Home > > Na ons de zondvloed

Na ons de zondvloed

Amsterdams afval
In mijn vorige woning had ik slechts één gevulde vuilniszak per week. Glas ging naar de glasbak, papier naar de papierbak en mijn GFT ging in mijn compostbak die ik van stadsdeel Westerpark had gekregen. Van de compostbak kreeg ik verse aarde voor mijn tuin terug, dus ritjes naar het tuincentrum en geld voor zakken aarde kon ik me besparen.

Bij mijn huidige huis heb ik geen tuin en dus liet ik mijn compostbak achter. Sindsdien moet ik veel vaker de trappen op en af om mijn vuilniszakken buiten te zetten. GFT wordt in Westerpark niet meer apart ingezameld, omdat het aanbod vaak vervuild was. Hoewel je naar de winkel moest om aparte GFT-vuilniszakken te kopen, werd er GFT met bijvoorbeeld batterijen aangeboden. Het vervuilde aanbod leidde er toe dat de inzameling stopte.

Sinds vorig jaar veroveren de Plastic Heroes ons land. Het bedrijf zamelt plastic in en maakt er weer een grondstof van voor bijvoorbeeld een computermuis. Laatst reed ik in de Ronde Venen en zag daar overal zakken liggen met ingezameld plastic. (Detail: voornamelijk flesjes Actimel). Ook in steeds meer gemeentes wordt plastic opgehaald of kun je het inleveren bij een inzamelbak.
Per 1 januari 2010 is het voor gemeenten verplicht om kunstofverpakkingen gescheiden te verwerken. Amsterdam doet echter niet mee. Een van de belangrijkste redenen is dat Amsterdamse burgers het liefst alles in een vuilniszak proppen. Kleine woonruimte zouden daar mede debet aan zijn. Nu vind ik dat een non-argument. In mijn vorige woning woonde ik (met gezin) op 36m2 en toch sliep ik niet met het oud papier onder mijn kussen en het glas aan het voeteneinde. En als ik kijk naar mijn huidige buren (met een grote woning en dito balkon) dan zie ik ze een vuilniszak neerzetten vol glas en papier, terwijl we nota bene voor een papier- en glasbak wonen! De moeite wordt dus niet genomen.

Zelf put ik er plezier uit dat mijn krant een wc-rol wordt, dat mijn jampot verandert in een wijnfles en ik zou met de plasticinzameling heel graag zien dat mijn boterkuipje weer een CD-hoesje wordt. Ik kan boos gaan zitten kijken naar de gemeente omdat ze niet willen starten met de plasticinzameling. Dat heeft echter weinig zin. Amsterdamse burger, waarom maakt het u niks uit en knalt u alles in één zak?

achttien reacties op "Na ons de zondvloed"

Marco
-1-  Marco:
Je hebt gelijk Esther. Graag wil op mijn balkon hebben: 1 bak voor batterijen, 1 bak voor voedselafval, 1 bak voor glas, 1 bak voor plastic, 1 bak voor kranten, 1 bak voor oude kleren, 1 bak voor chemisch afval, 1 bak voor mn overleden vissen, 1 bak voor afgewaaide takken.

Ik zeg: DOEN!
Ebro
-2-  Ebro:
Amsterdammers zijn gewoon liever lui dan moe. Niet voor niets dat Amsterdammers vaak praatjesmakers worden genoemd. Misschien dat Amsterdammers eens wat meer trots op hun stad moeten worden. daarnaast misschien moet de gemeente eens af leren om overal gebods/verbodsborden te plaatsen of we met z'n allen infantiel geworden zijn. Bewoners van Amsterdam moet kennelijk geleerd worden dat zij niet alleen verantwoordelijk zijn voor hetgeen zich achter hun voordeur afspeelt, maar dat ze ook verantwoordelijk zijn voor de openbare ruimte. Die ruimte is ook van hen. Kijk gewoon maar eens met welk gemak iedereen zijn rotzooi op straat neerpleurt en dat gaat van een papiertje/kauwgom, stront tot het vuilnis in allerlei varianten.
mrc
-3-  mrc:
...Amsterdam is en blijft vies, dit gecombineerd met graffiti en tags door de HELE stad, plus smerige, verloederde gevels geven een smoezelig straatbeeld.
WK
-4-  WK:
Stadsdeel Centrum loopt weer eens voorop!
GFT kan ik óók niet apart kwijt; ze doen alleen in glas en kranten (s.v.p. géén karton). Plastic - daar beginnen we niet aan.
Vind je het gek dat die grachten voortdurend schoongeschept moeten worden?
Weg met die onbekwame milieuonvriendelijke rechtse regenten! Geen woorden maar daden.
Marco
-5-  Marco:
@mrc en Ebro, had je 15 jaar geleden in Amsterdam moeten komen. Vergeleken met toen is Amsterdam nu smetteloos.

