Home > > Vragen over ov-chipkaart

Vragen over ov-chipkaart

Logo ov-chipkaart
Vandaag introduceert het GVB de ov-chipkaart in de tram en in de bus. Wij mogen er geleidelijk aan wennen, de strippenkaart blijft nog een tijdje geldig. De ov-chipkaart werd al langer in de metro gebruikt, maar ik ga nooit met de metro, dus die technologische omwenteling is geheel aan mij voorbij gegaan. Maar nu is het dan eindelijk zo ver voor het totale Amsterdamse openbaar vervoer.
De vraag dringt zich nu onvermijdelijk op: moet ik hier blij mee zijn?

Mijn voorlopige antwoord is: mwah.
Ik voel wél een zekere opluchting. Want ik zat in mijn beleving al zeker een jaar tegen die dreigende scanners in de deuropening aan te kijken. Tot voor kort had ik geen idee wanneer ze tot leven zouden komen. Elk moment verwachtte ik dat ze bij het instappen vreselijk piepend zouden afgaan, mij als zwartrijder publiekelijk aan de kaak zouden stellen. Waarop ik vervolgens direct door speciaal opgeleide controleurs in de nek zou worden gesprongen.
Ik vraag me nu af: gáán ze eigenlijk wel piepen als je zonder chipkaart naarbinnen glipt? Het GVB heeft op z'n website tientallen antwoorden op veelgestelde vragen, maar deze vraag zit er natuurlijk weer niet bij!
Daarom heb ik voor het GVB nog wel een paar extra vragen die veel gesteld hadden kunnen worden.
Zoals daar zijn:

Welk gedrag kan ik van de scanner verwachten? Hij geeft een geluidssignaal als ik met voldoende saldo incheck. Maar wat doet hij in andere situaties? Gaat hij bijvoorbeeld vloeken, sputteren of schelden als ik onvoldoende saldo heb? Word ik op enigerlei wijze publiekelijk aan de schandpaal genageld?
Ik moet mij daar toch mentaal op kunnen voorbereiden!

Wat gaat er met de conducteur (m/v) gebeuren? Die hadden wij immers mede aangesteld om over orde en veiligheid op de tram te waken. Wordt hij/zij nu tramsteward(ess)? Of gaat het GVB zo stom zijn om de conducteur op de tram af te schaffen, waardoor wij weer terug zijn bij af?

Als het systeem teveel geld van ons saldo graait, moeten wij een claimformulier invullen. Waarom nu weer zo'n volkomen ouderwets en achterhaald papieren medium? Kan dat niet digitaal?

Is de ov-chipkaart bestand tegen meewassen in de wasmachine?

Gaat het GVB reclame op die plastic kaartjes zetten? Zo ja, krijgen wij dan irritatie-korting?


Ongetwijfeld gaan er nog meer vragen rijzen als ik daadwerkelijk met dat ding ga reizen. Ik snap nog geen hol, reet of barst van die verschillende soorten kaarten.
O wacht, ik kan een testje doen: Reist u regelmatig? Nee. Gaat u maximaal 4 losse ritten maken?
Ja, hoe wéét ik dat nou van tevoren? Over welke periode hebben we het hier? En zijn er naast 'losse ritten' dan ook 'vaste ritten'? Wat is het verschil?

Ondanks mijn toch niet geringe vaardigheid op internet en computer, ga ik mij met de ov-chipkaart inmiddels wat digitaal hulpbehoevend voelen. Ik krijg bijna behoefte aan een cursus ov-chippen.
Dus als ze niet uitkijken verandert hun slogan 'Kom maar op met die ov-chipkaart!' al snel in 'Rot maar op met die ov-chipkaart!'

350 reacties op "Vragen over ov-chipkaart"

Leslie
-1-  Leslie:
Ik reis af en toe met de metro/tram. Moet ik dan een chipkaart gaan aanschaffen? Ik weet niet eens hoe een dergelijke kaart werkt. Weer een kaart erbij plus natuurlijk weer de kasn op verlies/misbruik. Is de kaart persoonsgebonden en als er misbruik van wordt gemaakt (skimmen) bij wie moet ik dan zijn. Kortom, moet ik alweer nadenken wat ik nu wel/niet moet doen als ik een metro/tram pak.
Metten
-2-  Metten:
Een kaart erbij? hij komt ter vervanging van de strippenkaart, dus dat lijkt me toch geen probleem?
Volgens mij moet je die kaart gewoon langs de lezer halen bij het in- en uitstappen. Verder kan je de kaart opwaarderen bij laadstations.
Bij het in en uitstappen kan je volgens mij je kaart gewoon in je portemonnee of zelfs jaszak laten zitten (iedereen die weleens op wintersport gaat weet wat ik bedoel). Lijkt me ideaal :)
RudiPensionado
-3-  RudiPensionado:
Net als destijds bij de invoering van de strippenkaart zijn er voor- en tegenstanders. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn altijd voor- en tegenstanders.
De invoering is trouwens al begonnen en wat veel mensen missen aan kennis over dit onderwerp kan je lezen op het internet. Niet zo moeilijk dus.
Belangrijker is dat het vervoer voor veel mensen duurder zal uitvallen en anderen, die bv dicht bij de zonegrens wonen/werken zullen goedkoper uit zijn. Het systeem is eerlijker want je betaalt per afgelegde kilometer en bij het instappen start het basistarief van 70 cent en daarna een dubbeltje per kilometer. Afschaffen van conducteurs kan natuurlijk niet want er moeten toch kaarten verkocht worden? De stempel van de conducteur zal op termijn dus verdwijnen en daarmee een stuk ongelijkheid. Het lag er immers maar net aan hoeveel tijd de conducteur zijn stempel vooruit had staan. Straks zal de exacte tijd gelden en dat zal leiden tot een kostenverhoging voor de mensen die verder willen reizen.
Het zal straks een stuk eenvoudiger worden want het woud aan kaarten was toch haast niet meer te overzien?
Bij onvoldoende saldo zal de reiziger “geadviseerd” worden om een los kaartje te kopen.
Ik weet al in welk stadsdeel de invoering de grootste problemen zal opleveren als de zones komen te vervallen maar deze mense hadden altijd al problemen met het volledig betalen van hun reis.
Kortom, zet er een lange periode een paar grote ploegen controleurs op en alles komt goed.
En als je niet wilt betalen ga je toch lekker fietsen?
De in het bovenstaand artikel opgeworpen vragen hadden voorkomen kunnen worden door even contact op te nemen met het GVB.
Henk
-4-  Henk:
buiten de fraudegevoeligheid zijn er drie toekomstige zaken die ik niet prettig vind aan deze kaart.
1] Privacy; het valt na te gaan met welk vervoer je reist en waar naar toe
2] Trajectprijs differentiatie; vervoersmaatschappijen krijgen de mogelijkheid zelf te bepalen welk traject wat gaat kosten.
3] Tijddifferentiatie; vervoerders krijgen de mogelijkheid op bepaalde tijdstippen de trajectprijs te aan te passen.
Niet ondenkbaar is om bv op zondag het traject Centraal Station - Arena aan te passen onder het mom dat het dan druk is.
Grijsrijder
-5-  Grijsrijder:
@Henk,
Waar heb jij je informatie vandaan?
Ik weet niet beter of het is, zoals gepubliceerd, een dubbeltje per afgelegde kilometer maar jij komt met andere info.
John Zwart
-6-  John Zwart:
Als wat Henk is klopt (wat ik niet kan bevestigen, maar dat grijpt hij toch niet zomaar uit de lucht?) dan zit er in het ov-chipkaart systeem de mogelijkheid voor allerlei “onzichtbare” “prijsaanpassingen” (betekent meestal verhogingen). Dat vind ik een ernstig bezwaar. Op de strippenkaart zie ik meteen hoeveel tegoed ik nog heb en hoeveel de conducteur er wegstempelt. Duidelijk. Ik zou zeggen: GVB zorg voor een scanner die de reiziger informeert over reisprijs en saldo, niet met piepen of knorren, maar gewoon in leesbare getallen!
John Zwart
-7-  John Zwart:
Als wat Henk SCHRIJFT klopt...
Bart
-8-  Bart:
Het grootste probleem van de ovchip is natuurlijk de kwetsbaarheid van de persoonsgegevens, die liggen zo ongeveer op straat (komt vaker voor bijv. recent in Engeland, gegevens van 12 milj. mensen!!). Men kan zo'n chip dus makkelijk misbruiken...
Daarnaast is er nog een probleem: de NS wil er een slaatje uit slaan door de gebruikelijke retourtjes, weekendretours en andere kortings'modellen'bij de invoering van dit product te schrappen. En mij persoonlijk is het niet duidelijk hoe ik kan betalen als ik vergeten ben het ding op te laden, moet ik dan een trein of bus of tram missen? of kan ik bij de conducteur (die dan vast wel wegbezuinigd is) alsnog een duurder kaartje kopen? En krijg ik iedere maand een keurig afschrift, zodat ik kan zien welke OV vervoerder mij nu weer genept heeft? Kortom het is 2 x niks: geen keuzevrijheid, big brother is nu helemaal watching you, en het wordt ook nog allemaal een factor x duurder. En nog een waslijst aan bezwaren. Het lijkt op het voorstel destijds van Tineke 'tolpoortje' Netelenbos...
Bart
-9-  Bart:
@RudiPensionado: ook het GVB weet nog lang niet alles, want er komen volgens de minister nog diverse aanpassingen aan het systeem, en niet alleen aan de kaart zelf, die zo lek als een mandje is (zelf gecheckt met eigen ov-chipproduct (kost 30 ¤ materiaal, kun je net als de 'pinautomaatskimmers' alles lezen... En over 'een woud aan kaarten'gesproken: we hebben een srippenkaart, een maand of weekkaart, een dagkaartje en een 65+ reductie. Voor de NS geldt ongeveer hetzelfde: kom ik op zo'n 10 á 12 soorten in Nederland, veel?
en hoe dacht je al die overstapjes dan te maken bijv.?: ik ga vananaf centraal eerst naar halte spui, paar boeken kopen, vervolgens stap ik na 20 min. weer in, rij door tot Ferdinand Bol, stap uit, ga bij de Hema wat halen, en tot slot vervolg ik mijn reis naar zuid WTC, alles in een uur (ik had natuurlijk voldoende zones afgestempeld). Mij maak je vooralsnog niet wijs dat dit op de nieuwe manier goedkoper en simpeler zou zijn. Maar de tijd zal het leren...
RudiPensionado
-10-  RudiPensionado:
@Bart
Lees eens het handboek tarief van het GVB en tel de kaarten. Echt je mond valt open van verbazing en de mensen bij het OV moeten deze allemaal kennen. Daarnaast stretenkennis en natuurlijk de routes van alle lijnen met de dwarsstraten en zult met mij van mening zijn dat de conducteur moet blijven en ook moet komen op de 5, 16 en 24.
Als je OV chip het laat afweten straks mag je bij de conducteur een los kaartje kopen. Dit zullen alle toeristen straks ook kunnen doen. Wat je voorlaatste zin betreft. Ik zal nooit beweren dat het goedkoper zal worden maar eerder duurder. Zie mijn eerdere bijdrage. Arme 65+ etc.
Bart
-11-  Bart:
@ RudiP: dan kent het handboek van het GVB aanzienlijk meer soorten dan jij en ik waarschijnlijk: dat is dan voor vereenvoudiging vatbaar... En dat de conducteur moet blijven onderstreep ik volledig! al is het maar voor een 'gevoel van' veiligheid, en de informatie, natuurlijk, dat je gewoon nog met een mens spreekt, niet met een bliepend of piepend geval(maar dat is niet gegarandeerd bij de invoering van de ovchip!!!). En dat het duurder wordt op deze wijze, en ik dus nog meer moet gaan rekenenen: als ik zus.. en zo..., neem ik gewoon toch de auto? Was dat de bedoeling? En duurder: er is ergens een verslag van een kamerdebat dat de gemiddelde kosten voor de reiziger NIET duurder mochten uitvallen. Nu wéét ik wie er kan rekenen, en wie niet....
Arnoud de Jong
De in het bovenstaand artikel opgeworpen vragen hadden voorkomen kunnen worden door even contact op te nemen met het GVB.

Nee, dat is nu juist niet de bedoeling!
Het GVB moet voldoende voorlichting geven, wij moeten er als klanten niet achteraan hoeven bellen.
De website over de ov-chipkaart heb ik doorgevlooid en kwam antwoorden op bepaalde vragen dus niet tegen.

Verder heb ik een mini-enquête gehouden onder enkele doorgewinterde ov-gebruikers en geen van hen was op de hoogte van deze invoering op 3 november.
Er schort dus nog wat aan de communicatie.
Bart
-13-  Bart:
@ Arnoud: 'juist, eh, zeer juist'!!' Over die invoering per vandaag: heb ik niets van gemerkt, heb vrijwel de gehele dag met de tram gereisd (N>Z en O>W), en heb alleen een wat verlegen 'enquetrice'(dacht ik)gezien, bleek 'testster' van de OV poortjes in o.m. lijn 25,4, en 12 gezien... Ze had namelijk een speciaal kaartje waarmee ze alle poortjes in de tram afging, als die groen of geel oplichtten, was het blijkbaar in orde. Zelfs de conducteur vroeg deze jongedame, wat ze aan het doen was, dus ook niet op de hoogte...
robert55
-14-  robert55:
Ik heb die FAQ 'ns bekeken en de laatste datum die genoemd wordt is eerste kwartaal 2008. Zou die pagina daarna ooit nog bijgewerkt zijn?
Wat betreft de conducteur: als die alleen maar kijkt of iedereen 'incheckt' heeft ie niet veel meer te doen. Kortom: weg met die hokjes, weer lopende conducteurs [doen ze in Rotterdam al jaren]
Henk
-15-  Henk:
Voor de liefhebber, je hoeft alleen maar te googlen. Bij nr 2 en 3 lees je wat voor mogelijkheden er zijn voor de vervoersbedrijven.
1] De OV-chipkaart slaat alle reisbewegingen gekoppeld aan een unieke identificatiecode op de chipkaart op in een centrale database. Dat betekent dat iedereen die toegang tot deze database heeft, een compleet overzicht heeft van alle reisbewegingen die een individu per metro, bus, tram of trein heeft gemaakt. Het is voor een reiziger zelfs mogelijk om alle reisgegevens via internet te bekijken. Hierdoor zullen er zeer strenge eisen aan de beveiliging van de centrale database gesteld moeten worden.
2] ] Met de OV-chipkaart wordt het mogelijk om de ritprijs te baseren op de afgelegde afstand in kilometers. Het oude systeem van zones vervalt dan. Het is echter ook mogelijk dat de vervoerder het tarief baseert op de bestaande zone-indeling.
3] Bij het inchecken wordt bovendien een borg (afhankelijk van de vervoerder 2,50 tot 7,50 euro) van de OV-chipkaart afgeschreven, die na het uitchecken teruggestort wordt. Bij de eerste instap wordt eenmalig een opstaptarief van 70 eurocent geheven. Men mag een reis onderbreken voor maximaal 35 minuten. Indien er later ingecheckt wordt, wordt dit behandeld als een nieuwe reis en wordt de vaste opstaptarief van 70 eurocent opnieuw geheven. Als men overstapt van treintarief naar stadstreeksvervoertarief of omgekeerd wordt het opstaptarief altijd opgelegd.
Arnoud de Jong
En zo komt uit de bovenstaande optelsom van stukje + reacties toch een hoop informatie naar voren die we van het GVB hadden moeten krijgen...
John Zwart
-17-  John Zwart:
Precies. En zo blijkt dat er ook informatie bij zit die de ov bedrijven blijkbaar liever niet allemaal breed geweten wil hebben.
In de regio bijvoorbeeld zijn aansluitingen vaak zeer slecht. Een kwartier tot 20 minuten overstaptijd is niet ongebruikelijk, zeker buiten de spits. De bus hoeft maar een paar minuten vertraging te hebben of je reiskosten worden automatisch met 70 cent verhoogd. die borgheffing is ook idioot, mogen ze wel even uitleggen waarom die ingesteld is. bij de bakker hoef ik ook niet eerst 2,50 euro te betalen voor ik het brood ontvang, welke 2,50 dan aan de deur weer wordt terugbetaald. Dit betekent dat een ov chipkaart met nog 7,50 euro tegoed soms 'ontoereikend tegoed' zal signaleren en moet je eerst weer opladen, handig!
het lijkt veel op die gsm providers die constant gillen “laad eerst uw beltegoed op” voordat je je voicemail mag afluisteren.
Ik ben erg bang dat ov belangrijk duurder gaat worden - ook die uitgebreide techniek moet versneld worden afgeschreven.
Zoals eerder gesignaleerd valt te vrezen dat op de stadslijnen de conducteur/trice op termijn - na de invoering - zal verdwijnen.
Afgezien daarvan vind ik het opslaan van al die reisbewegingen - niet geanonimiseerd - een ernstige inbreuk op mijn privacy, waarmee heus niet meer boeven gevangen gaan worden, m.a.w. er is geen enkele dwingende noodzaak dan alleen de ongebreidelde nieuwsgierigheid van de overheid naar ons privé doen en laten.
Summa summarum: het vervangen van de strippenkaart door dit chipcard systeem is er vooral ten dienste van de ov bedrijven en de overheid en brengt de reiziger meer nadelen dan voordelen.
Amita
-18-  Amita:
Bij het inchequen geeft het scanapparaat een piep en wenst je “goede”reis". Bij het uitchequen wordt er ook gepiept en laat de scanner zien hoeveel je reis gekost heeft en wat je resterende saldo is. Bij de metrostations staan speciale scanapparaten, waarmee je je hele reisgeschiedenis kunt zien en er zelfs een printje van kunt maken.
Bij ons worden onze reissaldi automatisch aangevuld bij een laag tegoed (naar mijn mening 5¤).
Groet in vrede, Amita.
Bart
-19-  Bart:
@ Amita: fijn dat je denkt dat alles zo prachtig verloopt, maar de wereld zit toch iets anders in elkaar... Droom in vrede!
Amita
-20-  Amita:
Beste Bart - mijn verhaal is gebaseerd op ervaring. Je zegt dat de wereld anders in elkaar zit, - makkelijke kreet om je ergens vanaf te maken, - maar je vergeet aan te tonen hoe het dan wél zou zijn.
Groet, Amita.
Bart
-21-  Bart:
@ Amita: het gaat er niet om of het allemaal wel werkt, dat geloof ik heus wel, maar ik wens niet 'goede reis' gebiept te worden, en alles op internet of via sms te kunnen teruglezen, lees voor m'n bezwaren mijn eerdere reacties. “Beam me up, Scotty”. Ik wil graag gewoon contact met de conducteur of bestuurder, ik wil gewoon op een menselijke manier reizen, niet vergezeld door klonen van Starwars, die biepend en bliepend mij vertellen wat te doen...
Dat is deze wereld, dat hoef ik niet aan te tonen.... waar jouw ervaring vandaan komt? Different worlds?
John Zwart
-22-  John Zwart:
@Anita: bij jullie (waar?) wordt het saldotegoed bij het bereiken van een minimum automatisch (?!?!) opgewaardeerd.
Gaat het zo werken? Moet ik accepteren dat op die onveilige chip óók nog eens een keer vrije toegang tot mijn bankrekening kan worden geskimmed?
Afgezien van die openlijke display zelfs uitprintmogelijkheid van reishistorie is dit een van de zwaarwegende bezwaren tegen dit systeem.
Ik hoor vandaag dat de eerste reizigers met de ov-chipkaart in deze opstartperiode een tijdje 35% korting op de reiskosten krijgen (als lokkertje om de mensen versneld over de dam te trekken). Hieraan kunnen we zien hoe gemakkelijk het is om op elk gewenst moment met de tarieven te gaan “differentiëren”. Dan merk je opeens dat er x procent meer van je kaart werd afgeschreven dan je verwachtte. En dan?
yanny scutt
-23-  yanny scutt:
Wat een ellende allemaal weer!

In de herfstvakantie vlogen mijn kleinkinderen letterlijk uit hun stoelen omdat de trambestuurder plotseling op de rem ging staan.
(geen tramgerinkel vooraf)

De bestuurder vond het ook nog nodig om -per luidspreker- de schuld bij mij en de 'kiddies' te leggen terwijl die keurig op hun stoelen zaten!

Enfin, mijn kleinzoon van 4 weet nu dat Batman niet bestaat..

Dan die vermaledijde OV-kaart. Met veel hoera-geroep wordt het geintroduceerd maar geen enkele GVB-er kan mij vertellen hoe het gaat als ik visite (kleinkinderen ofzo) heb.

Kunnen zij op mijn kaart reizen? Hoe gaat dat dan met eventuele kortingen voor ouderen en kinderen die ik op mijn kaart mee wil laten reizen? Ze weten het niet!

Mijn kleinzoon staat op beide beentjes. Konden we dat maar zeggen van het GVB!

In elk opzicht.
Henk
-24-  Henk:
waarom in Duitsland wel de keuze blijft bestaan tussen ov-chip en kaartje?
Meer weten over een beter en goedkoper systeem? Klik op onderstaande link.
http://webwereld.nl/ref/new...
Bart
-25-  Bart:
En weet iemand waarom (behalve mogelijk RudiP) we niet gewoon heel tevreden waren met de strippenkaart? Een naar mijn mening heel helder concept, naast het NS treinkaartje, simpel, snel eenvoudig. Zelfs de toeristen begrepen het al jaren....
Groot voordeel voor de reiziger: er valt nauwelijks mee te 'sjoemelen': het is wat het is!
En niemand kan achteraf controleren of je wel van A naar B gereisd hebt en dat jaren later nog tegen je gebruiken...
Helemaal met John Zwart eens!
RudiPensionado
-26-  RudiPensionado:
Blijkbaar hebben een aantal respondenten nog niets gehoord of gelezen over de anonieme chipkaart. Jammer want dan hadden wij hun azijnzeikerij niet hoeven te lezen. En Bart, ook de NS gaat over hoor.
Straks allemaal één kaartype voor het hele land. Maken ze het eenvoudiger is het voor veel mensen nog niet goed. Laat ik nou altijd gedacht hebben dat oudere mensen moeite hadden met veranderingen maar op dit forum lees je dat ik dat dus verkeerd heb gedacht.
En dan heb je natuurlijk nog altijd de categorie mensen die tegen zijn omdat zij gewon ergens tegen willen zijn.
Die laatste groep zijn de vrolijkerds onder ons. hahahaha
John Zwart
-27-  John Zwart:
@RudiP azijn...?
heb je geen spiegel in huis?
Bart
-28-  Bart:
@rudiP: dat van de NS had ik 20 reacties eerder al gememoreerd... Je stelde zelf al dat het voor een grote groep duurder ging worden, m.n. 65+. Kortom: vrijwel iedereen ziet vele nadelen behalve jouw persoon, waarom zo hardnekkig tegen de stroom inzeiken? (azijn?) Ik ben tegen, dat moge duidelijk zijn, net als John Zwart, maar beiden hebben we duidelijk gemaakt waarom. Maar daarom zijn we nog niet tegen, om tegen te zijn, begrijp je het nog RudiP?
En vrolijk kan ik heus nog wel worden, maar helaas niet vanwege je laatste reactie...
RudiPensionado
-29-  RudiPensionado:
John & Bart,
De inbreng van derden over dit onderwerp is een gepasserd station. Aaansluiten dus.
Wat de voor- en nadelen betreft heb ik dit dudelijk aangegeven maar niet iedereen heeft goed leren lezen. Geeft niet want dan leggen wij het toch nog een keer uit? Maar het is niet zo moeilijk hoor.
En John, graag inhoudelijk vandaag.
John Zwart
-30-  John Zwart:
@RudiP
Zodra jij stopt denigrerend te doen tegen andere mensen. Dat is een vervelende eigenschap van je waarmee je irriteert.
Weer de spiegel dus - kijk er eens in en probeer dan te lachen!
Niet opgeven als het even pijn doet :-)
amsterdamboy
-31-  amsterdamboy:
Het grappige is dat toen de strippenkaart kwam iedereen er tegen was. En nu hij na 28 jaar klagen eindelijk vervangen wordt is het weer niet goed. En vind iedereen die vreselijke strippenkaart ineens geweldig.
Ik werk er nu een week mee op de tram (ik ben trambestuurder, voor wie het nog niet wist) en het valt in de praktijk allemaal wel mee.
Het is even wennen voor een hoop mensen. Vooral uitchecken is nieuw en dat vergeten veel mensen dan ook. Ik roep het regelmatig om ter herinnering en zeg het ook tegen passagiers als ik zie dat ze het voor het eerst doen.

Wat betreft de kosten, het hangt af van je reisgedrag. Het zonesysteem is in veel gevallen oneerlijk. Als je hele reis binnen 1 zone valt ben je goedkoop uit. moet je toevallig 1 halte over de zonegrens, vaak een afstand van minder dan 200 meter dan moet je een extra zone betalen. Met de ovchipkaart betaal je per kilometer. Diezelfde 200 meter kosten dan 20 cent. dat is een stuk goedkoper dan 1 strip (±55 cent op een strippenkaart en 80 cent op een losse strippenkaart bij de bestuurder/conducteur).
Je betaalt dus wat je gebruikt op een eerlijkere manier dan met de zones.
Geen enkel systeem is perfect maar dit zal in de praktijk makkelijker en eerlijker zijn dan wat we nu hebben.
MennoV
-32-  MennoV:
@Rudipensionado: het WORDT niet eenvoudiger... tot nu toe is het systeem een grote bende: het werkt toch zo prima en zo makkelijk? Vreemd dat ik dan toch al bijna 20 claimformulieren (zo niet meer) heb moeten versturen in de anderhalf jaar dat ik het systeem nu test.

@ amsterdamboy: mensen die het vergeten om uit te checken, ik kan het ze nog niet kwalijk nemen, maar zelfs dan gaat het gewoon te vaak fout: ik weet niet hoevaak ik al niet verkeerd lopende klokken heb gehad, transacties die niet kloppen, lezers die weigeren om mij uit te laten checken. Het systeem rammelt gewoon aan alle kanten en moet gewoon niet ingevoerd worden.

Toegevoegd door Redactie: Menno stuurde ons nog een link naar zijn website, waar hij zijn ervaringen met de OV-chipkaart uitgebreid beschrijft:
http://www.m-voorloop.nl/ov...
Jochem Floor
-33-  Jochem Floor:
@ Amsterdamboy: Een mooie manier om weerstand te overwinnen is je klanten ter plekke een stukje tegemoet te komen bij problemen, bijvoorbeeld door een kleine korting. Gebeurt dat inderdaad? Of worden diegenen die vergeten uit te checken verwezen naar de gebruikelijke GVB-bureaucratie met zijn 'klantenservice'?
Dr.D
-34-  Dr.D:
“Vooral uitchecken is nieuw en dat vergeten veel mensen dan ook.”

Dat lijkt misschien onbelangrijk maar die kaart 'denkt' dat je de hele dag in de tram zit!
Met bijbehorende kosten...
Enig idee waar ik de vorige maand nog aangeschafte strippenkaart kan declareren?
amsterdamboy
-35-  amsterdamboy:
@jochem floor
Ik heb een enkele invloed op de werking van het apparaat, dus ik kan geen 'korting' geven, al zou ik dat willen.
“de gebruikelijke GVB-bureaucratie met zijn klantenservice” noemen wij “Tickets en info” Daar kun je je geld terugkrijgen als je een keer vergeten bent uit te checken.
@ dr. D je strippenkaart hoef je niet te declareren want die kun je voorlopig nog gebruiken in de tram.
MennoV
-36-  MennoV:
@ amsterdamboy: Je krijgt niet zomaar je geld terug bij Tickets & info. Zelfs met een tegoedbon krijg je gewoon een claimformulier mee.

Daarnaast lijkt het in de tram allemaal mee te vallen, maar vergeet niet dat het echte reizigersleed vaak pas bij het uitchecken plaats vind: het inchecken gaat vaak wel goed, maar bij het uitchecken zie je pas wat je afhandig gemaakt wordt (wat je niet eens kan controleren!) en pas dan raak ik geirriteerd (ja ok, die keren dat het systeem mij onverwachts meer geld afhandig maakte en ik daardoor ineens niet meer in mocht checken was ik natuurlijk ook geïrriteerd)
RudiPensionado
-37-  RudiPensionado:
Ik lach me rot hier omdat veel mensen doorzeiken over dingen die zij niet weten. Zo langzamerhand staan alle antwoorden op bovenstaande vragen op het internet. En inderdaad gaat er soms wat niet goed tijdens een testperiode maar daar is nu juist een testperiode voor.
Ik wens de tegenstanders veel sterkte want zij zullen het door hun weerbarstige houding nog lange tijd moeilijk krijgen.
Ik zou wel bij Ticket & Info willen gaan werken want dan kom ik jullie tegen. haha
Bart
-38-  Bart:
@ RudiP: het feit dat “langzamerhand alle antwoorden op internet staan” wil niet zeggen dat het in de praktijk ook zo werkt, dat kennen we al veel langer van met name het GVB...
De tegenstanders zijn niet weerbarstig, het systeem deugt gewoon niet! (lees de website van Menno V.)En ga jij maar lekker bij Ticket en info werken, dan heb je vermoedelijk snel een burn-out van de overstelpende hoeveelheid klachten en claims. En over doorzeiken gesproken...
MennoV
-39-  MennoV:
@ Rudipensionado: zolangzamerhand ben ik een beetje allergisch geworden voor het woord 'testperiode' In rotterdam zijn ze al een paar jaar aan het aanmodderen, en daar werkt het nog steeds niet naar behoren, maar gaat men onverstoord verder.

Misschien kan jij me nog dingen uitleggen die ik niet weet, maar ik snap het systeem soms beter denk ik dan het systeem mij snapt.

Vandaag bijvoorbeeld toch weer basistarief gerekend ondanks het feit dat ik binnen 20 minuten op hetzelfde station uitcheckte: en dit is niet de eerste keer, het is de zoveelste keer: al vanaf het begin dat ik test gaat het fout en er is gewoon amper verbetering zichtbaar!

@ bart: jij hebt het begrepen ;)
Arnoud de Jong
@Rudi:
Jij hebt antwoord op alle vragen, zo te zien.
Ik heb er eentje voor je:
Ik reis bijvoorbeeld met lijn 3, check daar in en wil overstappen op lijn 1. Daar heb ik geloof ik een half uurtje de tijd voor.
Maar lijn 1 komt niet opdagen (komt nog wel eens voor).
Wat moet ik doen (lopen ja)? Waar check ik uit?
Arnoud de Jong
Nog eentje:
Zojuist schijnt er een stroomstoring te zijn geweest in de buurt van de Piet Heinkade.
Wat te doen als de kaartlezers dan niet werken?
MennoV
-42-  MennoV:
@ Arnoud: Bij overstappen van lijn 3 naar lijn 1 dien je in lijn 3 in en uit te checken: vervolgens dien je weer in te checken in lijn 1, en bij 'jou' halte weer uit te checken (dat is het handige van dit systeem: die extra handeling: in de tram vind ik het buitengewoon lastig)

Als de kaartlezers niet werken: als reiziger vind ik het dan wel best: maar wat de bedenkers van het systeem zal je wel een boete in het vooruitzicht mogen zien: mocht de metro wel rijden, dan kom je op het 'uitcheckstation' in de problemen, want dan wordt je de instapborg van 4 euro afhandig gemaakt bij het uitchecken, omdat je nooit ingecheckt hebt.
rudipensionado
-43-  rudipensionado:
Als de kaartlezers niet werken reis je gratis.
Eerdere vraag van Arnoud. Als je uitstapt moet je natuurlijk wel je kaart langs de lezer halen
Bart
-44-  Bart:
en @RudiP(alleswetend): wat dan als je controle krijgt in de tram, de controleurs hebben mobiele lezers (werken altijd, toch?), boete van 60¤?. Rudi, het begint vervelend te worden....
MennoV
-45-  MennoV:
@ RudiP: aan defecten in het systeem zitten wat mij betreft wel grenzen: is inchecken bij de voordeur niet mogelijk, maar bij de achterdeuren wel? Bekijk het maar, ik heb geen zin om met z'n allen bij die ene wél werkende lezer uit te moeten checken.

Daarnaast vandaag een poortje gehad dat 'vastgelopen' was na het inchecken met een 2 rittenkaart: het display bleef op '2rit' staan, en toen ik m'n kaart aanbood kreeg ik eerst 'probeer opnieuw' en daarna ging het poortje ineens open, maar zei het display niets...

Daarnaast hoorde ik iets over een tijdsperiode van 1,5 uur: check je, 1,5 uur na het eerste inchecken uit (met overstappen dus) dan schijnt er een financiële consequentie aan verbonden te zijn: volgens de website van het GVB is het 2 uur, maar de gvb medewerker in de demo bus waar ik vandaag eens de onzin aan ging horen had het over anderhalf uur: nu heb ik laatst meer dan anderhalf uur gereisd en is er niets gebeurd (behalve dat ik toch niet kan controleren of de kosten wel kloppen, vanwege het ontbreken van de berekentabelletjes op internet)
Richard
-46-  Richard:
Dus Rudipensionado is nu aangetoond de alles beter weter zonder dat hij het weet en dus maar wat klept. Menno is een ras uitprobeerder en Bart hangt er ergens tussenin. Het enige wat nu blijkt is dat de Chipknipperdataovpas nog allerlei mankementen heeft. Beste GVB lost u deze eerst op voordat we allemaal met defecte kaarten in poortjes blijven hangen en iedereen een schadeclaimbriefje moet gaan insturen wat wellicht nooit beantwoord zal worden.
RudiPensionado
-47-  RudiPensionado:
Ik bespeur hier bij de onwetenden wat irritatie die zij zelf het beste kunnen oplossen door de vragen die zij hebben eens te stellen aan het GVB of op te zoeken op het internet. Nu kan je wel roepen dat het GVB zelf de antwoorden moet bekend maken maar door de houding van sommigen hier ontstaat er, wat mij betreft, bij hen een haalplicht voor de antwoorden op de opgeworpen vragen. Je wilt het graag weten of worden er alleen maar dingen geroepen hier en verder niets gedaan? Ik geef toe, het is makkelijker om niets te doen en hier een beetje te zeuren.
Geruime tijd zijn studenten iedere dag bezig om het systeem bij het GVB te testen en een aantal testreizigers werkt ook mee aan die testperiode. Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt want in andere landen is bewezen dat zoiets kan slagen, dus waarom hier niet.
Mijn advies aan de eerder gememoreerde zeurpieten is om de website van OV chipkaart eens door te nemen en de eventuele dan nog openstaande vragen via die website meteen te stellen. Bedrijven leren van vragen van klanten dus zetten jullie je voelertjes maar eens op de modus positief en realiseer je alvast dat je de verandering/vooruitgang met de nu opgeworpen opmerkingen en vragen niet kunt stoppen of vertragen.
Linksom of rechtsom, die kaart komt er!! hahaha
Bart
-48-  Bart:
@ RudiP: heb je soms aandelen in die louche handel?
RudiPensionado
-49-  RudiPensionado:
Bart,
Inhoudelijk zwak en je gaat te ver met je opmerking dat de OV chip louche handel zou zijn. Je bevestigt hierdoor mijn beeldvorming.
Ik weet trouwens niet eens of de OV chip ooit nog eens notering aan de beurs zal krijgen. Wie weet?
Bart
-50-  Bart:
@ RudiP: humor is helaas niet je sterkste kant, geloof ik ;)
Maar ik wil het nog wel een keer uitleggen (zzucht!):Je schettert nog steeds dat het allemaal heel simpel is, maar o.m. mijn eigen bevindingen en het uitgebreide relaas van MennoV. op zijn website zijn toch tekenen dat het op zijn zachtst gezegd niet helemaal 'snor' zit met de techniek en de eerlijkheid qua afgeschreven kosten... Nog afgezien van de privacy. Als enig OV bedrijf de OVchip introduceert, moet die ook gewoon goed werken, en dat doet het nog steeds niet!
Dat we allemaal onze eindeloze stroom vragen aan het GVB kunnen stellen, weten we wel. Maar de praktijk is gewoon weerbarstig.
(hoevaak reis jij met de tram, Rudi? Ik heb afgelopen week ongeveer 3 dagen gedurende 6 uur in tram en bus in Amsterdam doorgebracht, en nog nooit zoveel verontruste, verbaasde en verontwaardigde reizigers gezien..
(ik heb veiligheidshalve gewoon met een traditionele weekkaart gereisd..)Dus voorlopig neem ik niets van mijn woorden terug, dat de OVchip 'louche handel' is!!!
Miriam
-51-  Miriam:
Deze discussie tussen twee heren is wel voldoende uitgekauwd.
Bart
-52-  Bart:
@ Miriam: bij deze de uitnodiging om ook je mening te openbaren, dat geeft de discussie tussen een zeurkous en een scepticus mogelijk meer inhoud!
Henk
-53-  Henk:
@ RudiP; je hebt gelijk, die kaart komt er wel. die wordt de Nederlandse bevolking door de strot geduwd. De gotspe is dat er inmiddels 225 milj in ontwikkeling is verbrand terwijl in andere landen een soortgelijke werkend systeem met bewezen functionaliteit voor handen is. Duitsland, Frankrijk zijn goede voorbeelden. Maar ook Japan heeft een perfect werkend systeem waarbij zelfs in- en uitchecken via je mobieltje kan zonder dat je deze ergens tegen aan moet houden. Nederland wordt opgescheept met een nu al verouderde techniek waar zeker nog een 50 miljoen of meer in gestoken moet worden om een houtje-touwtje kwaliteit te krijgen. Het is inmiddels al zo een heet hangijzer dat de financiers o.a. ons GVB de werkelijke ontwikkelkosten geheim houden Wat te denken geeft!
Dr.D
-54-  Dr.D:
Het is gewoon de RFID chip en de varianten daar op die aan alle kanten rammelen.
Al jaren bekend.
Maar blijkbaar hebben de mensen die de chip willens en wetens doordrukken geen internet.
Maar wèl de Radboud Universiteit verbieden om de zwakte van de broncode naar buiten te brengen.
Maar dat is natuurlijk links en rechts ingehaald.
Het voordeel is wel dat reizen straks zowat gratis is!
MennoV
-55-  MennoV:
Rustig aan hoor Bart en RudiP: het gaat er tussen jullie wel hard aan toe in mijn ogen ;)

Maar goed. Het ergste waar dit systeem mee vergeleken wordt zijn Hongkong en Londen, maar dat zijn eigenlijk geen vergelijkingen: in Londen is het slechts stedelijk ingevoerd bij slechts 1 vervoerder, geldt het 'beste prijs' principe (als jij via 'omwegen' je bestemming bereikt wordt de goedkoopste route erheen gerekend) en in Hongkong geld een eenheidstarief: dat wil zeggen dat je (ik noem maar wat) 70 cent betaalt: of je nou 1 km met de bus gaat of niet, maar vergeet niet dat het OV daar perfect geregeld is! Het zou me niets verbazen als een defecte automaat daar bijna stante pede gerepareerd wordt, want dergelijk ongemak is een schande voor Hongkong, en de reiziger die ermee geconfronteerd word: Daarnaast is de mentaliteit daar anders: men betaalt daar gewoon voor het kaartje voor metro bus of tram, en dus heeft men niet van die irritante klotepoortjes, maar tourniquets, die ik toch echt een wat vriendelijkere uitstraling vind hebben (en nog belangrijker: niet dicht kunnen klappen op de meest vreemde momenten)

Naast die verschillen zullen ze in Hongkong vast geen reductie voor kinderen t/m 11 jaar en personen boven de 65 kennen, geen aparte korting voor de trein, geen aparte abbonementen, en ga zo maar door: dat is het struikelblok van het systeem hier: bij Connexxion is men er nog niet eens in geslaagd om reductie-reizen mogelijk te maken met een chipkaart, maar het is echt niet zo moeilijk om de software te vertellen dat er aanvullende protocollen geldig zijn (reductiekorting dus)
Arnoud de Jong
@RudiP:
Deze zeurpiet heeft nu juist aangekaart dat veel praktische vragen (ik heb daar voorbeelden van gegeven) niet beantwoord worden op die GVB-website.
Ik ben helemaal niet tegen een goed werkende OV-chipkaart.
Maar ik ga hem natuurlijk niet nemen als elementaire vragen ('Hoe gaat dat met overstappen?') niet eens op die site beantwoord zijn.
Ik heb ook geen zin in allerlei bureaucratische ellende wanneer er iets fout gaat. Zo'n systeem moet gewoon 'fool-proof' zijn.
Als hier dan mensen zijn die daar kritische kanttekeningen bij zetten moet je dat niet afdoen als 'zeuren'. Ik noem het eerder constructief en kritisch volgen.
Bart
-57-  Bart:
Enne Arnoud: een OV-chipkaart is NIET bestendig tegen de wasmachine (40* en bontewas-programma, Eco wasmiddel),de mijne, type: NS-voordeelkaart met OVchip, doet het nu niet meer... (ziet er ook anders uit, bleker!!)
Rudi, wat nu?
RudiPensionado
-58-  RudiPensionado:
Goer bericht voor allen is dat de voorlichtingscampagne feitelijk al loopt en gefaseerd zal worden opgevoerd.
Wat mij opvalt is dat het steeds over het GVB gaat hier maar alle ov bedrijven gaan over op de OV chip dus de mensen die uit omliggende gemeenten komen met Arriva en Connexion en natuurlijk niet te vergeten de NS worden ook geconfronteerd met de veranderingen. Vinden de respondenten de OV chip informatie van Arriva/NS/Connexion ook te weinig? Hoe dan ook, van de vragen die hier gesteld werden maar ook via de website van de OV chip leert de organisatie dus laat iedereen vooral daar vragen stellen.
Natuurlijk zal het niet perfet lopen maar ik weet zeker dat de mensen die nu “fouten” maken bij het stempelen van strippenkaarten straks ook “fouten” zullen maken.
Kijk eens een tijdje mee bij de GVB mensen van Tickets & Info wat er zoal door mensen fout gedaan wordt met de al jaren bestaande strippenkaart. Verkeerd vouwen en dan stempelen ben je al snel door je kaart heen. Echt de OV chip is makkelijker en eerlijker en kan op naam en anoniem.
Makkelijker kunnen ze het toch niet maken? Nu nog even netjes inchecken bij het instappen en uitchecken bij het uitstappen (ook als je overstapt) en er is niets aan de hand.
Ik vrees de aanloopperikelen niet en zie een aantal van bovenstaande “kritische kanttekeningen” als een vorm van onnodig spartelen uit onwetendheid tegen de vooruitgang.
Kijk naar de positieve zaken die er te noemen zijn als gevolg van de invoering. Het systeem zal eerlijker en makkelijker zijn.
Geen zoneindeling meer en één kaart voor alle OV bedrijven door het hele land.
Dr.D
-59-  Dr.D:
@ Pensionado
Wat krijgt U voor deze propagandapraat?...
Het systeem is vòòr de invoering al gekraakt, de mensen die Uw praatjes geloven en onvoldoende bekend zijn met technologie worden straks financiëel benadeeld.
Dan hebben we het nog niet eens over de privacy schending omdat Uw reisgedrag wordt geregistreerd.
Want straks blijkt dat dat het enige functionerende aspect is van de OV kaart...
Bart
-60-  Bart:
@ RudiPensionado: heeft u al een contract bij Tickets & info? (u wilde daar zo graag werken, vertelde u?).
Met nogmaals mijn waarschuwing voor een flitsende burn-out,omdat met bovengenoemde reactie van de geachte voorlichter niemand wat kan, noch op weg kan... Met voorlichters zoals u, gaat ieder vervoersbedrijf heel snel failliet.
Met dermate veel defecten als de OVchip en Rudipensionado aan het roer als communicatievoorlichter...
RudiPensionado
-61-  RudiPensionado:
Beste D,
Hetgeen de respondenten blijkbaar niet bekend is zal ik dan maar weer hier schrijven.
Het in de pers omschreven als het kraken van het systeem is slechts een onderdeel wat gekraakt werd. Het bestaat uit acht onderdelen en een deel werd gekraakt. En nu? Men roept dat het gekraakt werd en wat is dan het gevolg daarvan? Ook al niet bekend? Rest mij nog te melden dat er een groep geselecteerden juist aan de slag is gegaan om te kraken met als gevolg de halve berichtgeving daarover.
Bart, mij sollicitatie bij Ticket & Info zal, zo vrees ik, stranden op mijn leeftijd maar wellicht dat ik het toch ga proberen want er valt nog veel uit te leggen. Er komt hier veel informatie langs maar ons aller Bart schrijft dat niemand hier wat mee kan. Schrijf en spreek namens jezelf, Bart en doe eens een keer je best om het te begrijpen want spanning en onwetendheid leiden tot een burn-out.
Bart
-62-  Bart:
@ RudiP: doorwerken na je 65e? dan volg je i.i.g. het beleid van de minister..
En ik spreek ALTIJD namens mezelf, Rudi, en begripvol ben ik ook wel, maar ik laat me geen rottigheid door de strot duwen, en informatie is altijd welkom, Rudi, maar graag wel objectief...
Wedden dat ik jouw chip binnen 5 minuten gekraakt heb? (zo snel ging het met de mijne, inclusief alle persoonsgegevens BSN bijv.)
Vind je dat prettig? Niks 8 onderdelen, gewoon alle info op je chipkaartje...
Dr.D
-63-  Dr.D:
Het GVB wordt in ieder geval net zo duur als de pont naar Noord.
Ja kan n.l. ook een storing op je kaart aanbrengen...
En dan reist iedereen gratis!
Jochem Floor
-64-  Jochem Floor:
Beste Rudi,
Zoals je sollicitatie zal stranden op leeftijd, zal naar ik vrees iedere poging je te overtuigen van de beperkingen en nadelen voor de OV-reiziger stranden op je hoedanigheid van verstokte automobilist. Het is niet anders.

