Home > > Een uiterst voordelige aanbieding

Een uiterst voordelige aanbieding

Foto: Stadsdeel Slotervaart
Foto: Stadsdeel Slotervaart.
Slotervaart - Af en toe lees ik een bericht in de krant, waarvan ik denk: wat getuigt dit toch weer van een verregaande bestuurlijke domheid. Daarbij is de kans natuurlijk altijd aanwezig dat ik het mis heb en dat het juist heel slim is wat degenen die democratisch boven ons zijn gesteld hebben bedacht. Maar ik vrees van niet. Oordeelt u zelf.

In Slotervaart en Osdorp zijn sinds een aantal jaren de straatcoaches actief. Zij zorgen dat wij ons veiliger voelen op straat, spreken hangjongeren aan en stappen zo nodig naar hun ouders. De straatcoaches bevallen volgens mij best goed en genieten gezag en respect bij de jongeren. In de loop der jaren hebben de coaches hun pappenheimers leren kennen.
Tot dusver werden de straatcoaches geleverd door het bedrijf To Serve and Protect. Maar ter wille van de eerlijke concurrentie en
vrije marktwerking (daar is ie weer) moet deze klus blijkbaar om de zoveel tijd opnieuw openbaar aanbesteed worden. In de regel is dat goed voor de vrije markt, maar slecht voor de kwaliteit. Zie de ervaringen in de thuiszorg, waarbij menige aanbesteder veel te laag inschreef om de klus maar binnen te kunnen halen. Ter compensatie wordt er vervolgens bezuinigd op personeel en kwaliteit.

To Serve en Protect verloor de aanbesteding. De Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA) gaat vanaf oktober in zee met het bedrijf Trigion.
Alle opgebouwde ervaring, de verworven contacten met jeugd en ouders, de streetcredibility, ze zijn daarmee in één klap waardeloos en verloren. Het nieuwe bedrijf mag het wiel weer helemaal opnieuw gaan uitvinden.
Maar lekker goedkoop is het wél, blijkbaar. Want bij de gunningscriteria staat alleen het criterium 'Economisch meest voordelige aanbieding'.
Daar zijn we mooi klaar mee in Slotervaart.

negen reacties op "Een uiterst voordelige aanbieding"

Rick
-1-  Rick:
“Straatcoaches”. De “Stichting” Aanpag Overlast. Het “bedrijf” To Serve And Protect.

De voor en nadelen van een openbare aanbesteding is gelul in de marge. Dit is klassieke een keten van corrupte zakkenvullerij.

Wat is er gebeurd met gewoon “wet” en “politie” ? Hadden we daar niet al een leuk systeempje voor bedacht?

Daar wordt op bezuinigd (of agenten worden kunstmatig van de straat gehouden via absurde burocratie), maar van die bezuiningen ziet de gewone belastingbetaler niets terug. Dat geld verdwijnt in de zakken degenen met de beste vrindjes in het door en door corrupte systeem. Dat de straatcoaches van Serve and Protect toevalllig goed hun werk deden was een volkomen irrelevant neveneffect

Zolang we het alleen maar hebben over bedrijfje A of B, en de voor en nadelen van marktwerking blijft die corruptie gewoon bestaan. Want A of B, aanbesteding of subsidie, de juiste zakken worden toch wel gevuld. Met bestuurlijke domheid heeft het niets te maken, in tegendeel. De hele poppenkast is niets anders dan een rookgordijn om het graaien uit de staatskas te verhullen.
John Zwart
-2-  John Zwart:
vroeger was het duidelijk:
Je had overheid en je had de burgers.
Nu heb je een onoverzichtelijke rotzooi met mixvormen van half-overheid en gesubsidieerde stichtingsvormen met privéondernemerschap in alle kleuren en maten. Dat is liberaal en dat is goed, zo heeft bestuurlijk Nederland ooit besloten en eens besloten blijft besloten.
Ooit keert de wal het schip.
Daar wachten we dan maar op.
Anton
-3-  Anton:
Ik woon in de binnenstad aan een pleintje waar geregeld veel hangoverlast van jongeren voorkwam. Een stuk in je kraag drinken en dan smijten met flessen tot laat in de nacht. Omwonenden die klaagden werden bedreigd. De straatcoaches maakten daar korte metten mee en de omgeving was eindelijk verlost van de overlast. Maar ik was verbaasd om te lezen dat men na relatief korte tijd al weer wil reorganiseren en ik vrees dat de ellende dan opnieuw begint. Bovendien hoop ik dat de huidige straatcoaches hun baan bij die nieuwe instantie kunnen houden.
Herman
-4-  Herman:
Ach weet je, iedereen zoekt kennelijk een boterham in de beveiliging. Tegenwoordig kun je ook via de NUON je huis laten voorzien van een inbraakalarm. Omdat we ons steeds meer laten aanpraten dat we ontzettend veel overlast hebben. dat jongeren niet meer te beteugelen zijn, dat hard praten al snel overlast is, dat groepjes bij elkaar staan als snel een hangroep is, dat zelfs ouderen al niet meer met hun rollaters in een groepje bij elkaar mogen zitten, dat drine in de openbare ruimte als hinderlijk wordt ervaren en er op iedere straathoek een camera moet staan, tja, dan krijg je dit soort zaken. Wat zijn we toch flexibel en tolerant!
Theo
-5-  Theo:
Herman, ik hoop van harte dat zo'n bende snel bij jouw voordeur gaat bivakkeren, dan mag jíj tot diep in de nacht lekker flexibel en tolerant zijn.
Suffie
-6-  Suffie:
Rick, ik vind je behoorlijk goed ingeschoten in de gang van zaken rondom de SAOA, althans dat meen ik te lezen. Wellicht kun jij ons eens uit de doeken doen welke vormen van corruptie daar allemaal voorkomen.
GV
-7-  GV:
Als ik een beetje lees wat medewerkers van To Serve & Protect allemaal op het internet aan meningen spuien vraag ik me af of die oplossing niet erger was dan de kwaal. Dat uitbesteden van al die diensten moet maar weer eens een halt toe worden geroepen.
mako
-8-  mako:
Never change a winning team toch? Ben meer dan tevreden over protect en serve moeten we weer zo nodig ergens anders goedkoper af zijn.

Ik hou mijn hart vast
opahenkmastbroek@hotmail.com
-9-  opahenkmastbroek@hotmail.com:
Graag wil ik reageren op al het heen en weer gegooide ergernis van diverse bedrijven op het gebied van straat coach zijn of was.Als iedereen die ooit op straat heeft bewerkt eerst eens had bedacht dat je met je maten op een lijn had gelopen en er voor elkaar was ook privé. dan had je al dit gelul niet gehad.kom voor elkaar op zoals ik eens een marinier altijd een marinier.daar kunnen jullie nog wat van leren.mvv korps groet Bonkie

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.