Daarnaast zijn Amsterdammers trots op hun stad, alleen wonen de Amsterdammers in Almere en Purmerend. Wat er nu woont in Amsterdam zijn 99% provincialen van buiten.
Roxie
-6-  Roxie:
Deze provinciaal van buiten scheidt met plezier haar afval. In tegenstelling tot Marco hoef ik alleen al die bakken niet op mijn balkon ;-) maar wel graag in de straat
jaap
-7-  jaap:
Sympathiek verhaal.
Amsterdam heeft echter een redelijk rendabele oven (als de travo het doet tenminste) die relatief veel elektriciteit levert. De GFT inzameling was een drama. Waarom weer in dezelfde val lopen met alle financiele consequenties van dien? Soms is Amsterdam (R'dam trouwens ook)net even anders dan gemiddeld Nederland.
Roy
-8-  Roy:
Kom op, kartonnen doos voor de kranten in het trappenhuis. AH zak met de flessen wijn er naast. En 1 keer per week gaan ze mee op weg naar de supermarkt...

En zoals Jaap al zei, “we” doen toch niet mee vanwege energie opwekking (warmte voor de stadsverwarming en electriciteit)/
mrc
-9-  mrc:
@marco, klopt 15 tot 20 jaar geleden was het helemaal een amateuristisch gebeuren, als je het vergelijkt met nu....is het inderdaad smetteloos, maar ga eens naar Antwerpen, (onderhoudsplicht voor huiseigenaren) de straten zien er toch echt beter uit.....
Amita
-10-  Amita:
Wat een Amsterdammetje is, is een heel duidelijk zaak. Maar wat is nou eigenliijk een Amsterdammer/se? - Zijn dat ook die mensen die zakken brood in de struiken gooien? - of het straatbeeld opleuken met lege blikjes, flessen en andere wegwerpartikelen? Waarom? Vaak, omdat ze dat altijd zo gewend waren, er mee zijn opgevoed. Dit nu zal do0rbroken moeten worden, niet door ah en oh te roepen, maar deze mensen er op aan te spreken. Maar ja, als goed Amsterdammer/se wordt dat dan maar aan anderen overgelaten. Maar uit ervaring weet ik dat praten en een vriendelijke benadering helpt om problemen op te lossen. Daarom, niet zeuren, maar doen.
Groet, Amita.
Marlies
-11-  Marlies:
Als de reiniging van de stad nu eens in handen zou komen van een marktpartij dan zou het al stukken beter gaan. Nu zie je vaak ongemotiveerde werknemers die het ook geen lor kan schelen of Amsterdam wel/niet schoon zal zijn. Wel eens aanwezig geweest bij een vergadering met medewerkers van de reiniging? Nou ik wel en ik heb daar alleen maar mensen gezien die zich beroepen op hun rechten.
Tja, ook leuk voorstel, laten we alle straten volzetten met bakken voor het een en/of ander. Fraai, maar niet heus. Nee inderdaad, we zijn liever lui dan moe, daar ben ik het mee eens. Gewoon op alle flessen meer statiegeld heffen, ook de kleine plasticflessen. Verpakkingsmateriaal (veel afkomstig uit de supermarkten), in de winkel achter laten. Bij aankoop nieuw een vergoeding bij inleveren van het oude. Dat zou al een heleboel losslingerend vuil opleveren. Vuil/afval wordt dan geld waard. Moet je eens kijken hoe hard we dan gaan lopen.
pef
-12-  pef:
@marlies, Spijker op z'n kop!!
Esther van der Meer
-13-  Esther van der Meer:
@Marco, bedankt. Ik was inderdaad vergeten dat kleding en batterijen (en ander KCA) ook apart worden ingezameld. En voor je bakkenprobleem: lees verder bij Roy voor goede suggesties.

