Home > > Zo zou de Amsterdamse Raad er uit zien

Zo zou de Amsterdamse Raad er uit zien

Europese verkiezingen vertaald naar Amsterdam

David Rietveld rekende voor Den Haag uit hoe de uitslag van de Europese verkiezingen er omgerekend in raadszetels uitziet. Hier eenzelfde omzetting voor de Amsterdamse situatie. Eigenlijk valt er uit dit soort vergelijkingen niets op te maken, want niemand weet welke motieven bij de kiezers bepalend is geweest. De landelijke politiek, gemeentelijke kwesties, of misschien gewoon - zoals het eigenlijk zou horen - ideeën over hoe het verder moet met Europa?

Uitslag Europese verkiezingen 2009 vergeleken met raadsverkiezingen 2006

Kijken we alleen naar Europese motieven, dan lijkt de uitslag vrij duidelijk. Amsterdam heeft gekozen voor partijen die zich uitgesproken pro- of anti-Europa hebben opgesteld: voor GroenLinks, D66 en de PVV. De PvdA zou in dat geval zijn afgestraft voor een wijziging van een pro-Europees geluid ten tijde van het referendum, in een al te genuanceerd en daarmee minder duidelijk standpunt. Dat zou ook het verlies van de SP verklaren, die ook van koers veranderde door opeens pro-Europa te zijn, maar dan wel met héél veel kanttekeningen.

Hebben de kiezers zich meer op landelijke punten hebben georiënteerd, dan is de winst van de PVV, GroenLinks en D66 wel verklaarbaar, maar is onduidelijk waarom de SP en de VVD als oppositiepartijen niet ook hebben meegeprofiteerd. Lokaal gezien is dat nog vreemder, want GroenLinks weet als coalitiepartij stemmers te trekken, terwijl de PvdA voor hetzelfde beleid zou worden afgestraft.
Volgens landelijk onderzoek naar kiezersmotieven heeft de PVV vooral kiezers weggekaapt van de VVD, de SP en het CDA. Dat zou verklaren waarom de PVV hier nog relatief klein gebleven is, het CDA heeft nu eenmaal traditioneel weinig aanhang in Amsterdam en VVD en SP verloren samen precies 6 zetels, het aantal waarop de PVV nu uitkomt.

Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Zoals donderdagavond al bleek in het slotdebat, kun je dit soort cijfers interpreteren tot je er bij neervalt. Als je er dan ook nog resultaten van andere verkiezingen bij betrekt, wordt het helemaal ingewikkeld. Zo is het verlies van de SP slechts twee zetels ten opzichte van de raadsverkiezingen in 2006, maar in 2007 zou de partij op basis van verkiezingen voor Provinciale Staten op elf zetels zijn uitgekomen. En de PvdA blijkt dan opeens al negen van de twintig zetels verloren te hebben lang voor de financiële crisis. Althans, indien dat soort motieven destijds een rol gespeeld hebben.

Uitslag Europese verkiezingen 2009 vergeleken met raadsverkiezingen 2006 en Provinciale Staten 2007

Kortom, hopelijk komt het Bureau voor Statistiek van de gemeente Amsterdam binnenkort met een eigen analyse van hoe de stemmen in Amsterdam zijn verschoven. Dan weten we nog steeds niet wat er was gebeurd bij een hogere opkomst, of - want daar is iedereen nieuwsgierig naar - wanneer er daadwerkelijk parlements- of gemeenteraadsverkiezingen waren gehouden. Maar misschien wordt dan duidelijk of die PVV-stemmen nu daadwerkelijk anti-Europa waren, eerder anti-kabinet, anti-Amsterdams-college of 'gewoon' anti-politiek.


dertien reacties op "Zo zou de Amsterdamse Raad er uit zien"

Marco
-1-  Marco:
De uitslagen lijken een verandering tov eerdere verkiezingen. Valt wel mee. Want allochtonen stemmen alleen bij gemeentelijke en nationale verkiezingen. Dan maakt de lokale imam weer duidelijk dat er weer en op wie er gestemd moet worden door t gedweëe schaapachtige hoofddoekvolk. Dus vreescht niet, volgende verkiezingen is t weer links wat regeert als vanouds.

Binnen A10: D66+GL stemmers. Hier wonen witte import-Amsterdammers die in Amsterdam zijn komen wonen om het liberale klimaat qua kunst, cultuur en homovriendelijkheid.

Buiten A10: allochtonen. Stemmen allemaal PVDA. Die paar overgebleven witte oorspronkelijke Amsterdammers stemmen PVV. Net als de rest van de oorspronkelijke Amsterdammers in Almere.

