Home > > Kleur en cocaïne

Kleur en cocaïne

Foto: Advani
Zuid-Oost - Een paar hardwerkende Nederlanders in Amsterdam Zuid-Oost zijn vorige week op een schandelijke manier door de politie behandeld. In deze tijden van crisis is het toch van groot belang dat zoveel mogelijk mensen de schouders eronder zetten en aldus een bijdrage leveren aan de kwakkelende economie. Het is daarom alleen maar te prijzen dat deze ondernemers een omvangrijke en goed lopende cocaïnehandel hadden opgezet.
Maar wat doet de overheid? Die stuurt de politie erop af. Waarschijnlijk alleen maar omdat de vergunning niet helemaal in orde was. Het kon ook zijn dat ze niet ingeschreven stonden bij de Kamer van Koophandel.

Hoe dan ook, de politie stormde met buitenproportioneel veel geweld hun woning binnen. De situatie werd zo dreigend, dat deze keurige ondernemers zich nota bene genoodzaakt zagen de woning met spoed aan de achterzijde te verlaten.
Door een uiterst ongelukkige samenloop van omstandigheden bleek de woning zich op de negende verdieping te bevinden. Hierdoor kwam helaas één van de ondernemers om het leven.
Dit is zonder meer de schuld van de politie. En van de woningcorporatie, die de woning op onverantwoorde hoogte boven het maaiveld heeft gesitueerd.
De zeer omvangrijke handelsvoorraad werd in beslag genomen.
In Zuid-Oost ontstond een volksoproer. Natuurlijk niet vanwege de grote drugsvoorraad in de woning, die is tenslotte zo weer aangevuld, maar omdat de getroffen ondernemers zwart waren. Daar had de politie nooit mogen binnenvallen, want van zwarte drugsondernemers is bekend dat ze bijzonder schichtig zijn en makkelijk over het balkon springen.
Dit leren wij althans via de krant met zoveel woorden van de leider van de Ibo-Nigerianen in Zuid-Oost, meneer Chris Nwangwu. Volgens deze leider weigert de politie echter hiermee rekening te houden, louter omdat het hier om zwarten gaat. Heel terecht kreeg de politie dan ook 'discriminatie dit' en 'racisme dat' voor de voeten geworpen.

Ik wil erop aandringen dat meneer Nwangwu samen met al zijn zwarte broeders en zusters aangifte gaat doen wegens 'discriminatie dit' en 'racisme dat'. Deze misstanden mogen tenslotte niet langer voortbestaan. Het is toch volkomen logisch dat de wetten en regels van de rechtsstaat ondergeschikt zijn aan de loyaliteit ten opzichte van de eigen groep?

Een schande is het! Het hele ondernemersklimaat in Amsterdam Zuid-Oost is weer voor jaren verpest!
Allemaal de schuld van het blanke Nederlandse staatsracisme. Dit verdorven apartheidsregime! Die arrogante neo-kolonialen!
Is ook weer goed voor minstens duizend kreupele hiphopnummers. Ook dát nog!
Wat een ellende toch in dit land.


Foto: Politie in Kikkenstein, door Abdul-Rahman Advany (via Flickr)

67 reacties op "Kleur en cocaïne"

Gregor
-1-  Gregor:
Je neemt me de woorden uit de mond, Arnoud!
Theo (nog niet dood)
-2-  Theo (nog niet dood):
Het wachten is op de eerste steunbetuigingen van hun aanhang met autobranden en ruiten die sneuvelen.

