Home > > Verboden te zwemmen!

Verboden te zwemmen!

Foto: Thomas Schlijper

Gezond bewegen en leven in een grote stad zijn twee zaken die niet altijd even goed samengaan. Ook Amsterdammers kampen nogal eens met een tekort aan beweging, bij gebrek aan heide, bossen en meertjes om in te fietsen, hardlopen of zwemmen. Ikzelf loop al enige tijd met klachten bij een rugkliniek en vind het altijd opmerkelijk hoe weinig onenigheid er onder bewegingsspecialisten bestaat over wat de beste vorm van bewegen is. Vraag bijvoorbeeld aan je fysiotherapeut of je beter kan hardlopen, fitnessen of zwemmen en je krijgt steevast het advies regelmatig een bezoek te brengen aan het dichtstbijzijnde zwembad.

Nou, daar gaat ie dan, zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Je gaat gewapend met zwembroek, chloorbril en handdoek op weg naar bijvoorbeeld het Marnixbad (of HetMarnix zoals het tegenwoordig modieus heet) en meldt je bij de kassa voor de aanschaf van een toegangsbewijs.

Komt u voor fifty-fit?, vraagt de caissière. Je antwoordt ontkennend en legt uit dat je komt zwemmen. Voor banenzwemmen zijn we momenteel gesloten, krijg je te horen. Hier is ons rooster met de openingstijden. En met een a4-tje in je achterzak sta je binnen een minuut weer buiten.

Thuisgekomen bekijk je het rooster: Schoolzwemmen, Fysioline, Recreatief 16+ met baan, Plons (?), nog een keer schoolzwemmen en een stuk of wat bewegingsklasjes die beginnen met Aqua: Aquarobics, Aquadive, Aquabalance etcetera. En warempel, hier en daar staat een blokje Banenzwemmen. Vaak niet veel langer dan een uur en met de kanttekening dat slechts het halve 25 meterbad beschikbaar is vanwege lessen.

Uiteindelijk kom je er achter, na grondig pluiswerk met in je ene hand je agenda en in je andere hand het rooster, dat er maar liefst twee momenten in de week zijn waarop je kan zwemmen; woensdagavond van 21.00-22.45 uur en vrijdagochtend van 07.00-08.30 uur. Met veel wilskracht hijs je je je bed uit de volgende ochtend om half zeven en je staat een half uur later voor de deur. Dicht! Goede Vrijdag zijn we gesloten. Fijne feestdagen! staat er te lezen. Wonderlijk! In heel Amsterdam is nauwelijks een christen meer te bekennen, maar toch worden die dagen nog altijd gretig aangegrepen om openbare voorzieningen op slot te gooien.

Deze week heb ik me ten einde raad maar aangemeld bij de sportschool om de hoek, die elke dag open is van 08.00-22.00 uur, geen vakantieroosters heeft, ook op feestdagen geopend is en me slechts 16 euro per maand kost. Ik heb fitness altijd verafschuwd, ben vanaf mn vijfde een waterrat geweest en heb zelfs aan waterpolo gedaan. Maar er valt geen andere conclusie te trekken dan dat er in Amsterdam niet valt te zwemmen als je niet eerst je baan opzegt, het contact met familie en vrienden verbreekt en je relatie beëindigt.
Maar hoe moet het dan wel, hoor ik u zeggen, schoolzwemmen is toch ook belangrijk? Uiteraard en dat is ook geen probleem als je even nadenkt voordat je een nieuw zwembad bouwt.

We bekijken even het Marnixbad, slechts een paar jaar oud. De lengte van de beschikbare grond is liefst 90 bij 35 meter. Het gebouw telt drie en op sommige plekken zelfs vier verdiepingen. Ruimte voor minstens drie 25 meterbaden zou je zeggen, één voor banenzwemmen, één voor recreatie met een mooie glijbaan enzo en één voor alle aquaclubjes. Zeven dagen per week de hele dag geopend en klaar is kees. In zon dichtbevolkt gebied zorgt dat voor enorme toeloop. Nog twee van zulke zwembaden aan de oost- en zuidrand van het centrum en je maakt heel veel mensen blij.

De praktijk: één enkel 25-meterbad en een veredeld pierenbadje van 20 bij 10. Waar de rest van dit kolossale gebouw voor gebruikt wordt? We hebben een sauna, een healthclub, een Spa, een sportzaal en een Grand Café. Jaja, dat misten we nog in Amsterdam. Inde wandelgangen heb ik vernomen dat het café inmiddels al een keer over de kop is gegaan. Soms zitten er alleen een paar moeders te kijken naar de zwemles zonder iets te consumeren.

Op zich is er niks mis met saunas, fitness, healthclubs en (uiteraard) cafés, maar die gelegenheden kan je overal realiseren. Zwembaden kun je nou eenmaal niet om de 500 meter neerzetten in een stad als Amsterdam en op de plekken waar ze wél staan moeten ze in de eerste plaats voldoende capaciteit hebben om de bewoners te laten zwemmen. Want op deze manier laten de Amsterdammers het zwemmen.

Foto: Thomas Schlijper.


58 reacties op "Verboden te zwemmen!"

