Home > > Straatmuziek

Straatmuziek

Foto: FaceMePLS

Centrum - Zaterdag stond het echt in het Parool! Een agent had een straatmuzikant bekeurd, geheel volgens de geldende APV. Mogen wij die agent in onze wijk?!
De invasie van Oost-Europese straatmuzikanten is dit jaar erger dan ooit. Zeven dagen per week, van ochtendgloren tot zonsondergang ‘gejammer’ voor ons raam. Het geluid dringt, ondanks al het andere stadsgeluid van NZ-lijn/Oosterdok bouwwerkzaamheden, trams, verkeer en treinen, diep in ons leven binnen.

Formeel zijn de straatmuzikanten steeds opnieuw in overtreding, althans na 30 minuten. Met enige regelmaat klagen we bij de politie en zijn de muzikanten een paar keer weggestuurd. Vaak staan ze even later al weer opnieuw op hun vaste stek. Omdat er niet wordt geverbaliseerd, maakt dit optreden geen enkele indruk. Wij voelen ons bezwaard de politie met onze klachten lastig te moeten vallen en vragen ons af of niet een structurele oplossing mogelijk is. De politie heeft toch echt wel wat beters te doen!

Een paar jaar geleden was de aanpak van deze straatartiesten eenvoudig. Zij behoorden niet tot de Europese Unie en konden op grond van de vreemdelingenwetgeving aangepakt worden. Nu Roemenië lid is van de EU gaat dit niet meer op en kan de politie alleen met de A.P.V. in de hand optreden.

De huidige lichting muzikanten kent zijn rechten. Ze weten precies wat artikel 2.16 van de A.P.V. inhoudt. De muzikanten handelen naar de letter van de wet en niet naar de geest. Er wordt ‘s morgens verzameld op het Centraal Station en de plekken waar te spelen worden onderling verdeeld.
Na de toegestane tijd van 30 minuten, wisselt de groep muzikanten enkele meters van plek, of pauzeert 5 minuten, zodat zij voldoet aan de regels en de politie niet kan optreden, en gaat vrolijk door. Of een tweede groep speelt op dezelfde plek verder. De A.P.V. is dus gewoon niet goed en de politie kan nauwelijks iets doen.

Het invoeren van een vergunningensysteem voor straatmuzikanten, zoals de gemeente Rotterdam (en veel andere steden) hanteert, is een structurele oplossing. Muzikanten die zich niet aan de regels houden verliezen hun vergunning en instrumenten... en we kunnen belasting heffen over de inkomsten van deze ZZP-ers.

Een van de Amsterdamse agenten vond ons zeurpieten. Hij woont zelf in Purmerend... dan snap je het wel. Natuurlijk, wonen in het historische centrum betekent veel plezier, en betekent ook af en toe overlast. Hoort er gewoon bij. Wij zijn geen zeurpieten. En, ‘what’s next’, als agenten, willekeurig, regels wel of niet willen handhaven? Een house-party in het buurtcafé? Een illegale theetuin op het dakterras van de buren? Een street-race op de Piet-Heinkade?
Ik begrijp steeds vaker en beter dat sommige stadsbewoners bij elk nieuw plan bezwaar aantekenen en elk initiatief frustreren. Wij willen een gastvrij Amsterdam, met straatmuziek. Maar, wij willen ook een leefbare binnenstad. De lokale overheid is aan zet om de stad leefbaar te houden door de overlast van straatmuzikanten aan te pakken.

Of zijn wij echt de enige Amsterdammers die hiervan last hebben?

Foto: FaceMePLS (via Flickr).


102 reacties op "Straatmuziek"

Eugarious Laagsteppe
-1-  Eugarious Laagsteppe:
Meen je dit serieus, of probeer je nodeloos te provoceren?

Oproep aan iedereen: reageer niet, negeer deze man. Hij is het niet waard.
Arnoud de Jong
Het is mij niet duidelijk waaruit de provocatie dan bestaat, Eugarious. Verklaar u nader.
Onno
-3-  Onno:
Ook ik word hoor en dol van die toeterende gasten. Heeft niets te maken met tolerantie, maar als je na een half uurtje het gehijg en gepiep hebt moeten aanhoren dan ben je het echt spuugzat. Ook die zogenaamd zielige vrouwen met hun niet werkende accordeons gaat je niet in de koude kleren zitten. Zelfs in de trein word je lastiggevallen met die piepende klanken. Die gasten zijn echt niet zielig, verdienen per dag behoorlijk wat geld. Ik zou zeggen geef maar een vergunning, tenslotte moet elke straatartiest een vergunning hebben dus waarom deze groep mensen niet.
Sigi
-4-  Sigi:
Ik vind ze over het algemeen wel leuk, word er wel vrolijk van.

Wij voelen ons bezwaard de politie met onze klachten lastig te moeten vallen ...
En terecht lijkt me.

De huidige lichting muzikanten kent zijn rechten. Ze weten precies wat artikel 2.16 van de A.P.V. inhoudt.

Heel goed, of vindt u het beter als mensen hun rechten niet kennen zodat je ze kunt foppen?
Joop
-5-  Joop:
Weet je waar ik nu last van heb? Die bierkarren met lallende provincialen voor mijn deur. Vele malen erger dan af en toe een vals deuntje.
Theo (nog niet dood)
-6-  Theo (nog niet dood):
Weer een voorbeeld waarom de EU niet goed voor Nederland is, en onze politie machteloos.

De bal ligt dus bij de burgers;

Geef die bedelaars gewoon geen geld, gaan ze vanzelf weg.
bertje
-7-  bertje:
Over het algemeen zijn ze wel leuk inderdaad, een vrolijk deuntje als je langs ze loopt, of als je niet al te dicht bij zit als achtergronddeuntje op een terrasje.

Maar als je er in de buurt woont en je hebt dag in dag uit die muziek onder je raam, dan kan het echt heel erg vervelend zijn. Elke dag weer dezelfde traditionele deuntjes, elke dag hetzelfde repertoire van 5 liedjes herhaald en herhaald totdat je ze kan dromen.

En dan niet een vriendelijk gitaartje, maar harde piepende klarinetten en valse viooltjes die door merg en been gaan.

Ik denk dat iedereen daar allemaal gek van zouden worden.
pruimpit
-8-  pruimpit:
Over het algemeen spelen ze zo beroerd als een stel zieke amsterdamse duiven , natuurlijk willen ze ook graantjes meepikken , maar de gemiddelde balkanmusicus brengt toch wel heel wat beters te berde dan deze zielige , vooral ongeinteresseerde krassers en kraaiers , geef mij dan maar weer het draaiorgel ....
Arnoud de Jong
Soms heb ik wel eens de indruk dat het overlast hebben van iets dat aaibaar is bij voorbaat al als intolerant wordt beschouwd...
Marco
-10-  Marco:
Weet je waar ik nu last van heb? Provincialen die in hartje Amsterdam gaan wonen en dan gaan klagen dat t zo druk is en veel herrie. Duh!
Arnoud de Jong
Wat Bertje zegt: Ik woonde een tijdje op de Albert Cuyp, en heb een jaar lang elke dag dezelfde drie deuntjes mogen horen van een zigeunerorkest, en een saxofonist die maar 1 nummer kon en dat volledig verkrachtte.