Want de rechtstaat handhaven in Nederland, dat kan natuurlijk niet.
Abdul-Rahman Advany
-3-  Abdul-Rahman Advany:
LOL....
John Zwart
-4-  John Zwart:
Een zwarte crimineel is ook een crimineel,
dus nix discriminatie.
Maarre.. hoe komen die witte gebruikers van de grachtengordel nu aan hun dope?
Want de vraag zal wel blijven bestaan.
Dus, het wachten is op de volgende ondernemers die in het gat in de markt springen.
Muggenzifter
-5-  Muggenzifter:
*gniffel*

geinig geschreven! :)
Sigi
-6-  Sigi:
't is ook gewoon zo ongelofelijk dom om de handel op een verdieping hoger dan de tweede op te zetten. Je zou toch verwachten dat dát in ieder geval al 's was door gedrongen?
Caro
-7-  Caro:
Wat is het IQ van de auteur van bovenstaand stuk 'Kleur en cocaïne'?
Caro
-8-  Caro:
Begrijp me niet verkeerd, top geschreven hoor.
Marco
-9-  Marco:
En als pavlov-reactie schreeuwen onze pigment-bevoordeelde medelanders meteen weer discriminatie, ze moeten altijd ons negers hebben, en wij negers hebben t weer moeilijk.

Je zou ze bijna preventief t paspoort afnemen. Als ze die al hadden.
engine 54
-10-  engine 54:
Ondertussen is bekend dat de mensen daar dachten dat de politie op zoek was naar illegalen. Later hoorden ze pas dat het om drugs ging.
Ze hebben dan ook hun excuses aangeboden voor hun gedrag.
Marco
-11-  Marco:
@engine 54: een DEEL van de groep heeft hun excuses aangeboden.
En ook al HAD de politie naar illegalen gespeurd (blijft nog altijd onwettelijk nl.) is de reactie van de donkere medemens op zn zachtst nog altijd als erg vreemd te betitelen.
Arnoud de Jong
Marco, dat ligt aan je reverentiekader. De meeste mensen van Ghaneze of Nigeriaanse afkomst hebben een wat minder onbezorgde levensloop achter de rug qua politiecontacten. En voordat je hun reactie verder koppelt aan raskenmerken: dat geldt ook voor heel veel andere mensen die bv. uit Oosteuropa naar Nederland zijn gekomen.
Marco
-13-  Marco:
Suffie, mn referentiekader zijn de normen en waarden die heersen in het land dat Nederland heet. Het land waar jij woont, waar die Ghanezen wonen, het land waar die Nigerianen wonen.
Wat snap jij niet?
rob
-14-  rob:
Daar in Zuid-Oost......binnen de kortste keren stond het vol schreeuwende mensen.....dan denk ik; Moeten deze mensen niet op hun werk zitten? Het was namelijk een gewone door-de-weekse-werkdag. Voor mij wel tenminste............
Arnoud de Jong
Volgens mij hebben wij in Nederland een behoorlijk integer functionerend politie-apparaat, en bovendien tal van instanties en personen die als een bok op de haverkist zitten om dat zo te houden. In Amsterdam, met name in Zuidoost, leven echter zat mensen die andere ervaringen hebben en dat zijn soms mensen uit landen die dichterbij liggen dan wij denken. Dat zijn de mensen voor wie brute invallen en onnodige razzia's wel degelijk denkbaar zijn. Moet wij die mensen ons referentiekader opleggen? Natuurlijk, op den duur wel, maar dat gaat niet zonder enige slag of stoot. In ieder geval begrijp ik wel waar zo'n eerste, primaire reactie vandaan komt. Niet goed, onredelijk en buiten proporties, maar wel begrijpelijk en verklaarbaar.

Waar ik meer moeite mee heb is dat allerlei lokale politici, belangenbehartigers, sjamanen en andere roeptoeters meteen de gelegenheid grijpen om zichzelf in de kijker te spelen, inclusief het geijkte terug grijpen naar het Nederlandse koloniale verleden, de Surinaamse onderdrukking en andere zwaar aangezette negerhut-en-Oom-Tom kwesties. Voor die mensen is zo'n gebeurtenis geen drama voor betrokkenen, maar een perfecte kans om politiek of maatschappelijk op te scoren. Kwestie van je Calimero-schaal opzetten, flink janken en vervolgens heel kleurijk Amsterdam in je achterban adopteren.

