Home > > Lekker tutten op het terras

Lekker tutten op het terras

Amsterdam - Lezer Ton Zijp stuurde ons de volgende mail over het nieuwe terrassenbeleid in Amsterdam. Voor de goede orde: de titel boven dit stuk is van ons.

Ik werk bij Brouwerij 't IJ. Het kan daar ongelooflijk druk zijn tijdens het terrasseizoen. Overal staan en zitten de mensen. Op 't terras zelf, maar ook erbuiten.
Dat mag dus niet meer van de gemeente. Een nieuw terrasbeleid is ingevoerd. Terrasbeleid 2008.

Dan zou je denken: er mag niet meer buiten 't terras geconsumeerd worden.
Nee, dat is 't niet.
Men mag niet meer op 't terras staan met een glas in de hand. Mensen met een glas bier moeten onmiddellijk gaan zitten.
Waarschijnlijk heeft dit te maken met het beleid dat Amsterdam wil voeren rond het rookverbod in de horeca.

We schijnen al twee waarschuwingen te hebben gehad. Volgende keer een boete van ¤ 500, daarna ¤ 1000 en bij een volgende overtreding mogen we een week lang dicht.
Die waarschuwingen komen pas na twee jaar te vervallen.
Het leidt in ieder geval tot lichtelijk absurde situaties. Sinds eergisteren zijn we op de hoogte van hoe streng de gemeente deze maatregelen wil doorvoeren, waardoor we ons genoodzaakt zien mensen te sommeren te gaan zitten of anders hun glas binnen te zetten. Maar 't grootste gedeelte van onze klanten drinkt zijn bier nou eenmaal al staande. Zeker met een beetje aardig weer met zijn allen buiten.
't Rare is dat dit beleid dus ook van toepassing is op ons door heggen afgesloten terras, waar niemand last zou kunnen hebben van mensen die staan met een glas in de hand.
Maar 't is in het kader van de veiligheid, zegt de gemeente, en bovendien zijn regels regels, die voor iedereen moeten gelden. Ook voor een proeflokaal waar om kwart voor acht de bar dicht gaat. Brouwerij 't IJ is dagelijks open van 15.00 - 19.45 uur en in de afgelopen twintig jaar is er nog nooit overlast daar veroorzaakt. We zijn niet kwaad op de gemeente, soms moeten er nu eenmaal dingen gereguleerd worden, maar het moet allemaal wel uitvoerbaar en redelijk blijven.

Amsterdam hanteert als enige dit beleid. Ik ken geen enkel land waar 't niet is toegestaan om staande een biertje te drinken. Wellicht bij specifieke terrassen, maar niet een van hogerhand opgelegd verbod.
Je zal mij niet horen klagen over 't rookbeleid in de horeca, ik ben eigenlijk blij dat ik niet meer in die omstandigheden hoef te werken, maar dit terrassenbeleid van de gemeente leidt bij ons tot enigszins kafkaëske situaties, waarbij je begint af te vragen hoe ver de overheid de mogelijkheid heeft de bewegingsvrijheid bij 't uitgaan te beperken.
Blijkbaar ver, heel ver.

47 reacties op "Lekker tutten op het terras"