Anna
-1-  Anna:
Zeer herkenbaar dit bericht. De laatste jaren zwem ik eigenlijk nooit meer hier in de stad, veel te ingewikkeld.
Toen mijn kinderen jonger waren ging ik wel af en toe naar een zwembad met ze. Het was vooraf altijd wel even puzzelen in welk zwembad er op bepaalde tijdstippen recreatief zwemmen mogelijk was. Wanneer ik dat eindelijk uitgevonden had, ging ik op pad. In het zwembad aangekomen, ging je dan vol goed moed het water in. Zwemmen was vaak niet echt mogelijk wegens de grote drukte. De sfeer was ook vaak vervelend omdat er grote groepen tieners, uiteraard zonder ouders, iedereen liepen te vervelen. Het was altijd nog een hele kunst om niet zwaar geirriteerd een middagje in het zwembad door te brengen.
Ik ben blij dat mijn kinderen inmiddels volwassen zijn!
Maar het is wel te gek voor woorden dat baantjes zwemmen of recreatief zwemmen in Amsterdam bijna niet meer mogelijk is.
lijn
-2-  lijn:
Een bezoekje aan de website van 't zwembad had je een hoop ergernis bespaard.

En ons ook. Wat is er toch gebeurd met het stellige voornemen om van Amsterdam Centraal geen klaagsite te maken?
Theo (nog niet dood)
-3-  Theo (nog niet dood):
Zwemmen is leuk, alles is eigenlijk leuk. Er is niks mis met dit land. Hi-ha happy happy joy joy. Dit slaat natuurlijk nergens op, maar zo beter, 'lijn'?
regina
-4-  regina:
ik had het leuk gevonden als er even contact met me opgeomen was over het gebruik van deze foto...
ik zwem trouwens altijd met veel plezier in het marnix.
mrc
-5-  mrc:
zeik zeik zeur zeik zeik zeur jank zeik zeur.
Marisa
-6-  Marisa:
Mijn werk is de Marketing & Communicatie voor Het Marnix, dat trouwens nu Het Marnix heet omdat er meer te doen is dan alleen zwemmenen niet omdat het modieus is, en ik wil graag laten weten dat wij op Goede vrijdag gewoon open waren van 07.00 uur tot 23.00 uur. Ook hang ik geen briefjes op het raam. Daarnaast is er vor iedere doelgroep iets te beleven en bediennen we ongeveer 30 doelgroepen per week. Voor de Anna's onder ons hebben we ouder en kindzwemmen dat veel rustiger is. Of zwemmen vanaf 16 jaar. Als er bezoekeres zijn met meer tips kunnen deze naar:m.van.welzen@hetmarnix.nl. En voor Wouter; jammer dat je alleen deze pagina haalt met een stuk dat gelogen is. Daar heb ik weinig respect voor. Groeten Marisa
mrc
-7-  mrc:
@Marisa, precies! Een fantastisch bad midden in de stad! Amsterdam Centraal wat zijn jullie een zure club, kankeren, zeiken, lange tenen, op alle slakken zout leggen ZUURRRRRR .........(vandaar die torenhoge bezoekersaantallen.) NEXT.
Anna
-8-  Anna:
@Marisa: goed te horen dat jullie verschillende doelgroepen bedienen. Mijn opmerkingen waren ook niet negatief bedoeld. Ze waren uitsluitend gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen uit het verleden. Het Marnix heeft zo te lezen creatieve oplossingen bedacht. Positief om te horen!
Marco
-9-  Marco:
@Marisa, je kan niet ontkennen dat schrijver van t stuk wel een punt heeft. Gewoon ff lekker zwemmen op de bonnefooi zit er anno 2009 niet meer in. Zwembaden bestaan niet meer, t zijn commerciele winstdraaiende marketingmachines geworden waar toevallig ook nog een badje bij zit.
Vinus
-10-  Vinus:
Om nog even een verdere zeur en zeikbijdrage te leveren: zodra iemand van marketing en communikaasie er zich mee bezig gaat houden weet je zeker: het eind is nabij. Dan verandert de naam van iets, zoals het Marnixbad dat nog steeds om onduidelijke redenen Het Marnix heet, in iets heeeel bijzonders zoals Het Marnix.
En zodra iemand het woord doelgroepen in de mond neemt weet je: het geld is op en er komt een bezuiniging aan. Wat nou doelgroepen!? Mensen willen gewoon zwemmen, is dat nou zo moeilijk?!
Eugarious Laagsteppe
-11-  Eugarious Laagsteppe:
@Marisa:

Sinds wanneer heeft een zwembad in godsnaam een afdeling Marketing & Communicatie nodig? Twittert 'Het Marrrrnix' al? Prachtig dat je met je reactie juist alleen maar meer de vinger op de zere plek legt.
Marisa
-12-  Marisa:
De eerste 3 maanden van 2009 hebben we 5500 meer bezoekers binnen gehad dan in 2008. Het gaat dus erg goed met de baden. Zoals ik al schreef is Het Marnix tegenwoordig een sportcentrum waar je voor diverse sporten terecht kunt. Er zit ook een Spa&Healthclub in het pand en Clubmarnix, sporten waar je kunt sporten voor 29,95 per maand. Vroeger was het alleen een zwembad/badhuis. We zouden daarom Het Marnix tekort doen als we het nog steeds Marnixbad zouden noemen. Daarnaast zijn we een stichting en, een gemeentebad, en maken daarom geen winst. Dat je niet iedere minuut van de dag binnen kunt komen klopt inderdaad al is er iedere dag banenzwemmen op diverse tijden en vrijzwemmen kan 6 dagen per week . Daarentegen kunnen moslima's nu ook sporten en hebben we ook blokken voor mensen met een beperking, homo's, nudisten, gehandicapten etc. etc. In deze tijd is het een beetje geven en nemen en proberen we zo goed mogelijk voor iedereen wat water te creeren. Komt nog bij dat ook vanuit de gemeente we bepaalde doelgroepen moeten bedienen en daarnaast ook voor scholen en pariculieren zwemlessen verzorgen.
Wat mij betreft worden mensen vandaag de dag steeds dukker in werk en sociale contacten en hebben minder tijd om op bepaalde tijden te komen zwemmen. Er is namelijk ieder dag de mopgelijkheid om te komen zwemmen. Voor het rooster kijk je op http://www.hetmarnix.nl
Eugarious Laagsteppe
-13-  Eugarious Laagsteppe:
@Marisa:

Waarom moet je speciale blokken inbouwen voor moslima's en homo's? Om de sociale segregatie verder te vergroten? Mag ik ook een blok voor hoogopgeleide kansrijke arische jongemannen?
marisa
-14-  marisa:
Eugarious, Het Marnix is een onderdeel van Stichting SpACe en staat voor sportbedrijf Amsterdam Centrum. Er zijn nog 2 sportbedrijven die onder deze vlag vallen en je kan je vast voorstellen dat vandaag de dag comunnicatie erg belangrijk is. Als bijvoorbeeld Wouter niet zou liegen en Het Marnix inderdaad dicht was op Goede Vrijdag moeten onze bezoekers natuurlijk weten dat we dicht zijn. Als jij wil weten wanneer je kan zwemmen is het handig als de website up2date is en als het is ook erg fijn als intern alle afdelingen van elkaar op de hogte zijn wat ze doen zodat jij als baantjestrekker niet in een ouder en kind zwemles terecht komt. Snap je?!
Arnoud de Jong
@Marisa:
Heel goed dat je hier ook meteen het standpunt van Het Marnix verdedigt.
Ik ben er natuurlijk niet bij geweest, maar ik vind het wat ver gaan om de auteur meteen van leugens te beschuldigen. Misschien is hier sprake van een misverstand of stond hij per ongeluk bij de leveranciersingang. ;-)
Zijn gemeenteambtenaren op Goede Vrijdag trouwens niet vrij?

Bovendien gaat het om een persoonlijke beleving van iemand met een blijkbaar drukke agenda.
Mijn eigen indruk is dat er inderdaad wel erg veel doelgroepenklasjes zijn tegenwoordig. En dat moslima- en gayzwemmen is toch zonder risico te combineren? ;-)
jaap
-16-  jaap:
@Arnoud
Heel goed dat je hier ook meteen -uiteraard met een lach- de gastcorrespondent in bescherming neemt.
Ik weet er natuurlijk niets van, maar ik vind het wat ver gaan om de eerste de beste serieuze kritische reactie meteen -uiteraard met een lach – te verdoezelen. Misschien is hier sprake van een misverstand of is de auteur in kwestie niet in staat zichzelf te verdedigen ;-)
Zijn alle correspondenten wellicht werkloos dat ze zo veel tijd hebben om stukjes te schrijven en dan ook nog eens de tijd vinden om te proberen te zwemmen?

Bovendien gaat het om een persoonlijke beleving van iemand met een blijkbaar drukke agenda die in haar vrije tijd haar werkkring in bescherming neemt.
Mijn eigen indruk is dat er veel baasjes zijn op AC, baasje met het uniform van: kritiek welkom , maar niet echt; we lachen het weg. Dat lijkt toch zonder risico te combineren? ;-)
Wouter Meijer
-17-  Wouter Meijer:
Marisa leuk dat je reageert. Ik heb vandaag geen tijd om te reageren maar ga dat morgen uitgebreid doen!
engine 54
-18-  engine 54:
Verboden te zwemmen.

Dat kregen vele tientallen verstandelijk en lichamelijk gehandicapten van dagbestedingen van de Cordaan afgelopen week te horen. Zij zwommen 1x in de week met veel plezier onder begeleiding in het AGO-bad in Diemen. Omdat het water daar extra verwarmd is, is het uitermate goed voor mensen met een lichamelijke handicap.

Omdat er bezuinigd moet worden kregen de clienten van de Cordaan plotseling te horen dat ze niet meer mogen zwemmen en begeleiders die geen vast contract hebben mogen dus elders een baan gaan zoeken.
Heel triest, want ook voor deze mensen is een beetje sporten heel erg belangrijk.

Maar ja, die hoge salarissen en vette bonussen moeten natuurlijk wel ergens van betaald worden!
Arnoud de Jong
@Jaap:
Het ging mij om het punt dat de auteur van leugens wordt beticht. Totdat hij gelegenheid heeft gehad dat nader toe te lichten, krijgt hij van mij inderdaad wat bescherming.
Kritiek mag best, maar we mogen er zelf ook een weerwoord op hebben. Zoals bij de insinuatie dat we kritiek weg zouden lachen. De smileys waren alleen bedoeld om de toon vriendelijk te houden.