Ik heb het geaccepteerd zoals het was. Ik ga niet lopen klagen als ik boven een markt woon. Maar de diepgekoesterde wens dat er eens wat kwaliteit voor de deur kwam staan, die bleef...
Arnoud de Jong
Overigens vind ik de mening van de schrijver wat overdreven. Een streetrally is wel iets anders dan irritante deuntjes. En vergunningen? Het is juist wel leuk als elke muzikant de straat op kan. Dat zouden ze wat meer moeten doen.
ram
-13-  ram:
Woon bij het Vondelpark, en daar zit een idioot al 3 JAAR! dezelfde liedjes(hij heeft een reportoire van 3 nummers) te verkrachten, knettergek wordt je er van.......maar oh wee..als ik daar over klaag...de standaard reactie van zure types, ...Dan moet je niet daar gaan wonen, deze opmerking krijgen bewoners van de binnenstad ook standaard naar hun hoofd geslingerd. A-sociale buitenlandse idioten die denken dat de hippi-tijd nog in volle gang is.
Marco
-14-  Marco:
@ram, de zee is nat, Amsterdam-Centrum is druk, een bejaarde is grijs, in de nacht is t donker. Goedemorgen!
Anneke uit Zeeburg
-15-  Anneke uit Zeeburg:
Ik kan mij goed voorstellen dat de hele dag straatmuziek onder je balkon na een paar uur behoorlijk de keel gaat uithangen....
Maar waarom dan meteen de politie bellen??

Zijn de bewoners soms niet zo 'flink' om eerst zelf die straatmuzikanten aan te spreken op hun gedrag???

Ik denk als je kort je probleem bij zo'n muzikant neerlegd, deze begripvol een paar meter verderop gaat staan...

Zo ingewikkeld lijkt mij dat niet hoor..
En voor dit soort futiliteiten een compleet topic te openen voor je 'problemen', komt mij eerlijk gezegd wel een beetje zeikerig over hoor..

Mijn hemel zeg!
Theo (nog niet dood)
-16-  Theo (nog niet dood):
Zo'n muzikant ziet zelf toch ook wel dat ie onder een balkon staat en daarmee overlast geeft?

Ik denk dat als je kort je probleem bij zo'n muzikant neerlegd, je zodra hij is uitgelachen gewoon een steen door je ruit krijgt.
ram
-17-  ram:
@marco, Dit is dus wat ik bedoel, je mag NIETS zeggen als je last hebt van aso's in het park, je moet het maar slikken, een gek met een blokfluit op een brug die uren als een waanzinnige tekeer gaat......moet allemaal maar geslikt worden, anders ben je volgens types zoals Marco 'een ouwe zure provinciaal. Nou beste MArco ik ben 44 jaar geleden HIER GEBOREN, en blijf er nog (hopelijk) 44 jaar wonen.....maar die gitaargek zal verdwijnen! goedschiks of kwaadschiks
Muggenzifter
-18-  Muggenzifter:
Anneke uit Zeeburg: “...Ik denk als je kort je probleem bij zo'n muzikant neerlegd, deze begripvol een paar meter verderop gaat staan...”

Heerlijk, een naïef meisje.
Arnoud de Jong
Bovendien spreekt niet iedereen Roemeens...
ram
-20-  ram:
....... 'heel begripvol' is deze gitaargek in het park niet..heb hem vorige zomer eens aangesproken ....(evenals vele buren)..meneer was zo ver heen op de dope, dat er geen woord mee te wisselen viel/ was/is. Verstaat natuurlijk weer geen woord Nederlans, Engels of Duis was ook te moeilijk.....Ik had voor de gein wat bladmuziek voor hem mee genomen, (leer eens wat anders) begreep van dit grapje niets en was nog beledigd ook.....Zulke types mag je van mij keihard het park uittrappen, lekker terug naar Italië......
John Zwart
-21-  John Zwart:
wat een tumult

hierboven
meneer das
-22-  meneer das:
quote van ram:

“als ik daar over klaag...de standaard reactie van zure types”

U krijgt van verschillende mensen telkens dezelfde reactie, namelijk dat u niet zo moet zeuren. Wat is, in al die verschillende situaties, telkens de constante factor? Juist: uzelf.

Wat vertelt dat over uzelf? Kunnen vele verschillende mensen met vele verschillende invalshoeken er allemaal naast zitten? Of bent u misschien echt een zeurkous?
Ben Notmeijer- USA
-23-  Ben Notmeijer- USA:
De oudjes onder ons weten het nog wel hoe het was wat de straatmuziek betreft in de jaren voor de oorlog in de dertigerjaren er was ontzettende werkeloosheid en iedereen probeerde een paar centen bij elkaar te schrapen door in de straten muziek te maken te dansen of te zingen,en dan had je dus de orgel man met het bekende centen bakkie,Je had een paar aardige bandjes in de stijl van de Ramblers waaronder ook de Volendammers in hun al versleten kleding en maakten vrij goede muziek dan had je goede en slechte arcordion spelers,goede en slechte viool,tuba, trompet,en fluit spelers en hele goede zangers en ook die niet om aan te horen waren,verders ook mensen die balet dansde en een paar van die gasten die de gekste bokkesprongen maakte in het midden van de straat,en als er een politie de straat in kwam fietsen was het in eens afgelopen want de meeste van hun hadden er geen vergunning voor,zoals de orgel man en de bandjes,en zo trokken ze door de verschillende wijken in Mokum.
Al die mensen waren werkeloos en probeerde op die manier een paar centen te verdienen die de mensen vanuit het raam naar beneden gooide in een stuk papier gevouwen als ze op een bovenwoning zaten, de tijden waren donders slecht in die jaren,en ja de tijden zijn nu ook niet al te best en duikt deze toestand weer op,maar ze moeten zich wel verplaatsen en niet steeds in dezelfde buurt blijven hangen,daar ben ik het volkomen mee eens. Groeten uit Oregon
Sjors
-24-  Sjors:
Je hebt muzikanten en muzikanten. Goede en gevarieerde muziek daar luistert iedereen best wel naar en is te waarderen. Maar op elke hoek van de straat een jingel/jengel a-muzikaal type, dat doet zeer aan de oren en irriteert mateloos.
Fred Majoor - CANADA
-25-  Fred Majoor - CANADA:
toen ik in canada kwam nadat ik na de oorlog hier was weggegaan was ik nog heel jong en kon ik nergens terecht voor werk ik heb toen in vancouver een paar maanden ook als straatmuzikant gewerkt en dan verdiende eigenlijk best behoorlijk ik speelde dan vaak wat modernere populaire muziek op mijn mondharmonica zoals ramona van de blue diamonds man wat een nummer was dat. ik heb dan ook wel begrip voor die straatmuzikanten uit amsterdam want als je naar amsterdam komt om geld te verdienen en je weet verder niks van de stad en je kent er niemand wat doe je anders en het is echt niet zo dat die mensen uitvreters zijn ze hebben vaak arme gezinnen die ze moeten onderhouden helemaal, in deze tijden van crisis. een beetje begrip kan dus geen kwaad voor deze mensen. dat is trouwens wel meer iets wat me opvalt als ik terug ga naar mijn geboortestad amsterdam dan zie ik dat mensen tegenwoordig minder ruimdenkend zijn en hun eigen rustige dagje belangrijker vinden dan de goede sfeer en het harde werken van vroeger wat zijn we eigenlijk allemaal lui en verwend geworden tegenwoordig. niettemin kom ik er nog graag hoor, het blijft toch mijn stad. Groeten uit Ontario.
Floris
-26-  Floris:
Is het jullie wel ons opgevallen dat er in onze stad haast geen bedelaars zijn? Dit in tegenstelling tot (bijna) elke grote stad in Belgie, Frankrijk en Duitsland. Hier is muziek voor velen een manier om een klein inkomen bij elkaar te scharrelen. Of ze nou nummers 'verkrachten' of niet; het is in ieder geval gezelliger dan een bedelaar met een McDonalds beker op elke hoek van de straat!