Bart
-1-  Bart:
Tja, dit is natuurlijk van de Zatte, Struis-vogelpolitiek enzo..
Ik heb nog nooit iemand met een biertje (Natte) in de hand op een afgescheiden, rustig terras amok zien maken, en zeker niet bij een gerenommeerd bedrijf als 'het IJ'
Ik vrees dat de erfenis van Franz Kafka bij een aantal ambtenaren en beleidsmakers volstrekt in goede handen is, en als zij in hun regelingen, reguleringen, aanzeggingen en verordeningen nog even volharden, kan iedereen in nederland, na een bezoek aan zijn of haar geliefde kroeg, de volgende dag meemaken wat Kafka met 'Die Verwandlung' bedoelde....
(dan komt 'der Process').
Dr.D
-2-  Dr.D:
Het is een oude regel die echter nog nooit op café Hoppe aan het Spui is toegepast...
En de snelheid waarmee de Kafkaanse toestanden toenemen is zorgwekkend.
(1 stap zijwaarts en je mag niet meer roken en dus in overtreding.
Vrijheid zit alleen nog maar in je hoofd.)
Jaap
-3-  Jaap:
IJ notabene het meest beschaafde terraspubliek van Amsterdam!
Het wordt nu wel erg eng hier.
Handtekeninglijst?
valentine
-4-  valentine:
de democratie is om zeep
misschien is dit de oplossing
de stem terug aan het volk geven...
http://www.ipetitions.com/p...
Jochem Floor
-5-  Jochem Floor:
Geldende regels moeten natuurlijk gehandhaafd. Dan hoort er dus een camera boven ieder terras in Amsterdam. Immers: gelijke monnikken, gelijke kappen. En vertrouwen is goed, maar controle is beter.
Bobbie
-6-  Bobbie:
Hoezo bier drinken op het terras? Dat zou verboden moeten worden! Goed idee van die camera.Die handtekeningenlijst trouwens ook. Ik teken alvast mee.
John Zwart
-7-  John Zwart:
dat krijg je met ambtenaren teveel,
achter teveel bureaus, achter teveel deuren.
steeds meer regels die wereldvreemd zijn.
oplossing: minder ambtenaren.
was dat niet een beleidsvoornemen?
Eric
-8-  Eric:
Er waart een ware handhavingsterreur door Amsterdam. Belachelijk dat ambtenaren maar ongegeneerd blijven uitvoeren wat bestuurders bedenken. Maar wanneer is genoeg genoeg?
Jan Westerhof
-9-  Jan Westerhof:
Wat is eigenlijk het idee er achter, dat je niet mag staan op een terras? Waarom hebben ze dat bedacht?
Dr.D
-10-  Dr.D:
Uit de tijd dat spataderen een politiek issue was wellicht?
Cecile
-11-  Cecile:
@Jan Westehof, bestuurders en ambtenaren houden niet van staan, doen ze zelf ook nauwelijks. Zitten is een passieve houding, staan een actieve. Tja, als je zelf niet anders gewend bent, wil je graag dat anderen dat ook zo doen. Logica zit er nauwelijks in de nieuwe regelgevingen. Het is gewoon een bestuurlijk stempel ergens op willen drukken. Dit soort truttige regeltjes is een mooie afleiding, want zeg nou zelf, wordt er daadwerkelijk bestuurd in Amsterdam?
RudiPensionado
-12-  RudiPensionado:
Onnozele bestuurders ter linker zijde bedenken deze onzin en hopelijk zullen zij na de komende verkiezingen op zoek moeten naar een echte baan.
Robin
-13-  Robin:
Ik zie geen verschil tussen onnozele bestuurders ter linker of ter rechterzijde. Wie er dan ook beleid bedenkt waar in wordt gemeld hoe en wat je eigenlijk allemaal wel/niet mag/hoort te doen als je ergens gewoon een biertje of glaasje wijn wilt halen, is naar mijn idee echt het spoor bijster.
Suffie
-14-  Suffie:
Eric, het is de taak van ambtenaren om het beleid van bestuurders uit te voeren, anders zou het een tamelijk willekeurige boel worden en daar zit denk ik niemand op te wachter. Wat dat betreft zou ik, en dat geldt voor de hele discussie, mijn pijlen iets hoger richten, namelijk op de mafkezen van bestuurders die dit verzinnen.

Ik ben vóór rookvrije horeca, vóór regulering van terraswoekeringen, maar hier wordt het kind overduidelijk met het badwater weggegooid.

