adam Smid
-2-  Adam Smid:
Het is ook een beetje een probleem van status en sociaal stigma: De bakfiets.nl ouders willen niet dat hun Jan-Christiaan en Kim op dezelfde school gaan als Johnny de Inbreker en Hassan de Messentrekkerm en dat gebeurt nu wel als je ze naar het VMBO stuurt. Als Jan-Christiaan niet zo goed is in Latijn en Wiskunde-B zullen de bakfiets.nl ouders toch alles in het werk stellen om hem op het VWO te krijgen, ook al zal dat de meeste partijen ongelukkig maken.

De oplossing zou zijn om een soort van elite-ambachtsscholen te creeren, die voor deze groep catert. Het kan wel, zie bijvoorbeeld het Instituut voor de autovakhandel, waar de kinderen van rijke autodealers heen gestuurd worden, want je leert er een vak, én je hebt status. Een duur Jan Des Bouvrie Instituut voor Constructie en Interieur zou dus best wel kunnen werken. Helemaal als je dan “stapelen” richting HTS'en en TU's mogelijk zou maken.
Ik hoop dat er een ondernemer is die daar brood in ziet, ik zie geen enkele politieke partij hier z'n vingers aan branden...
Amsterdammer
-3-  Amsterdammer:
Ach, is niet zo erg hoor. Ik kan ook geen vlees slachten. Wie trouwens wel?
Arnoud de Jong
@Amsterdam: steeds minder dus, dat wordt vanzelf erg...
Rick
-5-  Rick:
“Briljant idee. Onze stad wordt nu immers overspoeld door allemaal Poolse computerspellenmakers en webdesigners.”

Ik proef hier een volkomen misplaatst sarcasme. Software ontwikkeling is een “ambacht”, een een van de grote problemen in dit vakgebied is het aantal omhooggevallen hobbyisten enerzijds en pretentieuze informatici anderzijds die het vakmanschap dat daar voor nodig is niet beheersen.

En er wel degelijk sprake van een groot aantal buitenlandse programmeurs en webdesigners in deze stad, maar een nog veel groter aantal dat in hun thuisland werkt voor bedrijven in Amsterdam. En dat niet zozeer omdat ze goedkoper zijn (want er staat een berg overhead en complicaties tegenover), maar omdat de vakmensen hier zelfs midden in deze recessie schaars zijn.

Dit soort opmerkingen zijn een prima voorbeeld van hoe je het respect voor vakmanschap om zeep helpt waardoor (notabene prima betaalde) banen naar het buitenland verdwijnen.
Adam Smid
-6-  Adam Smid:
Rick: Als je spelsoftware in India ontwikkeld wordt kan dat lastig zijn (tijdsverschil, dik Indiaas accent bij de helpdesk en zo). Heel vervelend.
Als jouw plee niet werkt, en er is geen loodgieter om dat te fiksen, dan garandeer ik je een probleemervaring van een gans andere magnitude. En daar gaat dit stukje over.

Het zou dus ergens beter zijn als een aantal van de incompetente programmeurs een andere negotie kozen, maar dat is dus het probleem: De meeste Nederlanders kijken nog steeds neer op het met hun handen werken (anders dan het beroeren van muis en keyboard). Loodgieten betaalt beter, maar het is een uncool beroep...
Flipper
-7-  Flipper:
Men probeert te gaan voor het grote geld. That's it !
De beloningsystemen moeten anderom gedraaid worden. Maar tsja...
Flipper
Adam Smid
-8-  Adam Smid:
Flipper: Dat is het probleem niet. Als zelfstandig loodgieter verdien je een stuk meer als zeg een Java-programmeur. Het probleem is meer dat als je op een verjaardag tussen de projectontwikkelaars en software resellers zit en je vertelt dat je loodgieter bent, je door de andere aanwezigen toch snel als Malle Pietje gezien wordt.
Rafiq
-9-  Rafiq:
@Amsterdammer:
“Ach, is niet zo erg hoor. Ik kan ook geen vlees slachten. Wie trouwens wel?”

Slagers :)

@Rick:
“Misplaats sarcasme [...] Software ontwikkeling is een ”ambacht“ ”

Een “ambacht”, ja maar dus niet in de traditionele zin van het woord. Er zijn universiteiten waar je kunt afstuderen op software ontwikkeling. Het gaat hier dus om kenniswerkers. Overigens ben ik het met je eens dat ook deze mensen hard nodig zijn. Maar dat is dus niet even niet waar het in mijn stukje om ging.

@Adam Smid:
Klopt. Loodgieters verdienen relatief goed. Het imago van een loodgieter is echter minder goed. Wat dat betreft is zit er vast wel wat in jouw idee voor 'elite ambachtsscholen'. Maar inderdaad: niemand zal daar zijn vingers aan branden.
Serge Mooyman
-10-  Serge Mooyman:
Hallo,

Ik ben zzp-er in de bouw, en werk samen met Simon van de Linde, een proffesionele zelfstandige timmerman met afgeronde timmeropleiding. Ben in bezit van grote bus, professioneel gereedschap en de juiste mentaliteit.

Werkervaring ZZP-er bouw
Serge Mooyman
Prinseneiland 313
1013LP Amsterdam
Tel 06 420 55 829
Of 020 626 15 57
2009:diverse timmerwerkzaamheden voor De Graaff in Amersfoort, Driesen Afbouw te Amsterdam, Van Gelderen Bouw revonatie kantoorpand Regiecentrale te Utrecht, directeur Martin Overbeeke bereikbaar op 06 414 28 1991
Diverse werkzaamheden in de tuinbouw voor Ted Zepi Tuinen, contactpersoon Matthias van den Berg,

2008: particuliere klussen in en om Amsterdam,
meestal voor de duur van enkele weken, waaronder woonbootrenovatie timmer en stucwerk voor Martin Overbeeke, directeur Regiecentrale,
klussen op de Buurtboerderij Westerpark, bel Jan Willem Piet 06 149 944 17,
tevens timmerwerkzaamheden voor D&B Bouw, uitvoerder Sjaak Elstgeest, tel 06 54 721 922.

Voorjaar 2007 tot voorjaar 2008: verbouwing/renovatie volledig pand Bastingingstraat 8 te Diemen, eigenaar Wim Schroot is te bereiken op 020 6902457

2005-2007: particuliere klussen in en om Amsterdam,
waaronder een half jaar stucwerk via Nino, eigenaar van Strak en Vlak Stucwerken en klussen bij BuurtboerderijWesterpark.

Mijn ervaring in de bouw omvat timmerwerkzaamheden, vloeren leggen, stucen, schilderen, metal stut bouwen, isoleren, gipswanden, glaszetten, serrebouw, Velux dakramen.
K.v.K. inschrijving en Var verklaring zijn aanwezig.
Ik ben in het bezit van eigen vervoer ( ruime mercedes bus) en handgereedschap.
U kunt mij bereiken op mobiel nummer 06 420 55 829
Ik ben per direct beschikbaar.
Referenties: Van Gelderen bouw (Ron van Gelderen 020 6335292) Driessen Afbouw (Ron Driessen 06 14890194)
De Graaff bouw, Albert, Visbeek Werkt, Edu Visbeek 0646149052
Erik van den Bergh van Eriks Scheepsinterieurbedrijf 06 246 74 438
Sjaak Elstgeest, uitvoerder D&B Bouw, 071-581 75 05
Wim Schroot, klant verbouwing/renovatie volledig pand 020/6902457 of 0648796673

Met vriendelijke groet, Serge Mooyman, Brick Brother Klussen

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.