Home > > Drugs en dansfeesten horen bij elkaar

Drugs en dansfeesten horen bij elkaar

Voltt
Vorige maand sijpelde er een eigenaardig persbericht van de Gemeente Amsterdam door de kolommen van 's lands kranten: "Op een dance event horen geen drugs," was de uitkomst van een overleg tussen overheid, politie en de organisatoren van dansfeesten.

Het heeft iets schattigs, dat statement. Het staat vol met voorbeelden van ijdele hoop, plichtmatig moralisme, en haast koddige vastberadenheid. De overheid denkt dat het iets aan drugs moet doen, de politie volgt de politieke bevelen op, en de organisatoren spelen voor de show het spelletje mee omdat ze bang zijn dat ze anders hun eigen ruiten ingooien.

En dus is het resultaat een geestig persbericht waarin staat dat drugs en dansfeesten niet bij elkaar horen. Wie ooit is binnengeweest op een feestje in Amsterdam ziet in hoe schattig die overtuiging is, en kan ongetwijfeld het volgende beamen: Zeggen dat drugs niet op een dansfeest horen, is als zeggen dat ijs niet wenselijk is bij een schaatswedstrijd.
Neem nou het gebruik van de woorden "omdat" en "moeten" in deze twee zinnen: "De politie [constateert] op een aantal van deze feesten openlijk drugsgebruik, bezit en handel van ook harddrugs. Omdat dit in strijd is met de Opiumwet en de APV, zal de overheid hiertegen moeten optreden."

Je krijgt bijna te doen met ze. Ok, lijkt de gemeente te zeggen, wij hebben er eigenlijk ook geen zin in, maar het is nou eenmaal de wet, dus laten we dan maar doen alsof het ons daadwerkelijk interesseert. De organisatoren moeten dan ook maar, want anders kunnen ze binnen dit spel hun vergunning verliezen, of blijven de sponsoren weg.

Witte vingers
Moet ik het de gemeente en politie dan maar duidelijk maken? Vooruit: Op vrijwel elk dansfeestje waar ik kom, zie ik mensen grinnikend hun pillen verstoppen zoals dat vroeger met spiekbriefjes ging. De bezoekers likken elkaars bepoederde MDMA-vingers af, terwijl een langsstuiterende dansertje met wijde pupillen vraagt of "ie nog lekker gaat", waar het antwoord meestal is dat ie "fucking lekker gaat". Vervolgens kan je een witte vinger halen op de toiletrolhouder in de WC. (Een simpele veeg is binnen dit experiment voldoende). En is uiteindelijk te zien hoe er bij de bar slechts sporadisch bier over de toonbank gaat, getuige ook de waterflesjes van het dansend publiek.

Ik bediscussieerde nog met m'n vrienden of drugs nu soms het doel zijn of het middel, en inderdaad kwamen we tot de conclusie dat het toch het laatste was. Drugs worden gebruikt als smeerolie om een zo vet mogelijke avond te hebben, als ontlading van een drukke week, danwel als de opvulling van een leeg bestaan. XTC is nauwelijks meer weg te denken uit het Amsterdamse uitgaansleven. In kroegen en meer algemene danstenten als de Paradiso of de Melkweg is het misschien wat minder, behalve met Nieuwjaar of Koninginnedag misschien, maar op feestjes op de NDSM-werf, bij Studio 80 of op krakerige goa-parties staan er meestal meer mensen strak dan dat er dronken zijn.

Op grotere dansfeesten als Loveland, Awakenings en Sensation kom ik zelf wat minder vaak, maar de koortsachtige zoektochten van de bezoekers naar pillen in de week voorafgaand aan de feesten laten er weinig twijfel over bestaan. De controle bij de deur is meer een ritueel waar je omheen moet werken.

Misschien is het moeilijk voor te stellen als je belevingswereld niet verder reikt dan een pilsje in het bruine café op de hoek, iets waarvan ik veel ambtenaren bij de gemeente Amsterdam verdenk. Maar ik kan ze verzekeren dat er van donderdagavond tot maandagochtend vele kleine Sodommetjes en Gomorra'tjes binnen de gemeentegrenzen liggen. (Voor de doorzetters ook buiten die tijden.)