@mrc:
Ik denk dat jouw beeld vooral ontstaat door je voortdurend negatieve interpretatie.
Je moet een kritische toon of een mening natuurlijk niet constant verwarren met gezeik. Je reactie levert ook geen enkele constructieve bijdrage aan de discussie. Dat is dus eigenlijk het échte gezeik.
Freddy
-20-  Freddy:
Ik zwem al jaren niet meer in een zwembad in Amsterdam omdat het inderdaad heel veel moeite kost gewoon zomaar baantjes te trekken. Ik snap dat een zwembad veelgeld kost in onderhoud, maar ik snap alleen niet dat het doel van een zwembad door de modernisering volledig verdwenen is. Het Marnix is helemaal verbouwd met gemeenschapsgeld, mag de gemeenschap dan ook gebruik maken van het zwembad?
Marco
-21-  Marco:
Zwemmen voor moslima's, homo's, gehandicapten. Wanneer komt er zwemmen voor zigeuners en joden (met of zonder keppel)?
Wat een geregeld kutland leven we ondertussen in.
jaap
-22-  jaap:
@Arnoud

Allereerst: een vriendelijke toonzetting, daar ben ik het van harte mee eens.

Op voorhand uitsluiten dat iemand een leugen verkondigd is me een stap te ver. De auteur is mijn inziens mans /vrouws genoeg om dat (later) te weerleggen. Nu riekt het een beetje te veel naar Oss / Noord Koreaans leiderschap.

Het aller belangrijkste wellicht: het gaat hier volgens mij wel om iemand die je zou kunnen omschrijven als een 'expert'. Van deze categorie reageerders zouden we (!) wat meer op de site moeten hebben lijkt me. Even afstand houden en het vergrootglas dus even weg leggen. Kost moeite maar...

‘Insinuatie’ is een wel erg groot en onplezierig woord Arnoud. Mijn reactie was een poging tot (trap hem er gerust in) ironie. U bekend? (een spiegel zeg maar)
Walter
-23-  Walter:
Ik deel de ervaringen... absoluut zwemfanaat, maar er is in Amsterdam gewoon geen ruimte voor lekker baantjes zwemmen.
Maar, ik hou me absoluut aanbevolen voor goede suggesties. En tot die tijd sta ik op de loopband met CNN, de crosstrainer met m'n iPod op en de fiets met de nep-alpen voor me.
charles
-24-  charles:
Van gewoon zwembad naar een soort van subtropisch pseudo ingewikkeld zwempool/fitness/sauna/snack/conferentieoord. Tja dan nog eens een heel ingewikkeld management erop, dat is vragen om problemen. Waar o waar is de tijd gebleven dat we simpelweg een kaartje konden kopen en in tochtige houten omkleedhokjes via de groepsdouche gewoon konden zwemmen?
Wouter Meijer
-25-  Wouter Meijer:
@Marisa 1: Achteraf gezien had ik in het eerste voorbeeld beter geen specifiek zwembad kunnen noemen, omdat ik een algemeen beeld gaf hoe het vaak gaat als je in Amsterdam wil zwemmen. Het detail klopt in dit geval inderdaad niet, dat wil ik bij deze rechtzetten.
Het beeld klopt helaas wel degelijk, ook met betrekking tot Het Marnix. Op 4 december was het zwembad bijvoorbeeld ’s avonds eens gesloten i.v.m. pakjesavond. Dat is voor alle Amsterdammers zonder kleine kinderen een doodnormale dag en avond. En als je met veel pijn en moeite die twee momenten in de week vrijhoudt om in conditie te blijven, is het echt lullig als je dan ineens voor een dichte deur staat. Je kan niet van mensen verwachten dat ze elke keer voordat ze gaan zwemmen op de website gaan kijken of het wel open is.
Wouter Meijer
-26-  Wouter Meijer:
@Marisa 2: Ik zou het leuk vinden als je ook inhoudelijk reageert op de kern van mijn betoog, dat bij bouw van zwembaden zwemmen prioriteit zou moeten hebben en er aparte baden komen voor banenzwemmen, recreatie/schoolzwemmen/instructie en lessen/doelgroepen, zodat het zwembad de hele dag open kan zijn.

Het feit dat er aardige bezoekersaantallen gehaald worden wil natuurlijk weinig zeggen. Sommige mensen doen alles om toch te kunnen zwemmen, maar ik pas ervoor. Ik heb het lang geprobeerd in meerdere zwembaden.
Ik ben een keer of 40 in het nieuwe Marnix geweest denk ik, en die hoge bezoekersaantallen zijn te merken. In de korte tijd die je kunt zwemmen sta je regelmatig in de rij: kassa, kluisjes, douches. Omdat de tijden kort zijn is het enorm druk op de wisseltijdstippen. Er moet in korte tijd een hele groep het zwembad uit en tegelijkertijd een groep het zwembad in. Gevolg: veel stress en frustratie.
En dan moet je het zwembad nog in, ook in de rij. Hutjemutje achter elkaar aanzwemmen in hetzelfde tempo. Ik behoor tot de snelle zwemmers en zit dus vaak in de rechterbaan. Je wilt niet weten wat daar allemaal gebeurt. Alhoewel er een duidelijk bord staat met “snelle baan borstcrawl”, zie je mensen daar schoolslagzwemmen en met plankjes trappelen. En zwemmers die wel borstcrawl zwemmen maar nauwelijks vooruit komen. Als je echt snel wilt zwemmen moet je dus continu inhalen, met scheldpartijen en een enorm geduw en getrek tot gevolg. Fatsoenlijk keren is er vaak niet bij want er staan minstens 4 zwemmers aan het eind van de baan te wachten. Ondertussen kijken de badmeesters wijselijk een andere kant op en blijft de kassa gewoon open.