De kosten van de OV-chip belopen de komende 10 jaar naar (onvolledige) schatting minimaal 18 miljoen per jaar. Daarmee hadden we bijvoorbeeld de isolatie van een stuk of dertig dorpen kunnen doorbreken en een concrete kwaliteitsimpuls aan het OV kunnen geven.
MennoV
-65-  MennoV:
@ RudiP: Van die houding van alle bedrijven en overheden krijg ik dus kotsneigingen: er wordt gewoon NIET geluisterd, en het systeem wordt gewoon doorgedrukt.

Laat 1 ding duidelijk zijn: het idee '1 kaart voor al het OV' is geweldig, maar ik verwacht er drie dingen van: 1 het moet werken, 2 de reiziger moet er wat aan hebben en 3, het moet een verbetering zijn van wat er nu is: ik kan voorlopig geen van die drie 'eisen' wegstrepen, want het werkt gewoon niet goed genoeg!

Bedankt trouwens dat jij denkt dat ik fouten maak met de strippenkaart én dus ook met mijn chipkaart: die houding ben ik inmiddels ook een beetje zat: het ligt niet aan het systeem, het ligt altijd aan de reiziger (dat er inderdaad veel mensen zijn die het verkeerd doen met die chipkaart, dat ontken ik niet, maar als ik het wel volgens de regels doe krijg ik fouten om m'n oren waarvan ik dan te horen krijg dat het aan mij of mijn kaart ligt, en zekersteweten niet aan het systeem)

Over 'alleen het GVB': mensen praten pas ergens over als ze ermee geconfronteerd worden: gezien het feit dat er sinds eind Oktober met dat ding in bus en tram betaald kan worden laait die discussie pas op: omdat de NS op dit moment geen treintraject heeft waar je kan betalen met de chipkaart (godzijdank) hoor je er ook niemand over, pas als die paaltjes gaan werken, dan zul je mensen vragen horen gaan stellen.
Dr.D
-66-  Dr.D:
Met inachtneming van de tikfouten van dhr. Pensionado is het argument van eigen schuld,
moet je maar opletten, bij deze van tafel.
RudiPensionado
-67-  RudiPensionado:
Ondanks het feit dat het oude en het nieuwe systeem nog geruime tijd naast elkaar zullen leven verwacht ik veel problemen, laat dat duidelijk zijn maar ik probeer wel positief te blijven, hetgeen veel reizigers niet kunnen opbrengen. Wat te denken van de mensen die straks niet kunnen inchecken omdat ze nog even naar hun chip moeten zoeken? Je zult er maar achter staan met slecht weer. En zo zijn er nog wel een paar dingen te bedenken.
Ook de reiziger zal moeten veranderen en daar hebben wij dan een jaartje voor en dat lijkt mij voldoende. Over veraneringen gesproken. Welke reizigers halen het in hun asociale kop om etensresten en verpakkingen in de tram te laten slingeren - om maar niet te praten over al die ochtendkrantjes. Deze reizigers, en dat zijn er nogal wat, hebben m.i. geen juist beeld over hoe een reiziger zich hoort te gedragen en van deze soort reizigers verwacht veel chipherrie.
D, als je het echt niet meer weet speel je het dus maar weer eens op de man? Gaap!
Dr.D
-68-  Dr.D:
Neen, maar U voelt zich aangesproken?

Verkeerd vouwen en dan stempelen ben je al snel door je kaart heen. Echt de OV chip is makkelijker en eerlijker en kan op naam en anoniem.

Omdat dit argument van tafel kan waarmee U uzelf onsterfelijk belachelijk maakt...
Dr.D
-69-  Dr.D:
Er is zelfs al iemand op gepromoveerd!
http://www.nieuws.nl/494656

Maar bij Pensionado is sneeuw rood...
RudiPensionado
-70-  RudiPensionado:
D, je citaat en je opmerking daarop raken kant noch wal. Je oneliners en semicryptische reacties zijn ontdaan van humor en dat is jammer maar als je niet anders kunt.....
Er is hier al veel door mij weerlegd of uitgelegd maar de azijnzeikerds blijven zeuren en, tegen beter weten in, tegensputteren.
Linksom of rechtsom, D je gaat chippen of fietsen, tenzij je tot die reizigers behoort die ik omschreef als mensen die foutief stempelen. O ja, wat ik nog kwijt wilde is dat de controles worden verscherpt en uitgebreid.
Dr.D
-72-  Dr.D:
So!
Meteen het dubbele reistarief!

Het laatste onderstreept Uw stasi voorkeur.
Bart
-73-  Bart:
RudiP, DrD. en anderen: zullen we de “discussie” maar beeindigen?
Prof. Dr. Mr. R.Pensiadios heeft toch altijd een 'nieuw'argument...
Nu weer wordt het op de onhandige reiziger voor u in de rij gespeeld, en gaat het ineens over 'etensresten' en dergelijke.
Prof.Dr.Mr.Ing. “Clavan” Pensionadios weet het echt beter, dat is nu wel duidelijk!
Bart
-74-  Bart:
En RudiP.: hebt u nog geen fiets, ga er onmiddelijk een kopen, desnoods op kosten GVB, en alle tramlijnen van Amsterdam af fietsen om op alle haltes te controleren of de 'chipbliepers'in alle trams wel ordentelijk werken: u doet er een groot aantal studentes, die nu boze opmerkingen van de conducteur krijgen omdat ze 'iets moeten controleren' een groot plezier mee! U bespaart het GVB natuurlijk vele 10duizenden ¤'s, en u maakt zich hoogst verdienstelijk voor het GVB (u kunt desgewenst ook alle vragen van omstanders direct beantwoorden)
Daar was u toch al goed in.
Hopelijk heeft u voldoende conditie om al de lijnen van het GVB te volgen... (ze moeten namelijk wel regelmatig gecontroleerd worden, stel je voor dat er een 'hacker' zoals ondergetekende instapt.... Die gooit alle chipjes weer door elkaar!
Henk
-75-  Henk:
Onhandige reizigers zijn er altijd, dus kaartje niet klaar hebben bij inchecken en uitchecken zal zeker gebeuren. Heb je dat bij een metrotourniquet dan kunnen de andere reizigers de andere ingangen/uitgangen gebruiken. Maar hoe doe je dat bij een tramdeur? Nu heb je nog de mazzel dat je binnenstaat te wachten op iemand die zijn/haar kaart nog uit de zak of tas moet halen en de tram al de deuren dicht doet. Ook leuk wordt straks het uitstappen/instappen wie gaat zijn kaart het eerst tegen het apparaat houden? Voor wie is het signaal bestemd? Ik voorzie hilarische situaties maar ook Parijse toestanden zoals met zijn tweeen door de ingang heen gaan, gewenst of ongewenst en ondertussen chauffeur en conducteur als een soort van waakhond laten functioneren?
RudiPensionado
-76-  RudiPensionado:
Bart, jouw informatie doet vermoeden dat je een conducteur bent. Als je verteld welke lijn je zit kom ik je een keer bezoeken. :)
Voor de rest bespeur ik bij een paar respondenten niet geringe frustratievormen die leiden naar bovenstaande inzendingen. Hun tegenwerking wordt immers niet beloond.
Andere respondenten reageren to the point en ik voorzie, net als zij, de nodige problemen maar aan de andere kant zie ik ook mensen, tegen beter weten in, vervelend gaan doen straks tegen het OV personeel. Ik ken al een paar namen. Flink hoor.
Gelukkig is er straks meer controlepersoneel om in te zetten maar ook meer conducteurs en tram/bus-bestuurders. De ervaringen in lijn 5, 16 en 24 zijn dermate teleurstellend dan controle bittere noodzaak is om de mensen niet alleen te laten betalen maar ook om de OV middelen niet te laten bevuilen. Herkent iemand zich hierin? Heeft iemand van bovenstaande respondenten wel eens een gratis ochtendkrant in het OV laten liggen of nog erger?
Het heeft, net als met de invoering van het nieuwe systeem, allemaal te maken met fatsoenlijk gedrag.
Bart
-77-  Bart:
Rudi, ik ben GEEN conducteur (wel adviseur),maar ben zeker niet van plan om onaardig te doen tegen GVB personeel, integendeel, ik wil dat ze blijven!
Verder heb ik geen mensen hierboven kunnen bespeuren die 'tegenwerken', wel die wat sceptisch zijn op verschillende en mijns insziens terechte gronden.
Als er op deze site wordt 'tegengewerkt'is dat hoogstens tegen jouw persoon, wegens verregaande drammerigheid...
RudiPensionado
-78-  RudiPensionado:
En toch ga je chippen, Bart.
Jochem Floor
-79-  Jochem Floor:
Verhelderende reactie, Rudi. Precies die van Verkeer & Waterstaat met al z'n consultants.
Leslie
-80-  Leslie:
@Rudipensionado, ga lekker chips eten!
Bart
-81-  Bart:
Goed idee, Leslie: als RudiP zo vriendelijk wil zijn om zijn ware indentiteit (via de redactie, uiteraard) prijs te geven, krijgt hij van mij een maand lang gratis chips (smaak naar keuze, maar 'Vinager & salt' is niet toegestaan),zeg maar 60 zakken(familypacks) naar keuze....
Reuze aanbod, toch?
Bart
-82-  Bart:
En Rudi, misschien een biertje? Kunnen we gezellig 'chips' vermalen met een drankje erbij. Maar misschien is dit olie op het vuur, gezien Rudi's drieste beweringen op een ander item op deze site (de coffeeshop in Zuid Oost)...
MennoV
-83-  MennoV:
Het blijkt maar weer dat de bedrijven en overheid volledig blind zijn en de kop in het zand steken.

@ RudiP: als de controles straks uitgebreid worden, waarom beginnen ze daar dan niet vast mee? Mensen doen het toch zo vaak verkeerd met chippen?

Ik heb een week geleden eens staan posten op metrostation CS, en gekeken hoeveel mensen ik met een chipkaart zag.
In een dikke 20 minuten heb ik wel 2 hele mensen zien reizen met dat ding, en het liep toch echt tegen de avondspits aan!

Wat zag ik naast die mensen met een chipkaart vooral? Mensen die zich doodergeren aan die poortjes, geïrriteerd raken door mensen die vanaf de andere kant het poortje benaderen en zo het inchecken voor een chipper onmogelijk maken, en zelfs een vrouw die een wegwerpchipkaartje had gekocht (al dan niet op aanbeveling van een van de controleurs bij de trappen) en dacht dat ze die af moest stempelen!

Dan blijft er nog een groot nadeel over, waar al voor gewaarschuwd is in de media: de distributie van dat ding wordt een chaos! Als ik nu in Amsterdam rond loop, en mijn kaart is 'leeg' dan wil ik graag een supermarkt of iets dergelijks binnen kunnen stappen, en mijn kaart op kunnen laden, maar nee, onze geweldige overheid heeft daar nog niet aan gedacht, en sluit de kleinere winkels zelfs uit van dergelijke dienstverlening, terwijl je daar nu gewoon strippenkaarten kan kopen.

En tja, dan de reisgegevens: wat heb je aan 1 kaart voor bus, tram, trein en metro als de automaten van het GVB niet prijsgeven waar ik geweest ben met Connexxion en andersom? (hetzelfde geldt voor de RET en GVB en andersom)
Dan kunnen we net zo goed terug naar het Beckson kaartje!

Nee. Alstublieft... hou hier mee op, en duw dit reizigers niet door de strot.

En RudiP: nee ik lees die krantjes die overal slingeren niet, toch alleen maar sensatiegerichte stukjes papier (ga daarnaast gewoon klagen bij degene die ooit op dat idee gekomen is... en kijk of je die krantjes uit kan bannen, mijn zege heb je)
Bart
-84-  Bart:
@MennoV: bedoelde je de Edmonson kaartjes (met zo'n gaatje erin)...
da's wel heel lang geleden, heb er ooit nog eentje in een plakboek geplakt toen ik 8 was, 1963...
Overigens geen slecht systeem: er stonden kaartcontroleurs/conducteurs bij zowel begin- als eindpunt, kaartje inleveren na gebruik, dus geen fraude. Waarom maken we het allemaal zo moeilijk, these days?
Het kan toch simpel, he RudiP!!!
MennoV
-85-  MennoV:
@ bart: Oh, ik dacht echt dat dat de beckson kaartjes waren (die kaartjes die met een draai aan de slinger uit de trommel in de bus kwamen zeg maar (nee zo oud ben ik niet, maar ouders vertellen een hele hoop)
RudiPensionado
-86-  RudiPensionado:
Ik neem aan dat de nieuwe folders, o.a. “vragen over de OV chipkaart” en het kaartje op formaat chipkaart, die door het GVB beschikbaar gesteld werden, al zijn gelezen? Dat scheelt een hoop vragen.
Dr.D
-87-  Dr.D:
Zelfs een website bouwen is al te moeilijk.
(Let vooral op de brakke code!)
http://www.ov-chipkaart.nl/
Dr.D
-88-  Dr.D:
En verder verdwaald...
Op 22 september maken de consumentenorganisaties Consumentenbond, ANWB, Rover, LSVB en CG-raad bekend uit het overleg rond de OV-chipkaart te stappen. Volgens de organisaties “biedt de chipkaart reizigers in de huidige vorm vooral veel nadelen” en “hebben [zij] er geen vertrouwen meer in dat de nadelen [...] nog omgezet zullen worden in voordelen”. Verder praten is “zinloos” en zij roepen de staatssecretaris op “de invoering van de chipkaart op te schorten”
Bart
-89-  Bart:
Dit chipje krijgt nog een staartje, verzeker ik u! En zeker nu ik de bovenstaande OV website bekeken heb, wie verzint nu zoiets, inderdaad Dr D: “brakke code”. Zelfs uw vragen kunt u niet stellen, want de website is deels onleesbaar...
Ook de minister krijgt nog iets te verstouwen: de weerstand uit de Kamer wordt groter naarmate de fouten evidenter blijken te zijn.
(Maar,RudiP., mijn aanbod van 'chips naar keuze' geldt nog steeds (uigezonderd de smaak “Vinager&salt”)....
Bart
-90-  Bart:
En MennoV.: Je hebt gelijk, de Becksonkaartjes kwamen aan de rol uit zo'n automaat van de buschauffeur, de Edmondsonkaartjes kocht je voor de trein (hingen in zo'n vertikale machine met een soort 'tekenhaak'er in, daarmee konden ze bedrukt worden als de bestemming gevonden was....
Maar onze RudiP. vind dit toch niks, ouwe koek enzo.
Dr.D
-91-  Dr.D:
Met z`n roze strippenkaart...;-)
RudiPensionado
-92-  RudiPensionado:
Hoe minder partijen meepraten hoe sneller de besluitvorming. Geen punt dus.
Zat gisteren in bus 15 rn zag grote stickers op de deuren dat er bij in- en uitstappen de kaart langs de lezer moet. Later op lijn drie de informatiefolder van het GVB over de OV chip gekregen.
We zitten op koers.
En wat die oude kaartjes betreft in de berichten hierboven ken ik die natuurlijk, net als het perronkaartje vroeger op het CS.
Maar, on-topic, zoals geschreven.
Gefaseerd komt er steeds meer informatie op ons af en zal 2009 in het teken staan van de verandering. :)
Gerard
-93-  Gerard:
Gezien het feit dat er maar weinig nieuwe dingen worden geschreven door Menno, Bart en Pensionado, lijkt me dit onderwerp wel voldoende uitgekauwd.
RudiPensionado
-94-  RudiPensionado:
Goede en inhoudelijke bijdrage, Gerard.
Nu kunnen wij weer verder, waarvoor mijn dank.
Chapeau jongen!!!
Arnoud de Jong
@Gerard:
We willen nog even door naar de 100 reacties. ;-)
Gerard
-96-  Gerard:
Dus het gaat om de kwantiteit en niet om de kwaliteit. Dat is jammer. Maar bij deze dan mijn bijdrage aan de 100.
Bart
-97-  Bart:
Laat ik als vaste commentator dan ook maar een duit in het zakje doen, dan staat de stand op 97..
RudiP.: Humor? Chapeau!!!! Meer chips!!
Gerard: kwantiteit? Uitkauwen?, we zijn nog maar net begonnen, RudiP. versus mijzelf en anderen! Maar omdat RudiP. altijd het laatste woord moet hebben, geef ik hem nog een kans, komt het met die 100 reacties volgens de 'wet van Arnoud' wel goed.. :-)
Bart
-98-  Bart:
@ RudiPensionado: (ja, nu maar weer eens voluit) Je reactie van 23 nov,12:56 is wel heel erg fout:
“Hoe minder partijen meepraten hoe sneller de besluitvorming. Geen punt dus.” Weet je wel wie dat ook bijna letterlijk gezegd heeft? Nee zeker, maar jij als Pensionado zou toch beter moeten weten.
'wie niet tegen is, is voor', in jouw woorden: die CHIP komt er, desnoods over lijken. Je bent de nuance nu wel heel erg kwijt...
De 'tegenstanders' proberen op try &error wijze aan te tonen dat de invoering van de RFIDchip gewoon niet veilig is, de reizigers behoorlijk benadeelt, en heel veel rompslomp (terugvorderen van onterecht betaalde kosten etc.)met zich meebrengt.
Beste Amsterdam Centraal lezers, dit was een samenvatting van de ong. 100 voorgaande berichten.
Blijf schrijven!
Bart
-99-  Bart:
En: RudiP: blijf chips eten!
(geen Viagra&Salt)..
hachee
-100-  hachee:
Hallo allemaal, dit stuk is bijna een maand oud. Ik heb geen chipkaart en ben benieuwd naar de ervaringen. Gaat in- en uitchecken nu goed (bijvoorbeeld)?
MennoV
-101-  MennoV:
@ hachee:

Dat hangt er maar helemaal vanaf: een doorsteek plegen (dat wil zeggen: binnen 20 minuten op hetzelfde station in en uitchecken) resulteert er nog steeds in dat mij basistarief afhandig gemaakt wordt, terwijl dat niet de bedoeling is (binnen 20 minuten in- en uitchecken horen geen kosten gerekend te worden.

Daarnaast blijf ik in en uitchecken in de bus gewoon onhandig vinden: ik heb bij het verlaten van een bus andere dingen aan m'n hoofd dan de kosten te controleren die die lezer meld... opletten dat je niet van de sokken gereden wordt bijvoorbeeld op die ultrakleine halte-perronnetjes in amsterdam.

Ik zou tot op het allerlaatst de strippenkaart blijven gebruiken.

@ Rudipensionado: je schrijft precies zoals het nu gaat: mevrouw Huizinga heeft denk ik daarom gewoon haar grootst mogelijke arrogantie getoond door dat ding gewoon in te voeren. Geen gezeik meer van die irritante commissies en andere verenigingen van consumentenbelangen? Mooi, dan is mij geen strobreed meer in de weg gelegd! (Tenminste, dat zal ze wel gedacht hebben)
MennoV
-102-  MennoV:
@ Rudipensionado: u heeft alle antwoorden geloof ik, dus legt u mij deze situatie, die mij eergisteren overkwam dan eens uit.

Ik ben uitgecheckt van lijn 82 van Connexxion. Ik stond na uitchecken -2,40 op m'n kaart. 3 euro bijgeladen op station Sloterdijk.
Daar ben ik ingestapt op lijn 48 naar CS... bij het instappen zei de lezer 'Tot ziens 0.00 - 0.60' en bij het uitstappen 'Overstap OK' ik mocht dus 4 euro betalen voor een ritje dat nog niet eens de helft van dat bedrag kost!
RudiPensionado
-103-  RudiPensionado:
Gezien het feit dat er vier auri werd afgeschreven lijkt het mj dat er ergens iets niet goed is gelopen bij het in- of uitchecken. De exacte begin- en tussenliggende in- en uitchecktijden van bovengenoemde reis ken ik niet dus een goed antwoord kan niemand geven op basis van deze gegevens.
Blijft over dat veel mensen met dit soort vragen zullen komen het komende jaar maar weet u nog hoe het ging bij de invoering van de strippenkaart en die vreselijke zones? Het loopt nog steeds niet en hoe lang hebben wij dit systeem al? Geen paniek dus. Veel mensen denken nog steeds dat ze in heel Amsterdam maar één zone hoeven te melden terwijl ze er toch echt meer rijden. Ook zijn er veel mensen doe doen alsof en vaak gaat het goed, tot er weer een controleploeg verschijnt en dan kunnen ze weer bijna veertig euri dokken.
Let eens op hoeveel mensen er één of twee haltes voor de zonegrens één zone kopen en blijven zitten. Zijn dit nog aanloopperikelen van de strippenkaart met de zonegrenzen? Nee toch?
Maar ook met de OV chip is reisfraude nog mogelijk omdat je al snel kunt doorlopen om alvast elders in de bus of de tram weer uit te checken. Hoe lost men dit op? Apparatuur alleen laten werken als bus of tram stilstaan?
Meer controle en hogere boetes maken het systeem helaas niet beter maar zal nodig zijn want ik zie het gedrag van de mensen net zo snel in positieve wijze veranderen.
Als de reishistorie even bewaard blijft kan men herleiden hoe de reis verliep en waar eventueel wat is misgegaan.
Arme mensen bij Tickets & Info.
Bart
-104-  Bart:
Onverbeterlijk, die Rudipensionadios....
MennoV
-105-  MennoV:
@ Rudi: bij deze de reisgegevens.

(allen op 28-11-2008)

Check in om 14:11 lijn 82 in IJmuiden halte zeewijkplein.

Check uit om 14:50 op station sloterdijk.

Opladen op station sloterdijk om 15:11.

Incheck om 15:16 op station Sloterdijk in bus lijn 48 op station Sloterdijk.

Uitcheck om 15:16 op station Sloterdijk.

Overstap om 15:42 op station Centraal, bij het uitstappen uit lijn 48.

Over die strippenkaart: ik heb de invoeringsperiode nooit meegemaakt, en heb dan ook het geklaag nooit meegemaakt: als kind heb ik 'm ook nooit lastig gevonden: een korte tijd begreep ik het verschil tussen zones en strippen niet, maar toen ik dat eenmaal wist: een makkie! En daarnaast ben ik gewoon een eerlijke reiziger die stempelt voor wat hij moet reizen. Die chipkaart doet precies het tegenovergestelde door me bijna 3 keer zoveel te rekenen voor 1 ritje.
Henk
-106-  Henk:
Altijd weer leuk: SP'r komt met het geniale plan(?) om buiten de spits voor 50% van het tarief te reizen en een medereiziger voor 50% van die 50%. Pracht van een politiek ballontje van ik-wil-ook-wat-zeggen 2de kamerlid Emile Roemer. Maar in het kader van de invoering van de OV-chipknip wil ik wel eens weten of bovenstaande geprogrammeerd kan worden. Hoe betaald de medepassagier van Emile Roemer de 50% van de halve ritprijs via de ov-chipknip?
RudiPensionado
-107-  RudiPensionado:
Menno,
Tussen de eerste check-in en de tweede zit meer dan een uur. (volgens mij was je overstap anderhalf uur geldig?) Kan daar de oorzaak liggen? Er zit op 15.16U ook een verwarrend moment want er zit zowel een in-check als een uit-check moment in dezelfde minuut.
Die vier euro geeft aan dat er ergens wat is misgegaan want anders zouden die vier euro er niet af gaan. Ging bij alle handelingen het groene lampje aan?
Prijsverschillen, zowel in het voor- als het nadeel van de reiziger zullen wij nog veel tegenkomen maar dit prijsverschil lijkt mij onjuist, tenzij er ergens iets verkeerd ging.
Henk,
Laten zij eerst maar eens kijken of 65+ gratis kan reizen en al het andere inderdaad geen geniaal plan.
65+ in Nederland is al decennia lang aan het inleveren, zowel onder links als rechts.
MennoV
-108-  MennoV:
@RudiP: Een overstap is geen anderhalf uur geldig, maar slechts 35 minuten.

Die in en uitcheck om 15:16 heeft de lezer nooit gemeld: bij het instappen in bus 48 zei de lezer eerst 'Laat kaart nogmaals lezen'
En daarna gaf ie slechts 1 piepje en een groen lampje, met de vermelding 'tot ziens'

Bij het 'uitchecken' op station CS zei de lezer direct 'Overstap OK' en ging het groene lampje gewoon branden.

Mijn theoriën: Bij het 'laat uw kaart nogmaals lezen' is m'n kaart wel degelijk ingecheckt, maar heeft de lezer dat nooit gemeld, en was ik daarna dus officieel uitgecheckt toen de lezer dat zei.

Theorie 2: Tussen het 'laat uw kaart nogmaals lezen' en 'Tot ziens' is m'n kaart een keer gelezen zonder dat de lezer tijd had om mij dat te melden.

3. De klok in de bus stond stil, waardoor ik bij de ingang wel ingecheckt ben, en bij de uitgang ook weer uitgecheckt ben, maar mogelijk m'n kaart dubbel gelezen is, waardoor mij overstap OK gemeld werd.

En dan: “Prijsverschillen, zowel in het voor- als het nadeel van de reiziger zullen wij nog veel tegenkomen maar dit prijsverschil lijkt mij onjuist, tenzij er ergens iets verkeerd ging.”

Er ging ook ergens iets verkeerd: ik ben eerder met m'n chipkaart van CS naar sloterdijk gegaan, en betaalde daar toen een bedrag in de trand van 1,10 of zo voor, en daarnaast: dit is al meer dan anderhalf jaar zo: in het begin is dit me overkomen, en het gebeurd dus nog steeds: er is dus niets aan m'n klachten gedaan!
Henk
-109-  Henk:
@RudiP; als zelf benoemde pleiter/voorstander van de ov-chipknip geef je me helaas geen antwoord maar kom je met de opmerking dat ze maar eerst 65 plussers gratis moeten laten reizen. Inderdaad dat is makkelijk voor de chipkaart: elke 65+ krijgt een speciale kaart want een kaart moet je wel hebben al is het maar om de afgelegde kilometers op een of andere manier te verrekenen tussen de vervoerder en geldschieter. Maar terug naar mijn vraag hier boven: hoe gaat de kaart om met elk ballonnetje/scheet van de politiek? Stel dat ik in de kamer zit en het idee heb dat je zwangere vrouwen voor 2 moet laten betalen (net zo diepzinnig idee als de mede passagier van SP-2de kamerlid Emile Roemer in de trein de helft van de helft van zijn ritprijs te laten betalen) Het zal verdomd moeilijk zijn dat in te voeren en in ieder geval inhouden dat iemands privacy aangetast wordt.
RudiPensionado
-110-  RudiPensionado:
Zo zie je maar weer dat anderen op een positieve manier meedoen.Of je nu voor of tegen bent maakt nu niet meer uit want het systeem is al operationeel.
Ik ging er vanuit dat de overstap ongewijzigd zou blijven maar dat is inderdaad die 35 minuten en dat is nogal weinig.
Ik ben inderdaad voorstander van een ander systeem maar dit heeft nog manco's en hopelijk worden die snel opgelost want er is geen weg terug.
65+ zou ook een 65+ pas kunnen tonen en dan hoeven ze toch geen kaart? Hoe doen buitenlandse 65+ dat dan straks? Die hebben nu dezelfde rechten.
Henk
-111-  Henk:
Is er geen weg terug omdat het een verdomd goed systeem is? Of omdat er al honderden miljoenen in verbrand is in de ontwikkeling van een houtjetouwtje techniek en de politiek nu niet meer terug kan, bang om gezichtsverlies te lijden?
amsterdamboy
-112-  amsterdamboy:
@Henk en rudi
Ook deze antwoorden staan gewoon op internet...
Voor gebruikers van onder tot 12 en vanaf 65 jaar geldt net als nu reductietarief (ongeveer 40% goedkoper) Dat wordt automatisch berekend als je die leeftijd bereikt. (vandaar dat de geboorte datum ook op de kaart staat) Kinderen van 14 of ouderen onder 65 meesmokkelen op een roze strippenkaart is er dus niet meer bij.
Er komt een actie in de loop van volgend jaar waarbij alle 65+ers drie maanden gratis kunnen reizen als ze een chipkaart aanschaffen. De exacte data en voorwaarden zijn op de gvb website te vinden.
Henk
-113-  Henk:
@amsterdamboy; dat had ik begrepen. Maar kan je mijn vraag beantwoorden;
SP'r komt met het geniale plan(?) om buiten de spits in de trein voor 50% van het tarief te reizen en een medereiziger voor 50% van die 50%. Pracht van een politiek ballontje van ik-wil-ook-wat-zeggen 2de kamerlid Emile Roemer. Maar in het kader van de invoering van de OV-chipknip wil ik wel eens weten of bovenstaande geprogrammeerd kan worden. Hoe betaald de medepassagier van Emile Roemer de 50% van de halve ritprijs via de ov-chipknip?
MennoV
-114-  MennoV:
@ Henk: dat SP-idee is mijn insziens niet eens mogelijk: het chipsysteem van NS is al te dom om een retourtje te begrijpen, dus die kortingen doorvoeren, naast de machtige hoeveelheid al aanwezige kortingen en andere regelingen? Het wordt een chaos, maar daar hoef je geen geleerde voor te zijn.

@ amsterdamboy: Over de leeftijd: in Hongkong hebben ze een ander systeem: daar zijn kortingskaarten roze, elke controleur/chauffeur/whatever die niet vertrouwt of jij echt op korting mag reizen kan dan dus vragen naar aanvullende legitimatie denk ik zo: dus op die manier is er geen geboortedatum nodig op de kaart, maar ja, in Nederland wil men graag iedereen kunnen volgen en in de gaten houden.
Bart
-115-  Bart:
Die RFID(OV) chip is volgens mij van aardappelzetmeel, gebakken in vette frietolie, kun je ook eindeloos op kouwen.
Met dank aan RudiP...
Maar MennoV: nogmaals gelijk (1Dec),ook maar eens een 'anonieme' OV kaart geprobeerd,zelfde problemen, kost gewoon een hoop geld ivg met de aloude strippenkaart...
Consumentenoordeel: waardeloos, 4.3 of zoiets. Daar ga je RudiP!
bart
-116-  bart:
sorry : 'kauwen'
Henk
-117-  Henk:
@MennoV; Dat lijkt mij ook! Offtopic: We hebben te maken met een overijverig 2de kamerlid die ook graag wat roept om het journaal te halen maar zich niet verdiept heeft in de situatie dat er een ov-chipknip wordt ingevoerd (lees: door de strot geduwd wordt) Vandaar dat ik als Amsterdamse Sul best wel in de 2de kamer kan zitten met brilliant idee dat je zwangere vrouwen voor 2 moet laten betalen (net zo diepzinnig idee als de mede passagier van SP-2de kamerlid Emile Roemer in de trein de helft van de helft van zijn ritprijs te laten betalen)en daar ben ik dan toch zeer trots op.
Bart
-118-  Bart:
@ Henk en MennoV: zullen we als 'publiek' dan maar gaan roepen wie we wel of niet dubbel of half willen laten betalen? Voorstel: Zwangere vrouwen en dikke mannen dubbel, kleine kinderen die met z'n 2/3en op 1 zitplaats kunnen 1x, overlastgevende dronkaards 3x, mannen en vrouwen met teveel koffers (verdacht) 5x, sommige buitenlanders met zeer grote koffers (bommen?!)10x, m'n schoonmoeder,(hardstikke verdacht, Arabisch, sluier, verkeerde koffer etc.) 20 x
en ondergetekende, vanwege deze uitlating, wordt eeuwig uitgesloten van het gebruik van de chipknip :-) (RudiP blij)...
yanny scutt
-119-  yanny scutt:
Zucht...wat een discussie.. terwijl ik nog steeds heel basale informatie probeer te krijgen over de chip-kaar; waar kun je hem kopen, moet er een foto op, kan ik mensen op mijn chip mee laten reizen? en nog zowat..

De conducteurs -van wie je zou mogen verwachten dat zij het weten- hebben het antwoord niet maar dat kan te maken hebben met luiheid, want als ik ze mijn strippenkaart voorleg om afgestempelt te worden kijken ze je met een zwaar vermoeide blik aan waardoor je niets meer durft te vragen...

Het schiet zo niet erg op met de communicatie binnen het GVB naar hun klanten toe!
MennoV
-120-  MennoV:
@ Yanny scutt: het staat vrijwel direct voor je neus als je op de GVB site even zoekt naar wat ov-chipkaart geneuzel:

http://www.gvb.nl/reizigers...

Het personeel van het GVB moet je niet aanspreken, die snappen zelf geen hout van dat systeem.
yanny scutt
-121-  yanny scutt:
MennoV

Het GVB-site is erg onduidelijk en heeft geen antwoord op mijn vragen.

Verder ben ik van mening dat het personeel op tram en bus mijn vragen moeten kunnen beantwoorden want als zij meer kennis hebben van de werking van het bedrijf -waar zij voor werken- worden zij mischien ook eens enthousiast, waardoor zij zich meer betrokken gaan voelen met het werk dat zij doen!

Bovendien kloppen de reistijden-roosters op de GVB web-side NOOIT!

Als ik (ik spreek 5 talen) al niet kan uitleggen aan de toeristen die vanuit het Hotel Slotania (in slotermeer)dat de bussen en trams niet voor iedereen stoppen (de ALO-bus)die NIET naar het centraal station gaat..

Hoe dachten jullie dat dan te doen op die fameuze web-site van jullie?!

Bovendien is het behoorlijk arrogant ervan uit te gaan dat ELKE burger op het internet aangesloten is!
Henk
-122-  Henk:
En hoe krijg je de oudere aan de kaart?
drie maanden gratis laten reizen met een kaart, goed doel(mobiliteit) en Statistiek onderzoek er aan koppelen. (kosten 2.1 milj)
Wanneer de oudere geen zin heeft zich te registreren kan hij/zij een anonieme kaart kopen die 40% duurder is. voor je privacy moet je dus betalen. Grappig is de eerste uitzondering al: De nachtbus is niet gratis voor opa en oma. Moet die betaald worden met de roze strippenkaart?
amsterdamboy
-123-  amsterdamboy:
@ henk Die 50% kortingsregeling lijkt mij idd ook erg lastig in te passen in het systeem. Geen idee hoe dat technisch kan. Het enige wat ik me kan bedenken is eerst een speciaal kaartje scannen en dan de gewone chipkaarten. Zo gaat het ook bij parkeerautomaten waar je korting krijgt van de winkelier (bv mediamarkt). Maar dat lijkt me in de praktijk niet werkbaar.

@ Menno, leeftijdskorting gaat hier dus automatisch, dat gaat niet zo zeer om ouderen maar om kinderen onder de 12. die smokkelen namelijk vaak een jaar of twee, terwijl ze niet legitimatie plichtig zijn (tot 14). We hebben het 28 jaar geprobeerd met roze strippenkaarten, maar daar wordt dus grof misbruik van gemaakt.

