Home > > Tot je knieën in het huisvuil

Tot je knieën in het huisvuil

Oud-WestMet een batterij aan informatienummers, meldpunten, spreekuren en mogelijkheden om je klachten kenbaar te maken, zou men verwachten serieus genomen te worden bij het indienen van een zeer serieuze klacht.
Ik woon nu zo'n 12 jaar in Oud-West. In die jaren heb ik deze wijk langzaam maar zeker tot een prachtige, zelfs statige wijk zien worden. De afgelopen weken, maanden al, ben ik keer op keer geshockeerd en verbaasd bij het zien van al dat vuil dat kniehoog op de hoeken van alle straten ligt opgestapeld.

Als dieptepunt is er de open vuilniszak vlak voor onze voordeur. Omdat milieudiensten onbereikbaar bleken, heb ik de vuilniszak zelf op willen ruimen. Tot ik op een gebruikte spuit in de zak stuitte. Een geluk bij een ongeluk eigenlijk want alleen daardoor kon ik met mijn klacht terecht bij de politie. De wijkagent die mij na de melding terugbelde, durfde nog te opperen dat ik met een boterhamzakje om mijn hand de spuit er best zelf uit kon halen. Pas toen ik aangaf dergelijke risico's niet aan te gaan, werd de politie ingeschakeld.

Een motoragent heeft met zijn dikke leren handschoenen de spuit verwijderd en beaamde dat het onverstandig is dit zelf te doen. Voor verdere hulp gaf hij aan de milieudienst te bellen. Dat hadden we uiteraard al gedaan, maar op zaterdag heeft dat geen enkele zin. De agent heeft daarop zelf een melding gemaakt en kort daarna kwam een vrachtwagen de vuilniszak halen. Helaas werd de enorme berg met kersbomen, afval, vuurwerk, glas, junkfood, etcetera, die aan de andere zijde van de vrachtwagen lag, met gelaten voor wat het was.

Een tragisch voorval dat helaas niet op zichzelf staat. Alleen als er een met bloed gevulde spuit op straat ligt komt men, weifelend, in actie. Terwijl Oud-West langzaam dichtslibt, ziet de gemeente lijdzaam toe. Wagens van de milieudienst rijden door de wijk. En daar blijft het bij. Straten worden geveegd, de afvalbergen met rust gelaten om verder aan te kunnen groeien.

Werkelijk schandalig. Zeker als je dit afzet tegen afvalheffingen/reinigingsbelastingen die wijkbewoners betalen, is dit niet met een strak gezicht uit te leggen.

Voor informatie en klachten over het afval in Oud-West kunt u terecht op de website van het stadsdeel.


25 reacties op "Tot je knieën in het huisvuil"

WK
-1-  WK:
Met een batterij aan informatienummers, meldpunten, spreekuren en mogelijkheden om je klachten kenbaar te maken, zou men verwachten serieus genomen te worden bij het indienen van een zeer serieuze klacht.

Misverstand.
Een meldpunt dient om de klager stoom af te laten blazen.
U wordt evenwel serieus genómen.