Het spijt me, maar ik vind jullie net als Oom Agent een stelletje zeurpieten.
Theo (nog niet dood)
-27-  Theo (nog niet dood):
Dan wens ik jou lekker een jengelaar onder je raam toe, Floris.
WK
-28-  WK:
Van mij mogen ze. Dat geeft weer eenn beetje kleur aan de stad.
(En bij mij spelen ze óók op een vaste plek 50 m van de voordeur)
MITS, .... inderdaad MITS :
De voorwaarde is dat ze na 20 minuten weer opkrassen.
En als dat nou ook nog een beetje gecontroleerd wordt .......

Met die roemenen erbij is de kwaliteit van de muziek er in elk geval niet slechter op geworden. Beter dan die schorre amerikanen die op een gitaar raspen.
Of die saxofonist. Inderdaad.
ram
-29-  ram:
Straatmuzikanten ik vindt het best, maar naar 20 minuten lekker oprotten onder mijn raam en 30 meter op gaan staan toeteren.
Dr.D
-30-  Dr.D:
Zoiets van 'de tijd is om?' Al die kleinburgerlijkheid met regeltjes alsof de straat niet doet aan zelfregulatie.
Kan zo in de categorie van roséverbod Oosterpark.
Futiliteiten opblazen tot items terwijl achterlangs de binnenstad binnenkort instort en de miljoenentekorten op U worden afgewenteld.
Dr.D
-31-  Dr.D:
En ondertussen haalt Blinde Benny met zijn linnen tasje waar muziek uit komt meer geld op door zielig te kijken dan welke muzikant ook...
claripet
-32-  claripet:
besame beeeesame muuuucho , een keer en dan lang zeuren om geld , ik ben zelf muzikant niet op de straat (zou ik nog wat verdienen) mijn collegialiteit verplicht mij om geld te geven , maar wat spelen die gasten mateloos beroerd , uberhaupt zijn de mensen die dit zo graag willen tolereren ook de stimulans voor nog meer slechte straatmuziek , vraag eens om een ander liedje , of nog meer liedjes dan zijn ze snel vertrokken ....
J. Sterk
-33-  J. Sterk:
Waarom willen die boeren toch in de binnenstad wonen? In het Gooi is nog plaats genoeg!
F. Buiter
-34-  F. Buiter:
Moet deze binnestadbewoner eigenlijk overdag niet naar zijn werk?
Jan Stender
-35-  Jan Stender:
Het kan ook andersom,ik kom oorspronkelijk uit Amsterdam,maar woon nu ruim 4 maanden in de boerenprovincie
John.
-36-  John.:
Dan zet je toch gewoon je eigen muziek wat harder zodat je het niet meer hoort... of je zorgt dat je werk hebt dan ben je er ook een groot deel van de dag van verlost. Kunnen we daarna een topic openen over wat een herrie die machines daar de hele dag maken...
Of over de luidruchtige orgasmes van mijn buurvrouw...
WEL amsterdammer
-37-  WEL amsterdammer:
@Eugarious Laagsteppe: Woon zeker niet in Amsterdam, maar wil wel meepraten, wij hebben ook dat kattengejank elke dag ( ja ook zondag ) om 8 uur al voor de deur, zielige figuren, wegsturen en trekzakken afpakken.
WEL amsterdammer
-38-  WEL amsterdammer:
Allemaal pannekoeken hier, denk zelf dat Joh geen baantje heeft, anders snap je wel dat er ook mensen zijn die in de binnenstad werken, doe trouwens de groetjes in dinxperloo ( of zoiets whatever dat gat is waarvandaan je lekker azijnpissend aan het reageren bent.
sanne
-39-  sanne:
Als je in Amsterdam wilt wonen, weet je dat je te maken krijgt met overlast. Of dit nu de dronken buurman is die zijn sleutel in het slot van jouw deur steekt en net zo lang prutst tot je wakker bent, de buurvrouw die zonder het grofvuil te informeren haar gehele huisraad op JOUW stoep zet, je nieuwe studenten-buurjongetjes die een housewarming geven die 24 uur lang duurt of dat het dat jonge gezin is dat onder je woont en zoveel troep heeft dat ze het in huis niet meer kwijt kunnen en daarom een gedeelte van de gang confisceren.

Moeten we daar allemaal de politie voor bellen?

In bovengenoemd geval ben ik er voorstander van om eerst goed en eerlijk bij jezelf te rade te gaan om hoeveel ONDRAAGLIJK lawaai het nu eigenlijk gaat, hoe lang het nu precies duurt en hoeveel hinder je er feitelijk van ondervindt. Daarna moet je even stilstaan bij de overlast die je misschien zelf veroorzaakt. Huilende baby in huis? Net nieuwe vioollessen genomen? Met vrij veel volume laatst je standpunt benadrukt tijdens een ruzie?

Als je dan nog steeds tot de conclusie komt dat het echt niet meer te verdragen is, denk ik toch dat je het eerst een keer vriendelijk moet vragen. Kijken of er een middenweg is. Mocht je er dan nog niet uitkomen, dan kun je altijd nog een politie-agent of buurtregiseur inschakelen.

Klakkeloos zeggen dat je overlast maar voor lief moet nemen als je in de stad woont is natuurlijk absurd. Alsof je alles en iedereen maar z'n gang moet laten gaan omdat dat in een stad dat 'er nu eenmaal bij hoort'.

Laten we vooral nooit meer ingrijpen bij geluidsoverlast, want als je stilte wilt ga je maar in een weiland zitten!
Pim
-40-  Pim:
Maar daar hoor je die koeien dan weer loeien...
Bart
-41-  Bart:
Dit item is inderdaad van een hoog 'ouwe koeien'gehalte (zie archief AC). Over het algemeen is mechanisch geluid stukken erger dan de meest verkrachtte song van Bob Dylan, en de herrie van de NZ lijn, overvliegende Boeings of cargovliegtuigen om 04 u, heimachines en laagvliegende Porsches en nachtelijk dronkenmansgelal grijpen meer in in het menselijk bestaan. Daar dient zeker wat aan gedaan te worden. Maar ach, zo'n straatzanger...persoonlijk ben ik nogal gek op dat Bulgaarse (Roemeense?) trio dat vaak in de buurt van de Albert Cuyp opereert, daar ga ik speciaal een straatje voor om!
Frank
-42-  Frank:
Tja, wat te denken van die brommers/scooters met hun snerpende geluiden. Of nee nog erger, van die enorm herrie veroorzakende walgelijke motoren, specifiek die Harley's. Daar erger ik mij helemaal wild aan.
Jan Stender
-43-  Jan Stender:
Opgevoerde 2 takt scooters/brommers geven vaak een takkeherrie
Hier in de straat rijd dikwijls zo,n figuur rond
En dan ook s,avonds zonder licht,met 60 tot 70 km per uur door een 30 km zone
bewoner
-44-  bewoner:
Ik ben het volkomen eens met de bovengenoemde klacht. Ik woon in het centrum van Amsterdam en als freelancer werk ik vaak thuis. Kijk, een vrolijk deuntje op zn tijd is best gezellig en geeft een zomerse sfeer. Maar de mensen die hier reageren en de klacht afdoen als onzin of aanstellerij hebben geloof ik niet helemaal door waar het hier over gaat: dag in dag uit, van sochtends vroeg tot savonds laat zigeunermuziek voor je deur. En AL-TIJD dezelfde liedjes, 'O sole mio', 'My Way', Lambada', 'Strangers in the night' en de vogeltjesdans, allemaal in Balkan trompet/accordeon uitvoering. Op een stuk waar bijvoorbeeld 4 terassen van verschillende horeca gelegenheden zitten spelen ze hun repertoire, schuiven 2 meter op en beginnen opnieuw voor het volgende stukje terras. Als de ene 'band' klaar is, komt de volgende. Na een paar dagen is het echt niet meer te harden, laat staan na weken, maanden, elke elke elke elke dag sochtends wakker worden met die trompet de hele dag door tot savonds laat. Muziek luisteren, een telefoongesprek voeren of TV kijken in je eigen huis is niet prettig meer. 7 dagen per week. Het is niet normaal meer.
Melissa
-45-  Melissa:
Ik maak zelf ook muziek, en kwam op deze site omdat ik opzocht of je een vergunning moet hebben.. maar als je leuke muziek op bv de dam maakt dan heb niemand er toch last van? als je het vervelend vind loop je toch weg? of ben ik hier nou de domme? ;p
sanne
-46-  sanne:
@ Melissa

