Home > > Dromen in de klas

Dromen in de klas

null
Osdorp - In Osdorp mogen de leerlingen van de Johannesschool dromen tijdens de les. Acteur Mohammed Chaara( Shous Shouf Habibi, Baantjer, Oesters van Nam Kee, om maar wat te noemen) geeft vier lessen als gastdocent. Lessen in dromen, over je toekomst. Want: "Als ik het kan, dan kun jij het toch ook!"
Vmbo-advies gekregen? Dan nog kun je veel bereiken. Kijk maar naar Chaara. Letterlijk laat hij naar zich kijken tijdens de vier lessen die hij op 75 scholen in Osdorp, Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer gaat geven. Honderden groep 8-ers leerden vorig schooljaar al van de acteur dat je succesvol kunt zijn. Tijdens zijn lessen leerden ze hoe. Wie ben je? Wat zijn je kwaliteiten? Wat wil je later? Hoe ga je dat bereiken? 'Paspoort naar je toekomstdroom!' heet het lespakket; het lesmateriaal is een bijna echt paspoort. Artikel 1 van de Grondwet staat erin dit piepkleine lesboekje en dat moeten ze komende tijd allemaal van Chaara uit hun hoofd leren. Immers, we zijn allemaal gelijk. Een wedstrijdje zal het worden. Vorig schooljaar, waarbij 1800 leerlingen deze lessen volgden, lukte het Amal van de Osdorpse Montessorischool om dit artikel foutloos in nog geen vier seconde op te lepelen.

Wat een acteur verdient, willen de leerlingen ook weten. "Meer dan een krantenwijk," antwoordt Chaara. Iets specifieker: "Als ik patat haal, dan kan ik een patatje speciaal kopen." Hij wilde al jong acteur worden en die droom heeft hij waargemaakt. En dat kunnen de leerlingen ook. Architect wil de een worden, de ander juf en ook stewardess, ondernemer en profvoetballer worden genoemd. Hoe dat te bereiken, legt Chaara in vier lessen stap voor stap uit. Hij vertelt over idolen en rolmodellen, laat leerlingen nadenken over hun sterke en zwakke punten en over hun talenten. Op papier schrijven ze jaar na jaar op wat ze moeten doen om hun droom te verwezenlijken. "Als je weet wat je later wilt worden, heb je het straks makkelijker om een school te kiezen en heb je een goede reden om op school te blijven," zegt Chaara. Vijf gouden tips geeft hij zijn leerlingen mee, waaronder elke nacht goed slapen en de Nederlandse taal goed beheersen. "Dat is de basis, daar kom je verder mee!" Wie zijn of haar best doet deze vier weken, krijgt een stempel in het paspoort. Net echt.

twee reacties op "Dromen in de klas"

Chaira
-1-  Chaira:
Ja, ja, geef iedereen de indruk dat je alles kunt bereiken wat je wilt. Van krantejongen tot miljonair. Geweldige gedachte, maar.....mag het iets geloofwaardiger? Dat “Yes we can” hebben we de afgelopen maanden al erg veel gehoord. Beter om te laten zien dat scholing dus heel belangrijk is, maar of je dan echt alles kunt bereiken wat je wilt.....dat klopt niet helemaal.
hachee
-2-  hachee:
Chaira, waarom zo negatief? Het is toch juist goed dat jonge kinderen uit achterstandswijken wordt geleerd positief te denken en zich in te zetten om hun dromen waar te maken. Ze zien al genoeg rottigheid om zich heen.
Ik denk dat ze een rolmodel/succesvol persoon nodig hebben om zich aan te spiegelen. Het is geweldig dat deze acteur de inspiratiebron voor die kinderen wil zijn!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.