Zonder gekheid. Bussen vol toeristen komen inderdaad al sinds enkele maanden naar Geuzenveld. Nieuwbouw Parkrand is een leuk staaltje 'aparte architectuur'. Dus wat dat betreft geen ironie. De audiotour die het stadsdeel door radiojournalist Jorrit Brenninkmeyer liet maken is er echter alleen in het Nederlands. Een aardigheidje omdat de buurt zo ontzettend veranderd en hoe het ooit was behouden moet blijven voor de (vroegere) bewoners. En ook: het is een leuk welkomstgeschenkje voor de kersverse bewoner die - soms met enige argwaan - zich in het westen van de stad vestigt.
Goeie pr is het, die audiotour. Als promotor van Nieuw West pak ik alle middelen aan om de buurt (van Osdorp tot Bos en Lommer en alles wat daar tussen zit) beter op de kaart te krijgen. Een architectuurwandeling, een Bomenroute en een fietskaart zijn er al. Nu kun je ook horen hoe het er was en is. Zo vertelt Rob van den Broeke een spannend jeugdverhaal over een buurjongetje dat wegzakte in de modder en conducteur Jan Huizing over lijn 13 die in de volksmond de Groningen-Friesland-Drente Express heette omdat veel bewoners in de wijk uit een van deze provincies kwamen. Deze mensen uit het noorden waren in feite de eerste immigranten van de buurt, vertelt Huizing. Sylvia Bijlhout vertelt hoe zij eind jaren zestig op straat nog werd aangeraakt, "om te zien of we echt niet afgaven!"
Het gevoel van de (oud)bewoners delen. Dát wil Brenninkmeijer en noemde de audiotour 'Het gevoel van Geuzenveld'. Wethouder de Ruijter hoopt dat de tour ook aanleiding zal zijn om elkaar verhalen te vertellen. Ik zie het al voor me: bewoners met koptelefoons op, wandelend door de buurt, elkaar even op de schouder tikkend om een eigen verhaal te vertellen. Daar tussendoor ontwaar ik een busje met Japanners. De foto in Volendamse kledij hebben ze vanmorgen laten maken. Op het middagprogramma staat de 'audiejotoel'!
Het zijn toch de mensen die het moeten doen.
En zo niet, dan dus niet.