De open deur zal ik maar laten voor wat-ie is.:)

Het gaat hier om mensen die geluidsoverlast hebben voor hun deur. Dus weglopen als structurele oplossing is nu niet bepaald een optie.
Bewoonster
-47-  Bewoonster:
Ik ben het hier echt helemaal mee eens!! Die gasten lopen echt op het randje van het overtreden van de regels! Ik woon zelf op het Rembrandtplein en ga dus echt niet zeuren over elk geluidje. Als ik rust zou willen was ik wel in een dorp gaan wonen! Maar van 's ochtendsvroeg tot 's avonds 11 uur naar dat gejengel moeten luisteren is echt belachelijk!
Als ze inderdaad nou gewoon een vergunning nodig hebben(niet eens om wat aan ze te verdienen ofzo) dan kan dit opgelost worden! Dan kunnen ze het aantal muzikanten beperken en optreden als ze buiten hun boekje gaan!
Nu kan de politie helaas niets doen terwijl ze dat echt wel willen, want heb al een aantal kaar met ze gebeld en ze zijn ook echt niet blij met deze situatie hoor!
Theo
-48-  Theo:
Je kan ook een emmer water over ze heen gooien. Werkt ook bij krolse katten.
bewoner2
-49-  bewoner2:
“bewoner” heeft nog geluk. Die heeft nog variatie voor de deur. Bij ons is het enkel en alleen dit:
http://dendriet.pn.nl/AAAAA... van 08:00 tot 20:00, in wisseldiensten. Zelfde accordeon, hetzelfde liedje.
Nikki
-50-  Nikki:
Helemaal mee eens, het ligt er natuurlijk ook aan waar je woont. Soms heb je ze 1 keer per dag of nog minder voor je deur. Ik hou van de drukte en alles wat bij mijn stad hoort maar het valt op dat het steeds erger word. Zo erg dat ik smiddags met ramen dicht nog niet eens normaal op de bank een gesprek kan voeren. Ze staan letterlijk voor mijn deur te spelen. Scheelt weinig of 1 krijgt binnenkort een messenblok of waterkoker in zijn nek. Ze zijn ook gewoon onbeschoft. Geef mij de goeie straatmuzikanten maar die een uur voor me deur mogen zingen/spelen dan die smerige gasten met al die valse noten..
Helemaaaaaal mee eens maarja als je niet uit de stad komt en ergens achterin woont dan begrijp je ook niet waar de ergernis vandaan komt!!!! IK STUUR ZE NU GEWOON WEG VOOR ME DEUR
Manus
-51-  Manus:
Als we die Roemenen nu eens naar Guantana Bay stuurden ?
In no time zouden de benodigde bekentenissen eruit rollen.
En blijkbaar kan niemand de Amerikanen dan van foute
ondervragingstechnieken beschuldigen !
john
-52-  john:
..en met een beetje pech, jatten ze je hele huis leeg, met hun zielige gezichtjes. smerige kleding etc.lekker terug naar roemenië...DOEI
Jeroen
-53-  Jeroen:
Als A'dam centrum bewoner weet ik heel goed dat je constant rumoer hebt. Een centrum hoort te leven. De straat“muzikanten” horen daar wat mij betreft bij. “Muzikanten”, want meer dan de helft geeft optredens van zeer bedenkelijk niveau, waardoor het nog makkelijker als overlast te ervaren is. Een aanpassing van het systeem, dmv vergunningen juich ik daarom van harte toe. Straatmuziek prima, maar de muzikale overbelasting van het centrum dient beteugeld te worden.
Tim
-54-  Tim:
Ik woon nu een jaar op het rembrandtplein, en weet precies waar je het over hebt.
Irritante arrogante straatmuzikanten die actief bedelen met een bekertje. Ze blijven af en toe bij de tafel hangen als je geen geld geeft. (Ik zie dit van afstand dagelijks gebeuren)
Ze beginnen om 8 uur sochtends en gaan tot 23:00 door.
Ik weet niet welke tijden gezet zijn maar ik vind het echt belachelijk dat zij deze beroerde herrie tot laat in de avond mogen uitdragen.
Voor de rest heb ik geen last van de overige rumoer in het centrum, ik geniet daar juist van.
Gerard
-55-  Gerard:
Ik word echt helemaal leip van die mannen en vrouwen die niet meer uit hun krakkemikkige accordeon of toeter krijgen dan een paar valse noten. Zitten zielig op een stoeltje en maar piepen en krassen. Helemaal beroerd word je ervan. Ook die gemaakte zielige hoofden heb ik helemaal gehad. Ze steken zich in voddige kleren om nog meer zieligheid op te roepen. Wat een gemaakte armoe en wat een kleregeluid. Ik jaag ze voor mijn deur weg. Vervelende is alleen als je dat doet dat er dan van die zogenaamde sociale lieden zijn die mij vervolgens beschuldigen van asociaal gedrag.
Jordanees
-56-  Jordanees:
Straatmuzikanten die de hele dag blijven staan zijn m.i. van een heel ander kaliber dan het 'stadsrumoer' dat je voor lief moet nemen als je in de binnenstad woont. Ik woon zelf midden in de Jordaan en zou het niet in mn hoofd halen om mensen aan te spreken die onder mijn raam hun biertje drinken en staan te roken want ja, ik ben zelf boven een kroeg gaan wonen.
Maar een straatmuzikant die de hele zaterdag als ik eindelijk eens vrij ben vals accordeon gaat staan spelen kan ik rond etenstijd wel schieten! Deze of volgende week krijgt ie een emmer water over zich heen...
WK
-57-  WK:
..... dan maar een Examen Straatmuzikant?
Met een voorgeschreven Niveau en Veraist minimum-repertoire?
Alleen: Krijgen we nog wel iemand zo gek om in de jury te gaamn zitten?
Mieke Niet
-58-  Mieke Niet:
Mensen ik heb een vraag. Ik hoop dat deze discussie nog loopt, anders post ik mn vraag voor niets. Ook ik loop dagelijk langs de straatmuzikanten bij het Sloterdijkstation. Ik vind het verschrikkelijk trieste mannen, ze spelen best mooi maar ik vind muziek 's ochtends erg storend aan mn hoofd. Ik kan er natuurlijk gewoon langslopen, maar dan blijft t aan me knagen: JIJ gaat naar je leuke werk, lekkere warme koffie op een gezellig kantoor, en 's avonds weer naar je lekkere huisje terug, en waar gaan deze mannen heen, wat is hun herkomst, hun leven? Het zijn oudere mannen, de armoe straalt eraf, zij willen toch liever ook een ander leven dan dag in dag uit in weer en wind een paar uurtjes muziek maken op een station? Wat zullen ze nou helemaal verdienen? Ze moeten ook leven, eten kopen, hun onderdak betalen? Ik zou misschien best wat voor deze mensen willen doen, maar ik weet veel te weinig over ze. Is er iemand van jullie die iets concreets over deze mensen weet? Ik heb t net al doorzocht op informatie, maar niets kunnen vinden, behalve deze site.
Dank voor reacties!
Theo
-59-  Theo:
Je zou het ze eens kunnen vragen?

