Home > > Roken verboden? Echt waar?

Roken verboden? Echt waar?

Het schijnt dat het sinds vorig jaar juli verboden is om te roken in kroegen en restaurants. Een interessant gegeven. Sinds ik terugben uit het buitenland, heb ik daar namelijk nog maar weinig van gemerkt. Ik snap dan ook niet waar rokers precies over aan het zeuren zijn.

De stelling die ik het meest hoor van rokers, is dat kroegen zelf zouden moeten mogen bepalen of ze rookvrij zijn of niet. Een totaalverbod zou te rigoureus zijn, het compromis zou momenteel ontbreken.

Ik vraag me af of dat het geval is. Ik heb namelijk een situatie zien ontstaan, waarbij de roker er nog verdomd goed vanaf komt. Als ik de stad in ga, wordt er overal om me heen namelijk nog steeds gerookt.
Nu kan dat liggen aan mijn eigen uitgaansgedrag. Ik prefereer ik meestal een afgelegen drinkhol boven een gladde club. Overigens rook ik zelf een beetje, maar ben zeker niet verstokt. Ik eet dus van twee walletjes, en dan vraag ik me om twee redenen af wat rokers nou eigenlijk te klagen hebben.

Ten eerste ken ik namelijk genoeg kroegen waar simpelweg doorgepaft wordt. Nu voel ik me niet de aangewezen persoon om deze kroegen bij naam te noemen, en ze zo met een verhoogde kans op een boete op te zadelen, maar ik heb het idee dat de rokers inmiddels wel weten welke kroegen het betreft. Zodra het publiek een verhoogde concentratie oude hippies, krakers, paupers en studenten vertoond, dan is de kans groot dat er stevig wordt doorgepaft.

Ten tweede ken ik genoeg kroegen waar een uitgebreide rookruimte is. Sommigen aardig overleefbaar, sommigen een kleine hel op aarde vanwege de slechte ventilatie.

Dus hoezo is er geen compromis? Volgens mij hebben rokers nog voldoende mogelijkheden om een peuk op te steken, binnen de huidige situatie. Niet-rokers kunnen zich meestal onttrekken aan het gerook, en kunnen de verstokte rookkroegen mijden. Rokers hebben een paar illegale rookenclaves, vaak een legale rookruimte, en altijd nog de mogelijkheid om naar buiten te lopen. Leuk compromis toch?

Bijna tien jaar geleden woonde ik in een van de eerste dorpen van de Verenigde Staten waar lokaal een rookverbod was afgekondigd. Na een kleine dip in de inkomsten, klaagde daarna niemand meer ergens over. Geef 't wat tijd, zou ik zeggen.

achttien reacties op "Roken verboden? Echt waar?"

WK
-1-  WK:
Mee eens. Klink heeft een voorlopig succes bereikt: Veel niet-meer-beginners, stoppers, tevreden restaurant-klanten, zelfs buiten-op-de stoep-rokers in onze moderne winter. Dat succes moet je niet naar 1000% willen forceren door alle nicotine-verslaafden van het land gelijk een Cold Turkey te laten doormaken.
Een paar Rokers&BlowersVrijplaatsen - dat moet toch kunnen in Mokum? Beschouw dat maar als ónze vorm van carnaval.
Gewoon een tijd onszelf laten wennen aan de nieuwe status quo.
Peter
-2-  Peter:
Het is vooral het gemak waarmee rokers zich het recht om een anders gezondheid te verpesten opeisen wat me tegen de borst stuit. Er is geen greintje verantwoordelijkheidsgevoel, integendeel, velen spelen juist slachtoffer van de situatie. Omgekeerde wereld natuurlijk.
brt
-3-  brt:
....De stad BERLIJN heeft vorige week bekend gemaakt dat ze horeca kleiner dan 75 vierkante meter, vrijstelling gaan geven, ook in Belgie is dit het geval....WAAROM NIET IN 020?
rubber
-4-  rubber:
Volgens mij kan je beter terug gaan van waar je komt.Ik rook zelf niet en vind het totaal niet storend als iemand rookt.Ik heb meer last van parfum,irritante luchtjes,krijg ik helemaal uitslag van.Moet nu iedereen,omdat ik er last van heb geen parfum meer opdoen.Zeikerds zijn we allemaal,we gaan steeds verder,en moeten
dingen zelf bepalen en niet de regering.Straks mogen ze ook niet meer op straat roken,wat een idioot zooitje word nederland.Nog even en het bier word afgeschaft,mag je tussen 10 en 17.00 u. niet meer op straat lopen.Mensen denk toch na het word van kwaad tot erger,heb je last van de rook,nou dan ga je toch naar een niet rokers cafe of restaurant,maar ga niet mensen dwingen iets wat al jaren lang is toegestaan opeens verbieden.Is gewoon van de zotte.
ron
-5-  ron:
Jaaaaren gerookt; m'n vrouw longkanker na jaaaaaren roken:
iedereen moet doen wat ie wil, maar als beslist is -waar ik t niet me eens ben- dat er niet meer gerookt wordt, het zij zo: moeten we ons eraan houden.
Of de beslissing terugdraaien.
Maar ik geef toe is en blijft een zeer moeilijk punt.
Voor alle duidelijkheid: iedereen mag van mij roken wat en waar ie wilt; maar sorry niet meer in mijn huiskamer ;-)
Bart
-6-  Bart:
Roken is iets wat iemand zelf beslist, net als drinken of andere drugs..
Het probleem lijkt mij heel simpel: laat de overheid(?!)net als vroeger van die vergunningplaatjes uitreiken: Verlof A, Verlof B, Volleedige vergunning, dus nu ook voor rokers,
Verlof R = rooken toegestaan, Verlof N = rooken niet toegestaan.
En dan kun je net als vroeger ook nog een 3e categorie aanwijzen: Verlof R/N: rooken toegestaan, mits in aparte rookersruimte (aanwezig). Probleem opgelost, toch? Weet iedereen direct buiten de kroeg of restaurant waar hij/zij aan toe is... Of ben ik zo simpel...
lijn
-7-  lijn:
@rubber: Parfum kan inderdaad ook irritant zijn, en ik vind dat de gemiddelde uitgaansgelegenheid beheoorlijk slechter ruikt sinds het rookverbod. Maar de irritatiefactor van parfum, bier en menselijke luchtjes is toch vooral dat: irritant. Rook is vele malen slechter en gewoon erg ongezond voor je, zelfs als je alleen maar meerookt.

