Home > > Wandelen door Geuzenveld

Wandelen door Geuzenveld

null
Geuzenveld - Amsterdam is een toeristische attractie rijker. Binnenkort zullen de straten van Geuzenveld volstromen met Japanse toeristen. Bewapend met een audiospeler luisteren ze naar de verhalen van authentieke bewoners over vroeger en nu. Over vloerkleedjes die slechts twee keer per week mochten worden uitgeklopt en over de markante nieuwbouw aan de Colijnstraat.


Zonder gekheid. Bussen vol toeristen komen inderdaad al sinds enkele maanden naar Geuzenveld. Nieuwbouw Parkrand is een leuk staaltje 'aparte architectuur'. Dus wat dat betreft geen ironie. De audiotour die het stadsdeel door radiojournalist Jorrit Brenninkmeyer liet maken is er echter alleen in het Nederlands. Een aardigheidje omdat de buurt zo ontzettend veranderd en hoe het ooit was behouden moet blijven voor de (vroegere) bewoners. En ook: het is een leuk welkomstgeschenkje voor de kersverse bewoner die - soms met enige argwaan - zich in het westen van de stad vestigt.
Geuzenveld is een gezellig dorp, vertelde wethouder Tys de Ruijter tijdens de officiële overhandiging van de allereerste audiotour. De bewoners die dit in ontvangst mochten nemen knikten hevig. Ze wonen al vierenvijftig jaar in dat dorp; Chris en Coos Hittinger lopen tegen de negentig (hij dan, zij is enkele jaren jonger). Hoe het was om naar dat verre westen te verhuizen vanuit "een hok in Amsterdam-Oost" vertellen ze tijdens de tour. Nadat je de audiospeler hebt opgehaald bij de bieb (of hebt gedownload vanaf de stadsdeelsite) volg je met een plattegrond een wandeling en start je op zestien locaties de speler waarna je het bijbehorende verhaal hoort. Inclusief achtergrondgeluiden (heiende machines, voetballende jeugd) voor een sfeervol effect.

Goeie pr is het, die audiotour. Als promotor van Nieuw West pak ik alle middelen aan om de buurt (van Osdorp tot Bos en Lommer en alles wat daar tussen zit) beter op de kaart te krijgen. Een architectuurwandeling, een Bomenroute en een fietskaart zijn er al. Nu kun je ook horen hoe het er was en is. Zo vertelt Rob van den Broeke een spannend jeugdverhaal over een buurjongetje dat wegzakte in de modder en conducteur Jan Huizing over lijn 13 die in de volksmond de Groningen-Friesland-Drente Express heette omdat veel bewoners in de wijk uit een van deze provincies kwamen. Deze mensen uit het noorden waren in feite de eerste immigranten van de buurt, vertelt Huizing. Sylvia Bijlhout vertelt hoe zij eind jaren zestig op straat nog werd aangeraakt, "om te zien of we echt niet afgaven!"

Het gevoel van de (oud)bewoners delen. Dát wil Brenninkmeijer en noemde de audiotour 'Het gevoel van Geuzenveld'. Wethouder de Ruijter hoopt dat de tour ook aanleiding zal zijn om elkaar verhalen te vertellen. Ik zie het al voor me: bewoners met koptelefoons op, wandelend door de buurt, elkaar even op de schouder tikkend om een eigen verhaal te vertellen. Daar tussendoor ontwaar ik een busje met Japanners. De foto in Volendamse kledij hebben ze vanmorgen laten maken. Op het middagprogramma staat de 'audiejotoel'!


twaalf reacties op "Wandelen door Geuzenveld"

Dr.D
-1-  Dr.D:
Wat kost die PR, voor een vertikale begraafplaats?
Het zijn toch de mensen die het moeten doen.
En zo niet, dan dus niet.
yanny scutt
-2-  yanny scutt:
Er is vandaag EEN audiotoer gevraagd door een klant en die had de apparatuur -een soort mp3 spelertje met hoofdtelefoon- meegenomen met de bedoeling dat deze 2 uur voor sluitingstijd van de bibliotheek weer werd ingeleverd.

Dat gebeurde niet dus ging de bibliotheekmedewerker -een uur voor sluitingstijd- de man bellen want wie weet was hij wel verdwaald..

Maar nee. Hij zat gelukkig gewoon thuis maar WEL in de veronderstelling dat de tour gratis is, en je de apparatuur gewoon kunt houden.

Op onze vraag waarom hij dat dacht antwoordde hij heel gevat; 'Alles is toch gratis in de bibliotheek? Jullie geven zelfs boeken van Harry Mulisch weg!'