En kom alsjeblieft niet met filosofische opmerkingen als 'mensen zouden wat meer respect en geduld moeten hebben, dan zou er geen probleem zijn'. Het is een simpel gegeven dat als je mensen op elkaar stapelt, er heibel ontstaat.
Wouter Meijer
-27-  Wouter Meijer:
@Marisa 3: Tenslotte, het gevaar bestaat dat mijn betoog geinterpreteerd wordt als dat werknemers van zwembaden in Amsterdam zoals jij hun werk niet goed doen. Dat is absoluut niet mijn boodschap. Alhoewel er wel verbeteringen denkbaar zijn, zijn de omschreven problemen rechtstreeks te herleiden tot de gedachte waarmee zwembaden ontworpen worden in Amsterdam. Als we daar over van gedachte wisselen bestaat de kans dat dit document ooit een goede bijdrage levert bij de bouw van het volgende zwembad in Amsterdam.
Marco
-28-  Marco:
@Wouter: je vergeet alleen dat t MarnixBAD niet meer bestaat. Ik was ook zo stom om te denken dat t nog om zwemmen ging in HET MARNIX.
Marisa
-29-  Marisa:
Wouter, dank voor je reacties. Aan informatie die niet klopt en zwart kijkerij heb ik een hekel maar opbouwende kritiek of suggesties kan ik waarderen. Fijn dat je aangeeft dat je de baden in het algemeen bedoelde en niet zo zeer alleen Het Marnix. Over de normale openigstijden op 5 december in de avond ga ik trouwens serieus nadenken. Suggesties als deze zijn altijd welkom. Zo blijven we deze zomervakantie voor het eerst ook langer open. Anyway, ook de drukte tijdens banenzwemmen begrijp ik. We maken iedere dag zoveel mogelijk uren vrij voor banenzwemmers en zelfs dan is het op spitsuren soms erg druk al werken we met een maximaal aantal en wachtlijsten en ja, ook ik vind dat overderven al moet het wel op deze manier.Wel ga ik ook na of er inderdaad toezichthouders zijn die beter op zouden kunnen letten. Als we nog twee baden hadden gehad waren die ook vol geweest.. Dus als iemand nog een paar locaties weet? Stichting SpACE wil graag uitbreiden. Wellicht moemen we het dan Marnixbad.
Adam Smid
-30-  Adam Smid:
Ik kwam al jaren enkele keren per week in het “oude” Marnixbad, en het eerste wat me opviel toen het nieuwe gebouw klaar was, was de grote glazen gevel aan het Marnixplein waar er een hele etage bij was gekomen, met bureaus en computers voor het management team, communicatie team en andere bureaucratische elementen. Vroeger had je de badmeester en misschien een directeur, inmiddels is er een enorme staf. En waar je in het oude Marnix avond toch wel vijf avonden per week tot een uurtje of tien half elf baantjes kon trekken zijn inmiddels de openingstijden op onplezante manier bijgesteld, zoals ook uit het artikel blijkt.
Eigenlijk zou ik liever geen mededelingen zien van de communikasie afdeling van een zwembad, maar liever een extra avond open, voor gewone mensen. Mijn suggestie aan het management en communicatie team zou dan ook zijn om een rustgevende baan als schaapsherder in de Vogezen te nemen, en dan van het uitgespaarde geld het bad wat vaker open te doen.
Wouter Meijer
-31-  Wouter Meijer:
Qua praktische suggesties:
- je zou bij de snelste baan (naast alleen borstcrawl) een maximum aantal seconden per baan kunnen aangeven, valt goed te controleren, en dat het midden van de baan vrij moet blijven om te keren, liefst op een manier die ook anderstaligen begrijpen
- op de drukke wisselmomenten een extra caissiere is geen overbodige luxe, 1 voor abonnementen en info en 1 voor kaartverkoop, ik zie bij een lange rij soms wel 3 mensen scharrelen achter dat de balie terwijl er maar 1 kassa open is, waar de toerist voor je uitgebreid uitleg krijgt over hoe het lockersysteem werkt

Als jullie aan uitbreiding denken, zou ik zeggen verplaats sporthal, kantoor, sauna en fitness naar elders, vergeet het cafe en bouw een flink extra bad, boven het 25 meterbad. Met een schuifdak voor in de zomer. Het oude Marnixbad had ook baden op twee verdiepingen. Het is makkelijk gezegd, ik weet het...

PS en zet alstublieft die afgrijselijke jaren tachtig oogklever (bewegende rode letters) uit aan de voorkant, een ontsiering voor het best wel mooie gebouw en niemand leest het, je zal er maar tegenover wonen
Wouter Meijer
-32-  Wouter Meijer:
Nu ik er over nadenk, ik weet in Amsterdam nog wel een schuifdak dat prima gemist kan worden ;-)
Manon
-33-  Manon:
Stichting Space wil wel uitbreiden? Ja dank je de koekoek. Zet gewoon een goed beheer op het zwembad in plaats van al dit soort organisaties die niet weten wat ze doen. Krijgen vast jaarlijks een bak subsidie om de boel draaiende te houden. Het gaat om zwemmen en niet om organisaties.
Marco
-34-  Marco:
@Manon, nee bij huidige baden gaat t om een GEVOEL. Totaalpakket. 1000 dingen in 1. Met OOK nog een badje ergens tussengepropt. Waarbij iedere DOELGROEP een eigen uurtje heeft. Met een A3-formulier erbij waar de tijdsschema's erbij. Handleiding ook. Studie ervoor ook. Met een stopwatch erbij. Maar iedereen komt aan bod!

