Home > > Wat was een telefooncel, oma?

Wat was een telefooncel, oma?

null
"Een telefooncel was een vaste telefoon op straat, kind. Vroeger kon je er nog kwartjes in gooien, later opgevolgd door een telefoonkaart, een soort pinpas."

Telefooncellen zijn opeens weer nieuws! Ze komen in rubrieken als 'We wachten af' van AT5 of Gespot, omdat er geen monteur meer lijkt langs te komen bij gebreken. Nu blijkt de telefooncel ook nog eens een criminele vrijplaats, omdat je er zo lekker anoniem kunt bellen.

Met Oud en Nieuw werden in mijn straat twee telefooncellen vernield. Een groep dronken jongeren nam ze later met Koninginnedag nog eens extra onder handen. Het glas stak er met punten gevaarlijk uit. En de kapotte telefooncellen verfraaiden het straatbeeld ook niet echt. Na 5,5 maand zonder actie van KPN besloot ik als buurtbewoner maar eens een mailtje aan de KPN-klantenservice te sturen.
De klantenservice verwees me naar de Storingsdienst. En later naar de afdeling 'Corporate Communicatie'. In plaats van 'We gaan het maken' kwam er een 'we gaan de klant van het kastje naar de muur' sturen. Weer een maand later: geen antwoord, geen monteur. In mijn derde mailtje begon ik over het item op AT5 en een blog op Amsterdam Centraal. Daarna kwam KPN in actie en kreeg ik zelfs een bos bloemen als excuses voor de wijze waarop met mijn melding was omgegaan.

Anno 2009 heeft vrijwel iedereen een mobiele telefoon. Uit onderzoek blijkt dat mensen zonder mobieltje eerder iemand aanschieten met een mobiele telefoon, dan naar de telefooncel te gaan. In 2008 heeft staatssecretaris Heemskerk een akkoord gegeven op het terugbrengen van de telefooncellen. Fijn! Maar mag de uitvoering wat sneller en zonder verloedering van het straatbeeld, KPN?

Foto van Igor Marinkovic.

31 reacties op "Wat was een telefooncel, oma?"

