Home > > Zwemmen in de stront is gezond

Zwemmen in de stront is gezond

Een zinderende zomerdag was het, ergens begin deze maand. Vlak na het avondeten sprongen een vriend en ik onze boot in, om nog snel te kunnen genieten van een haast romantische duik aan het einde van die zwoele avond. Locatie: De Amstel, vlak naast de Rembrandttoren.

Voor anker, in onze zwembroek, zagen we de zon achter de Rivierenbuurt kruipen. De Amstel leek in brand te staan, en rondom ons klonk niets dan het fluisteren van de stad en het kabbelen van het water.

Wat ik me onder die oranje luchten niet gedegen realiseerde, en nu wel, is dat de 1500 woonboten die Amsterdam rijk is allemaal de grachten als hun riool gebruiken.
Met die kennis in het achterhoofd, hadden we het misschien nog niet eens zo gek bekeken daar aan het begin van de Amstel. Er liggen nauwelijks woonboten wiens fecaliën wij oraal tot ons hadden kunnen nemen. Aan de andere kant, wil ik daar eigenlijk liever niet eens aan denken.

Open riool
Nu ligt er al tijden een plan om alle woonboten van Amsterdam aan te sluiten op het reguliere rioolstelsel. De grachten worden dan, na eeuwenlang goed gebruik, niet meer als open riool gebruikt. Eind 2008 werden de eerste boten aangesloten.

Een positieve ontwikkeling, zou je denken. Niet meer al die troep uit de gootsteen en de douche van die woonboten in de grachten. Niet meer het overgebleven bier van feestjes geloosd op de grachten, geen Andrelon For Men meer schuimend op het water, niet langer de gevolgen van een verkeerd gevallen Döner langzaam dobberend door de Prinsengracht.

Niets is minder waar.

Biomassa
"Slecht voor de visstand," stelt Juul Steyn, een vervent sportvisser in Amsterdam. Hij organiseert vistrips in Amsterdam (er zit vis van de Wallen tot het Noordzeekanaal en terug) en vreest voor zijn broodwinning: "Het water in Amsterdam, en eigenlijk heel Nederland, is veel te schoon aan het worden voor de hengelsport. Daardoor drijft er niet meer genoeg voedsel in de grachten voor die vissen. De biomassa neemt af."

De vis gaat bovendien een roerige tijd tegemoet: "Aalscholvers krijgen een beter zicht op die vissen, en zullen dus meer gaan jagen. Dat veroorzaakt stress bij de vis, en dat is voor ons sportvissers dan weer niet goed. Dan gaan ze zich teveel verschuilen."

Goed voor de kwaliteit van de vis, zegt Steyn, maar slecht voor de kwantiteit. Dus wordt het van de Baarsjes tot aan de Bloemgracht, minder makkelijk om een visje te vangen: "In de Amsterdamse grachten heb je een laatste enclave van lekker voedselrijk groen-bruin water," aldus Steyn. "Dat is er over tien jaar niet meer."

Mooi! Kan ik dan eindelijk met een gerust hart de zon achter de Rivierenbuurt zien zakken. Zonder me af te vragen wat die rare smaak in mijn mond toch is…

twintig reacties op "Zwemmen in de stront is gezond"