En dat zal binnenkort ook wel worden verboden...
Eric
-15-  Eric:
@Suffie. Ik mag toch aannemen dat ambtenaren ook wel eens tegen hun bestuurders durven te zeggen dat bepaald beleid niet uitvoerbaar is of nergens op slaat? Of zijn het slechts klakkeloze volgers? Dat zou een mooie boel worden.
Suffie
-16-  Suffie:
Eric, ik denk dat dat ook gebeurt, alleen zullen wij daar weinig van merken. Dat soort conflicten worden vooral intern uitgevochten en ik denk dat dit ook zo moet.
Michiel
-17-  Michiel:
Het verbod op staan op terrassen is in de jaren negentig door de Gemeenteraad ingevoerd. De overwegingen zijn onder andere dat staterrassen sneller aanleiding geven tot verschillende vormen van overlast en verkeers- en voetgangersbelemmerende situaties.
Andere steden kennen dit beleid ook, bijvoorbeeld Utrecht.
Raoul
-18-  Raoul:
PFFFFFFF, “sneller aanleiding tot verschillende vormen van overlast en verkeers- en voetgangersbelemmerende situaties”. Hoe krijgen ze het verzonnen. Dus het plaatsen van fietsenrekken etc.etc. door diezelfde gemeente is niet belemmerend! Moet je eens kijken op smalle stoepen dan moet je wel op de rijweg of fietspad lopen. Maar dt is legitiem. Sorry, maar snap niets van die onzin. Als dit al in de jaren negentig is ingesteld, waarom dan pas in 2008 controle en handhaving? Gaat vast lekker nu met dat rookverbod erbij. Dan er ook nog bijemen dat dit ook in Utrecht gebeurt, so what! In Tjietjerkstradeel doen ze weer wat anders.
Sanne
-19-  Sanne:
Het is niet zozeer de regel zelf als wel de toepassing ervan in een specifieke situatie die de plank misslaat. Het terras van brouwerij het Ij bevindt zich, althans zo ziet het eruit, op prive terrein. Bovendien staat dit cafe volkomen los in de omgeving. Het handhaven van deze, kennelijk generieke, regel, op dit terras is dus volkomen onzinnig en slaat zijn doel voorbij. Geen enkele voorbijganger of omwonende heeft last van staanders op dit terras.
Het ligt meer voor de hand dergelijke hadhavingacties vooral in te zetten op terrassen die als gevolg van staand publiek wel degelijk voor overlast en onveilige situaties zorgen. Bijvoorbeeld bij cafes aan het Spui of de Blaffende Vis in de Jordaan. Daar is het soms echt geen doorkomen aan voor mindervaliden, kinderwagens en dergelijke.
Arnoud de Jong
Blaffende vissen bijten toch niet?
Richard
-21-  Richard:
@Sanne nu raak je precies de kern van een aantal zaken. Er wordt dus een algemene regel opgesteld en uitgevaardigd en dan wordt deze door overijverige ambtenaren dan ook toegepast. Opvallend dat dit dan wel gebeurt bij kleine ondernemers. Ik weet tal van situaties waar niet tegen wordt opgetreden. Vaak blijkt het bij grotere “ jongens/exploitanten” lastiger te zijn, omdat die gelijk met advocaten op de proppen komen. De kleine exploitant lukt dat vaak niet. Ik zou het prettig vinden als de controleurs eens leerden nadenken en dit terugmelden aan hun bestuurders. Dat is stukken handiger dan gelijk maar brieven met allerlei dreigingen af te geven. Ik merk wel dat publiek zo intolerant is geworden, zeker die in de omgeving wonen, en het rookverbod gebruiken om hun gram te halen. Dat geldt ook voor de Blffende Vis. Niets mis mee en als het terras volstaat is dat meestal later op de avond. Er lopen dan geen mensen met kinderwagens en voor minder validen wordt altijd opzij gestapt. Geen enkel probleem dus. Nu wordt voortdurend het argument van verkeersveiligheid erbij gehaald, terwijl dit al jaren zo is. Er is dus een stok gevonden en daar kan driftig mee geslagen worden. Dat vind ik kwalijke ontwikkelingen. Het lijkt er bijna op of jij voorlichter bent van Iping, of binnen het gemeentelijk apparaat werkt, want uit jouw mond komt precies dezelfde argumentatie die alle ambtenaren en bestuurders momenteel gebruiken. Sinds het rookbeleid worden plots allerlei argumenten gebruikt die daarvoor nooit boven tafel zijn gekomen. Ik ken op dit moment meerdere cafe's die al een brief hebben gekregen met waarschuwingen en boetes. Nooit eerder gebeurt.
Pieter
-22-  Pieter:
@Geuzinge: jaren negentig is al 10 jaar geleden
@Richard
Mooi betoog maar waarom afgeven op Sanne?
(“Het lijkt er bijna op of jij voorlichter bent van Iping, of binnen het gemeentelijk apparaat werkt, want uit jouw mond komt precies dezelfde argumentatie die alle ambtenaren en bestuurders momenteel gebruiken”.)
Sanne
-23-  Sanne:
@ pieter
Tja, bedankt, dat vroeg ik me ook al af. Uit dit topic zou toch moeten blijken dat de suggestie van Richard de plank misslaat.