Arnoud de Jong
Daarmee brengen we toch Dr. Who flink in de problemen. Om van Superman maar te zwijgen...
Theo
-2-  Theo:
Ik vind ze nog steeds handig omdat ik geen mobiel heb. Maar telefooncellen zijn helaas onpraktisch in een samenleving waar hufterigheid vrijspel heeft.
Jochem Floor
-3-  Jochem Floor:
@ Theo: Dan ben jij dus ook zo'n crimineel. En als je niets te verbergen hebt neem je nu maar wel een mobiel, net als ieder ander normaal mens.
Bart
-4-  Bart:
@ Jochem Floor: hoezo normaal? Ben niet in het bezit van een mobiel, ben 54 en ben niet van plan er ooit 1 te kopen! Tenzij die afschuwelijke overheid mij er gewoon toe gaat dwingen: vanwege ID (IDEE)-nummers, niet meer gewoon iets kunnen regelen, niet meer gewoon een 'vast' telefoongesprek kunnen voeren, niet meer gewoon kunnen internetten(via KPN of aanbieders van adsl), niet meer gewoon mijn eigen identiteit kunnen bewijzen (behalve via paspoort, niet meer gewoon mijn eigen belasting via mijn computer of liever: gewoon op papier) te kunnen invullen.
Ik zie in de hele wereld slechts mensen met een mobiel aan hun oor geplakt.
Misschien een goed idee voor futuristen om ervoor te zorgen dat bij de geboorte van de 'nieuwe' mens vast de essentiele chip kan worden geimplanteerd,waarin alle informatie wordt opgeslagen (vgl. hondenchip). Dan is het verder een kwestie van regelmatig 'upgraden' en een oortelefoontje laten implanteren voor alle benodigde informatie...
Mensen zijn echt te gek voor woorden...
Tot slot: in de tijd van mijn oma (was ik een jaar of 6)hadden we gewoon een dichte grijsgeschilderde cel, met een blauw bordje: TELEFOONCEL, daarin kon je rustig een telefoongesprek voeren, zelfs met een paar toetsen extra naar hele verre gebieden...Ik vind dat zo slecht nog niet!
Als mijn ADSL er nu mee uitscheid, heb ik gewoon een probleem, maar even bellen om de hoek, ho maar!!! It's a sick world!!!
Bart
-5-  Bart:
En: er zijn ons (burgers in het algemeen) de laatste 10 jaar de meest achterlijke maatregelen door de strot gedouwd. Allemaal betreffende de 'privacy': legitimatieplicht, paspoorten met vingerafdrukken, dikke dossiers bij iedere internetprovider, ook dikke persoonlijke dossiers bij de overheid, de AIVD (zie het verhaal van Roel van Duijn), en verder via de chipkaart die al ons doen en laten weergeeft. En ons mobieltje natuurlijk: altijd te traceren en iedereen weet waarheen we gebeld hebben, hoelaat en hoeveel minutenen vanwaar , en met een kleine druk op de knop van de AIVD weten we ook de inhoud van het gesprek...
En diezelfde AIVD pretendeert alleen teroristen af te luisteren?
Hoe groot is de kans dat nederland in een situatie van 9-11 verzeilt? En hoe groot is de kans dat Al Quaida daar niet intrapt en eigen communicatiemiddelen heeft?
Het is allemaal angst!!! (vrij naar Robert Long)
Theo
-6-  Theo:
Wat een rare reaktie weer van Jochem. Het sláát gewoon nergens op. Zo zie je maar weer; De communicatietechnologie marcheert voort, maar een fatsoenlijk gesprek voeren is verleden tijd.
John Zwart
-7-  John Zwart:
@Bart - Zolang Nederland steeds enthousiaster meedoet aan zoveel mogelijk quote Vredesmissies unquote is die 9-11 kans wel degelijk aanwezig.
Zo kunnen we dus stellen: de overheid zorgt voor de voorwaarden, wakkert vervolgens de angst aan en krijgt zo volledig greep op zijn eigen burgers.
En nog steeds roepen hele horden schapen: ik heb niets te verbergen.
Misschien is dat ook wel zo, ik zie steeds meer exhibitionisme om me heen, op het internet, op de buis, voor de radio, in de roddelbladen en last not least: op straat.
Peter
-8-  Peter:
Wow, dat er mensen zijn die zo star vasthouden aan het verleden? Ik dacht dat dat soort mensen alleen in boeken voorkwamen, maar blijkbaar zijn ze op deze site echt aanwezig!
Theo
-9-  Theo:
Sarcasme is ook al heel oud Peter, en toch maak je er dankbaar gebruik van.
Bart
-10-  Bart:
@ john:'En nog steeds roepen hele horden schapen: ik heb niets te verbergen.'
Dat zijn dan zeker die schapen van 'born to be cheap'?
Maar je hebt gelijk: door angst te promoten krijgt de overheid iedere burger in ijzeren houdgreep, wat data en doen en laten betreft. Daarom is de (anonieme) telefooncel ook zo'n prettig ouderwets element in onze samenleving, net als het ouderwetse 'frietkot' (uitgestorven), de buizenradio met z'n prachtige sonore basgeluid (uitgestorven) en de mechanische wekker met opwindknopje aan de achterzijde (sporadisch nog bij de Hema te krijgen).
Deze opsomming is even om Peter te jennen...
spiritualiteit-meid
-11-  spiritualiteit-meid:
Hm, nu je er geen kwartjes meer in kan gooien heb je er sowieso niet veel meer aan. Hoe kom je nou midden in de nacht aan een telefoonkaart??

Hoe vaak ik niet beroep heb moeten doen op de vriendelijkheid van mensen met een mobiel als ik de mijne weer eens was vergeten of als ie gejat was...