@ Yanny, kijk eens iets verder dan je neus lang is alsjeblieft . Alle vragen die je tot nu toe stelt kan ik zo terugvinden.
Het is wel vervelend dat sommige medewerkers niet op de hoogte lijken te zijn, want die hebben allemaal een opleiding gevolgd. Als die hun werk niet goed doen, kun je natuurlijk altijd een klacht indienen.
En wat betreft internet toegang... Als ik het goed begrepen heb ben je werkzaam in een bibliotheek. Daar kan iedere Amsterdammer gratis het internet raadplegen, ook gvb,nl

@ henk, de nachtbus valt al een jaar of 10 buiten het nationaletarief systeem (strippenkaart), daar moet iedereen een los kaartje voor kopen. De enige uitzondering hier op zijn de gvb 24/48/72/96 uurskaarten. (nu nog papier, maar binnenkort ook in chipvorm)
En ja, korting op een anonieme kaart kan dus niet, omdat het systeem dan niet kan bepalen hoe oud je bent.
Jan Westerhof
-124-  Jan Westerhof:
Ik heb net ontdekt dat je het volgende maar beter niet probeert.

Ik heb een NS-voordeelurenkaart, die ook een OV-chipkaart is. Via de website 'Mijn OV-chipkaart' (https://www.ov-chipkaart.nl...) kun je daar online saldo op kopen. Dat kun je niet kopen bij GVB of NS, maar je kunt wel EUR 10,- saldo kopen bij Connexxion.
Het plan wás om het op een GVB-bus te gebruiken..... Euro's zijn tenslotte euro's, en de ov-maatschappijen zullen dat onderling wel verrekenen - zou je toch aannemen.

De aankoop van het saldo is gelukt. Maar uit de bevestigings-email blijkt ineens: 'U kunt uw reistegoed over drie werkdagen afhalen bij een bus van Connexxion die is uitgerust met een OV-chipkaartsysteem.'

Tja, dát had ik niet verwacht. Ik had verwacht dat na aankoop 'het systeem' wel zou 'weten' dat op mijn kaart EUR 10 staat, en dat ik dus gewoon met het GVB kan reizen.
Niet dus. Ik moet eerst naar een Connexion-bus om daar het saldo te laten activeren.
Dat vind ik omslachtig. Ze zouden dat op de website erbij moeten zetten vóór je de aankoop doet.
Bovendien moet je dan maar afwachten of, na activering, het ding ook echt werkt op een GVB-bus. Da's ook weer zo'n aanname.

Blijven fietsen is voorlopig toch handiger, geloof ik. Ik heb bij de klantenservice verzocht mijn geld terug te storten. De dame van de klantenservice wilde dat verzoek best wel indienen, maar vond het dubieus of het zou gaan lukken.
Jochem Floor
-125-  Jochem Floor:
@ amsterdamboy: dat laatste (over de anonieme kaart) is volstrekte onzin. Een roze strippenkaart kan het onderscheid op leeftijd evenmin maken. Dat is namelijk een kwestie van controle bij het instappen.
MennoV
-126-  MennoV:
@ Jan Westerhof: dergelijk onderscheid is er op het moment ook nog met reductie-tarief bij Connexxion: daar snappen de lezers nog steeds niets van het lagere tarief, terwijl dat bij het GVB wel mogelijk is (en ZELFS met een NS kortingskaart, waar de leeftijd op vermeld is op de chip)

Over het saldo: het vreemde is dat je bij connexxion na fouten in de apparatuur het geld op je pas gezet word de eerstvolgende keer dat je weer incheckt: bij het GVB kan dat weer niet... ik heb ze daar dus ook om verzocht, de eerstvolgende keer dat er weer wat claims richting GVB gaan.

@ jan westerhof: ter duidelijkheid: je zult dus MOETEN reizen met een bus van Connexxion, want inchecken en uitchecken zonder te reizen (om zo je reistegoed op te halen) resulteert erin dat je gewoon het basistarief (70 cent) afhandig gemaakt wordt.
Bart
-127-  Bart:
Volgens mij is RudiPensionadomet z'n eeuwig optimisme inmiddels verslagen...
Zoveel fouten en domheden in 1 chip, je zult er maar mee moeten reizen... Overigens Jan westerhof, had ik al eerder hetzelfde probleem met mijn ov-kortingskaart (voordeelurenkaart)... WAARDELOOS!
amsterdamboy
-128-  amsterdamboy:
@ jochem: het zou technisch best mogelijk zijn, om een anonieme kortingskaart te maken, maar ze hebben er voor gekozen om dat niet te doen, ik denk om de kans op fraude te verkleinen.

@ jan Westerhof: Wat een onhandige situatie. Er schijnen meer problemen te zijn bij de ns, met de invoering van de ov-chipkaart. Blijkbaar valt er nog een hoop te verbeteren aan de samenwerking tussen de verschillende bedrijven
amsterdamboy
-129-  amsterdamboy:
Trouwens, in de tram gaat het steeds beter, mijn conducteur en ik nemen veel tijd om uitleg te geven over de kaarten en steeds meer passagier checken spontaan succesvol in en uit. We roepen ook regelmatig om “vergeet u niet uit te checken.”
Sommigen willen niet of durven nog niet in te checken en die hoeven van mij dan ook niet perse.
Ik rij de hele dag heen en weer met of zonder chipkaart.
RudiPensionado
-130-  RudiPensionado:
Amsterdamboy,
Je neemt risico's man, met je positieve instelling over dit onderwerp.
Ene Bart gaat je neersabelen binnen kort.
Ik sta achter je.
MennoV
-131-  MennoV:
@ Amsterdamboy:

Helaas is 28 November voor mij de druppel geweest: geen chipreizen meer het komende jaar (en waarschijnlijk daarna ook niet meer)

Ik verwacht een systeem dat perfect werkt, gezien het geschreeuw van alle bedrijven en overheden hoe perfect dat ding wel niet werkt.
Bart
-132-  Bart:
@ RudiP: tram en treinbestuurders alsmede conducteurs 'sabel ik nooit neer', om de simpele redemn dat ze de spil zijn van het openbaar vervoer, bijzonder mensvriendelijk werk doen (en daarnaast meestal vreselijk aardig zijn!).
Wie 'sabel' ik wel neer:eigenwijze kwasten die alles beter weten, en dat tegen beter weten in, en een volstrekt fout geinformeerde en helaas weinig onderlegde minister,en 'naievelingen' die accepteren dat er een ander betaalsysteem voor het OV komt (zou liever zeggen: door de strot gedrukt, met RudP. als promotor)waar de gemiddelde nederlander nog 10 jaar tegen gaat protesteren, al is het maar om de voortdurend verkeerd afgeschreven bedragen van deze verdomde RFID-ov chip...
Beste RudiP: blijf lekker rijden in je SUV, maar bemoei je niet meer met deze discussie, het wordt mij te vermoeiend...
At last: hulde aan alle amsterdamse tramconducteurs en bestuurders die niet alleen moeten wennen aan het verschijnsel 'chippen', maar heel veel geduld hebben met lastige reizigers!!
RudiPensionado
-133-  RudiPensionado:
Bart, wat klets je nu? Ik heb mijn suv al ver voor de credietcrisis verkocht hoor. Niet dat ik de crisis zag aankomen maar ik maakte te weinig kilometers omdat ik hem niet het hele jaar gebruik.
En ook dit nog even. Geruime tijd terug werden de conducteurs en bestuurders al geinformeerd over de OV chip en hebben allen inmiddels een test afgelegd.
Tenslotte nog dit. Ik ben absoluut niet de door jou omschreven promotor maar iemand die verder kijkt dan zijn neus lang is. Dit schreef ik je ook al over pensioenen. Iedereen wist dat dit systeem zou komen, linksom of rechtsom. Verdiep je er dan in en doe niet zo recalsitrant.
Of behoor je straks tot die lui die vervelend gaan doen waardoor de tram vertraging oploopt en mensen aansluitende (trei)verbindingen gaan missen.
Reken eens uit Bart. Een vertraging van slechts één minuut op elke halte van een willekeurig traject en je komt al zo een kwartier te laat aan.
Is dit wat je wilt Bart?
MennoV
-135-  MennoV:
@ Rudipensionado: Die vertragingen waar jij het over hebt... je slaat de spijker op z'n kop! Het wordt straks zo'n ontzettend tijdrovend karwei om een bus bij het eindpunt te 'legen' en even later vol te laten stromen... simpelweg omdat IEDEREEN, dus ook mensen met een abonnement in en uit moeten checken, tegen de fractie van een seconde die het nu kost om het vluchtig open te klappen en door te lopen bij de chauffeur.

Over die test die het personeel gehad heeft: dat zal wel zoiets zijn als: dit is inchecken en dit is uitchecken, en dat gaat noooit verkeerd: daarnaast wil het grootste gedeelte van uw personeel dat ding ook niet hebben geloof ik.

Ik ben niet recalcitrant, maar gewoon kritisch: 'het leven wordt steeds gemakkelijker' werd ooit beweerd: met dat onding wordt het alleen maar moeilijker, onoverzichtelijker, en het gemak is al helemaal ver te zoeken.

Gezien het feit dat jij alle antwoorden hebt, nog zo'n hersenkraker:
Stel nu dat je een abbonement hebt, dat nu in de hele zone Amsterdam Centrum geldig is, maar je kunt via 2 buslijnen je bestemming bereiken, omdat ze of een kort stukje dezelfde route volgen of gewoon allebei dichtbij je bestemming uitkomen. Nu betaal je niets extra's, maar krijg je dan straks een abbonement dat alleen op 1 buslijn geldig is, en betekent het de andere route nemen, die bijna hetzelfde is bijbetalen op saldo? Een vraag waar nog steeds (!) geen antwoord over te vinden is.

Waarom ik het niet bij het GVB vraag? Simpel: daar wordt gewoon niet gereageeerd.
RudiPensionado
-136-  RudiPensionado:
Menno,
Het tarief is niet meer per zone maar per kilometer. Eerst een basis instaptarief van zeventig cent en dan een dubbeltje de kilometer. Dit is het onderdeel wat ik trouwens het meeste waardeer. Geen gezeur meer over zones. De rest moet ik nu even niet aan denken met reizigers zoals ons aller bart. :)
MennoV
-137-  MennoV:
@ Rudi... Misschien was mijn vraag net niet duidelijk genoeg, maar dacht je dat ik dat als rasuitprobeerder nog niet wist? van dat kilometertarief?

Wat ik bedoel: je hebt nu een abonnement op basis van een zone (in mijn voorbeeld zone centrum) en je kan met 2 buslijnen je bestemming bereiken.
Wordt straks, als je chipkaart je abonnement draagt je tot 1 buslijn verbannen, en moet je bijbetalen op saldo als je de andere lijn neemt die vrijwel dezelfde route rijd?
RudiPensionado
-138-  RudiPensionado:
Tsja, daar zeg je wat, Menno.
Ik heb, omdat ik daar belangstelling voor heb, het e.e.a. uitgezocht maar het lijkt mij dat de reiziger vrij is in zijn keuze om een korte of een lange (bus)lijn te kiezen. In feite bestaat dit probleem al want als je de zonegrenskaart( de roos ) bekijkt zie je dat je soms door handig te reizen een zone minder gebruikt.
Het niet reageren van het GVB is slapjes en lost niets op. Gelukkig gaan het oude en het nieuwe systeem een jaartje naast elkaar leven en daarna breekt vermoedelijk de pleuris uit maar wellicht komt er nog een grote publiekscampagne.
Bart
-139-  Bart:
Kijk, RudiP. gaat eindelijk meedenken: 'daarna breekt vermoedelijk de pleuris uit..'
Na 138 reacties over het feit dat niemand 'tegen' de chip is, maar dat íe zo beroerd functioneert, en niet veilig is voor de privacy van de reiziger (iets wat ik vanaf reactie 1 betoogde)zegt Dr RudiP. dat het mogelijk nog een tandje beter kan! (mijn beide klompen zijn gebroken!!!)
RudiPensionado
-140-  RudiPensionado:
Je zit met je tunnelvisie steeds verkeerde dingen te schrijven omdat je niet goed leest.
Het systeem is er al en zal wellicht nog verfijnd worden en de betalende reiziger zal snel wennen. Hopelijk zullen de niet
betalende reizigers eens hard aangepakt worden.
Maar in het dorp waar jij op je klompen woont hebben ze geen trams maar éénmaal per uur een busdienst en die komt vlak langs je tuinhekje.
Henk
-141-  Henk:
@RudiP; die kaart wordt ons door de strot geduwd door de bedrijven en een staatssecretaris die de regie niet in handen heeft. okt 08 De NS weigert de door haar gemaakte kosten openbaar te maken aan de commissie Kist. GVB wil niks meer zeggen over de kosten. De teller stond al op honderden miljoenen en de verwachting is 18 milj per maand erbij(!) voor al het geld wat er nu al in zit kan je alle pensionados in Amsterdam 150 x 3 maanden(die proef kost 2.1 milj) gratis laten rijden
Henk
-142-  Henk:
Maar het ergste komt nog:
Het Britse onderzoeksbureau RHUL wijst daarnaast op een ander probleem. Er komt een moment dat de huidige, gekraakte chip vervangen moet worden door een veiliger chip. Dat moment is afhankelijk van de fraude met de huidige chip. In een rapport van 8 september wijst RHUL er herhaaldelijk op dat er nog niemand is aangewezen die op de ’Go-Knop’ mag en moet drukken: het besluit mag nemen om de huidige chip daadwerkelijk te gaan vervangen.

Die vervanging kan kostbaar worden. Degene die het besluit neemt, zadelt veel betrokkenen dus op met hoge kosten.
Bart
-143-  Bart:
RudiP: correctie, 1x per kwartier, en ja, vlak voor m'n deur langs...
En ik loop niet op klompen, dat was natuurlijk weer overdrachtelijk. En ik denk dat ik beter lees dan jij schrijft...(weinig last van tunnelvisie)
MennoV
-144-  MennoV:
@ Rudipensionado: nou... laten we vast beginnen met de halve tram te beboeten waar ik vanmiddag in zat: daar was geen conducteur aanwezig, en dus zag ik veel mensen gniffelend hun strippenkaart weer opbergen nadat ze die uit hun portemonnee gehaald hadden.

Ik als 'eerlijke' reiziger, betaalde met m'n chipkaart (ook al had ik geschreven dat ik dat niet meer zou doen dit jaar, maar ja, beloftes zijn er om genegeerd te worden)
Ik betaalde het volle pond voor het ritje van CS naar de bilderdijkstraat.

Overigens werd ik wel gecompenseerd voor al die reizigers die op de heenweg niet stempelden: op de terugweg was zowel m'n in- als uitcheck halte 'unknown' en hoefde ik exact nul cent te betalen voor de terugrit over hetzelfde traject.

'Zal wellicht nog verfijnd worden' hoevaak heb ik dat al niet gehoord! Het is al anderhalf jaar een gore bende, en verbetering heb ik nog nooit gezien (zelfs niet na een antwoord (!) van het GVB op mijn klacht, waarin ik zelfs uitgenodigd werd om toch nog maar eens te proberen, en misschien te zien dat het nu wel allemaal goed werkt (wat het dus niet deed, getuige vandaag)
yanny scutt
-145-  yanny scutt:
Ik heb het echt geprobeerd!

Via internet heb ik een digitaal formulier ingevuld om het -niet zo felbegeerde- OV chipkaart te krijgen in de veronderstelling dat die kaart over 2 dagen in de brievenbus lag. (die suggestie wordt gewekt via de GVB internet-site)

Maar nee! je krijgt een PAK papieren toegestuurd met een formulier waarin je precies dezelfde gegevens moet invullen die je al had gedaan op het internet-formulier..

Na enig prakkizeren denk ik dat het gaat om de PASFOTO die er vooral niet te gezellig uit mag zien (niet lachen s.v.p!)

Dat doet bij mij de deur dicht!

Vooral omdat de er nogal wat GVB-medewerkers zijn die HELEMAAL niet geinteresseerd zijn en allerlei abonnement-houders -veelal jeugdigen MET pasfoto- lekker door laten lopen om maar geen problemen te krijgen, maar wel klaarzitten met de stempel om mijn -eerlijk- betaalde rit af te stempelen!

Tegen zoveel GVD-domheid word frauderen ERG interessant!
Dr.D
-146-  Dr.D:
Als je gebruik maakt van andermans falen en koppige stommiteit is het geen frauderen maar profiteren!
Laat RudiP de shit maar betalen...
RudiPensionado
-147-  RudiPensionado:
D,
Mensen met een instelling zoals jij die hebt zorgen voor een samenleving die achteruit gaat. Gelukkig zijn de meeste mensen het niet met je eens.
Wat de rest betreft merk ik dat er, zoals gebruikelijk, de traditionele azijnzeikerds tegen ieder willekeurig onderwerp zijn. Tegen om het tegen zijn lijkt voor sommigen een vorm van tijdverdrijf of een uitlaatklep te zijn en wellicht komt dat omdat zij nergens ene moer in de melk te brokkelen hebben.
Wat het topic betreft zullen er nog veel hobbels genomen moeten worden maar, linksom of rechtsom, wij gaan over op een ander systeem.
De controle in de trams zal, naar verluidt, worden uitgebreid en velen zullen dan de afgang beleven dat zij gepakt worden en een paar tientjes kunnen aftikken. Tel daar bij de je ook je personalia moet opgeven omdat de bekeuring op naam gesteld wordt en je bent lekker aan het bouwen aan je foute CV
Een paar van die toevoegingen aan je foute CV zorgen er wellicht in de toekomst voor dat je het, voor veel banen zo broodnodige bewijs van goed gedrag (bewijs van geen bezwaar) niet zult ontvangen. Wat een blammage! Ga je de hele sollicitatieprocedure dor kom je niet verder vanwege het zwartrijden.
Zoals in zoveel onderwerpen zie je ook hier dat mensen zoeken naar de onmogelijkheden ipv de mogelijkheden.
Dr.D
-148-  Dr.D:
Zwartrijden op je CV...
U maakt zich wederom onsterfelijk belachelijk!
Hoe dom kun je zijn?
Het is bijna om te lachen.

Maar zie de parallellen tussen de onnozelheid van dhr. P en de halsstarrige overheid die willens en wetens met een dood paard sleept.
Allebei beweren dat het functioneert maar zelfs een klein kind zegt dat het paard een beetje stinkt....
Bart
-149-  Bart:
@ Dr.D., Menno.V.,Yanny scutt, Henk en anderen: RudiPensionado doet zich voor als de vertegenwoordiger van ons aller overheid: zeurderig, niet goed geinformeerd, betweterig (“als,dan toch” etc.). “men” loopt achter op de kennis die hr. Pensionado blijkbaar altijd eerder heeft ontvangen, er zijn altijd factoren die nog verbeterd kunnen worden, en nog heel veel meer van dat gezwam!!! (hij gaat nu onmiddelijk reageren, dat wij niet goed bij ons hoofd zijn, dat 'Bart' een notoire zeurder is, en nog veel meer zaken om de gemiddelde Amsterdammer een 'dikke lap voor de ogen te douwen'
RudiPensionado deugt echt niet, hij is de verpersoonlijkte 'imam' van het openbaar vervoer, waar hijzelf absoluut geen gebruik van maakt....
Laten we, beste webloggers, vanaf nu, RudiPensionado links liggen?!
(hoewel hij zwaar rechts reageeert.)?
Het zal de discussie op Amsterdam Centraal vermoedelijuk een stuk interessanter maken!
Met vriendelijke groet, uw welwillende correspondent uit Lelystad..
N.B. ik laat voorlopig iedere correspondentie op AC verre van mij, alvast de beste wensen voor 2009!
RudiPensionado
-150-  RudiPensionado:
Bart,
Je schrijft nu ook al in de “wij” vorm en lees dat je steun zoekt bij iemand als “P” en daarmee maak je je belachelijk.
En “P” ja je leest het goed. Je CV, maar wel bij justitie. Goed lezen is voor sommigen een kunst maar als je leest zoals je schrijft is dat wat verwarrend en dat doe je jezelf aan.
Arnoud de Jong
RudiP bedoelt waarschijnlijk een strafblad waar hij CV schrijft, maar volgens mij krijg je door zwartrijden geen strafblad. Misschien kan een juridisch onderlegd iemand daar uitsluitsel over geven.

Verder wil ik in mijn hoedanigheid als moderator hier opmerken dat de discussie niet te persoonlijk moet worden.
RudiP en Bart mogen zeer grondig van mening verschillen, maar doe het een beetje respectvol naar elkaar toe. Argumenteer inhoudelijk en neem niet je toevlucht tot het geven van allerlei negatieve kwalificaties aan de ander.
Het is namelijk de bedoeling dat ook ándere lezers zich nog onbevreesd in de discussie kunnen mengen.
RudiPensionado
-152-  RudiPensionado:
Wellicht kwam ik wat cryptisch over met mijn CV bij justitie maar ik bedoelde inderdaad gewoon strafblad. Vandaar mijn toelichting daarover en ik kom tot deze conclusie omdat de mensen van het GVB de zwartrijder beboeten op naam. Zo kunnen veelplegers toch aan een strafblad komen want je kunt niet onbeperkt doorgaan met het begaan van deze overtreding. Rechters hebben zich hierover al meerdere keren uitgesproken. De gevolgen van een dergelijke uitspraak zijn de aanvulling/opening van een strafblad. Als gevolg hiervan ontstaan er ondermeer problemen bij het verkrijgen van een baan of nieuwe functie binnen de organisatie waarin je al werkzaam bent.
Arnoud, je hebt het gelijk aan je zijde maar lees eens wat een gezeur ik over mij heen krijg als ik in hoedanigheid van voorstander van het nieuwe systeem toevallig een paar antwoorden weet te geven die toch echt kloppen. Daarover de discussie aangaan is verstandiger want daaruit ontstaan ook weer nieuwe vragen.
Echter, een enkeling verkiest een andere reactie. Jammer. Overigens mogen moderators best wat vaker en eerder van zich laten horen want je ziet soms dingen langskomen die, wat mij betreft, echt niet hoeven en uiteraard niet on-topic zijn. Zie de bijdrage van “P” en oordeel.
Toch nog even terugkomend op dit topic.
Vandaag staat er in de kranten nieuws over de volgende fase van invoering bij de metro en de studenten in 2009.
MennoV
-153-  MennoV:
Ja, dat heb ik ook gelezen. Arrogantie van de bovenste plank. Over die studenten heb ik nog niets kunnen vinden... ik vermoed dat ze de studentenchipkaart nog niet eens uitgevonden hebben.
Jochem Floor
-154-  Jochem Floor:
Aangezien de discussie over de OV-chipkaart hier nog altijd loopt, onderstaand een persbericht van de ROVER-site dat ik op hun site aantrof.

[b]ROVER: onderzoek aansluiting bij Duitse chipkaartstandaard

De Nederlandse OV-chipkaart zal ongetwijfeld een keer moeten overschakelen op een beter beveiligde chip. Een plan voor zo'n 'migratie' wordt momenteel uitgewerkt. Het heeft wellicht voordelen om hierbij een stap verder te gaan, en aansluiting te zoeken bij de standaardtechniek van de Duitse OV-bedrijven ('VDV Kernapplikation'). In een brief aan staatssecretaris Huizinga pleit ROVER voor een onderzoek naar de mogelijkheden die dit biedt voor een betrouwbaarder en flexibeler chipkaartsysteem tegen lagere kosten.[/b]

In het kader van het Aanvalsplan OV-chipkaart wordt gewerkt aan een plan om te migreren naar een andere chip, wanneer dit noodzakelijk blijkt te zijn. ROVER vraagt tevens onderzoek te doen naar de mogelijkheden en voordelen om bij zo’n migratie een stap verder te gaan, en de chipkaartstandaards van de Duitse OV-bedrijven (gedeeltelijk) over te nemen. De 'Kernapplikation' van de Duitse vereniging van OV-bedrijven (VDV) is ontwikkeld als een flexibel systeem om aan uiteenlopende wensen van opdrachtgevers te kunnen voldoen. Het biedt daardoor meer mogelijkheden op het gebied van tariefprincipes en betaalwijzen dan het systeem dat Trans Link Systems in Nederland gebruikt. Het is ook goedkoper, nu en in de toekomst, omdat het systeem door veel meer partijen wordt gebruikt en bij een internationale standaard aansluit.

ROVER pleit niet voor het blindelings overnemen van de Duitse standaard, maar wel voor een serieus onderzoek naar mogelijkheden om daarop 'mee te liften' en naar de kansen die dat biedt.
Henk
-155-  Henk:
Zeer verstandige aanbeveling van Rover, sluit aan bij: Het Britse onderzoeksbureau RHUL wijst daarnaast op een ander probleem. Er komt een moment dat de huidige, gekraakte chip vervangen moet worden door een veiliger chip. Dat moment is afhankelijk van de fraude met de huidige chip. Maar of Huizinga die dit hoofdpijndossier steeds maar weer in de onderste la duwt hierover gaat nadenken is de grote vraag.
MennoV
-156-  MennoV:
Vandaag toch wel de meest rampzalige dag gehad ooit: 8 euro kwijt voor een ritje van slechts 7 cent! (ja ik had een overstap, en dus geen basistarief)

Nou rudip, leg mij maar eens uit hoe dat kan als het allemaal zo goed werkt...
RudiPensionado
-157-  RudiPensionado:
Ritjes van zeven cent bestaan niet. Het is allemaal al gezegd maar is ie nog een keer. Instappen kost 70 cent en daarna een dubbeltje de kilometer. Netjes in en uitchecken in het voertuig waar je mee reisde - dus niet uitchecken in het volgende voertuig. Menno, kijk de stappen nog eens na die je maakte met je kaart.
MennoV
-158-  MennoV:
Ritjes van 7 cent bestaan niet: wat zeg ik nou nog heel duidelijk? boven jou bericht?

(ja ik had een overstap, en dus geen basistarief)

En dacht je nou echt dat ik straalbezopen ben en dat ik niet weet dat je in en uit moet checken in hetzelfde voertuig? In dit geval ging dat niet op, want ik was met de metro op stap... door die klotepoortjes werd mij tot 2 keer toe echter 'Tot ziens incident' gemeld, waardoor ik m'n instapborg van het inchecken kwijt was. (aan de verkeerde kant 'uitstappen' was hier trouwens de oorzaak van, ik had de verkeerde kant van het metrostation te pakken)
RudiPensionado
-159-  RudiPensionado:
Zijn de Rotterdammers sneller maar ook slimmer? Zij gaan immers al over.
Ik vrees dat veel mensen, die zich bv nooit aan het in- en uitstapregime hebben gehouden, de meeste problemen ondervinden.
Herkent iemand zich in deze stelling?
MennoV
-160-  MennoV:
@ Rudi: ZIj gaan immers al over: ja... hoeveel mensen zitten daar wel niet op te wachten! Heel Rotterdam wil natuurlijk zo'n irritante kaart gebruiken.

M'n vraag over die 7 cent staat trouwens nog open... (en als je je afvraagt waarom ik het hier maar vraag: bij de klantendienst en de verkoopkantoortjes van het GVB wisten ze het natuurlijk niet...)
Bart
-161-  Bart:
@ MennoV en RudiP: als het nu over 'fiftycents' ging.. Maar in ieder geval: een heel strijdbaar, maar hopelijk ook gelukkig 2009 gewenst!!
Zullen'we' het aantal reacties tot pakweg 200 beperken, en dan Arnoud vragen om een samenvatting van ons geruzie te publiceren? Of doen we hem dat niet aan? We komen er namelijk toch niet uit: Rudi falikant VOOR invoering, zonder enige rancune, MennoV, de scherpzinnige onderzoeker, en ondergetekende in de bijrol als commentator van de sores die hijzelf meemaakte.. (de andere 'figuranten' niet te nagesproken, overigens....)
Laten we, aan het begin van 2009, de strijdbijl begraven, en de CHIPKAART weliswaar met gemengde, en zeker kritische gevoelens begroeten, en, natuurlijk, kritisch blijven volgen...
RudiPensionado
-162-  RudiPensionado:
Deze week eens een half uurtje over de schouder van een GVBer meegekeken en zag veel jongelui met een roze kaart proberen te reizen terwijl hun abonnement van 2008 was. Zij hadden dus in 2008 twee maanden om dit om te zetten maar hadden dit nagelaten. Moesten dus de volle mep aftikken.
Zou deze groep de OV chip dan wel verwelkomen?
Overigens bevalt het reizen met de nieuwe kaart mij prima en ben nog geen vervelende dingen tegengekomen, behalve dan een enkele lezer die niet functioneerde maar dan liep ik even naar een andere lezer. Maar tijdens de spits is dit natuurlijk niet te doen en ontstaat er een stevig probleem want dan moet je door een volle tram naar de volgende lezer die het hopelijk dan wel doet. Maar als alles werkt is het een leuk systeem en past meer bij deze tijd. Lees net dat betaald parkeren ook die kant opgaat dus daar kunnen wij de discussie ook gaan voeren.
Henk
-163-  Henk:
vandaag ouderwetse strippenkaart gekocht. Van 6,90 naar 7,30 dat is een verhoging van 5,8%
Gaat de basisprijs en de km-prijs ook met 5.8% omhoog? Lijkt me erg aantrekkelijk voor de vervoersbedrijven
MennoV
-164-  MennoV:
@ Henk: In Rotterdam is als ik het goed heb het basistarief al omhoog gegaan, van 70 naar 75 cent.

@ Rudi: en maar doorzeuren over die lastige strippenkaarten en dergelijke: ga gewoon eens goed controleren: zeker gezien het feit dat ik nog zeer recent weer een tram trof zonder conducteur waar de halve tram weer gniffelend de strippenkaart opborg bij het zien van het lege hokje.

Probeer je me in de reactie iets verder naar boven nou nog steeds te beschuldigen van onjuist gebruik van die chipkaart?
RudiPensionado
-165-  RudiPensionado:
Tsja MennoV, als je reist met de 5,16 of 24 kan je lang wachten op een conducteur. :)
Voor de mensen die al willen overstappen zijn er nu leuke kennismakingskortingen. Iets voor MennoV en gelijkgestemden misschien?
Jammer van die mensen die niet betaalden MennoV. Deze mensen zullen ook de boel belazeren bij het zelf wegen van groente in de supermarkt en als zij tzt zelf hun boodschappen mogen scannen zal het in die groep ook verprutst worden.
Kortom, zonder een goede controle functioneren veel mensen niet optimaal.
MennoV
-166-  MennoV:
Nee, ik reis vrijwel alleen met de 13 en de 17. Dat de 5, 16 en 24 geen conducteurs kennen weet ik.

Die kennismakingskorting vind ik gewoon onder misleiding vallen: op de website staat dat die kaart wegens introductiekosten 1,50 kost... wat staat er in de brief die bij het persoonlijke aanvraag-pakket zit? 'DE eerste 50.000 aanvragers krijgen de pas voor de tijdelijke prijs van 1,50 in plaats van 7,50!'

Dat is dus heel wat anders dan op de website vermeld wordt...
Elsje
-167-  Elsje:
Als ik veel met de 13 of de 17 zou reizen zou ik na verloop van tijd volledig verzuurd raken. Vreselijke lijnen en zal daar NOOIT gebruik van maken.
MennoV
-168-  MennoV:
Elsje: ik zie niet echt in wat jouw opmerking met het onderwerp van doen heeft.
(daarnaast: wat is er precies zo erg aan die lijnen?)
Ik kan je vast zeggen dat je straks helemaal niet meer met het GVB wil reizen als die chipkaart er eenmaal is. Het is een schande dat men iedereen met de chipkaart wil laten betalen.
Dr.D
-169-  Dr.D:
Terugmijmerend over de stoeptegel op de onderste tree van de tram waardoor de tram niet weg kon rijden.
Wat doet een sterke magneet op de kaartlezer?...
MennoV
-170-  MennoV:
@ Dr. D: helemaal niets... Alleen een flinke puls via een electromagneet zou iets kunnen beschadigen, maar zelfs dat is moeilijk.
Henk
-171-  Henk:
journaal vandaag gezien? RET in Rotterdam 220.000 maal 4 euro extra ontvangen wegens niet uitchecken. Is de reiziger dom of is de kaart gewoonweg niet klantvriendelijk? Slechts 1/3 van de reizigers reist met een ov-chipkaart maar over 15 dagen is de strippenkaart niet meer geldig. Hoezo al lekker door iedereen in gebruik? Wordt ons in de strot geduwd hoe dan ook! Waarom? Geen weg meer terug gezien het verbranden van de (geheime) investeringen die gedaan zijn door het consortium van ontwikkelaars.
Kosten zijn inmiddels al tussen de 220 en 450 miljoen. Dat moeten we toch met zijn allen weer terugbetalen. Dus maak je je borst maar nat. De ov-verhogingen zullen niet mals zijn.
John Zwart
-172-  John Zwart:
Toch mazzel dat Amsterdam het slechte voorbeeld van Rotterdam heeft om zich aan te spiegelen.
Overigens vind ik dat idee van 4 euro borg idioot, borg voor wat? En dan de reiziger opzadelen met 'niet vergeten uitchecken' anders kost het je geld.
Als je moet uitchecken is dat in de regel om te betalen (parkeergarages bv), niet om een “borg” teruggestort te krijgen.
Hoe vaak is het niet druk druk bij de uitgang en heb je vreselijk haast doordat de tram vertraagd is.
Zulke dingen worden alleen door ambtenaren bedacht.
Henk
-173-  Henk:
Vandaag hoorzitting over de OV-chipkaart in de 2de kamer. Openbaarvervoorbedrijven en consumentenorganisaties worden gehoord. Een wassen neus immers een kamermeerderheid wil dat de kaart per 29 jan in Rotterdam wordt ingevoerd. Zelfs de SP die de zaak van teveel betaald geld hoog (!) opneemt maakt er geen zaak van. Het volk dient als een gans zijn bek open te houden zodat een ondeugdelijke kaart in de strot geduwd kan worden.
Henk
-174-  Henk:
Het is hoogst twijfelachtig of Nederlandse vervoersbedrijven wel geld mogen innen van reizigers via de OV-chipkaart. Daarvoor is een speciaal certificaat nodig van De Nederlandsche Bank. Volgens de de Nijmeegse hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs is de kaart nu mogelijk nog te fraudegevoelig voor zo'n egi-certificaat.
meer lezen hierover:
http://www.trouw.nl/nieuws/...
Jochem Floor
-175-  Jochem Floor:
Ondertussen bij NS...

..is men voornemens voor iedere reis EUR 20,- als borg af te schrijven, zodra men in de trein stapt.
MennoV
-176-  MennoV:
Ja... compleet gestoord, maar dat was de 7,50 daarvoor ook al.

Vorige week maandag nog even op stap geweest, en bij de NS op station Amstel saldo op wezen laden.
In een klein kwartier was ik 10 euro saldo rijker! Omdat men zo goed wist hoe het werkte!
Jan Westerhof
-177-  Jan Westerhof:
Een vervolg op mijn reactie van 4 december, hier (ver) boven:
Na 2 x een mail te hebben gestuurd naar de Connexxion klanten-service, en geen antwoord te hebben gekregen, vandaag maar gebeld.

En warempel: ik kreeg snel iemand aan de lijn, die me ook nog goed hielp.

De helpdesk-medewerker meldde dat al vele mensen hier zijn ingetuind - volgens hem wordt aan 90% van de mensen die online saldotegoed kochten bij Connexxion, dit weer teruggegeven.

Hij vond ook de volgorde op de website verkeerd. Je moet éérst vermelden wat de beperkingen van het product zijn, en dan pas mensen laten betalen.
Ik ben het roerend met hem eens.
Je koopt per slot van rekening geen algemene euro's, maar Connexxion-euro's, en dat is lastig als je niet met Connexxion wil reizen.

Hij vertelde ook nog dat hij al 2 jaar bezig was te proberen de website te laten veranderen, maar dat was tot op heden niet gelukt.

En dat verbaast me eigenlijk niks. Volgens mij gaat dit over meer dan onhandige informatie-volgorde op een website.

Als je tegoed in euro's kunt aanschaffen, en vervoersbedrijven kunnen dit niet onderling verrekenen op een zodanige manier dat klanten er niks van merken, dan werkt het heel onhandig.
Je krijgt dan op je OV-chipkaart Connexxion-euro's, GVB-euro's, NS-euro's etc.
Hier staat dus niet de klant centraal, maar de belangen van de vervoersbedrijven. Het lijkt mij een essentiële ontwerpfout in het systeem.

De belofte op ov-chipkaart.nl ('De OV-chipkaart is een nieuw betaalmiddel voor het openbaar vervoer. U kunt de kaart opladen met een saldo in euro's, waarmee u overal kunt reizen.') blijkt niet waar.

Als je E 10,- saldo koopt, moet dat natuurlijk zonder omhaal op je chipkaart staan, en bij alle vervoersbedrijven te gebruiken.
Maar blijkbaar is dat niet een hoofdregel in het chipkaart-systeem.

Misschien leidt dit akkefietje dus wel tot grote discussies op de achtergrond, over onderlinge verrekening e.d. En dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor administratieve procedures, software, e.d.
Ik speculeer maar wat.

Het aardige is dan weer wel, ik krijg niet slechts mijn E 10,- terug van Connexxion, maar E 15,-. Voor het ongemak.

Als ze dat allemaal zo gaan doen, bij ongemak, worden we nog rijk met z'n allen :-)
Yes, we can!
MennoV
-178-  MennoV:
@ Jan Westerhof: de eerste keer dat het bij mij fout ging waren ze ook coulant, en gaven ze mij 4 euro terug voor een ritje van 1,35: ik heb dus geen basistarief betaalt, en heb dus eigenlijk gratis gereisd.
Ik kan mij nog een zinnetje van Connexxion herinneren waarin gezegd werd dat 'de reiziger niet de dupe mag zijn van fouten in de pilot-fase van het systeem'

Tot nu toe lijkt men zich daar dus aan te houden.

Blijft nu alleen de vraag wat er in Amsterdam gaat gebeuren: als men werkelijk in april de strippenkaart afschaft, dan krijgen we hier hetzelfde gezeik met die compensatiekaarten, zoals dat op dit moment in Rotterdam is.
c. biemans
-179-  c. biemans:
Mensen die blij zijn met de ov chip, zijn een dief van eigen portemonnee.
Ik maak elke week gemiddeld vier reizen met de tram in Amsterdam en ik betaal dan twee strippen, 0,97 cent. Met de ov chip ben ik wekelijks 30% duurder uit dan met een strippenkaart! Rietlandpark-CS: 1,03: 6% duurder, Rietlandpark-Amstel station: 1,37: 41% duurder met de chip als je het geluk hebt om binnen de 35 minuten in een metro over te kunnen stappen tenminste. Op 1 januari is de strippenkaart ook 6% duurder geworden. Waarom moet dit altijd met een getal dat veel groter is dan de inflatie? Misschien geïnspireerd door het stadsdeel Zeeburg dat de stijging van de tarieven van parkeren voor bewoners met 11,7% (van 75 euro naar 87,60) in een bewonersbrief een “lichte verhoging” noemt??!! Dat zal wel als de overheid miljoenen op Landsbanki's kan parkeren.
TJ Weissel
-180-  TJ Weissel:
Vanmiddag, op de Munt, probeer in te stappen in de Tram. Staat er 'n meneer in de opening met 'n OV Chipkaart te vogelen... gevolg hele ingang van de tram geblokkeerd. 10 seconden later had de scanner dan eindelijk zijn kaartje te pakken. Zal mij benieuwen als iedereen op de OV Chipkaart zit, in- en uitstappen op de drukkere punten in de stad zal dan zeker gepaard gaan met veel vertragingen

Ander probleem veel laadstations werken niet, wibautstraat is het vaker kapot of op storing dan werken. Voordeel is dan weer wel dat je gratis kan reizen in de Metro zolang je maar met 'n zoniet volle of lege ov chipkaart naar de aardige Stadsbeveiliger zwaait. Één keer bij het uitstappen controle gehad, verhaal gedaan van het niet werkende oplaadstation en vervolgens lekker doorgelopen.

Zonde van de tijd, energie, stress en een gigantische achteruitgang betreffende milieuvriendelijkheid.
rudipensionado
-181-  rudipensionado:
Daar schreef ik al eerder over. Je moet je vervoerbewijs paraat hebben bij het instappen. Ook nu staan er stoethaspels te zoeken naar hun (strippen)kaart of abonnement terwijl zij dat op de halte of nog eerder al kunnen doen.
Dan natuurlijk lekker één voor één bij de trambestuurder instappen. Realiseren deze mensen zich wel dat als de bestuurder ook met de toegngasbewijzen bezig is dat de tram dan niet kan rijden?
Laadstations werken niet? Gewoon thuis achter je p.c. of automatisch bijladen is een optie.
Jochem Floor
-182-  Jochem Floor:
@ RudiP: De bijdrage van TJ Weissel laat zich volgens mij toch eerder aldus lezen, dat de techniek van het systeem de kaart niet kon waarnemen en dat er dus sprake was van een technische tekortkoming.