En laat je het ons dan weten wat ze hebben gezegd?
Jan Stender
-60-  Jan Stender:
Hier in het oosten is in de stad een pleintje,met podium
In de zomermaanden komen er wel eens bandjes spelen
De muziek die de bandjes spelen is heel verschillend,pop,rock,blues,soms gospel
En dat is gewoon toegestaan,en bedelen niet om geld
Klinkt beter dan dat zelfde gejengel van die oostblokse artiesten
Ja,die zitten hier ook in Enschede
Maar ruim een kilometer van mij vandaan,dus heb er geen last van
John Zwart
-61-  John Zwart:
Hee Jan Stender, waartom moeten wij alles precies weten wat er allemaal in Enschede gebeurt?
John Zwart
-62-  John Zwart:
Een poosje geleden was ik op de boekenmarkt aan het Spui. Daar zat een accordeonist met een knoppenaccordeon met een groot register. De man speelde 'preludium en fuga' van J.S.Bach. Ik heb ruim tien minuten bij hem staan luisteren. Het speet me dat ik toen weg moest vanwege de tijd, en hij had zijn 2 euro van mij dik verdiend, vond ik. Ik heb hem ook een compliment gemaakt voor zijn virtuositeit. Hij verstond het, hij sprak Nederlands, met een accent, dat wel.
Bij het CS ingang oostzijde staat vaak een klezmergroepje, die spelen ook heel verdienstelijk. Helaas voor hen alleen voor mensen die allemaal doorlopen, haastig onderweg van de trein de stad in of het station in. Toch schijnt dat plekje genoeg op te leveren.
En ja, ik hoor ook wel een wanklanken, dan zet ik mijn oren even op nul tot ik buiten de geluidszone ben.
Ach, het is geven en nemen in het leven.
Hier vind je wat, daar laat je wat.
Jan Stender
-63-  Jan Stender:
@John Zwart: dit item gaat over straatmuziek
En daar reageer ik op
Simpel zat
John Zwart
-64-  John Zwart:
@Jan Stender: deze hele site gaat over...
Amsterdam
Jan Stender
-65-  Jan Stender:
@John Zwart: nou en?
Ik ben een geboren en getogen amsterdammer
En sinds februari woon ik in Enschede
Al jaren reageer ik op Amsterdam Centraal
Dat deze site over Amsterdam gaat,hoef je mij niet uit te leggen
Dit item gaat over straatmuziek,en nogmaals,daar reageer ik op
Al zal ik in Hongkong wonen,dan zou ik nog reageren op Amsterdam Centraal
Nooit gezien dat hier zelfs bezoekers uit de USA en Canada reageren?
Ook voormalige Amsterdammers
John Zwart
-66-  John Zwart:
Ik zie het, beste Jan.
Opa Notmeijer (USA) is ook regelmatig hier.
Gelukkig houdt hij zich bij zijn commentaren wel bij zijn geboortestad.
Want als ik iets over Oregon wil weten vind ik daar wel een site over.
Niet zo gauw boos worden op John hoor, ik dacht alleen, die Jan Stender geeft steeds maar informatie over oude auto's die door Enschede rijden, over tweetaktbrommers die 70 kmu door Enschede scheuren, en nu weer over een muziektent die in Enschede staat.
Zou die jongen wel in de gaten hebben dat we het over Amsterdamse problemen hebben??
Jan Stender
-67-  Jan Stender:
En ook ik reageer dikwijls over mijn geboortestad Amsterdam
En soms leg ik uit hoe de situatie in Enschede is,t.o.v. Amsterdam
Niks mis mee
Buiten Amsterdam Centraal om vragen mensen mij er zelfs om,hoe bepaalde dingen geregeld zijn hier in Enschede
Ik heb zoiets,heb ik geen zin om een bepaalde reactie te lezen,dan scroll ik gewoon verder
Petra van Goor
-68-  Petra van Goor:
Tja, die fijne 2.16 APV heeft voor mij veel kapot gemaakt. Ik had een fijne groep vrienden die met versterking muziek maakten op Dam en Centraal Station. Die groep is uit elkaar gevallen als gevolg van het verbod op versterkte muziek. In één klap mijn hele sociale leven naar de kloten. Omdat Ed van Thijn zonodig de olympische spelen naar Amsterdam moest halen. Dit waren overigens mensen die wel degelijk konden spelen. Heel wat plezanter dan die draaiorgels waar je overigens ook nog niets voor hoeft te kunnen.
Acoordje
-69-  Acoordje:
Wil iedereen die dit 'zinloos gezeur' vindt even zijn gegevens achterlaten. Het zal me dan een groot plezier doen 'mijn roemeen' 50 euro in zijn hand te drukken om jouw voortuin een volledige dag van valse harmonica muziek te voorzien.

En dat herhaal ik rustig 4 dagen in de week...

Kun je ook meegenieten van onze tolerantie, 10x per uur een valse uitvoering van de vogeltjesdans!
Ben Notmeier- USA
-70-  Ben Notmeier- USA:
Hallo John Zwart en Jan Stender,vroeger hadden we ook van die jammerhoutjes wat nog wel ongenoegen gaf,ook overlast van geluid van auto's of motorfietsen,Maar herinner jullie je dit liedje nog van“De olieman heeft een fordje op gedaan,daar rijd hij mee als een vorst door de Jordaan,maar sávonds om 10 uur was het uit met de pret want dan stopt zijn vrouw de slinger onder bed,tuf,tuf,tuf” zo na tienen was het stil in de Jordaan, haha. Groetjes Ben
Walther
-71-  Walther:
http://www.volkskrant.nl/bi...

uziek maken op straat is vanaf volgende week verboden in Utrecht, behalve voor tien muzikanten die van de gemeente een vergunning krijgen. Dit heeft de gemeente Utrecht besloten na klachten van onder meer winkeliers, horecabazen en binnenstadbewoners over met name Roemeense muzikanten.
Volgens burgemeester Wolfsen wordt Utrecht ‘overspoeld’ door tientallen nepmuzikanten uit voornamelijk Oost-Europa ‘die weinig affiniteit lijken te hebben met muzieknoten maar wel veel overlast veroorzaken’. Er lijkt volgens de burgemeester haast sprake van een professionele organisatie ‘die muzikanten op allerlei straathoeken neerzet en regelmatig de geldbakjes komt legen’. Omdat deze mensen nauwelijks zouden spelen, is er volgens de burgemeester meer sprake van bedelen dan muziek maken. Bij de strijd om de beste plekken wordt bovendien weleens gevochten. Een gemiddelde straatmuzikant verdient volgens de gemeente in Utrecht tussen de 90 en 150 euro per dag.