Drugsvrij?
Wat merk je als bezoeker verder van deze samenwerkingsacties? Neem nou het "Voltt loves summer festival", afgelopen augustus. Daar stond de leus "Voltt is drugsvrij!", met daaronder een doos voor "drugs en wapens". Er lag niet meer dan een zakje wiet, een opgerookte joint en een bot broodmes in. En terwijl ik daar een beetje lacherig bij stond te gapen, rende achter mij twee broeders met brancard het terrein af. De hitte en de drugs waren de jongen teveel geworden. (Hij was er redelijk snel bovenop, leerde navraag bij de politiepost.)

De inhoud van de drugs- en wapens-box


Zijn het jongens als op die brancard die het grootste probleem vormen voor de overheid? Ik kan het me moeilijk voorstellen. Als het namelijk écht om de gezondheid van de bezoekers zou gaan, dan zou al die moeite beter gestoken kunnen worden in een permanente zorgpost op het Leidseplein of het terugbrengen van pillentestlocaties. (Maarja, dat mag van Den Haag niet meer.) Teveel pillen slikken klinkt heel eng, maar met xtc gebeuren veel minder ongelukken dan met alcohol. Dat is inmiddels al een cliché, maar waarom dan toch zo'n naïef, zinloos en geldverslindend repressief beleid?

Drugs horen bij Amsterdam, en xtc en mdma zullen waarschijnlijk voorlopig nog wel hot blijven. Dat kan je sociaal onwenselijk vinden, maar ik ken een grote groep feestende mensen die het daarmee oneens is.

Het erkennen van de realiteit, is misschien een eerste stap:
1. Drugs zijn overal.
2. Er is een grote markt voor.
3. Daar doet een verbod niks tegen.

49 reacties op "Drugs en dansfeesten horen bij elkaar"

Hevi
-1-  Hevi:
Prachtig beschreven en goed beargumenteerd:
Ik citeer:
Het erkennen van de realiteit, is misschien een eerste stap:
1. Ingebroken wordt er overal.
2. Er is een grote (helers)markt voor.
3. Daar doet een verbod niets tegen.
Snapt u nog de boerenlogica van Thijs?
John Zwart
-2-  John Zwart:
Zo'n artikel kan alleen geschreven zijn door iemand met zo'n naam :-)
Dr.D
-3-  Dr.D:
“You can`t hold water in your hands”.
(Maar dat zei een oude monnik ooit al)
Jack Jansen
-4-  Jack Jansen:
@hevi: er is een groot verschil tussen drugs en diefstal: er zijn geen buitenstaanders slachtoffer van druggebruik.

Om dit soort “victimless crime” toch te verbieden moet je ofwel van God gegeven argumenten aandragen (en dat dan nog even lekker aandikken met vage termen als “overlast voor de buren” of “slecht voor de toekomst/maatschappij/etc”) of het moet breed gedragen normen en waarden betreffen.

En van dat laatste is, niet alleen binnen de partyscene maar in Nederland betrekkelijk algemeen, absoluut geen sprake.
tripleX
-5-  tripleX:
@Hevi: een pil slikken vergelijken met inbreken. Over boerenlogica gesproken.
Jan Stender
-6-  Jan Stender:
Die dopeshit horen helemaal niet bij dansfeesten
Floris
-7-  Floris:
In Nederland werd drugs voorheen gezien als een gezondheidsprobleem, en niet als een veiligheidsprobleem.

Helaas sterft de pragmatische aanpak nu een stille dood. Thijs heeft gelijk wanneer hij stelt dat het ijdele hoop is dat een verbod leidt tot het uitbannen van drugs.

En dit nieuwe beleid komt helemaal niet van de politiek, de politie én de feestorganisatoren. Het is B&W die hier sier mee wil maken bij hun achterban. De politie (laat staan ons verstopte rechtssysteem) zit helemaal niet te wachten op arrestantenbusjes vol recreatieve gebruikers. Daarom worden de organisatoren verantwoordelijk gehouden en zullen zij dus moeten opdraaien voor de kosten van 100% controles. Tja, dan heb je inderdaad DE en Coca-Cola nodig om je feestje financieel rond te krijgen.

In breder perspectief: Ik vind het jammer te zien dat ons stadsbestuur niet de (ook economische!) waarde weet in te zien van het nachtleven in het algemeen. Zeker de onderstroom: het alternatieve, misschien wel krakerige, circuit trekt een hoop creatieve geesten naar de stad. En wilde de heer Asscher niet juist hen tot speerpunt van de Amsterdamse economie maken?

@Thijs: Wanneer gaan we van de Dam naar het Stadhuis marcheren?
Vinus
-8-  Vinus:
Dat hele antidrugsoffensief doet me denken aan de beroemde regels we drinken een glas, we doen een plas en alles blijft zoals het was.