Wat ik nou jammer vind is dat de horeca in Nederland dit jarenlang heeft aan zien komen, en dat er prima iets ondernomen had kunnen worden: rookvrije avonden, rookvrije zones en meer van dat soort maatregelen hadden een totaalverbod kunnen voorkomen. Maar dat is niet gebeurd.

Dat er nu illegaal doorgerookt mag worden in bepaalde zaken is leuk voor de rokers, maar natuurlijk niet de bedoeling. Rookverbod is rookverbod. En nee, niet alle rokers trekken naar de holen waar nog wel gerookt mag worden. Ik (stevige roker) ga flink wat minder uit en nodig vaker mensen thuis uit. En als ik uitga, sta ik ook gewoon te kleumen op de stoep als ik zonodig moet toegeven aan m'n verslaving.

En in dat laatste zit em het pijnpunt. Want dat rookverbod, dat snap ik nog wel. Zelfs dat ik als koukleum buiten moet gaan staan is nog wel te verteren. Maar dat ik in het ene stadsdeel wel, en in het andere niet voor of na 12 uur 's avonds mijn biertje mee naar buiten mag nemen is stompzinnig. Laten we eerlijk zijn, na een paar biertjes weet je echt niet meer hoe het zit, en lullig genoeg voor de uitbater ben je buiten op straat met sigaret in de ene en biertje in de andere hand veel zichtbaarder dan als stiekeme roker in een cafe waar ze toevallig nog een oogje dichtknijpen. En mocht je in 't centrum wonen, dan mag je favoriete kroegbaas je ook al niet een beetje warmhouden met terrasverwarming.

Ik ben het dus wel eens met Bart en brt: laat bepaalde gelegenheden onder voorwaarden in aanmerking komen om roken toe te staan. En sta inventieve oplossingen, zoals de bovendrukcabine voor barpersoneel toe. 't Hele verbod is ons in de maag gesplitst als 't recht op een rookvrije werkplek voor horecapersoneel, dus laten we daar dan ook alsjeblieft de handhaving op baseren.
Esther
-8-  Esther:
Ik als verstokte roker (al 29 jaar en een pakje per dag) heb helemaal geen probleem met het feit dat het rookverbod in de horeca er is. Waarom moet ik als roker de niet-roker lastig vallen met mijn vieze gewoonte???? Ik maak mijn hele leven al mee dat er plekken zijn waar je niet mag roken. Ziekenhuizen, winkels, openbaar vervoer, school enz. Dus waar maken we ons druk om? Dit verbod is alleen uitgebreid. Het gaat zelfs zo ver dat ik het bij mij thuis ook heb ingevoerd, omde doodsimpele reden dat het stinkt!!! Dan kunnen alle rokers nu zeggen“dat ruik ik niet” nou stop maar een paar weken met in je huis roken en steek er dan weer eens 1 op, kijken of je dat dan nog roept. Als ik naar een kroeg of en restaurant ga (wat ik niet minder doe danvoorheen ivm het rookverbod), dan weet ik dat ik niet kan roken binnen,geen punt. Moet ik perse wel, dat is dat aan mezelf en zoek ik de rookruimte ofde buitenlucht ook geen probleem. Ook ik vind het stiekum erg lekker dat als ik zit te eten er niet iemand achter me zit die zijn of haar rook mijn kant op blaas, terwijl ik net heerlijk zit te genieten van mijn overheerlijke stukje vlees. Dus.................... Maak het jezelf en andere makkelijker, rook gewoon daar waar het mag en maak je niet zo druk over waar het niet mag.
Kijk liever naar de wezenlijk belangrijke zaken in je leven.
RudiPensionado
-9-  RudiPensionado:
Dit is de zoveelste discussie over roken en ook deze zal nog wel even dooretteren. Wat ik vreemd blijf vinden is dat het een soort van krampachtige Amsterdamse/Nederlandse discussie lijkt want als wij bv in de VS maar ook in andere landen op vakantie zijn halen wij het niet in ons hoofd om daar de discussie over roken op te starten want dan heb je meteen een probleem.
Rook daar waar het is toegestaan en zeur verder niet.
John Zwart
-10-  John Zwart:
Pfffffff.
Gauw naar buiten, even diep ademhalen.
Mogen ze binnen verder ouwehoeren over ja of nee of wat dan ook - ik word er zooooooooo moe van
Hans Pesbes
-11-  Hans Pesbes:
Het erkennen van de realiteit, is misschien een eerste stap:
1. Rokers zijn overal.
2. Er is een grote markt voor.
3. Daar doet een verbod niks tegen.
Theodoor
-12-  Theodoor:
@Hans: ha ha

