Home > > Knokploegen

Knokploegen

Foto: Thomas Schlijper
Van het verhaal van Ruby van Doorn op Amsterdam Centraal over seksistisch sissende Marokkaanse jongetjes raakten de gemoederen tamelijk verhit. Er kwamen ineens ook veel dagjesmensen op af. Daaronder bevond zich een opmerkelijk aantal enthousiaste meedenkers dat wel raad wist met het vrouwonvriendelijk gedrag van de mediterrane macho-hangjongeren. Hun oplossingsgerichte pedagogische aanpak omvatte ondermeer knokploegen, honkbalknuppels en ploertendoders.
Dergelijke uitingen vertegenwoordigen een heleboel achterliggend ongenoegen over het gedrag van een deel van de Marokkaanse jeugd (M/V).
Blijkbaar wil het maar niet tot de Marokkaanse gemeenschap doordringen dat zij toch echt ook zélf krachtige actie moet ondernemen tegen dit soort excessen, want aan het toenemend aantal zetels van meneer Wilders valt af te lezen dat Marokkanen in Nederland op z'n minst een ernstig imagoprobleem hebben.
Opsporing Verzocht
Dat imagoprobleem bestaat er vooral uit, dat een relatief kleine groep criminele en/of onaangepaste jongens op een uiterst negatieve manier het beeld van de totale Marokkaanse gemeenschap bepaalt. Ze voeren met ruime voorsprong de criminaliteitsstatistieken aan, vullen voor ruim de helft de inhoud van het programma Opsporing Verzocht, molesteren camaraploegen, provoceren de brave burger met irritant gedrag en terroriseren bepaalde wijken en buurten.
Dat de rest van de gemeenschap -de overgrote meerderheid- gewoon bestaat uit brave burgers valt blijkbaar buiten gezichtsveld van de gemiddelde PVV-aanhanger. Die verheugt zich al op de krachtdadige 'oplossingen' van Wilders, die doorgaans één ding gemeen hebben: ze zijn in strijd met de (grond)wet en/of internationale verdragen. Ook zijn ze generaliserend en ze treffen daardoor een grote groep onschuldigen. Maar in een democratie staat het natuurlijk iedereen vrij om daar in te trappen.

Zondebok
In tijden van crisis kan dit soort opvattingen riskant zijn. Wanneer een depressie de mensen echt hard gaat treffen is er al snel behoefte aan een zondebok. Dan komen de knokploegen met hun knuppels en ploertendoders inderdaad tevoorschijn, opgehitst door bepaalde media en politici. Wie goed heeft opgelet bij de geschiedenisles herkent wellicht al wat signalen. Hoewel het tegenwoordig als ongepast wordt beschouwd om parallellen te trekken met ontwikkelingen in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, doen we er volgens mij toch verstandig aan om ons af en toe eens voor te stellen hoe het zou zijn om in een maatschappij te leven waarin knokploegen de dienst uitmaken. En wie de zondebok dan wordt ligt voor de hand.

Cursus
Misschien is het een idee om zowel criminele Marokkaanse jongetjes als al te enthousiaste Wilders-aanhangers eens verplicht naar een cursus 'Opkomst en ondergang van de Weimarrepubliek' te sturen. Als lesmateriaal kunnen we voor het gemak wel een hoofdstukje uit het mooie boek 'In Europa' van Geert Mak gebruiken. Daarin beschrijft hij indringend hoeveel terreur een volk gewoon in de straat kan produceren, uit ongenoegen, uit ontevredenheid, uit onverdraagzaamheid en onnadenkendheid. Wie weet wordt dan duidelijk dat het risico op herhaling niet valt uit te sluiten. Want zo zit de mens blijkbaar in elkaar. Niet voor niets hebben we talloze monumenten om ons te herinneren aan de fouten uit het verleden.

72 reacties op "Knokploegen"

Arnoud de Jong
Ik ben toch niet bereid om die parallel te trekken. Zeggen dat de huidige toestanden lijken op die van de Weimarrepubliek, is hetzelfde als zeggen dat de Sharia eraan zit te komen.

Allebei veel te overdreven lijkt me.

Dat er misschien nog een keer daadwerkelijk de vlam in de pan slaat, dat kan ik me nog wel voorstellen. Maar eenzijdige knokploegen die terreur uitvoeren? Dat is allemaal wel heel overtrokken.
Bram
-2-  Bram:
Tja, ook Arnoud is ten prooi gevallen aan de crisis verhalen en dat deze te vergelijken zouden zijn met situaties uit het verleden. Jammer. Ik hoop dat Amsterdam Centraal zich niet al te veel laat leiden door misschien wel Geen Stijl effecten.
Arnoud de Jong
Ik zeg ook helemaal niet dat het al zover is. Niet te vluchtig lezen dus. ;-)
Maar je ziet wel al een aantal mechanismen optreden die gigantisch uit de hand kunnen lopen als je er niet alert op bent. Het probleem is dat er onder de bevolking over het algemeen weinig kennis bestaat over hoe het in het verleden is misgegaan. En dan doel ik niet op WOII, maar al in de decennia daarvóór.
John
-4-  John:
Nederlanders zijn niet zo solidair dat ze voor elkaar op komen. Die knokploegen komen er dus niet, alleen in de hersenspinsels van links.

De echte fascisten zijn al onder ons, maken ons land kapot en de linkse achterban houdt ze een hand boven het hoofd terwijl ze iedereen die kritiek uit verdemoniseren.

De dood van Pim en Theo was ze niet radicaal genoeg, de beperkingen van de vrijheid van meningsuiting, het gesis, de diefstallen, autobranden, haatleuzen tijdens anti-Israël demo's, homo-haat, vrouwenonderdrukking, de gewelddadige busovervallen en dagelijkse steekpartijen blijkbaar ook niet.

Het aantal slachtoffers van deze zogenaamd onbegrepen bevolkingsgroep groeit, en daar haalt de PVV hun aanhang vandaan.

Slecht gedrag belonen helpt niet. Rapclubjes en clubhuisjes helpen ook niet.

Links lost dit probleem niet op met hun ontkenning en de schuld doorschuiven zoals ze de afgelopen 30 jaar hebben gedaan.

Gandhi zei ooit: “Eerst negeren ze je, dan lachen ze om je, dan vechten ze tegen je en dan win je.”

Links wordt blijkbaar wanhopig. Ze negeren niet meer, en ze lachen niet meer.
Rick
-5-  Rick:
Als ik dit soort walgelijke vergelijkingen lees krijg ik acuut de neiging om ook maar op die mafketel van een Wilders te stemmen.

Het ontkennen van de ernst van de situatie, de destructieve invloed van de meerderheid (jawel, niet alleen het kleine groepje criminele jongeren) van de Marokkaanse medelanders lijkt mij vele malen schadelijker dan het gebral van Wilders.