Overigens is het wel een beetje storend dat om beperkingen van het systeem aan de reiziger te verwijten. Het GVB had namelijk ook even kunnen nadenken over dat (tamelijk universele) gedrag van de reiziger. Dan laat zich ook wel iets verzinnen om de reiziger tot meer efficientie te manen.

De vraag is vervolgens nog even of zoiets werkelijk gewenst is. Of is het Openbaar Vervoerend Nederland, het GVB voorop, wellicht in staat de reisbeleving werkelijk centraal te stellen? De dagelijkse praktijk doet helaas vermoeden van niet..
MennoV
-183-  MennoV:
Rudipensionado:
'Laadstations werken niet?' Voor mij gaat dat niet op, omdat ik een anonieme kaart heb: daarnaast, straks zal het toch echt allemaal moeten blijven werken, want toeristen moeten ten allen tijde een wegwerpkaart kunnen kopen. Daarnaast kan ik de defecte automaten onderschrijven: ook op Spaklerweg en station Amstel waren (en zijn waarschijnlijk nog steeds) defecte automaten te vinden: het scherm brand, en alles is aandrukbaar op het scherm, maar de 'chipkaartdetectie' van de automaat (dat idiote bakje) doet het niet: dus de automaat is zo goed als waardeloos.

Over het instappen: mij is het al meerdere keren gebeurd dat de lezer ontzettend veel moeite heeft m'n kaart te lezen... dan ligt het niet aan de reiziger, maar echt aan het systeem.
rudipensionado
-184-  rudipensionado:
Bericht voor C.Biemans.
Bewoner van de Amstelkade gaat naar de Rai. Kost ¤.2,40 op dit moment. Met chip zeventig cent voor het instappen en vermoedelijk drie dubbeltjes erbij. Scheelt al snel een euro per rit.
Is dus een dief van eigen portemonnee als deze reiziger niet snel een OV chip aanschaft.
En voor allen; de kaart is, zo heb ik mogen ervaren, wasmachinebestendig en dat kan van de huidige kaarten niet gezegd worden.
TJ Weissel
-185-  TJ Weissel:
Grappig dat er ook voorstanders zijn van dit systeem!

Rudipensionado, hoe wilt men op de amstelkade zijn kaart opladen als deze “leeg” is? (ps. loop 1 halte verder en je hoeft maar voor 1 zone te betalen) en al nagedacht over het feit qua drukte bijv. tijdens spitsuur op Station Rai als er bijv. 35 man uit moeten stappen met zo'n kaart duurt het vele malen langer dan wanneer men gewoon naar buiten kan lopen zonder handeling. Verder wanneer ik 'n 2 zone kaartje van 2,40 in mijn zak heb kan ik vervolgens meteen de metro in duiken op station Rai, en zelfs evt. enkele haltes meepakken van 'n verdere zone als dat zou moeten... Met de OV Chipkaart zou dat dus meteen al betekeken. nog 'n keer inscannen (mogelijk eerst opladen als het laadstation werkt) nog 'n keer 70 cent, zit ik alweer op 1,70 (volgens jouw berekening) komen ook nog enkele metro haltes bij. zijn we denk ik snel voorbij die 2,40.

Gister in de Metro ook 'n mooie, 1 rittenkaart kost 2,50! ongeacht hoeveel haltes... Dit moest ik doen omdat ik niet genoeg geld bij mij had om mijn kaartje op te laden (waar inmiddels om 'n onduidelijke reden 'n minbedrag van 3,85 opstaat) en de Pinpas geweigerd werd door het betreffende laadpunt.

Heb de kaart waar -3,85 op staat inmiddels weggeworpen en gistermiddag gewoon weer 'n blauwe strippenkaart gekocht.
Ander probleem waar ik mij ernstig aan stoor is het constant verbruik van energie voor dit hele systeem, totaal niet van de huidige tijd om zo'n energievretend systeem op de markt te dumpen, poortjes, laadstations, in en uitcheck units, materiaal, plaatsing, en dan uiteraard ook nog de gehele netwerk architectuur eromheen (routers/servers), het gewouwel in de kamer hierover etc. etc. (om nog maar te zwijgen over het feit dat deze dingen al ruim 2 jaar aan staan zonder ook maar gebruikt te worden).

Dat de kaart wachmachine bestendig zou zijn vind ik echt 'n nonreden ;)...
MennoV
-186-  MennoV:
T.J Weissel: jammer dat u de kaart weggeworpen heeft! Claimen was een stuk leuker geweest, en kost het GVB natuurlijk ook veel meer dan het gewoon zo laten.

Het bedrag klinkt duidelijk alsof er ergens 4 euro afgeschreven is, terwijl dat niet de bedoeling was (en of dat de schuld van het systeem of de reiziger was laat ik even in het midden)

Citaat:
“Dat de kaart wachmachine bestendig zou zijn vind ik echt 'n nonreden ;)...”

Dit hele systeem is ingevoerd op basis van nonredenen: zwartrijden zou uitgebannen worden (daar is men nu stilletjes aan wat van teruggekomen) reizigersverwerking zou sneller worden (tuuurlijk, met dat tijdrovende in en uitchecken) en de reiziger zou er mee geholpen worden. We kunnen ze tot nu toe alle drie wegstrepen, en reden 1 kunnen ze beter gewoon laten vallen, want zwartrijden kun je niet uitbannen. (en uit mijn tests is gebleken dat je rustig een 75 centimeter achter je slachtoffer aan kan lopen zonder dat het poortje je tegenhoudt (het slaat wel alarm, maar gezien het feit dat er op lang niet alle stations controleurs zijn...)
rudipensionado
-187-  rudipensionado:
T.J.Weisel,
Op de Amstelkade opladen is natuurlijk niet aan de orde. Je moet voor voldoende saldo zorgdragen! Nu hebben de meeste reizigers toch ook een strippenkaart paraat? Je zoekt naar problemen in plaats van deze op te lossen. En, slimmerik, met de OV chip hoef je geen halte te lopen om fors te besparen.
Bij de meeste mensen gaat het goed en de uitzonderingen komen blijkbaar hier voorbij. Koop toch, net als de Rotterdammers, zo'n kaart en doe niet zo moeilijk. Zijn ze daar dan slimmer dan in Amsterdam? Nee toch?
Wasmachinebestendig een non-reden? Lijkt mij nogal discutabel om zoiets te stellen zonder dat verder netjes te beargumenteren.
Een meegewassen strippenkaart kan zijn geldigheid verliezen na een wasbeurt. Onleesbaar of in delen gevallen is dan niet meer geldig. De OV chip kent dat probleem niet. Natuurlijk zal het zwartrijden nooit helemaal opgelost worden maar bedenk dat als straks alles lekker loopt bij de metro dat er dan een vracht controleurs de stad in zal komen die, wat mij betreft, mogen beginnen op de 16, 24 en 5. En niet alleen de zwartrijders beboeten maar ook alles wat de boel vervuild met hun ongemanierde eet en drink gedrag. Kijk eens naar de huisregels die in iedere tram hangen en kijk eens om je heen. Zo ver heeft het GVB het helaas laten komen en het zijn niet alleen pubers hoor. Hard optreden dus tegen iederen die zich niet conform de regels gedraagt en geen geldig vervoerbewijs heeft. Hopelijk zal men ook eens de boete van nog geen veertig euri eens stevig optrekken.
Tegensputteren helpt niet want het zal landelijk ingevoerd worden.
Deze trein is niet meer te stoppen. hahaha
TJ Weissel
-188-  TJ Weissel:
'n Strippenkaart kan je overal krijgen, je OV Chipkaart kan je alleen opladen op metrostations en op treinstations (mits deze werken!).

Verder tijdverlies en de situatie betreffende het milieu maken dit systeem tot iets wat waarschijnlijk meer mensen dwars zit dan enkel die gene die berichtgeven op deze pagina.

Weet trouwens niet hoe het zit maar qua brandveiligheid is bijv. het Amstelstation nu niet echt meer het meest veilige station lijkt mij, mocht de in het geval van bijv. brand de stroom uitvallen zit iedereen gevangen als muizen in val. (kan iemand daar wat opheldering over geven?)

Nog even over de problemen, als de wasbestendigheid jouw enige probleem is met de strippenkaart dan lijkt mij dat je gewoon je broekzakken moet legen alvorens je hem gaat wassen, probleem opgelost. Btw, zwartrijden is nog nooit zo makkelijk geweest als nu!

Persoonlijk denk ik dat deze “trein” zeker wel te stoppen is en dat dit hele fiasco te boek gaat als 1 van de grootste financiele blunders van de afgelopen jaren.

(@admins) Heb geen zin om er 'n wellus/nietus spelletje van te gaan maken dus zal mij inhouden met het beargumenteren.
MennoV
-189-  MennoV:
@ Rudipensionado: “Op de Amstelkade opladen is natuurlijk niet aan de orde. Je moet voor voldoende saldo zorgdragen! Nu hebben de meeste reizigers toch ook een strippenkaart paraat?”

Ze moeten zorgen voor meer oplaadpunten! VOORDAT ze het helemaal invoeren. Ook nu wil ik graag een albert heijn of iets dergelijks binnen kunnen lopen om mijn kaart op te laden, of op een andere manier verder te kunnen reizen: zak ik buiten 'bereik' van een metrostation in de min, dan ben ik dus de l*l, en kan ik niet meer inchecken: met een strippenkaart loop je gewoon een supermarkt/tabakszaak/whatever binnen, en je bent weer voorzien.

@ TJ Weissel: er wordt constant gerept dat die poortjes vanzelf opengaan bij hitte en rook: ik moet het nog zien gebeuren... want o wee dat er mensen niet uitchecken of iets dergelijks! (de noodknoppen werken overigens wel, dat heb ik al een paar keer zelf beproefd)

In Rotterdam zijn ze niet slimmer: men wil'm daar net zo min als hier, maar de RET wil helemaal niet horen dat dat ding niet goed werkt: daarnaast, alle percentages reizigers die dat ding helemaal geweldig vinden, zijn over het algemeen 65-plussers, die gratis mogen reizen. Ja hehe, dan ben ik natuurlijk ook wel blij met dat ding! Maar het foutenpercentage wordt vaak fout berekend: men neemt het aantal transacties, en zegt dat het bij weinig reizigers fout gaat, maar 1 reis bestaat uit 2 transacties, dus dat gaat mooi niet op.
Jan Westerhof
-190-  Jan Westerhof:
Iedereen die een internetverbinding heeft, heeft thuis een oplaadpunt. Zie http://www.ov-chipkaart.nl, waar je een account kunt aanmaken.

Op zich handig, ware het niet dat hier ook nog haken en ogen mee zijn - zie mijn bijdrage van 4 december en 20 januari, hierboven. En of die haken en ogen op de agenda staan om verbeterd te worden, ik heb geen idee.
Jochem Floor
-191-  Jochem Floor:
@ MennoV: los daarvan roepen ze in Rooterdam zelf dat ze de foutmeldingen onderdrukken tijdens de introductie. Ja, zo kan ik het ook. Dat is: alle nadelen onder de radar houden en zo rampzalige PR voorkomen, net zo lang totdat alle alternatieven zijn uitgebannen.
Henk
-192-  Henk:
Was in Parijs, veel, veel mensen daar met een ov-kaart. grote plus: geen uitcheck-toestand
nog groter pluspunt: overdag elke drie minuten een metro. In vergelijking met Parijse openbaar vervoer is Amsterdam een achtergebleven gebied. Met ook nog eens een achterhaalde ov-jaarkaart techniek die ons door de strot wordt geduwd omdat er al zoveel miljoen (tussen de 240 & 400 milj) aan ontwikkeld is. Moet je aan een Parijzenaar proberen uit te leggen die lacht zich blauw.
MennoV
-193-  MennoV:
@ Jochem: een 'officieel' bericht dat dat gebeurt ben ik niet tegengekomen, maar het verbaast me totaal niet: de RET is als de dood dat het mislukt, maar ja, dat gebeurt dan ook niet: al wordt het 1 grote zeperd... ze zullen echt niet de strippenkaart weer invoeren (ook al probeert de politiek ons anders te doen geloven)
Strippenkaart
-194-  Strippenkaart:
De ov-chipkaart is zeer klantonvriendelijk. Weigerende poortjes, lezers en oplaadpunten zijn aan de orde van de dag.
Als je de vraag stelt of je op een simpele manier op het perron kan komen zonder geldige kaart en het antwoord is ja, dan moet je die poortjes en kaart direct afschaffen. Het is dan een loden last voor de mensen die toch al betalen en mensen die vals spel willen spelen hebben er geen boodschap aan. De RET wil ons doen geloven dat de poortjes waterdicht zijn. In de praktijk heeft men nog steeds controle rondlopen wat toch zeer vreemd is, als men zo zeker van hun zaak is. Nog vreemder en klant onvriendelijker is de borg. Immers, als men beweerd niet op het perron te kunnen komen zonder geldig vervoersbewijs kan men er toch ook zeker niet vanaf komen. Maar die gok nemen ze liever niet, bang dat men expres niet uitcheckt.

Zelf wil ik gewoon betalen en zo snel mogelijk op een prettige wijze van A naar B. Ik vermoed dat de meeste mensen met die gedachte rondlopen. Mensen worden nerveus als ze weten dat de metro komt en willen die ook halen. Vroeger geen probleem, een simpele tempoversnelling was genoeg. Zelf kreeg ik een keer met het alarm te maken toen mijn voorganger niet goed incheckte en dus op mijn incheck naar binnenstoof. Ik leg dat uit aan de controleur die mij op het alarm aansprak. Nee, geen verzachtende omstandigheden, ik had mijn voorganger in de gaten moeten houden. Vroeger was belangrijk dat je betaald had en was je verantwoordelijk voor een eigen geldig reisdocument. Tegenwoordig moet je het hele perron in de gaten houden om geen uitbrander te riskeren. De metro had ik intussen gemist.
Dan werd ik ook nog even gecontroleerd in de metro zelf. Men rijdt niet meer mee en controleert tijdens de reis. Nee, het is handiger om het voertuig stil te laten staan totdat de controle volbracht is. Respectloos naar iedere betalende reiziger.
Wel leert deze controle me dat van de 10 mensen in mijn wagon er 4 mee naar buiten moeten. Dus dat mensen nog steeds in staat zijn de metro te betreden. En dat het controleren van chipkaarten meer tijd in beslag neemt dan controle van papier. De strippenkaart hoef je niet in een apparaat te steken om de data af te lezen. Al met al duurt het 8 minuten eer de metro weer in gang gezet wordt. Je moet er niet aan denken dat men zo te werk gaat als er meer dan 50 mensen in de metro zitten.
'S avond op de terugweg blijkt een groepje jeugd het een hobby te vinden de poortjes open te trappen. Het aanwezige RET personeel vind het wel best. Ze willen vanvond ook nog heel terug komen bij moeders.
De chipkaart is voornamelijk op papier handig, veilig en makkelijk.
TJ Weissel
-195-  TJ Weissel:
Amen ;)
Jan Westerhof
-196-  Jan Westerhof:
Nog even een update over mijn bijdragen van 4 december en 20 januari.

Gisteren kreeg ik inderdaad E 15,- teruggestort (terwijl ik E 10,- had betaald). En vorige week een nette excuusbrief van Connexxion.

Dat is dan wel 2 e-mails (nooit beantwoord), 2 telefoontjes en bijna 3 maanden later...... maar een goeie rente :-)
MennoV
-197-  MennoV:
@ strippenkaart: misschien heb ik het gedeeltelijk verkeerd begrepen, maar de chipkaart hoeft bij mobiele controle niet in een apparaat gestoken te worden: het kaartje wordt dan alleen voor een apparaat met een lezer aan boord gehouden, waarmee de inhoud gecontroleerd wordt (vooropgesteld dat het lezen al lukt, want van de 4 keren die ik tot nu toe mobiele controle meegemaakt heb weigerde de apparatuur in 3 gevallen de kaart te lezen, en kreeg ik de 4de keer een preek van een controleur dat ik op plekken gechipt had waar ik helemaal (volgens meneer althans) niet had kunnen chippen: toen het apparaat aangaf dat ik 'ergens' een reis gemaakt had en hij verdere informatie niet kon zien hield 'ie het er maar bij dat ik het dus verkeerd gedaan had (zucht... wanneer legt iemand, maar dan ook iemand VAN het vervoersbedrijf de schuld eens bij het systeem?)
strippenkaart
-198-  strippenkaart:
@MennoV
Het punt was dat een strippenkaart niet eens van hand tot hand hoeft te gaan om de data te lezen. Die kun je zelf omhoog houden en dan kan de controle plaatsvinden. Duurt pak 'm beet 1 a 2 seconden.
Met de chipkaart moet er “iets” met een apparaat gebeuren om de data te bereiken. Of dat ding in of langs het apparaat wordt gehouden maakt niet zo veel uit. Het kost gewoon meer tijd per controle.
Niet erg handig in een drukke metro.
RudiPensionado
-199-  RudiPensionado:
Los van bovenstaande gedachtenwisselingen merk ik op dat de 65+ reizigers deze week druk aan het testen zijn in Amsterdam. Zou eigenlijk gratis moeten zijn voor 65+.
Vreemd is dat het voor 65+ in Amsterdam is in samenwerking met ROA (zie website)Vreemd genoeg doet een ROA gemeente als Amstelveen niet mee maar de tram komt er wel. Ergo, 65+ Amsterdammers reizen nu gratis naar Amstelveen maar Amstelveners reizen niet gratis naar Amsterdam. Er gaat ook een GVB bus naar Almere.........
yanny scutt
-200-  yanny scutt:
Ik heb 4 weken geleden twee formulieren met pasfoto's verstuurt naar het GVB om de 'felbegeerde' chipkaart te krijgen.

(nadat ik diezelfde gegevens al had ingevuld op de digitale aanmeldings-lijst van het GVB en als reactie daarop een pak papieren in mijn brievenbus kreeg met daarin precies hetzelfde aanmeldingsformulier!)

Mijn hoogbejaarde vader heeft hem al 3 maanden geleden ingestuurt en verwacht dat hij antwoord krijgt na zijn dood..
yanny scutt
-201-  yanny scutt:
PS. de invoering van de chip-kaart heeft griezelig veel weg van de dienstregeling van bus 19, die s'avonds eens per half uur hoort te rijden...
Jochem Floor
-202-  Jochem Floor:
@ RudiP: dat is niet vreemd; dat is een vast onderdeel van de huidige inrichting van het ROA. Het ROA hangt van ondemocratische eigenaardigheden aan elkaar.
RudiPensionado
-203-  RudiPensionado:
Tsja, maar het ROA heeft wel veel macht. Zoveel dat zij zelfs invloed hebben op materieel en rijtijden van het GVB.
Jochem Floor
-204-  Jochem Floor:
Klopt. Daarom is het ook ondemocratisch.
WK
-205-  WK:
I am Taiwanese tourist. You go to Anne Frank House. I have money.

(Buiten de nieuwe geldloze parkeerotomaten nòg weer een manier om de toeristen weg te jagen)
Billy Turf
-206-  Billy Turf:
In Finland(Helsinki) hoef je alleen in te checken met de chip kaart. je kunt vrijwel overal bij een kiosk laten opwaarderen. Je kunt echter gewoon nog een kaartje kopen.
Als iedereen straks in de spits moet gaan uitchecken gaat een bus of tramreis vele malen langer duren en ik denk dat er een hoop agressie gaat onstaan.
Ik koop wel een regenpak ;).
TJ Weissel
-207-  TJ Weissel:
Uitchecken is idd. 'n groot probleem.. vanuitgaande dat normaal uitstappen vloeiend gaat, bij uitscannen van de chipkaart heeft iedere passagier gem. 2á5 seconden meer tijd nodig (afhankelijk de snelheid en leeftijd van de persoon)...

Oplossing zou zijn; scanpoortjes en evt. laadstation op alle haltes plaatsen, echter daar heeft Amsterdam geen geld voor ivm. NZ lijn.

Is ook wel lekker om gewoon tegen aan te zeuren maar heb toch echt wel het gevoel dat dit zo hard gaat floppen in amsterdam.
RudiPensionado
-208-  RudiPensionado:
Uitstappen en uitchecken hoeft geen problemen op te leveren als men zich bijtijds opstelt bij de uitgangen, maar nee men moet (vooral ouderen) bij de conducteur uitstappen terwijl daar juist mensen staan op de halte om in te stappen. Ik weet niet wat ouderen hebben met het daar uitstappen want het is nog link ook. Aan de linkerzijde kan je je niet vasthouden en bij de uitgangen is er aan twee kanten een mogelijkheid om je vast te houden. Het uitchecken zal weinig meer tijd kosten. Wel eens gezien hoeveel tijd mensen gebruiken om nu uit te stappen? De Henri Dunant is sneller leeg! Het systeem is niet top maar wij kunnen met zijn allen beter ons best doen. Dus instappen bij de conducteur en uitstappen bij de uitgangen in het midden en achter in de tram. Uitzonderingen van conducteurloze lijnen daargelaten natuurlijk maar daar zal de controle verscherpt worden.
Tip: Als de tram of bus de halte nadert kan je ook al uitchecken. Die paar metertjes zullen echt geen invloed hebben de ritprijs.
c.biemans
-209-  c.biemans:
“Bewoner van de Amstelkade gaat naar de Rai. Kost ¤.2,40 op dit moment.”
rudipenisonado, je bent nu al een dief van eigen portemonee. met strippenkaart betaal je nu 1,44 voor deze rit. Jij rekent als een echte kenner van het ov met losse kaartjes bij de bestuurder. Inderdaad met chip gaat deze rit 95 cent kosten, omdat je ongunstig instapt, 1 halte voorbij de zonegrens. Loop je een klein stukje naar de zonegrens, dan scheelt het in dit geval niks. Maar vanuit mijn huis in Zeeburg ben ik altijd duurder uit, behalve tot 2 haltes, maar daarvoor neem ik geen tram.
Dr.D
-210-  Dr.D:
Staat er ergens tussen de vele reacties dat je niet, zoals met de strippenkaart, binnen de tijd ook de terugreis kan maken? Dat moet ook nog even doorberekend...
RudiPensionado
-211-  RudiPensionado:
D,
Lees alles nog eens na op de website van de ov chip. Waarom vraag je trouwens over terugreizen en vraag je niets over doorreizen? Het gaat toch niet om het doel maar om de geldigheidsduur?
Zit je weer te vragen om het vragen?
strippenkaart
-212-  strippenkaart:
Kosteloos terugreizen binnen een uur is niet mogelijk met de chipkaart. Wel heb je 35 minuten de tijd om een overstap te maken na je uitcheck. Je betaald dan niet opnieuw het basistarief van 0,75 cent (in Rotterdam).
Vervelend aan die chipkaart is natuurlijk wel dat alles goed moet gaan en dat wil wel eens anders zijn in de praktijk. Als er b.v. weer eens een bus uitvalt kan dat nadelig uitpakken als je een uur(retourtje op de ov_chipkaart)of zelfs maar 35 minuten de tijd hebt. Met een chauffeur valt nog te praten en te vertellen wat er aan de hand is met je strippenkaart in de hand als bewijs. Apparatuur is onverbiddelijk. Dan kan je een formulier invullen om je kosten terug te krijgen. Dat betekend dus EN vertraging EN extra tijd moeten investeren om je eigen geld terug te krijgen terwijl het vervoersbedrijf zijn verplichtingen niet nakomt.
MennoV
-213-  MennoV:
Afgelopen donderdag eens wezen kijken op station Spaklerweg. Wat een aanfluiting! De automaat was volledig ingepakt in huishoudfolie en andere ongein, en een gele sticker meldde vrolijk dat de automaat tijdelijk buiten gebruik was, en je maar even de automaat aan de andere kant van het station moest gebruiken. Zo werkt het dus niet. Straks, als die poortjes allemaal dichtzijn, sta je mooi voor lul met je chipkaart die je of graag op wil laden of op MOET laden, omdat je te weinig saldo hebt: u wilt toch met de metro? Fijn. Loopt u maar even lekker om.
Het poortje voor het uitchecken aan de uitgang Wenckebachweg was trouwens ook op een onvoorstelbare melding blijven hangen: 'U bent al in/uitgecheckt' poortje was daardoor onbruikbaar (ik heb het niet uitgetest, vanwege het risico van geld kwijt raken)

@ strippenkaart: in Amsterdam is het basistarief vreemd genoeg ook al 75 cent.
dobson
-214-  dobson:
HJlDL4 dk9DwxldLla3j9dfVj
michelle
-215-  michelle:
ben benieuwd of iemand van GVB hier mee leest, ik heb nu een paar weken de chipkaart in gebruik en ik vind het een onding, vooral omdat met een strippenkaart weet je wanneer deze opgaat en kun je bijvoorbaat een nieuwe kopen, het is al een keer gebeurd dat ik laat voor een afpsraak was omdat mijn chipkaart een minsaldo aangaf toen ik uitstapte dus niet durfde over te stappen op de andere tram.

Dat systeem van automatisch opwaarderen vind ik niet fijn omdat je dan helemaal geen controle meer hebt over de kosten.

Verder zie ik ontzettend veel mensen die uitchecken en dan nog rustig een halte blijven zitten. Hoe willen ze dat ooit controlleren.
RudiPensionado
-216-  RudiPensionado:
Het is nog even wennen maar het gaat lukken, net als destijds die gekke strippenkaart die niet wasmachinebestendig is. Koester daarnaast het idee dat de zones komen te vervallen.
Simpel toch?
Strippenkaart
-217-  Strippenkaart:
@ RudiPensionado
“Koester daarnaast het idee dat de zones komen te vervallen”.
Waarom moeten we als klant hier blij mee zijn?

Het vervallen van de zone's pakt in de meeste gevallen financieël slechter uit voor de reiziger. Voor het eerst de chipkaart gebruikt om naar Pernis te komen. Was met de chipkaart 97 eurocent duurder dan met de strippenkaart. Op 1 enkele reis.
TJ Weissel
-218-  TJ Weissel:
En waarom kan ik nog steeds nergens opladen... Gisternacht (0:05) 'n bus uitgezet om dat ik geen geld had voor 'n kaartje en mijn pasje niet genoeg centjes had voor de overstap, fijne wandeling was dat :(

En over het feit of er iemand van de GVB meeleest?, volgens mij is RudiPensionado er ééntje... zo positief met z'n wasmachine-non-argumenten, Begrijp niet dat iemand positief kan zijn over dit systeem.
TJ Weissel
-219-  TJ Weissel:
[i]Amsterdam heeft toestemming gevraagd om vanaf 25 juni enkel nog de ov-chipkaart toe te staan als vervoersbewijs in de metro. De gemeente acht dat moment geschikt, omdat de kaart dan ook in het streekvervoer rondom de stad is ingevoerd.

'alleen ov-chipkaart'-poortje Het verzoek om toestemming werd maandag ingediend bij staatssecretaris Huizinga van Verkeer door Stadsregio Amsterdam, een samenwerkingsverband van Amsterdam en vijftien omliggende gemeenten. Formeel gaat het om een ontheffing voor de plicht om de strippenkaart als vervoersbewijs te accepteren. Eigelijk wilde Amsterdam de ov-chippoortjes al in april dichtdoen, maar het was nog niet duidelijk wanneer de chipkaart in streekbussen in de regio rondom de hoofdstad zou kunnen worden gebruikt.

Zaterdag werd de ov-chipkaart ingevoerd in de Connexxion-bussen in de Zaanstreek, in de busdiensten van die maatschappij in de Bollenstreek, de Rijstreek en Leiden gebeurt dit in mei, op een niet nader gespecificeerde dag. De Arriva-bussen in Waterland zouden begin juni volgen. In januari 2010 wil Huizinga dat de kaart bij alle vervoersbedrijven is te gebruiken. Wanneer het gebruik vervolgens wordt verplicht is nog niet duidelijk.

In de Amsterdamse trams en bussen kan al sinds oktober met het vervoersbewijs worden gereisd, en in de metro zelfs al sinds najaar 2006. De reden om de strippenkaart uit de metro te weren is goeddeels financieel: met het hanteren van twee betaalsystemen verspilt het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB naar eigen zeggen maandelijks 800.000 euro. Vanaf januari is de ov-chipkaart al verplicht in de metro van Rotterdam. Kort na de invoering slaagden reporters er evenwel in om dagenlang met een gekraakte kaart te reizen. Een beter beveiligde chip werd in oktober door fabrikant NXP aangekondigd.[/i]
Bij het lezen van dit artikel hou ik mijn hart vast... ps. kan iemand mij uitleggen hoe zo'n 1ritten kaartje nou precies werkt?

Je betaalt 2,60 ('n euro meer dan de normale zone kaartjes!!!) zou 'n uur geldig moeten zijn maar zodra je 'n overstap wil doen wordt het kaartje als ongeldig verklaard. In het geval van bijv.. Metro Wibautstraat -> Metro Waterlooplein -> Tram 9, was falen. Ik moest of 'n kaartje kopen of maar gaan lopen, nog wel n halte mee kunnen rijden dankzij het gezwet van de zeer intelligente mevr. in het tramhokje.
Henk
-220-  Henk:
TJ Weissel 20 april 2009 15:15 uur
[i]
En waarom kan ik nog steeds nergens opladen... Gisternacht (0:05) 'n bus uitgezet om dat ik geen geld had voor 'n kaartje en mijn pasje niet genoeg centjes had voor de overstap, fijne wandeling was dat :( [/i]

Inderdaad, wat een schoftenstre.. hey, wacht eens even!

Eens even kijken of ik dit goed begrijp.

A) Jij had geen geld voor een rit
B) Je werd de bus uitgezet
C) Je probeerd de OV chipkaart hiervan de schuld te geven?

Mijn overkwam laatst het volgende:


En waarom kan ik nog steeds nergens een strippenkaart kopen. Gisternacht (0:05) 'n bus uitgezet om dat ik geen geld had voor 'n kaartje en mijn strippenkaart niet genoeg stripjes had voor de overstap, fijne wandeling was dat :(”

K*t strippenkaart, of stupid me?
Henk
-221-  Henk:
michelle 16 april 2009 02:48 uur

Verder zie ik ontzettend veel mensen die uitchecken en dan nog rustig een halte blijven zitten. Hoe willen ze dat ooit controlleren.

Op dezelfde manier dat ze nu ook controlleren of je wel genoeg strippen hebt gestempeld?
Strippenkaart
-222-  Strippenkaart:
@Henk
“Op dezelfde manier dat ze nu ook controlleren of je wel genoeg strippen hebt gestempeld?”

Precies!!! Dus wat voegt de chipkaart toe aan het tegengaan van zwartrijden? Niets, nada.
Het is het controlerend personeel wat zwartrijders kan pakken en boetes opleggen. De apparatuur kan op den duur alleen stuk gaan en betalende klanten opzadelen met ellende.

Dan nog even deze:
“Mijn overkwam laatst het volgende:
En waarom kan ik nog steeds nergens een strippenkaart kopen. Gisternacht (0:05) 'n bus uitgezet om dat ik geen geld had voor 'n kaartje en mijn strippenkaart niet genoeg stripjes had voor de overstap, fijne wandeling was dat :(”

K*t strippenkaart, of stupid me?”

Op een strippenkaart kan je op ELK gewenst moment zelf, ZONDER hulpmiddelen, controleren of je nog genoeg reis tegoed hebt, in tegenstelling tot de chipkaart. Ik vind het daarom minder waarschijnlijk dat je dat met een strippenkaart zal gebeuren dan met de chipkaart. Zeker als incidenteel reiziger.

En omdat het raakvlakken heeft met vergeetachtigheid of stupiditeit nog even de volgende vraag.
Ben je dezelfde mening toegedaan over de 4 euro transacties? Dat zijn er inmiddels 11.000 per maand in Rotterdam terwijl de chipkaart nog lang niet overal in Rotterdam verplicht is. Dat zijn 11.000 mensen die gewoon willen dokken maar per ongeluk vergeten uit te checken. Maar dat is toch hun eigen schuld, of toch niet?
TJ Weissel
-223-  TJ Weissel:
idd. ik kan niet ruiken op straat dat er niet genoeg tegoed op mijn chipkaart staat, verder wisselen ze in de bus geen 50 euro en pinnen kan ook niet. Blijft gewoon heel krom dat je nergens behalve in de Metro stations je kaart kan opladen en checken.

Verder: Toch ook mooi dat de vervoers bedrijven zelf eerlijk toegeven dat ze per maadn 800.000 euro meer verdienen met de Chipkaart dan met de Strippenkaart.

Duidelijk waarom ik mij bestolen voel, per reis gemiddeld 'n euro meer kwijt.
Henk
-224-  Henk:
Strippenkaart schreef op 29 april 2009 13:56 uur
Op een strippenkaart kan je op ELK gewenst moment zelf, ZONDER hulpmiddelen, controleren of je nog genoeg reis tegoed hebt, in tegenstelling tot de chipkaart

Waar, maar dat geldt ook voor geld in je portemonnee. Ben jij ook zo iemand die nooit een PIN pas gebruikt of gebruik je die stiekem wel omdat het ergens toch wel handig is?

Het is daarnaast in zijn geheel niet ondenkbaar dat er een eenvoudig hulpmiddel komt die je wel laat zien wat je saldo is. Denk aan die hoesjes met mini-display die je voor de chip-knip hebt.

Precies!!! Dus wat voegt de chipkaart toe aan het tegengaan van zwartrijden? Niets, nada.

Het voegt enorm veel toe voor de metro. Voor de bus en tram zullen controles noodzakelijk blijven.

Dat zijn 11.000 mensen die gewoon willen dokken maar per ongeluk vergeten uit te checken. Maar dat is toch hun eigen schuld, of toch niet

Zijn dat niet net van die mensen die 'per ongeluk' een zone te weinig afstempelen? Of zijn het meer van die mensen die per ongeluk een zone te veel afstempelen? Of zijn het misschien van die mensen die totaal geen idee hebben wat ze moeten stempelen en maar wat doen?

TJ Weissel schreef op 29 april 2009 15:44 uur
verder wisselen ze in de bus geen 50 euro en pinnen kan ook niet.

Dat is inderdaad vervelend. Sta je daar me je strippen kaart die vol is maar wel met 50 euro en een pin-pas. Kun je nog steeds niet mee. Lekker is dat! :( Nee, dat zouden ze zeker wel eens mogen aanpakken daar bij die boeven van het GVB. Oh, wacht, het was een argument van je om tegen de OV chip kaart te zijn he? Nou speciaal voor jou mag je dan de bold tekst hierboven veranderen van “strippen kaart die vol is”, naar “ov chip kaart zonder salso”, okay? :P
MennoV
-225-  MennoV:
@ Henk: waar het om gaat is het feit dat je nog steeds nergens in Amsterdam een supermarkt of tabakwinkel binnen kan stappen om je chipkaart op te laden.

Als jij een dag op stap gaat, en bij het begin van de reis ziet (bij een saldolezer bijvoorbeeld) dat je 3 euro op je kaart hebt, dan moet je dus maar precies gaan onthouden of je dat wel gaat redden (of anders gezegd: of het systeem het wel goed blijft doen: als jij bij het uitstappen door een kronkel in het systeem geweigerd word om uit te checken, dan sta je dus in de min: dan kom je de volgende bus of tram met je chipkaart niet binnen, terwijl, als alles goed gegaan was, je net aan positief gebleven was op je kaart, en je dus prima met je chipkaart je weg kon vervolgen.

Daarnaast moeten ze eens iets gaan doen aan de automaten: de ene accepteert wel PIN-passen, maar geen contant geld en andersom. De een geeft wel wegwerpkaarten uit en de ander weer niet. En het ergste: het systeem dat de bonnetjes doorsnijd na het printen faalt nogal vaak: dan sta je te wachten op je bonnetje dat of blijft hangen achter eerder geprinte bonnetjes, of je staat als een gek te trekken aan die strook papier omdat die die niet los wil laten.

Wel gek trouwens... ik zag laatst ineens dat de GVB automaat weet dat ik 2de klasse reis met RailEasy van de NS: niet alleen is dat product allang verlopen, al tijden kon alleen de (OV-chip-gereed-)automaat van de NS me vertellen welke klas in de trein ik op mijn kaart geselecteerd had. En nu kan dat dus ineens wel...
Henk
-226-  Henk:
MennoV schreef om 29 april 2009 17:32 uur:
@ Henk: waar het om gaat is het feit dat je nog steeds nergens in Amsterdam een supermarkt of tabakwinkel binnen kan stappen om je chipkaart op te laden.

Ik ben het helemaal met je eens Menno, maar is dat expliciet een limitatie van het product “ov-chipkaart”? Mensen hier doen het voorkomen alsof de ov-chipkaart zelf slecht is, om redenen die helemaal niet inherent aan het concept te wijten zijn. Ze doen dat echter wel voorkomen.

Vergelijk dat eens met het concept 'mobiele telefoon'. Beschouw een uitspraak als: “Het concept mobiele telefoon is waardeloos, want je kunt nergens bel tegoed kopen, behalve in een enkele telecom winkel in het centrum”.

Je moet toegeven dat dat niet rijmt. Omdat in 1997 je slechts in weinig winkels bel tegoed kon kopen, betekende niet dat het concept mobiel bellen afgekraakt moest worden.

Zo geldt dat ook voor de ov-chipkaart. Kraak niet de kaart zelf af, maar het feit dat de AH geen oplader wil plaatsen.
TJ Weissel
-227-  TJ Weissel:
Als ik 'n strippenkaart (of 'n zonekaartje) heb en ik zie hoeveel strippen erop staan weet ik precies waar ik aan toe ben, als ik aan het begin van de dag 5 euro op mijn pas heb staan verwacht ik dat ik hiermee minimaal amsterdam mee door moet komen. en dus niet om 12 uur 's nachts geweigerd wordt.

Ik kraak dus het gehele systeem af, niet zo zeer het pasje die kan er niets aan doen dat ie alleen in de metro stations opgeladen kan worden en gechecked kan worden qua saldo. Om nog maar te zwijgen over inwoners van bijv. Amsterdam Zuid.

Misschien moet de GVB hier zelf eens iets aan gaan doen, als ze toch bijna 'n miljoen per maand meer opstrijken. wat dacht je van logischer wijs meer check- en laadstations (op bijv. tramhaltes en bushaltes) of zet 'n bij de conducteur/buschaufeur. Waarom moet de Appie hiervoor opdraaien? Dat is het mooie van dit systeem dat je waar en wanneer je wil maar kan reizen zonder dat je eerst 'n strippenkaart hoeft te halen.

Verder zal er eens 'n duidelijk prijzenoverzicht moeten komen, waarom is 'n één rittenkaart 2,60 en slechts bruikbaar tot het eerste uitcheckpunt? Waarom is de ene rit dan weer 1,30 en op 'n ander moment 1,50 op de OV Chipkaart etc.. Hoe moet ik onderweg gaan bijhouden hoeveel mijn ritten mij gekost hebben?

'n systeem wat ze over n maand willen gaan verplichten heeft nog wel hoeveel euvels om te gaan slagen.
Henk
-228-  Henk:
TJ Weissel schreef om 29 april 2009 22:29 uur
als ik aan het begin van de dag 5 euro op mijn pas heb staan verwacht ik dat ik hiermee minimaal amsterdam mee door moet komen. en dus niet om 12 uur 's nachts geweigerd wordt.

Je kunt in de automaat van het GVB ook een een dag kaartje op je OV chipkaart laden. Daar kom je die dag dus wel mee door ;)

Ik kraak dus het gehele systeem af, niet zo zeer het pasje die kan er niets aan doen dat ie alleen in de metro stations opgeladen kan worden en gechecked kan worden qua saldo.

Het pasje kan helemaal niet per definitie alleen in de metro stations opgeladen worden. Momenteel kun je het pasje opladen in inderdaad de metro, maar ook bij de NS automaten en gewoon automatisch via je bank rekening.

Om nog maar te zwijgen over inwoners van bijv. Amsterdam Zuid.

