Home > > Locker aanbestedings pandemonium

Locker aanbestedings pandemonium

Foto: Gemeente Amsterdam
Sinds mijn vorige fiets is gejat, verkocht en verpand (zelfs de AFAC stond voor een groot raadsel) maak ik weleens gebruik van de Locker. Lockers zijn gratis grote bewaakte fietsenstallingen op verschillende handige locaties in de stad. In de meeste gevallen gebruik ik de Locker om mijn fiets een dagdeel te stallen, een enkele keer heb ik mijn fiets laten repareren. Dit alles tot mijn volle tevredenheid.

Locker fietsenstallingen worden beheerd in opdracht van de gemeente. Momenteel worden vijf van de acht fietsenstallingen geëxploiteerd door de Stichting Werkprojecten Amsterdam (SWA). De SWA is een vredelievende organisatie die zich richt op de re-integratie van mensen met een detentie verleden, 80 procent van hen heeft een verslavingsverleden. De SWA biedt deze groep een werkplek en begeleiding bij hun terugkeer in de maatschappij.
Nu overweegt de gemeente het beheer van deze fietsenstallingen openbaar aan te besteden. Laatstgenoemde riekt naar marktwerking, traditiegetrouw steekt de SP hier een stokje voor: Raadslid Hans Bakker stelt dat de openbare aanbesteding ertoe zal leiden dat de (110) ex-gedetineerden hun baan kwijtraken. Begrijpelijk, de SWA streeft immers niet naar winst, een commerciële partij kan de fietsenstallingen wellicht goedkoper exploiteren. Het raadslid eist dan ook dat een vast percentage van de werkplekken in ieder geval wordt vervuld door ex-gedetineerden, anders is de kans groot dat deze wederom in de criminaliteit belanden.

Honderdentien ex-gedetineerden op straat in tijden van crisis? Geen paniek. Wellicht wordt de soep niet zo heet gegeten als zij hierboven wordt opgediend. Allereerst omdat de openbare aanbesteding er niet toe hoeft te leiden dat de SWA aan het kortste eind trekt. In 2006 is ook geprobeerd de fietsenstallingen openbaar aan te besteden, deze aanbesteding is echter mislukt. Simpelweg omdat er geen nieuwe partijen geïnteresseerd waren in deze fietsenstallingen. Mocht het onverhoopt toch zover komen: de gemeente heeft onlangs aangegeven zich extra in te zetten voor de nazorg van ex-gedetineerden. Het behoud van deze werkplekken past mooi in dat beleidsplaatje.

Hoe dan ook: spannende tijden voor de Locker medewerkers. Zolang mijn fiets maar niet (weer) wordt gejat vind ik het eigenlijk allemaal wel best.

dertien reacties op "Locker aanbestedings pandemonium"

Raymond
-1-  Raymond:
Sociale projecten zijn altijd prima, maar uiteindelijk betalen we dit met elkaar. Ik vind het goed dat er een openbare aanbesteding komt. Inderdaad hoeft dat niet zo te zijn dat dan plots alle ex-gedetineerde en/of verslaafde dan ook op de stoep staan. Als het een beetje handige organisatie is nemen ze deze mensen over en krijgen ze daar zeker wel een beetje geld voor terug. Openbare aanbestedingen geven openheid en dat willen we tenslotte ook graag. SP is niet voor marktwerking, maar of je daar nu blij mee moet zijn kun je ook betwijfelen. Ach ja, de verkiezingen komen er weer aan!
Arnoud de Jong
Ik ga zonder uitzondering alleen nog maar naar de Locker bij de Oudemanhuispoort om m'n fiets te laten repareren. Waar ik bij andere monteurs slechts te horen kreeg dat het “allemaal veel geld ging kosten” en dat ik maar beter een nieuwe fiets (van hun) kon kopen, ben ik keer op keer bij de Locker ontzettend goed geholpen.

Prima prijzen, hele aardige gasten, en ze doen voor die spotprijs ook nog eens allerlei aardige dingetjes gratis. (Kwam voor 50 euro incl alles een nieuw wiel erin zetten, was meteen m'n licht gemaakt en m'n fietsbel vastgedraaid :))

Over die openbare aanbesteding heb ik even niet zoveel te zeggen. Lijkt mij dat de huidige situatie behoorlijk wenselijk is...
WK
-3-  WK:
.... want iets tegen fietsendiefstal doen - dat zal er wel niet in zitten ....
Niels
-4-  Niels:
Aardig dat jullie in deze tijd aandacht aan deze werkprojecten besteden. Niet alleen ex-gedetineerden komen trouwens in de kou. Ook de gehandicapten krijgen het nu zwaar te voortduren: http://www.elsevier.nl/web/...
mrc
-5-  mrc:
Typische domme ambtenaren oplossing - fietslockers, NIEMAND!! gebruikt ze.....raar he....fietsers willen zo snel mogelijk van A naar B en weer naar huis. dus je gaat niet zo'n belachelijke locker zoeken om vervolgens te lopen naar winkel, cafe etc. Maak er maar kinderdagverblijven van, ben je ook af van die klere-herrie van krijsende kinderen.
Rafiq
-6-  Rafiq:
@Niels:
Tja, de klappen vallen eerst aan de onderkant van de arbeidsmarkt...

@mrc:
Nou, ze staan toch aardig vol en je fiets ben je nooit meer kwijt :) Maar kinderdagverblijven...?
mrc
-7-  mrc:
@rafiq..bij wijze van.....
Metten
-8-  Metten:
Bij wijze van? zeker de Lockers op de stations worden meer dan voldoende gebruikt. De vestigingen in het centrum volgens mij ook wel, zeker dat terreintje op het beursplein staat zo'n beetje altijd vol.
Wat ikzelf een zeer groot pluspunt vind is dat ze (de meesten iig wel) de hele nacht door open zijn. Goed geregeld!
John Zwart
-9-  John Zwart:
@ Raymond
“Sociale projecten zijn altijd prima, maar uiteindelijk betalen we dit met elkaar. Ik vind het goed dat er een openbare aanbesteding komt.”
Inderdaad we betalen alles met elkaar. Ook de kosten van ex-gedetineerden als ze hun werk cq resocialisering kwijtraken.
Aanbesteding geeft alleen vergelijking van directe kosten, de kosten die buiten de afweging blijven maken dat er meestal 'pennywise en poundfoolish' wordt gekozen.
M.a.w. de goedkoopste blijkt soms teslotte de duurste te zijn. Dat betalen we dan allemaal met elkaar.
socialist
-10-  socialist:
@John Zwart:
Daarom stem ik op de SP!
De Vliegende Amsterdammer
-11-  De Vliegende Amsterdammer:
Ik heb vandaag de Locker instelling ontdekt! Gisteren is mijn fiets gejat en ik zet mijn nieuwe (2e hands) Raleigh ATB liever niet zomaar op straat! Dus: houden zo die Lockers!
ronald
-12-  ronald:
Tja, prima initiatief die Lockers.
Die ex-gedetineerden kunnen beter op je fiets passen in het kader van een reintegratie, dan op straat komen te staan. Dan dreigt er wellicht gevaar dat ze weer op een andere wijze wat geld aan je fiets moeten gaan verdienen...
David
-13-  David:
Indertijd is de stallingbeheerder bij Station Zuid WTC (zelfstandig ondernemer) door de gemeente weggejaagd om plaats te maken voor de (gesubsidieerde) Locker. Ironisch dat nu ook de beheerder van Locker weer het veld moet ruimen...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.