Home > > Natuurlijk smullen in Bos en Lommer

Natuurlijk smullen in Bos en Lommer

null
Bos en Lommer - Ieder stadsdeel dat een beetje de betere kant opgaat, noemt zich graag een tweede Pijp. Dat zal ik hier niet zo snel willen beweren, al lijkt het er sinds de komst van het eerste biologische cafetaria van Nederland wel een beetje op. In Bos en Lommer kun je nu ook Natuurlijk smullen.
Na Luim (Admiraal de Ruijterweg), Fossa (op het water van de Erasmusgracht) en Podium Mozaiek (de witte kerk aan de Bos en Lommerweg) herbergt Bos en Lommer nu de volgende hippe respectievelijk aparte plek om te eten en te vertoeven. Natuurlijk Smullen is net een gewone cafetaria (patat, broodje kroket, koffie, frisdrank, ijsje), maar toch is het anders. Bij Natuurlijk Smullen is alles biologisch verantwoord en staan er ook geitenyoghurt, veganuggets ('portie van 5 met heerlijke pittige zoetzure saus'), kaassticks en vegetarische kroketten op het menu. En patat. Verse zelfgemaakt met naar wens mayonaise, ketchup, curry of satésaus. "Ik krijg vaak te horen dat ik de lekkerste patat van heel Nederland heb," vertelt Helen Geul. "Klanten komen van heinde en ver. Ik heb ze zelfs uit Maastricht hier gehad. Die hadden het ergens gelezen en wilden er best een eindje voor reizen."

Echte kaas
Geuls vegetarische dochter en haar eigen biologische voorkeur als (moeilijke) vleeseter brachten haar op het idee van een snackbar waar je pure producten kunt krijgen. "Ik was die kaassoufflé zo zat. Het lijkt wel smeerkaas wat die fabrikanten erin doen. Hier gebruiken we echte kaas in onze kaassticks." Een cafetaria is Natuurlijk Smullen officieel, maar de uitstraling is die van een kneuterig eetcafé. Geul: "Als je naar de standaard cafetaria's kijkt, daar word je niet vrolijk van. Hier staan houten stoelen, niet dat plastice gedoe. Het menu staat op het schoolbord, ik heb sfeerverlichting opgehangen en er liggen boekjes. De kranten van de dag en blaadjes." Aan de muur reclame voor de groenste omroep, kunst van Thea Kater, uitleg over de Weiderijck rundvleeskroketten van Cas Spijkers en het certificaat van Fairtrade coffee.

Viavia kwam ze aan de locatie aan de Jan van Galenstraat 78. Niet haar eerste keus, maar toen ze er ging kijken, was ze verkocht. Ze sprak enkele ondernemers in de straat als ook klanten in de supermarkt aan de overkant waar biologisch een groot deel van het assortiment beslaat. En kreeg een goed gevoel: hier is vraag naar meer biologisch. Toen enige tijd later de bewonerscommissie zich bij het stadsdeel voor haar inzette om de vergunning te bespoedigen, was Helen Geul thuis. "Als omwonenden zich voor je inzetten, dan kan het niet meer stuk."

Slaatjes
Alle vegetariërs zijn blij met Natuurlijk Smullen, vertelt Helen Geul. En ook vleeseters die puur willen. "Je proeft het verschil." Alleen maar positieve reacties heeft ze tot nu toe gehad. Eén keer vroeg iemand om cola en dat heeft ze niet. "Ik drink het zelf ook, maar hier hoort het niet op het menu. Het heeft niks met biologisch te maken." Bionade heeft ze. In Duitsland staat het drankje na Coca Cola en Fanta op de derde plaats. "Dat gaat het hier ook helemaal worden." Ze heeft meer plannen. Bijvoorbeeld een nog lekkerder vegetarische satésaus. Laatst vroeg iemand om een slaatje en dus heeft ze nu ook slaatjes. Biologisch natuurlijk. En om te smullen.21 reacties op "Natuurlijk smullen in Bos en Lommer"