Stadsdeel (en OW is echt niet het enige):
De enige manier om van zo'n slechte naam af te komen is: Handelend optreden - en als het kan: op eigen initiatief.
RudiPensionado
-2-  RudiPensionado:
Zo lang de gemeente niet, zoals in de omliggende gemeenten, per bewonder een rolcontainer beschikbaar stelt, zal het een zooitje blijven. Alleen containers legen en los vuil niet meer ophalen, tenzij afgesproken. Waarom lukt dit elders wel? De gemeente schept zelf verwarring. Kijk bv eens op het Damrak. De ondernemers bieden daar veel hun afval aan in rolcontainers en toch ligt het iedere dag vol met los vuil zoals dozen en vuilniszakken. Het is simpel. Heb je teveel afval, dan betaal je meer om het weg te laten halen of je brengt het zelf even weg.
Is dit nu zo moeilijk?
els
-3-  els:
..Het is heel simpel: De bewoners van deze wijk, het interesseert ze geen zak...je kunt 1001 regeltjes bedenken, maar als niemand zich ook maar iets aantrekt van de 'richtlijnen' dan kun je wel stoppen, het is de mentaliteit van deze mensen, je ziet het ook als je zelf op straat loopt, alles wordt gewoon op straat geflikkerd. Wat een ARMOEDE.
Guus
-4-  Guus:
Onder de topic over de stadsdelenreductie heb ik ook geschreven over de troep rond de vuilcontainers, de zinloosheid van de maatregel van de afgetreden Oud West-wethouder ing Werner Toonk van ¤ 50,-- wanneer men zijn afval nààst de container zet. Zinloos wanneer men niet controleert, niet de pakkans aanmerkelijk vergroot. O.m. in cafetaria`s en zelfbedieningsrestaurants is te merken dat de meeste mensen het beduidend gemakkelijker vinden om te klagen over troep dan hun eigen rotzooi op te ruimen. Het aloude 'Laat niet als dank...' is bij steeds minder mensen bekend. Spreek mensen er -niet- op aan als zij iets op straat gooien want op zijn minst krijgt men een serie verwensingen naar het hoofd, ook de opmerkingen dat men er belasting voor betaalt. A) Zouden mensen zelf dat soort werk willen doen? B) Al gerealiseerd dat als niemand meer rotzooi op straat gooit de gemeentereinigingstarieven fors omlaag zouden kunnen? Volgens mij zijn de oplossingen:
1) Minder stadsdelen zodat de diverse reinigingpolitiekorpsen in een groter gebied kunnen optreden.
2) Een betere en langere bereikbaarheid, ook 's avonds en tijdens de weekends, van al die diensten.
3) Daadkrachtiger optredens. Dus niet dreigen met ¤ 50,-- maar daadwerkelijke rechercering. Bij recidieve een oplopende boete. Mensen die de kans lopen om ¤ 250,-- voor een nààst de container gezette zak te moeten betalen bedenken zich wel.
geinig meisje
-5-  geinig meisje:
Goh, laat ik net gebladerd hebben in de Amsterdam.nl en gezien hebben dat je in West de meeste afvalstoffen heffing betaalt... In ZO was het altijd het hoogste, oorzaak de flatgebouwen, waar alles vanaf gekieperd werd, tv's, bankstellen en de hele duvelse ouwemoer werd over het balkon geknikkerd, met gevaar voor eigen leven! (wist je dat daar de pampers in de bomen groeien?) Daar wordt nu 7 dagen per week vuil opgehaald. ZO is wel een goeie tweede op die lijst (0,47 euro minder!). Misschien kunnen ze daar in West nog wat van leren! Het wordt tijd dat die stadsdelen opgeheven worden, kosten alleen maar geld, dat blijkt maar weer eens overduidelijk
appeltje
-6-  appeltje:
lijkt Amsterdam Noord wel
Jochem Floor
-7-  Jochem Floor:
@ Tessa Bouw: ik woon in Oud-West, maar herken dit niet. Waar spelen zich deze taferelen af?
Henk
-8-  Henk:
@jochem; Als voorbeeld: Hoek Schimmelstraat Douwes Dekkerstraat, daar ligt van dinsdag een kuub vuil van een verhuizing. dat was 2 kuub maar de bruikbare spullen zijn nu bij Barry's Bazaar te koop vermoed ik zo. Maar je mag ook even kijken op het Bellamyplein hoek Agetha Dekenstraat of op de ten Cate straat hoek Bellamystraat