Voor de duidelijkheid, ik heb totaal geen probleem met moslims (althans niet meer dan met gristenen), van mij mag half Nederland vol moskeeen staan.

Maar de Marokaanse gemeenschap in Nederland is niet zomaar zondebok, ze krijgen dan ook zelfs van Wilders c.s. niet de schuld van ongerelateerde zaken als de economische crisis. We zijn in NL gelukkig allang het stadium voorbij dat er geroepen wordt dat “buitenlanders” onze baantjes inpikken. Natuurlijk zit er een flink scheutje xenofobie in de mix, maar elke vergelijking met willekeurig gekozen zondebokken uit het verleden loopt volledig mank.

Het zijn niet de Wilders-aanhangers die dagelijks de terreur op straat uitoefenen.

Er is een reeel probleem met een grote groep die (helaas met de koran in de hand, maar dat soor boeken worden wel vaker als excuus gebruikt) de Nederlandse maatschappij, en Nederlandse waarden die van links tot rechts, progressief tot conservatief, christelijk tot atheistisch gedeeld worden systematisch ondermijnen, maar er tegelijkertijd grof misbruik van maken. De “kutmarokaantjes” zijn daar slechts de meest extreme uiting van, maar de achterliggende gedachte is precies hetzelfde. Ze hebben alleen niet allemaal het lef om een vrouw in haar gezicht voor hoer uit te maken.

Dat bagetelliseren tot “excessen” en een “imagoprobleem” is precies waarom Wilders zoveel aanhang krijgt.
John
-6-  John:
Saillant detail:
Gandhi verloor na zijn onafhankelijkheidsstrijd ook half India aan de Moslims; het huidige Pakistan.
Vinus
-7-  Vinus:
Als de Nederlander het niet meer weet en het te heet onder zijn voeten wordt is er gelukkig altijd nog de Tweede Wereldoorlog om van stal te halen. Dat is toch wel het grootste zwaktebod van het verhaal. Wat er nu gebeurt heeft niets, ik herhaal: HELEMAAL NIETS met die oorlog of met de jaren twintig of dertig te maken. Het is een op hol geslagen fantasie waar geen enkel steekhoudend argument wordt aangevoerd om de fantasie werkelijkheid te laten worden. Of is het weer een ironisch stukje?

Tweede zwaktebod is om de Marokkaanse gemeenschap verantworodelijk te stellen voor het niet ingrijpen ten aanzien van de zogenaamde excessen. Ofwel het gedrag van een stelletje rotjongens. Wat dat zijn het, rotjongens; als het gaat om sissen, roepen, et cetera. De fout die gemaakt wordt is om te denken dat DE Marokkaanse gemeenschap bestaat. Die bestaat net zo min als de Nederlandse gemeenschap. Je roept ook niet de Nederlandse gemeenschap tot de orde omdat er een aantal de pil weigert te slikken, geen polioprikken wil nemen, de televisie verbiedt en blijvend in klederdracht loopt. De enige gemeenschap die ik ken is die tussen man en vrouw.

Ik ken dezelfde gemeenschap reactie op ongewenst gedrag binnen de eveneens niet bestaande homogemeenschap. Daar roepen ieder jaar weer keurige jongens de homogemeenschap tot de orde omdat een gros nichten graag een maal per jaar in een zilveren slipje op een boot door de grachten vaart. Die laatstgenoemde ziet dat als het teken van vrijheid, de eerste ziet het als teken van hedonisme, en onaangepast gedrag. Wie heeft er nu gelijk? En wie is de homogemeenschap?

En wat dan nog, als de veronderstelde Marokkaanse gemeenschap er iets van zegt? Gaan die rotjongens zich dan anders gedragen? Is het dan uit met het gesis?
John
-8-  John:
Hoi Vinus, je bent nog in de ontkenningsfase. Wacht maar tot jij of een van je dierbaren zelf in aanraking komt met de door jou ontkende gemeenschap. Dan ben je in 1 klap klaarwakker.
Rick
-9-  Rick:
Zomaar even een gedachte:

Ik ben “links”. Ik vind mensen als John een beetje eng. Maar tegelijkertijd kan ik niet ontkennen dat 'ie grotendeels gelijk heeft.

John, zou je de nuance kunnen maken tussen “links” en “de corrupte machtsblokken die ooit als linkse partijen zijn begonnen”?

Zou erg fijn zijn. Komen we er misschien samen uit zonder griezels als Wilders enerzijds en griezels die mensen op slinkse wijze voor nazi uitmaken anderzijds.

Die laatsen zijn namelijk helemaal niet “links”. Echte linkse mensen willen namelijk een betere maatschappij, niet een maatschappij waar de schijn wordt opgehouden door iedereen die wijst op wat er mis is de mond te snoeren en voor fascist uit te maken. Als er iets is waar bij een vergelijking met de (redelijk recente) geschiedenis wel op z'n plaats is is het dat wel.
Arnoud de Jong
John heeft helemaal niet 'grotendeels' gelijk, want hij kan al niet eens goed lezen wat er staat.
Er staat keurig opgesomd wat de problemen met groepen Marokkaanse jongeren zijn.
Maar er staat eveneens opgesomd wat de standaardreflex van sommigen uit het extreme rechtse kamp is. Daar wil de PVV natuurlijk niet toe behoren, maar het is wel zo.

En natuurlijk altijd weer 'links' de schuld geven van de problemen, terwijl links hier nog nooit alleen aan de macht is geweest, altijd in combinatie met VVD, CDA en/of D66. Als ze al in de regering zaten, want de meest constante factor in de regeringen was toch altijd het CDA. Het zou toch meer voor de hand liggen om die partij overal de schuld van te geven.
Ook weer een voorbeeld van het zondebok-denken dus.

Vinus leest eveneens niet goed, want er staat expliciet dat de Marokkaanse gemeenschap ook (!) actie moeten ondernemen. Het woord 'verantwoordelijkheid' heb ik niet gebruikt.
Daarna raakt hij helemáál het spoor bijster met de opmerking dat WOII weer van stal wordt gehaald. Er wordt alleen gesproken over de risico's die grote maatschappelijke onvrede (versterkt door een diepe depressie) kan opleveren. En voor wie zich daar niets bij kan voorstellen wordt het voorbeeld van de Weimarrepubliek gegeven.
Tegenwoordig kunnen wij ons namelijk moeilijk voorstellen wat een massahysterie teweeg kan brengen. Het kan heel verhelderend zijn om daar eens wat over te lezen en niet op voorhand mijn opmerkingen daarover af te doen als onzin.
Immers, krakersrellen en voetbalveldslagen richten zich tegen het gezag en tegen de overheid. Maar wat nu als het zich zou richten tegen een bepaalde groep?