Want wat verandert er nu werkelijk?

Zo te lezen gaat de politie echt niet harder optreden, ook niet omdat ze moeten. En blijven hardwerkende types hun lege bestaan van zich af pillen en snuiven op parties.
Ronald de Heer
-9-  Ronald de Heer:
Het enige wat er verandert, is dat eea nu op papier staat. Nu kan er te pas en te onpas dus opgetreden worden, zich beroepend op de vastgelegde spelregels. Dat is de laatste tijd wel meer aan de hand. Sluiting paddo-shops, aanpak van de Wallen etc.etc.. Kan de Welten in ieder geval op het einde van 2009 weer een geweldige speech houden dat “ze” het land (lees Amsterdam) weer goed in de klauw hebben en er wederom een website aan wagen met de oproep burgers gebruikers aan te laten geven. Lang leve de PvdA stad met het christelijke vingertje.
Arnoud de Jong
@Hevi: Zoals Jack Jansen als zegt: Het betreft hier een 'victimless' crime. Zeker in het geval van xtc, en al helemaal in het geval van softdrugs, die tegenwoordig ook verboden zijn op sommige feesten.

Bij cocaine en heroine valt er misschien nog iets voor te zeggen. Daar worden bloederige drugsoorlogen om gevoerd, en is (vooral bij heroine) het risico van last voor de samenleving groter.

Bij wiet, xtc, losse mdma en speed zijn de problemen nou eenmaal veel kleiner. Zeker in vergelijking met alcohol.

Iemand die inbreekt en een laptop jat, begaat echt een veel grotere misdaad dan wanneer hij een pil neemt om zich lekker te voelen.
Loeszie
-11-  Loeszie:
Een zeer ealistisch standpunt! Ik zou wel eens willen weten wat repressie allemaal kost en hoe zinloos het is. Cijfers van de politie geven aan dat zelden echte dealers worden gepakt. Jammer dat de zogenaamde 'veiligheid' steeds vaker voor gaat op de gezondheid. En dat terwijl het Nederlandse drugsbeleid altijd om gezondheid ging..
Suffie
-12-  Suffie:
Feitelijk is verboden wapenbezit ook een gezondheidsprobleem, en dus kennelijk niet aan strafbaarstelling onderhavig. Want wat is het verschil tussen een overdosis XTC of een acute loodvergiftiging...?

Ga eens kijken op de eerste hulp wat een verkeerd pilletje met het hart van een 16-jarige doet.
pef
-13-  pef:
..Gelul, drugs slaan een echt goed feest dood, er is niets bewustzijn-vernauwender dan dope.
O. Schmidt
-14-  O. Schmidt:
Mooi stuk Thijs.

Frappant om te zien dat kennis van zaken tegenwoordig helemaal niet meer belangrijk schijnt te zijn bij beleidsmakers. Als ik al die treurige berichten hoor over drugsbeleid kan ik niets anders concluderen.

Een goedgevulde onderbuik en een onvolgroeid brein dat in een sprookjesboek van duizenden jaar oud gelooft, blijken tegenwoordig genoeg te zijn.
Floris
-15-  Floris:
@suffie: Het verschil is wie de overdosis of 'vergiftiging' toedient: in het ene geval is het bot gezegd je eigen schuld, in het andere geval is het toch -ok, behalve bij zelfmoord- echt iemand anders.

Jouw tweede punt is het perfecte argument voor drugstestpunten op feestlokaties zelf. Iets wat eerst normaal was, maar nu niet meer mag.