Overigens kan ik het verhaal beamen over nutteloze meldingen. Op de eerste genoemde hoek worden regelmatig volledige verbouwingen of zolderopruimingen gestort en wanner je dat meldt bij de o zo aardige dames en heren bij de receptie op het Stadsdeelkantoor dan wordt er veel beloofd....en daar blijft het bij.
Henk
-9-  Henk:
Menneke Toonk was een beetje eng bezig. Stickers plakken met boetebedragen op containers helpt natuurlijk om de bewoner op te voeden.....maar niet heus. Ideeballon op laten over cameratoezicht bij vuilcontainers of nog belachelijker het idee om pinautomaat bonnen die op de grond liggen bij het postkantoor in de Kinkerstraat te gebruiken om via en met hulp van de Postbank een boete te innen voor het gooien op straat. Maarja je bent jong en je wilt in de belangstelling staan bij de VVD in Amsterdam.
Guus
-10-  Guus:
@Jochem Floor
*Vuilcontainer Bilderdijkstraat hoek Bilderdijkpark.
*Vuilcontainer Bilderdijkstraat hoek Terhaarstraat.
*Vuilcontainer Terhaastraat hoek Bilderdijkkade.
*Vuilcontainer Bilderdijkkade hoek Kwakersplein.
*Vuilcontainer Bilderdijkstraat hoek Jacob van Lennepstraat.
Andere reagerenden kunnen het lijstje ongetwijfeld aanvullen.
Marco
-11-  Marco:
Beste import-Amsterdammers (99% tegenwoordig in Oud-West en meestal groen-links), newsflash: in de grote stad heb je ook grote stadsproblemen. Anders verhuis je weer terug naar je dorp in de provincie?
Suffie
-12-  Suffie:
@geinig meisje: Laat ik nou denken dat je een vurig pleidooi vóór stadsdelen aan het houden was! Die lokale aanpak kan je met het afschaffen van de stadsdelen wel schudden, hoor!
Onne
-13-  Onne:
De vuilcontainer Kinkerstraat/Lootsstraat wil ook nog wel eens vol zijn aan het einde van de week. Maar uit de hand lopen doet het niet echt. Eigenlijk ben ik best tevreden.

Alleen voor 8 uur s'ochtend het vuil op straat zetten en slechts tweemaal per week zoals in stadsdeel binnenstad: dat zie ik als student (; nog veel minder zitten.

Wat ik wel mis zijn papierbakken en glascontainers. Daarvoor moet ik de Baarjes in...
Muggenzifter
-14-  Muggenzifter:
Onne: DaCostastraat / Kinkerstraat heeft een glasbak én papierbak
Guus
-15-  Guus:
@Muggenzifter
Kinkerstraat/Lootsstraat is een eindje lopen, sjouwen, fietsen naar DaCostastraat/Kinkerstraat. Is het voor Onne brug over dichterbij in de Baarsjes. Er zijn in Oud West beduidend meer papierbakken en glascontainers dan Onne weet. Goed kijken en goed onthouden.
Jochem Floor
-16-  Jochem Floor:
@ Henk: Grappig, ik kom daar iedere morgen langs en ik zie best wel eens iets liggen. Maar nooit langdurig. 1, 2 dagen maximaal.

@ Guus: jij noemt een heel stel vuilcontainers. Maar stond daar nu een hoop bende (illegaal) bovenop of waren ze gewoon even vol?

Mijn ervaring met melden van afval is anders. Soms wordt daarop bnnen nkele uren gerageerd, soms met anderhalve dag. Ik herken als buurtbewoner het hier geschetste beeld dus echt niet.

Die achterzijde van de markt/Bellamybuurt is natuurlijk aan het einde van de dag een grote bende, maar er gaat ook iedere avond weer een veegploeg overheen. Voor 8 uur is het iedere avond altijd weer spic en span. Tot de volgende morgen, wanneer de markt weer opent.

Ik zie hierboven ook genoemd staan dat er illegaal en/of zonder mededeling afval/gebruiksgoederen op straathoeken worden gedumpt. Dat kun je een vuilophaaldienst moeilijk aanrekenen. Ik weet dat de daarop wordt gecontroleerd. Bij constatering van een overtreding wordt melding gemaakt bij de reiniging, die dan aanpassingen maakt in zijn dagprogramma. Dat kost altijd wel even tijd.