In 1970 nam een groep mariniers het recht in eigen hand door het 'langharig tuig' van de Dam te slaan. Wat nu als een bepaalde groep het in zijn hoofd haalt om dat ook met lastige Marokkaanse jongetjes te doen? En dat dit vervolgens snel mode wordt?
Wie zit hier nu in de 'ontkenningsfase'?
Als je iets een 'zwaktebod' noemt, doe dat dan op z'n minst met enige kennis van zaken.
John
-11-  John:
“Mensen zoals John”.

Je bedoeld mensen zoals ik die de zegeningen van de geïmporteerde en geforceerde multiculturele samenleving voornamelijk als vloek ervaren? Die worden inderdaad door links verketterd. Ik kom zelf namelijk uit een links milieu en merkte op gegeven moment dat kritiek op allochtonen (simpel door het feit dat het allochtonen zijn) in mijn omgeving onmogelijk was.
Christenen en welgestelde mensen daarentegen zijn altijd een gewild slachtoffer. Huichelachtigheid ten top.

Niet 'mensen zoals', maar juist de linkse gedachtengang helpt ons naar de ondergang.

Hoe lang laat jij je in een hoek drukken voor je zegt: “Ho, tot hier ga ik en niet verder?”
juriaan
-12-  juriaan:
“Canada in de greep geweld 3e generatie Nederlanders”.

"Nieuw-Zeeland zucht onder straat-terreur van zich niet aanpassende Hollanders.
Arnoud de Jong
@John:
Dat je niet links bent is inmiddels wel duidelijk, maar om 'links' de schuld te geven van alle ellende slaat nergens op. Je moet de feiten op een rij zetten en niet zomaar wat roepen, want dan worden het gewoon verdachtmakingen.

Feit is dat vanuit linkse kring inderdaad altijd is gepleit voor een tolerante en humane houding tegenover vreemdelingen.
Met de wijsheid achteraf kun je zeggen dat deze houding te ver is doorgeschoten.
Maar daar waren in het verleden ook een heleboel andere instanties, bestuurders en politici bij betrokken. Denk bijvoorbeeld aan een jarenlange slappe houding bij justitie.

Feit is ook dat die 'geïmporteerde multiculturele samenleving' van jou is geïmporteerd door rechts en niet door links (als je dan toch in dit soort termen wilt denken).
De eerste gastarbeiders van Turkse en Marokkaanse afkomst werden in de jaren zestig binnengehaald door grote bedrijven als Hoogovens. Toch niet bepaald een links bolwerk.

De tweede belangrijke bijdrage aan de 'multiculturele import' was de Verblijfswetgeving van 1980, waarin het recht op gezinshereniging werd vastgelegd.
Welke regering deed dat? Precies: het kabinet Van Agt I (CDA+VVD, 1977-1981).

Ziehier de oorzaak van de 'verkettering' die jij ervaart als mensen zoals jij zich niet verdiepen in de geschiedenis en de feiten en anderen gaan napraten.
John
-14-  John:
Aarnoud, verdiep je zelf eens in geschiedenis en google even 1683; het beleg van Wenen.

Dankzij de 'enge mensen' die met hand en tand het Westen hebben verdedigd hoef jij nu geen jurk en je vrouw geen tent te dragen.
Die strijd is nu weer gaande, alleen staat er geen leger soldaten maar een leger immigranten voor de grens.
Arnoud de Jong
Toe maar: het beleg van Wenen in 1683! En dan verwijt je mij dat ik de geschiedenis erbij haal?
John
-16-  John:
Ik verwijt jou dat niet, waar zeg ik dat dan? Je maakte trouwens een goed punt dat rechts mede schuldig is aan het huidige falende immigratiebeleid.

Maar rechts wil er nu wat aan doen en maakt zich hard voor de vrijheid van meningsuiting en tegen de verharding van criminele allochtonen en de massale kinderbijstandsfraude, terwijl links het probleem nog steeds glashard ontkent.
Arnoud de Jong
@John:
O sorry, dat was Vinus, ik haalde twee reacties door elkaar. Excuus!
En wat betreft de vrijheid van meningsuiting, de aanpak van criminaliteit en kinderbijstandsfraude ben ik het geheel met je eens. Dan zullen daar vast ook wel allochtonen tussen zitten. En links ontkent het probleem niet, maar kiest hooguit andere oplossingen. En stap nou maar eens af van dat links/rechts denken, want zo scherp liggen die grenzen niet meer tegenwoordig.
Rick
-18-  Rick:
Tja, daar gaan we dan weer met die kromme vergelijkingen.

Mariniers die zich op andersdenkenden afreageren is toch heel wat anders dan een volk dat zich weert door een groep die de samenleving terroriseert met geweld aan te pakken. Er komt namelijk een punt waarop dat laatste wel degelijk te rechtvaardigen is.

En als het systematisch bagetelliseren en ontkennen daarvan zoals Arnoud dat doet de boventoon blijft voeren ben ik bang dat het er op een gegeven moment wel van komt, met of zonder Wilders.

De Marokaanse gemeenschap minacht in overgrote meerderheid de Nederlandse cultuur. Die minachting hoor je zelfs bij brave, hardwerkende, prima Nederlands sprekende zoveelste generatie Nederlandse Marokanen terug. Die minachting wordt via de opvoeding en religie overgedragen aan de jeugd.

Dan kun je wel roepen dat de Marokaanse gemeenschap haar verantwoordelijk houden, maar boys will be boys, Nederlandse jongeren onderaan de maatschappelijk ladder waren ook nooit lievertjes. Dat er bepaalde grenzen ver overschreden worden is het directe gevolg van die minachting. Daar ligt het probleem. Ze vinden de rechtvaardiging voor hun gedrag in de waarden die ze meegekregen hebben.

Oftewel, een blonde Hollandse in een zomerjurkje is voor hun een hoer en een homo is vies en minderwaardig, en dan is het een opstandige puber aan z'n verstand peuteren dat je daaraan niet openlijk uiting mag geven slechts symptoombestrijding. En helemaal kansloos als ze weten dat pappa en mamma er eigenlijk net zo over denken.

En dat is typisch voor het soort “links” waaraan figuren zoals John zich zo ergeren: over de oorzaak mag niet worden gesproken, alleen over de symptomen.

Ik zal bij de volgende verkiezingen maar verstandig zijn en op D66 gaan stemmen, maar de verleiding om “fuck you” te roepen en het knopje PVV in te rammen wordt met de dag groter.
John
-19-  John:
D66 is ook niet zuiver. Pechtold wenst bijvoorbeeld dat PowNed uit het publieke bestel blijft. Staatspropaganda boven alles, en geen andere meningen SVP.