En om het cliche er weer even in te gooien: ga vrijdagnacht maar eens bij de eerste hulp kijken; de helft is kacheltje lam. Echt niet dat de verpleegsters daar lopen te kankeren over pillenslikkers.
tripleX
-16-  tripleX:
@pef: Als iets een echt goed feest dood slaat is het wel een inval.
En je moet nodig je bewustzijnsverruimende middelen eens laten testen.
John Zwart
-17-  John Zwart:
maar wat is toch die lol
als je je er later toch niets meer van weet te herinneren?
Arnoud de Jong
Alcohol zorgt ervoor dat je je dingen niet meer kan herinneren. Bij andere drugs heb ik er nog nooit van gehoord.
pef
-19-  pef:
@tripelx
Jarenlang feesten georganiseerd, die gouden kabouter, uitgereikt bij de jaarlijkse awards in Paradiso staat in de kast, jammer dat je meteen zo'n denigrerend toontje aanslaat, - ik zou mijn middelen moeten laten testen - Ik gebruik niet, een uitzondering, LET WEL... vindt het PRIMA dat anderen daar wel behoefte hebben, uit ervaring heb ik de leukste feeste naar de klote zien gaan omdat 95% van de bezoekers niet weten hoe ze met dope om moeten gaan......ze duwen zich vol en gaan vervolgens horizontaal, niet 1 of 2 pilletje, niet een beetje coke, maar meteen 1 of meerdere grammen, niet 'normaal ' drinken....NEE zuipen totdat je er bij neervalt. LACHEN !!!
pef
-20-  pef:
@tripelx
Jarenlang feesten georganiseerd, die gouden kabouter, uitgereikt bij de jaarlijkse awards in Paradiso staat in de kast, jammer dat je meteen zo'n denigrerend toontje aanslaat, - ik zou mijn middelen moeten laten testen - Ben ik helemaal voor!! Ik gebruik niet, een uitzondering, LET WEL... vindt het PRIMA dat anderen daar wel behoefte hebben, uit ervaring heb ik de leukste feesten naar de klote zien gaan omdat 95% van de bezoekers niet weten hoe ze met dope om moeten gaan......ze duwen zich vol en gaan vervolgens horizontaal, niet 1 of 2 pilletje of NDMA-poeder.. niet een beetje coke, maar meteen 1,2 of meerdere grammen, niet 'normaal ' drinken....NEE zuipen totdat je er bij neervalt. LACHEN !!!
pef
-21-  pef:
Dat ging fout, twee keer.......(sorry)
John Zwart
-22-  John Zwart:
Roes heeft er nooit van gehoord dan men zich niet kan herinneren.. of kun je je het niet herinneren? ;-)
Floor
-23-  Floor:
Leuk stuk ja, maar wel duidelijk geschreven door een drugs gebruiker. ;)
“Drugs worden gebruikt als smeerolie om een zo vet mogelijke avond te hebben” Goede zin, bewust of onbewust zo geschreven...?
esther
-24-  esther:
Ik heb lang in het illegale feestencircuit rondgedoold en daar gezien hoe ongelofelijk veel hoeveelheden drugs naar binnen worden gewerkt. En ja, daar worden mensen niet beter van, zeker als na lange tijd het drugsgebruik af gaat nemen doordat mensen ouder worden, kinderen krijgen enz. Fikse depressies na stoppen met XTC of psychoses na langdurig cokegebruik komen best vaak voor! Vroeger had je trouwens August de Loor op feestjes bij wie je je drugs kon laten testen- dat is nu uit den boze denk ik.
Walter
-25-  Walter:
Helemaal mee eens... beter gecontroleerd dan al dat illegale. Net als drank: met mate!
tripleX
-26-  tripleX:
@pef: je zei: 'er is niets bewustzijnsvernauwender dan dope'. Aangezien de meeste soorten 'dope' geestverruimend zijn, gaf ik je het advies ze eens te laten testen. Niet bewust denigrerend bedoeld.
Dat '95% van de bezoekers niet weten hoe ze met dope om moeten gaan' lijkt me ook wat aan de hoge kant. Niet al je feesten zijn blijkbaar verlopen zoals je ze georganiseerd had. En geef je, als niet-gebruiker, alcohol en drugs de schuld, terecht of onterecht. Ondertussen zijn er ook ontelbare fantastische feesten waar wel gedronken en gebruikt wordt die niet de mist in gaan.
pef
-27-  pef:
@tplx..Drugs geestverruimend? Ab-so-luut niet, nep zo nep als het maar kan, we nemen een pil een 60 minuten later zijn we een ander, om vervolgens weer af te zakken naar je eigen,saaie ik. Weg is de wonderenwereld..als je dit maar vaak genoeg herhaalt blijkt die geestverruiming het tegenover gestelde te veroorzaken...want de tegenstellingen (high - nuchter) zijn enorm, de gemiddelde druggebruiken trekt dit niet, en wordt nogal labiel en depressief. Wel eens een vrolijke junk gezien TripleX?
MJ
-28-  MJ:
Wat een vooroordelen van de niet drugsgebruikers..