Thijsje toch.
de hardcore liberaal.
toch?
Arnoud de Jong
Ik ben toch niet voor het verbieden van roken? :)

Ik vind die rookruimtes een prima oplossing. En misschien in combinatie met afdakjes en warmtelampen ook iets voor de kleine kroegen.
Rogier
-14-  Rogier:
Als roken Minister Klink zo na aan het hart gaat, waarom dan niet gewoon de verkoop ervan stoppen? Die hele discussie over het rookbeleid slaat in Nederland weer helemaal door. Laten we nu eens werkelijk aan de slag gaan met zaken die heel erg belangrijk zijn. Plotseling moet Nederland het braafste jongetje van de Europese klas zijn en gaan we het liberale drugsbeleid in Nederland op scherp zetten. Geen idee waarom, want in Nederland hebben we geen drugskartels, honderden doden door het gebruik van vervuilde drugs geen extreem verslaafde als in ons omringende landen waar drugs-gebruik illegaal is. Anno 2009 is het roken van een jointje ineens heel erg fout en als we niet opletten ook nog eens heel erg strafbaar. Ik snap die hele commotie niet. We halen nu een paar idiote toeristen naar voren (is nog niet eens helemaal duidelijk of het allemaal wel klopt) die door het eten van een paddestoel ergens van af zijn gesprongen. We hebben in Amsterdam een redelijk goed georganiseerde verslaafde opvang. We hebben organisaties die heel goed opletten welke drugs er op feesten worden gebruikt. Op grote georganiseerde feesten gaat er nauwelijks iets fout en dan toch met z'n allen er voor zijn dat er nu plotseling allemaal hoeders van de zorgzame samenleving invallen doen. Laten we ons liever eens zorgen maken om het toenemend vuurwapen gebruik. Dat lijkt me veel zinniger. Hiermee zijn de afgelopen jaren veel meer slachtoffers gemaakt.
Hans Pesbes
-15-  Hans Pesbes:
Thijs, je gaat toch niet buiten onder een warmtelamp een sigaret roken? Alle mensen op aarde zullen een verhoogde CO2-waarde gaan inademen, omdat ik een sigaretje wil roken...

Waarom vind je dat drugs op dansfeesten wel bij elkaar horen en sigaretten en café’s kennelijk niet? (In een beperkte rookruimte dan weer wel). En begin alsjeblieft niet over gezondheidsaspecten of stank. Denk je dat fabrieksarbeiders in bijvoorbeeld de metaal en staalsector gezondere lucht inademen dan een willekeurige bezoeker van een café? Ik denk van niet.

Ik denk dat Corus in die fabriekruimtes wettelijk verplicht zijn om apparaten te gebruiken om de kwaliteit van de lucht zo goed mogelijk filteren. Waarom zou je dit soort apparaten niet in kroegen gebruiken waar gerookt wordt om zo het schijnheilige gelul over meeroken tegemoet te komen?

Het is toch de keuze van de arbeider om in een fabriek met gezondheidsrisico’s te werken, keuze van de barman om in een kroeg te werken waar gerookt wordt. Keuze van een niet roker om een kroeg te bezoeken waar wel of niet wordt gerookt.

Zolang roken niet verboten is het niet de keuze aan Thijs Roes of een gare hypocriete minister. Dit rookverbod is pas echt vertrutting op en top, en jij bent er klaarblijkelijk mee eens. Of heb ik het mis?
Dr.D
-16-  Dr.D:
De roetfilters worden minder gecontroleerd.
De eigenaar van een café heeft geen keuze, wel of niet rookvrij.
Alsof een marktkoopman geen synthetische sokken mag verkopen.
De bedrijfsvoering rust bij de gristenregering.
Omringende landen, België en Duitsland, zijn daar een stuk flexibeler in..
yanny scutt
-17-  yanny scutt:
Ik was vorige week in New York waar roken streng verboden is en heb zelden leukere avonden meegemaakt omdat alles wat verboden wordt in de wereld juist daar -waar elk verbod vandaan komt- kan!
Dick
-18-  Dick:
Thijs doet nou zelf precies wat ie zegt over rokers ... het ikke-ikke-ikkesyndroom!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.