Als ik mijn vinger straks al van de PVV-knop zal kunnen afhalen denk ik dat ik 'm zodadelijk dwars door de stemcomputer heen druk. :)
Johan
-20-  Johan:
Ja, laten we allemaal overlopen naar de PVV. Of dat de oplossing zou zijn. Of moet dit dan ook als een signaal worden beschouwd. Liever niet, want dan zitten we de komende tig-jaar niet met een verantwoordelijk kabinet maar met een actiepartij die alsmaar signalen afgeeft en tot nu toe nog niets heeft gepresteerd. Kijk dat burgers soms met hun emotie stemmen en/of spreken is nog wel te rechtvaardigen, maar als de politiek hier ook aan mee gaat doen dan hebben we straks wel een heel lekker zooitje. Ik ben ook niet gelukkig met de vergelijking van WOII met de huidige crisis en dan ook nog de koppeling aan een bepaalde bevolkingsgroep. Ik kan de redenering niet helemaal volgen. Wat wel duidelijk is, is dat er bepaalde groepen in onze samenleving zijn die zich kennelijk niet prettig voelen in onze samenleving. Althans ze hebben maling aan normen en waarden. Ik denk dan, nou kom op jongens ga voor een half jaar naar het land van origine en kijk dan hoe het er daar aan toe gaat. Misschien dat het wat oplost.
Thijs Roes
-21-  Thijs Roes:
John: Enig gevoel voor humor ontbreekt je in deze blijkbaar. Ik vond het een redelijk goeie grap van Pechtold, die ideologisch waarschijnlijk ongeveer de laatste zou zijn die zo'n dissidente mening serieus zou willen verbieden.

Maargoed, terug ontopic misschien.
John
-22-  John:
In Amerika weten ze een vrijheidsstrijder als Wilders nog op waarde te schatten. In de recente geschiedenis heeft Nederland meer ervaring met capitulatie.
Waarschijnlijk mag Amerika ons over 50 jaar nogmaals komen redden, en dan blijkt iedereen achteraf weer al die tijd bij het ondergronds verzet te hebben gezeten. Wedden?

Thijs, mijn gevoel voor humor ligt meer in de lijn van Hans Teeuwen en wijlen Theo van Gogh.
John Zwart
-23-  John Zwart:
John, je bent een nieuwkomer hier blijkbaar, want ik zag je nog niet eerder. Wil je voortaan ook je naam aanvullen, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan? Ik reageer hier al een aantal jaren en de meeste mensen kennen mij als John. Ik zou het vervelend vinden als men ons met elkaar gaat verwarren...
John Zwart
-24-  John Zwart:
“de linkse achterband houdt de echte fascisten de hand boven het hoofd” - dit soort onzin zie ik niet graag met mijn naam verbonden, geen misverstanden svp.
John Zwart
-25-  John Zwart:
En Mahatma Ghandi misbruiken in reactionaire wartaal is ronduit beledigend
Arnoud de Jong
@Rick:
Mariniers die zich op andersdenkenden afreageren is toch heel wat anders dan een volk dat zich weert door een groep die de samenleving terroriseert met geweld aan te pakken. Er komt namelijk een punt waarop dat laatste wel degelijk te rechtvaardigen is.
Dit is nu precies het gevaar waarop ik in dit stuk probeer de aandacht te vestigen. Dit zijn toch uitermate ondoordachte opmerkingen? En dan noem jij jezelf links? Iemand die een betere maatschappij wil, zoals je zelf zegt? Ga dan toch maar even dat boek van Mak lezen, dan kun je zien tot wat voor 'betere maatschappij' dit soort denkbeelden heeft geleid in de vorige eeuw.
En die mariniers vormden een spontane knokploeg, niks meer en niks minder. Of je dat nu een kromme vergelijking vindt of niet.

@John:
Ja hoor, Wilders een verzetsstrijder! Een regelrechte belediging voor de echte verzetsstrijders. Wou jij verder nog serieus genomen worden of hoe zit dat?
John
-27-  John:
Wat doe jij met mijn naam? Ooit bedacht dat jij niet het alleenrecht hebt op een naam? Lijkt me sterk dat iemand ons zou verwarren aangezien ik overduidelijk een gast ben.

Hetzelfde geldt voor Gandhi. Heb je verder nog iets aan de discussie bij te dragen behalve haantjesgedrag en een neiging tot censuur?
John Zwart
-28-  John Zwart:
Kijk, daar toon je duidelijk dat je net zo onverdraagzaam bent als de kutmarokkaantjes. Ik ben John Zwart, jij bent in mijn ogen vanaf nu John Nobody.
John Zwart
-29-  John Zwart:
Maar ik ben wel blij dat je reageert want nu is het iedereen duidelijk dat ik zeker niet geloof in het verband tussen de moorse veroveringsoorlog in de 17e eeuw en het vervelingsvandalisme van de kutmarokkaantjes.
John
-30-  John:
Ga d'r maar aan staan. Weinig mensen durven onder doodsbedreiging voor hun mening te staan zoals ome Geert.
Zeker na het voorbeeld van Pim en Theo, die nooit zo hadden mogen eindigen en waar onze samenleving nog steeds het liefst over zwijgt alsof het nooit gebeurt is en geen discussie behoeft. Laten we dat losse zand in godsnaam bij mekaar houden, nietwaar?

En dat terwijl we WEL decennia lang werden herinnert aan de dood van Kerwin Duinmeijer in 1983. “Mes-steek-pijn.” Ja, da's anno 2009 inmiddels bijna dagelijkse kost Frank. Schrijf je nu nog eens een nummer?

Voor wat betreft knokploegen, ik heb meer vertrouwen in de Nederlandse rechtsstaat dan terugvallen naar de middeleeuwen. Dat moet ook wel, anders heeft de vijfde colonne in zekere zin al half gewonnen. En ik geloof in democratie. Vandaar dat ik voor wat mijzelf betreft mijn stemrecht zal uitoefenen en blijf staan voor het vrije woord.
Michiel
-31-  Michiel:
Jeetje waar is mijn vertrouwde Amsterdam Centraal gebleven?
John Zwart
-32-  John Zwart:
Off-topic John!
“Ome Geert” is dan toch niet jouw held, want hij gelooft niet in de democratie. Hij loopt de tweede kamer uit, omdat de publiciteit hem méér oplevert dan de discussies. En dat alleen maar om een oerstomme opmerking van van Geel. Het Nederlandse panorama zit iets anders in elkaar dan “linkse kerk” ter ener zijde en “vrijheidsstrijders” aan de andere kant. Ik zie nog steeds nuances en raak geïrriteerd bij zulke veralgemenisering. Het CDA heeft van oudsher regenteske trekjes en daar mogen we zeker kritisch naar kijken, zonder gelijk als aanhangers van “de linkse kerk” te worden uitgescholden. Uitgescholden ja, want die klank heeft deze afgesleten “grap” allang gekregen. In elk geval kiest links in de kamer voor de polemiek en niet voor de publiciteit zoals “ome Geert”. Als “ome Geert” bij de komende verkiezingen inderdaad een grote partij zal worden zal het toch voornamelijk op met opportunisme voeden van onderbuikgevoelens zijn. Daar mogen we dan het CDA voor danken die er alles aan doet om deze ontwikkeling te bevorderen. En de PvdA? Tja, het CDA en de VVD hebben altijd graag bijwagentjes gehad. Ze zitten in dezelfde positie als waar destijds D66 is ingetrapt, toen ze ook zo graag wilden meeregeren.
John Zwart
-33-  John Zwart:
@Michiel - allochtonen uit 'de mooie stad achter de duini' proberen het hier over te nemen. Zullen we een 'Mokum-paspoort' invoeren?
Thijs Roes
-34-  Thijs Roes:
“Jeetje waar is mijn vertrouwde Amsterdam Centraal gebleven?”