John Zwart
-1-  John Zwart:
Laat ik nou altijd gedacht hebben dat sportvissers het niet deden om de meeste vis maar gewoon om de sport. Wat een desillusie het is dus toch geen sport.
Bart
-2-  Bart:
Wat betreft het aansluiten van woonboten op het rioleringnet: dat werd tijd! Zo'n 15 jaar geleden waren er al hele discussies over, het is natuurlijk niet meer van deze tijd om in open water te lozen. En bij 'sportvissers' heb ik altijd een raar gevoel gehad: eerst beesten uit het water trekken, vervolgens de vishaak eruit wurmen, met verwondeingen tot gevolg, en dan weer teruggooien? Bezopen! Als je vist, dan vreet je het beest ook maar gewoon op! En bij ons op het dorp heetten vissen uit de sloot achter de lintbebouwing steevast 'drolbaars', ongeacht de soort... (zwemmen was daar godsonmogelijk vanwege de stank!!)
Sanne
-3-  Sanne:
Verbetering van de waterkwaliteit is natuurlijk wel goed voor de ecologie en de diversiteit van het systeem. Alleen Karpers en Brasems gedijen minder goed in schoon en helder water. Nou, op welke soorten vissen sportvissers het liefst...? Op zich zou het nog kunnen dat de biomassa afneemt, maar de kwaliteit en diversiteit van de biosmassa neemt wel toe, en dat is altijd beter dan het overschot van Karpers en Brasems.
En dat van die Aalscholvers is ook zo'n bekende dooddoener die de sportvisserij graag te berde brengt.
Mo
-4-  Mo:
Op het stuk langs het M.L. Kingpark liggen zoveel woonboten dat De Parade die daar weer neerstrijkt op de eerst rang zit. Of produceren die zelf misschien nog meer afval. Erg leuk geschreven stukje overigens, ik zal er naar linken.

Mo
http://www.rivierenbuurtbla...
Margit
-5-  Margit:
Men roept en roept maar. Essentiele vraag die niet gesteld wordt, is natuurlijk hoe snel het afval wordt afgebroken, pas dan kun je iets zeggen hoe erg het is. Daarbij komt nog dat de grachten heel regelmatig (ik dacht 2x p/w) worden gespuid. Tenslotte: hoeveel vervuiling veroorzaken al die benzine- en dieselmotoren van die gezellige bootjes eigenlijk, om van het lawaai nog maar te zwijgen?
Arnoud de Jong
Margit: Dat laatste vraag ik me ook wel eens af, maar ik heb het gevoel dat het aantal bootjes toch relatief weinig is, in vergelijking met bijvoorbeeld een snelweg.

Mo: Dankjewel!
John Zwart
-7-  John Zwart:
Het doorspoelen van de grachten heeft natuurlijk wel een lokaal gunstig effect maar het verplaatst wel de vervuiling in plaats van voorkoming.
Wat uitlaatgasvervuiling betreft: Er is al een poos een levendige discussie over auto's in de binnenstad. Er is een begin gemaakt met aardgasbussen in het ov. Maar rondvaartboten ronken tot mijn verbazing nog altijd ongehinderd door de grachten. Het uitlaatgas wordt nog gemixt ook via het koelwater. De eerste winst was daar toch gemakkelijk te halen. Elektrische boten inzetten had allang kunnen gebeuren. Accugewicht is geen probleem op het water, laadtijd evenmin.
Arnoud de Jong
Misschien sla ik de plank wel ontzettend mis, maar is het niet zo dat het water in de Amstel richting stad stroomt? In dat geval is op de door de schrijver omschreven plek nauwelijks kans op een confrontatie met eem echte Mokumse bolus...;-)
Arnoud de Jong
Suffie: Zie alinea 4 :). Alleen uit Ouderkerk komt er wat aangedobberd...
Henk
-10-  Henk:
Je moet dus wel zeker weten dat je voorbij de laatste woonboten zit. Vlak voorbij de rembrandtoren in de richting van ouderkerk a/d amstel zitten toch nog juist wel een aantal woonboten? Dan kun je beter tenminste voorbij de utrechtse brug gaan zwemmen, want daarvoor zeker zeker nog woonboten.

Mijn collega's gaan ook met enige regelmaat zwemmen in de Amstel, nou mij niet gezien hoor.