T meest schokkende is eigenlijk dat we de bevolking segregeren in groepen. Ja, segregatie. Over samenleven gesproken....Maw: we WILLEN niet met andere groepen in 1 zwembad liggen (o.a. moslima's). T meest schokkende is nog wel dat we er uitvoering aan geven.
Wouter Meijer
-35-  Wouter Meijer:
Ja die scheiding van groepen gaat veel te ver. Als er concrete aanleiding is waarom een groep apart zou moeten zwemmen, zoals bij gehandicapten, gewoon samen. We sluiten het park toch ook niet omdat er op dinsdagochtend homojoggen is?
Het enige verschil is dat zwemmen in een gebouw moet plaatsvinden omdat het buiten niet echt kan.
Wouter Meijer
-36-  Wouter Meijer:
herstel: GEEN concrete aanleiding
Tim
-37-  Tim:
Daarentegen kunnen moslima's nu ook sporten en hebben we ook blokken voor mensen met een beperking, homo's, nudisten, gehandicapten etc. etc ...

WTF!?
Floris
-38-  Floris:
Een tegengeluid uit Oost: Ik zwem bijna elke dag in het Sportfondsenbad Oost en ik heb niets dan lof voor de cassieres, badmeesters, communicatiemedewerkers en directie. Banenzwemmen kan op verschillende tijden, de openingstijden rondom feestdagen zijn duidelijk, de medewerkers zijn vriendelijk, de rijen kort, de hokjes schoon etc. etc.

Als het lekker weer is fiets ik door naar het Flevoparkbad, waar 't net zo goed toeven is.

Dus beste mopperaars...fiets een stukje verder (is ook goed voor je hoor) en kom lekker in Oost zwemmen als 't Marnix zo'n klucht is.

Het is voor mij trouwens niet meer dan logisch dat verschillende doelgroepen de mogelijkheid krijgen om op eigen wijze van het bad gebruik te maken. Of ze nu juist met heel veel kleding of zo min mogelijk het water in willen (Al lijkt het mij wel geestig de moslima's, de homo's en de nudisten een keer 'per ongeluk' samen te laten zwemmen).
annette
-39-  annette:
@Floris. Gelukkig het bad in Oost is nog niet ten prooi gevallen aan Stichtingen die een gemoderniseerd eetcafe met zwembad ergens van willen maken. De buitenbaden zijn inderdaad plezierig en je kunt er in de ochtend heerlijk baantjes trekken. Bredius is formidabel vooral doordeweeks.
Wouter Meijer
-40-  Wouter Meijer:
@Florius: Het draait in mijn stuk vooral om de openingstijden als gevolg van te weinig baden. In oost is dit niet anders, ik heb er veel gezwommen. Het zwembad op zich is prettig, het is wat ruimer en rustiger. Maar de openingstijden zijn een ramp. In Amsterdam is het haalbaar om aparte baden te maken voor doelgroepen, banenzwemmen en recreatie.

Waarom zouden nudisten en homo's trouwens aparte blokken moeten krijgen? Ze kunnen zonder problemen in de normale uren zwemmen.
Tim
-41-  Tim:
Kunnen al die zgn. belangrijke groepjes niet gewoon lekker 's nachts gaan zwemmen?, waarom moet de meerderheid wijken voor de zgn. minderheden.

Zou sowieso wel opheldering willen, waarom bestaat er uberhaubt zoiets als zwemmen voor homo's, en waarom wordt dit een beperking genoemd? Zal de reactie weleens willen zien van 'n homoseksuele man/vrouw die wil baanzwemmen maar dan even moeten wachten tot het Homo-uurtje is aangebroken. Waar is het Hetero zwemmen eigenlijk?

Moslima uurtje kan ik misschien nog wel bij enigzins bij inkomen maar doe dit lekker om 'n uur of elf 's ochtends op de maandag ofzo; trouwens waarom niet gewoon integreren in 'n badpak en badmuts, of bestaat er ook zoiets als Kosherzwemmen en zwemmen in Heilig water... En dan maar mensen blijven klagen dat men zo lastig integreerd.

Laat niet de grootste groep buiten de deur staan zodat de nudisten lekker naakt in het bad mogen dobberen, trouwens is dit niet tegen de hygiene regels?

Verder baart het me wel zorgen dat er steeds meer groepjes komen, op deze manier onstaat er natuurlijk weinig wederzijds begrip. En dat er gesubsideerde instanties zijn die hier vrolijk aan meewerken, de wereld niets beter maken en alleen maar geld kosten.

Meest logische oplossing voor 'n zwembad zou dan ook zijn: banen zwemmen 7 dagen in de week van 7:00 tot 10:00 's ochtends en 19:00 tot 22:00 's avonds en de rest van de tijd lekker indelen in non-groepjes.

Ook ik zelf zwem al jaren alleen nog maar in Amsterdam Oost simpelweg omdat dit het enige Zwembad is wat duidelijkheid geeft en echt alleen om zwemles en zwemmen gaat en zich niet neerzet als 'n geldverslindende instelling, probleem echter wel dat ik hiervoor toch ruim 30 minuten (per keer) op de fiets moet zitten.

imho zou 'n zwembad hooguit 5 groepen moeten hebben:

- Gehandicapten (lichamelijk)
- Gehandicapten (geestelijk)
- Zwemles
- Baanzwemmen
- Vrij-zwemmen

Wanneer 'n zwembad zich hier aan houdt kan iedereen die wil zwemmen aan z'n minuten toekomen... zgn. gelovigen, nudisten en homo's die dit niet aandurven bouwen maar lekker hun eigen zwembad, en niet van de belastinsgelden van de grootste groep.