@Jaap: ja, dat is precies het probleem. De stad moet geen hele techniek en organisatie starten als de respons laag is. De vraag is alleen: accepteren we het dat de Amsterdammer geen zin heeft om z'n afval te scheiden en is er wat aan te doen?
Jan Stender
-14-  Jan Stender:
Hier in Enschede heeft bijna iedereen 2 klikobakken,eentje voor het tuin afval,en een voor het huisvuil
En hier houden ze echt de boel gescheiden
Flikker geen tuinafval in de kliko voor het huisvuil,want dan wordt ie gewoon niet geleegd
De ene week wordt het tuin afval opgehaald,en de andere week,wordt het huisvuil opgehaald
Ook wel leuk van die tukkers:
Zolang de kliko niet gaapt,wordt ie geleegd
Met andere woorden,als je de kliko zo vol stopt,dat de deksel niet meer dicht kan,dan wordt ie niet geleegd
Oud papier wordt ook apart opgehaald
Als voormalige amsterdammer deed ik het vuil ook altijd gescheiden
Zoals glas in de glasbak,oud papier in de papierbak,enz.
Trouwens,wie glas in de vuilniszak doet,is niet goed wijs
Je zal maar de vuilnisman zijn,die zich verwond,omdat men te lui is,om het glas in de glasbak te gooien
Vinus
-15-  Vinus:
Uiteraard is afval scheiden belangrijk. Maar het gebrek aan ruimte in woningen vind ik op zich best een argument om niet zestien verschillende zakken en bakken neer te gaan zetten. In oudbouwwoningen is de ruimte vaak al een probleem. Nu is sinds een paar jaar heel slim de verplichting om in nieuwbouw een berging te maken afgeschaft, met als gevolg dat in nieuwbouwwoningen vaak nog minder ruimte is om adequaat afval te kunnen scheiden. En niemand heeft zin in de geur van een zak bioafval in de keuken die na een week broeien bijna vanzelf de trap af gaat lopen.

Daarnaast zou een strenger lik op stukbeleid natuurlijk heel goed werken. In Antwerpen en Brussel heb je het voor je het weet een prent als je je afval verkeerd aanlevert. Daar speuren de afvalophalers gewoon je vuilniszak door. In Duitsland, de kampioen afvalscheiden, zijn in Berlijn per woonhof gesorteerde afvalbakken waar je je papier, karton, glas, plastic, bioafval en restvuil kwijtkan. Omdat dit op je eigen hof gebeurt haal je het wel uit je hoofd om er een troep van te maken. Want dan bevuil je je eigen nest.

Amsterdammers interesseert de openbare ruimte geen r**t onder het mom van:
ik betaal toch belasting, laat de overheid het maar opruimen. Als ik bij de reiniging zou werken zou ik ook str*ntziek worden van de houding van de gemiddelde Amsterdammer.
Arnoud de Jong
Ik meen toch gehoord te hebben dat Amsterdam vooral weigert mee te doen omdat ze dat plastic nodig hebben voor hun nieuwe verbrandingsoven. Daarmee wekken ze stadswarmte op en dat is dan ook weer goed voor het milieu, zo wordt gesteld.
Ik denk dat er ook al veel verbetert als in alle straten van Amsterdam die gescheiden vuilcontainers komen. Nu is dat nog lang niet overal. Ik heb voor mijn deur een blok met huisvuil-,glas- en papierbak. De batterijen doe ik in een oude beschuitbus en die neem ik af en toe mee naar de supermarkt. Ik heb geen tuin, maar voor groenafval zijn mooie compostcontainers te koop, beetje compostversneller erbij en je hebt gratis vruchtbare aarde. Je zult wel gek zijn omdat aan de reinigingsdienst mee te geven.
Plastic apart inzamelen is ook geen punt, zolang ze er maar een container voor plaatsen.
Nee, de voornaamste vijand van gescheiden inzameling is: luiheid.
Jan Stender
-17-  Jan Stender:
Ja luiheid
In Amsterdam heb ik een alleenstaande vrouw met 2 kinderen gekend
De ondergrondse vuilcontainer was 50 meter van haar huis
Maar ze spaarde de vuilniszakken op,zodat er 6 zakken in de tuin stonden
Daarna moesten de kinderen de zakken naar de container brengen,omdat hun moeder liever een halve dag in d,r nest wou blijven liggen
Met recht een luilak
jaap
-18-  jaap:
De vraag is dus: moeten we luiheid als een gegeven beschouwen of proberen er wat aan te doen met allemaal dure belastingcentjes? Zekerheid dat het gaat helpen is er niet.

Ik vrees dat het niet gaat lukken.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.