No worries Michiel! Ik tik snel weer iets over loszittende stoeptegels en scheefhangende bloemetjes! ;) (Serieus... Dat ga ik binnenkort een keer doen denk ik...)
John
-35-  John:
Ik kwam hier alleen maar eventjes rondneuzen en stond open voor nieuwe ideeen met goed onderbouwde argumenten zonder persoonlijke aanvallen, maar heb het nu wel gezien. Evenals ome Geert stap ik nu op. Arnoud, Thijs, Michiel en de rest; Nog een prettige voortzetting.

He John Zwart, hier heb je je naam weer terug. Kun je weer fijn in jezelf kletsen.
esther
-36-  esther:
Ik weet nog dat ik als bijna twee meter lange blonde tiener overal in Rome ge-pssjt-psssjt werd. Het zal wel iets mediterraans zijn. Toen ik in A'dam-Oost woonde gebeurde het ook vaak, maar in Bos en Lommer eigenlijk nooit. Zou het misschien gewoon langzaam uitsterven?
Uitgescholden worden lijkt me in bepaalde situaties heel vervelend en bedreigend, maar is echt niet voorbehouden aan 'Marokkaantjes'. Moet je op een gemiddelde stapnacht hier in Drenthe eens in de grote steden gaan kijken. Wat daar aan taal en gedrag vertoond wordt is 1000x erger.
Johan Sterk
-37-  Johan Sterk:
Je begin het een beetje te begrijpen maar je wijst de schuld nog teveel aan Wilders toe. Het enige middel om een knokploegen-situatie te vermijden is het geweldsmonopolie van de overheid te herstellen. Dat is precies waar de PVV voor pleit. Als de overheid, uit angst voor escalatie en een misplaatste idee van multiculturalisme en tolerantie, niet bereid is het geweld van Marokkaanse jongeren te beteugelen is een gewelddadige tegenreactie van autochtone burgers onvermijdelijk. Als het zover is, is het vele malen moeilijker om de maatschappelijke vrede te herstellen dan nu. In Kopenhagen is inmiddels de situatie inmiddels bereikt, ziek als de Denen zijn van de wereldwijde obscurantistische agressie van Moslims. Gek genoeg zie daarover in de Nederlandse media geen berichten. De Nederlandse bevolking is binnenkort ook niet meer bereid zich door kinderen van Islamitische immigranten te laten terroriseren.
Frank Buiter
-38-  Frank Buiter:
Het is wat onnozel om de huidige politiek/economische situatie met die van Duitsland tijdens de Weimar republiek te vergelijken. Het is volstrekt bizar de PVV met de toenmalige (Nationaal) Socialistische knokploegen te vergelijken. Een intellectuele luiheid die zelfs een journalist van een dorpskrantje zich niet zou moeten willen veroorloven. Wel verwacht ik dat de economische crisis, jeugdwerkloosheid en daarmee een golf van misdaad vanuit de onderklasse teweeg zal brengen. En ja, een groot deel van die onderklasse bestaat uit Marokkaanse Ghettoprinsjes die de kansen op onderwijs hebben laten liggen. Overigens heb ik Wilders nooit het woord ALLE Marokkanen horen gebruiken. Gek genoeg horen zijn tegenstanders dat woord voortdurend. Hallucinaties? Als hoog opgeleidde Wilders stemmer hoef ik echt niet naar een cursus om mijn inzicht in de maatschappelijke verhoudingen op peil te brengen. Ik vind de suggestie nogal beledigend. Ik zou zeggen duikt u zelf een in de boeken voor u wat roept. Lees een wat sociologie, de Chicago School kan ik u aanbevelen en Max Weber over vervreemding.
Arnoud de Jong
En waarom is dat dan wel 'onnozel', 'bizar' en 'intellectuele luiheid', meneer Frank Buiter? Het is natuurlijk wel makkelijk om allerlei negatieve kwalificaties op het verhaal te plakken, maar u komt niet met tegenargumenten.
Verder is de PVV nergens vergeleken met Nationaal Socialistische knokploegen.
Ik heb het alleen gehad over 'al te enthousiaste Wilders-aanhangers', niet over Wilders of de partij zelf.
Zoals ik in een eerdere reactie heb geschreven:
Er wordt alleen gesproken over de risico's die grote maatschappelijke onvrede (versterkt door een diepe depressie) kan opleveren. En voor wie zich daar niets bij kan voorstellen wordt het voorbeeld van de Weimarrepubliek gegeven.
Kortom, het is geen vergelijking, maar een illustratie van een sociaal mechanisme. De omstandigheden zullen altijd verschillen, maar het mechanisme is vrij consistent.
Zeker van iemand die naar eigen zeggen hoog is opgeleid zou ik toch mogen verwachten dat hij dergelijke nuances in mijn betoog weet op te pikken. Of is daar uit 'intellectuele luiheid' voor het gemak maar overheen gekeken?
crap
-40-  crap:
Vrijheid van meningsuiting en democratie is voor veel Moslims net zo ondenkbaar, als dat een in Kuwait woonachtige Nederlander zijn dochter vermoord om de eer van de familie te redden.
In tegenstelling tot wat velen ons doen willen geloven is niet elk mens gelijk. Normen en waarden verschillen sterk overal in de wereld. De ene cultuur is met ontwikkeling niet verder dan het verzorgen van de eerste levensbehoeften (eten, woning en kleding), terwijl anderen druk bezig zijn met de beleving van het leven. Voor die eerste groep zullen zaken als milieu en democratie dan ook niet op de agenda voorkomen.
Zolang iedereen in zijn eigen omgeving is, leveren deze verschillen geen problemen op, echter ga je al deze verschillende groepen bijeen zetten zoals in Nederland, gaat het zonder meer botsen.
De Christelijk-Joods-Islamitische cultuur van Ella Vogelaar, is er dan ook een die alleen op papier mogelijk is.
Rafiq
-41-  Rafiq:
@Esther: ben het eens met je relativering!
@Crap: normen en waarden zijn (deels) cultuurgebonden. Maar om nu te stellen dat verschillende culturen hierdoor niet samen kunnen leven is kort door de bocht.