Zou wel wat gegronde tegen-argumenten willen zien van Marisa.

Ei kwijt!
Floris
-42-  Floris:
@Wouter: Dat de openingstijden in Oost een ramp zijn ben ik absoluut niet met je eens. Doordeweeks kun je per dag zo'n 4-5 uur banenzwemmen verspreid over de dag. 3x per week is het mogelijk om in de vroege avond te zwemmen en op woensdag kun je al om 7:00 het water in (bron: http://www.sportfondsen.nl/...). Kortom; ook met een volle agenda is er de mogelijkheid te zwemmen.

Dan de speciale blokken. Ik ben niet zo gewend aan naaktzwemmen, dus ik heb liever dat iedereen zwemkleding draagt. Dat geld voor de overgrote meerderheid. Maar gelukkig mag je anders zijn in ons land en als er genoeg animo is krijg je een speciaal uurtje of twee in het zwembad (in Oost op zondag van 8.30 tot 9.45, in 't Marnix dinsdag van 21:00 tot 22:45, allebei niet bepaald prime-time). Prima toch. Dameszwemmen -want 't zijn niet alleen moslima's die niet met mannen het bad in durven- voorziet schijnbaar ook in een behoefte. En de 'Gay Swim' (gezellie!) in 't Marnix, tja, ik gun hun ook met veel plezier een uurtje of twee.

Nu ik de openingstijden van 't Marnix bekijk zie ik dat er -zeker in 't weekend- veel ruimte is om baantjes te trekken. Elke dag vanaf 7.00! 2x tot 22.45! Ook in 't weekend! Ik zie echt het probleem niet.
Floris
-43-  Floris:
*uhm* 'Dat geld' -> 'Dat geldt'.
Floris
-44-  Floris:
@Tim: “Laat niet de grootste groep buiten de deur staan zodat de nudisten lekker naakt in het bad mogen dobberen, trouwens is dit niet tegen de hygiene regels?”

Wat een domme opmerking. Denk je dat door het dragen van een zwembroek het badwater niet meer in aanraking komt met al dan niet aanwezig bacteriën rondom jouw genitaliën?

Tenslotte: jouw ideale openingstijden lijken trouwens verdomd veel op de openingstijden van 't Marnix.
Tim
-45-  Tim:
De openingstijden van het marnix komen helemaal niet overeen met dagelijks dezelfde tijden, het is daar 'n rommeltje en bijv. 3 dagen in de week niet mogelijk om na je werk 'n paar baantjes doen en half bad noem ik geen baantje.

Betreffende het nudistenzwemmen, en mijn gemaakte opmerking... sarcasme moet kunnen hoop ik.

Mijn mening blijft wel dat gay's, nudisten, aquamove, aquajoggen etc. ook heel erg goed gezellig met z'n allen in het instuctie bad kunnen dobberen, zijn er mensen die willen baanzwemmen... zijn ze uiteraard van harte welkom.

Verder denk ik gaande jouw bovenstaande reactie dat purisme binnen dit forum weinig bijdrage levert.
selena
-46-  selena:
niet alleen een probleem in amsterdam.
het lijkt tegenwoordig modieus om een pietepeuterig klein zwembadje te bouwen en het gebouw verder op te vullen met allerlei fitness en sauna gedoe (waar weinig mensen op af komen, als je wil fitnessen ga je naar de sportschool, niet maar het zwembad) en café's waar bijna niemand ooit iets te eten of drinken besteld.
voor mij reden om zwembaden te mijden en in de zomer in open water (aan het strand bijv.) te gaan zwemmen.
erg jammer want ik ben dol op zwemmen en het is harstikke gezond.
Erik Van Loon
-47-  Erik Van Loon:
Nou ik kan mij totaal niet herkennen in wat Wouter Meijer schrijft.

Het Marnix zwembad is juist een heel succesvol zwembad en van alle gemakken voorzien. Van de week was ik er twee keer ivm het Rondje KNSM Eiland. 'S ochtends zwom ik tussen 07-08:30 baantjes en 's avonds zwom ik er het uurtje duurtje.

Dat laatste was echt afmattend. Mede gezien het feit dat ik die dag ook nog in de Amstel had gelegen met Marit een van de zwemmers van het Rondje KNSM Eiland.

Maar goed voor diegene die net als Selena graag buitenzwemmen kan ik het Rondje KNSM Eiland aanraden. Maar ik ben bang dat dat niet is weggelegd voor mensen als Wouter.
Want als je met veel wilskracht uit bed moet hijsen om van 07.00-08.30 uur te zwemmen kan je beter maar gewoon de hele dag in je bed blijven liggen.

