Home > > Het mooiste plekje op aarde

Het mooiste plekje op aarde

De keizersgracht op een andere locatie, op een ander moment, door Thomas Schlijper.De foto links is van Thomas Schlijper, op een andere locatie, op een ander moment.

Op 7 januari 2009, om 2.14 's nachts, was het uitzicht vanaf een bankje aan de witbevroren Prinsengracht de mooiste plek op aarde. Een lichtoranje gloed van eenzame straatlantaarns aan de waterkant rustten op het versbesneeuwde ijs. Er was voor die acht minuten aan weerszijden geen ziel op straat en nooit in mijn hele leven heb ik Amsterdam zo prachtig stil zien liggen.

Ingepakte bootjes roerloos vastgevroren in het ijs alsof ze zo als bomen tussen de straatstenen omhoog zijn gegroeid. Daar, rokend op het bankje, heb ik in dit betoverende wintertafereel voor acht minuten de tijd stil zien staan. Niets, maar dan ook niets bewoog meer. Zelfs de bomen die alle blaadjes al maanden hadden afgelegd, verroerden geen takje meer.

En toen, heel langzaam, kwam de wereld weer in beweging. Eerst heel voorzichtig, met een paar sneeuwvlokjes die uit de hemel naar beneden dwarrelden, toen een man die verderop zijn huis binnenging, en daarna de eerste taxi die weer voorbij kwam scheuren. De stad was weer ontwaakt uit zijn coma, en ik was erbij.

Het mooiste plekje op aarde was, voor acht minuten, op 7 januari 2009, aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het was nog geen vijf minuten lopen van mijn huis.


twaalf reacties op "Het mooiste plekje op aarde"

Emre Görmez
-1-  Emre Görmez:
Ik kan je niks anders als gelijk geven !
Het is een digitale variant van Anton Pieck :)
Een plaatje !
Peter
-2-  Peter:
Waar was het nou Prinsengracht of Keizersgracht. Ben benieuwd. Pratich verhaal
Walther Schoonenberg
-3-  Walther Schoonenberg:
Ik heb genoten van de foto en het verhaal. Heel erg bedankt.
Arnoud de Jong
Mijn fout, het was de Prinsengracht!
pef
-5-  pef:
....tis mooi, maar wat zou ik graag eens een ANDER camera-standpunt zien, die Anton Pieck-plaatjes kennen we nu wel.....
CC
-6-  CC:
De foto is gemaakt op de Keizersgracht. Vanaf het bruggetje tussen de Prinsen- en de Herenstraat. Ik weet het zeker, ik woon er op een van de boten ;-))
Ter controle: links zie je de torens van de Posthoornkerk.
Arnoud de Jong
Volgens mij was het verschil tussen de foto en de tekst toch wel duidelijk? De disclaimer in de eerste alinea laat weinig te wensen over, toch?

“De foto links is van Thomas Schlijper, op een andere locatie, op een ander moment.”

Bovendien staat op schlijper.nl het origineel met context...
“The Netherlands, Amsterdam, Keizersgracht © Thomas Schlijper”
Peter
-8-  Peter:
welk bankje aan de prinsengracht vraag je je dan af. Bij amstelveld toevallig?
engine 54
-9-  engine 54:
Natuurlijk is het mooi.
Maar als je de trein in Cuzco(Peru) pakt, dan 3 uur lang een riviertje door de Andes stroomopwaarts volgt, dan via een slingerweggetje een berg beklimt, ja dan kom je op het mooiste plekje op aarde.
Want dan heb je het adembenemende uitzicht over Machu Pichu, de verborgen stad van de Inca's. De sfeer en dat uitzicht daar is met geen pen te beschrijven.
De witbevroren Prinsengracht wel en dat heb je ook leuk gedaan Matthijs!
John Zwart
-10-  John Zwart:
@engine54
Ja daar moeten we dus met z'n allen heen.
Iedereen vinkt het maar even af op zijn volgende wereldreis.
Goed voor ons.
Kijk toch eens om je heen, de Chinezen komen allemaal hier kijken, zijn die dan gek? Of zijn we allemaal gek...
engine 54
-11-  engine 54:
John Zwart, ik heb genoeg om me heen gekeken.
Als ex-KLMer heb ik namelijk aardig wat plekjes op de wereld gezien en daarom weet ik dat de grachtengordel van Amsterdam een van de mooiste plekken voor toeristen is om te bezoeken.
Maar daarom mag ik toch wel even zeggen wat ik de mooiste plek op deze aardkloot vind, of niet. Ben je soms door het ijs gezakt vandaag ofzo?
Arti
-12-  Arti:
@engine54
Misschien de laatste drie regels nog eens herlezen: a time and a place zou ik zeggen.

Op die berg van jou in Peru zal t best wel eens misten, ongetwijfeld zelfs adembenemend misten. En wie weet mistte het daar de laatste keer zo rond kwart over twee s ochtends onze tijd 7jl. Voor een minuut of negen, acht misschien.
Terwijl je zelf sliep en van dit alles onkundig was.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.