Het heeft alleen geen zin om onmogelijke eisen te stellen. Als zo'n vuilophaaldienst op stel en sprong binnen een uurtje op iedere melding van een bewoner gaat reageren, dan weet je zeker dat iedere planning in het honderd loopt. En dat heeft weer kostenstijgingen tot gevolg.
gerard
-17-  gerard:
Dat hele systeem van illegaal ophalen van vuil slaat nergens op. Niet alleen in Oud West maar ook in het Centrum. Waarom rijdt er niet gewoon een wagen door straten om datgene op te halen wat er niet juist is aangeboden? Ik weet wel dat er geluiden zijn dat je dan aan de gang kunt blijven, maar degene die illegaal aanbieden zijn kennelijk toch niet op te voeden en verpesten een en ander voor de welwillende burgers. Als je weet waar altijd het vuil ligt, zorg je gewoon voor extra handhavers. Ik denk mede door het voortdurend calculeren waarbij diensten dus worden doorgerekend heeft er voor gezorgd dat er een bureaucratisch systeem is ontstaan waar de burgers de dupe van zijn geworden. Daarom nogmaals ook hier, als stadsdelen gaan krimpen tot zeven kun je diensten beter inzetten.
Suffie
-18-  Suffie:
“Dat hele systeem van illegaal ophalen van vuil slaat nergens op”

Kan het zijn dat ik iets anders lees dan dat er staat??? ;-)
Henk
-19-  Henk:
@Jochem: 1 of 2 dagen? Dat is wel erg positief. Wij weten natuurlijk ook dat het niet aan de vuilophalers ligt, die doen hun best. Maar als je nu kijkt bij de Elisabeth Wolf straat hoek Bellemyplein dan kan je je huis opnieuw inrichten.Bij de schimmelstraat is iemand zo aardig geweest om een stapel tijdschriften van een meter hoog tegen de vuilcontainer te zetten. Is misschien wel geod bedoeld maar erg onhandig voor de containerleger, erg verleidelijk om die stapel de straat in te schoppen en waarom niet de 50 m verder het zooitje de papierbak in gooien? En oja de kuub verhuisvuil is inmiddels weer aangegroeid tot 2 kuub
O. Schmidt
-20-  O. Schmidt:
Beter huisvuil dan een vuil huis zeg ik altijd maar! De buurman weet toch niet dat het van mij is. Dat de meeuwen het 's nachts kapot pikken boeit me niet, das niet mijn probleem.
Guus
-21-  Guus:
@Jochem Floor

Het -onvolledige- lijstje plaatste ik in een ander verband, namelijk de reactie van Onne dd 30.1.l.l. 18.17 uur dat hij in Oud West papierbakken en glascontainers mist. Behulpzaam heb ik hem er een aantal gemeld.