Rachid
-1-  Rachid:
Beetje oud nieuws Shirley. Niet van je gewend dat je achter andere nieuwsblaadjes aanhobbelt. Meestal ben je redelijk actueel en heb je daadwerkelijk iets te melden. Dit bericht al uitgebreidt behandeld in die stadssnuffertjes en ook al eens op AT5. Gewoon niets te melden uit Bos en Lommer? Ik dacht dat je wellicht zou komen met het nieuws dat het stadsdeel graag wil gaan fuseren met......in 2011.
Shirley
-2-  Shirley:
Vreselijk oud nieuws! Wel ruim een maand. Maar ik heb hier nu voor het eerst gegeten, dus voor mij is het nieuws. En dat goede nieuws deel ik graag. En ik hobbel wel vaker, hoor. :)
Hans Luiten
-3-  Hans Luiten:
Hoi Shirley, goed nieuws!! gr Hans Luiten. heb op mijn weblog meteen maar een stukkie geschreven!
Bart
-4-  Bart:
Shirley, ik zou Helen Geul aanraden meteen contact op te nemen met de NS-stations, kunnen die vieze 'Smullers'/ McDonalds snel vervangen worden door dit nieuwe concept; het klinkt in ieder geval heel erg goed!
Ga het gauw een keer proberen..
Henk
-5-  Henk:
Die Hans Luiten toch!. In Bos en Lommers als wethouder erg onzichtbaar, maar sinds hij werkt in Zaandam een en al zichtbaarheid. Misschien kan dhr. Luiten zijn weblog bekend maken, kunnen we kijken welk stukje hij nu schrijft.
Sander
-6-  Sander:
@Henk, klik eens op Hans.....
Marco
-7-  Marco:
Die Natuurlijk Smullen Snackbar zit op de Jan van Galenstraat. Opvallend genoeg net dat stuk van Bos en Lommer waar het stadsdeel nauwelijks naar omkijkt of naar om hoeft te kijken. Dit stukje winkelstraat heeft altijd goed gelopen mede dankzij het feit dat de overzijde van deze straat onder een ander stadsdeel valt namelijk De Baarsjes. Dit stadsdeel heeft er voor gezorgd dat er een goede supermarkt en bakker zitten. Dit stuk straat profiteert ook van het feit dat er even verderop een heel nieuwbouwproject is gerealiseerd, namelijk de Piramide van Soeters. Opmerkelijk, dit stuk ligt dan weer in stadsdeel Westerpark. Dus, wat zou nu niet logisch zijn om die stadsdelen eens op te heffen. Dit stuk van de stad maakt duidelijk dat er geen sprake kan zijn van afgebakende stadsdeelgrenzen. Mooi voorbeeld van hoe 1 winkelstraat goed kan lopen omdat drie stadsdelen hier wat fraais hebben neergezet.
Leon
-8-  Leon:
@Bart. Sinds de NS Shakies heeft ingenomen is het droevig gesteld met de kwaliteit. Lijkt me dus geen goed plan dat deze mensen gaan proberen zich te vestigen op een NS Station.
Bart
-9-  Bart:
@ Leon: het was mij juist te doen om de kwaliteit van de voedselaanbieding op de NS stations te verbeteren...
Die is inderdaad droevig op dit moment! (krijg regelmatig buikloop als ik 'gedwongen' was om iets op een NS station te nuttigen..)
Dus als Natuurlijk Smullen her en der wat filialen op grotere of kleinere NS stations zou vestigen, zijn er volgens mij heel veel mensen blij!
RudiPensionado
-10-  RudiPensionado:
Wat lees ik nu, Bart? Eet je verkeerde dingen op de verkeerde stations? Zwakke maag en toch eten bij Smullers & Co. :)
Koop toch wat bij AH ToGo en eet dat achter je pc op. :)
Dus als je weer eens een zuur stukje hebt geschreven ben je vergeten om je Rennie in te nemen? :)
Antal
-11-  Antal:
@Bart De NS doet naast treinverkeer ook het management van de stations en baat daarbij ook het onroerend goed uit. Dus diverse horeca-activiteiten vallen onder de NS groep. Als kleine ondernemer is daar (nauwelijks) tussen te komen. Wel jammer zo'n eenheidsworst ....
Miriam
-12-  Miriam:
@Antal. helemaal gelijk. En aangezien gemeentes helemaal geen grip hebben op kan de NS ongestoord haar gang gaan. Die zien nu plots dat er bij de stations een hele boel geld verdiend kan worden. In leiden komt er een HEMA en fitnisschool in het Station. Ook in Amsterdam zullen de stations de komende jaren transformeren tot kleine shoppingsmals. En de NS vraagt echt de hoofdprijs. Dus nee, geen leuke en verantwoorde eettentjes maar allemaal eenheidsworsten met bar slecht junkfood.
yanny scutt
-13-  yanny scutt:
shirley,

Dit klinkt vreselijk!

Geen smeerkaas in onze sticks. (echte kaas is toch net zo -lekker! vet?!)