Ga daar er maar aan staan....(-:
Bart
-3-  Bart:
Ja Yanny, de bibliotheek is een bussines apart... Maar waarom moet dat boek van Mulisch nu nog simpeler, hij schreef al niet zo moeilijk.. (lees dan Umberto Eco of Donna Tart).
Mr. Arntzenius
-4-  Mr. Arntzenius:
Zie je wel: Geuzenveld is gewoon een leuke buurt!

http://leukebuurt.nl/
Kees
-5-  Kees:
Net zo goed als allerlei andere buurten in Amsterdam. Maar, het centrum blijft het gebied om er uit te gaan.
Bart
-6-  Bart:
@ Kees: 'er uit', dat vond ik ook, daarom ben ik verhuisd...
yanny scutt
-7-  yanny scutt:
Bart,

De simpele uitvoering van het boek van Harry Mulisch heeft te maken met.. GRATIS...!

Alle andere schrijvers zijn te leen en de keus is groot!

Het is niet aan mij om te bepalen wat goed is want smaken verschillen heel erg. Ook op leesgebied!
yanny scutt
-8-  yanny scutt:
Ik heb intussen ontdekt dat die meneer terecht dacht dat hij het mocht houden want in de publicatie's -een wijkkrant en stadsdeelnieuws Slotermeer-Geuzenveld- staat dat je het op kunt komen halen in de bibliotheek.

Geen woord over terugbrengen! (-:
Bart
-9-  Bart:
@ Yanny (maar dit is wel heel erg off-topic (moet ik van RudiP op letten): Wie /welke overheid heeft het behaagd om een -zeker voor Mulisch- simpel geschreven boek, nog meer te versimpelen: kunnen /willen we echt niet meer lezen? Echt moeilijke Schrijvers vind je niet meer bij de bieb these days...
In dit kader: waarom geeft een stadsdeel niet gewoon een prachtig, glossy boekje uit over de 'prachtjuwelen' van de wijk? desnoods in 5 talen, of een fotoboek met nummertjes onder de pagina's en geprintte vertalingen erbij, en een routekaart..
yanny scutt
-10-  yanny scutt:
Bart, wil je mij even verontschuldigen bij RudiP? (Rupsjepensionado?) want inderdaad mag je je afvragen -wie- en waarom er besloten is om zo'n boek gratis uit te geven.

Een ding staat vast; de NS heeft er niets mee te maken (die plakken overal hun logo op!)Het komt dus van het ministerie van Plasterk (het geld) en het wordt uitgedokterd door het CNPB dat een landelijk buro is voor boekhandels en bibliotheken. Hoge posten daar adviseren het mi(ni)sterie welk boek er jaarlijks weggegeven wordt om het lezen te bevorderen.

Het werkt wel want er ontstaan hele actieve leesclubs!

Jouw idee voor een glossy over de wijk Geuzenveld is echt heel goed! Laat het ze maar weten! De bibliotheek is in deze slechts een uitgifte-punt en naar onze mening wordt nooit meer gevraagd.

Gelukkig hebben we nog steeds alle moeilijke boeken in Amsterdam maar het is waar dat bijvoorbeeld de schrijver Nabokov in wijkbibliotheken niet zomaar beschikbaar zijn.

Het publiek in de volkswijken (immigranten) leest amper -laat staan iets moeilijks- dus concentreert 'de bieb' zich op educatie.Dat is de kerntaak van de bibliotheek zoals het altijd was, maar dat een beetje in de vergetelheid raakte!

Kom voor dat moeilijke boek in de wijk-bibliotheek want het is er en je krijgt het!
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
PS. CPNB kan ook CNPB zijn..(onze immigranten weten niet wat ze te wachten staat op leesgebied.)
Bart
-12-  Bart:
Dank je wel Yanny! Het idee voor een 'glossy' is niet van mij, eerlijkheidshalve, maar zag ik in mijn eigen Lelystad (nu zijn we weer on-topic, RudiP.)een mooi handzaam boekwerkje: 'Lelystad, voor wie verder kijkt', met verhalen over het ontstaan van de stad, architectonische hoogstandjes, sociaal-maatschappelijke stories etc. Kortom heel leesbaar en informatief, ook voor de nieuwkomers en toeristen...
PS: als ik mij het goed herinner was het CPNB- Commissie ter Propagandering van het Nederlandse Boek, die ook ieder jaar het boekenweekgeschenk bedenkt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.