Home > > De kattenoppas

De kattenoppas

null
Bos en Lommer - In de grote stad Amsterdam ben je van alle gemakken voorzien. Mijn kleding laat ik strijken door 'de strijkmeneer' hier op de hoek. Even verder is er iemand die mij met naald en draad kan bij staan en Albert.nl brengt de boodschappen tot op de derde verdieping als ik geen zin heb dat zelf te doen. En nu blijken er mensen te zijn die ook op je kat kunnen passen! Jammer, ik heb geen kat.

Ze heeft net een drukke zomer - met precies Zwarte Zaterdag als hoogtepunt - achter de rug en vele oppaskatten zijn al weer ingeschreven. Gijs, Marcel, Nick, Luuk, Pip, Bruce, Bambina, om er enkele te noemen. Ze is opgegroeid met katten, maar dat heeft haar niet meteen deze richting ingeduwd. Wat te doen met Yello tijdens haar vakantie? Al zoekend naar een oppas voor haar rode kater ontdekte Marieke Duindam een gat in de markt: de kattenoppas. "Ik werkte als beleidsmedewerker en drie jaar geleden begon het te borrelen. Dit is het niet, dacht ik, en kreeg een ontzettende drang om voor mezelf te beginnen. Als ik die televisieprogramma's zag waarin mensen zelf iets helemaal opzetten, dan werd ik zo enthousiast. Pionieren, dat wilde ik."
Pionieren doet ze nu met 'Ik pas op jouw kat'. Marieke stelde haar eigen checklist op, bepaalde haar werkgebied (maximaal een kwartier fietsen vanaf Westerpark), bepaalde het tarief (negen euro per kat, een euro meer voor een duo), bedacht dat plantjes en post in dat tarief zitten en regelde haar eigen publiciteit. Met succes, zo toont de volle kattenoppasagenda met daarin alle kattennamen en adressen. Poekie en Mickey zijn de meest populaire namen, weet ze inmiddels.

Dol is ze op 'haar' katten. Allemaal krijgen ze de nodige aandacht, want het beroep van kattenoppas houdt meer in dan een volle etensbak en een schone kattenbak geven. "Ik neem een half uur de tijd per huishouden. Ik geef niet alleen eten, maar ook aandacht. Afhankelijk van het karakter van de kat, wat ik tijdens een kennismakingsgesprek met de baasjes vastleg, speel, knuffel of zit ik gewoon even met ze. Mensen zijn altijd blij verrast hoe verzorgd ze hun katten weer aantreffen." Over dat eerste gesprek: "Ik heb een checklist waarbij we alles nagaan. Welk eten krijgt het huisdier, waar staat alles, hoe werkt de kattenbak, welke medicijnen moeten er eventueel worden toegediend, hoe gedraagt de kat zich, wat vindt hij of zij leuk en wat niet? Met al die informatie en een goed gevoel, van beide kanten, tekenen we dan een overeenkomst." Na afloop krijgt de kattenbaas een verslag en dan is het voor Marieke wachten tot de volgende vakantie van de mensen.

Gemiddeld vijf katten per dag heeft ze, maar helaas niet alle tijd. De kattenoppas volgt ook een andere passie: die van relatiebemiddeling. Nu is ze zelf op zoek. "Ik zou graag iemand erbij willen die mij in die periodes kan vervangen." Ervaring met en liefde voor katten is de logische vereiste. Ontspannen werk is het, zegt ze ter promotie. "Neem bijvoorbeeld een knuffelkat, dat geeft zoveel voldoening. Vooral als je van de baasjes van tevoren hoort dat 'ie niks moet hebben van anderen'." Voorkeur heeft ze niet. Elke kat heeft wel iets speciaals, zegt ze. Eén favoriet is er wel: Yello.dertien reacties op "De kattenoppas"

