Home > > Help! Mijn buurt/wijk wordt "toekomstbestendig"

Help! Mijn buurt/wijk wordt "toekomstbestendig"

Amsterdam - Zijn we er net een beetje aan gewend dat 2009 wel eens een zwart economisch jaar kan worden, valt er de laatste maand van het jaar ook nog een behoorlijk dik rapport (pdf 271 pagina's) op de deurmat over nut en noodzaak van de huidige naoorlogse wijk/buurt aanpak. Het gaat niet alleen om de aanpak in de 40 Vogelaar/vd Laan wijken, maar in heel veel buurten/wijken waar organisaties en bewoners hard werken aan wijkverbetering, zodat ook deze buurten/wijken weer toekomstbestendig worden.

Na Stadsvernieuwing, Stedelijke Vernieuwing was de hoop voor betere buurten/wijken vooral gericht op de Stedelijke herstructurering (= fysieke herstructurering). Het gaat dan vaak om de naoorlogse buurten/wijken, steeds minder in trek door te kleine woningen, weinig buitenruimte en een lage sociale cohesie (= wat doen we nog samen). Ook het gebrek aan of minder goed functioneren van voorzieningen zoals winkels, scholen, wijkcentra, speelplekken maken deze buurten/wijken niet erg geliefd.
Voortvarend aan de slag dus met de herstructurering om deze buurten/wijken aantrekkelijker te maken met als voornaamste doel de sociale cohesie, de lijm tussen bewoners, weer terug te brengen in deze buurten/wijken. Vooral in Amsterdam betreft het hier grote delen van de Bijlmer/Amsterdam-Zuidoost en buurten/wijken in het Westelijke deel van Amsterdam. Hele buurten worden gesloopt om plaats te maken voor grotere woningen, betere woningen en dus betere buurten/wijken. Maar, ook veel oog voor het planmatig mixen van verschillende groepen bewoners met als doel dat een goede mix rolmodellen geeft en dus garant staat voor een leefbare buurt/wijk. Een heel groot goed in de gedachtegang van de planners en beleidmakers van deze nieuwe wijken.

En tja, dan komt er plots een heel groot onderzoek waaruit dan blijkt dat het planmatig mixen en bij elkaar harken van allerlei mensen met verschillende leefstijlen helemaal niet zo positief uitpakt. Er blijken helemaal niet zo veel contacten te ontstaan tussen ouden en nieuwe bewoners, allochtonen en autochtonen in een buurt/wijk. Ook blijkt er nauwelijks sprake te zijn van hoge en/of lage verbondenheid van de buurt/wijk door nieuwe bewoners, laat staan een bewonersinzet voor de buurt/wijk. In het onderzoek komt zelfs naar voren dat de veronderstelde lijm in de "toekomstbestendige" buurten/wijken vooraf al is opgedroogd. Nu al blijkt dat het idee van sociale verbondenheid in geherstructureerde buurten/wijken eerder achteruit is gegaan dan vooruit.

Nou, daar ben je dan mooi klaar mee. Zit je jarenlang in de rotzooi, ben je je oude vertrouwde buren kwijt, wordt je voorgespiegeld dat het allemaal beter wordt, zit je eindelijk in je toekomstbestendige woning en je aangeharkte buurt/wijk en dan blijkt het een wassen neus te zijn. Ja, het was natuurlijk leuk dat eenmalige kennismakings-buurtontbijt op kosten van de staat, maar ja als dat alles is?

Benieuwd of de nieuwbakken Minister van de Vogelaarwijken ook dit rapport heeft gekregen. Zal hij iets aan de toekomstbestendigheid van buurten/wijken gaan veranderen? Geen idee. De beste man zal het natuurlijk al moeilijk genoeg hebben om de bouwproductie op gang te houden.

twee reacties op "Help! Mijn buurt/wijk wordt "toekomstbestendig""

Sanne
-1-  Sanne:
Kantekening: Amsterdamse wijken maakten geen deel uit van het onderzoek.
Sigi
-2-  Sigi:
Al die fijne plannen zijn toch nooit voor de bewoners bedacht. Wat moet je als je fijne huis zogenaamd “niet meer van deze tijd” is en “toekomstbestendig” met een “marktconforme” huur wordt gemaakt. Daar zit toch niemand op te wachten?

Met de zogenaamde “vernieuwing” van de Bijlmer is een begin gemaakt met het verwijderen van ongewenste bewoners door hun (in dit geval prachtige, grote, comfortabele) sociale woningbouwwoningen onder hun kont weg te slopen. Bewoners weg, probleem opgelost?! Dit alles wordt dan ook nog verkocht onder het mom van “goed voor de mensen”.

Dit onderwerp rakelt weer heel wat bittere herinneringen op en doet mijn bloed koken.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.