http://www.amsterdamcentraa...
Ik poog enkel een genuanceerde, objectieve opinie op deze zaak weer te geven...
Maarten
-24-  Maarten:
Ik sta ook wel eens op een terras: dat gaat helemaal vanzelf en natuurlijk en spontaan.

Als een regel op deze manier gehandhaafd wordt, betekent dit dat personeel mij in zo'n geval aan zal moeten manen “...meneer, wilt u gaan zitten?!”.

Langzaamaan zal ik dan afstand nemen... van dat personeel (alle begrip natuurlijk) en van deze stad.
Steve
-25-  Steve:
Als men in de bioscoop vindt dat ik moet zitten tijdens een film, prima.

Maar als een medewerker van die bioscoop mij zegt “ik hoop wel dat u zo gaat zitten, want we hebben al een waarschuwing gehad van de gemeente” dan verafschuw ik de gemeente die zo direct in de persoonssfeer wil ingrijpen.

Ik vind dat ik in een publieke ruimte als een terras mag knielen om mijn schoenen te strikken en mag staan om een glas vast te houden of aangereikt te krijgen. Ik mag ook kiezen of ik daarbij lach of huil, daar zou geen enkel bestuur zich mee moeten willen bemoeien.
Dr.D
-26-  Dr.D:
Kan me nog herinneren dat het complete nieuwe rotanterras van café Jurriaan in beslag werd genomen omdat het, ondanks het mooie weer, te vroeg buiten stond.
Het gezeik is niet van vandaag of gister...
Steven Sterk
-27-  Steven Sterk:
Voorschriften van overheidswege op het gebied van lichaamshouding (normaal gesproken is zitten of staan een persoonlijke keuze!) ... kan dat? Mag dat?
tripleX
-28-  tripleX:
Wethouders kunnen hun hondje commanderen. Ik bepaal liever zelf waar ik ga of sta.
Vinus
-29-  Vinus:
Wordt het niet eens tijd om de bestuurders en ambtenaren te wijzen op het feit dat er zoiets als klimaatverandering bestaat? En dat steeds meer mensen graag even met een biertje op een terras willen zitten, of staan, van mijn part liggen? Laat ambtenaren eens het aantal warme dagen van tien jaar geleden naast het aantal dagen dit jaar zetten en een fijne beleidsnotitie schrijven dat dit consequenties heeft voor gebruik van de openbare ruimte en dus ook de terrassen.

