Centrum - Zaterdag stond het echt in het Parool! Een agent had een straatmuzikant bekeurd, geheel volgens de geldende APV. Mogen wij die agent in onze wijk?!
De invasie van Oost-Europese straatmuzikanten is dit jaar erger dan ooit. Zeven dagen per week, van ochtendgloren tot zonsondergang ‘gejammer’ voor ons raam. Het geluid dringt, ondanks al het andere stadsgeluid van NZ-lijn/Oosterdok bouwwerkzaamheden, trams, verkeer en treinen, diep in ons leven binnen.
Formeel zijn de straatmuzikanten steeds opnieuw in overtreding, althans na 30 minuten. Met enige regelmaat klagen we bij de politie en zijn de muzikanten een paar keer weggestuurd. Vaak staan ze even later al weer opnieuw op hun vaste stek. Omdat er niet wordt geverbaliseerd, maakt dit optreden geen enkele indruk. Wij voelen ons bezwaard de politie met onze klachten lastig te moeten vallen en vragen ons af of niet een structurele oplossing mogelijk is. De politie heeft toch echt wel wat beters te doen!
Een paar jaar geleden was de aanpak van deze straatartiesten eenvoudig. Zij behoorden niet tot de Europese Unie en konden op grond van de vreemdelingenwetgeving aangepakt worden. Nu Roemenië lid is van de EU gaat dit niet meer op en kan de politie alleen met de A.P.V. in de hand optreden.
De huidige lichting muzikanten kent zijn rechten. Ze weten precies wat artikel 2.16 van de A.P.V. inhoudt. De muzikanten handelen naar de letter van de wet en niet naar de geest. Er wordt ‘s morgens verzameld op het Centraal Station en de plekken waar te spelen worden onderling verdeeld.
Na de toegestane tijd van 30 minuten, wisselt de groep muzikanten enkele meters van plek, of pauzeert 5 minuten, zodat zij voldoet aan de regels en de politie niet kan optreden, en gaat vrolijk door. Of een tweede groep speelt op dezelfde plek verder. De A.P.V. is dus gewoon niet goed en de politie kan nauwelijks iets doen.
Het invoeren van een vergunningensysteem voor straatmuzikanten, zoals de gemeente Rotterdam (en veel andere steden) hanteert, is een structurele oplossing. Muzikanten die zich niet aan de regels houden verliezen hun vergunning en instrumenten... en we kunnen belasting heffen over de inkomsten van deze ZZP-ers.
Een van de Amsterdamse agenten vond ons zeurpieten. Hij woont zelf in Purmerend... dan snap je het wel. Natuurlijk, wonen in het historische centrum betekent veel plezier, en betekent ook af en toe overlast. Hoort er gewoon bij. Wij zijn geen zeurpieten. En, ‘what’s next’, als agenten, willekeurig, regels wel of niet willen handhaven? Een house-party in het buurtcafé? Een illegale theetuin op het dakterras van de buren? Een street-race op de Piet-Heinkade?
Ik begrijp steeds vaker en beter dat sommige stadsbewoners bij elk nieuw plan bezwaar aantekenen en elk initiatief frustreren. Wij willen een gastvrij Amsterdam, met straatmuziek. Maar, wij willen ook een leefbare binnenstad. De lokale overheid is aan zet om de stad leefbaar te houden door de overlast van straatmuzikanten aan te pakken.
Of zijn wij echt de enige Amsterdammers die hiervan last hebben?
Foto: FaceMePLS (via Flickr).
Oproep aan iedereen: reageer niet, negeer deze man. Hij is het niet waard.