engine 54
-2-  engine 54:
Lijkt me ook wel wat.
Een kennismakingsgesprek en daarna voor 9 euro aandacht geven aan een poes om er daarna een beetje mee te knuffelen en te spelen.
De tweede poes zou bij mij dan wel gratis zijn.
Helaas kan ik alleen 's avonds en in het weekend.
Dus poezenbezitsters......
Flipper
-3-  Flipper:
Hmmm..., lijt me beter dat er een soort van PluimveePolitie komt. “Waarom Flipper ?”, héél simpel (en dit speelt in meerdere hoofdsteden hoor ) Mensen schaffen kippen met hanen aan, en die ontsnappen klaarblijkelijk té massaal. Was laatst eens op radio 1. Mensen, waar dan ook maar in de stad worden nu des morgens vroeg wakker gekraait door die loslopende/vliegende hanen. Tsja, er zijn namelijk ook nog eens teveel mensen die die beesten leuk vinden en ze voeren. Die hanen hebben het maar best in de stad, ze hebben een goed leven..., maar tsja, veel mensen plukken daar des morgens vroeg toch de té wrnage vruchten van... Dus, dit is pas een probleem waar men eens meer de aandacht op zou moeten vestigen. Het past toch ook niet meer anno: 2008: een stad vol hanen die 's morgens vroeg alles op stang jaagt, toch ?
Flipper
Pelagia
-4-  Pelagia:
ik woon niet in de grote stad maar ben helemaal gek van katten.
en voor mij is dit het helemaal,voor kattenbezitters denk ik ook.
HELEMAAL GEWELDIG
Siegersma
-5-  Siegersma:
Ik ben ook een katoppas begonnen maar dan in de Pijp. Ik doe het naast mijn werk dus heb slechts tijd voor één kat per dag. Voor de mensen die verder dan 1 kwartier bij Marieke vandaan wonen kunnen misschien terecht op katoppas.nl
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
Google Katinka dierenoppas en je krijgt precies wat je zoekt!

Ze is heel erg goed geweest voor mijn katten en weet veel -en leert nog steeds bij- over allerlei dieren. Zij komt ook eerst kennismaken met jou en je dieren en dat is wel zo prettig!
kattenoppas amsterdam
-7-  kattenoppas amsterdam:
Kattenoppas in Amsterdam
jorne
-8-  jorne:
Veel katten of dieren oppassen werken per regio. Kattenoppas-amsterdam.nl zelfs op ijburg, zeebrug, voor velen schijnt dat toch te ver weg te zijn. Uitstekende oppas, netjes kosteloos intake gesprek en meest belangrijke: Vrolijke katten bij terug komst van vakantie. Bij thuiskomst een kort verslagje over de katten tijdens je afwezigheid. Zelfs in te schakelen bij plotselinge afwezigheid. Zeer tevreden..
CityZen
-9-  CityZen:
Waar kun je terecht als de kat van huis is
tripleX
-10-  tripleX:
@CityZen: als je een mooie meid bent wil ik je wel koppies komen geven.
Debby
-11-  Debby:
Ik ben zelf ook een kattenoppas in Amsterdam (ook Amstelveen). Het is ontzettend leuk werk en ik heb er heel veel plezier in gevonden.
Katten zijn dan ook mijn grote passie!
Ik vraag 5 euro per dag, ik doe het namelijk niet voor het geld maar voor de katten!
ienie
-12-  ienie:
Ik zoek ook een kattenoppas bij mij in de buurt (west)voor mijn drie sphynxjes. Ik heb nog geen vakantieplannen en langer dan een paar dagen blijf ik niet weg, maar het is toch fijn als ik alvast een dierenliefhebber ken.
Stofzuigen hoeft niet ;) en de post gooi je maar op de trap.
Belangrijk zijn de knuffels waar ze om zullen bedelen, iedere dag een schone kattenbak en hun bakje voer en vers water.
Marije
-13-  Marije :
Kattenoppas Amstelveen....

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.