Nog erger vind ik echter de media die het noodzakelijk vinden om dit soort mensen met het schuim om de mond een platform te bieden. Maar goed, in een land waarin de breuk tussen Jan en Yolanthe het 8-uur journaal van de NOS haalt verbaast weinig me meer...

Laat die mensen even emotioneel en bang reageren, de meesten schaamden zich vermoedelijk rot toen ze hoorden hoe de vork werkelijk in de steel zat. De rest verliest vanzelf z'n geloofwaardigheid.
Marco
-16-  Marco:
@Suffie, ik kan ver meegaan in je verhaal.
Ik wil best geloven dat veel mensen in ZO een moeilijk verleden hebben gehad in hun thuisland; invallen ed wellicht. Dat snap ik.
Dan snap ik ook dat deze mensen denken, hey, ik vertrek naar een ver land waar dit allemaal NIET voorkomt; Nederland. En dan ALSNOG geven deze mensen een reactie, als waren ze nog in hun thuisland. Terwijl ze WETEN dat ze nu in een tolerant land zijn.
Ik neem aan dat onze nieuwe medelanders intelligent zijn, dus ik vind het ronduit beledigd naar ons nederlanders toe om zo verontwaardigd te doen. Nog vreemder vind ik eigenlijk dat we dit gedrag pikken van hen.
Rafiq
-17-  Rafiq:
@Rob
“Daar in Zuid-Oost......binnen de kortste keren stond het vol schreeuwende mensen.....dan denk ik; Moeten deze mensen niet op hun werk zitten? Het was namelijk een gewone door-de-weekse-werkdag. Voor mij wel tenminste............”

Maar Rob, er zijn natuurlijk ook veel mensen die niet het geluk hebben om doordeweeks van 9 tot 5 werken maar noodgedwongen avond,nacht en weekenddiensten draaien. En inderdaad: dit komt navenant vaak voor 'Daar in Zuidoost'...
Marco
-18-  Marco:
@Rafiq
Daarnaast hebben vele mensen in ZO een uitkering. Want chillen op t Bijlmerplein met je jonko, chickies checken met je matties is chiller dan werken voor je doekoes. Je weet toch.
Daarnaast is t onder vele donkere mensen compleet normaal om een uitkering te namen. Dit zien ze als terugstelen van wat hun is afgenomen in de slaventijd. Pay back time. I kid you not. Dit verklaart ook t standaard boe-geroep naar de politie (= onderdeel witte maatschappij) en die kaolo witmangs.
En inderdaad: dit komt navenant vaak voor 'Daar in Zuidoost'...
Arnoud de Jong
De cocaïnevoorraad raakt een beetje buiten beeld in deze discussie. Tot welk referentiekader moet ik die trouwens rekenen?
Lucas
-20-  Lucas:
Als ze willen vluchten springen negers van tien hoog naar beneden. Puur uit berekening. Wat dat betreft zijn het net Palestijnen.

Surinamers en Antillianen in de Bijlmer kunnen een voorbeeld nemen aan Italiaanse Joden. Die laten boe noch bah horen als het brood, dat zij door hard werken en oorlog en bezetting verdienen, hun uit de mond gestoten dreigt te worden. Zij weten wel beter. Met oorlog en bezetting heeft dat niets te maken. Zo is Krupp toch ook groot geworden? Nee, het is enkel en alleen omdat zij Joods zijn.
Lucas
-21-  Lucas:
@Marco