Tja, ik word nu vast versleten als politiek correct en achterhaald. Want sinds Paars 2 is de tijdgeest immers: problemen onder een deel van een bevolkingsgroep gigantisch uitvergroten, vervolgens alle leden van die bevolkingsgroep verantwoordelijk stellen voor die problemen om ten slotte een paar simplistische oplossingen (lees: PVV) voor deze problemen te kunnen presenteren.

Ach ja, de tijd zal het leren...
Arnoud de Jong
“In Amerika weten ze een vrijheidsstrijder als Wilders nog op waarde te schatten.”

Blij dat iemand de perfecte samenleving er nog even bijsleept....!
Rick
-43-  Rick:
@Arnoud: Ik weet niet wat jij onder “links” verstaat, maar de gedachte dat je daar waar de overheid faalt het recht hebt jezelf en je naasten te verdedigen tegen geweld en intimidatie lijkt me niet gebonden aan enige politieke richting.

Maar het is weer een typische uiting van het soort “links” dat zoveel agressie oproept. Iemand is het niet met je eens is is dus niet echt “links”. En dus “fout”.

Als je toch graag naar historische precedenten verwijst... de rest kun je denk ik zelf wel invullen.
Arnoud de Jong
@Rick: wat een grappige kijk op de werkelijkheid! Die van mij is namelijk dat iedereen bij alles wat enigszins op overheidsfalen lijkt onmiddellijk op de 'linkse kerk' begint te spugen...!

@Rafiq: Volgens mij worden problemen niet uitvergroot maar nu eindelijk eens aan de oppervlakte gebracht. Dat heel veel incidenten in het verleden met de mantel der liefde is bedekt heeft alles te maken met de reflex van minder denkend Nederland om hele bevolkingsgroepen meteen maar op het schavot te zetten. Opmerkingen over Moslim-agressie spreken wat dat betreft voor zich. Zolang de ene helft van Nederland alleen maar kan denken in hij-en-wij en de andere helft vooral z'n best doet om een bestaand en goed lokaliseerbaar probleem te ontkennen of te downplayen kunnen we alleen maar hopen dat het hele integratievraagstuk in de loop van de volgende generaties vanzelf wegslijt...
Floris
-45-  Floris:
Wow...nooit gedacht dat ik geenstijl nog 's zou halen.

Knokploegen, nee bedankt. Het ging er mij om dat we met z'n allen niet zo bangig moeten wegkijken als iemand wordt lastig gevallen. Gewoon 'verbaal' iemand erop aanspreken. Liever dat je dat met een klap moet bekopen dan tot de zwijgende meerderheid te behoren.

Dat laatste geld wat mij betreft net zo zeer voor de opkomst van onze hoogblonde verlosser die de grondwet wil aanpassen om moslims tot tweederangs burgers te bombarderen. Veel te gevaarlijk om de ogen voor te sluiten.
Jaro
-46-  Jaro:
Ik zal wel verblind zijn door linkse kerken of zo, maar ik heb totaal geen moeite met Marokkanen. En mijn vriendin ook niet. En haar vriendinnen ook al niet. Mag ook wel eens gezegd worden. Ik ken er een hoop, als vrienden en als vage kennissen, en ook de zogenaamde rotjochies. Buiten het feit dat de samenleving verhard, en dus ook de jeugd die er in opgroeit, zie ik weinig verschil met de rottigheid die werd uitgehaald in de straat in West waar ik mijn jeugd heb doorgebracht. Ook in onze tijd gingen er auto's in de fik maar dat is ons (blanke kids) blijkbaar reeds vergeven. Wel hoor ik een hoop gekanker op Nederland uit Marokkaanse hoek, gepaard gaande met, ja echt, een soort respect voor onze (financiële) 'slimheid', ook als die in het nadeel van de spreker is, én het diepgewortelde besef dat we het hier met z'n allen moeten zien te rooien. Want ik heb nog nooit een Marokkaan iets horen zeggen in de trant van 'alle Nederlanders het land uit', iets dat Wilders' PVV ons graag wil doen geloven. Een beetje zoals er vroeger werd geroepen dat 'de Russen komen'. Het enige dreiging in Nederland is onze eigen paranoia.
Ondertussen zijn de politiek en sociaal getinte discussies onder voornoemde Marokkanen niet van de lucht, ook door amper geschoolde brommerboys, zonder dat er ooit iemand de sharia of de imam bijhaalt. Onlangs nog een gesprek tussen Marokkaanse jongeren en een oudere Joodse Amsterdammer mogen volgen. Niks aan de hand, iedereen beleefd en vriendelijk. Ik verzin dit niet, mensen, echt.
En dat gekanker op Nederland is ook het punt niet, dat doen wij nog veel erger. Dus dat hebben we al vast gemeen met ze. Dat hebben ze mooi van ons geleerd. Verder denk ik dat Marokkanen veel meer met ons (Amsterdammers) gemeen hebben dan, bijvoorbeeld, Turken. Marokkanen zijn individualistisch ingesteld, mondig en geloven niet meteen alles wat je zegt. Waar kennen we dat van? Maar goed, die ongebreidelde propaganda van de linkse kerk, he... ik zal het wel allemaal verkeerd beleven.
Wat een land leven we in. Ik kan bijna niet geloven dat mijn mening in deze de controversiële is, en dat de botte bijl gemeengoed is geworden. Vaak verpakt in dure taal, wat de schone schijn van beschaving moet ophouden. De tijd zal het leren, als we die ons gunnen.
Overigens, natuurlijk mag Arnoud de geschiedenis erbij halen. Hij mag Sinterklaas noemen als hij dat wil, en daar moet je geen moralistische bezwaren aan hangen, met woorden als 'walgelijk'. Zo wordt het vergelijken van het verleden met het heden, het pogen te leren van de geschiedenis dus, in de taboesfeer geduwd. We leven in een vrij land, toch, Pim en Theo-zeggers? Hoe heette het vrije woord toen ook alweer? O ja, 'geitenneuker'. Dan toch liever de Weimar Republiek.
Theo
-47-  Theo:
Jaro, behalve dat je schrijft dat Marokkanen kankeren op Nederland heb je dus ook niks positiefs te melden.

Geen normaal mens steekt auto's in de fik. Ik kan er niet bij dat je deze criminelen met droge ogen staat te verdedigen.

Zijn we collectief ons verstand verloren?
Arnoud de Jong
Exact, Jaro! Ik ben blij dat jouw enige inbreng in deze discussie zo genuanceerd is!
Arnoud de Jong
Sorry Jaro, ik bedoelde Theo. Naam bleef niet hangen...
John Zwart
-50-  John Zwart:
@ Jaro
Is dat geroep over “linkse kerk” dan nog steeds geen “botte bijl”?
Jaro
-51-  Jaro:
@ Theo:
Ik verdedig crimineel gedrag niet, ik relativeer het, o.a. door aan te geven dat er vroeger in Slotervaart ook een hoop rottigheid werd uitgehaald door Nederlandse kids, en dat daar eigenlijk geen aandacht aan werd geschonken, noch in de pers, noch in de buurt. Ik zeg niet dat dat goed is of zo, maar zo was het.
Over positieve dingen melden; de meeste Marokkanen die ik ken doen hetzelfde als Hollanders, namelijk centjes verdienen, kinderen grootbrengen en sporten op zaterdag. Heel burgerlijk allemaal.