Trouwens, van de week spotte ik 's avonds (rond 19:00) zowaar een heuse zwemmer in de Amstel even voorbij de berlage brug richting centrum. Inclusieg bad muts, dat wel.
Bart
-11-  Bart:
@ Suffie: natuurlijk stroomt de Amstel richting Amsterdam, wat helemaal geen garantie is voor 'schoon' water...wat te denken van lozingen van varkensgier etc. vanuit belendende sloten stroomopwaarts uit de polder etc.?
-Gelukkig heeft de gemeente Amsterdam onmiddelijk gehoor gegeven(?)aan de noodkreet van Thijs, en overweegt in navolging van Berlijn en Parijs een drijvend zwembad in de Amstel te vestigen!(Parool van heden).Kunnen we toch nog zwemmend en zonnebadend de zon in de Amstel zien zakken....
WK
-12-  WK:
Vergeleken met industrie stelt deze biologisch-dynamische vervuiling verdraaid weinig voor.
Amsterdam heeft geen industrie die op de Amstel loost.
De vervuiling door autoverkeer is stukken groter. Plus wat we met z'n allen in plastic zakken naar stortplaats/verbrandingsplaats X brengen, natuurlijk.
Met de Amstel komt het wel goed. Je kunt er al bijnà in zwemmen zonder vergiftigingsgevaar.
erik van loon
-13-  erik van loon:
Nou wij, de Amsterdam Swimming Ambassadors, zwemmen elke week op de Amstel ter voorbereiding van het Rondje KNSM Eiland http://www.rondjeknsmeiland.nl en ik kan zeggen het water is heerlijk.
Dr.D
-14-  Dr.D:
Heb je het geproefd dan?..
Bart
-15-  Bart:
@ WK: hoe zeker ben jij van deze bewering?
'Amsterdam heeft geen industrie die op de Amstel loost'....???? weet je nog de firma 'CINDU' in Uithoorn, kwam allemaal in de Amstel terecht etc.etc.
We nemen gewoon aan dat alle bovenstaande zaken 'wishfull thinking' zijn, proeven met het Amstelwater durft niemand te doen. Hierbij de uitdaging: Welk Lab neemt regelmatig ( 0,5 jaar) een monster Amstelwater (ter hoogte van pakweg de Berlagebrug) op 1 meter diepte minimaal,en een bodemmonster en onderzoekt dat op: E-Coli, zware metalen,PCB's, onverwerkte teer residueen, zware stookolie etc.etc.
Als iemand hiervoor instaat, ga ik er zwemmen!
WK
-16-  WK:
@Bart
Cindu Uithoorn ligt niet in Amsterdam. OK- er moet niet een ketel ontploffen.
Maar vergeleken met de industruie in de Botlek is Cindu maar een simpel volkstuintje.
En: al die stoffen die je noemt zijn vast wel in de rivier aantoonbaar.
Dat wordt dus meten hoevéél (of hoe weinig).
De gemeente behoort dat te doen en indien nodig actie te ondernemen. In geval van blauwalg is dat de laatste tijd ook regelmatig gebeurd. Je mag ervan uitgaan dat het grachten-en Amstelwater niet gevaarlijk is. Verwacht alleen niet dat het naar kraanwater smaakt.
Bart
-17-  Bart:
@ WK: die ketel is ontploft,weliswaar jaren geleden, maar er wordt naar mijn weten niet regelmatig gemeten naar bovengenoemde criteria...
Dus je zou het gewoon moeten vergelijken met 'schoon'/blijvend 'schoon' zwemwater, dus Waddenzee?/ Noordzee? etc.
Belangrijk is DAt er gemeten wordt(door wie), en gepubliceerd...
En blauwalg is een andere kwestie, natuurlijk ook heel vervelend, maar gaat meestal weer over, naar gelang het weer..
Bart
-18-  Bart:
En P.S. @WK: in de Botlek zou ik al helemaal niet gaan zwemmen, de vergelijking is dan ook absurd...
Bart
-19-  Bart:
en @WK: laat er nu onlangs WEER een ketel van Cindu ontploft zijn? (ik ben geen Jomanda, dat voorop)En de hele giftige zooi is weer in de Amstel weggelekt....
Fijn zwemplezier nog!
drees
-20-  drees:
vissen een dixi,das pas lekker

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.