Het taalgebruik heeft zich daar geheel aan aangepast. Kankerhoer = een representante van de blanke macht, bijvoorbeeld een rechter. Kankerhomo = het mannelijke equivalent. Kankerjoden = kankerhoeren + kankerhomo's.
Lucas
-22-  Lucas:
Het wil weleens voorkomen dat een allochtoon verzucht: “Kankerhomo's!', om daar vervolgens aan toe te voegen: ”Niet dat ik iets tegen homo's heb."
Lucas
-23-  Lucas:
Zo gek, je zou toch verwachten dat alleen Arische Duitsers en Oostenrijkers zaken doen met Israël. Maar Joden? Wie had kunnen bevroeden dat een boycot van Israëlische producten uiteindelijk tot een lijst van hoofdzakelijk Joodse winkels en bedrijven leidt?
Theo (nog niet dood)
-24-  Theo (nog niet dood):
Niet alle allochtonen zijn crimineel, maar veel criminelen zijn wel allochtoon. Dagelijkse ervaringen bevestigen de vooroordelen.
Jan Stender
-25-  Jan Stender:
Kijk bijvoorbeeld eens naar de loverboys
Rafiq
-26-  Rafiq:
@Marco:
"Daarnaast is t onder vele donkere mensen compleet normaal om een uitkering te namen. Dit zien ze als terugstelen van wat hun is afgenomen in de slaventijd. Pay back time. I kid you not. Dit verklaart ook t standaard boe-geroep naar de politie (= onderdeel witte maatschappij) en die kaolo witmangs."

Ja,ja en dit incident is natuurlijk koren op jouw molen. Die boe-roepers zijn immers representatief voor de gehele donkere bevolking in Nederland. Kom op zeg!
Lucas
-27-  Lucas:
“Commentaar is zeer welkom, maar kwetsende, grievende en racistische teksten worden niet gewaardeerd. Wie reageert wordt geacht de regels voor discussies op Amsterdam Centraal gelezen te hebben.”

Begin eens met de column te verwijderen.
Arnoud de Jong
Hoezo, Lucas? Krijg je niet de feedback die je verdient?
O. Schmidt
-29-  O. Schmidt:
Ah kijk, daar hebben we de gedachtenpolitie.
Arnoud de Jong
Marco, WETEN is iets anders dan tussen de oren hebben. Als je maar lang genoeg geconditioneerd wordt om uitslag te krijgen als je een politieagent ziet raak je dat ook in veiligere gebieden niet zo één twee drie weer kwijt. Maar goed, we hebben het hier over de eerste reacties van omwoners, niet over het opportinistische geblaat van al die zelfuitgeroepen belangenbehartigers...
Arnoud de Jong
Dit was een satirisch stukje over een stereotype reactie van een klein groepje gekleurde Bijlmerbewoners ten opzichte van blanken. In sommige reacties hier zie ik een zelfde stereotype blanke reflex ten opzichte van gekleurde Nederlanders. Niet leuk dus.
Marco
-32-  Marco:
@Arnoud
hoe kom je bij de aanname dat de reactie van een klein groepje zou komen?
svp feitelijke onderbouwing.
Arnoud de Jong
Marco, twee vragen:
1. Hoeveel mensen met een donkere huidskleur wonen er in Amsterdam ZO?
2. Hoeveel mensen heb jij horen of zien reageren?
(even het echo-effect van de media buiten beschouwing gelaten...)
Marco
-34-  Marco:
@Suffie
Ik had je inkoppertje al verwacht. Dank. Laat Arnoud als eerste met zn cijfers en feiten komen. Hij is nl. met dit topic begonnen.
Arnoud de Jong
Marco, je hebt toch zelf ook ogen en oren aan cq. in je hoofd zitten. Als je naar de televisie kijkt zich je een handjevol donkere gezichten die in iedere camera hetzelfde schreeuwen, én vervolgens tien keer worden herhaald.