De stad kiest nu voor een Daarom kiest de stad nu voor een speelverbod. Aan maximaal tien muzikanten wordt op aanvraag voor een kwartaal een vergunning verleend. Daarbij geldt volgens een woordvoerder ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Een ambtenaar zal in een gesprek wel toetsen of de aanvrager een echte muzikant is.

Grupo Andino de America, een groep van in Spanje wonende Bolivianen en Ecuadorianen die traditionele Andesmuziek speelt, werd maandagmiddag winkelcentrum Hoog Catharijne uitgestuurd door beveiligers. Ze reageren verbaasd als ze horen dat ze vanaf 15 mei nergens in de stad meer muziek mogen maken. hun muziekinstrumenten mogen bespelen. De goeden lijden onder de kwaden, menen de muzikanten, die voor Koninginnedag naar Nederland waren gekomen, maar hun bezoek grotendeels in het water zagen vallen. Op deze regenachtige middag waren de Roemeense nepmuzikanten in geen velden of wegen te bekennen.

Bandleider Alberto (35) zegt niet te kunnen geloven hoe Nederland de afgelopen jaren is veranderd. ‘Ik kende dit land als open en gastvrij, maar het politieke klimaat is compleet omgeslagen.’ Zijn bandgenoot Alex: ‘Ik dacht dat Utrecht Culturele Hoofdstad wil worden, dan moet er toch muziek zijn in de straten? Muzikanten uit alle landen kunnen zo het publiek iets laten proeven van de verschillende culturen. Het voelt Maar nu voelt het of er een Berlijnse Muur wordt opgericht tegen ons.’

Het is volgens de gemeentewoordvoerder niet de bedoeling de goedwillende muzikanten te duperen. Er moet volgens hem vooral een ‘preventieve werking’ uitgaan van het verbod. Een soortgelijke regeling in Rotterdam heeft volgens de woordvoerder goed gewerkt tegen de overlast.
rob van wely
-72-  rob van wely:
Ik ben zelf al sinds bijna 40 jaar straatmuzikant, vooral in Zwitserland, en krijg daar veel complimenten voor m’n muziek. Ik behoor tot straatmuzikanten die wél respect voor buurtbewoners heeft, en als een buurman of -vrouw komt vragen of ik niet een eindje verderop kan spelen, zal ik dat ook doen. Het komt zelfs voor dat, als ik een goed plekje gevonden heb, ik zelf winkeliers en andere “betroffenen” vraag of het ze niet stoort dat ik wéér een middagje kom spelen. Gelukkig voor mij is hun antwoord zo goed als altijd “Helemaal niet, integendeel. Dat brengt een beetje stemming”

Ik heb in Zwitserland ook veel roemeense straatmuzikanten bezig gezien, waarvan het muzikale niveau van droevig slecht tot ongelooflijk goed varieert. Aan respekt voor het ’publiek‘ ontbreekt het helaas bij de meeste van deze mensen. Dat helpt natuurlijk niet om sympathie te wekken.
Slotopmerking: ik kan begrijpen dat als een muzikant, hoe goed hij ook speelt, hij dat te lang ergens op dezelfe plek doet, dat degenen die gedwongen zijn dat zo vaak te horen er genoeg van krijgen. Gelukkig bestaan er nog tolerante en begripsvolle mensen die dan zelfs bevriend kunnen raken met deze muzikant. Mij is dat al meermalen overkomen.
ps. ik ben te zien en te horen op youtube.com/robvanwely
karien wielenga
-73-  karien wielenga:
Het maken van geluid (en in het bizonder muziek omdat muziek ook een emotionele waarde heeft en herinneringen kan oproepen ) is een onderschat onderdeel van de mate waarin een omgeving wel of niet als aangenaam ervaren wordt.
Een prettige geluids- chaos , met hier en daar een pluk muziek en af en toe een piek- volume is absoluut deel van het woongenot in een stad als Amsterdam.
Straatmuzikanten mogen nooit verdwijnen uit ons geluidslandschap.
De laatste tijd is het “beroep” (want het kan inderdaad als beroep worden bestempeld ook al is het soms een tijdelijk beroep uit noodzaak) zicht- en vooral hoorbaar veranderd.
Er zijn meer en meer muzikanten waarbij muziek er weinig toe doet, maar de verdiensten des te meer. Een Didjeridoo kopen (of erven zo lijkt het soms) en daarmee 3 uur lang op de brug onder mijn raam argeloze toeristen zonder muzikaal besef euro's uit de zak kloppen? Slechte zaak. Voor mij, voor de stad, voor de (aspirant) muziekant.
Als ik dezelfde Didjeridoo- speler om half 11 s'avonds in mijn huis uitnodig bellen mijn buren de politie.
Ik ben verwonderd over het gedoogbeleid hierin en hoop dat er een betere regeling komt voor beide partijen ( muzikant zowel als bewoner).
Momenteel is het 23.09 en een slechte violiste stemt haat viool (denk ik) en mijn raam gaat nu dicht. Niets mooier als mooie muziek en niets erger als een valse viool.
Guus
-75-  Guus:
Muzikaal zal het meeste ten gehore gebracht wordende niet kloppen, hebben het niet min of meer over onszelf afgeroepen? Zoals de accoordeon het muziekinstrument van Parijs is was het draaiorgel een twee-eenheid met Amsterdam. Winkeliers klaagden over de orgels die te lang voor hun zaak stonden, buiten het Centrum komen de orgeldraaier niet meer want daar is geen droog brood te verdienen. Gevolg: Alleen tijdens de zaterdagmiddagen zijn er nog maar twee in het Centrum actief. Jammer, jammer, jammer. Altijd word ik vrolijk als ik een draaiorgel zie, hoor, sta even te kijken, uiteraard zie ik, integenstelling tot de tientallen andere die enkele minuten passerenden, het mansbakje niet over het hoofd.
Het enige wat we kunnen doen is de firma Perlee weer ruim van vergunningen voorzien.

@John Zwart
Aan sommige mensen is het in tachtig keer niet uit te leggen dat het net zo weinig zinvol is om scooterreacties op een postzegelwebsiteforum te plaatsen als postzegelreacties op een scooterwebsiteforum. In het verleden heb ik mijn mateloze irritaties daarover ettelijke keren geuit, het gevolg was dat ik een groot aantal emmers virtuele stront over me heen heb gekregen want bij dergelijke lieden is het helaas onmogelijk hun inzichten te wijzigen. Het enige wat men kan doen is van tijd tot tijd de moderator uit zijn slaap wekken of te storen in zijn andere bezigheden teneinde hem te verzoeken dergelijke reageerders nog eens de begrippen 'on topic' en 'off topic' uit leggen, bij wie niet willen begrijpen dergelijks posters verdere toegang te ontzeggen.