De laatste keer dat ik in Zuid kwam stond daar gewoon een NS automaat op Zuid WTC hoor ;) Maar je punt is wel duidelijk, het aantal oplaad punten moet SNEL uitbreiden.

Waarom moet de Appie hiervoor opdraaien?

Dat is de verkeerde vraag mijns inziens. De juiste vraag zou moeten zijn: Waarom zou de Appie er NIET voor moeten opdraaien? Ze verkopen nu toch ook al strippen kaarten en bel tegoed?

'n systeem wat ze over n maand willen gaan verplichten heeft nog wel hoeveel euvels om te gaan slagen.

No offence, maar ik ruik een zekere angst voor verandering bij je.

Maar wees niet bang, ik gebruik het systeem al sinds 2006 in Amsterdam en heb gewoon altijd kunnen reizen. Sinds vorig jaar gebruik ik hem ook in de tram en bus en dat gaat ook eigenlijk zonder problemen. Nu ben ik in veel dingen best wel een sukkel (eigenkennis), dus als ik het kan dan moet jij het ook kunnen ;)
MennoV
-229-  MennoV:
@ Henk: dat je hem nergens op kan laden is in mijn ogen inderdaad een tekortkoming van het pasje zelf: eerst victorie kraaien dat dat ding werkt in bus en tram, en vervolgens de oplaadpunten 'vergeten'

Dat ligt gewoon aan de incompetente overheid die met een absurde aanbesteding ervoor gezorgd heeft dat alleen bepaalde grotere zaken straks chipkaart-zooi mogen gaan verkopen: maar omdat dat takje rond de invoering van dat ding alweer failliet schijnt te zijn, is het wat betreft oplaadpunten een puinhoop.

Over de NS-automaten: daar schieten bus en tramreizigers niet veel mee op: ze slaan met de hele invoering een fundamentele stap over: zorgt EERST voor oplaadpunten, ga daarna pas aan invoering denken, maar nee, het GVB denkt (geloof ik) dat iedereen die kaart zo geweldig vindt dat iedereen persoonlijke kaart aanvraagt of aangevraagt heeft, en dus wel voor automatisch opladen kiest: ik heb dus geen persoonlijke kaart, omdat ik die nog niet nodig heb, dus als ik op de bilderdijkstraat uitstap, en in de min sta, ben ik dus mooi de pineut. Hetzelfde geldt voor Connexxion in de Amstel/Meerlanden, Haarlem/IJmond en de Zaanstreek: dat ding 'werkt' overal min of meer, maar opladen kan je alleen in amsterdam: kosten controleren is helemaal iets wat nieuw voor ze is: nu, bijna 8 maanden na de start in Haarlem/IJmond en Amstel/Meerlanden, kan je nog steeds niet controleren wat het kost.

Ik heb laatst in de Zaanstreek de kilometerstand bij de chauffeur opgevraagd: toen ik na 3 maal uitleggen waarom ik dat wilde weten (terwijl het bij mijn weten niet verboden is om naar een dergelijk 'openbaar' gegeven te vragen) kreeg ik nors naar m'n hoofd gesnauwd: 'Meneer! Wie bent u!?'

Ik wens als reiziger serieus genomen te worden, iets dat ik Connexxion vrijdag dan ook maar even ga vertellen. Kan ik daarna meteen het GVB bellen, om te vragen hoe het zit met mijn klacht betreffende de claims. Van mij wordt verwacht dat ik binnen 30 dagen reageer, maar tot op heden heb ik nu, 2 weken na m'n melding, niets van ze gehoord.
Henk
-230-  Henk:
MennoV schreef op 30 april 2009 01:11 uur
Hetzelfde geldt voor Connexxion in de Amstel/Meerlanden, Haarlem/IJmond en de Zaanstreek: dat ding 'werkt' overal min of meer, maar opladen kan je alleen in amsterdam

Menno, ik ben het helemaal met je eens op dit punt. Ik zat net met deze vraag in m'n hoofd maar je was me voor. Het is inderdaad belachelijk dat het aantal oplaad punten zo gering is. In mijn naïviteit ga ik er maar van uit dat zodra het systeem -echt- wordt ingevoerd, dat het aantal oplaad punten dan snel gaat toenemen.

Ik bedoel, ze moeten toch wel. Stel voor dat Connexxion de ov-chipkaart verplicht maakt in de Ijmond, maar mensen uit pak 'm beet Beverwijk en Heemskerk moeten naar Amsterdam om op te laden. Je kun al op je klompen aanvoelen dat dat natuurlijk niet gaat werken. Of mensen gaan totaal niet meer reizen (dat merken ze meteen in hun omzet), of de storm van klachten zal zo groot zijn dat die oplaad punten in de ijmond er gerust wel komen.

Het is natuurlijk zo dat in de Zaanstreek, Haarlem/Ijmond, etc de ov-chipkaart nog lang en lang niet verplicht gaat worden. Dat kan echt nog ettelijke jaren duren. Zo rond 2014 is wellicht een goede indicatie.

In Amsterdam staan in een groot gedeelte van de stad oplaad punten. Het zijn er nog steeds te weinig, maar ze staan wel min of meer door de hele stad. Dus in Amsterdam is het theoretisch mogelijk de ov-chip kaart echt in te voeren. Oplaad automaten kunnen in principe ook snel neergezet worden. Ik kan me herinneren dat de NS kaartjes automaten voor de eerste keer kwamen. Op sommige haltes stonden die er ook na iets van 2 dagen.
Roel
-231-  Roel:
Ik heb een vraag over de chipkaart. Nadat je gereisd hebt moet je uitchecken. En als je dat vergeet betaal je geloof ik 4 euro. Maar na hoeveel tijd rekent de kaart je tot 'vergeten'. Ik bedoel, je reis kan toch ook heel lang duren? Stel je bent 6 uur onderweg in 1 trein (overdreven) en hij rekent je na 5 uur als 'vergeten uit te checken' heb je een boete van 4 euro. Hoe werkt dat?
Strippenkaart
-232-  Strippenkaart:
@ Henk

“Het voegt enorm veel toe voor de metro.”

Neem nou van mij aan dat die poortjes nauwelijks zwartrijders tegenhouden. Hoe ik dat weet? Ik zie het in de praktijk. Men controleert massaal sinds de strippenkaart is afgeschaft. Dat is op zich al vreemd, immers men rept over een “gesloten” systeem. Je zou verwachten dat men dan juist met nog minder controles toe kan. Bij zo'n controle blijkt al snel waarom men nog controleert. Veel lui worden bij zo'n controle uit de metro gehaald. Niet 1 of 2 maar eerder tientallen. Nog steeds kan je op de meeste stations door de lift te pakken, de poortjes ontlopen.

“Zijn dat niet net van die mensen die 'per ongeluk' een zone te weinig afstempelen? Of zijn het meer van die mensen die per ongeluk een zone te veel afstempelen? Of zijn het misschien van die mensen die totaal geen idee hebben wat ze moeten stempelen en maar wat doen?”

Suggereer je dat er fraude gevallen bij zijn?
Fraude plegen op die manier kunnen we wel uitsluiten. Je betaald 75 cent basistarief dus blijft er 3,25 tegoed over. Dan moet je 28 Km reizen om die 4 euro te verbrassen en nog meer wil het echt lucratief worden. Een behoorlijke afstand als je weet dat we het over alleen Rotterdams vervoer hebben. Bovendien kan je dat 2 maal doen, de derde maal wordt je pas geblokkeerd.
Er valt geen enkel voordeel te halen door wel in- maar niet uit te checken voor de reiziger.
De preventieve filosofie achter de ov_chipkaart levert gewoon maandelijks 11.000 valse positieven op. Ik vrees zelfs dat dat getal vele malen groter is dan het beoogde effect op de zwartrijders. Pak zwartrijders gewoon op heterdaad in het voertuig, zoals het hoort in een democratie.
Henk
-233-  Henk:
Strippenkaart schreef op 1 mei 2009 14:10 uur
Suggereer je dat er fraude gevallen bij zijn?

Niet noodzakelijkerwijs. Ik probeerde je erop te wijzen dat met de strippen kaart mensen ook niet noodzakelijkerwijs 100% correct stempelen. Jij doet voorkomen alsof de strippenkaart het meest perfecte product ooit is. Een 'flawless' ding dat in jouw belevenis honderen jaren later nog zal worden aangehaald als de pefectie die men in het verleden al wist te behalen.

Niets is echter minder waar. De strippenkaart heeft ook haar nadelen. Mensen snappen hem niet. Mensen stempelen verkeerd. Het ding is ook wel eens vol terwijl je dat niet de gaten hebt, etc.

Roel schreef op 1 mei 2009 14:00 uur
Stel je bent 6 uur onderweg in 1 trein (overdreven) en hij rekent je na 5 uur als 'vergeten uit te checken' heb je een boete van 4 euro. Hoe werkt dat?

Een kaart zelf 'rekent' helemaal niets. De kaart zelf is eigenlijk alleen een ID en een klein stukje geheugen. Het bevat geen processing logica of iets dergelijks. Dat betekent dus dat jij makkelijk 16 kan reizen (b.v. als je naar Moskou met de trein zou gaan en Moskou zou de ov-chip kaart ook kennen) en dat er onderweg helemaal NIETS gebeurd. Pas op het moment van uitstappen voert het apparaat achter de reader een berekening uit, naar aanleiding van de registratie gegevens op jouw kaart.

Als jij dus na langer dan 4 uur uitchecked, en het systeem weet dat die reis langer dan 4 uur is, dan is er dus niets aan de hand. Check jij ergens weer in, zonder dat je ooit heb uitgechecked ergens, dan ben je die 4 euro altijd kwijt.

Er zitten wat randgevallen aan, die de GVB en/of TLS zeker nog moeten oplossen. Eind vorig jaar zijn er een paar gevallen gemeld van een dubbele checkout. Dus, je checked uit en checked daarna meteen weer uit (bij dezelfde reader of zelfde halte en binnen enkele seconden). Dat zou technisch niet kunnen, en het systeem zou zo'n dubbele checkout dan ook moeten negeren. Dit gebeurde echter niet altijd (vandaar die meldingen dus), en dit is gewoon een fout (een 'bug' in vaktermen) die opgelost moet worden. Misschien is deze bug al opgelost, want ik heb er geen meldingen meer van gezien, nog heb ik zelf gehad.
Jochem Floor
-234-  Jochem Floor:
@ Roel: Dat is hier eerder aande orde geweest. Zoek hierboven maar eens op “ NS ” en “20 euro”.
Strippenkaart
-235-  Strippenkaart:
“Ik probeerde je erop te wijzen dat met de strippen kaart mensen ook niet noodzakelijkerwijs 100% correct stempelen.”

Daar hebben we toch controleurs voor? Iemand die niet juist stempelt verdient in principe een boete. De mogelijkheid dat iemand expres verkeerd stempelt is erg goed voor te stellen.
Het grote verschil met die chipkaart is dat je zeker bent dat de reiziger niet voor z'n lol vergeet uit te checken. Die doet dat niet expres omdat dat nou eenmaal alleen maar nadelen oplevert. Desondanks kost het die personen zonder uitzondering geld. Mensen die hun geld claimen krijgen uit coulance het restbedrag terug min aftrek van administratiekosten. Dan blijft er niet veel meer over. Tel de moeite erbij op en ik denk dat veel mensen het erbij laten zitten. Hoelang blijft men die coulance regeling handhaven? Want als jij niet aan kunt tonen dat je vergeten bent uit te checken ben je afhankelijk van de vervoerder. Er is geen enkele mogelijkheid om te bewijzen dat je dat niet expres hebt gedaan. Je kunt het hooguit aannemelijk maken.
Iemand die te weinig stempelt fraudeert, maar een vervoersbedrijf wat preventief extra geld incasseert op niet te bewijzen fraude, fraudeert zelf net zo hard.

“Jij doet voorkomen alsof de strippenkaart het meest perfecte product ooit is.”

Nee hoor, abonnementen en strippenkaarten hebben ook nadelen.
Maar het heeft na een paar jaar ervaring met de ov_chipkaart toch een klantvriendelijker karakter. Als jaarkaart houder betaal je 1 maal een bedrag per jaar om zonder heisa te kunnen reizen. Nu moet je in de rij gaan staan om in- en uit te checken. Dat is geen vooruitgang. En het zou nog wel eens erger kunnen gaan worden als de zones uit heel Nederland verdwenen zijn. De kans is groot dat je dan als abonnementhouder een procentuele korting krijgt en op saldo gaat reizen. Bij de RET hebben ze al zoiets. Je betaald een bepaald bedrag en er gaat dan 20 of 40 % van de totaal prijs af. Helaas zit ook hier weer een addertje onder het gras. De korting is alleen geldig bij de RET. Je zal maar van 2 of meer vervoerders gebruik moeten maken.

“Niets is echter minder waar. De strippenkaart heeft ook haar nadelen. Mensen snappen hem niet. Mensen stempelen verkeerd. Het ding is ook wel eens vol terwijl je dat niet de gaten hebt, etc.”

De ov-chipkaart gaat hier geen verandering in brengen om de doodeenvoudige reden dat al deze argumenten ook op de chipkaart van toepassing zijn.
Ook de chipkaart snappen mensen niet.
Als er dadelijk meerdere vervoerders van 1 station vertrekken moet het juiste terminal gekozen worden.
De chipkaart is ook wel eens leeg terwijl je dacht dat er nog tegoed op stond.
Henk
-236-  Henk:
Strippenkaart schreef op 3 mei 2009 13:15 uur
De ov-chipkaart gaat hier geen verandering in brengen om de doodeenvoudige reden dat al deze argumenten ook op de chipkaart van toepassing zijn. Ook de chipkaart snappen mensen niet.

Er valt in den beginsel minder aan te snappen. Je houdt dan ding voor een reader en je begint je reis. Jij denkt waarschijnlijk grotendeels vanuit je zelf. NIet de sov-cipkaart ansich is niet te begrijpen voor jou, maar het feit dat je de strippenkaart al gewend bent is hetgeen wat roet in het eten gooit.

Dit is echter een tijdelijk probleem. Jij was ongetwijfeld ook een tegenstander van de invoering van de Euro. Natuurlijk hoeft dat niet zo te zijn, maar ik acht de kans heel erg groot. De euro was voor jou moeilijk. Je snapte hem niet. Punt. ?

Het was echter niet de euro zelf die moeilijk was, maar het feit dat jij de gulden gewend was. Omdat jouw hele waardeschatting volledig gebasseerd was op de eenheid gulden, moest je met de euro alles omrekenen en DAT maakte het moeilijk (voor jou).

Maar neem nu de huidige generatie kinderen tot pak hem beet 12 a 14. De hebben de gulden nooit (bewust) meegemaakt en die snappen ook absoluut niet waarom de euro in hemelsnaam moeilijk zou zijn.

Je kunt dit argument bijna eindeloos doortrekken. Telefoons met schijven vs knoppen vs menu gestuurde bedieningen. Of bij computers DOS vs Windws vs Mac. Etc etc.

Jij dent nu volledig in zones en je denkt volledig in het vooraf afstempelen. Dat is nu voor jou makkelijk. Maar zometeen komt er een complete generatie die is opgegroeid zonder zones en met slechts het concept 'check-in, check-out'. Wat denk je nu serieus dat mensen die dit systeem helemaal gewend zijn van het strippenkaart systeem gaan vinden?

Ik kan het je al verklappen: 3x niets.

De chipkaart is ook wel eens leeg terwijl je dacht dat er nog tegoed op stond.

Zie boven, de strippenkaart is ook wel eens leeg terwijl je dacht dat er nog voldoende strippen op stonden. Vergis je niet hoe hard het kan gaan. Wel eens van Noord naar Amstelveen geweest? Dat is je halve strippenkaart ofzo. Ga ja terug, zie je dat je net 1 strip tekort komt. Mensen zitten ook niet telkens elke strip exact te tellen op de strippenkaart. Jij zoekt mijns inziens gewoon spoken.

Daarbij komt nog de mogelijkheid van gewoon op saldo reizen. Dan heb je dat gedoe helemaal niet meer. Daar wel eens over nagedacht?

En kom er nu niet mee 'dat mensen dat niet doen', want waarom betaalt dan wel iedereen bij de AH tegenwoordig met pinpas? Is dat niet een portomonee op saldo? Waarom belt meer dan de helft van Nederland dan met een abonnement i.p.v. een pre-paid telefoon? Dat is wederom bellen op saldo.

Ik dat dat reizen op saldo absoluut de norm wordt zodra mensen het eenmaal een beetje gewend zijn.
Jochem Floor
-237-  Jochem Floor:
@ Henk Ik dat dat reizen op saldo absoluut de norm wordt zodra mensen het eenmaal een beetje gewend zijn. :
Waardoor je je kunt afvragen in hoeverre het openbaar vervoer in ons land nog daadwerkelijk openbaar is.
Strippenkaart
-238-  Strippenkaart:
“Er valt in den beginsel minder aan te snappen. Je houdt dan ding voor een reader en je begint je reis.”

Je moet eerst een chipkaart aanschaffen en dat ding opladen. Vervolgens ook nog inschatten wat je reis gaat kosten, iets wat niet echt makkelijk is. Bij beide systemen moet je genoeg reistegoed hebben. De een gebruikt strippen die je elk moment kan checken, de ander een chip waarop een tegoed staat waar je een instrument voor nodig hebt.

“Jij was ongetwijfeld ook een tegenstander van de invoering van de Euro. Natuurlijk hoeft dat niet zo te zijn, maar ik acht de kans heel erg groot. De euro was voor jou moeilijk. Je snapte hem niet. Punt. ?”

Nu ga je me voor dom houden.Dat is dan wel weer jammer.
Het heeft niets met snappen te maken. Mensen vergeleken de prijs van hun biertje wat ze in het gulden tijdperk betaalden en wat ze in euro's betaalden. Omdat dat pilsje behoorlijk duurder geworden was vonden veel mensen die euro niets.
Terugkomend op de ov_chipkaart. Ik kan goed met die kaart reizen, hoor. Maak je maar geen zorgen. Maar omdat ik de chipkaart EN de strippenkaart (of abonnement) beide jaren heb gebruikt kan ik me een mening vormen over beide. Het heeft dus niets te maken dat ik de ov_chipkaart niet snap of niet ken of er zelfs nog maar aan moet wennen.

“Maar neem nu de huidige generatie kinderen tot pak hem beet 12 a 14. De hebben de gulden nooit (bewust) meegemaakt en die snappen ook absoluut niet waarom de euro in hemelsnaam moeilijk zou zijn.”

Dit is een heel slecht argument om pro chipkaart te zijn. Immers, iemand die de strippenkaart niet kent zal de 2 nooit met elkaar kunnen vergelijken. Je gebruikt dit argument (ten onrechte) tegen mij, want ik ken de chipkaart niet en trek daarom de strippenkaart voor. Maar pro ov_chipkaart zijn omdat mensen de strippenkaart niet kennen is wel oké?

“Vergis je niet hoe hard het kan gaan. Wel eens van Noord naar Amstelveen geweest? Dat is je halve strippenkaart ofzo.”

Ja, ik weet hoe hard dat kan gaan. Alleen niet op het door jouw genoemde traject.
Ik verplaats mij al decennia lang met alleen het openbaar vervoer. Maar of ik nou 7 euro reistegoed heb in strippen of op mijn chip heb staan maakt toch niet uit? Het gaat net zo snel op. Of nee, mijn ervaring is inmiddels dat tegoed op de chipkaart sneller op is dan de strippenkaart. Omdat reizen met de bus nog steeds op de strippenkaart mogelijk is, merk ik b.v. dat een rit Zuidplein - Pernis 1,35 per strippenkaart is en met dezelfde rit 2,27 van mijn chipkaartje wordt afgeschreven. En ja, ik weet dat de chipkaart ook wel eens een enkele keer goedkoper uitvalt dan de strippenkaart. Ook dat heb ik zelf geconstateerd. Helaas zijn de verschillen dan wel vele malen kleiner.

“Daarbij komt nog de mogelijkheid van gewoon op saldo reizen. Dan heb je dat gedoe helemaal niet meer. Daar wel eens over nagedacht?”

Niet alleen over nagedacht, dat doe ik al een tijdje.

“En kom er nu niet mee 'dat mensen dat niet doen', want waarom betaalt dan wel iedereen bij de AH tegenwoordig met pinpas?”

Iedereen is iets overdreven. Er is momenteel een commercial “Klein bedrag? Pinnen mag!”. Blijkbaar valt het dus nog behoorlijk tegen met dat pinnen.

“Ik denk dat reizen op saldo absoluut de norm wordt zodra mensen het eenmaal een beetje gewend zijn.”

Ik denk dat je gelijk hebt. Het wordt inderdaad de norm want er is dadelijk geen alternatief meer.
De chipkaart was gratis te verkrijgen in Rotterdam om het gebruik ervan te stimuleren, desondanks was er geen run op de chipkaarten. De strippenkaart werd afgeschaft en er was WEL een run op de kaarten die toen 7,50 kostte.
Een goed product verkoopt zichzelf. Als het product gratis is en er is nog geen hond die het wil hebben, moet je je ernstig zorgen gaan maken. Maar een verplicht product een succes noemen omdat er al zoveel mensen gebruik van maken, nee sorry, daar ga ik niet in mee.
Henk
-239-  Henk:
Jochem Floor schreef op 4 mei 2009 15:45 uur
Waardoor je je kunt afvragen in hoeverre het openbaar vervoer in ons land nog daadwerkelijk openbaar is.

Tsja, in hoeverre is de AH in ons land dan nog openbaar he? Want daar kun je EN met pin-pas betalen EN het is de norm...
H. Briede
-240-  H. Briede:
Ik heb begrepen dat het alleen de HTM in Den Haag is die erop staat dat ze tegoed van je bankrekening kunnen halen als je pasje niet genoeg heeft voor een bepaalde reis.
Ik woon in Den Haag en ben daar dus falikant tegen, want het zou betekenen dat als iemand mijn pasje steelt, ze ook lekker bij de rest van mijn geld kunnen komen.
Ik denk dat die hele OV-chipkaart een grote sof wordt, ik ga er alvast helemaal geeneen aanschaffen, ik fiets wel!
RudiPensionado
-241-  RudiPensionado:
Is het een leuk idee als mensen, alvorens hier hun vragen te stellen en moeilijkheden te bedenken, eens gaan lezen op de websites van de OV bedrijven en de OV chip website.
De vragen die er dan nog overblijven zullen er weinig zijn en kunnen het beste worden beantwoord door de OV bedrijven.
Voorstanders hebben hier vele malen uitgebreid zaken uitgelegd en tegenstanders bedenken steeds weer nieuwe vragen en zo gaan wij maar door.
Ga eens langs bij Tickets & Info om je problemen te bespreken.
Jochem Floor
-242-  Jochem Floor:
Om een ingestudeerd OV-chipkaart promo-verhaaltje van het GVB-personeel aan te horen? Nee, dank je.
RudiPensionado
-243-  RudiPensionado:
Dan toch gewoon even het internet op voor je info? En, inderdaad een ingestudeerd verhaal na een paar interne opleidingen want zo hoort dat in het bedrijfsleven.
Linksom of rechtsom, die kaart zit er aan te komen en mensen die steeds maar blijven dooremmeren redden het toch niet.
Wellicht gaan deze mensen zeuren tegen het rijdend personeel? Het vervelende van deze laatste groep is dat zij straks naar de bekende weg vragen en het GVB personeel dan ook niet meer veel geduld kan opbrengen.
Jochem Floor
-244-  Jochem Floor:
Dat is nu precies wat eraan scheelt, dat die kaart op basis van macht erdoor wordt gedramd, ook al is het een slecht idee. Dank voor de sprekende illustratie, Rudi.
Strippenkaart
-245-  Strippenkaart:
@ Rudi
De info op internet staat er alléén voor de de bedrijven.
Neem de prijzen online op ov92 site. Vooraf wordt al aangekondigd dat de prijzen indicatief zijn. Kortom onbruikbaar voor de consument. Niet te gebruiken om te controleren of de prijs die je betaald voor een ritje wel juist is.
Door de bank genomen is de prijs hoger dan er op die site aangegeven is. Nee, ook die site is er alleen zodat de betrokken partijen kunnen roepen dat de prijzen online staan.
Als je alles aanneemt, achter alles wat de vervoersbedrijven roepen aanrent en
nooit eens kritisch naar de situatie kijkt, merk je dat nooit op. Want alles is zo goed geregeld! Nietwaar Rudi?
Henk
-246-  Henk:
Vandaag is bekend gemaakt wanneer de ov-chipkaart verplicht wordt in de metro: 27 Augustus!

De oorspronkelijke streefdatum was 25 mei. Nouja, die 3 maanden kunnen er nog wel bij. Eindelijk duidelijkheid!
Henk
-247-  Henk:
p.s. datum was natuurlijk 25 juni. Slechts 2 maanden uitstel dus.

Zie deze link: http://www.at5.nl/artikelen...
TJ
-248-  TJ:
Wat een feest, nu zien of binnen die 2 maanden alle poortjes, uitcheck- en oplaad-punten werken.

Zal er nu ook service komen? nu het GVB gem. per ritje 'n halve euro meer krijgt?
HenkvP
-249-  HenkvP:
Telegraaf -vandaag: Het zwartrijden in bussen, trams en sommige treinen neemt enorm toe bij de introductie van de ov-chipkaart. Dat stellen vooral busbedrijven, die hun prognose hebben meegedeeld aan staatssecretaris Huizinga van Verkeer. “Hun zorg is bij ons bekend”, zegt een woordvoerder.
-- Ook wie alle extra kosten die gemaakt zijn in het afgelopen jaar moet betalen is nog steeds niet bekend. Huizinga heeft duidelijk het project niet in handen en uiteindelijk is de consument de pineut want de kosten worden uiteraard op hen afgewenteld. Een staatssecretaris die werkelijk niet snapt dat de hele ov-chip kaart een technisch en financieel gedrocht is kost de samenleving heel veel geld. Inmiddels staat de teller al op 350 milj en dan zijn de geheime kosten nog niet meegerekend
MennoV
-250-  MennoV:
Ach... die Tineke gaat het werkelijk nooit snappen, die heb een gigantisch bord voor haar kop.

Morgen eens gezellig met Connexxion bellen, om m'n 33 cent (totaal) teveel berekende geld over 3 ritten eens terug te vragen... wel gek voor een systeem dat zo perfect werkt.
Kroonenberg
-251-  Kroonenberg:
Als tachtigjarige reis ik alleen nog binnen Amsterdam met de OV chipkaart. Nu heb ik moeilijkheden met mijn familie in Zaandam. Connexxion schijnt nu ook de OV chipkaart te accepteren. Echter beweert mijn familie dat als zij van Zaandam bij het A'dam CS arriveren zij niet behoeven uit te schceken en op bus 33 GVB niet behoeven in te checken doch pas bijh eht verlaten van 33 dit moeten doen. Ik meen dat dit fout is. Wie heeft gelijk?
Henk
-252-  Henk:
@Kroonenberg

Die familie van je heeft ongelijk. Je moet ALTIJD in en uit checken.

@MennoV

He je nou nog je 33 cent terug gehad?
MennoV
-253-  MennoV:
@ Henk: ik heb mijn 33 cent nog niet terug, die inmiddels ook verhoogd is naar 37 cent, omdat een tijdje terug me wederom teveel gerekend werd. Daar moest van alles voor gebeuren, en ik wordt zelfs, (dat zei dat mevrouwtje bij Connexxion althans) schriftelijk op de hoogte gesteld van de terugbetaling van de teveel gemaakte kosten... jaja, het iz zooooo gemakkelijk en zooo goedkoop... evne serieus: wat moet het voor zo'n bedrijf wel niet kosten... die hele papier-rotzooi.

Overigens vandaag een mannetje van het GVB flink de waarheid gezegd, nadat ik het kantoortje op CS binnengelopen was, omdat ik niet uit kon checken (volgens het poortje was m'n saldo te laag, terwijl ik met 3,11 incheckte)
Hij zei, ondanks dat ik een bonnetje had waar duidelijk opstond dat ik ingecheckt had, dat ik niet ingecheckt had 'dat kon niet omdat je negatief staat' nee ammehoela... dat komt omdat ik m'n 4 euro niet terug kreeg, omdat ik niet uit mocht checken.

Uiteindelijk ben ik kwaad geworden (dat mag ook wel eens bij claim nummer 22, alle andere keren ben ik netjes gebleven) en ben met claimformulier weer vertrokken.
Piet
-254-  Piet:
Tot mijn fijne verbazing.. Stapte de bus in, leg 1,60 neer vraag om 'n zone-kaartje. Vervolgens zegt de bestuurder, “Sorry meneer dat is 2,50”. ik kijk vervolgens zeer verbaasd richting de chaufeur, met de vraag pardon? “Ja sinds deze week zijn er geen zonekaartjes meer, maar dit kaartje is overal in Amsterdam 'n uur geldig.”

Ik helaas weer de bus uit, want de bestuurder kon geen 50 euro wisselen. vervolgens nog de trein gemist ook waardoor ik 'n half uur te laat in het ziekenhuis was.

Nu is mijn vraag, waar betalen wij nog voor?, geen service... openbaar vervoer waar niemand nog het fatsoen neemt om op te staan voor oudere en het GVB zelf neemt niet eens de moeite om bij tijds de mensen te informeren over het feit dat er geen zonekaartjes meer verkrijgbaar zijn binnen het OV.

De reden dat ik weiger om de OV Chipkaart te gebruiken is dat deze nergens op te laden is, en ik veelal duurder uit ben met deze kaart, en ik al bij 'n bus was geweigerd omdat mijn pas te weinig saldo had.

Ik heb maar weer 'n strippenkaart gekocht, in de hoop dat deze voorlopig nog wel geaccepteerd wordt. omgerekend ben ik met de strippenkaart bijna 3x zo voordelig uit!
MennoV
-255-  MennoV:
@ Piet: ja, dat van die zonekaartjes hebben ze natuurlijk amper bekend gemaakt, want dat levert ze geld op: mensen die echt niet anders kunnen of willen, accepteren het maar gewoon dat het wat meer kost, en gaan akkoord. Het ergste vind ik dat ze ze al afgeschaft hebben terwijl je in de tram bus en metro nog gewoon met een strippenkaart terecht kan.

EN overstappen kan met het nieuwe kaartje ook niet meer (let op: ik bedoel overstappen naar een andere vervoerder, wat met de 2 en 3 strippenkaartjes wel kon)

BIj Arriva zijn ze niet veel slimmer (of laten we zeggen: gewoon veel geniepiger) ze kraaien dat je kan betalen met dat ding, maar zeggen er vrijwel nie tbij dat je alleen op saldo kan reizen, en dat je abbonnement niet werkt: check jij als nietsvermoedende reiziger in met je chipkaart met geldig abbonnement, dan wordt je voor die rit gewoon een losse saldo-reis gerekend... het is niet gek natuurlijk dat Arriva dat niet meldt, want het levert hun geld op.
Esther
-256-  Esther:
ik probeer al sinds een week een antwoord te krijgen op de vraag “hoe zit het met een ns-maandabonnement inclusief 1 zonde stad/streek”
NIEMAND die het weet :D De NS niet, want die weten nog niet zoveel over de chip, maar “we denken wel dat u nog uw abbonement met zone kunt krijgen”
GVB niet want die gaan niet over de trein....ik zie het gebeuren dat ik een losse trein-maandkaart en een losse ov shit kaart moet gaan aanschaffen.
Rachel
-257-  Rachel:
Heel fraai. Ik reis in Amsterdam met de fiets naar station CS.Heb een maandkaart. Ik reis naar Leiden. In Leiden moet ik met de bus. Daar kennen ze de OV kaart niet. Ik moet dus een strippenkaart kopen. In Amsterdam heb ik niets aan de strippenkaart. Ik reis soms met OV (metro/nachtbus). Ik bezit dus drie reisdocumenten en het kost me klauwen met geld. Lang leve, ja wat eigenlijk!
MennoV
-258-  MennoV:
@ Rachel: dat klopt niet, in Leiden kan je inmiddels met de chipkaart reizen: tenminste, ik ga ervan uit dat je met Connexxion reist, en in de rest van Zuid-Holland kan je gewoon gaan chippen (niet dat ik daar blij mee ben hoor, integendeel)

@ Esther: Het verbaast me niets: de reiziger mag het allemaal zelf uitzoeken, of er op de dag dat het echt niet anders meer kan belanden in de chaos die het OV tegenwoordig heet: Ik stel voor dat je de boel de boel laat, en het op de 27ste op de medewerkers aan laat komen: het is niet jouw schuld dat ze de chipkaart in de metro invoeren.
Rachel
-259-  Rachel:
Beste Menno. Alleen Connexxion kent de OV Chipkaart. Maar er is meer dan Connexxion. Klopt trouwens niet dat je in de rest van Zuid Holland kunt chippen. In Den Haag maken ze alleen testritten. Daar is nog niet duidelijk wanneer ze de chipper gaan invoeren. Je kunt met de Randstadrail naar Rotterdam, maar ook in de Randstadrail kun je nog niet chippen. Hoe dan ook, je blijft met drie reisducumenten zitten. Een OV NS Kaart, een strippenkaart en een OV Chipper. Dat om het makkelijker te maken.
MennoV
-260-  MennoV:
@ Rachel: bij mijn weten kun je in Randstadrail wel degelijk chippen: de website van de RET meldt dat ook.

Over Den Haag heb je gelijk: de HTM is inderdaad, godzijgedank, nog niet bezig met dat irritante kaartje.
spiritualiteit
-261-  spiritualiteit:
Voor mij is dit alleen maar meer inspiratie om vaker met de fiets te gaan...

Ik heb een tijdje een situatie als Rachel gehad, dat je kweenie hoeveel kwijt bent aan allerlei verschillende kaarten. Nou zal dat op een gegeven moment wel bijtrekken maar we moeten wel boeten zeg om proefkonijnen te spelen.
Henk
-262-  Henk:
Ik heb een tijdje een situatie als Rachel gehad, dat je kweenie hoeveel kwijt bent aan allerlei verschillende kaarte

Dat is inderdaad irritant ja. Gelukkig komt er over een tijdje de OV chipkaart die dat allemaal 1 systeem gaat laten worden.

Nog leuker zou het zijn geweest als ze het systeem Europees ingevoerd hadden. Komt er waarschijnlijk ook ooit nog wel van...
Jochem Floor
-263-  Jochem Floor:
@ Henk: Een beetje sarcasme is leuk. Maar ik zou wel uitkijken. Voor je het weet ga je ze nog echt op ideeen brengen.
Martijn Wismeijer
-264-  Martijn Wismeijer:
Die OV chipkaart is aantoonbaar lek. Het is mogelijk om het chipkaart tegoed van een kaart die bij iemand in zijn broekzak zit te stelen en dit tegoed op te laden op een eigen kaart zonder dat het origineel OOIT uit de broekzak van de houder gehaald hoeft te worden.

Ondanks deze (toch wel belangrijke) lekken is men gewoon door gegaan met de implementatie. Beetje struisvogel politiek en geef het een jaartje voordat de echte problemen ontstaan.
MennoV
-265-  MennoV:
@ Martijn Wismeijer: Dat vind ik nu nog niet het grootste probleem: veel erger vind ik het feit dat de vervoersbedrijven reizigers die fouten aankaarten links laten liggen, en willens en wetens blijven schreeuwen dat het perfect werkt: als het systeem meteen perfect werkte was er voor mij geen enkel bezwaar over de kraakbaarheid te praten: maar dat is het enige wat je leest in de media: niets over het feit dat het systeem gewoon niet goed genoeg werkt, dat geld terugkrijgen een toer is waar je niet goed van wordt... nee, alleen maar dat kraken...
Henk
-266-  Henk:
@MennoV
Dat kraken is natuurlijk wel een probleem en een typisch geval van een arrogante en niet nadenkende houding van de ontwikkelaars.

Je komt dit natuurlijk wel op meerdere plekken tegen. Hoe vaak zie je niet dat er iets ergens wordt gemaakt (kruispunt, brug, voertuig, wat dan ook) waarbij veiligheid niet op de eerste, tweede, derde of welke plaats dan ook staat, maar wat er achteraf nog een beetje bijkomt?

Wikipedia zegt trouwens wel het volgende:

Het gevolg hiervan is dat er niet alleen gratis gereisd kan worden, maar ook op kosten van andere personen. In Londen, waar het soortgelijke systeem ook gebruik maakt van de MIFARE-chip is evenwel van grootscheepse fraude geen sprake.

Zie: http://nl.wikipedia.org/wik...

Qua de gebruikte mifare kaarten is er opzich een upgrade path naar een betere versie. Hier zegt wikipedia het volgende over:

[i]MIFARE Plus is a replacement card for the MIFARE Classic. It provides an easy upgrade of existing infrastructures toward high security. The applicative data management is identical to the MIFARE Classic, however the security management requires the modification of the installed reader base.
[/i]

Zie: http://en.wikipedia.org/wik...

Alleen deze kaart gaan uitgeven helpt al iets. Ik neem aan (of hoop tenminste) dat dat snel gaat gebeuren. Het stapsgewijs aanpassen van de reeds bestaande readers zal dan mogelijk in de komende jaren gebeuren.

Als het goed is en men niet nog dommer is als men nu al is geweest, dan is er wel een min of meer transparante upgrade mogelijkheid en zitten we niet tot in de lengte der dagen vast aan de huidige implementatie.

Ook is het absoluut mogelijk dat zoals beweerd er veel security aan de zogenaamde serverside zit (de achterkant van het systeem zeg maar).
Henk
-267-  Henk:
p.s. voor als er ontwikkelaars van de ov chipkaar mee lezen

Een kleine nuance op “arrogante en niet nadenkende houding van de ontwikkelaars”:

Je ziet ook heel erg vaak dat de ontwikkelaars (de uitvoerende) zelf wel degelijk op de hoogte zijn van een zwak systeem en protesteren tegen een bepaalde implementatie, maar dat er onder druk van managers en ander leidinggevende die niets van techniek af weten en de bezwaren niet snappen er toch mee moet worden doorgegaan. Het is dus niet noodzakelijkerwijs de schuld van de individuele ontwikkelaars.
René
-268-  René:
Gister kocht ik een anonieme OV chipkaart. Ik was in de veronderstelling dat mijn kosten ongeveer het zelfde zouden blijven voor het reizen met OV in vergelijking met een strippenkaart van E 7.50.

Helaas is dit niet zo. Ik ben nu voor 3 ritten van 2 zones E 9 kwijt. Dat is schandalig veel natuurlijk.

Volgens de tarieven van het GVB klopt dit ook. Je betaalt hetzelfde tarief als een kaartje kopen in de tram. Zelfs met extra opstap geld. Het voordeel van de anonieme kaart zou moeten zijn dat je het altijd kan gebruiken, maar dat is al vanzelfsprekend met een strippenkaart.

Wil je met reductie kunnen reizen dan zul je een persoonlijke kaart moeten nemen, met de risico's van dien. Bijvoorbeeld dat deze kaart negatief saldo kan hebben, extra kosten bij diefstal en het feit dat je reisgegevens bij 3-en liggen.

Dit is geen vooruitgang. En de belangen bij dit systeem liggen zeker niet bij de gebruiker van het openbaarvervoer.

Waarom zou je niet met een anonieme kaart met reductie kunnen reizen, zodat deze kaart vergelijkbaar wordt met een strippenkaart?
Henk
-269-  Henk:
extra kosten bij diefstal

Is het niet zo dat je je tegoed bij diefstal juist terug kan krijgen?

het feit dat je reisgegevens bij 3-en liggen

René, je weet dat via je mobieltje de KPN, T-Mobile, etc al lang al op de hoogte is van je reisbewegingen?

Waarom zou je niet met een anonieme kaart met reductie kunnen reizen, zodat deze kaart vergelijkbaar wordt met een strippenkaart?

Ik heb een flink poosje met reductie kunnen reizen als student, maar dat kon nooit anoniem met de strippenkaart. Waar heb je het nu over? JUIST bij de strippenkaart moest ik altijd een andere kaart tonen met mijn gegevens erop, zodat de bus chauffeur altijd wist wie ik was.

Nu ziet de chauffeur alleen even in z'n ooghoeken een kaartje voorbij schieten en hoort ie een piepje. Als ik erg op mijn privacy gesteld ben hou ik die OV chipkaart zelf in mijn portemonnee en ziet niemand wie ik ben. Veel anoniemer dus!
René
-270-  René:
Dan zal je eerst moeten aantonen dat jij niet gereisd hebt. Tijdens de invoering wordt daar in ieder geval soepel mee omgegaan.