ZO heeft ongeveer 85000 inwoners, waarvan zo'n zestig procent met een niet-Nederlandse achtergrond. Hoeveel duizenden betogers heb jij zien langstrekken? Zestig? Tachtig?
Arnoud de Jong
@Marco:
Het waren 92 mensen, waarvan er in de loop van de demonstratie 3 naar de wc moesten. 38 waren er alleen maar nieuwsgierig, 1 was er dronken.
Ik noem dat een klein groepje in verhouding tot het aantal Bijlmerbewoners.
Nu ophouden met zeuren.
Marco
-37-  Marco:
@Suffie en Arnoud
Zeuren? Feiten vraag ik om. Bagatelliseer je vriendje ok? Beetje respect is gepast.

Dit is de groep voor camera. Denk je nou echt dat dit t enige groepje is die deze ideeën aanhangen? Welterusten dan in je naïviteit. Enige wat ik kan concluderen is dat je weinig in de Bijlmer komt of donkere mensen kent, want ik ken er velen die zo denken. Ja tuurlijk zullen ze dit niet na 1 gesprekje met je delen. En je zal t nooit weten ook in je grachtengordelhuisje, maar wel pretenderen de waarheid te kennen. Grappig.

Voor de camera zijn er ook altijd maar 3 gekken te vinden die Wilders stemmen. En in de peiling opeens 30 zetels.

Je zal dus wel gelijk hebben :)
Theo (nog niet dood)
-38-  Theo (nog niet dood):
Helemaal mee eens, Marco.
Die andere helft was op datzelfde moment vast bezig met hun eigen illegale handeltjes of lag op hun nest hun uitkering weg te blowen. :)
Arnoud de Jong
Arnoud, waarom moet ik er op deze wijze achterkomen dat je verhuisd bent?? ;-)
Marco
-40-  Marco:
@Suffie: gevalletje uitgeluld :)
Arnoud de Jong
Dat vind jij, Marco. Maar als je eerst iemand om feiten vraagt en dan iemand om de oren slaat met een aantal wilde veronderstellingen omtrent woonplaats en ervaring krijgt uitgeluld een hele speciale betekenis...!

Nog een rondleiding in de Bijlmer nodig...?
Marco
-42-  Marco:
@Suffie
laat die persoon idd eerst met feiten komen voordat ie vaststelt (ahem) dat t 'maar' een kleine groep betreft, aangezien hij t topic begon.
Verder doe ik geen wilde veronderstellingen, maar ben ervaringsdeskundige, en velen met mij.

Maakt mij verder niet uit wat jij fantaseert, is jouw recht. Je doet me verdacht veel denken aan degenen die tot 1989 een rotsvast vertrouwen in de goedheid van communistisch USSR hadden, terwijl de feiten alom bekend waren.
Slaap rustig door.
Arnoud de Jong
@Marco:
Ik heb een stukje geschreven. Het is geen kwestie van een topic beginnen. Dit is geen forum. Je mag eventueel op dat stukje reageren.
Het stukje is geschreven in een bepaalde stijl. Die stijl brengt nu juist met zich mee dat ik niet met cijfers en feiten kom.
Pas in een latere reactie heb ik gesproken over 'een kleine groep'.
Dat het een kleine groep betreft ontleen ik aan beeldmateriaal dat er van die demonstratie bestaat. Daarop is te zien dat het ongeveer honderd mensen betreft.
Ik heb hun precieze mening niet kunnen peilen, dus misschien stonden er wel gewoon 90 nieuwsgierigen bij.
Maar ik voel me over het algemeen niet geroepen om te voldoen aan de op hoge toon geroepen eisen m.b.t. feiten, aantallen en onderbouwingen. Ik vind het een kleine groep. Daar zul je het verder mee moeten doen.
Theo (nog niet dood)
-44-  Theo (nog niet dood):
Een voorbeeld voor Aarnoud: Op de herdenking van Pim kwam dit jaar welgeteld 1 persoon lijfelijk opdagen. Zijn werkelijke aanhang is echter veel groter.