Wat ik altijd zo leuk vind aan drugsdiscussies; al die argumenten tegen kan je ook omdraaien naar alcohol gebruik. Maar als je spreekt over een biertje drinken, denkt je toch ook niet gelijk aan criminaliteit, of dat iedereen drinkt alleen maar om zijn lege bestaan op te vullen? Of dat je dan een last bent voor de samenleving? Alcohol is een veel groter probleem voor de samenleving en voor de gezondheid. 1 op de 10 Nederlanders tussen de 16 en 69 is een probleemdrinker bijvoorbeeld. Ouders laten hun kinderen maar drinken, om het te proberen, en geven zelf vaak het slechte voorbeeld.

Maar nee drugs is slecht en alcohol is prima, ook al zijn dat niet de feiten. Net als dat gedoe over paddo's, de mediagevallen, waar soms of niet gecontroleerd was of er wel spraken was van paddo's zoals dat franse meisje, of dat er meerdere drugs en/of alcohol in het spel waren. Daarnaast waren het alleen maar de domme toeristen, de Nederlandse jeugd weet er prima mee om te gaan, door goede voorlichting, openheid van zaken. In het buitenland wordt er vaak niet openlijk over gesproken, zodoende trekken ze zich het waarschijnlijk ook minder snel aan als ze hier voorlichting krijgen.

Ja, aan drugs gebruiken kleven ook risico's, maar van teveel water drinken ga je ook dood zeg ik altijd maar. Het gaat om verstandig gebruik, en dat bereik je alleen maar door goede voorlichting te geven, een open gesprek. Niet door mensen naar de criminaliteit te verbannen.

Zoveel meningen zijn gebaseerd op aannames, roddels en broodje aap verhalen. Voorlichting, waarheid, feiten, daar zou het over moeten gaan.

Ik raad iedereen de documentaires op http://www.hollanddoc.nl aan over de war on drugs, wil je dan in zo'n land leven?

Daarnaast snap ik niet dat de Amsterdammers niet eens wat meer opkomen voor hun rechten, en de straat op gaan, het wordt allemaal maar geslikt.

Goed geschreven stuk trouwens!
MJ
-29-  MJ:
Drugs is niet geestverruimend, zoiets heb ik ook nog nooit gehoord... Het kan je leven juist heel erg verruimen, en ik denk graag met een glimlach terug aan een heel mooi weekend. Ja als je het te vaak doet, dan word je daar niet vrolijk van, altijd 6 a 8 weken tussen laten om je serotoninespiegel weer op peil te krijgen. Anders werkt het ook niet echt. Maar persoonlijk hou ik ook niet van xtc.

Het gaat hier niet over junks, maar over recreatief gebruik, en heroine of crack valt daar niet onder.
dg.
-30-  dg.:
tijd voor weer een goede ouderwetse legalize parade!
tripleX
-31-  tripleX:
@pef: natuurlijk zijn er vrolijke junks, ze zijn alleen minder herkenbaar. Maar over heroïne gaat het niet (één van de weinige soorten dope met inderdaad een vernauwende werking). Dat een mens na een hoogtepunt soms even bij moet komen lijkt me normaal, met en zonder drugs. Na sex zijn veel mensen (en dieren) ook triestig. Geen slecht gevoel, en geen reden om het te laten. En niet te vergelijken met de heftigheid van een kater.
Dat 'de gemiddelde gebruiker nogal labiel en depressief wordt' is net zo overdreven als 'er is niets bewustzijn-vernauwender dan dope', '95% weet er niet mee om te gaan', 'enorme tegenstellingen' en 'er zijn geen vrolijke junks'.
Van sommige dope krijgen mensen wel eens spierpijn in hun wangen omdat ze zoveel gelachen en geglimlacht hebben. Zelfs dat gaat over.
Floris
-32-  Floris:
@esther: August de Loor test nog steeds pillen en poedertjes, zij het niet op feesten zelf. Want dat mag inderdaad niet meer. Maar je kunt bij zijn Drugsadviesburo op het Entrepotdok dagelijks drugs testen (zie http://www.adviesburodrugs.nl). Net als bij de Jellinek trouwens.