reacties nog eens uit te leggen
Guus
-76-  Guus:
Door een onzorgvuldigheidje tijdens de verzending staat er één zin te veel in mijn reactie van 15.53 uur. De laatste zin had ik weg moeten halen. Sorry!!!
Jan Stender
-77-  Jan Stender:
@Guus: die grote aantal emmers virtuele stront had je ook dubbel en dwars verdiend
Het was nog beter geweest,als het virtuele containers waren geweest,hoe meer,hoe beter
Het laatste stuk,wat je bericht aan John Zwart,is duidelijk een off topic bericht
Trouwens de meeste reactie,s van jou kant,zijn off topic
Vaak zijn het negatieve reactie,s over andere bezoekers
Karel van Maasveld
-78-  Karel van Maasveld:
@Jan Stender
Uw bovenstaande reactie is positief en 'on topic'..? Hòù toch eens op met te denken dat men in Amsterdam is geïnteresseerd in Enschedese nieuwsberichten en een scooterrijdende filmfigurant. Gelet op de reacties van John Zwart en Guus ben ik dus niet de enige die zich stoort aan uw voortdurende, geen enkele wezenlijke bijdrage aan welk debat dan ook toevoegende, egotripperijen.
Jan Stender
-79-  Jan Stender:
@Karel van Maasveld: ben jij echt Karel van Maasveld of ben je gewoon zelf die azijnpisser,genaamd Guus R,Ab van Abcoude,Karel Vleugelnaer of wat dan ook?
Wat ik al tig keren tegen die Guus heb gezegd,zal ik je ook even zeggen
Als geboren en getogen Amsterdammer reageer ik op dit forum,en laat mij niet de les lezen door een stel zuurpruimen
Als ik je reactie zo lees,zal me het niet eens verbazen,dat je zelf die vervelende zeikerd bent,die op welk forum dan ook met iedereen ruzie zoekt
Bovenstaande reactie is ook weer duidelijk een totaal off topic verhaal,wat niets te maken heeft met dit item
Op dat domme gelul,waar je al jaren het internet mee vervuild,zit geen een gezond mens te wachten
Dus wieberen van dit forum,ga je zeikverhalen maar op een forum voor zuurpruimen plaatsen
Cecile
-80-  Cecile :
Lieve mensen waar gaat dit over,
Ik kan me heel goed voorstellen dat je inderdaad na een tijdje een beetje genoeg hebt van zo'n repertoire, maar lieve mede Nederlanders, laten we met zijn alle wat socialer worden, vind u het niet zielig dat we er ons zo druk over maken,over een paar staartmuzikanten, mensen die waarschijnlijk niet echt een andere keus hebben dan heel de dag muziek te maken. Laten we met zijn alle wat toleranter worden!

Deze pagina is er een geworden waar we met zijn alle lekker kunnen zeuren, maar zullen we vanaf nu deze kleine probleempjes zelf op een leuke,aardige, manier proberen op te lossen?

Als mensen geen muziek meer mogen maken op straat zonder vergunning zouden we dan ook niet voor elk ander klein dingetje een regel moeten maken? Ja, laten we met zijn allen onze vrijheid nog meer beperken!

Kijkt u alstublieft eerst naar uw zelf, naar wat voor een (geluids) overlast u andere wel eens bezorgd. Geef de andere wat meer ruimte, dan geven zij jouw dat op den duur ook!
Cecile
-81-  Cecile :
Oh en jan stender en Karel van maasveld, waarom wisselen jullie niet even jullie email uit, dan kunnen jullie daar verder bekvechten...
bewoner
-82-  bewoner:
Met verbazing lees ik hier -ruim een jaar later- alle reacties van mensen die stellen dat het allemaal wel mee valt, de klagers zeurpieten zijn, we allemaal wat socialer moeten zijn etc etc.

Deze categorie mensen begrijpen niet waar het over gaat:

5 maanden lang 7 dagen per week van 8:00 tot 23:00 non stop ongewenste zeurderige muziek in je huis, veroorzaakt door een professioneel georganiseerde groep roemenen die een systeem hanteren van verschillende groepen elke 25 minuten laten doorschuiven zodat elke straathoek constant bezet blijft. Dit om het enige middel wat een klacht hier over wettelijk kracht bij kan zetten bewust te omzeilen. Ze weten dat ze heel veel overlast veroorzaken, maar staan te lachen als je er iets van zegt want ze weten dat je helemaal niks tegen ze kan beginnen -vanwege de 30 minuten regel.

Dit heeft helemaal niets te maken met de romantiek van een (arme) straatmuzikant, maar is 1 grote groep die zichzelf opsplitst in kleinere groepjes om zo 15 uur per dag op een terras te staan zonder de regels te overtreden.

Ik begrijp niet dat dat niet duidelijk is hier. Dit is een organisatie die de binnenstad terroriseert.
Dr.D
-83-  Dr.D:
@bewoner
U voldoet aan het profiel van iemand die meldt misdaad anoniem belt, iemand die een etage boven een kroeg koopt en vervolgens gaat klagen, iemand die zijn leefomgeving zò wil manipuleren dat zelfs Rouvoet op zondag langswandelt... Snap nou dat `t dingen zijn die bij de stad horen.
Theo
-84-  Theo:
@Dr.D
Herstel; 't zijn dingen die bij een links bolwerk horen.

Sterkte, bewoner. Mijn medeleven heeft U. Er is verandering op komst.
Anne
-85-  Anne:
Als je wilt klagen, bel dan ALSJEBLIEFT met het Klachtenmeldpunt Openbare Ruimte 020-5519555.
Wij hebben geklaagd, maar het Meldpunt zegt dat wij de tweede in Amsterdam zijn die geklaagd hebben dus dat ze er niets aan gaan doen en dat door het gebrek aan klachten de regels niet snel zullen veranderen.
Dus moeten we meer klagen aan het juiste adres, anders komt er geen verandering.
En dat is uiteindelijk wat je toch wil, lijkt mij.
Jan Stender
-86-  Jan Stender:
@Cecile: ik zit echt niet op het e mail adres van iemand te wachten,die bijna alle internet forums naar zijn hand wilt zetten,die op praktisch elk forum iedereen afkraakt,en bijna overal een IP ban aan z,n r**t heeft gekregen
Dick
-87-  Dick:
Sanne 1 juli 2009 13:13 uur, verwoord het helemaal correct!
Maarrr, laten wij ook niet vergeten dat bij een hoop van die zichzelf muzikant noemende mensen een aantal personen horen die zich in het publiek mengen en zakkenrollen!
Dirkie
-88-  Dirkie:
Ja, hoorr Dickie: “en zakkenrollen”, dat kun jij zelf ook vast heel goed....
amsterdammer
-89-  amsterdammer:
Hier rondom de noordermarkt, lindengracht en brug prinsengracht/brouwersgracht gaat het inderdaad om een grotere groep oostblokkers die zich opdelen in groepjes van 2 a 3 personen.
De mensen die hier roepen 'dat hoort erbij' wanen zich in het verleden, toen er nog wederzijds respect bestond en je dit onderling kon oplossen. Het gaat hier om een bende straattuig die niet wil werken voor hun geld, ze lachen de bewoners en politie gewoon uit. Het is uit de hand gelopen en helaas moet de gemeente gaan reguleren...
kaatje
-90-  kaatje:
dit soort gezeik heeft er onder andere voor gezorgd dat zelfs het jordaanfestival niet meer in de jordaan gevierd word,ga lekker in almere wonen,dicht bij de stad ver genoeg van de herrie
amsterdammer
-91-  amsterdammer:
Haha kaatje vergelijk je de oosteuropese klaagmuziek met het amsterdamse levenslied? Jordaanfestival is een goed georganiseerd topfeestje, de straatmuziekanten zijn een goed georganiseerde straatbende.
dennis
-92-  dennis:
@Kaatje:
wat een interessante visie en antwoorden houdt jij erop na:
Als t je even niet bevalt moet iemand in Almere gaan wonen; da's t zelfde als al die yellow bikers, die roepen: ga lekker in Drenthe wonen, als ik aan ze vraag of de geachte Vinex-wijkbewoners op bezoek in de grote stad iets zachter kunnen krijsen naar elkaar.
Dan zeg ik altijd: weet je wat, ga jij daar lekker fietsen, dan ben ik van je af!
Maw. bijdehante Kaatje: jij woont blijkbaar heel tof/relaxt, heb 2 katten/poezen en vindt alles leuk en vrijheid/blijheid.
Maar: wake up, baby (ja,ja je bent m'n baby niet; die ken ik ooooook al) niet iedereen is a) hetzelfde en b) woont niet altijd relaxt/lees: vlak bij die eentonige muziek/dreun/herrie
@Fred majoor: u/jij had ongetwijfeld nog opvoeding genoten (ja. ik weet t; gevaarlijke woorden, maar ik schuw ze niet, want u wilde werken en deze personen willen halen...)
Dani
-93-  Dani:
Ben jalours dat je geen muziek kan spelen? Ik hoop dat dit is het grootse probleem van jouw leven.
Laila
-94-  Laila:
Hallo, leeft deze discussie nog?