Maar ja, zo leer je wel weer dat er toch nog behulpzame mensen zijn.
John Zwart
-12-  John Zwart:
@ spiritualiteit-meid - sommigen bouwen zo nieuwe vriendschappen op, via een spiritueel gesprekje bijv.?
Bart
-13-  Bart:
Misschien nog een idee'tje voor KPN of andere aanbieders: maak die cel in ieder geval echt 'hufterproof', dus: staalplaat (RVS),i.p.v. glas dus! en wat het elektronisch gedeelte betreft: zelfde recept: geen losse hoorn met kabel meer, maar gewoon vaste hoorn+micro waar je naast gaat staan(zoiets als die ANWB alarmpalen), toetsenbord met aanraakscherm, alleen te zien als er geld ingeworpen wordt/ kaart geactiveerd is, anders slechts staalplaat zichtbaar.Moet toch allemaal niet zo moeilijk zijn, evt. in combinatie met camera, die uitsluitend opneemt bij 'mishandeling' van het apparaat: daders gefilmd, en worden gepakt waarschijnlijk...
Jeroen
-14-  Jeroen:
Telefooncel? Geef mij maar een parkeervergunning!
Bart
-15-  Bart:
@ Jeroen: jij hebt vast 3 mobieltjes bij je, dus dit item is niets voor jou. De parkeerplaats hoort bij andere rubrieken: Dienst parkeerbeheer Amsterdam...
Vertaalbureau
-16-  Vertaalbureau:
Ja, ik heb ook heel vaak mensen moeten 'lastigvallen' om hun telefoon te lenen. Daar ontstaan inderdaad soms heel leuke (al dan niet spirituele) gesprekjes uit. Het is fijn in zulke situaties om echt met de behulpzaamheid van mensen in contact te komen.
Sanne
-17-  Sanne:
Ik vind niet dat je van partije hoeft te verwachten dat ze in een vrije markt dure telefooncellen in stand hoeven te houden voor anderhalve man en een paardekop die geen mobiel wenst aan te schaffen. Er belt geen hond meer mee, dus dat zijn allemaal schepan van bijleg!
Koop gewoon een prepaid en laat m in de verpakking zolang je m niet nodig hebt. Open je het pak als er een noodgeval is en bellen maar.
Ben Notmeijer  Oregon- USA
-18-  Ben Notmeijer Oregon- USA:
Ja lieve mensen of we het nu willen of niet we moeten met de tijd meedraaien,er is heel wat veranderd in mijn levensjaren,ben nu 84 en heb het allemaal gezien en meegemaakt.
Eerst was het lopen geblazen,of de fiets als je het geld had en dat was er niet in onze familie,dus lopen door de hele stad of een hele enkele keer de tram,korte rit voor 6 cent of 11 cent voor de gehele rit,toen kwamen de auto's en begon men ook meer te vliegen na de oorlogsjaren,nu vliegt bijna iedereen,en ook ging de telefooncel langzaam maar zeker naar zijn grootje,nadat het mobieltje was geboren,ook werden we verrast met de Computer,eerst wou ik er ook niets van weten,och ik ben al zo oud dat is niet meer voor mij weggelegt, maar uituidelijk zie je toch in dat je achterblijft alhoewel ik nog dagelijks de krant lees,na lang aarselen toch maar een mobieltje en een computer genomen ook een beetje op aandringen van mijn kinderen en ik kan je vertellen ik kan ze niet meer kwijt,de wereld opend op voor je en ook ben ik nog geregeld even in Mokum zij het met de krant of met de computer,en voor noodgevallen is het mobieltje ook een uitkomst. Iedereen een Voorspoedig Nieuwjaar
gewenst door mij uit Oregon.
Bart
-19-  Bart:
@ Sanne: volledig On-eens met je laatste reactie. KPN en anderen verdienden jarenlang goudgeld aan al die cellen. Later werden het om veiligheidsredenen kaartcellen, geen muntgeld meer. Ook geen probleem (als ze maar compatibel waren,al die verschillende providers en kaarten.) Nu er minder gebruik van wordt gemaakt, er er steeds meer vernield wordt, worden alle telefooncellen schielijk opgedoekt. Maar als er weer eens de zoveelste storing is op welk mobiele netwerk dan ook, is een telefooncel een uitkomst, ook bij calamiteiten: hele internetwerk ligt ongeveer plat, maar via de koperdraadjes kun je nog steeds bellen...
Wel eens daar aan gedacht?
'Vast' telefoonverkeer is tot op heden de effientste, goedkoopste en betrouwbaarste manier van communiceren gebleken. Net als 'vast' internet: heb de laatste 5 jaar 2x een korte storing gehad.
Daarnaast heb ik gewoon een afkeer van mensen die continu met een mobiel aan hun oor geplakt, overal voor anderen volstrekt oninteressante mededelingen lopen te doen. In de tram/metro hoor ik de halteaanduiding niet meer, in de trein kan ik geen boek meer lezen, overal wordt gepiept, geblerd, gekwaakt en gekwekt over mijns inziens volstrekt triviale zaken. Het zou het milieu trouwens ook erg goed doen als er minder 'gemobield' werd. In een telefooncel val je niemand lastig, net als thuis (hoogstens je huisgenoten!)
Theo
-20-  Theo:
Ik ben het wel met Sanne eens. De meerderheid wil nu eenmaal mobiel, dus telefooncellen in stand houden voor een minderheid is onnodig.

Dat mobiel geklets de publieke ruimte inderdaad inmiddels vervuilt ben ik met Bart eens maar dat staat daar los van.