@ John Zwart (familie van Greet, ex-directrice van het Cartesius Lyceum toevallig?; Botte kerk en linkse bijl dan maar? ;-)
Arnoud de Jong
@Jaro: Mevrouw Zwart! De stem des volks!! ;-)
yanny scutt
-53-  yanny scutt:
Thijs Roes,

Je haalt zoveel problematiek door elkaar dat het bijna niet meer te volgen is maar ik ga mijn best doen om een aantal antwoorden/suggesties aan te geven.

Het probleem -wat jij schetst- is natuurlijk; hoe verplaats je jezelf Mokum als je zelf niet in het bezit bent van een auto.

Daarvoor zou ik willen suggereren dat er in de eerste plaats een heel goed Openbaar-Vervoer moet zijn, maar die bestaat niet en daarom zijn de 'autolozen' nogal eens aangewezen op taxi-vervoer ( bij voorbeeld wanneer bus 19 eens per half uur s'avonds) weer eens niet komt aan rijden volgens het rooster maar er vervolgens wel een lege bus langs-'sjeest' met opschrift: sorry, geen dienst!..

Mijn ervaring met taxi-bedrijf TCA daarentegen is heel goed! Als je ze 10 minuten vantevoren belt vanuit de trein en afspreekt bij het Droogbak dan staan ze er ook, dus dat gedoe bij het centraal station hoef je niet mee te maken.

Voor toeristen is het wel heel vervelend om na hun treinreis geen behoorlijke taxi-dienst aan te treffen en daarom ben ik er helemaal voor om TCA die plek te gunnen. En wel om de heel simpele reden, dat de service van deze taxi-dienst al heel wat jaren voortreffelijk was -en is- en waar heel wat GVB medewerkers nog iets van kunnen leren!

(probeer maar eens een OV-chipkaart te bemachtigen...)

Mokum verdient gewoon een goed, snel en betrouwbaar openbaar vervoer-netwerk.

Dat zou eens een Rode Loper zijn!
rené
-54-  rené:
Fantastisch! Ik heb genoten! Goed, er valt altijd wel iets te zeggen omtrent dit onderwerp. Moraal: verander van binnen uit..
Arnoud de Jong
@Yanny:
Wie haalt hier nou de problematiek door elkaar? ;-)
RudiPensionado
-56-  RudiPensionado:
Door mensen te verwijten dat zij niets leerden van de geschiedenis of niet goed kunnen lezen etc. ben je net zo bezig als die hele linkse hap en heeft niets opgelost. Een bekend wethouder in Amsterdam heeft eens laten weten dat je in nota's niet kunt wonen. Prachtig dat er een brug naar hem werd vernoemd.
Ook las ik weer over een “relatief kleine groep” maar wat als je er daar 25 tegelijk van ontmoet? Gewoon doorgaan met relativeren? Nee dus. Keihard aanpakken en de ouders ook. Wat is er de afgelopen jaren nu aan de Diamantbuurt gedaan? Nada!!!!
En zo gaan wij door want die jongelui worden ouder en er komen weer nieuwe bij en ga zo maar door en dat is al jaren aan de gang en die links hap doet er, zoals gebruikelijk, weer nauwelijks of niets aan. Los hiervan is het te triest voor woorden dat deze lastpakken niet alleen gediscrmineerd worden maar ook zichzelf discrimineren door hun gedrag en belabberde taalgebruik. Hoe moeten deze lui ooi aan een fatsoenlijke baan komen? Gaat dus niet lukken en in deze tijden gaat het alleen maar moeilijker worden voor ze.
Hoe je het ook bekijkt, de ouders laten het vreselijk afweten en mogen dus meegestraft worden en op school zullen zowel die lastpakken als het onderwijzend personeel een tandje moeten bijzetten. Het onderwijzend personeel heeft dan wel veel steun nodig want wij weten hoe ze kunnen reageren en ook hier moeten wij keihard tegen optreden want je hand opsteken naar aan leerkracht mag alleen als je wat in de klas wilt zeggen en verder blijf je van ze af!!
NO MERCY
anton
-57-  anton:
Wilders omschrijft zijn fracties (2e kamer en EP) als knokploegen. Hij is zeer bedreven in het aantrekken van kiezers en dit is verkiezingsstrategie. Voor wie zou de term “knokploeg” bedoeld zijn? Juist, voor de extreem-rechtse kiezer. Wilders en zijn aanhangers moeten dan achteraf niet zeuren dat ze in die hoek worden gezet.

De PVV gebruikt het wangedrag van Marokkaanse jongeren als excuus om een hetze tegen Marokkanen te voeren. Zo klaagt hij vooral over Marokkaanse voetbal “supporters”, terwijl de autochtone “supporters” toch ook voor veel problemen en kosten zorgen.

De oplossingen die Wilders voorstelt zijn veelal volstrekt onuitvoerbaar in een moderne rechtsstaat. Die zou eerst ontmanteld moeten worden, waarmee we weer uitgekomen zijn bij de agenda van extreem-rechts.

Het is niet “links” om tegen de PVV te zijn. Er zijn goede, objectieve redenen voor, tenzij je zelf extreem-rechts bent.
Theo (nog niet dood)
-58-  Theo (nog niet dood):
anton, Pim en ik zijn al dood. Is je bloedlust nog niet gestilt?
Arnoud de Jong
“Thijs Roes,
Je haalt zoveel problematiek door elkaar dat het bijna niet meer te volgen is.

Het probleem -wat jij schetst- is ..etc.”

Ik snap absoluut niet waar je het over hebt...? Ik heb daar nooit een artikel over geschreven, laat staan dat ik er hier over ben begonnen...
RudiPensionado
-60-  RudiPensionado:
Even on-topic.
Is het al opgelost of gaan we nog even verder met veel off-topic gezever?
Theo (nog niet dood)
-61-  Theo (nog niet dood):
RudiP, het is opgelost.
De PVV wint de verkiezingen en het land is gered. Einde verhaal.
Dick
-62-  Dick:
Arnoud de Jong heeft het over PVV dat die extreem rechts zou zijn ... net als met zijn eigen verhaaltje, LEER LEZEN EN LUISTEREN ... Dat de PVV rechts is klopt, maar niet extreem rechts ... de PVV wenst alleen maar dat allochtonen die zich hier misdragen en niet willen integreren gewoon weg moeten, de allochtonen die zich normaal gedragen en WEL integreren mogen blijven!!! Je hebt de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt!!!
sanne
-63-  sanne:
Ach, laat ik ook nog even een duit in het zakje doen:

@Dick
Waarom sturen we niet meteen iedereen weg die zich misdraagt?
Opgeruimd staat netjes.