ik hoop niet heel erg off topic te zijn; ik weet dat het hier gaat over overlast door georganiseerde groepen straatmuzikanten in de binnenstad die veelal vals spelen / niet echt geïnteresseerd in muziek zijn. Ik studeer aan het conservatorium (zang) en was juist van plan om ook wat op straat te gaan zingen. Mensen, waaronder professionals vinden mijn stem en zang mooi. Maar ik zie er een beetje tegenop om mensen daarmee onbedoeld 'lastig te vallen'. dat lijkt me echt verschrikkelijk, want ik wil juist zo mooi mogelijk zingen en mensen daar iets goeds mee geven en geen energie weghalen van mensen. Maar nu ik dit allemaal zo lees, lijkt het me onvermijdelijk dat er mensen zullen zijn die er last van hebben. volgens mijn is dit redelijk on topic, misschien niet helemaal. Maar goed, ik ben zo benieuwd, wat men hier op zou reageren (en hoop dat men hierop reageert). Want ik zou mezelf niet kunnen vergelijken met het type muzikanten waar men zich hier aan erger, maar ergens vraag me ik me toch af of men mij daarmee zou associëren. ik ga wel een vergunning aanvragen eerst.
De Lutsjes
-95-  De Lutsjes:
@Laila:

Uiteraard zullen wij U niet associëren met de inmiddels veel besproken straatmuzikanten die Amsterdam -helaas- rijk is, maar of er nu vals danwel prachtig gezongen/gespeeld wordt, deze muziek wordt ons opgedrongen en dat vinden wij althans een kwalijke zaak. Deze stad gaat al bijna ten onder aan een lawaai-infarct -zie de bijdragen op AC hierover- en dat moet een halt toegeroepen worden.
Wij wensen U na Uw conservatoriumopleiding een prachtige loopbaan toe op de diverse podia, voorzover die dan nog bestaan, maar dat is weer een heel ander verhaal. Veel succes!
Herbert
-96-  Herbert:
@Laila, als je niet versterkt speelt en niet met electronische muziek, (dus ook geen muziekdrager) dan heb je geen vergunning nodig. Je mag niet langer dan 30 minuten op 1 plek staan. daarna moet je weg of een tijdje pauzeren.

Wat jij doet als conservatoriumstudent zie je ook vaak in Den Haag. Met een groepje van 3 a 4 mensen optreden.

Denk trouwens bij een optreden ook eens aan een park!

Veel succes ermee!
JohnN
-97-  JohnN:
@Laila - Graag verwijs ik je even naar mijn reactie van 19 december 2009 (John Zwart). Daar op het Spui werd wel degelijk goede en mooie muziek gemaakt. En dan zijn er ook wel mensen die blijven staan om te luisteren en die betalen dan ook nog graag iets. Het probleem zit bij (de meerderheid) 'muzikanten' waar je maar liefst zo snel mogelijk voorbij loopt. Ik denk ook dat er daarvan te veel zijn in Amsterdam en dan is het ook een verkapte vorm van bedelen. Dat negatieve straalt af op de minderheid die echt virtuoos is, en die zijn er wel.
Als jij heel mooi zingt zullen er wel mensen zijn die dat waarderen, maar er zijn er altijd ook die vinden dat je staat te 'jammeren' hoe mooi het ook wordt gedaan. Probeer het gewoon en kijk hoe er wordt gereageerd.
P.Smith
-98-  P.Smith:
Ik woon op het Spui en word hoorndol van een niet onverdienstelijk spelende violist (op de kunstmarkt) met aldoor dezelfde Mozartriedels, van een harpist tijdens de boekenmarkt, van Roemeense orkestjes bij het restaurant op de hoek, en ze gaan maar door. Een uur achter elkaar is regel, geen uitzondering en het herhalen van iedere week dezelfde 6 riedels. Verschrikkelijk. Ik zou willen zeggen, 10 minuten per keer en dan minstens 1 straat verder.
Het doet er niet toe of het 'goede' muziek is of slechte, het gaat er om dat het zich dictatoriaal opdringt, het is muzikale overbelasting, en vervuiling van de atmosfeer.
De Lutsjes
-99-  De Lutsjes:
Misschien wordt op deze manier de grootste nood dan toch een beetje gelenigd?

Het CDA in Amsterdam wil een diploma voor straatmuzikanten invoeren. Muzikanten moeten eerst auditie doen voor ze de straat op mogen vindt Marijke Shahsavari namens de politieke partij in Amsterdam. Pas wanneer ze slagen mogen zij in de stad spelen.
(Het Parool d.d. 5 juli 2011)
Amsterdammer2
-100-  Amsterdammer2:
Rembrandtplein is pas een drama. Zelfde lui dag in dag uit 10 uur per dag, non stop bij mooi weer. slechte muziek, arrogant en agressief bedelen. Weg ermee.
held
-101-  held:
een auditie? wie gaat er dan beoordelen wat wel en niet goed is? een of andere stropdas die alleen maar luistert naar 80 jaar ouwe muziek? dit is een heeeeel slecht idee, omdat muziek een kunstvorm is, het valt niet te beoordelen want het is estetisch, de pracht van de muziek zit in het "oor" van de luisteraar.
dat terzijde, vergunningen zijn een goed idee, maar om mensen hun instrumenten af te pakken gaat veel te ver, een boete is voldoende.
en als je zo'n last van overlast hebt in amsterdam, dan ga je toch lekker naar almere.
Amsterdam zit al sinds mensenhuigenis BOMVOL met straatmuzikanten, ik kan me nog goed herinerren elke dag door een draaiorgel wakker gemaakt te worden, en dat ik geen tv of radio kon luisteren zonder die herrie erdoorheen, maar dat is wat leven in een stad betekent.
ik weet zeker dat iedereen die tegen deze straatmuzikanten is, minstens tot de middenklasse behoort, en geen idee heeft hoe het is om zo weinig geld te hebben dat je niet eens weet wat je morgen eten moet, echt heel triest om het brood uit andere mensen hun mond te halen omdat je ze irritant vind, alsof jullie poep niet stinkt.....
liever een irritante bezige straatmuzikant, dan een luie stelende junk, wat je dus creeert als je dit soort "grijze banen" wegdingt.
Theo
-102-  Theo:
Bij Asterix en Obelix zat die valszinger op het eind ook altijd vastgekneveld aan een boom. Hele dorp blij.

NB: Zou Mieke (#58) nog antwoorden?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.