Maar bedenk wel; Vroeger stond je fysiek buiten in een rij voor een telefooncel te wachten terwijl tante Toos binnen met een zak muntjes in haar hand stond te beppen, en dat wachten hoeft nu dus niet meer sonds we allen kunnen beschikken over een mobiel.
Bart
-21-  Bart:
Theo: wat de 'meerderheid' wil, is mij f**king egaal, iedereen mag in nederland hopelijk zijn zoals hij/zij dat wil...
Moet je als PVVer toch aanspreken...
Bart
-22-  Bart:
Theo: en wat 'tante Toos' betreft: een beleefd klopje op de deur(jawel, die was er toen nog) was meestal voldooende om haar beschaamd te laten roepen: 'ik ben zo klaar, hoor!'... Dus laat iedereen die graag een “implantaat” in zijn/haar hoofd wil -zie eerdere reactie- dat vooral doen, als ik er maar geen last van heb.
John Zwart
-23-  John Zwart:
Voor een deel kan ik meegaan in een argument dat Bart aan de orde stelt, etherverbindingen zijn veel storinggevoeliger dan verbindingen over de kabel. Er komen geregeld situaties voor waarbij urenlang niet mobiel kan worden gebeld met één of meerdere providers. Voor noodgevallen is dan een draadverbinding als een reddingboei. Geheel verdwijnen van openbare vaste telefoons zal dus uit veiligheidsoverwegingen nooit kunnen/mogen gebeuren. Net zoals TNT niet mag zeggen: bij een boerderij 2 km buiten de bebouwde kom bezorgen we geen briefpost meer. De bezorgplicht is in de postwet vastgelegd.
Ik kan me telefooncellen herinneren waarop met grote letters de tekst stond: quote THIS TELEPHONE BOOTH COULD SAVE LIVES unquote, maar dat zal wel niet in dit land zijn geweest...?
Het vernielen van een openbare telefoon zou bijkomend als een zwaar vergrijp wegens gevaarzetting dienen te worden aangemerkt als deze functie in het oog wordt gehouden.
Verder een goed en gezond nieuwjaar gewenst aan alle lezers!
Bart
-24-  Bart:
@ John: 'een medestander, eindelijk' En jij ook een heel gezond 2010, en hoop dat je website blijft bestaan..
En: inderdaad zowel in Frankrijk (kom ik vaak) als volgens mij ook in Engeland staan cellen met het verzoek deze niet onklaar te maken, vanwege levensreddende mogelijkheden..
Theo
-25-  Theo:
Bart, als je een beetje had opgelet had je geweten dat ik de PVV sinds een paar maanden de rug heb toegekeerd en een omslag naar links probeer te maken.

Jouw taktiek heet overigens 'op de man spelen', maar is in dit geval dus bovendien misplaatst.
Ben Notmeijer  Oregon- USA
-26-  Ben Notmeijer Oregon- USA:
Als er inderdaad word besloten om hier en daar toch een telefooncel neer te zetten moet degene die daar gebruikt van maakt er wel aan denken dat het niet een paar kwartjes zal kosten zoals voorheen om even te bellen,het zal zeer zeker heel wat meer kosten en niet zo'n klein beetje ook,vooral op afgelegen plaatsen,buiten de bebouwde kom,ook al om de schade aan vernielde telefoon cellen te dekken. Het is ook aangeraden dat ondanks dat je een mobieltje bezit, je toch de vaste land lijn(koperdraadje) in je huis niet opgeeft,
yes, just in case something happens,haha
John Zwart
-27-  John Zwart:
Beste Ben Notmeyer, het is duidelijk ook niet de bedoeling dat er gepleit wordt voor het handhaven van een minimaal aantal telefooncellen in de Nevada woestijn. Het gaat om plekken hier in Amsterdam waar te verwachten is dat ze ook een wenselijke functie - betrouwbare communicatie in noodsituaties - kunnen invullen. De kosten daarvan zijn niet van betekenis tegenover die functie, vooropgesteld dat vernielingen ook krachtdadig bestreden worden.
Ben Notmeijer  Oregon- USA
-28-  Ben Notmeijer Oregon- USA:
Hallo Jhon,Bedankt voor de uitleg dat het hier om telefooncellen gaat die alleen voor Amsterdam bedoeld zijn,en die op strategiese
punten in de stad worden geplaatst,goed idee denk ik.Dat kosten niet van betekenis zijn en ook het krachtdadig optreden tegen de slopers moet ik nog zien,tot nog toe heeft het zeker gefaald,politie alleen heeft er geen vat op. Groeten-- Ben
jufjo
-29-  jufjo:
Ik heb geen mobiele telefoon en wil er geen.
Nu werkt mijn vaste telefoonlijn niet meer dus moet ik een afspraak maken met KPN... en ja hoor dat kan alleen telefonisch...
Klantvriedenlijk he?
En nu maar op zoek naar een telefooncel...

Weer een teken dat vooruitgang niet altijd vooruitgang is.
Bart
-30-  Bart:
Dat bedoelde ik nu!
GgvtFmynRdp
-31-  GgvtFmynRdp:
Www amsterdamcentraal.. Keen :)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.