Jammer genoeg is dit voor velen toch te veel moeite. Met het oog op hun gezondheid ben ik groot voorstander van het toestaan van testpunten op lokaties zelf. Maar ja, dat zie ik gezien de huidige tijdsgeest niet erg snel gebeuren.
P0000
-33-  P0000:
@ bijna iedereen:
Is vrijheid van meningsuiting niet ook vrijheid om je eigen gemoedstoestand bepalen? Waarom bepaalt iemand dat je geen drugs mag gebruiken (die overigens niet eens verslavend zijn bij 'normaal gebruik').
Waarom is het voor sommige mensen zo moeilijk om te begrijpen dat je soms zelf wil (en kan) bepalen hoe je je voelt?
De effecten van MDMA verlopen bij normaal gebruik bijna volgens een draaiboek.
En laat ik vooral niet de link gaan trekken met de zwaar gemoedstoestandsveranderende hard-drug alcohol....
Daar belanden volgens mij (in relatieve cijfers) veel meer mensen door in het ziekenhuis als MDMA. Want als ik die link trek, dan is dat altijd anders, 'want MDMA staat op de opiumlijst en alcohol niet'...

PS Goed stuk Thijs!
Hans Pesbes
-34-  Hans Pesbes:
@P0000
Opzich is het gebruik van drugs niet strafbaar, maar het bezit wel. Dus je mag best bepalen wat je gemoedstoestand is. Alleen door het APV niet alle lokaties. Zelfde geldt bijv. voor blowen op het Mercatorplein en alcohol op diverse pleinen etc.
pef
-35-  pef:
@tripleX..."Natuurlijk zijn er vrolijke junks- alleen die zijn minder zichtbaar?

Mijn god, trplx...moet ik je nu echt serieus nemen, kom op man!.
tripleX
-36-  tripleX:
@pef: ik zei 'herkenbaar'. Is heel wat anders dan 'zichtbaar'.
Het zijn af en toe net mensen. Dat meen ik serieus.
:-)
-37-  :-):
@MJ
Waarom valt heroine & crack niet onder jouw kopje recreatief gebruik? Denk je nu werkelijk dat elke heroinegebruiker een junk is? Kijk eens verder dan je neus lang is. Waarom is de heroine markt nog steeds zo groot? Omdat er ontzettend veel gebruikers zijn. Misschien niet meer in NL, omdat het geen populaire drug meer is. Van Turkije tot aan Australie wordt heroine recreatief in veel grotere mate gebruikt, dan hier in NL. Dus oogkleppen af & rook een keertje wat heroine.. Gij zult merken, dat heroine toch echt niet zo spannend is, als je vermoedt...
MJ
-38-  MJ:
Ik ken heeeel veel recreatieve gebruikers, en we zijn het er altijd over eens dat heroine en crack niet voor recreatief gebruik is, een brug te ver. Misschien dat je idd gelijk hebt, en dat het wel mogelijk is. De behoefte om echt alles uit te proberen heb ik niet, bepaalde gevoelens zit ik niet op te wachten.

Beweren dat iedere crack of heroine gebruiker een junk is heb ik niet gedaan.
pef
-39-  pef:
Pef zegt:

D R U G S are B O R I N G!
Arthur de Leeuw
-40-  Arthur de Leeuw:
Het heeft iets schattigs, deze opeenvolging van kontredeneringen. Wat had je dan gehoopt? Dat de overheid alle hoop op een drugsvrije samenleving laat varen omdat dit niet zou aansluiten bij de wensen van adolescenten en jongvolwassenen (met een leeg bestaan)?

Denk jij dat de belevingswereld van een individu per definitie wordt beperkt bij niet-innmame van XTC? Dat zou een naïeve en bovendien ook zielige gedachte zijn. Maar het gegeven dat een ‘discussie’ met je vrienden uitsluitsel geeft over de eventuele doelfunctie van drugs doet vermoeden dat het bij jou aan een hoog sneuheidsgehalte niet ontbreekt.

En dan je argument: ‘Met XTC gebeuren veel minder ongelukken dan met alchohol.’ Tja, in Amsterdam is de kans dat je op straat door een leeuw wordt gegrepen aanzienlijk kleiner dan dat je een haal krijgt van een kat. Begrijp je de analogie?

Maar meest tenenkrommend is de wijze les aan het eind van je betoog. Het maakt alles wat je daarvoor zei namelijk overbodig; als een verbod niks doet tegen de hoeveelheid drug die wordt gebruikt, waarom dan zo’n jankverhaal?
Suffie
-41-  Suffie:
Floris, de meeste zatlappen bij de eerste hulp zitten daar omdat ze met hun dronken kop tegen iets of iemand aan zijn gelopen, maar niet met een primair aan alcohol gelinkt medisch probleem. Er mogen dan cijfermatig minder pillenslikkers binnenwandelen, maar ik ga er vanuit dat het aantal slechte trips en overdosissen (dosa?) relatief een stuk hoger ligt. Alcohol laat zich nu eenmaal wat gemakkelijker doseren, je moet er echt aan werken om teveel te drinken, niet alleen een handjevol troep met een slokje water naar binnen werken.