Overigen verbaas ik me steeds meer over de totaal passieve houding van de klanten en eigenaren. Uiteraard kan je als klant in discussie gaan met de eigenaar of ober die je verordonneert om alsjeblieft te gaan zitten. Maar aan stupide beleid kan de eigenaar ook niks doen. En ik kan best begrijpen dat voor een eigenaar wie en boete boven het hoofd hangt het niet de eerste prioriteit is om te gaan demonstreren. Maar van terrasklanten verwacht ik meer. Zoals met zijn allen naar de Stopera gaan. En het liefst massaal, ongeveer 10.000 man moet toch lukken. En allemaal staan, en drinken van het zelf meegebrachte bier.
En dan eens kijken of het beleid in Amsterdam zo consequent is en iedereen wordt bekeurd wegens staand drinken.

Ik denk dat het gemeentebestuur van Amsterdam Topstad niet blij zal zijn met de beelden van 10.000 bekeurde Amsterdammers die dan de hele wereld overvliegen.
Kwestie van doen, toch?
Chantal
-30-  Chantal:
@Vinus, helemaal met je eens. Er is wel degelijke protest, alleen het klinkt nog niet echt door binnen de Stopera. Het is echt van de zotte dat er alleen in Amsterdam en dat vooral het centrum zo wordt omgegaan met cafe's en uitgaan. Ik ken cafe's die al tig-keer zijn beboet. Blijkbaar is de regel zo, dat als een cafe is beboet, de controle dan nog heftiger wordt. Lijkt bijna een heksenjacht. Je moet je voorstellen dat je als cafe eigenaar bijna extra personeel moet inzetten, om voortdurend je argeloze bezoekers aan te manen te gaan zitten. Dat valt niet uit te leggen. Klanten worden vaak boos en snappen niets van die regel. Maar ja, dat wordt Amsterdam anno 2008/2009. Het wordt gewoon tijd dat de bestuurder die dit heeft verzonnen (Els Iping) eens naar huis te sturen. Dit is al het zoveelste idiote wat ze heeft bedacht. Allemaal onder de noemer, de bewoner wil rust en veiligheid. Lees het stuk van zaterdag in het Parool (Papeneiland) en je wordt echt misselijk van het beleid van deze mevrouw.
Ton
-31-  Ton:
Om een ieder op de hoogte te houden van wat er zoal over deze kwestie in de publiciteit komt, dacht ik dat 't misschien handig was hier een link te plaatsen naar 't YouTube-filmpje met de reportage die AT5 over deze kwestie heeft gemaakt: http://www.youtube.com/watc...
Loerelau
-32-  Loerelau:
En terecht, een straat is niet om stil te staan. Mensen mogen zich daar alleen verplaatsen van A naar B. Vertrutting ten top...
koert
-33-  koert:
Wie is die achterlijke trol die dit heeft
uitgedacht.
brx
-34-  brx:
Er komt nog eens een dag wanneer ze iets van ons proberen af te pakken wat niemand over zijn of haar kant laat gaan. Ben benieuwd wat het wordt.
CityZen
-35-  CityZen:
straattax

@brx

Voorbode denk ik voor een nieuwe gemeentebelasting:
straattax voor horeca-consumenten die buiten iets nuttigen...
Marco Raaphorst
-36-  Marco Raaphorst:
betutteling!

