Home > > Van Basisschool tot Boerderij

Van Basisschool tot Boerderij

Foto: Arnoud de Jong
Ik kreeg zomaar een berichtje van de Senior Communicatie Adviseur van de Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam. Ik ben blij dat mijn vader nooit zoiets was, want een dergelijk beroep had ik als kind nooit kunnen onthouden. Maar dit terzijde.
Het berichtje meldde dat in het kader van het project Boerderijeducatie Amsterdam de komende drie jaar 600 basisschoolgroepen een dagje gaan meedraaien op een boerderij in of vlakbij Amsterdam.

Allemachtig, 600 basisschoolgroepen! Uit Amsterdam! Dat is niet niks. Dat moet niet worden onderschat. Om te voorkomen dat na afloop van dit project de hele agrarische sector overspannen is, wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van speciaal 'getrainde boeren en boerinnen'.
Het doel is om de stadskindertjes eens te leren waar het eten op hun bord nu eigenlijk vandaan komt.
Dat weten ze niet, zo is gebleken.
Ze weten tegenwoordig wél op jonge leeftijd waar Abraham de mosterd haalt, maar niet hoe Albert en Dirk aan hun melk komen.
De koe is een decoratie op dat groene spul langs de A4. En kipfiletjes zullen wel ergens aan de bomen groeien.
Het is toch eigenlijk treurig dat wij het in dit land zo ver hebben laten komen.

Zou de Senior Communicatie Adviseur de kinderen eigenlijk meenemen naar biologische boerderijen of naar de bioindustrie? Krijgen de kinderen het verschil te zien tussen dierwaardig leven en uitbuiting?
Worden islamitische kindertjes blootgesteld aan varkens? Hoe staan de ouders tegenover koeknuffelen voor minderjarigen?
Ja, daar moet misschien nog wel eventjes goed over worden nagedacht, anders krijgen we kritische vragen in de raad of zelfs schandalen.

De kinderen kunnen ook mooi eens kennismaken met typisch agrarische zaken als de hooivork, de riek, de beerput, de giertank en het schrikdraad. Daar kun je stuk voor stuk heel geinige dingen mee doen.
Nee, ik zie het helemaal zitten, dit mooie initiatief.
Het is natuurlijk wél even afwachten of de kinderen na terugkomst nog melk en eieren lusten...

dertien reacties op "Van Basisschool tot Boerderij"

ron
-1-  ron:
Ik zou willen, dat die man zich es bezig hield met mijn bedrijf in het bestemmingesplan:
Heb meer dan 24.000 Euro uit mogen geven aan proceskosten, om Mw. Iping en haar team te overtuigen via de Raad van State, dat mijn bedrijf, opgericht in 1937, écht bestaat en zodoende in haar bestemmingsplan kon worden opgenomen.......
Nu zit ik alweer 18 dagen na deadline te wachten op een bouwvergunning.
Kan die sukkel zich niet eerst effe svp. na 10 jaar zich hier mee bezig houden?
Rafiq
-2-  Rafiq:
Leuk idee, wel enigzins onnodig. Er zijn in Amsterdam niet voor niks kinderboerderijen waar kinderen al decennia gratis en veilig ´kennis´ kunnen maken met dieren.
Arnoud de Jong
@Rafiq:
Ja, maar ik heb daar eigenlijk nooit een koe gezien.
John Zwart
-4-  John Zwart:
misschien zouden een paar lessen vooraf nuttig zijn, eerst wat informatie over het boerenbedrijf en de ontwikkeling naar bio industrie toelichten. dan praktijklessen met bezoek aan een biologisch bedrijf en een bioindustrie (hoewel met daarvoor waarschijnlijk buiten de gemeentegrens moet gaan)
Rafiq
-5-  Rafiq:
@ Arnoud:
Hmm..dat verschilt per kinderboerderij. Bij het Brinkie in Gaasperdam (en vroeger bij de Gliphoeve in de Bijlmer) waren er wel een paar koeien. Bij de Gliphoeve kon je ook nog koeien melken en zelfs pannekoeken eten! Maar de meeste kinderboerderijen zijn inderdaad niet zo heel interessant wat dat betreft.
@ John:
Ja, dat zou inderdaad wel nuttig zijn. Dan hebben die bezoeken ook nog enig rendement en kan er een concreet lesdoel aan worden gekoppeld.

Schooltuinen, boerderijen...
Wat mij betreft mag er ook een verplichte excursie naar een schoenenfabriek in Dongguan (China) op het programma. Dan weten de kinderen ook meteen waar hun Nikes vandaan komen.
Esther
-6-  Esther:
@John en Rafiq, er is voldoende lesmateriaal om zo'n bezoek voor te bereiden. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld surfen naar: http://duurzaamheidpo.kenni...
John Zwart
-7-  John Zwart:
@Esther
alles is overal, maar het moet wel aangeboden worden. (aan de kinderen dus, voor goed begrip)
vanzelf gaan die leerlingen niet naar zulke sites toe.
Esther
-8-  Esther:
@John Zwart, uiteraard gebeurt dit vanuit de school.
Robert
-9-  Robert:
Een goeie zaak dat stadskinderen begrip krijgen van wat er allemaal zo'n beetje op een boerderij gebeurt. En wat schooltuinen betreft, ik ben er al 60-plus jaren uit, maar zijn die er nog? Ook leerzaam, nuttig en plezierig.
Jan Stender
-10-  Jan Stender:
Ik heb enige maanden geleden bij een tuinderij vlakbij Sloterdijk gewerkt
Om de 2 weken kwam er een meester of juf,met ongeveer 6 leerlingen,en die moesten dan een paar uurtjes in de kas werken
Vroeger ging ik elke zondagmiddag naar Hulshorst,naar een boerderij
Arnoud de Jong
Als puppy kwam ik vroeger in het Flevohof, waar naast leuke speelattracties ook veel aandacht was voor land- en tuinbouw, veehouderij en kasbouw. Niet zomaar een schoolreisje, maar iets met een duidelijke educatieve ondertoon. Nou ben ik zelf tamelijk allergisch voor kinderprogramma's met een duidelijk educatieve ondertoon, maar in een maatschappij waarin kinderen denken dat kippen aan bomen groeien en perzikken in blikken, misschien wel een overweging waard...
Hans Wilschut
-12-  Hans Wilschut:
De website die bij de Boerderijeducatie Amsterdam hoort is http://www.boerderijeducati...

Snel kijken. Geef het door aan de docenten...
Theo
-13-  Theo:
Amsterdamse kinderen schrikken al als ze een boom zien, laat staan een koe.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.