Nee het Rondje KNSM Eiland is voor echte Amsterdammers, helden, pionieers en koopmannen en niet voor losers.
Erik Van Loon
-48-  Erik Van Loon:
Mijn slotzin: vind ik achteraf ongepast. Mijn excuses daarvoor is off topic en onaardig.
Marco
-49-  Marco:
@Erik, ja om 7am zwemmen is heel normaal. Hoe laat ga jij naar bed? Na t jeugdjournaal?
Erik Van Loon
-50-  Erik Van Loon:
Ik sta elke dag vroeg op. Of het nu om zwemmen of werk gaat. Dat is om het even. Zeven uur is niet normaal dat is service voor al die hordes die 's ochtends voor dat zij naar hun werk, studie of wat ever gaan nog even willen sporten. Het is niet normaal daar ben ik eigenlijk best wel mee eens. Maar het is gewoon extra service en stja ook ik maak daar wel gebruik van en ik kan het je best aanraden. Het is gewoon heerlijk.
Tim
-51-  Tim:
Blijf erbij dat je gewoon elke avond na je werk de optie moet hebben om hele baantjes te kunnen zwemmen, en niet maar 2 dagen in de week met z'n allen filezwemmen... 's ochtends red ik niet ivm. werk.

Wederom erg laag dat er hier mensen voor losers of lui uitgemaakt worden!
Wouter Meijer
-52-  Wouter Meijer:
@Erik: Je neemt je eigen situatie als uitgangspunt voor iedereen. Maar er zijn ook mensen die 's avonds tot laat werken en die ook willen zwemmen. De manier van bouwen die ik voorstel voorzien in de behoefte van iedereen, inclusief alle doelgroepen. En daarbij is dat voor iedereen makkelijker want als er es iets tussendoor komt, ga je gewoon wat later zwemmen en hoef je niet 2 dagen te wachten tot er een nieuwe gelegenheid is om te zwemmen.

Overigens, de reden dat ik even niet reageerde was dat ik op Terschelling vertoefde, waar ik 2x per dag BUITEN heb gezwommen, zonder zwempak aan ja.
Henk
-53-  Henk:
Wat ook erg irritant is, is dat alle Amsterdamse zwembaden op hetzelfde moment in de zomervakantie de boel plat gooien vanwege onderhoud. Afgelopen week waren het 25-meter bad van het Mirandabad en het Marnixbad tegelijk gesloten en het Zuiderbad “beperkt” open met een uitleg op de webpagina die op verschillende manieren te interpreteren valt.
Het Marnixbad heeft daarnaast de rare gewoonte om bij het banenzwemmen in het weekend blokken te creëren met pauzes van 30 minuten (8.30-12.30 uur, 13.00 uur-15.00 uur, 15.30 uur-17.00 uur), waardoor je erg belemmerd wordt in de tijden dat je gaat zwemmen als je een uurtje wilt zwemmen.
Henk
-54-  Henk:
Heb een flinke periode 2 avonden in de week in het Mirandabad baantjes getrokken. Op maandag t/m donderdag kun je pas om 20.00 uur terecht vanwege aquafitness vooraf, zodat ik als ik op 1 van deze dagen ga zwemmen, overwerk tot 19.30 uur. Op zich niet zo erg, maar na het zwemmen ben je zo laat thuis, is je hele avond om.
Zie nu pas dat ik in het Marnix wel elke avond terecht kan met m'n reguliere werktijden en dus wel op een schappelijke tijd thuis kan zijn.
Dat maar eens uitproberen.
Dick
-55-  Dick:
en ik moet Tim toch echt wel gelijk geven!
Aparte zwemtijden voor groepen psychisch en fysiek beperkte mensen helemaal goed, maar voor de overige ... doe ff normaal! Niets geleerd van Zuid-Afrika? Apartheid? Moe word ik van die mensen die zichzelf als anders zien en daarom apart behandeld willen worden ... als je dat zo graag wilt bouw je maar lekker van je eigen geld een APARTE zwembad!
Ben Notmeijer-Oregon-USA
-56-  Ben Notmeijer-Oregon-USA:
Ahha,lees hier over het Mirandabad en baantjes trekken,dat was al een probleem in de tijd dat dit zwembad pas gebouwd was en dat was eenige jaren voor de tweede wereld oorlog.Ik heb het zien bouwen als jongen zijnde. Toen onze familie verhuiste naar de Waalstraat,hoek Rivierenlaan woonde wij dus prakties naast het zwembad,vooral in de zomervacantie maakte ik en mijn jongere broers daar veel gebruik van en als we niet in het water lagen waren we te vinden op het zonneveld om de mooie meisjes te bekijken,ja dat begon toen ook al vroeg hoor maar het bleef bij kijken haha.In die tijd werd het zwembad ook al druk bezocht maar heel vroeg in de ochtend kon je altijd baantjes gaan trekken,ook in de late uurtjes was dit mogelijk.Maar we gingen ook vaak zwemmen in de Amstel in de buurd van Zorgvliet meestal met een groepje uit onze straat als we geen geld hadden voor het zwembad,we zwommen de Amstel een paar keer over zo heen en weer maar moesten wel uitkijken voor de eventuele boten die langs kwamen varen.Ja dat is alles jaren geleden het zijn dingen die je nooit vergeet waar je ook maar zit in de wereld, Groetjes, Ben
martin
-58-  martin:
@39 Inderdaad is het Bredius fantastisch nu weer open. In HetMarnix kan je redelijk vaak banen zwemmen, maar dan is het vaak wel druk. In het Bredius heb je de ruimte. Voor de verwende mens is het wel even wennen aan de temperatuur. Al vond ik het vandaag heerlijk.

Nog 16 weken voor 80 euro - en dan kan je iedere dag van 7.00-9.00 (naakt en zwemkleding) of van 14.00 - 17.30. Voor vrouwen en gehandicapten zijn elk twee uurtjes tussen 9.00 en 10.00 uur.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.