'Even vol' wordt 'llegaal' als de stapel aangroeit -of is het nou áangroeid?- naar méér dan vijfentwintig zakken, de stadsdeelreiniging na belletjes van diverse buurtbewoners pas 1 1/2 tot twee etmalen later de boel komt weghalen. Helaas kunnen zulke dingen gebeuren, het heeft geen zin om na de boetedreigingen van de vertrokken zijnde wethouder ing Werner Toonk een niet allert zijnd bekeuring- en verwijderbeleid te voeren. Zijn bedoeling was 0 troep nààst de containers, dat zal men zeker niet bereiken wanneer men nimmer verbaliseert.
Ramon
-22-  Ramon:
Volgens mij is het niet alleen in Oud West bij tijd en wijle een zooitje. Ik woon in een ander stadsdeel en daar wonen kennelijk mensen die denken dat je elke dag een zak vuil buiten kunt zetten. Voornamelijk expats. Ik erger me er groen en geel aan. Ben dan altijd benieuwd hoe dat in hun eigen land zit. Misschien toch een idee, zorg er gewoon voor dat bij inschrijving iedereen een folder krijgt met daarop meertalig hoe het huisvuilsysteem hier werkt. Ik kan me namelijk niet herinneren dat dit soort folders worden afgegeven. Daarnaast een hele stapel van die folders bij woningcorporaties en makelaars. Kunnen zij deze eveneens afgeven. Dan gewoon heel consequent een maand of twee intensief controleren en handhaven, ook buiten de geijkte kantooruren. Ik ben er stellig van overtuigd dat daar de winst zit. Dan misschien ook eens wat meer bewoners/andere het idee geven dat de openbare ruimte ook van hen is. Nu staan er alleen maar ge-en verbodsborden, hangen er camera's en ziet deze er af en toe niet uit. Ik denk dat niemand zich meer beseft dat een openbare ruimte ook daadwerkelijk openbaar is. Nu is deze ruimte anoniem, de (lokale) overheid bepaalt gewoon hoe deze eruit dient te zien en hoe deze gebruikt dient te worden. Natuurlijk je mag zo af en toe je zegje doen, maar dat is maar schijn. Misschien dat het helpt als er voorstellen voor de openbare ruimte gemaakt worden met en voor de gebruikers. De openbare ruimte is een ontmoetingsplek, laten we dat met elkaar eens voor ogen houden. Geef buurten een deel van de opbrengsten van precario en reinigingsheffing en laat ze dan zelf bepalen hoe de openbare ruimte ingevuld zou moeten/kunnen worden.
Henk
-23-  Henk:
@Jochem: kijk als je in de buurt bent even op de hoek van de Schimmel-en Douwes Dekkerstraat.
Vanmorgen zijn de containers geleegd. Er ligt nu al een halve kuub aan vuil naast de containers en op de grofvuil plek ligt al huisraad. Beide hopen worden op zijn vroegst maandagochtend weggehaald.
Dat bewoners zo asociaal zijn om die troep nu al op straat donderen is erg. Maar hoe te handhaven?
Ik heb een voorstel: 50¤ boete stickerplakker Werner Toonk zit thuis, genietend, van zijn riante wachtgeld, op de bank. Laat hem voor dat bedrag wat maandelijks wordt opgebracht door de bewoners van oudwest een handhaverspet op zijn kop zetten en gaan rondlopen door de wijk om bovengenoemde te rapporteren aan de milieupolitie. Tenslotte (vr) eet hij van de bewoners dus hij kan ook wel wat tegenover stellen. Zal ongetwijfeld te min voor hem zijn maar moreel zou het mooi zijn. Maar ja je bent een zelfbenoemde bestuurder en niet een eenvoudige boerenl.. die moet ploeteren voor zijn centen.
yanny scutt
-24-  yanny scutt:
Mijn buurt in Slotermeer -zamen met geuzenveld- vormen het smerigste stadsdeel.(las ik vandaag in de krant)

En dat klopt! Het stadsdeel heeft er genoeg aan gedaan d.m.v. het inzetten van betaalde schoonmaakploegen maar het wil maar niet lukken.

Op donderdag is in mijn 'Dobbebuurt' grote schoonmaak; veegkarren komen langs samen met blazers (die blazen met apparaten alle zwerfvuil weg langs struik en stoep) en de straten zijn 2 dagen lang mooi schoon.

Op zaterdag begint de ellende omdat iedereen hier komt 'shoppen' al of niet gecombineerd met familie-bezoek en..het parkeren is vrij! Veel bezoekers 'ruimen' dan meteen even hun auto uit...

Dat vuil blijft liggen tot maandag wanneer er weer 'vrijparkeerders' (werknemers uit Westpoort en allerlei kleine onderhouds- ondernemers) hun auto's in de 'Dobbebuurt' parkeren en als zij huiswaarts gaan 'even' hun visitekaartje achterlaten.

Dat vuil blijft liggen tot de veegkar en blazers weer komen op donderdag.

Eerst WEG met die 'zwerfautos' die niet in onze buurt thuishoren.

Dan kun je buurtbewoners die niet goed omgaan met hun afval aanspreken!
Jochem Floor
-25-  Jochem Floor:
@ Tessa de Bouw: dit niveau van bangmakerij vind ik eigenlijk een beetje verwerpelijk. Dat heeft echt niet zo vreselijk veel te maken met het niveau van reinheid van de straat.

Laten we wel wezen: je moet zo'n spuit niet in je vingers steken. Maar zelf oppakken, al dan niet met behulp van een boterhamzakje, en vervolgens verwijderen door het zorgvuldig in een stuk papier en melkkarton te wikkelen kan absoluut geen kwaad.

Sterker: dat is juist veiliger dan het ding te laten liggen totdat de vuilnisman komt om het voorwerp te verwijderen. Dus waarom is dat niveau van zelfredzaamheid bij de burger niet meer voorhanden? Waarom moet daarvoor een politieman komen opdagen?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.