Maar even voor de goede orde: ik pleit niet voor feestjes vol comazuipers en zatlappen en al helemaal niet voor de totale uitbanning van XTC op feestjes, dat is een Utopie waarvan je je gerust mag afvragen of je dat wel moet willen. Persoonlijk vind ik een dronkenlap net zo vervelend als iemand die gebruikt heeft, en derhalve net zo maatschappelijk ongewenst.

Stellen dat drugs en dansfeesten bij elkaar horen getuigt echter in mijn visie van een ongehoord opportinistische stupiditeit, iets dat alleen kan worden verzonnen door iemand die zijn eigen behoeftes tracht te rechtvaardigen.

En inderdaad, de eindconclusie is nog het ergste: het komt veel voor, er is een markt voor en verbieden helpt niet. En ook nog 'victimless crime'? Als je het heel strikt stelt geldt dat ook voor het bezit van kinderporno. Of zie ik dat nou alweer verkeerd?
Arnoud de Jong
“Als een verbod niks doet tegen de hoeveelheid drug die wordt gebruikt, waarom dan zo’n jankverhaal?”
Kijk, daar heb je op zich een goed punt. Ik denk dat ik op zich dus wel een verschil merk. Ik verbaas me gewoon over de strenge controles en de grote aandacht vanuit politiek en media, voor een probleem dat relatief klein is. En voor zover je het ook als een probleem wil beschouwen.

Dat ik een 'discussie' met vrienden erbij haal, is simpelweg om even een gedeelte van mijn belevingswereld erbij te halen. Dat is nou een van de ideeen achter deze site: Vanuit persoonlijk perspectief schrijven over de actualiteit in Amsterdam. Wat dat betreft is het dus relevant. Met sneu heeft het weinig te maken.

“Denk jij dat de belevingswereld van een individu per definitie wordt beperkt bij niet-innmame van XTC?”
Als je het sec bekijkt, dan is dat natuurlijk zo ja. Maar pleit ik ervoor dat iedereen maar aan de X moet? Absoluut niet. Pleit ik voor wat meer realisme in de discussie? Absoluut wel. “Drugs are bad, mmmk?” is het devies, en daar wordt naar gehandeld.

@Suffie: Kinderporno erbij halen is ook niet echt een sterk argument..

Bovendien mag ik best de behoefte van een groot aantal mensen verdedigen ja. Ik zie simpelweg niet in wat er mis mee is als je de behoefte hebt om onder invloed te raken van wat dan ook.

Moet het altijd maar “ora et labora” en Hollandse soberheid zijn dan? Ik snap dat tot 'sneu' bestempelen van iemand die soms eens iets neemt niet. Dan zou een zon, zee, strand vakantie daar ook onder moeten vallen.
Manfred
-43-  Manfred:
En maar blijven roepen en krijsen dat Amsterdam zo een tolerante stad is. Als ik de reacties op dit item mag geloven is Amsterdam verre van tolerant. Nee, lekker allemaal hetzelfde doen (wie bepaalt dit eigenlijk) en leven volgens de christelijke normen. Nou, dan kan ik net zo goed op Urk gaan wonen.
Suffie
-44-  Suffie:
Beste Thijs, ik haal die kinderporno erbij omdat jouw beargumentering nergens op slaat en feitelijk op alles toe te passen is wat je maar wil. Als jij dat niet sterk vind zegt dat misschien iets over jouw argumenten. Bovendien lees je nogal selectief. Ik heb helemaal niets tegen mensen die soms iets nemen. Wat mij betreft gaan ze hun gang, wie weet doe ik dat zelf ook wel eens. Ook mag je die mensen rustig verdedigen als jij dat wil, maar wat jij doet is drugsgebruik op dansfeesten tot norm verheffen. Als je perse een pilletje moet nemen om een feest leuk te vinden is óf het feestje kennelijk niet zo geslaagd, óf je moet eens naar een dokter.
Arnoud de Jong
Ik verhef het helemaaaal niet tot norm! Ik vind alleen dat de discussie in de politiek en media wordt gevoerd vanuit het vastgeroeste idee dat drugs per definitie onwenselijk zijn op house-feesten.