Je 2e argument vind ik onzinnig, ga ik niet op in.

Sorry, ik was niet duidelijk. Een andere vorm van reductie is door strippenkaarten met veel strippen te kopen, hoe groter de strippenkaart hoe minder je per strip gaat betalen. Deze vorm van korting verdwijnt. Dit heeft niets met anonimiteit te maken.
Henk
-271-  Henk:
Je 2e argument vind ik onzinnig, ga ik niet op in.

Wat jij vind is hier helemaal niet belangrijk, René en doet niets af aan het feit of het wel of niet gebeurd.

Je weet toch hoop ik wel dat je GSM continue bij verschillende zend masten inlogt en dat daarmee bekend is in welk gebied jij je bevind? Loop nu rustig een stukje door de stad en je GSM logt vrolijk telkens op een nieuwe zend mast is. Requesten gaan sowieso bij meerdere masten tegelijk langs, hoe denk je dat zoiets als aGPS (let op de a ervoor) werkt?

Het enige wat hier onzinnig is, is jouw gebrek aan kennis, jouw naiviteit en jouw vermogen om met 2 maten te meten: “KPN mag wel weten hoe ik reis, en zelfs welke route ik loop of fiets, maar de NS en de GVB mogen dat niet” ???

Een andere vorm van reductie is door strippenkaarten met veel strippen te kopen, hoe groter de strippenkaart hoe minder je per strip gaat betalen.

Er zit een centen verschil tussen de 12 en 45 strippen kaart ja, maar het leuke is dat zo'n korting systeem met de OV chipkaart in de toekomst VEEL flexibeler kan worden ingevoerd. In principe kan er voor gekozen worden om b.v. reizen buiten de spits automatisch goedkoper te maken (spreid de mensen wat meer over de trams enzo) of om inderdaad je korting te geven bij meer dan X reisbewegingen per tijdseenheid Y.

Dat dit NU nog niet wordt ingevoerd is omdat het allemaal al ingewikkeld genoeg lijkt voor sommige mensen, maar dergelijke systemen en promotie's zullen in de toekomst er zeker gaan komen, zonder dat jij iets aan je kaart zelf of abonnement hoeft te veranderen.
MennoV
-272-  MennoV:
@ Rene: dit stukje volg ik niet: 'Helaas is dit niet zo. Ik ben nu voor 3 ritten van 2 zones E 9 kwijt. Dat is schandalig veel natuurlijk.

Volgens de tarieven van het GVB klopt dit ook. Je betaalt hetzelfde tarief als een kaartje kopen in de tram. Zelfs met extra opstap geld.'

Hoe heb je dan in vredesnaam gereisd? je betaalt als het goed is niet hetzelfde als een los kaartje: dat dat niet eerlijk is wordt natuurlijk nergens verteld, maar goed.

Je opmerking dat een persoonlijke kaart negatief kan gaan raakt ook kant noch wal, want dat kan met een anonieme kaart net zo goed: om eerlijk te zijn vind ik dat wel een voordeel, en het hoort ook gewoon te kunnen, ware het niet dat de praktijk nogal weerbarstig is en het systeem mij al veel te vaak met een negatief saldo binnen de poorten heeft proberen te houden (als me dat na de 27ste gebeurt schroom ik niet een poort in te trappen...)
Hon Kwan
-273-  Hon Kwan:
hoi ehm ik wil effe vragen hoe duur 1 halte is en hoeveel zou ik in mijn pasje moeten opladen?
MennoV
-274-  MennoV:
@ Hon Kwam: dat weet ik niet: je zult even de vervoerder moeten noemen, en de twee haltes: want het tarief verschilt per vervoerder, maar de afstand tussen twee haltes bepaalt ook de prijs. Als er 0,00 euro op je pas staat kun je overigens gewoon inchecken, maar kun je na uitchecken uiteraard niet weer inchecken.
Violala
-275-  Violala:
Hoe kan je eigenlijk bezwaar maken? Ik heb een OV studenten jaar kaart, en zou dus extra moeten betalen als ik anoniem zou willen reizen, als ik recht wil houden op mijn recht op privacy (was dat niet een grondwet recht?) Elke keer een discussie met een conducteur en dan maar hopen dat ik er wel of niet doorkom, heb ik ook geen zin in...
Herbert
-276-  Herbert:
@Violala,

Wat bedoel je met bezwaar maken?
Als je geheel anoniem wilt reizen, dan moet je de anonieme chipkaart gaan gebruiken. Je betaalt dan wel het volle pond.
t.man
-277-  t.man:
ik wil weten waneer chip begint voor bussen?? geef antwoord snel door aub
Herbert
-278-  Herbert:
@t.man,

Je kan nu al sjippen in bus en tram. Ik hoorde uit betrouwbare bron dat je in de lente van 2010 alleen nog maar met de sjipkaart kan in bus en tram.
MennoV
-279-  MennoV:
@ Violala: ik denk dat je er een goede kans mee maakt als je het aan zou vechten: enige nadeel, dat kost veel tijd, en als je pech hebt, ook geld: misschien dat je meerdere studenten kan mobiliseren, om 1 front te vormen: mijn zege en stem heb je!
Henk
-280-  Henk:
@Violala
Die OV studenten jaar kaart is een gunst. Als jij zo gesteld bent op je privacy gebruik je die toch lekker niet?

Maar 10 tegen 1 dat je gewoon een grote schijnheil bent, want wedden dat je wel gewoon met een mobieltje rond loopt? Dat zit dan een beetje te foeteren tegen de OV chipkaart, gewoon omdat het nogal stoer is tegenwoordig om ergens tegen te zijn, maar je argument is gewoon k*t.

Rot op met je privacy! Met je mobiel en PIN pas ben je al VEEL meer te volgen. De OV chipkaart registreerd alleen je reizen, maar met de mobiel ben je ook gewoon te volgen op de fiets, lopend, en zelfs binnen grote gebouwen!!! Deze informatie wordt nu ook al jaren bewaard.

En wist je dat ELKE keer dat je bij een PIN automaat staat en pint, ja, *ELKE* keer, er vanuit meerdere hoeken een opname van je wordt gemaakt?

Dus tenzij je GEEN mobiel hebt, NOOIT je pinpas gebruikt en met een burka loopt met daaronder een allimunium harnas heb je gewoon GEEN recht van spreken.

Dus OF je vecht overal tegen, maar dan mag je ook de nuon, google (ja, die onthoudt ELKE(!) zoek opdracht van je), en nagenoeg elk element van onze maatschappij bevechten, OF je houdt gewoon op.

Dat selectieve zeuren tegen alleen de OV chipkaart is zo vermoeiend. Die privacy kan jou 10 tegen 1 (misschien wel 100 tegen 1) helemaal niets schelen. Jij bent gewoon aarts conservatief en tegen elke verandering. Nu heb je een leuke stok gevonden om mee te kunnen slaan, maar je hebt zelf niet in de gaten hoe onzinnig dat eigenlijk is.

En ja, privacy is zeker wel belangrijk. Maar lopen te foeteren tegen de ov chipkaart en geen woord uiten over de veel grotere privacy schendingen van de mobiel en pin pas is gewoon fout!
Dr.D
-281-  Dr.D:
Henk heeft duidelijk nooit gehoord van de Radboud Universiteit Nijmegen die de gekraakte code niet mocht publiceren terwijl die, via Duitsland, al anderhalf jaar op internet stond. En nog wordt het eigen falen ontkend en regent het klachten van financieel gedupeerde reizigers. De arrogantie van de macht.
Henk
-282-  Henk:
@Dr.D

Het kraken van de light variant van de mifare is nog lang niet het zelfde als het kraken van het hele systeem en is AL HELEMAAL NIET gerelateerd aan de vruchteloze poging van Violala om het ov chipkaart systeem af te kraken (no pun intended)

Er spelen hier 2 totaal verschillende dingen. Blijkbaar is het voor jou moeilijk om die 2 uit elkaar te halen, of je doet natuurlijk maar alsof in de hoop dat mensen er in trappen. Laat ik het voor je spellen:

1) Klachten van mensen dat het OV chipkaart systeem je reizen in kaart brengt en onthoudt.

2) De amateuristische beveiliging van het tot hedendage gebruikte protocol van de mifare chips die de ov chipkaart gebruiken, met name voor de light variant.

Ik heb hier al boven uitgelegd dat 1) een onzin argument is om alleen tegen de ov chipkaart te gebruiken. Je kunt gewoon niet de ov chipkaart om deze reden afkraken, terwijl je wel gewoon je mobiel en pinpas gebruikt. Dat is HYPOCRIET. Alsof je in een demonstratie meeloopt tegen het slaan van katten, maar ondertussen wel je hond helemaal lens schopt.

Punt 2 is inderdaad een issue. Een blunder van de eerste orde. Ik hoop dat degene die de beslissing heeft gemaakt die tot deze blunder heeft geleidt onslagen is en nooit en te nimmer meer aan een IT project mee mag doen (wishful thinking, maar goed). Dit punt staat echter geheel los van het concept dat reis informatie opgeslagen wordt. Ook is het systeem zo ontworpen dat de gebruikte mifare chip geupgrade kan worden. Deze verbeterde chip is al beschikbaar en is volledig compatible met de reeds geinstalleerde poortjes. Of deze al in de laatst uitgegeven ov chip kaarten zit weet ik niet, maar ik hoop dat dat zo snel mogelijk gaat gebeuren. Vanwege de beperkte geldigheids duur van de kaarten, zullen er op een gegeven moment geen oude kwetsbare kaarten meer in omloop zijn en kan de support hiervoor geheel uitgeschakeld worden.

Vergeet tevens niet dat het kraken slechts betrekking heeft op de zogenaamde client-side state. Dat is de lokale (op de kaart zelf aanwezige) 'state'. Deze state bevind zich daar als performance optimalisatie en om het mogelijk te maken dat readers off-line kunnen werken. Dit is sterk vergelijkbaar met de chipknip.

De kraak op het client-side systeem is te betreuren, -zeer- te betreuren zelfs, maar een systeem als de ov chipkaart bestaat uit meerdere security layers. Server-side is er ongetwijfeld nog veel meer security aanwezig. Door deze client-side, off-line state te manipuleren (zeg maar, door een gekraakte pas te gebruiken), omzeil je nog niet de server-side security. Feitelijk is de kaart gewoon een soort cache voor je saldo dat primair server-side wordt bijgehouden. Bij synchronisatie van de off-line readers met de server zullen deze verschillen ongetwijfeld aan het licht komen. Met gewoon conventieel politie werk of bij de iets minder slimme fraudeur op een geautomatiseerde manier, zal de persoon die deze fraude pleegt opgespoort kunnen worden.

Daarnaast, je kunt wel zo lekker verbolgen zijn over dat de ov chipkaart gekraakt kan worden en dus tegoed gecopieert, vergeet ook niet dat de strippen kaart waar je zo idolaat van bent nog veel makkelijker gecopiert kan worden.

En ga nu niet zeggen dat je met een gecopieerde strippenkaart niemand schaadt, want denk je soms dat het personeel van de GVB, Connexion, etc voor niets werken?
Strippenkaart
-283-  Strippenkaart:
Op de strippenkaart zaten copieerbeveiligingen waardoor je meteen door de mand zou vallen met je kopie. Je kunt echt niet een a4tje onder een copieerapparaat leggen en dan denken dat je een conducteur ermee het bos in kunt sturen. Waarom zou je überhaupt kosten maken om een strippenkaart na te maken als je gewoon kunt instappen? Hoef je niet te knutselen ook.

Als men veel reclame maakt over het terugdringen van zwartrijders en de veiligheid van de kaart mag je toch veronderstellen dat ze een adequate beveiliging op de pas zetten. Concluderen dat de ovchip geen goede beveiliging behoeft omdat de strippenkaart ook niet veilig was slaat nergens op. Dat is het meest absurde argument om de chipkaart te promoten.
Als mijn oude TV kuren vertoont en ik die ga vervangen voor een nieuwe dure LCD, verwacht ik een goed funktionerend apparaat. Doet ie het net zo slecht als mijn oude tv hoop ik niet dat jij de verkoper bent. Want dan ga je natuurlijk roepen dat mijn oude TV ook niet functioneerde. Die redenatie zegt meer over het slechte functioneren van mijn nieuwe dure TV dan over mijn oude.
Ze zijn die apekermis natuurlijk begonnen om het VEILIGER te maken. En nu roept men dat er niets aan de hand is want men kan fraude in de back office traceren. Het is de bedoeling geweest dat fraude en het copieren van passen vooraf tegen te gaan. Ik doe mijn deur op slot om de inbraak tegen te gaan. Ik kan er ook voor kiezen om mijn deur niet op slot te doen want ik kan achteraf ook zien dat men er met mijn inboedel vandoor is. Logischerwijs keert mijn verzekering in het laaste geval niet uit.
Overigens worden de vervoerders niet slechter van zwartrijders, dat verschil mogen de betalende klanten neertellen.

Ook je vergelijking met de pinpas gaat niet op. De pinpas heeft meer dan 20 jaar goed gefunktioneerd. Toegegeven hij is inmiddels wel aan vervanging toe. Maar een chip op een produkt die al gekraakt is voordat ie de totale invoering heeft bereikt, is wel heel erg droevig.
Verder ben je netzo als vroeger met de papieren kaartjes verantwoordelijk voor een geldig reisbewijs. De controle als reiziger is er nou ook niet bepaald op vooruit gegaan. Als het goed gaat is het top, maar we hebben wel met elektronica en mensen te maken. Beide falen regelmatig. Dan zou het ook wel prettig zijn dat je enig bewijs kunt overleggen als er iets misgaat.
Zo heb ik al meegemaakt dat de helft van een poortje weigerde maar ik was wel ingecheckt volgens het wereldwonder ovchipkaart. Wel betaalt niet binnen. Daar wordt je niet bepaald vrolijk van.

Het gebruiken van krachttermen maken je argumenten overigens niet sterker.
Henk
-284-  Henk:
@Strippenkaart (what's in a name?)

Concluderen dat de ovchip geen goede beveiliging behoeft omdat de strippenkaart ook niet veilig was slaat nergens op. Dat is het meest absurde argument om de chipkaart te promoten.

Dat zou ook een vrij absurd argument zijn. Gelukkig heb ik dat argument nooit gebruikt.

Wacht... jij denkt natuurlijk dat ik dat wel bedoelde je? -zucht- Lees even wat ik boven schreef. Nee, niet alleen even erover heen scannen, -echt- lezen! Zie je wel! (en als je het echt niet ziet, concentreer je dan even op deze woorden: “Een blunder van de eerste orde”)

Als mijn oude TV kuren vertoont en ik die ga vervangen voor een nieuwe dure LCD, verwacht ik een goed funktionerend apparaat.

Hmmm, dus jij verwacht dat bij de nieuwste LCD TV alle color bleeding van je originele PAL signaal opeens weg zijn? Of je verwacht dat interlacing opeens PERFECT is opgelost? Dan heb ik nieuws voor je, ook de meeste dure, meest nieuwe LCD TV is niet perfect. Clouding, banding, tearing, stripes. Google er maar eens op.

Voor alsnog is de OV chipkaart moeilijker te copieren dan een strippenkaart. Als je denkt een OV chipkaart te kunnen copieren door hem even als a4'tje onder een copier apparaat te leggen dan heb je mis. Ook mounten op je stock computer en een cp /dev/ck1 /dev/ck2 zal je niet lukken.

Ze zijn die apekermis natuurlijk begonnen om het VEILIGER te maken. En nu roept men dat er niets aan de hand is want men kan fraude in de back office traceren.

Je snapt het echt niet he?

De argumentatie van Violala had betrekking op het concept dat gemaakte reizen opgeslagen worden en geregistreerd blijven. Violala had een vaag vermoeden dat dit 'erg' zou zijn en dacht hier tegen te moeten protesteren, maar gaat compleet voorbij aan het feit dat er via je mobiel nog veel meer van je bewegingen worden opgeslagen.

Echt, lees mijn bovenstaande post nog eens goed door. Kijk voornamelijk naar het onderscheid tussen 2 verschillende punten die ik gemaakt hebt. Voor het gemak heb ik ze makkelijk genummert.

Je gaat nu totaal aan mijn punt voorbij en zit te preken voor eigen kerk. Ik ben het er helemaal mee eens dat de mogelijkheid van copieren van een kaart een blunder is, dat dat een van de grootste missers is die men in lange tijd hebt gemaakt. Het is extreem goed dat onafhankelijke groepen hier onderzoek naar doen en het is extreem slecht dat de regering dergelijk onderzoek wil verbieden.

Maar deze hele lijn van discussie is gewoon niet het punt waar het met Violala om ging. Als de OV chipkaart (de kaart zelf) van een nagenoeg onkraakbaar algortime was voorzien, dan NOG zouden die reizen van Violala geregistreerd worden.

Kom op zeg, hoe moeilijk is het nou op dat te begrijpen?
Henk
-285-  Henk:
@Strippenkaart

Overigens worden de vervoerders niet slechter van zwartrijders, dat verschil mogen de betalende klanten neertellen.

Denk even terug aan je middelbare school, of als je nog scholier bent, let even beter op bij economie. Als de prijs te hoog verhoogt moet worden |(om de kosten te dekken), dan zal de vraag af nemen. Dat is de meest basale vraag/aanbod curve die je leert in de eerste klas. Mensen gaan dan alternatieven zoeken, vaker met de fiets, meer met de auto, etc.

Ook je vergelijking met de pinpas gaat niet op.

Lezen is *echt* moeilijk voor je he? Die vergelijking met de pin pas was toch helemaal niet op het beveiligings vlak?

Wat ben je nu aan het doen man? Probeer je lollig te zijn of snap het nu echt niet? Die vergelijking met de pin pas sloeg op het feit dat je PIN acties bij de automaat opgeslagen worden, geregisteerd dus. Niet zoals bij de OV chipkaart alleen op kaart nummer, maar met FOTO en VIDEO aan toe, vanuit verschillende hoeken.

Dat was waar het hele argument met Violala over ging. Over het feit dat je privacy kwijt raakt doordat handelingen van je geregistreerd worden en bewaart blijven. Dat heeft niets te maken met de beveiliging van de kaart zelf. Elke keer als je PINt bij een automaat is je locatie bekend en worden er foto's van je gemaakt dus is bekend of jij dat ook echt bent. Dit alles gebeurt totaal onafhankelijk van of de pin pas nu wel of niet gekraakt is.

De pinpas heeft meer dan 20 jaar goed gefunktioneerd. Toegegeven hij is inmiddels wel aan vervanging toe. Maar een chip op een produkt die al gekraakt is voordat ie de totale invoering heeft bereikt, is wel heel erg droevig.

Ik zal je uit je droom helpen. De pin pas was vanaf dag 1 al zo lek als een mandje. Er wordt geen enkele encryptie gebruikt. Geen security-through-obscurity, geen peer reviewed security, helemaal NIETS. Een pin pas kan gecopierd worden met off the shelf huis tuin en keuken componenten die je misschien een euro'tje of vijf kosten.

Voor alle zekerheid wil ik er nog even bij melden, voor als je het nog steeds niet doorhebt, DAT DIT NIETS MET HET PRIVACY ARGUMENT TE MAKEN HEEFT WAT Violala AANHAALDE.

Zo heb ik al meegemaakt dat de helft van een poortje weigerde maar ik was wel ingecheckt volgens het wereldwonder ovchipkaart. Wel betaalt niet binnen. Daar wordt je niet bepaald vrolijk van.

Daar wordt je zeker niet vrolijk van, en ze moeten daar bij TLS en aanverwanten alles op alles zetten op dat zo min mogelijk te laten gebeuren.

Maar wist je dat de automaten waar je strippenkaarten haalt ook wel eens weigeren? Wist je dat de inkt van de stempel automaten ook wel eens op is? Wist je dat de stempel automaten ook dikwijls compleet buiten werking zijn? Wist je dat de conducteur zijn stempel wel eens verkeerd heeft staan zodat je bij vervolg controlle met je mond vol tanden staat als je zogenaamd al over te reistijd heen bent?
MennoV
-286-  MennoV:
@ henk: je argumenten over de strippenkaart slaan nergens op: een verkeerde staande stempeltang is prachtig terug te leiden tot degene die daar verantwoordelijk voor is geweest, want daar is het dienstnummer voor.

Daarnaast was het bij strippenkaarten zo dat er altijd zat alternatieven waren: deed de stempelautomaat het niet, dan zocht je een andere op, of je liet stempelen in het voertuig, of iets dergelijks: als die chipkaart niet werkt ligt dat vaak eerder aan het systeem dan aan de lezer, maar dan ben je dus wel de lul, want jij kan als goedbedoeldende reiziger niet betalen.

Het grote verschil met de PIN pas is dat hij een code heeft, die, bij het ontbreken van naïviteit van de gebruiker, voldoende bescherming bied tegen het kraken ervan: daarnaast heeft de PIN pas bij mijn weten altijd feillozer gewerkt dan de OV-chipkaart: de teller staat bij de OV-chipkaart bij mij al op 25 claims in 2,5 jaar!

Verder gaan je argumenten wat betreft de privacy inderdaad wel op, maar kan ik het me voorstellen dat sommige mensen gewoon niet met een persoonlijke kaart willen reizen: ik wil dat ook niet, puur om de registratie ervan: EN NEE, ik betaal zo weinig mogelijk met m'n PIN pas, en m'n mobiele telefoon staat vaker uit dan aan, of ligt thuis, dus daar kunnen ze me niet op volgen.
Herbert
-287-  Herbert:
Henk schreef: De kraak op het client-side systeem is te betreuren, -zeer- te betreuren zelfs, maar een systeem als de ov chipkaart bestaat uit meerdere security layers. Server-side is er ongetwijfeld nog veel meer security aanwezig. Door deze client-side, off-line state te manipuleren (zeg maar, door een gekraakte pas te gebruiken), omzeil je nog niet de server-side security. Feitelijk is de kaart gewoon een soort cache voor je saldo dat primair server-side wordt bijgehouden .

Nee, de chipkaart zelfs is leidend. Dat kan ook niet anders want de bussen en trams hebben geen permanente verbinding met de systemen bij de vervoersbedrijven.

Maar er worden nu wel erg veel toeren gemaakt over de kraakbaarheid van die chip. Dat wordt voorgesteld of jan-en-alleman dat kunnen. Niet dus. Je hebt er de kennis voor nodig en de spullen om dat te kunnen doen.
MennoV
-288-  MennoV:
@ Herbert: helemaal gelijk inderdaad.
Het kopiëren gaat nog wel een vlucht nemen denk ik, want nu loont dat nog niet. Pas als heel Nederland verchipt is, dan gaan we daar denk ik verhalen over horen (moet je dan ook eens opletten hoe snel ze een gekopiëerde anonieme kaart en de oorspronkelijke anonieme kaart kunnen blokkeren)

[i]Henk schreef:
Overigens worden de vervoerders niet slechter van zwartrijders, dat verschil mogen de betalende klanten neertellen.

Denk even terug aan je middelbare school, of als je nog scholier bent, let even beter op bij economie. Als de prijs te hoog verhoogt moet worden |(om de kosten te dekken), dan zal de vraag af nemen. Dat is de meest basale vraag/aanbod curve die je leert in de eerste klas. Mensen gaan dan alternatieven zoeken, vaker met de fiets, meer met de auto, etc.
[/i]

En jij dacht dat men stom was bij de vervoersbedrijven? Die kaart is al vanaf het begin bedacht om de vervoersbedrijven te dienen, en niet de reiziger gemak te geven: ze hebben al aangegeven dat de rest van de reizigers op mag draaien voor die 7 procent die het OV mogelijk gaat mijden vanwege die stomme kaart: die kaart is nooit bedoeld om mensen het OV IN te krijgen, maar om mensen de bus en tram en zo uit te pesten, hij is niet handig, hij is niet gemakkelijk, en als je pech hebt, al helemaal niet goedkoper...
Henk
-289-  Henk:
Nee, de chipkaart zelfs is leidend.

Denk je dat of weet je dat?

Het tegoed op de chipkaart is NIET leidend. Je saldo in het backend systeem (server side) is leidend. Je kaart is slechts de sleutel tot je tegoed.

Dat kan ook niet anders want de bussen en trams hebben geen permanente verbinding met de systemen bij de vervoersbedrijven.

Vandaar ook de off-line caching op de kaart, zoals ik boven uitgelegd heb. Maar het is echt een fout om te denken dat de bits en bytes op je chip kaart zelf een intrinsieke waarde hebben. Je ziet dergelijke misverstanden vaker. Bij de pre-paid sim kaarten is er ook een rotsvast geloof dat op een of andere manier er een tegoed op de sim zelf staat, terwijl het hier ook slechts om een sleutel gaat tot een (anoniem) online account / tegoed.

Vanwege het feit dat die bits en bytes niet een intrinsieke waarde hebben zijn er ook mogelijkheden om je tegoed 'terug' te krijgen bij verlies of beschadiging van je ov chipkaart. Feitelijk blijft je tegoed gewoon je tegoed maar wordt er een andere sleutel toegekend aan je bestaande account. Ook kun je dingen doen als je tegoed opwaarderen via Internet, hoewel de genoemde caching dat wel iets moeilijker maakt.
Henk
-290-  Henk:
@MennoV
Die kaart is al vanaf het begin bedacht om de vervoersbedrijven te dienen, en niet de reiziger gemak te geven

Het is altijd een combinatie van beiden belangen. Als engineer zit je altijd in de spagaat om een systeem te maken wat handig is voor de user alswel voor de operator. Als je systeem niet handig is voor de user, dan gebruikt niemand het en zal je systeem volledig floppen. Als het systeem niet handig is voor de operator dan gaat geen enkele operator dat systeem exploiteren.

Nagenoeg elk van dergelijke systemen functioneerd primair om een transactie te faciliteren tussen 2 partijen. Zoals bij elke andere transactie moeten beiden partijen tevreden zijn.

Aanbieders van een dienst gebruiken een bepaald systeem, en dat systeem moet hun zelf natuurlijk een voordeel geven. Als er geen voordeel is, is er geen prikkel om de dienst te leveren en om te innoveren. Tegelijk moet dat systeem aantrekkelijk genoeg zijn voor de user om het te gaan willen gebruiken. Taxies, bioscopen, banken, allemaal gebruiken ze bepaalde systemen. Natuurlijk moet de taxi zelf beter worden van hun systeem, anders neemt die chauffeur echt niet de moeite om z'n bed uit te komen. Een systeem wat helemaal optimaal is voor de klant, maar wat de taxi chauffeur zwaar benadeeld, heeft ook geen enkele kans van slagen.

Wist je trouwens dat bij de invoering van de strippenkaart er ook geluiden waren dat de strippenkaart 1 groot complot was en alleen bedoeld om de vervoersbedrijven te dienen? Namelijk, je kocht wel 12 strippen van te voren en misschien zou je die wel nooit allemaal gebruiken! Oplichterij!

En moet je jezelf nu eens zien menno. Helemaal idolaat van zo'n stom stukje papier. Het hoeft natuurlijk niet, maar het zou me helemaal niet verbazen als jij destijds ook een tegenstander was van de strippenkaart.

die kaart is nooit bedoeld om mensen het OV IN te krijgen, maar om mensen de bus en tram en zo uit te pesten

Tuurlijk meneer menno, tuurlijk.... het is allemaal een groot complot van de VVD om ons allemaal in de auto te krijgen (en de maan is stiekum van kaas).

hij is niet handig, hij is niet gemakkelijk,

Dat is jouw persoonlijke mening. Ik vind hem wel handig en zelf gemakkelijk :-p

en als je pech hebt, al helemaal niet goedkoper...

En als je geluk heb, helemaal wel goedkoper :-)
Jopie
-291-  Jopie:
@henk
Je mag het misschien iets vriendelijker brengen, maar je hebt wel gelijk tegen strippenkaart. Strippenkaart leest maar half en de reactie is dan grotendeels onzin. Merk dit vaker bij mensen. Half lezen, meteen reageren en de hele discussie loopt stuk.

@MennoV
Probeer het als het kan serieus te houden. Vervoersbedrijven die mensen de bus en tram uitwillen hebben is onzin en zulke opmerkingen voegen niks toe.
Herbert
-292-  Herbert:
@Henk,

Dat weet ik. Dat staat ook in het technisch ontwerp van TLS, zie http://www.translinksystems.nl --> electronisch betalen --> open architecture.

De rest van je verhaal “caching”, “backend” “server side” staat wel geleerd maar is echt onzin, temeer je de architectuur van het systeem niet kent. Je roept maar wat.

Je verhaal met de prepaid SIM gaat al helemaal niet op. Een totaal ander systeem.
Strippenkaart
-293-  Strippenkaart:
@Henk
“Dat zou ook een vrij absurd argument zijn. Gelukkig heb ik dat argument nooit gebruikt”.

Henk schreef: “Daarnaast, je kunt wel zo lekker verbolgen zijn over dat de ov chipkaart gekraakt kan worden en dus tegoed gecopieert, vergeet ook niet dat de strippen kaart waar je zo idolaat van bent nog veel makkelijker gecopiert kan worden.


Dit betekend-> je mag niet zeuren over de beveiliging van de chipkaart, de strippenkaart was OOK slecht beveiligd. Iets anders kan ik er niet van maken.

Henk schreef:“Hmmm, dus jij verwacht dat bij de nieuwste LCD TV alle color bleeding van je originele PAL signaal opeens weg zijn? Of je verwacht dat interlacing opeens PERFECT is opgelost? Dan heb ik nieuws voor je, ook de meeste dure, meest nieuwe LCD TV is niet perfect. Clouding, banding, tearing, stripes. Google er maar eens op”.

LOL...Grapjas. En dan zeg jij dat ik niet kan lezen??
Ik bedoelde natuurlijk dat mijn nieuwe toestel niet moet haperen of enige vorm van defect mag vertonen. Ik verwacht niet dat alles als virtual reality of in RL over he scherm komt, het is en blijft een beeld gemaakt door elektronica. De kern is als ik mijn oude kapotte tv ga vervangen moet de vervanging beter presteren dan mijn oude toestel. Anders hoef ik er geen moeite en geld in te steken.

Henk schreef: “de argumentatie van Violala had betrekking op het concept dat gemaakte reizen opgeslagen worden en geregistreerd blijven. Violala had een vaag vermoeden dat dit 'erg' zou zijn en dacht hier tegen te moeten protesteren, maar gaat compleet voorbij aan het feit dat er via je mobiel nog veel meer van je bewegingen worden opgeslagen”.

Het punt waar de beveiliging nu is, is eerst jaren ontkend. Maar inmiddels maken ze duidelijk dat ze, na 24 uur, fraude kunnen traceren. Als je dat geen bezwaar vind, prima. Eigenlijk roepen ze dat de beveilingslagen ervoor niet nodig waren. Maar gelukkig ben jij ook niet zo naiëf.

Henk Schreef:
“Maar deze hele lijn van discussie is gewoon niet het punt waar het met Violala om ging. Als de OV chipkaart (de kaart zelf) van een nagenoeg onkraakbaar algortime was voorzien, dan NOG zouden die reizen van Violala geregistreerd worden”.

Het kan me weinig schelen of die reizen wel of niet geregisteerd worden, noch wat de mening van Veolia is. De registratie is de ENIGE controle nog. En zelf zeg je dat dat een grote blunder is, hoe kan je dan nog met gezond verstand voor dit systeem zijn?

Henk schreef:“
Denk even terug aan je middelbare school, of als je nog scholier bent, let even beter op bij economie. Als de prijs te hoog verhoogt moet worden |(om de kosten te dekken), dan zal de vraag af nemen. Dat is de meest basale vraag/aanbod curve die je leert in de eerste klas. Mensen gaan dan alternatieven zoeken, vaker met de fiets, meer met de auto, etc”.

wat heeft dit in godsnaam met zwartrijders te maken??

Henk schreef:
“Daar wordt je zeker niet vrolijk van, en ze moeten daar bij TLS en aanverwanten alles op alles zetten op dat zo min mogelijk te laten gebeuren”.

Zo min mogelijk? Wanneer vindt jij het dan acceptabel? Het MOET nagenoeg foutloos gaan werken, 1% foutmarge is al te veel. Ik ben bang dat er grote discripantie bestaat tussen wat ik als reiziger toelaatbaar vind en wat de vervoersbedrijven toelaatbaar vinden.

Henk schreef:
“Maar wist je dat de automaten waar je strippenkaarten haalt ook wel eens weigeren? Wist je dat de inkt van de stempel automaten ook wel eens op is? Wist je dat de stempel automaten ook dikwijls compleet buiten werking zijn? Wist je dat de conducteur zijn stempel wel eens verkeerd heeft staan zodat je bij vervolg controlle met je mond vol tanden staat als je zogenaamd al over te reistijd heen bent”?

Ja, dat klopt. Stempelautomaten weigerden ook wel eens. En dat constateer ik dan en pak ik die ernaast. En dat is het prettige van een stempel. Je kunt zelf ZONDER hulmiddelen aan je verplichting voldoen om aan een geldig reisbewijs te komen.
Ondanks dat de helft van de reizigers geen gebruik hoefde te maken van een stempelautomaat stonden er meer van dan de huidige poortjes, waar iedereen gebruik van moet maken. Dat alle stempelautomaten kapot waren heb ik in 20 jaar niet mee mogen maken. Dat alle chipapparatuur defect was is in 5 jaar tijd al niet meer bij te houden.
Als een conducteur een verkeerde stempel zet ben je daar zelf verantwoordelijk voor om dat ook te controleren. Dat kon gelukkig nog met een stempel. Met de huidge apparatuur kan je niets bewijzen.
strippenkaart
-294-  strippenkaart:
@Herbert
“Maar er worden nu wel erg veel toeren gemaakt over de kraakbaarheid van die chip. Dat wordt voorgesteld of jan-en-alleman dat kunnen. Niet dus. Je hebt er de kennis voor nodig en de spullen om dat te kunnen doen”.

Je hebt maar 1 goed georganiseerde criminele organisatie nodig. Het is helemaal niet nodig dat jan-en-alleman het kan. Het skimmen van de pinpas is ook niet ontwikkeld door de junk op de hoek.
Henk
-295-  Henk:
@Strippenkaart
>>Dat zou ook een vrij absurd argument zijn. Gelukkig heb ik dat argument nooit gebruikt
>Henk schreef: Daarnaast, je kunt wel zo lekker verbolgen zijn over dat de ov chipkaart gekraakt kan worden en dus tegoed gecopieert, vergeet ook niet dat de strippen kaart waar je zo idolaat van bent nog veel makkelijker gecopiert kan worden.

-zucht-

Het originele argument van jou, wat dus absurd was, was de volgende:

Strippenkaart schreef:
Concluderen dat de ovchip geen goede beveiliging behoeft omdat de strippenkaart ook niet veilig was slaat nergens op. Dat is het meest absurde argument om de chipkaart te promoten.

Echter, ik schreef vlak daarboven:

2) De amateuristische beveiliging van het tot hedendage gebruikte protocol van de mifare chips die de ov chipkaart gebruiken, met name voor de light variant.
[...]
Punt 2 is inderdaad een issue. Een blunder van de eerste orde. Ik hoop dat degene die de beslissing heeft gemaakt die tot deze blunder heeft geleidt onslagen is

Je argument is dus dubbel absurd:

Ten eerste maak je een conclusie vanuit een uitspraak die sowieso niet volgt vanuit hetgeen gezegd is. Vanuit een opmerking over dat de strippenkaart geen goede beveiliging heeft volgt niet automatisch dat de ov chipkaart dus geen goede beveiliging behoeft. In tegendeel zelfs. Het betekent alleen dat terug gaan naar de strippenkaart niet noodzakelijkerwijs de situatie oplost. De OV chipkaart heeft een slechte beveiliging, dus gaan we terug naar een systeem wat ook een slechte beveiliging heeft. Onzin he?

Ten tweede probeer je te doen alsof ik de beveiliging niet belangrijk zou vinden, door zeer selectief te quoten. In een kroeg gesprek had je hier wellicht nog mee weggekomen, door glashard te ontkennen wat ik eerder zei en daar luid en hard overheen te praten. Helaas voor jou werken deze tactieken niet op het Internet. Mijn eerdere woorden staan er duidelijk voor iedereen leesbaar boven.
Jopie
-296-  Jopie:
@strippenkaart
Dat van dat feilloos werken van de ov chipkaart is een onterechte kritiek. Het zou inderdaad mooi zijn, maar bv de geld automaten doen het ook wel eens niet. Laatst nog, wilde wat drinken halen bij coffee company rembrandsplein, maar die hebben geen pin ding. Does naar geld automaat, maar utrechtsestraat, muntplein, vijzelstraat, ... allemaal buiten werking. Volgens jou is PIN dus een systeem wat is bedoeld om mensen de winkels uit te jagen? Contant geld doet het wel altijd, maar heeft ook nadelen, bv dat je meestal maar beperkt op zak hebt.

En wie controlleert een stempel? Trouwens, je beltegoed is ook gewoon digitaal en kun je niets van bewijzen via papier. Bij de ov chipkaart kun je bij die blauwe dingen kijken wat je saldo is en of je nu bent ingechecked.
MennoV
-297-  MennoV:
@ Henk: waar haal jij toch de VVD ineens vandaan? Het maakt mij geen reet uit wie dat ooit bedacht heeft... het gaat er gewoon om dat al vanaf het begin de belangen van de vervoersbedrijven voorop stonden en niet die van de reiziger: de reiziger moet een extra handeling uitvoeren: de reiziger kan onderweg niet controleren hoeveel geld hij nog op zijn pas heeft, de reiziger mag hopen dat het systeem goed functioneert, de prijsberekening is totaal ondoorzichtig, bij restitutie moet een reiziger een belachelijk formulier invullen, en dat is niet 1 keer per jaar... nee, zoals het nu gaat moet dat wel een keer of 10 per jaar, zo niet veel vaker.

En over die strippenkaart waar ik vast ook tegen was: ik ben 21, iets dat je had kunnen zien als je eens op m'n webpagina had gekeken, waar ik uitgebried beschrijf hoe 'goed' die OV-chipkaart werkt.

Weet je wat nou zo gek is... aan iedereen die ik vraag wat ze precies zo moeilijk vonden aan de strippenkaart, dan is het antwoord steevast dat de strippenkaart simpel, overzichtelijk en makkelijk is: zelfs mijn grootmoeder die bijna 90 is, heeft de invoering van de strippenkaart als een groot voordeel gezien, en heeft er alleen in het begin even moeite mee gehad: daarna kon ze er prima mee overweg: chauffeurs, reizigers: IEDEREEN die ik spreek ziet de noodzaak van die chipkaart niet, die ons het leven 'makkelijker' zou moeten maken, maar daar dus juist hopeloos in faalt.

Nog zoiets: waarom wordt er bij mensen met een geldig abonnement in vredesnaam die belachelijke borg van 4,00 euro afgeschreven... dat is gewoon belachelijk en nergens voor nodig (ik zie sowieso het nut van in en uitchecken voor abonnementhouders niet)

@ Jopie: 'Het feilloos werken van de OV-chipkaart is een onterechte kritiek"

Nee, dat is een terechte kritiek, omdat elk vervoersbedrijf al vanaf het begin de wereld in schreeuwt dat dat ding perfect werkt, en nooit ook maar 1 storing zal vertonen: er staat NERGENS dat de halteherkenning er wel eens halte naast kan zitten, waardoor je dus teveel betaalt (leuk voorbeeld: ik moet zo'n belachelijk claimformulier invullen om 4 cent (!) terug te krijgen van Arriva... iets dat nog wel even gaat duren, omdat ik ze daar ook een klacht over heb geschreven)

Daarnaast een nadeel: niemand, maar dan ook niemand kan je vaak ook maar helpen als je een probleem tegenkomt: de medewerkers hebben de problemen nog nooit gezien, of zeggen dat het niet kan: een van de redenen dat ik inmiddels bijna al mijn chip-verrichtingen film, omdat je anders niet geloofd wordt (het levert daarnaast nog wel eens 'leuke' beelden op ook, van chauffeurs waar je gezeik mee krijgt omdat die je, ondanks defecte apparatuur, toch willen zien betalen)

Het had heel wat anders geweest als men vanaf het begin had gezegd dat de apparatuur niet correct werkt, en men de medewerkers zelf ook eens op stap hadden laten gaan, in plaats van mannetjes neer te zetten die amper verstand hebben van die kaart: maar ja... dan zou niemand eraan gewild hebben...