ik ga voor vrijheid. en die moet genomen worden hier!
cugel
-37-  cugel:
Mosketen worden gebouwd onder de PvdA, maar de protitutie wordt ausradiert en het staand een biertje drinken mag niet meer. Schaam me diep ooit PvdA gestemd te hebben.
cugel
-38-  cugel:
proStitutie natuurlijk: sorry voor de typo!
Karsten
-39-  Karsten:
Mevr.Iping (en trouwens de hele PvdA) stimuleert wel buurtbewoners kennis te maken met elkaar door het subsidieeren van een straatfeest. Gekke is dan wel dat er helemaal niets wordt gemeld over het wel/niet staand/zittend/liggend drinken. Dan mag het dus kennelijk wel en heeft niemand er last van. Gebeurt dit in de kroeg op de hoek dan ben je plots strafbaar. Hoe zou het zijn als het cafe de drankjes gratis weggeeft en gewoon zegt dat het alleen nog maar buurtfeestjes geeft? Iedereen kan dan na afloop een donatie doen.
karel
-40-  karel:
Ik heb begrepen dat Brouwerij voorzichtig duidelijk probeert te maken dat ze zullen moeten sluiten als dit doorzet. Weet iemand of dit reeel is?
Overigens, in Engeland zijn er ook steden waar staand drinken niet mag, of dat nou in de kroef, of op het terras is.
marc zijp
-41-  marc zijp:
hahaha, wat een belachelijk doorgevoerde onzin!
Ik lach erom, want ik woon niet in A'dam, dus afstand.
Maar zo absurd, wat een koekenbakkers, die politici/ambtenaren in onze “Hoofdstad”.
Binnenkort moeten jullie, mannen ook verplicht zittend plassen zeker?
Vrouwen geen lippenstift tijdens bier drinken?
Niet meer lachen na drie glazen alcohol?
Verplicht gezellig zwijgen op een terras?
Wat een druiloren!
(ik haat betutteling, heeft niks met links of rechts te maken)
Jansje
-42-  Jansje:
Aan het prikbord in de Brouwerij hangt het schrijven van de gemeente met daarin de regels, het aantal gecontateerde overtredingen daarvan, en de te verwachten sancties. Bij overtreding 5 gaat de tent een week dicht, bij 6 voor onbepaalde tijd.
Annie Ping
-43-  Annie Ping:
In het hart van deze stad van Sodom en Gommora, zullen wij u raken.
Eerst zullen wij ze uitroken, opdat zij wel uit hun duistere holen moeten komen, en zij hun zonden niet langer verborgen kunnen houden.
De zondaars , die in het openbaar hun duivelse dranken staan te drinken.
Zij die staan te lachen, plezier hebben met elkaar en nutteloos staan te wezen.
Duivelskinderen heeft deze stad gebaart en wij zullen haar reinigen van al haar zonden.
In het hart zullen wij u raken!
Arnoud de Jong
@ Annie Ping:
Heeft u daar een vergunning voor dan? Lijkt me niet, dus dat uitroken gaat mooi niet door.
Jasper
-45-  Jasper:
Roken Annie, maar dan wel buiten, binnen is roken verboden. Lachen doe ik al een tijd niet meer, zeker niet over dit beleid. Drinken doe ik alleen nog thuis voor de nietszeggende buis. Naar de hoeren? He get, dat is zooooooooooooooo2008. Nee hoor ik hops nog eenmaal per week met moeders de vrouw. Is wel zo veilig. En kinderen, nee daar zijn we niet meer aan begonnen. We waren te bang dat de Jeugdzorg een camera in ons huis zou plaatsen. Wij wonen niet in een donker hol maar in een heel open huis waar we de buren in de gaten houden. Dat is ten slotte onze burgerplicht. We hebben spaarlampen en eten het ingezaaide gras uit onze tuin. Is wel zo gezond. Oh ja, elke zondag maken we trouw ons rondje rondom de kerk. Houdt ons fit anders zijn we weer te kostbaar voor de zorgverzekering. Dus Annie, wij zijn niet bang voor jou, wij leven keurig volgens de gestelde overheidsnorm.
yanny scutt
-46-  yanny scutt:
Maar intussen is dat hele rookverbod in openbare ruimtes een besluit van het Europees Parlement en daar moet elk land binnen de regio aan geloven.

Je mag je afvragen of die daar niets beters te doen hebben!

Ik bedoel daarmee dat er nogal wat zaken gebeuren (grote banken die failliet gaan) en daar hoor je het Europees Parlement niet over. (Ik moet de eerste parlementarier hierover nog horen -of zien- in onze media!)

Nee, die hebben wel iets beters te doen..
Dr.D
-47-  Dr.D:
Die verdiepen zich in Annie Ping en zien geen spelfout...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.