De discussie gaat er alleen maar over HOE drugs moeten worden aangepakt, niet OF het gebruik uberhaupt een probleem is. Vervolgens lees je persberichten die getuigen van weinig realiteitszin.

En dat mijn beargumentering (vnl de afsluiting) op alles toe te passen is, is me te makkelijk. Maar voor de duidelijkheid wil ik er best nog een punt 4 aan toevoegen:

4. Zolang de schade voor de samenleving zo beperkt is, is het nutteloos er een heksenjacht tegen te voeren.
jan
-46-  jan:
Drugs gebruik is een probleem alleen niet zichtbaar. Als je naar het hufterig gedrag kijkt naar jongeren dat kan ik stellen dat dit gedrag ontstaat door hersenbeschadigingen. Ik ben met een onderzoek bezig en wil dit volgend jaar afsluiten. Maar een ding wordt duidelijk dat het gedrag van mensen veranderd door het gebruik van drugs. De groep kinderen en jong volwassenen wordt elk jaar groter. Vraag het maar bij de geestelijk gezondheidszorg instellingen. Daar komen ze terecht die drugsgebruikers. Ja met vreemd gedrag en vrienden en familie zijn ze kwijt omdat ze zo vreem reageren. Iedereen weet hoe dit is gekomen maar niemand staat op want ja we zijn een Natie waar dit allemaal kan. En die persomen die beweren nergens last van te hebben. Dit soort verhalen kennen we ook bij rokers en drinkers. De taal van een verslaafde. Moet we hier nu nog waarde aan hechten. De samenleving zijn wij en al we ons niet bewust zijn welke schade dit bij mensen oplevert dan krijgen we wat we verdienen. Namenlijk grote groepn uitgestoten mensen die niet meer gewenst zijn en eigenlijk opgelosten moeten worden. Heeft u nig jonge kinderen nu dan zou ik me echt zorgen gaan maken. U denkt het overkomt mij toch niet dat begrip is beheend is de sociale pyschologie. Het moet eerst pijn doen bij veel mensen en dan gaan we alsnog handelen. Goed het lijkt me genoeg maar ik wilde och even aangeven dat ons drugs beleid een ziek beleid is. Laat die oude 50 ers enz hun verhalen over een lekker stikkie maar ergens anders vertellen. Zorg dat we optreden en in in dancings enz gewoon wordt opgetreden. Afgelopen weg met het softebeleid ondertussen is dit achterhaald
Thijs Roes
-47-  Thijs Roes:
Ik zie dat ik inmiddels D66 aan mijn zijde vind:


Overige drugs
Open internationaal debat XTC
· Vanwege de relatieve onschadelijkheid van XTC moet Nederland
internationaal het initiatief nemen om de classificatie van deze drug als ‘hard
drug’ te bevragen. D66 wenst dat XTC uiteindelijk een gereguleerde drug
wordt.
· Nederland moet waken voor het feit dat door repressie van aanvoer van
grondstoffen XTC sterk vervuild raakt met andere grondstoffen, en gebruikers
overstappen naar gevaarlijker drugs.
· Er zijn 23 plekken beschikbaar om te XTC te testen. Daarvan zijn er negentien
in handen van de verslavingszorg. Probleemloze gebruikers van XTC ervaren
een drempel om pillen te laten testen tussen verslaafden, en doen het dan
niet. Er moeten andere instellingen zijn die middelen testen (ook andere
drugs) zodat de drempel lager wordt en er ook inzicht komt op drugsmarkt.
· D66 stelt dat de volksgezondheid niet gediend is met het steeds harder
aanpakken van feestend publiek. Door een zeer repressief optreden bij de
ingang van feesten is nu het gevolg dat uitgaand publiek XTC al in de rij van
het feest inneemt, waarbij ze in één keer een hele pil nemen waar ze
voorheen een halve pil zouden nemen. Ook dreigt het gevaar dat door de
controle op dansvloer de voorlichtingsstandjes over drugs minder vaak
bezocht worden. Het publiek kan bang worden gemaakt om daarna extra in de
gaten te worden gehouden. Om problemen met drugs te beperken is open
voorlichting van groot belang. Een strikt zero tolerance beleid is daarbij niet
dienstig.


http://www.d66.nl/d66nl/nie...
the master
-48-  the master:
drugs zijn gewoon super lekker
Jan Stender
-49-  Jan Stender:
Al die troep op een hoop gooien,en de fik er in
Je hebt er helemaal niks aan die bende

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.