Nog zoiets: als er nu in de bus bij de voordeur beide lezers defect zijn, maar de lezers bij de achterdeur wel werken, dan vertik ik dus om daar in te checken: waarom? simpel: met zo'n 'gemakkelijk' en 'perfect' werkend systeem verwacht ik voorin in de bus te kunnen betalen, net zoals ik dat met een strippenkaart gewend ben...

Na 2,5 jaar heb ik de hoop op een goed werkende OV-chipkaart verloren: het is bij bedrijf hetzelfde gezeik.
Henk
-298-  Henk:
@MennoV
dan is het antwoord steevast dat de strippenkaart simpel, overzichtelijk en makkelijk is:

Als die strippenkaart inderdaad zo GEWELDIG is, waarom buit je dan niet je Nederlandse handelsgeest een beetje uit en gaat dat ding aan de man brengen in andere landen?

Een land als Amerika loopt altijd wel warm voor nieuwe betere dingen en een land als Japan al helemaal. New & Shiny, bigger and better, Shin Oranda Carto (in m'n beste Japans).

Als de strippenkaart inderdaad het beste van het beste is wat er voor vervoer is te bedenken, waarom gebruikt geen enkele ander land hem dan? Jij met al je overtuiging van al het goede dat de strippenkaart brengt kan dat ding dan vast wel aan de man brengen elders.

Kom op Menno! Maak JIJ de strippenkaart het volgende succesvolle Nederlandse export produkt?
Herbert
-299-  Herbert:
Strippenkaart schreef: Je hebt maar 1 goed georganiseerde criminele organisatie nodig. Het is helemaal niet nodig dat jan-en-alleman het kan. Het skimmen van de pinpas is ook niet ontwikkeld door de junk op de hoek.

Je heb dan ook nog blanco chipcards nodig of chipcards van gebruikers.
Geen enkel systeem is onkraakbaar. Je calculeert het risico en en je werpt drempels op. Op de totale omzet van het systeem zal het geld dat door kraken verkregen is c.q. niet geïnd is echt minimaal zijn.
MennoV
-300-  MennoV:
@ Henk: jou uitspraak dat ik die strippenkaart maar moet exporteren slaat werkelijk nergens op: het gaat mij niet om het feit dat andere landen dat ding maar moeten overnemen, maar ik bekijk die strippenkaart in het licht van de chipkaart: een handige kaart, die vervangen moet worden door een complex electronisch geval dat verre van feilloos werkt: ik heb geen zin om dat ding in andere landen aan te gaan prijzen, ik werp alleen maar op dat die chipkaart geen verbetering is in zijn huidige vorm.

En Japan heeft helemaal geen strippenkaart nodig, want die hebben in Tokyo hun goedwerkende en VRIENDELIJKE Pasmo/Suica kaart: een kaart die ECHT voor de reiziger bedoeld is en gemakkelijk is.
Henk
-301-  Henk:
@Menno
ik werp alleen maar op dat die chipkaart geen verbetering is in zijn huidige vorm.

Je wekt toch meer de indruk dat je tegen het concept van een chipkaart bent en dat je liever een strippenkaart hebt. Als de strippenkaart dan zo goed is qua concept, waarom heb je er dan toch geen vertrouwen in dat andere landen deze moeten gaan overnemen? Sterker nog, het idee van de strippenkaart exporteren vind je dus zelfs “werkelijk nergens op slaan”.

Een chipkaart wordt in diverse andere landen gebruikt en nog meer landen kijken naar een mogelijke overstap. In Londen en Hongkong worden bijvoorbeeld zeer vergelijkbare systemen gebruikt. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat Nederland het systeem van deze beiden plaatsen gewoon grotendeels heeft overgenomen, ondanks het populaire geloof dat Nederland zo nodig het wiel compleet overnieuw moest uitvinden. Dat is dus niet zo.

Een chipkaart biedt gewoon veel voordelen t.o.v. van een papieren kaartje. De strippenkaart werkt leuk voor kleine afstanden, maar vanwege de eenheid totaal niet voor langere afstanden. Ook kun je met een strippenkaart niet de fietsenstalling bedienen, werkt het niet voor poortjes en kun je het bijna niet combineren met diverse kortingsregelingen en slechts zeer onhandig met diverse abonnementen.

In de praktijk zit je dus met een veelvoud aan diverse kaartjes. Trein kaartjes, aparte pas voor de fietsenstalling, apart abonnement voor een bepaald aantal zones en geen mogelijkheid om flexibel korting te krijgen tijdens daluren of bij een bepaald aantal reizen per tijdseenheid. Last but not least heeft je strippenkaart geen connectie met je bankrekening. Als je veelvuldig reist blijf je van die dingen kopen. Een chipkaart heeft de mogelijkheid om in verbinding te staan met je bankrekening, zodat je nooit apart hoeft op te laden en dus helemaal niet apart kaartjes hoeft te kopen. Voor de mensen die dat waarderen (meer dan je denkt, na enige gewenning), is dat laatste alleen al een reden om een chipkaart te prefereren.

Deze ontwikkeling is gelijk aan ontwikkelingen op andere gebieden. We zijn ooit overgegaan van ruilhandel naar geld. Als jij in die tijd geleefd had was je ongetwijfeld tegen geld geweest. Waarom een zak van die onhandige muntjes bij je hebben, die je ook nog eens kan namaken, als je gewoon de eieren die je toch al hebt kunt ruilen tegen die ham die je wilt hebben? Je zult het nu wel gaan ontkennen, je zult gaan zeggen dat het belachelijk is en totale onzin, maar er is een vrij grote kans dat jij destijds inderdaad tegen was geweest.

Op een gegeven moment is de maatschappij vrij en masse overgegaan van contant geld naar giraal geld. Eerst van geld ophalen bij het loket naar geld halen uit de muur, en nu steeds en steeds meer naar gewoon overal direct betalen met je pas. Waarom doen mensen dat? Waarom niet gewoon alleen met contant geld betalen dat 'ook heel handig is en altijd werkt'?

Het antwoord is natuurlijk gewoon omdat het makkelijk is.

Vergeet verder niet dat veel functionaliteit van de ov chipkaart gebasseerd is op software. Eenmaal geinstalleerd en operationeel kan er veel later verder ontwikkeld worden. Bugs kunnen geplet worden en nieuwe features en diensten kunnen geleidelijk toegevoed worden.

Ik weet vrij zeker dat de MennoV's van over 10 jaar het een absurd zouden vinden als we terug zouden gaan naar de strippenkaart. Jij bent niet voor of tegen de strippenkaart, jij bent gewoon tegen verandering. Natuurlijk mag je kritiek hebben en punten van verbetering voorstellen. De ov chipkaart is niet het allerbeste wat we ooit zullen hebben. Het zal gedurende z'n leven zeer waarschijnlijk meerdere upgrades krijgen en uiteindelijk zal er weer iets beters komen.

Echter, meteen beginnen te trappelen bij de allereerste invoering van iets nieuws en in plaats van punten van verbetering voor te stellen alleen terug willen naar het oude, vertrouwde, naar het geen wat je gewend bent (of dat nu inherrent goed is of slecht), is gewoon je reinste conservatisme.
MennoV
-302-  MennoV:
@ Henk... NEE, ik ben NIET TEGEN een chipkaart, maar wel tegen de wijze waarop de huidige OV-chipkaart ingevoerd wordt, de volledig belachelijke werking ervan, en vooral het gezeik dat je als passagiers krijgt met personeel als de apparatuur niet werkt.

Over die bankrekening: Ik heb een anonieme kaart, en al zou ik een persoonlijke pas hebben, dan nog zou ik daar geen automatische bijlading voor instellen, omdat ik dat systeem simpelweg niet vertrouw (voorbeeldje: ik kan nu niet 20 euro bestellen via internet, en gewoon inchecken in bus of tram waarbij dat bedrag dan bijgeschreven wordt: nee... ik moet naar een 'ophaalpunt' waar ik die kaart dan in een automaat moet steken: dezelfde automaat waar ik gewoon normaal geld bij kan laden als ik er toch voor sta.

Ze hebben bij de OV-chipkaart gigantisch veel stappen overgeslagen: wel in Amsterdam op bus en tram invoeren, maar oplaadpunten voor mensen met een anonieme kaart tot in lengte van dagen 'vergeten' zodat ik als een van de eerste chippende reizigers in het niemandsland m'n kaart nergens kon opladen als dat nodig was geweest: kostencontrole: ook eerst op bus en tram de chipkaart invoeren, en natuurlijk veeel te laat de kostencontrole mogelijk maken: bij elke andere test van het een of ander worden juist de controlemogelijkheden EERST beproefd/ingevoerd, voordat de test echt van start gaat, maar nee, dat is iets wat je nie taan de vervoersbedrijven in Nederland over kan laten.

Oeh... mijn jaszak puilt uit van de verschillende kaartjes: 1 treinkaartje... en een strippenkaart, en tot voor kort kon ik daar, als ik wou, heel Nederland mee doorkomen: ik heb nooit (en velen met mij) nooit last gehad van 'al die verschillende kaartjes' en zie dus de noodzaak van die chipkaart niet zo, temeer omdat het gewoon niet makkelijker wordt: ik heb voor de strippenkaart nooit zo'n belachelijk claimformulier in hoeven vullen omdat er teveel afgestempeld was, nee, dat kon ik ZIEN als er net gestempeld was, of dat wel klopte, met die chipkaart moet je alles achteraf doen.

Ik ben niet tegen verandering, maar wel tegen verandering als die voor veel reizigers minder gemak biedt, ondoorzichtiger is, en al helemaal niet (ook al beweren de bedrijven achter dat ding anders) makkelijker is: als we het systeem zoals in Londen hadden overgenomen was er heel waarschijnlijk niets aan de hand geweest... maar ja.... dat kon natuurlijk niet, want daarmee verdienen de vervoersbedrijven veel te weinig!
Henk
-303-  Henk:
@MennoV
Over die bankrekening: Ik heb een anonieme kaart, en al zou ik een persoonlijke pas hebben, dan nog zou ik daar geen automatische bijlading voor instellen, omdat ik dat systeem simpelweg niet vertrouw

Tsja, en zou je een andere chipkaart wel vertrouwen? Als we nu morgen een chipkaart in NL krijgen die de “travel chip 2000” heet, zou je die dan wel automatisch opladen?

En waarom vertrouw je het systeem 'simpelweg niet', terwijl je de veel onveiligere pin pas waarschijnlijk wel vertrouwd? Ik krijg toch echt visioenen voor me van oudjes die tijdens de introductie van de pin pas deze weigerde te gebruiken en stug met het spaarboekje naar de balie bleven gaan. “Want zo'n pas, die kon je niet vertrouwen. Alleen echt geld in je handen, dat was te vertrouwen”. Natuurlijk vergaten ze daarbij dat 'echt' geld sinds de afschaffing van de zilveren guldens en knaken al lang niet meer bestaat. De intrinsieke waarde van je muntje is minder dan wat er op staat en bankbiljetten zijn altijd al een soort van indirect bewijs geweest van 'tegoed' bij een bank. Maar ik dwaal af ;)

Het punt is dat er diversen systemen zijn in NL waarbij je werkt met een online tegoed en een chip in wat voor vorm dan ook die daar de sleutel toe vormt. Meest bekende voorbeelden zijn de PIN pas en de SIM van je mobiel.

Die systemen gebruik je wel, maar vanuit 1 of andere onderbuiksgevoel mag zo'n systeem niet voor het OV gebruikt worden. We bellen niet met een soort strippenkaart, noch rekenen we bij de kassa onze bootschappen of met een strippenkaart, maar volgens MennoV moet het OV tot in de lengte der dagen een strippenkaart gebruiken. Daar staat dan wel weer de verwarrende opmerkingen tegenover dat je toch niet tegen de chipkaart bent, maar dus tegen oa de invoering en de wijze waarop het personeel zich gedraagt.

Tsja, wat moet ik daar nu weer op zeggen. Het proces van invoering is van voorbijgaande aart. Op een gegeven moment is ie overal ingevoerd en dan is ie er gewoon. Tijdens de invoering heb je wat problemen ja. Dat is net zoals tijdens een nieuwbouw. De bouw kan overlast geven, maar is meestal van voorbijgaande aart. Alleen een zekere kerk in Barcelona is in een eeuwige staat van in aanbouw zijn, en met een beetje pech onze eigen NZ lijn, maar dat zijn dan ook 2 uitzonderingen.

Als de invoering dus 1 van je hoofdproblemen is met de ov chipkaart, dan heb je geluk, want dat is een probleem dat zichzelf vanzelf oplost ;)

Dan het personeel. Weer zo'n moeilijke. De ov chipkaart zelf heeft eigenlijk niet direct personeel. Net zoals de strippenkaart ook niet echt personeel heeft. Je hebt mensen van het GVB en mensen van Connexion en nog een handjevol andere bedrijven. Dat zijn gewoon stuk voor stuk individuele mensen en hebben weinig met het concept ov chipkaart te maken.

Dan nog zo'n lastige. De “totale belachelijke werking” ervan. Tsja... hoe had jij het gebruik van een chipkaart dan voor je gezien? Er zijn strikt gezien maar een beperkt aantal modellen mogelijk.

1) Je zet overal bij elke halte apparaten neer waarin je je chipkaart koopt en waarop je kan aangeven waar je heen wilt. Dit gaat amper werken omdat dit -en- te veel gedoe is -en- je moeilijk bij elke kleine bushalte zo'n heel apparaat kan zetten.

2) Je werkt per vervoerder met een flat-fee. Je checkt-in en bij die check-in betaal je meteen. Dit zou kunnen werken en is technisch makkelijker zelfs, maar uit onderzoek zou gebleken zijn dat de Nederlander dan nog veel meer gaat kermen omdat dit helemaal anders is als wat hij gewend is en er dan gedacht wordt dat hij voor kleine stukjes wordt afgezet.

3) Je werkt met een check-in die niets meer doet dan je instap halte registreren en een check-out waarbij je reis bekend is, en waarbij je dan afrekent. Dit is wat we nu gebruiken. Ik weet niet wat hier 'volledig belachelijk' aan is. Als jij het dan beter weet, welke methode zou jij dan voorstellen?
Henk
-304-  Henk:
@MennoV
ik kan nu niet 20 euro bestellen via internet, en gewoon inchecken in bus of tram waarbij dat bedrag dan bijgeschreven wordt: nee... ik moet naar een 'ophaalpunt' waar ik die kaart dan in een automaat moet steken: dezelfde automaat waar ik gewoon normaal geld bij kan laden als ik er toch voor sta.

Dat is inderdaad een gekke handeling waarvan ik de logica ook niet helemaal snap. Ik snap dat niet all terminals op de hoogte kunnen zijn van het feit dat je online tegoed hoger is. Dit is de complicatie die ik eerder noemde van het gesynchroniseerd houden van die offline cache die je kaart feitelijk is.

Automatisch opladen kan natuurlijk technisch anders werken. In dat geval kan er een product 'automatisch opladen' op je kaart staan, waarbij ook een offline terminal zonder netwerk connectie het saldo kan verhogen. De afrekening vindt dan plaats zodra de offline terminal weer contact met het netwerk heeft, bijvoorbeeld als de tram de remise binnenrijdt.

wel in Amsterdam op bus en tram invoeren, maar oplaadpunten voor mensen met een anonieme kaart tot in lengte van dagen 'vergeten'

Dit zijn allemaal tijdelijke en externe factoren die niets af doen aan het concept of de implementatie van het product 'ov chipkaart'. Dit is dus iets wat een speciaal geval is van je eerdere algemenere punt “invoering”, en niet een nieuw kritiek punt. Zoals ik bij het algemene punt al zei, dit is een probleem van voorbijgaande aart wat zichzelf automatisch oplost. Strippenkaarten waren op dag 1 van de invoering ook niet overal te koop. De enige plek waar je de ov chipkaart nu verplicht is, is precies de plek waar een overdaad een oplaad mogelijkheden is: de metro.

Ik snap je punt, en het was een beetje gek dat je met je ov chipkaart van Amsterdam naar een uithoek als Uitgeest kon reizen, maar dan in Uitgeest nergens meer kon opladen. Maar goed, dat heb je tijdens het begin van zo'n duale invoering. Een big-bang invoering was ik ook meer voor geweest, maar daar waren ook weer allemaal andere MennoV'tjes tegen. Het maakt eigenlijk dus niet uit wat je doet als vervoerder. Geleidelijke invoering, big-bang... er gaat altijd wel iemand zeuren. Is het niet MennoV dan is het wel MennoW. Niemand heeft unlimited resources, dus er moet altijd wel een compromis gemaakt worden.
Henk
-305-  Henk:
@MennoV
als we het systeem zoals in Londen hadden overgenomen was er heel waarschijnlijk niets aan de hand geweest...

Verklaar je nader. We HEBBEN het system wat London gebruikt (Oyster card) grotendeels overgenomen. We gebruiken exact dezelfde chip (de MIFARE Classic chip) en de het Oyster card systeem heeft grotendeels dezelfde eigenschappen als de ov chipkaart. Je kunt zowel reizen op saldo (heet daar pay as you go) of via een ticket dat op je chipkaart staat. Precies als bij ons dus.

Vervolgens heeft de Oyster card ook een check in en een check out, wat daar dan touch in and touch out heet. Bij inchecken kan er ook een maximaal bedrag als borg worden afgeschreven, dat is daar 4 pond en dus goed vergelijkbaar met onze 4 euro. Als je niet uitchecked ben je die 4 pond dan ook gewoon kwijt en die kun je dan weer net zoals hier terug claimen. Je on-line tegoed wordt dan weer opgehoogd met je claim en net zoals hier wordt dat dan gesynchroniseerd met de cache op je kaart zodra je bij een vaste terminal (b.v. de metro) in checked.

Daarnaast zijn er ook plekken in London waar je de al eerder genoemde flat-fee hebt en dan niet hoeft uit te checken. Er wordt daar ook geen borg afgeschreven bij inchecken. Dat is een verschil met Nederland, maar niet een verschil wat met de Oyster v.s. ov chipkaart te maken heeft. Die flat-fee had je namelijk ook al met papieren kaartjes.

Wat jij ook graag vergeet is dat een chip gebaseerd systeem erg flexibel is. Tarief structuren kunnen erg makkelijk aangepast worden. De 4 euro borg staat b.v. niet hard in steen in het ov chipkaart systeem. Deze kan lager worden, hoger worden, helemaal worden afgeschaft, een en ander afhankelijk van de lijn waar je mee reist.

Wat is dus precies je punt met dat we het systeem van London hadden moeten overnemen en dat er dan niets aan de hand was geweest?
MennoV
-306-  MennoV:
In Londen werkt het wezenlijk anders: In de metro wordt met zones gewerkt, en als ik het me goed herinner in bus en tram ook: dat maakt het geheel een stuk feillozer dan hier, waar we per halte precies (of nou ja 'precies') berekenen wat het kost.

Ander groot verschil: het is daar bij een paar vervoerders in gebruik maar het bedrijf ACHTER die kaart is uniform voor al die vervoersbedrijven: gaat er bij 1 van die vervoersbedrijven iets fout, dan bel je naar 1 instantie die je je geld terug kan geven, in plaats van hier, waar je moet onthouden bij welke vervoerder je teveel gerekend werd, en je dan ook nog een formulier van de juiste vervoerder moet downloaden dat je dan vervolgens nog bij de juiste vervoerder in moet leveren.

Belangrijkste punt: als je daar een dag er op los chipt, zal het systeem op een gegeven moment zien dat je het tarief van een dagkaart bereikt: check je daarna wel braaf in en uit, dan zal het systeem niets meer berekenen, maar blijven steken op de prijs van een dagkaart.

Naast dit prijsverschil geldt daar het best-price principe: ooit ook bedacht om hier in te voeren, maar waarschijnlijk te complex voor Nederland: het is simpel: reis jij met de metro van CS naar Amstel, dan wordt jou een bepaald tarief gerekend: iemand die echter via lijn 13 naar de bilderdijkstraat gaat, en daar overstapt op tram 12 richting het Amstelstation, zal hetzelfde betalen als de metrorit: de goedkoopste rit zal berekend worden.

Over problemen van 'voorbijgaande aard' dat is dus precies het probleem: wel schreeuwen als vervoerder dat het overal werkt, maar niet zorgen dat het voor de gebruiker ook BLIJFT werken, door op te kunnen laden: bij een invoering moet je zoiets niet vergeten: hadden ze meteen vanaf het begin oplaadpunten voor anoniemers gemaakt, dan was de acceptatie waarschijnlijk al een stukje groter geweest.

Het ligt helemaal aan het product OV-chipkaart: laat 1 bedrijf alles regelen, in plaats van alle vervoersbedrijven lekker hun eigen gang te laten gaan, want daar krijg je dit gezeik dus van: de reizigers die er als eerste bij zijn, want de vervoerder zegt dat het kan, zijn de proefkonijnen: in plaats van dat er naar hun geluisterd wordt worden ze afgescheept als idioten, en kunnen ze hun problemen nergens aankaarten (ja, je kan ze wel aankaarten, maar er wordt toch niets mee gedaan)

Over het personeel: 'er is geen direct personeel' Nee inderdaad, dat is het probleem dus ook: vrijwel niemand kan je PRECIES vertellen wat er misgegaan is, hoe het straks met abbonnementen zal gaan, omdat elk bedrijfje daar zelf over mag beslissen... TLS verwijst door naar de vervoeder, en de vervoerder wijst maar al te graag in de richting van TLS.

Tot slot: Je luistert gewoon niet naar wat ik zeg: ik ben niet tegen een electronisch vervoersbewijs, maar zoals het nu gaat, slaat werkelijk nergens op: Systemen moeten zich bewijzen, en het huidige systeem heeft mij duidelijk bewezen gewoon niet in staat te zijn tot een feilloze werking: 1 % foutpercentage is al teveel, maar die 80 % die ik haal is gewoon veel te veel.

Ik denk trouwens dat jij een van de vele reizigers bent die op een abbonnement reizen: van die categorie reizigers hoor ik niets, maar ja, er kan ook veel minder fout gaan bij hun. Dat betekent echter niet dat de reizigers op saldo (ik dus) gewoon vergeten mogen worden, maar daar heeft het tot nu toe alle schijn van.

Tipje, lees dit eens, ook iemand die een geweldige werking van die chipkaart ondervind, maar ach, dat is vast onzin en stemmingmakerij in jouw ogen.
http://www.fransmensonides....
Henk
-307-  Henk:
@MennoV

In Londen werkt het wezenlijk anders: In de metro wordt met zones gewerkt

Die hadden we in Nederland ook. En raad eens Menno, weet je wat Amsterdam tot voor redelijk kort gebruikte in de metro voor de ov chipkaart? Denk eens diep na... ja... Zones!

Ja heus! De ov chipkaart werkt helemaal niet inherent met kilometers of met haltes. Dat is gewoon een keuze van de vervoerder. De ov chipkaart laat hier mee zien dat al in een zeer vroeg stadium een flexibele vergoedingsstructuur mogelijk is. Zonder dat ik mijn kaart hoefde om te ruilen en zonder dat ik iets nieuws hoefde te leren is Amsterdam in het voorjaar van 2008 (weet het niet heel precies meer, maar zoiets) overgestapt voor de ov chipkaart van betalen per zone (zoals de strippenkaart) naar betalen per km.

Zo'n omschakeling van de structuur is met een strippenkaart never ever mogelijk. De eenheden er op zijn vast (zones) en de gebruiker is getrained om zones te stempelen. Iets anders is er niet mogelijk.

dat maakt het geheel een stuk feillozer dan hier

-kuch-

In August 2008, after two serious technical faults, Transport for London said it had given notice to Oyster operator TranSys of termination of the contract to maintain and develop Oyster cards. It is not yet known who will operate the system in the future.[5]
Bron: http://en.wikipedia.org/wik...

als je daar een dag er op los chipt, zal het systeem op een gegeven moment zien dat je het tarief van een dagkaart bereikt: check je daarna wel braaf in en uit, dan zal het systeem niets meer berekenen, maar blijven steken op de prijs van een dagkaart.

En waarom denk je dat dat hier niet zou kunnen? Lees je wel wat ik schrijf telkens? Voor de zekerheid nog maar eens: het server-side systeem achter de kaart is gewoon software. De kaart zelf is niets meer dan een simpele data storage. Dit maakt het systeem heel flexibel. Features als een cap op je reis kosten is dus ongetwijfeld mogelijk. De Oyster kaart in London (die nogmaals, qua hardware EXACT dezelfde kaart is), had ook niet alle features op dag 1. Als de basis functionaliteit eenmaal goed werkt, dan kunnen dergelijke dingen gewoon toegevoegd worden.

Ik snap jou echt niet, omdat het systeem niet op dag 1 alle features heeft die jij wenst moeten we maar op het oude systeem blijven zitten? Dat werkt toch niet joh? Omdat Windows in het begin niet alle features had, moesten we maar voor eeuwig op DOS blijven zitten, of omdat OS X in het begin niet alle features had moesten we maar voor eeuwig op OS 9 blijven zitten? Zo zit development niet inelkaar Menno. Dingen ontwikkelen zich geleidelijk. Noch Windows, noch OS X, noch de Oyster card hadden in de eerste release alle features. Dat de cap feature nog niet bij de ov chipkaart geimplementeerd is, is natuurlijk een onzinnige reden om dan maar weer te stoppen met hele systeem en terug te gaan naar de strippenkaart.
Henk
-308-  Henk:
@MennoV

bij een invoering moet je zoiets niet vergeten: hadden ze meteen vanaf het begin oplaadpunten voor anoniemers gemaakt, dan was de acceptatie waarschijnlijk al een stukje groter geweest.

Maar Menno, het IS geen officiele invoering in die gebieden. Er wordt daar getest. Er zijn nu precies 2 plekken waar de ov chipkaart officieel is ingevoerd en dat is de metro in Rotterdam en in Amsterdam. Zodra de ov chipkaart op andere plekken officieel het enige geldige vervoersbewijs is, zullen NATUURLIJK er genoeg oplaad punten zijn.

Het ligt helemaal aan het product OV-chipkaart: laat 1 bedrijf alles regelen, in plaats van alle vervoersbedrijven lekker hun eigen gang te laten gaan

Ook bij je nu opeens geliefde Oyster card is er toch wel zeer zeker een onderhandeling met diverse bedrijven die elk toch weer wat anders doen hoor. Kijk b.v. maar eens hoe de spoorwegen in Engeland met de Oyster card om gaan.

Daarnaast als alles 100% in handen is van 1 bedrijf dan zijn er weer andere MennoV'tjes die gaan sputteren. Dan is het weer een monopoly, dan is het weer bedrijf X wat slecht en evil is. Dan is het bedrijf X die zus en zo doet. Juist door verschillende bedrijfen inspraak te geven kun je die mensen de wind uit de zeilen nemen. Zoals ik al eerder zie, je KUNT het als vervoerder gewoon niet goed doen. Doe je het via 1 bedrijf dan loopt MennoW te klagen, doe je via meerdere bedrijven met 1 'umbrella' bedrijf (TLS) dan loopt MennoV te klagen.

Maar goed, wat is er nu overgebleven van je argumenten dat de ov chipkaart een “totale belachelijke werking” heeft?

Als we even samenvatten, dan mis je dus 1 feature (de price cap), waarvan dus niets heeft bewezen dat dat inherent niet kan met de ov chipkaart (in tegendeel zelf) en het feit dat er niet 1 monopolistisch bedrijf achter zit. Dat laatste is dus niet een technische issue, maar slechts een organisatorische. Ik denk dat je dus toch indirect zegt dat er eigenlijk helemaal geen sprake is van een “totale belachelijke werking”?

Al laatste, je blijft ook maar hameren op dat er niet genoeg oplaad punten zijn, en dan zal ik dus maar blijven hameren dat er in het begin niet genoeg verkoop punten waren voor de strippenkaart. Eens zien wie het langst eentonig kan blijven door hameren.
MennoV
-309-  MennoV:
Over de strippenkaart: ik kan mij niet voorstellen dat je in het begin, net zoals met de chipkaart, slechts op een zeer beperkt aantal punten terecht kon om een nieuwe te kopen: dat gaat er bij mij niet in: daarnaast, het zijn geen testen, want het is toch allang bekend dat het de reiziger door de strot gedauwd wordt.

Over de Oyster card: het probleem in Nederland ligt 'm in het feit dat we allemaal verschillende vervoerders hebben, en we het dus nooit eens zullen worden over een price-capping systeem: want ja... vervoerder A zou wel eens een paar cent minder vangen dan vervoerder B, omdat de route via vervoerder B nou eenmaal de goedkoopste is.

"Opeens geliefde Oyster Card' Heb jij mij ooit horen zeggen dat ik tegen dat ding was? NEE DUS... graag lezen voor je me afblaft.

De belachelijke werking is het feit dat het systeem totaal niet instaat is om de juiste prijs te berekenen voor een rit: dat is niet alleen nu zo, dat is al 2,5 jaar zo... daarom blijft het zo'n belachelijke kaart.

Over de zones in de metro: het is daarmee feillozer dan hier: ik heb net nog eens een controleronde gedaan, omdat ik een stapel oude aantekeningen van de apparatuur tegenkwam (in het handige tijdperk dat het GVB geen informatie over de tarieven naar buiten wenste te brengen)

Zelfs in de metro presteert dat systeem het om steeds enkele centen af te wijken: wat zijn enkele centen nou zul je denken, maar het zijn fouten die ik van zo'n perfect systeem niet verwacht... en al helemaal niet met VASTE 'betaalpunten'

Even opsommen:
Personeel van de bedrijven kan je als reiziger niet verder helpen als je problemen tegenkomt.
Geld terugkrijgen is een ramp.
Bij defecte apparatuur krijg je als passagier vaak gezeik met de bestuurder.
Elke vervoerder mag helemaal zelf bepalen wat ze gaan doen: Arriva bijvoorbeeld gaat straks geen wegwerpkaarten verkopen op de bus: als toerist of als automobilist met autopech wordt je dus keihard genaaid, want je kan dan wel de bus instappen, maar een kaartje kopen is dan niet mogelijk.
De tarieven verschillen per vervoerder: waar we eerst precies wisten wat de prijs van 1 zone was, betaal je nu bij elke opdrachtgever/vervoerder een andere prijs per kilometer: het wordt er daarmee niet overzichtelijker op.
De bonnetjes uit de automaten, om de reisbewegingen na te gaan hebben hun eigen volgorde: check-ins of check-uits staan soms ineens helemaal onderaan het bonnetje, terwijl het de meest recente handeling betreft.
ALs reiziger met '1 kaart voor tram trein bus en metro' kan ik bij een GVB automaat niet zien op welke halte ik uit een Arriva bus gestapt ben (handig he?)
Nee, daarvoor moet ik op het busstation in mijn eigen stad wezen: hetzelfde geldt voor Connexxion en GVB.
Als een soort straftarief wordt er een borg van 4 euro geheven: je wordt als reiziger niet vertrouwd lijkt het wel, en daarnaast raak je die kwijt als de apparatuur defect is, of je niet uit laat checken met een negatief saldo (wat gewoon hoort te kunnen, maar ja, de praktijk ligt nogal anders dan de theorie)
De dalkaartjes en andere kaartjes die voor veel mensen de drempel verlaagden eens de bus te pakken verdwijnen: in de plaats daarvoor komen relatief dure wegwerpchipkaartjes, waar je niet hetzelfde mee kan als de gewone papieren dagkaartjes.
Halteherkenningen zijn in Nederland gewoon niet accuraat genoeg: een halte later uitchecken dan het systeem komt voor, maar de andere kant komt helaas ook voor: het systeem staat al enkele haltes verder dan waar je werkelijk uitstapt.
Om geld terug te krijgen, wat ik met een strippenkaart nooit heb hoeven doen, moet ik een belachelijk A4'tje invullen, vaak voor schamele bedragen als 4 cent.

Nee... ik ga toch echt liever voor de strippenkaart...
arjan
-310-  arjan:
Menno:
“daarnaast, het zijn geen testen, want het is toch allang bekend dat het de reiziger door de strot gedauwd wordt.”

Ik denk dat jij totaal geen benul hebt van hoe software ontwikkeling of systeem installatie werkt. Om bij Henk's voorbeeld te blijven: “We weten al dat Windows 7 gaat komen dus Microsoft hoeft Windows 7 totaal niet te testen.”

Testen is hier niet om er achter te komen of je iets wel of niet wilt gebruiken, dat heet evaluatie. Dit is om te testen of alles werkt, of alle systemen goed zijn afgesteld, of er geen bugs meer aanwezig zijn, etc.

Je gebrek aan kennis en voorstellingsvermogen over ontwikkelmethodes is schokkend.
MennoV
-311-  MennoV:
@ Arjan: bedankt voor die geweldige woorden: het verschil met windows en andere testen is dat er ECHT wat met de kritieken gedaan wordt: als gebruiker van de OV-chipkaart wordt je toch niet geloofd door de vervoerders, en je klanten ook nog wat laten weten is zo ongeveer zo zeldzaam als regen in de woestijn.

Het probleem met die 'evaluatie' van die chipkaart: het wordt mensen door de strot gedauwd, zodanig dat ze geen keuze hebben: dan nog spreken of je iets 'wel of niet wilt gebruiken' is dan natuurlijk volstrekt misplaatst: als we nu van de ene op de andere dag in alle supermarkten in Nederland alleen nog PIN-betalingen toe zouden staan, hoor je waarschijnlijk niets over een 'evaluatie' die 'aangeeft of mensen het willen gebruiken' nee: die hoor je nu al: de zelfscankassa's zijn een redelijk sucecs, want mensen WILLEN het gebruiken, in plaats van dat het ze opgedrongen wordt: en dat is dus precies wat er met die chipkaart gebeurt: mensen dat ding opdringen, en later zeggen dat iedereen grotendeels tevreden is: als ze eens van tevoren GOEDE informatie hadden gegeven, en mensen hadden gelokt met voordeeltjes, dan had je een ECHTE evaluatie kunnen houden: maar die evaulatie is nu alleen maar bedoeld om het goedgelovige volk in Nederland te laten geloven dat als die OV-chipkaart toch niet bevalt dat we dan teruggaan naar de strippenkaart.
In Rotterdam is het precies zo gegaan: voor de invoering: weinig mensen met een chipkaart: dat ding werd verplicht, en Pedro P. begon meteen te bleren dat de chipkaart een succes was onder reizigers: zo kan ik het ook...

Mijn voorstellingsvermogen is groter dan jij denkt: de achteloosheid van de meeste reizigers met een OV-chipkaart is schokkend groot: net zoals het optimisme van sommige gebruikers hier.
Henk
-312-  Henk:
@MennoV
het wordt mensen door de strot gedauwd

Ik kan het niet laten, maar uhm Windows wordt je niet door de strot geduwd dan?

Meer on-topic, werd de strippenkaart ook niet door de strot geduwd?

Iets minder on-topic weer, werden de bankbiljetten ook niet door de strot geduwd?

Wat kwam er eigenlijk niet via de strot binnen?

Maar geef het nou gewoon op Menno. Je loopt gewoon een beetje in het wilde weg om je heen te schoppen.

Eerst lijk je te zeggen dat je alleen het systeem van de strippenkaart goed vind, dan ben je opeens niet tegen chipkaarten in het algemeen maar alleen tegen de ov chipkaart omdat die een “totale belachelijke werking” heeft. Alleen, die “totale belachelijke werking” kun je niet verklaren.

Je bazelt wat over personeel dat niet vriendelijk is, over het feit dat er een samenwerking is van bedrijven, terwijl jij liever 1 monopolist ziet en dat er 1 feature is die je mist. Echter, niets over wat dan die ”totale belachelijke werking” is.

Het begint bijna hilarische vormen aan te nemen als je opeens de Oyster kaart er bij haalt om zogenaamd te bewijzen dat je helemaal niet tegen chipkaarten bent, maar dat jouw beef alleen met de ov chipkaart is. De Oyster kaart vind je dan wel weer goed. Helaas heb je je huiswerk niet helemaal gedaan, want van alle chipkaarten ter wereld pak je uitgerekend die ene kaart die EXACT dezelfde chip heeft als onze ov chipkaart en een software systeem dat op alle kenmerkende attributen overeenkomt (in-checken, uit-checken, 4 pond borg, mogelijkheid voor zowel abonnementen, enkele kaartjes en saldo op te slaan).

Als klap op de vuurpijl blijf je dan maar hameren dat het concept ov chipkaart slecht is en dat we terug moeten naar de strippenkaart, omdat er op test trajecten niet genoeg oplaad punten aanwezig zijn. In al je geraas en getier zie je de onzin van je eigen statements blijkbaar niet meer in. Dat er een poosje op test trajecten nog geen oplaad punten staan is een totaal belachelijke reden om de ov chipkaart dan maar af te schaffen. Je wilt terug naar de strippenkaart, maar je gaat compleet voorbij dat op trajecten waar men nog aan het testen is of waarbij de invoering nog halverwege is je nog gewoon de strippenkaart kan gebruiken. Niets terug gaan dus, want er valt niet terug te gaan naar iets wat er nog gewoon is.

Ik had belooft dat ik gewoon het zelfde punt telkens maar weer zal blijven door hameren zolang jij dat doet, dus laat ik deze belofte maar waarmaken. Hier gaan we dus nogmaals: Beste Menno, wist je dat tijdens de invoering van de strippenkaart deze ook niet meteen overal te koop was?
Herbert
-313-  Herbert:
Wat voor chip er in de OV-Chipkaart (OVC) zit boeit helemaal niet. Het gaat namelijk om het systeem zelf. Technische componenten zijn voor de reizigers niet interressant.

De oorsprong van het systeem in Londen en Nederland ligt in HongKong. Maar de achterliggende gedachte in Nederland heeft te maken met de verdeling van de inkomsten over de verschillende vervoersbedrijven. Dat was namelijk de makke met de strippenkaart, ze wisten het niet. In Londen is de klant als reden genomen en niet zozeer het systeem. In Londen krijgen de vervoerders geld om bussen te laten rijden en niet per passagier. Dat is een heel verschil.

Zaken als “het zwartrijden tegen gaan” worden er met de haren bijgesleept omdat dat politiek nu eenmaal lekker ligt. De reiziger heeft in principe geen voordelen met de OVC.

Dat er in Londen met zones wordt gewerkt en in Nederland met afstand maakt in principe geen verschil. Beiden zijn tariefeenheden.

De invoering van de strippenkaart is heel anders verlopen. Eerst gingen de vervoersbedrijven over naar zones. Rotterdam eerst en daarna Amsterdam. Vervolgens werd het hele land in zones verdeeld. Maar de eerste 2 jaar werd er duaal gedraaid. Je kon zowel een ouderwets kaartje bij de chauffeur kopen, Beckson, als met de strippenkaart reizen.
Henk
-314-  Henk:
@Herbert
De oorsprong van het systeem in Londen en Nederland ligt in HongKong.

Inderdaad, het gaat daar om dit systeem: http://en.wikipedia.org/wik...

Nederland heeft de software waarop de servers draaien bijna nagenoeg direct overgenomen van Hongkong. TLS had een tijd terug enige (technische) presentaties online staan waar dat ook uit bleek. In feite heeft NL de software uit Hongkong met de hardware (chipkaart) uit Engeland. Engeland heeft wel andere software, hoewel die software wel grotendeels het zelfde gedrag implementeert.

Zaken als “het zwartrijden tegen gaan” worden er met de haren bijgesleept omdat dat politiek nu eenmaal lekker ligt. De reiziger heeft in principe geen voordelen met de OVC.

Uiteindelijk is de werking grotendeels zoals ook in London (en als het goed is later in de rest van Engeland) en Hongkong. Alleen dat zou je al als voordeel kunnen zien; dat je een systeem hebt dat meer algemene bekendheid heeft bij mensen uit andere landen. Persoonlijk vind ik automatisch opladen erg handig. Ik snap dat niet iedereen dat handig vind, maar ik was altijd zo door mijn strippenkaarten heen. Onregelmatig pendelen tussen Noord en Amstelveen en tussendoor naar Haarlem, dat at die dingen als snoepjes. Ook het niet van te voren hoeven uitrekenen van het aantal zones zie ik als een voordeel en de mogelijkheden van flexibele abonnementen en kortingsregelingen is ook niet verkeerd.