Ik heb een groot wantrouwen tegen die 'natuur' en biologische voedsel-verschaffings-zaken. Vooral als iemand -zoals in jouw stukje- beweert graag cola te drinken maar het niet verkopen vanwege de imago van de zaak..
-14-  :
@Marco: klopt helemaal, dat van die grenzen tussen de desbetreffende stadsdelen.Jan van Galen is voornamelijk Baarsjes, qua stempel.
De patat is echt top, trouwens. Krokant van buiten, zacht van binnen. Heb toevallig een interview met Helen gedaan voor Amsterdam Weekly. Fijne tent.
Bart
-15-  Bart:
Ben er geweest,bij Natuurlijk Smullen, en: top! Lekkere patat, heel lekker kroketje, en ook de kaassoufle was echt anders, namelijk gewoon veel lekkerder. Ook de koffie is gewoon goed.
Nogmaals: waarom kan dit soort bedrijven niet op stations?
(ik weet dat NSstations het beheer voert over stations, maar dat belet de consument nog niet om kritisch te zijn)Mogelijk een boycot van alle vieze gelegenheden op de stations, en wat promotie van een fenomeen als “natuurlijk Smullen”?
En @Yanny: Nu ben je echt aan het zeuren, als je niet zonder smerig voer kan, ga je toch lekker in Amerika wonen? Cola is toch vreselijk giftig spul? (100% suiker bijv.) En smeerkaas is chemisch ontlede kaas, namelijk met 'smeltzout', zoiets wat ze ook bij het 'pekelen' van vlees gebruiken: natriumnitriet en nog een paar aanverwante chemicalien..
Lekker, zo'n souffle'tje!!
Het gaaat niet om 'imago' zoals jij beweert, maar om 'natuurlijk', wat gewoon heel natuurlijk is. Mensen die dat niet begrijpen, moeten echt nog wat bijleren...
Bart
-16-  Bart:
@ RudiP: (25 nov) heb geen zwakke maag, maar denk dat alle mensen die meer dan -zeg- een paar jaar dit soort voer 'moeten' consumeren, 100% maag-of darmkanker krijgen... Dus geen grapje! En AH To Go is geen alternatief, want die serveert ook troep, en ook nog schandalig duur.
En Rudi, R****S (geen reclame!) neem je in als je brandend maagzuur hebt, niet als je over je nek gaat van de smerige 'ham' of cheese (kaas?! waar dan?)burger, met bijgoevoegd jaren in de diepvries bewaard, in de magneto opgewarmd vies broodje..
En 'zuur' eet ik slechts bij een harinkje, om vervolgens een webmail aan RudiPensionado te schrijven....
Jochem Floor
-17-  Jochem Floor:
@ RudiP: op een punt moet ik Bart zonder meer gelijk geven: AH To Go is gruwelijk duur. In vergelijking met overige grootgrutters is AH sowieso al duur; maar bij AH To Go komt er standaard nog eens een paar dubbeltjes per artikel bovenop. Krankzinnig, wat die lui rekenen. Je zou bijna denken dat ze monopolist zijn.
Bart
-18-  Bart:
@ Jochem: dat zijn ze ook, vrijwel...
RudiPensionado
-19-  RudiPensionado:
Dat het duurder is bij AH ToGo betwist ik niet maar als je het frituurvet al op afstand ruikt van sommige aanbieders geef ik liever wat meer geld uit of haal elders fatsoenlijk eten.
Die stationstroep at ik al sinds de vorige eeuw niet meer en gelukkig ben ik daar ook niet meer vijfmaal per week.
En zelf koken is toch niet zo moeilijk?
Bart
-20-  Bart:
On topic: We hadden het, denk ik over "biologisch, evt. vegetarisch, i.i.g. milieuvriendelijk, dus verantwoord 'smullen', en wel bij de 'snackbar'. Ik vind het nog steeds geen gek idee om de stations van NS uit te rusten met dit alternatief voor de 'vreselijke vieze vette hapverkopers'...
En waarom zou dat nou niet kunnen? omdat NS alles al heeft voorgeprogrammeerd bij een aantal vetverkopende firma's? Flauwekul!
Als je een goed bussinesplan op tafel legt bij de NS is alles mogelijk: waarom 'Smullers' wel en 'Natuurlijk Smullen' niet? Is er iemand die deze formule ooit bij NS bepleit heeft? dacht het niet. Ik zou het een omslag in 'stationsdenken' vinden!..
En natuurlijk is zelf koken niet moeilijk, zelfs vreselijk veel leuker, maar op een station staand is dat wat lastig... (RudiP.)
Margreet
-21-  Margreet:
Nieuwe formule op station CS, namelijk Julia's. Een variant op de Wok to Go maar dan met pasta. Echt te smerig om over na te denken en ook nog eens reteduur. Je kan een bak pasta meenemen of ter plekke eten. Tja, dat is dus wat NS wil. Goor vet voedsel, snel klaar en vooral duur.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.