:-)
Dick
-64-  Dick:
simpele reaktie sanne ... zegt genoeg!
JPB
-65-  JPB:
Ja , ik denk dat het probleem nog steeds wordt onderschat en nu ongeveer deel uitmaakt van de verbasterde Nederlandse Cultuur.

En hier word gesproken over dat 50% van het programma wordt bezet door de buitenlandse medemens. Maar laat dit nu 83% zijn na klein onderzoek van de afgelopen 25 uitzendingen.

En hoe lang lopen we nu al niet te leuren met dit probleem heeft er nog iemand geloof in het feit dat hier een passende oplossing voor komt.

Ik zelf denk dat vele politicus het met Wilders eens zijn maar dat niemand de ballen heeft zich daar over uit te laten!!!!

Zou ik zelf Wilders stemmen..... geen idee, vind het misschien niet gepast als CDA stemmer. Maar misschien moeten we toch zijn aanpak wat serieuzer gaan nemen.
Theo
-66-  Theo:
Welke aanpak? Wilders biedt geen oplossingen.
Dick
-67-  Dick:
wil je een probleem oplossen zal je die eerst moeten analiseren ... Wilders zegt wat menig Nederlander denkt, de rest van Den Haag doet HELEMAAL NIETS!
henk
-68-  henk:
@Theo
Wilders biedt (voor zover ik kan zien) inderdaad geen oplossingen. Ik zou persoonlijk ook niet op hem stemmen, maar dat is ook meer omdat ie over andere zaken (dingen die niet over Marokkanen gaan) eigenlijk allemaal wat slap in de ruimte loopt te swetsen.

Ik moet Dick echter wel gelijk geven.

Wilders zegt idd wat menig Nederland denkt. Dingen die als je ze zegt Groenlink meteen gaat lopen te “sissen” dat je het niet mag zeggen. Dat je dan discrimineerd. Dat je racist bent. Maakt niet uit of die Marokkaan bij jou in de portiek plast en je uitscheld voor 'stom kaaskop'. Als -jij- als Nederlander zegt dat een Marokkaan bij jou in de portiek plast en je uitscheld voor 'stom kaapkop', dan ben -jij- de racists en dan ben -jij- degene die bestreden moet worden.

In zekere zin lijkt dat wat op meisjes die verkracht worden in sommige landen. Niet de verkrachter is dan de schuldige, maar het meisje, want die had maar niet daar moeten lopen of die had misschien maar simpelweg niet moeten bestaan ofzo???

Misschien een beetje gek, maar nu blijkt dat Nederlanders het eigenlijk helemaal niet zo leuk vinden om telkens beschuldigd te worden van discriminatie terwijl ze zelf eigenlijk het slachtoffer zijn.

Ik vind nog steeds dat Wilders geen goede en concrete oplossingen biedt, maar het is nou eenmaal een feit dat dit een topic is dat nogal speelt onder de gedachten van Nederlanders. Wilders benoemt het, andere partijen bestempelen het hebben van deze gedachten al als misdaad.
Theo
-69-  Theo:
Dat u zichzelf vergelijkt met een verkracht meisje is tegelijk grappig en schandalig.

Over slachtofferrol gesproken.
John Zwart
-70-  John Zwart:
Opeens zie ik dat dit oude item weer naar boven wordt gehaald. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met naderende verkiezingen. Ik kan haast niet geloven dat de voorspellingen over een enorme zege van de PVV in Amsterdam werkelijkheid gaat worden. Nu ik de moeite heb genomen om alle reacties - onder een toch behoorlijk genuanceerd stuk - opnieuw te lezen ben ik toch ongerust geworden. Wat het nieuwe politieke landschap gaat worden bij een grote rol van bestuurlijke aanhang die door Geert Wilders persoonlijk is gekeurd en goedgekeurd kan ik me absoluut geen beeld vormen. Amsterdam is vaak ontevreden over haar bestuurders, dat dit verbeteren zal bij deelname van meer Wilders-Verdonk type mensen, daarover koester ik geen illusies.
Ik hoop dat al die uitslag voorspellingen evenveel gebakken lucht inhouden als de bedrijven van Nina en Dirk bleken te bevatten, dat het stemrecht toch vooral intelligent wordt gebruikt door de gemiddelde Amsterdammer. Misschien blijken de waarschuwingen van Arnoud de Jong dan (voorlopig) prematuur. Dat hoop ik, en ik denk van Arnoud ook.
henk
-71-  henk:
@Theo

Ik vergelijk me zelf nergens mee, ik meldt slechts wat ik merk dat er zoal leeft. Misschien ben ik zelf wel een Marokkaan, weet jij veel? (en nee, niet op ingaan, ik ben idd geen Marokkaan)

Daarnaast, het gaat niet om het verkrachte meisje zelf. Ik snap dat het moeilijk voor je is om begrijpend te lezen, maar ik vergeleek het concept van “slachtoffer krijgt schuld”, niet “ernst van misdaad”.

Voor hetzelfde geld had ik een vergelijking gemaakt van een inbreker die door een bewonder wordt geslagen, en dat dan die inbreker de bewoner aanklaagt voor mishandeling. Zelfde kromme vergelijking.

Had ik die vergelijking gemaakt, dan had je Theo niet gehoord natuurlijk. Want Theo schiet alleen in de verdediging als de politieke correctheid in het geding is. Tenzij de inbreker in kwestie natuurlijk Marokkaans was, of heel misschien Surinaams. Dan was Theo natuurlijk wel voor de inbreker opgekomen. Dan was het racisme en sloeg de bewoner alleen maar die Marokkaan omdat het een Marokkaan was? Toch Theo?

Toen met die 2 Marokkaanse crimineeltjes op de scooter een paar jaar terug achter de wibautstraat. Jij liep vast en zeker mee met de daarop volgende mars he? Hoe durft men achter z'n eigen bezit aan te gaan. Alleen veel het een beetje tegen opeens toen bleek dat de 'dader' geen blanke vrouw was, waar jij zo op had gehoopt. Een surinaamse tegen marokkanen... voor wie moet je nu zijn om je politieke correcte overtuiging optimaal naar buiten te dragen. Je hebt het er ongetwijfeld nu nog moeilijk mee...
Theo
-72-  Theo:
Het aantal Nederlandse jongeren van Marokkaanse afkomst met gedragsproblemen kun je op één hand tellen.

Eigenlijk niet vreemd dat ze zich afkeren van een samenleving die ze als crimineel behandelt.

Zoals een groot man ooit zei: “Laten we blij zijn met elkaar.”

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.