Rotterdam eerst en daarna Amsterdam. Vervolgens werd het hele land in zones verdeeld. Maar de eerste 2 jaar werd er duaal gedraaid.

De goede oude tijd! Veel mensen zijn die overgang trouwens vergeten, leuk dat jij het nog weet :)
Herbert
-315-  Herbert:
Het systeem in Londen is systeemtechnisch en functioneel duidelijk anders.

De OV-bedrijven zijn de eigenaren van de data. TLS is het clearinghouse tussen de OV-bedrijven. Die is nodig als jij een overstap maakt en dan van vervoerder A overstapt op vervoerder B.
Als jouw reis door 1 vervoerder wordt uitgevoerd, dan gaat die data niet naar TLS.
Vergelijk het met geld overmaken. Als je van Rabo naar ING geld overmaakt, dan zit DNB er tussen als clearinghouse. Maak je geld over van Rabo naar Rabo, dan zit DNB er niet tussen.

Londen heeft een ander systeem, daar is een centrale database, functioneel gezien. En dat maakt de werking van het systeem heel anders. London heeft veel meer vervoerders dan Nederland, het zijn er enkele tientallen.
MennoV
-316-  MennoV:
@ Henk: als je nu nog niet weet, na mijn hele rijtje nadelen, wat die belachelijke werking dan inhoudt, dan weet ik het ook niet meer: ik heb een heel zooitje dingen opgenoemd die je als goedbedoelende reiziger tegenkomt: een kans van 0 op 100 dat ik zo'n zelfde rijtje had kunnen maken als ik gewoon een strippenkaart had gebruikt.

En nee: windows wordt ons inderdaad niet zomaar door de strot gedauwd: ze maken het van tevoren bekend, en iedereen die niet over wil stappen op een nieuwere versie kan dan tijdig nog een oude licentie inslaan of oude versie kopen: met de OV-chipkaart heb je geen keus: strippenkaart of geen strippenkaart: dat ding komt er, wat het gros van de reizigers er ook van mag denken, toch wel.

“Algemene bekendheid in andere landen” HAHA! Vraag een gemiddelde reiziger wat een Oyster card is, en de meesten weten helemaal niet wat dat is: pas als je Londen noemt zullen sommigen ineens weten dat daar een vergelijkbaar chipsysteem draait.

'te weinig oplaadpunten op test-trajecten' ja inderdaad: dan ga je TESTEN of ook dát werkt: maar nee, in Haarlem/IJmond en Amstel/Meerlanden, waar je nu een jaar met dat kaartje kan reizen, en waarvan toch allang bekend is dat ook daar dat systeem er toch wel komt, is nog steeds geen oplaadpunt, op de NS-stations aldaar na, te vinden: hadden ze dat meteen gedaan, dan hadden ze kunnen zien of reizigers tevreden waren over die kaart, omdat ze hem dan ook op konden laden (en ja, ik heb aardig wat reizigers gesproken die met hetzelfde probleem zaten)

Waar het om gaat is dat die vervoerders zo belachelijk veel reclame maken voor die kaart dat ze iedereen het liefst morgen al op chipkaart zien reizen: nou, als ze dat zo graag willen, dan zijn er enkele personen die de overstap best willen maken, en vervolgens tot de ontdekking komen dat die invoering die 'stap voor stap' (jaja) uitgevoerd wordt, geen oplaadpunten behelst...
Henk
-317-  Henk:
als je nu nog niet weet, na mijn hele rijtje nadelen, wat die belachelijke werking dan inhoudt, dan weet ik het ook niet meer

Je bleef maar dingen opnoemen die helemaal niets met de werking van de kaart te maken hadden. Kom op zeg, onvriendelijk personeel? Dat heeft toch niets met de werking van de kaart te maken???

Dat je kritisch kan zijn en geen voordelen in de kaart kan zien zonder meteen maar onzin te hoeven spuien kun je zien aan Herbert.

En nee: windows wordt ons inderdaad niet zomaar door de strot gedauwd:

Wordt wakker Menno. We zitten met handen en voeten vast aan 1 producent. Ondanks het toenemende marktaandeel van de Mac op de desktop komt nog steeds nagenoeg elke computer met Windows en staat nagenoeg elke school en elk kantoor vol met Windows computers. Miljarden mensen op aarde, kinderen op miljoenen scholen groeien op met het systeem waar slechts 1 enkele producent alle macht over heeft.

Waar denk je dat staatssecretaris Heemskerk de laatste mee bezig is? Wat denk je dat het NOiV doet? Als Windows niet door de strot geduwd zou worden dan zou dat ook niet nodig zijn he?

dat ding komt er, wat het gros van de reizigers er ook van mag denken

Volgens mij heeft het gros van de reizigers er helemaal niet zo'n problemen mee. Als ik b.v. vandaag in de metro keek dan maken mensen er gewoon gebruik van. Piep, poortje open. Metro in. Piep poortje nogmaals open.

“Algemene bekendheid in andere landen” HAHA! Vraag een gemiddelde reiziger wat een Oyster card is, en de meesten weten helemaal niet wat dat is

Whoehahaha! Nee, de strippenkaart... DIE heeft bekendheid bij de wereldburger... Whoehahahaha! Dijenkletser!

maar nee, in Haarlem/IJmond en Amstel/Meerlanden, waar je nu een jaar met dat kaartje kan reizen, en waarvan toch allang bekend is dat ook daar dat systeem er toch wel komt, is nog steeds geen oplaadpunt, op de NS-stations aldaar na

Dan gebruik JIJ die kaart toch niet op dat traject!? Je HOEFT die kaart niet te gebruiken als je b.v naar Beverwijk of Heemskerk gaat. Juist doordat er weinig oplaadpunten zijn op dat traject kan er vrij rustig getest worden of alles werkt. De early adopter weet die ie misschien wat problemen kan verwachten. Zie het als een open beta test. Ondertussen kan een voorraad opgebouwd worden van oplaadpunten, kunnen contracten gelegd worden met exploitanten, etc. Zodra de ov chipkaart op een traject de enige mogelijkheid is, staan er genoeg oplaad punten. Wees daar nou maar niet bezorgt om.

Om mijn belofte vol te blijven houden (ok, het begint flauw te worden); Menno, wist je dat bij de invoering van de strippenkaart deze ook niet meteen overal te koop was?
MennoV
-318-  MennoV:
@ Henk: Nee, ja dat wist ik, maar nog kan ik er niet bij dat het zo slecht geregeld is als nu met de OV-chipkaart.

Als ze de 'early adopters' zo graag met dat kaartje zien reizen, moeten ze ook vermelden in hun foldertjes en al het andere reclamespul, dat je die kaart dus niet op kan laden in de regio waar je er mee reist, maar nee, wat staat er in elk foldertje: stap 1: OPLADEN: dit doet u bij de automaat of via internet": automaat? welke AUTOMAAT!?

De reizigers die je in de metro ziet hebben er waarschijnlijk niet zo'n probleem mee omdat het ze of weinig kan schelen, of omdat ze nooit nagaan of het allemaal wel klopt: ik ben een van de weinigen die alle gangen die ik maak nauwkeurig naga, en dan veel te vaak tot de ontdekking kom dat het gewoon wéér fout gegaan is.
En dan is er ook nog een categorie reizigers die gewoon afgehaakt is: er zijn mensen die het OV gaan mijden als dat ding ingevoerd is, is het niet vanwege de privacy, danwel vanwege de ontzettend slechte werking.

Over mijn nadelen: in het rijtje van 10 zijn er slechts 2 die betrekking hebben op het personeel, en 8 die rechtstreeks met het concept OV-chipkaart te maken hebben: maar daar zal jij als vastgeroeste optimist wel overheen lezen, want die problemen bestaan niet.

Je argument, dat er pas genoeg oplaadpunten zijn als het de enige optie op een traject is is niet waar: hier in Purmerend en omstreken heeft Arriva eindelijk eens hersens getoond, en vrijwel METEEN met de in werking stelling van de apparatuur ook de automaten geplaatst/in werking gezet: hetzelfde geldt voor het GVU: dat zijn er weliswaar niet veel, maar er zijn in ieder geval 2 oplaadautomaten te vinden, die tegelijk met het in werking stellen van apparatuur in tram en bus ook aangezet zijn: het kan dus wel, maar de vervoerders durven het niet, of ze willen gewoon geen anonieme reizigers: ik ga uit van de laatste mogelijkheid.
Henk
-319-  Henk:
@MennoV
OPLADEN: dit doet u bij de automaat of via internet": automaat? welke AUTOMAAT!?

De blauwe GVB automaat die bij elke ingang en uitgang staat en/of op het perron. Bij de grotere haltes waar ook een trein stopt (o.a. Holendrecht, Bijlmer, Amstel, Zuid, LelyLaan, Sloterdijk) kun je tevens nog opladen bij de gele NS automaten.

omdat het ze of weinig kan schelen

Dat is natuurlijk het makkelijkste, dat is er sowieso geen probleem...

of omdat ze nooit nagaan of het allemaal wel klopt:

Ik kijk zeer dikwijls even bij de blauwe palen op het perron de transacties na als ik even moet wachten op de metro. En het klopt toch altijd. Ik hield het zelfs extra nauwlettend in de gaten toen de strippenkaart een prijsverhoging kreeg, om te kijken of de ov chipkaart ook in gelijke mate de ritprijs verhoogde, maar die bleef gewoon exact hetzelfde.

In het begin, najaar 2006 / najaar 2007 heb ik wel wat incidenten gehad. Uitchecken ging zogenaamd fout, en toen ik het nogmaals probeerde was ik 4 euro kwijt. Dit kwam langzamerhand steeds minder vaak voor en nu al lange tijd niet meer gehad.

in het rijtje van 10 zijn er slechts 2 die betrekking hebben op het personeel, en 8 die rechtstreeks met het concept OV-chipkaart te maken hebben

Je gaat toch in hemelsnaam niet weer zeggen dat er niet genoeg oplaad punten zijn he? Die boodschap is nu wel overgekomen. Maar goed, zet ze dan eens netjes op een rijtje, met een mooi nummertje ervoor enzo.

het kan dus wel, maar de vervoerders durven het niet

Natuurlijk kan het. Waar het omgaat is dat het niet andersom is. Op trajecten waar je alleen met ov chipkaart kunt betalen zullen er oplaad punten zijn. Op trajecten waar dual gereden wordt zal het langzaam opgebouwd worden. Omdat we nu toch weer over een tekort aan oplaad punten hebben voel ik me genoodzaakt om toch weer ook even m'n riedeltje te herhalen. Langzamerhand begin ik er toch wel moe van te worden en het is natuurlijke uitermate flauw. Misschien ga jij dit puntje over door hameren dan wel winnen, maar dat ene puntje gun ik je toch wel.

Okay, hier is ie dan weer: Menno, bij het invoeren van de strippenkaart kon je deze ook niet meteen overal kopen. Langzamerhand kwamen er steeds meer verkooppunten bij, zeker toen het hele land overging.
MennoV
-320-  MennoV:
@ Henk: je hebt me duidelijk niet begrepen: ik doelde natuurlijk niet op de automaten op metrostations, maar in de rest van het land: automaten waar connexxion over rept, maar die ze zelf nog nergens geplaatst hebben (arriva ook niet trouwens)

Even ter duidelijkheid: ik bedoel dus niet de CCV automaten die in winkels staan, maar automaten van vervoerders zelf: die zijn nergens te vinden. Nadeel daarvan is dat je niet kan controleren wat je rit kost zonder het internet op te moeten (en de kostencontrole ligt er nogal vaak uit de laatste tijd)

Ik begin ook moe te worden van die OV-chipkaart: ze moeten gewoon zorgen dat ALLES waar we straks mee te maken krijgen ook al aanwezig is in de duale fase, in plaats van dat zo lang mogelijk uitstellen.

“Maar goed, zet ze dan eens netjes op een rijtje, met een mooi nummertje ervoor enzo.”

Dat mag je lekker zelf uitzoeken: het is duidelijk te vinden: zoek deze post op:

7 september 2009 01:59 uur

Over de strippenkaart: natuurlijk waren er niet overal verkooppunten, maar zo belabberd als het met de OV-chipkaart is op dit moment, kan ik me toch echt niet voorstellen.
arjan
-321-  arjan:
@MennoV
“Nadeel daarvan is dat je niet kan controleren wat je rit kost zonder het internet op te moeten (en de kostencontrole ligt er nogal vaak uit de laatste tijd)”

Dat is een gevolg van de privacy regels. Die automaten zijn b.v. van het GVB of de NS. Als de automaat jouw de reisgegevens kan laten zien, dan kan de eigenaar van die automaat dat ook en dus kan de NS jouw reizen bij de GVB zien.

Omdat mensen zo gingen 'zeuren' over privacy is dat expres afgeschemt. Dat ze er dan later zelf ook weer last van krijgen is een gevolg dat de klagers eerder niet voorzien hadden.

“maar zo belabberd als het met de OV-chipkaart is op dit moment, kan ik me toch echt niet voorstellen.”

Toen Amsterdam de strippenkaart al had kon je met de bus naar IJmuiden, maar nergens in IJmuiden was een strippenkaart te koop. Als je strippenkaart op was moest je met een gewoon kaartje terug.
Herbert
-322-  Herbert:
@Menno:

Dat van die automaten van Connexxion en Arriva is gewoon een blunder geweest. Net zoals het een blunder is dat je met een abonnement niet bij Arriva kan reizen en de sjipkaartleesautomaat vrolijk saldo van je kaart trekt.

Het is niet zo dat het aantal verkooppunten nu echt minder wordt. De vervoerders zelf hadden ook maar een paar verkooppunten. Waar nu de automaten van de vervoerders staan kon je vroeger een strippenkaart kopen.
Jopie
-323-  Jopie:
@henk

Bij het opnoemen van de blauwe gvb en gele ns oplaad machines vergeet je nog de kleine gele mobiele machines die zowel bij de ah to go als bij de ns/gvb info stands staan.

De overdaad aan oplaadpunten op Amstel is werkelijk enorm, veel meer dan je ooit voor de strippenkaart heb gehad.
Henk
-324-  Henk:
@arjan
Toen Amsterdam de strippenkaart al had kon je met de bus naar IJmuiden, maar nergens in IJmuiden was een strippenkaart te koop. Als je strippenkaart op was moest je met een gewoon kaartje terug.

Inderdaad. Volgens de logica van Menno had de strippenkaart dus een “totale belachelijke werking” en had men hem meteen moeten afschaffen en terug moeten gaan naar losse kaartjes. Immers, nergens in IJmuiden een strippenkaart kunnen kopen??? Dan MOET het concept strippenkaart dus wel niet deugen...

Eigenlijk wel grappig. Als Menno destijds 21 was geweest en bij machte was geweest om dezelfde kritiek te uiten als hij nu uit op de ov chipkaart bij de juiste plekken, dan was die hele strippenkaart waar ie nu zo idolaat van is er misschien helemaal nooit geweest.

Maar dat onderstreept alleen weer mijn eerdere punt. Mensen zoals Menno zijn gewoon tegen verandering. De Menno ten tijde van de strippenkaart was tegen de strippenkaart. Zijn kritiek destijds was dat het zone systeem oneerlijk was. Als je 1 halte nam die over de zone grens heen ging betaalde je VEEL meer dan 1 halte binnen een zone. Dat was een inherrent oneerlijk systeem, slechts bedoeld voor de vervoersmaatschappij en puur ontworpen om de reiziger de bus uit te pesten. Zoals gezegd, de strippenkaart was in en in slecht omdat ie niet meteen in IJmuiden te koop was.

Daarvoor bij de introductie van het losse kaartje was er ook een Menno. Deze Meno was tegen een kaartje, omdat.. ja, waarom eigenlijk? Maakt ook niet uit, Menno was er gewoon tegen. Kaartjes waren alleen in het voordeel van de maatschappij en ergens in IJmuiden reed een bus waar je geen kaartjes kon kopen, dus kaartjes waren inherrent slecht.

Nog eerder, toen je de buschauffeur gewoon wat geld gaf, was er ook alweer een Menno die hier tegen was. Geld geven was inherrent slecht. Zonder kaartje kon de chauffeur je gewoon zomaar maar wat vragen en was je overgeleverd aan zijn willekeur. Plus, er scheen ergens een bus te rijden, misschien weer in IJmuiden, waar de chauffeur geen geld accepteerde. Geld geven is dus een inherrent slecht mechanisme.

Trek dit helemaal terug, en via generaties en generaties van Menno's kom je terug in de steentijd. Met Menno aan het roer hadden we vast nog allemaal in een hol gezeten. :P
MennoV
-325-  MennoV:
@ Henk: nu ga je echt te ver: ik ben niet TEGEN electronische vervoersbewijzen voor het OV, maar de wijze waarop het nu gaat (dingen vergeten en vervolgens schijt hebben aan je passagiers die fouten aankaarten)

Het voordeel van de strippenkaart was, ook al in die tijd, zien wat je nog over had: als je dus zeker wist dat je het niet ging redden, dan kocht je er 2... met die chipkaart kan ik wel 10 euro op m'n kaart zetten, maar als het systeem het 1 keer in z'n bol krijgt mij niet uit te laten checken of dat ik niet uit kán checken, dan ben ik 4 euro armer, terwijl ik het zonder zo'n blunder prima had kunnen redden: DAAR ligt het bezwaar, niet bij het feit dat ik dat ding sowieso niet op kan laden (behalve dan dat de vervoerders dat dan wel bekend moeten maken, in plaats van vrolijk naar hun eigen onvindbare apparatuur te verwijzen.

Het systeem is te instabiel, te inconsequent, en gewoon niet feilloos genoeg voor de reiziger: dat is het al 2,5 jaar niet, en dat gaat ook niet meer veranderen op trajecten VOORDAT het daar verplicht wordt (oftewel: de mensen die er vroeg bij zijn mogen al het ongemak dragen, want de vervoerder luistert toch niet naar z'n klanten)

En dan toch weer als laatste: Heb je ooit wel mijn webpagina bekeken? Nee, vast niet, want daar ben je gewoon te optimistisch voor.

Niet elke verandering is ook verbetering!
Henk
-326-  Henk:
@Menno
Het voordeel van de strippenkaart was, ook al in die tijd, zien wat je nog over had:

En die vorige Menno vond dat het voordeel van het losse kaartje, ook in die tijd, was dat je alleen betaalde voor de reis die je op dat moment wilde maken.

Elke vorige Menno weet wel weer iets op te noemen wat er zo goed is aan het vorige systeem en zo slecht aan het nieuwe. Maar de volgende Menno vind dat eens zo slechte nieuwe systeem dan weer het goede systeem.

Over een jaar of 15 krijgen we de bio-scan travel. Een reis systeem waarbij je zelf de sleutel vormt tot je online tegoeden. Ook dan gaat er een Menno zeuren, dezelfde Menno misschien als die nu zo over de ov chipkaart zeurt. Alleen dan is opeens de ov chipkaart helemaal goed (waarschijnlijk voornamelijk omdat je die dan in IJMuiden kunt opladen, maar dat terzijde). Menno zal claimen dat je met de ov chipkaart, ook in die tijd, meerdere accounts kon hebben door gewoon meerdere kaarten op zak te hebben. Met de bio-scan travel kan dat niet meer, plus dat deze tijdens de invoering dan weer alleen in Amsterdam is te gebruiken en nog even niet in IJmuiden op te laden is (of te wel, natuurlijk je account opladen, niet jezelf :P).

Die Menno zal dan heel hard geen schreeuwen en veel geluid maken en eisen dat we weer terug gaan naar die goede vertrouwde ov chipkaart.

Het is gewoon een patroon Menno. Als je iets ouder bent zul je dergelijke patronen misschien ook wel gaan herkennen in mensen :P
Arnoud de Jong
@Henk:
Als ik het goed zie heeft Menno niet zozeer kritiek op de vernieuwing, maar op de fouten van de vernieuwing. Als klant van het vervoerbedrijf moet je daar volgens mij net zolang over zeuren tot het in orde is. Want we laten niet over ons lopen natuurlijk. ;-)
Herbert
-328-  Herbert:
@Menno,

Ik vind je kritiek terecht maar voor een deel ook onterecht. Wat ik zie aan fouten gaat vooral over de testperiode van de OVC. In een testsituatie gaan dingen fout, daar is het testen ook voor bedoeld.

In het begin werden op tram en bus alleen kaarten van GVB-medewerkers geaccepteerd. Ook dat was een test.

Ik gebruik de chipkaart nu elke dag sinds een jaar en het aantal fouten is zeer gering en zeker in mijn voordeel.

Als de terminal niet goed werkt, dan wordt alleen het instaptarief gerekend en verder niets.
arjan
-329-  arjan:
@Arnoud
“Als ik het goed zie heeft Menno niet zozeer kritiek op de vernieuwing, maar op de fouten van de vernieuwing”

Door de grote hoeveelheid aan tekst is het een beetje moeilijk te volgen, maar ik zie het meer dat Menno tijdelijke invoerings tekorten ziet als fundementele problemen.

Als klant van het vervoerbedrijf moet je daar volgens mij net zolang over zeuren tot het in orde is.

Daar ben ik het helemaal mee eens. Brieven, mailen, bellen, desnoods met een spanboek posten bij het GVB hoofdkantoor, totdat de echte problemen opgelost zijn. Dat er nog niet overal automaten staan in test gebieden vind ik dan geen echt probleem, maar de nauwkeurigheid van halte bepalen in bus en tram, het buiten werking zijn van terminals, en de noodzaak om uit te moeten checken met een ov jaarkaart zie ik wel als echte problemen die aangepakt zouden moeten kunnen worden.

Want we laten niet over ons lopen natuurlijk. ;-)

Zeker niet. In Amsterdam hebben we een reputatie hoog te houden ;)
MennoV
-330-  MennoV:
@ Arnoud: natuurlijk blijf ik daar net zo lang over zeuren: het helpt alleen niet, want het GVB laat helemaal niets van zich horen op echte brieven (mailtjes worden alleen beantwoord met stellingen dat het allemaal vast wel meevalt, of dat de reiziger het verkeerd doet)
Connexxion kan je helemaal schrijven wat je wilt: daar hoor je helemaal niets van terug. Hun maakt het echt niet uit wat de reiziger er van vind.

En als het slechts 'problemen in de aanloopfase zijn' waarom heb ik er dan al 2,5 jaar last van? JUIST! Als het GVB echt wat met mijn klachten gedaan had, dan was er na een half jaar waarschijnlijk niets meer te klagen geweest: maar gezien het feit dat ze gewoon niet luisteren, is dat dus niet gebeurd.
Henk
-331-  Henk:
@MennoV
Als het GVB echt wat met mijn klachten gedaan had, dan was er na een half jaar waarschijnlijk niets meer te klagen geweest: maar gezien het feit dat ze gewoon niet luisteren, is dat dus niet gebeurd.

Misschien heeft het ook te maken met je manier van schrijven die over komt als een dolleman die in het wilde weg zit te slaan. Je betoog bevat misschien een kern van waarheid, maar het verzuipt letterlijk in willekeurig geschreeuw.

Als jij helder en zakelijk je punten uiteenzet, met nette zinnen, lege regels tussen alinea's en een duidelijk focus op wat je punt is, dan kom je misschien al een stuk verder.

Begin je een beetje te 'ranten', met opmerkingen als 'totale belachelijke werking' (weinig constructieve opmerking), en daar tussen door luk raak opmerkingen als “niet genoeg oplaad punten” (die statistiek wordt al nauwkeurig bijgehouden), en “onbeschoft personeel” (lekker generaliserend), dan kan ik me voorstellen dat je mail heel snel een enkeltje dev/null krijgt.

Ik heb zelf geklaagd over de mogelijkheid van een door het systeem uitgelokte dubbele checkout. Gewoon zakelijk; de handelingen die ik heb uitgevoerd, de meldingen van het systeem , wat er toen gebeurde en wat ik dacht dat er had moeten gebeuren. Geen emotie, geen beschuldigen, gewoon recht toe recht aan. Ik kreeg een net mailtje terug met het verzoek om nog wat meer informatie (heb ik gegeven).

Tot op heden heb ik dat probleem niet meer gehad.

Natuurlijk kan niet elk probleem worden opgelost. Ik kan me voorstellen dat hun issue tracker nu al uitpuilt van issues (tickets), dus het kost wat tijd.
MennoV
-332-  MennoV:
Nee, zo schrijf ik niet in de mailtjes: over die lege regels: dat is iets wat Amsterdam Centraal van de berichten maakt: een enter wordt op het scherm niet als echte enter geplaatst, maar iets wat tussen een gewone regel en een lege regel in hangt ;)

Ik heb precies hetzelfde gedaan: uitleggen wat het systeem zegt en welke handelingen ik uitgevoerd heb: nooit heb ik daar reactie op gekregen, behalve die ene keer dat ik dat via een mailtje deed, in plaats van een echte schriftelijke brief: in dat mailtje werd echter toch de schuld weer bij mij gelegd, en werd mij, hoewel niet zo direct natuurlijk, zelfs te kennen gegeven dat men niet wist of het wel beter ging met het systeem, nee, dat moest ik zelf maar even uitzoeken.

Die tijd is inmiddels een maand of 9 geleden, dus nee, dat wordt echt niet meer beantwoord.

Bij Connexxion wordt echt nooit wat aan de klant gemeld: van iemand hoorde ik dat je, naast het aanvinken van 'ik wens een reactie over mijn probleem te ontvangen', je dan in je klacht ook nog moet zetten: 'ik wens een schriftelijke reactie te ontvangen' anders gebeurt er niets: dat is gewoon van de zotte: als een vinkje waarin je aangeeft een reactie te willen ontvangen niet genoeg is, dan weet ik het ook niet meer, maar ach, ze luisteren toch niet, dus hoe je dat ooit kenbaar moet maken...
RudiPensionado
-333-  RudiPensionado:
Om in van Kooten en de Bie termen te schrijven; “Menno schrijft zich af”
Voor de vergeetachtigen onder ons hangen de GVB voertuigen vol met stickers om er op te wijzen dat men zowel in als uit moetchecken. Ook wordt het in het centrum omgeroepen dus wellicht helpt dat ook.
Deze dagen is er de IBC. Een grote beurs met bezoekers uit de hele wereld die veel met de lijnen 11 en 4 rijden en geen enkel probleem hebben of maken over het nieuwe kaartsysteem. Allemaal netjes in en uitchecken, zelfs met een borrel op, is allemaal geen probleem voor onze internationale gasten.
Blijven dus een paar azijnzeikerds uit onze stad (?) over en die krijgen hier teveel podium.
Dus voor deze lui nog even een Amsterdamse opmerking als afsluiter; “Ga toch lekker fietsen”
MennoV
-334-  MennoV:
@ RudiP: je blijft dus dezelfde mening verkondigen die jouw bedrijf dus ook hanteert: 'f*ck de reiziger: laat 'm lekker lullen, we luisteren toch niet'

Misschien weet jij hier meer van: waarom heb ik op de dagen van en na de invoering nooit ergens ook maar 1 regel zien hangen over die belachelijke claimtermijn van 2 maanden van jullie? Oh sorry... kost dat teveel geld?
sanowie
-335-  sanowie:
eerst met de euro en nu ov het wordt maar maar ingewikkelder en duurder
hussain
-336-  hussain:
Geachte mensen, we worden weer voor de gek gehouden met de o.v.
Als je uitrekent hoeveel het kost met de strippenkaart te reizen ,is het in verhouding veel goedkoper dan de o.v. chipkaart.
Wat betekent democratie dat alles voor je bepaald wordt.
Europa`s normen en waarden die men opgebouwd heeft worden ingeleverd voor geld.
De mens staat niet centraal maar geld.
Hierdoor wordt de kloof tussen rijk en arm groter.
Aldus vernietiging en de ondergang van de mensheid.
We kunnen nog terug maar naar mate de tijd nadert ,is er geenweg terug meer.
Hebberigheid is zelfvernietiging van de mensheid.
Ik zou de president ,ministers ,wethouders e.t.c. willen zeggen dat zij de goede voorbeeld moeten geven .
Zodat de publiek dat voorbeeld in het praktijd kunnen brengen.
Jochem Floor
-337-  Jochem Floor:
@ MennoV: 2 maanden? Wat belachelijk lang. 2 dagen is meer dan genoeg.
MennoV
-338-  MennoV:
@ Jochem Floor: nee, 2 maanden is te kort: een half jaar, dat is lang zat: 2 dagen is veel te kort, dan moet je echt als een malle alle storingen die je tegenkomst meteen melden en claimen: overigens wel dé manier om te zorgen dat bijna niemand nog claimt, want velen laten het er dan helemaal bij zitten.

Overigens gaat het om die 2 maanden meer om de wijze waarop dat ingesteld is: zonder enige berichtgeving richting de reiziger werd die termijn ingesteld: ik heb voet bij stuk gehouden, en uiteindelijk de media in kunnen schakelen: toen dat zover was, was het natuurlijk ineens 'niet de bedoeling' dat ik die brieven, waarin stond dat ik te laat was, had gekregen.
henk
-339-  henk:
@Sano (wie?)
eerst met de euro en nu ov het wordt maar maar ingewikkelder en duurde

Owhja, die euro weet je dat nog dat we daar zo tegen waren! Goede oude tijd man! :) Ja ha, die was zo moeilijk he, die was zo zielig voor de oudjes, want die zouden dat nooit meer allemaal leren.

Nu nog geen decennium later en die zielige oudjes doen nog gewoon hun boodschapjes hoor! En zelfs de grootste pessimisten die zeker wisten dat we ons hele verdere leven lang dag & nacht zouden zittten omrekenen naar de gulden, zitten dat allang al niet meer te doen.

En alles wordt gewoon continu duurder...

Ja, ook de opeens bijna heilige strippenkaart wordt elk jaar duurder. He? Hoe kan dat nou? Alles wat goed is komt toch van de strippenkaart? Duurder worden is slecht, dus de strippenkaart kan onmogelijk duurder worden toch?

Nou nee...

Voor de zoveelste keer op een rij is de strippenkaart duurder geworden, maar mijn dagelijkse ritje met de metro is nog steeds even duur. Die was al goedkoper dan met de strippenkaart en is nu in verhouding nog goedkoper.

Ja, andere ritjes zijn wel wat duurder, en dat is een beetje DOM van de OV bedrijven, want dat speelt ras azijnzeikers alleen maar in de kaart.

Maar koester geen illusies! Ook ZONDER de ov-chipkaart wordt het reizen gewoon telkens duurder. Gelukkig gaan we ook telkens meer verdienen, dus het zijn alleen de getalletjes die veranderen, niet of nauwelijks de koopkracht.
MennoV
-340-  MennoV:
@ Henk: Tuurlijk wordt het reizen gewoon duurder: een inflatie of koopkracht-correctie is vrij logisch.

Maar met de chipkaart worden bepaalde ritten gewoon zo verschrikkelijk veel duurder dat dat niet meer onder 'wat meer betalen' of 'iets minder gunstig voor de ene reiziger dan voor de andere' valt.

Daarnaast zijn de tarieven voor de chipkaart veel harder gestegen dan van de strippenkaart: die 7 & reizigersdaling, waar in 2008 sprake van was, naar aanleiding van de chipkaart-invoering, zou dan maar worden verhaald op de resterende reizigers: een overzicht laat zien dat die daling allang doorberekend is aan de reiziger: het basistarief is ten opzichte van 2008 met 7,1 % gestegen...
Jochem Floor
-341-  Jochem Floor:
@ MennoV: wel een beetje exemplarisch voor het hele dossier, krijg ik de indruk. Eerlijk gezegd heb ik er weinig vertrouwen in dat het met dit dossier goed gaat komen.

Hopelijk wordt er binnenkort in Den Haag aan de noodrem getrokken.
henk
-342-  henk:
Volgens mij had ik het al eerder gezegd, maar ik blijft het dom vinden van de OV bedrijven dat er met de ov-chipkaart duurdere ritjes zijn ontstaan.

Sowieso zit je al met een acceptatie probleem bij de invoering van zoiets. Als we begonnen waren met een chipkaart en over zouden gaan naar een strippenkaart, zat ook iedereen te stijgeren. Dat zijn gewoon de onderbuikgevoelens van mensen dat alle verandering slecht is. Op wat yuppen en nerds na is de gemiddelde persoon van nature gewoon nagenoeg altijd conservatief.

Als de verandering dan gecombineerd gaat met een prijsverhoging, dan hebben deze smeulende onderbuikgevoelens opeens een grote en heel duidelijke uitlaat klep.

Naar mijn inziens had de ov-chipkaart gewoon een cap moeten hebben op de oude prijs per zone. Daar bedoel ik mee dat je normaal reist per kilometer en als je dat binnen een bepaalde tijd binnen een bepaalde zone doet, betaal je nooit meer dan een prijs voor die zone. Deze zone prijs zou dan in het begin exact gelijk zijn als de zone prijs voor een strippenkaart.

Je hebt dan de voordelen van beide systemen: kort ritjes, zeker die een zone grens overgaan zijn goedkoper en de reiziger hoeft in principe niets van zones af te weten (altijd een probleem als je ergens onbekend ben, en eerlijk gezegd weet ik zelfs voor Amsterdam hooguit zo'n 10 zone grenzen uit m'n hoofd). Aan de andere kant is heen en weer reizen binnen dezelfde zone dan nooit duurder als je met de strippenkaart uit was.

Deze iets grotere complexiteit in het ov-chipkaart backend systeem combineer je dan tevens met het afschaffen van het zogenaamde basistarief (momenteel ¤0,78). Op die manier is het per KM betalen ook een stuk eerlijker.

De vele storingen zijn met deze maatregel dan helaas nog niet verleden tijd, maar de acceptatie zou wel 100x groter zijn.
henk
-343-  henk:
OV chipkaart,

Als ze toch weten wanneer je reist, kan de NS bij vertragingen meteen de teveel gemaakte kosten terug schrijven op je rekening toch?!
MennoV
-344-  MennoV:
@ Henk: je hebt gelijk. Ik weet alleen nog iets beters: ze hadden die chipkaart nooit, maar dan ook echt nooit zo in moeten voeren met het kilometertarief: ze hadden gewoon het oude zone-systeem moeten blijven handhaven: dan had je altijd nog de keuze kunnen maken tussen een systeem met in- en uitchecken, of alleen inchecken, waarbij je een bepaald aantal strippen laat afschrijven.

Een tweede groot probleem bij de acceptatie is het opladen geweest: veel te lang hebben ze gewacht met het mogelijk maken om BUITEN het metronet die kaart op te laden: als je acceptatie wilt, moet je ook zorgen dat je wat met die kaart kan.

Derde grote probleem: het controleren van de prijs is buitengewoon omslachtig gemaakt: je moet via 9292 elke reis door de reisplanner gooien om achter de prijs van een bepaalde busrit te komen: omdat de reisplanner de snelste route berekent, kom je dus ook telkens op de goedkoopste route uit: maak die reisplanner maar eens wijs dat jij (bijvoorbeeld) met lijn 17 van Amsterdam CS naar de Bilderdijkstraat wilt, en niet met lijn 13.

Nog zo'n acceptatieprobleem: men koopt via internet een persoonlijke kaart, die vervolgens alleen in Alkmaar of Amsterdam geactiveerd kan worden...

En nog zo'n maatregel die de acceptatie buitengewoon goed in de hand gewerkt heeft: ik kan op een automaat van GVB niet zien waar ik met een Connexxion bus geweest ben: dat is blijkbaar bedrijfsgeheim. Dat maakt mij niet uit, maar stop dan in godsnaam met de term: '1 kaart voor al het OV!'

En dan de laatste: als ik geld terugvraag bij Connexxion, dan krijg ik dat pas terug als ik incheck bij een bus van connexxion: de kaart in een automaat stoppen of inchecken bij Arriva heeft geen enkele zin: dat saldo van Connexxion krijg ik pas terug als ik incheck bij connexxion...
henk
-345-  henk:
@Menno
ik kan op een automaat van GVB niet zien waar ik met een Connexxion bus geweest ben: dat is blijkbaar bedrijfsgeheim.

Uhm, nee dat is weer wat anders. Dat komt omdat heel erg in het begin weer allemaal andere mannetjes gingen lopen te klagen over privacy. Omdat ze in het begin iets meer welwillend stonden tegenover klachten en zo hoopte de acceptatie te groten, hebben ze er snel voor gezorgt dat jij dus nu niet bij de GVB kan zien waar je met de connexion geweest ben.

Ik bedoel... anders weet de Connexion dat jij van Amtel naar Weesperstraat bent gereist! Het idee alleen al! De privacy schending ten top! [/sarcasme]
MennoV
-346-  MennoV:
@ henk: je snapt m'n punt dus niet: dan moeten ze ogenblikkelijk stoppen de slogan te verkondigen dat je '1 kaart voor al het OV!' hebt...

Het ging gisteren ook weer grandioos mis in de bus terug naar Purmerend... wéér 4 euro weg.
henk
-347-  henk:
tsja, ja, wat moet ik zeggen... het is opzich wel 1 kaart voor al het OV, maar in de typische oud hollandsche poldermodel toch ook weer net niet helemaal. Als er 1 organisatie strak achter zou zitten, dan zou dat dictatuur achtige trekjes hebben en zou de privacy in het geding zijn.

In NL is iedereen gelijk, dus mag iedereen ook de OV chipkaart op haar eigen manier implementeren. Want dat is eerlijk en dat is democratisch... ofzo...
Margot Boekee
-348-  Margot Boekee:
Hallo
Ik ben 70 jaar en ik gebruik 2 strippen om naar het winkelcentrum te komen, de strippenkaart voor 65+ kost 5 euro voor 15 strippen , dus kan ik 15 keer met de bus voor 10 euro , met de ov kaart kost hetzelfde ritje 82 eurocent 15 keer 82 eurocent is 12euro30 dus veel duurder ondanks de ouderen korting van 34 procent zo word je gepakt, tot eind 2010 kan ik nog reizen met de strippenkaart maar vanaf volgend jaar ben ik verplicht de ov kaart te gebruiken en ben ik dus dik 23 procent duurder uit.
Ervaringsdeskundige
-349-  Ervaringsdeskundige:
OV chipkaart een ramp?? Denk het niet...
Ik reis regelmatig in Rotterdam met het OV en niet alleen in de metro.

Als je een persoonlijke ov-chipkaart hebt kan je heel makkelijk je saldo/abonnement erop laten zetten.
Angst voor skimmen is daarbij niet nodig omdat je gewoon via internet (of via een servicepunt) het geld of abonnement erop laat zetten.
Zodra dat gebeurd is kan je het saldo automatisch laten opwaarderen als het bedrag op je kaart onder de 5 euro komt.

Overstappen is nu super makkelijk geworden en leid (op een enkele incheck fout na) niet tot problemen.
Tja en het vergeten uit te checken leer je ook vanzelf af. Het wordt een gewoonte.

Ik lees hier erg veel scepsis tegen de kaart maar dat hadden we hier in de regio Rotterdam ook. Nu kom je alleen toeristen tegen die het nog niet begrijpen.

De enige nadelen zijn dat:
- het nog niet duidelijk is wat de ritprijs is (niet vooraf uit te rekenen)
- waarom de (zelfde) rit soms duurder is dan de andere keer dat dezelfde rit gemaakt wordt en dat de ov chipkaart van de metro niet de trein op kan.

Ik heb liever gratis OV want dan kunnen alle investeringen voor o.a. de poortjes en betaalpunten in de service en veiligheid van het OV gestoken worden
MennoV
-350-  MennoV:
@ Ervaringsdeskundige: ik snap dat het in Rotterdam misschien prima werkt (al hoor ik van een kennis andere verhalen) maar in Amsterdam werkt het nog steeds belabberd: nu heeft men toch echt genoeg tijd gehad om dat systeem PERFECT te laten werken.

Maar dat lukt niet: laatst werd er toch wer een fout bedrag gerekend in de bus.

Overstappen was altijd al supermakkelijk: met de strippenkaart kon ik m'n hele rit in 1 keer betalen: nu moet ik maar afwachten of ik onderweg ergens gezeik krijg omdat de apparatuur ineens in storing gaat...

Je kan de ritprijs wel degelijk van te voren berekenen, als je maar weet waar je in en uitstapt: de methode is alleen godsonmogelijke opgave: je moet elke reis door de reisplanner van 9292 gooien, en hopen dat ie de juiste buslijn pakt én de juiste haltes.

Wat je bedoelt met de chipkaart die niet van de metro op de trein kan snap ik niet (overstappen was daarnaast toch supermakkelijk?)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.