Noord: ook oorspronkelijke Amsterdammers die PVV stemmen, die hun hele buurt naar de klote hebben zien gaan. Voor de linksmensch: geen zorgen, de yup heeft ook Noord ontdekt. Binnenkort zal ook Noord onbetaalbaar zijn voor de gewone arbeider en kan door de linkse import-Amsterdammer genoten worden van een Amsterdam zonder Amsterdammers. Veel plezier.
Jelmer
-2-  Jelmer:
Ik vrees dat “we zijn voor de gemeente” vs. “we zijn tegen de gemeente” een weinig realistische campagne zal zijn.

Alleen daarom al zal de uitslag er totaal anders uit zien.
Eugarious Laagsteppe
-3-  Eugarious Laagsteppe:
Progressieve partijen D66 en GroenLinks hebben kiezers afgesnoept van de PvdA. Dat zijn dus allemaal mensen die vinden dat de PvdA zich te betuttelend en conservatief opstelt. Wat helemaal geen raar sentiment is met figuren als Els Iping aan het roer en belachelijk vertruttende regelgeving.

Dus PvdA: let op. Doe er wat aan, of jullie krijgen een gigantisch schop onder je reet over negen maanden.
Gerard
-4-  Gerard:
Zou dit de uitslag zijn voor heel Amsterdam, of slechts voor het centrum? Beter zou zijn om nog een splitsing te maken in stadsdelen. Ik heb namelijk het idee dat stadsdelen het helemaal zat zijn die kliek van de PvdA. Lijkt bijna op de opkomst van de Albert Heijnen overal. Niets meer te kiezen. PvdA=ers die uitgaan van de maakbare samenleving en gewoon doen wat ze zelf willen. Daarnaast de kliek om de PvdA heen is ook groot.
Vinus
-5-  Vinus:
Amsterdam is toch niet Europa? Wat heeft deze vergelijking nou voor zin?
Johan
-6-  Johan:
@Vinus. Amsterdam is zeker geen Europa, maar de verschillende uitslagen geven uiteindelijk wel aan waar met de gemeentelijke verkiezingen op gerekend kan worden. Daarom is het wel degelijk zinnig dat er een dergelijk overzicht wordt gegeven. Heel veel gemeentelijke thema's zijn namelijk afhankelijk van beleid wat uit Europa komt. Denk aan millieu, financiering, bouwvoorschriften etc.etc..
Pvdaszweerder
-7-  Pvdaszweerder:
@marco
Zo hoort het ouwe jongen. Het was alleen niet de bedoeling dat jouw soort zo slim was om dat te ontdekken.
Vinus
-8-  Vinus:
@Johan: het grootste misverstand is dat er heel veel regels uit Europa komen die gevolgen voor Nederland hebben. Het grootste probleem is de Nederlandse en gemeentelijke interpretatie van Europese regels. Denk maar aan het rookverbod, dat is nationale interpretatie van Europese regels. Of aan het hele fijnstofbeleid. Dat is nergens zo strikt toegepast als in Nederland. Daar kan Europa niets aan doen. Maar ja, Nederlandse politici zeggen natuurlijk zelf niet dat zij degene zijn die Europees beleid veel te strikt toepassen, maar geven Europa de schuld. Zo ken ik er ook nog wel een paar.
pvv-er
-9-  pvv-er:
Zo snel mogelijk een Burgemeester van rechtse signatuur (VVD) en wat mensen van de PVV in de Amsterdamse politiek, dan gaat het de goede kant op....D'66 en PVV schelen maar een paar procenten. Lang leve Amsterdam- Noord, Geuzenveld etc PVV de toekomst voor Amsterdam!
Astrid
-10-  Astrid:
@PVV-er. Vooral doen, eens kijken of het ze gaat lukken. Tot nu toe slechts holle frases. Wil wel eens zien hoe Amsterdam er dan uit gaat zien! In de oppositie voortdurend stoer doen, is toch heel wat anders dan regeren. Daar ligt het probleem voornamelijk van de PVV.
Marco
-11-  Marco:
@Astrid, dus ongeveer t zelfde wat de linkse coalitie nu doet.
J.L. Vink
-12-  J.L. Vink:
Een geheel andere vraag. Op uw site zag ik dat Stadsdeel A'dam, centrum een boekje had uitgegeven: “vertel de verhalen.” Waar staat dat kantoor?

Op uw site zag ik nergens gelegenheid om te reageren vandaar dan maar hier.

Alvast dank.
Sebastiaan
-13-  Sebastiaan:
In de stad Hoorn was dezelfde trend aanwezig, de PvdA hier reageerde door vlak voor de vakantietijd flyers uit te delen met de teksten: “Zeg JA tegen de PvdA” en “Prettige vakantie”. In Amsterdam zou het wel een leuk College van B&W opleveren, met twee wethouders van GroenLinks, twee wethouders van D66 en slechts één van de PvdA. De PVV is overigens in Hoorn nog een paar procentpunten groter dan in Amsterdam...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.