Dit geldt ook voor 'een kleine groep' van 90 man.
Arnoud de Jong
Theo, dat soort argumentatie slaat toch nergens op? Zal best dat er nog -tig andere mensen zo denken. Maar die waren er niet. Het is nu eenmaal moeilijk om een stukje te schrijven over mensen die er niet waren en dus ook niks geroepen hebben. Of had ik er ook nog de Eskimo's en de Papoea's bij moeten betrekken?
Arnoud de Jong
Marco, nu wil ik de feiten: Jij zegt dat je een ervaringsdeskundige bent, kom maar op!
Ook Geert
-47-  Ook Geert:
Arnoud,a relaxing read and well written satire, how do you get your tongue in cheek back out again?. Van cocaïne gepraat,hoe gaat het met het roken?.Ik kom hier niet veel dus weet ik niet of jij sterk bent gebleven.
Arnoud de Jong
@Ook Geert: nog steeds clean. ;-)
Ook Geert
-49-  Ook Geert:
@Arnoud:Goedzo en blijf sterk.Jij doet het uit eigen wil en de Amsterdamse politie doen hun best om andere gebruiksmiddellen uit het omloop te krijgen en zoals jij zegt, de plaaslijke economie in z'n marsmedee te helpen.Als voordeel krijgen wij een milieu vriendelijke buurtgemeenschap die beter bij de zamenleving kan inpassen.
Ik ben al 14maanden+ clean(roken maar nog niet van de rooie wijn af en dat doe ik niet)
Dan
-50-  Dan:
Waarom is cocaïne illegaal? Waarom zijn drugs überhaupt illegaal behalve alcohol? Waarom moet de overheid zich bemoeien met wat iemand het eigen lichaam aandoet?

Dezelfde regels voor alcohol als voor andere drugs en je krijgt dit soort dramatische toestanden niet. (en je krijgt ander soort maffe blogposts)
Geldwolfje
-51-  Geldwolfje:
Trouwens belachelijk dat cocaïne nog steeds wit is.
Geldwolfje
-52-  Geldwolfje:
Trouwens belachelijk dat cocaïne nog steeds wit is...
Geldwolfje
-53-  Geldwolfje:
sorry..twee keer:(
Lucas
-54-  Lucas:
Reactie verwijderd door moderator: Off-topic, deels niet in 't Nederlands, geen oproepen, in strijd met regels voor discussie.
Lucas
-55-  Lucas:
Reactie verwijderd, geheel off-topic
Pim
-59-  Pim:
Allemaal leuk en aardig Lucas, maar deze blog gaat over Amsterdam.
Lucas
-60-  Lucas:
Reactie verwijderd, geheel off-topic. Houd u aan de regels voor discussie. Bij verdere herhaling riskeert u een ip-ban
Lucas
-61-  Lucas:
Wegens herhaalde overtreding van de regels voor discussie heeft u nu die ip-ban
hachee
-62-  hachee:
Wisten jullie overigens dat in Amsterdam tot 1960 een cocainefabriek heeft gestaan? Uit onderzoek van Conny Braam is gebleken dat met name in WO I Nederland goed heeft verdiend aan cocaineverkoop aan de Franse en Engelse legers.
Vond ik wel een eye opener.
Marco
-63-  Marco:
Hachee, waar stond ie?
gast101
-64-  gast101:
aan de schinkelkade, zie link

http://beeldbank.amsterdam....
pollepel
-65-  pollepel:
In 1900 werd de Nederlandse Cocaïnefabriek (NCF) opgericht, die begon aan de Schinkelkade in Amsterdam. NCF is vanaf 1943 verdergegaan onder de naam Akzo en produceert nog steeds cocaïne onder licentie.
bron: Trouw
Freddy
-66-  Freddy:
Dat moet toch geen schokkend nieuws zijn? Er worden veel van deze stoffen gebruikt in medicijnen, echt niet voor de “vrije” verkoop. Dus wat is dit nu voor nieuws?
Arnoud de Jong
De zedenpreken blijven ook terecht uit. Andere tijden, andere normen...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.