Home > > Bos en Lommer uit de kast

Bos en Lommer uit de kast

null
Bos en Lommer - Sinds enige weken en nog tot 5 september staat de tentoonstelling 'Monument van Trots' in de hal van het stadsdeelkantoor in Bos en Lommer. Bezoekers van het kantoor kunnen er een twintigtal verhalen van mensen over het homomonument aan de voet van de Westerkerk lezen. En dat moet bijdragen aan een grotere acceptatie van de homoseksuele medebewoner.
Het is een eerste stap in nieuw beleid. Deze tentoonstelling is een kleine bijdrage,"" sprak wethouder Fouad Sidali tijdens de opening, "maar voor sommige bewoners misschien wel de eerste keer dat ze hierover lezen. De teksten zijn ook in het Ëngels en een brochure is er in meer talen. "Helaas neemt de tolerantie de laatste jaren af," constateert de wethouder. De oplossing: kennis en begrip kweken. En daar moeten naast de twintig banieren met net zoveel verhalen over homoseksualiteit ook een miniconferentie en enkele debatten later dit jaar aan bijdragen.

Bos en Lommer is laat op dit gebied, vindt (heteroseksueel) raadslid Gerolf Bouwmeester (D66). Al jaren geleden diende hij een motie in en pleitte hij voor grotere acceptatie voor homoseksuelen in Bos en Lommer. De motie werd indertijd afgewezen, met name door de PvdA. Sidali geeft toe: "De afgelopen jaren hebben we te weinig gedaan. We gingen er vanuit dat het de gewoonste zaak was, homoseksualiteit." Niet dus, vandaar nu dit beleid. Stadsdeelvoorzitter Jeroen Broeders, al jaren actief in de lokale politiek waait de kritiek van Bouwmeester weg: "Ach, we mogen gewoon blij zijn dat er nu wel van alles gebeurt."

Eerst de tentoonstelling dus. Wie nu een nieuw paspoort nodig heeft of de geboorte van zijn kind aangeeft, kan dus ook lezen over het homomonument en zo beseffen dat homoseksualiteit heel normaal is. En na Bos en Lommer zullen ook de bewoners van andere stadsdelen in dit begrip volgen. Tot er niemand meer is die homoseksualiteit raar vindt. Nog even, dan is het zover.

veertien reacties op "Bos en Lommer uit de kast"

amsterdam87
-1-  amsterdam87:
fantastisch initiatief:)
Mark
-2-  Mark:
Van mijn belastingcenten, jawel. Heeft een regionale overheid dan echt niets beters te doen? Die beleidsambtenaar die die miniconferentie bedenkt, wat kost zo iemand?
Leslie
-3-  Leslie:
Opmerkelijk toch dat er in Bos en Lommer geen enkele homosexuele allochtoon woont/werkt. Opmerkelijk dat de tentoonstelling wordt geopend door hetero sexuele bestuurders. Ik zou deze reizende tentoonstelling rind laten gaan bij elke moskee. Was er dan ook zelfs geen homosexuele bestuurder/ambtenaar te bekennen? Dan is er nog een wereld te winnen lijkt mij. Misschien een idee om komend jaar tijdens de Gay dagen een mooie roze slinger door Bos en Lommer? Een spreekuurpost van het COC vestigen in Bos en Lommer? Nu de Ramadan is gestart is het wellicht een suggestie om in de Moskee het onderwerp en dan vooral het taboe rondom homosexualiteit bespreekbaar te maken. Het moet voor een autochtone homosexueel dus niet prettig zijn in Bos en Lommer te wonen. Immers, je mag dit niet openlijk laten blijken. Of is daar wel begrip voor?
Shirley
-4-  Shirley:
Ik mail je reactie aan het stadsdeel door, Leslie.
Arnoud de Jong
Ja hoor Mark, daar hebben we 'mijn belastingcenten' weer. Hoeveel honderdste promille van de begroting zullen 'jouw' belastingcenten zijn? En hoeveel belastingcenten besparen we de maatschappij als er dankzij de voorlichting ook maar één enkele homo niet in elkaar wordt geslagen door een intolerante fanaticus?
Opvoeden kost nu eenmaal geld en dat is goed besteed als de maatschappij er beter van wordt.
RudiPensionado
-6-  RudiPensionado:
Ik hoop dat het lukt maar vrees dat de mensen die bereikt moeten worden onbereikbaar blijven.
John Zwart
-7-  John Zwart:
Mijn overtuiging is dat zolang seksualiteit in veel kringen nog een taboe is, de homoseksualiteit in diezelfde kringen nog een probleem zal blijven. De mens is een seksueel wezen, altijd, ook als die pastoor, non of imam is. Helaas wordt deze waarheid nog niet algemeen aanvaard. Vandaar intolerantie, misbruik en heksengerichten.
P.
-8-  P.:
“De teksten zijn ook in het Ëngels en een brochure is er in meer talen.”
Ze kunnen het er beter in het Turks en Arabisch bij zetten!!
yanny scutt
-9-  yanny scutt:
Dat is een goed begin! Maar zo'n stadsdeel kan ook discussiebijeenkomsten organiseren over het onderwerp.

Ik kan me voorstellen dat het een onderwerp van bespreking kan zijn binnen de inburgerings-scholingen in plaats van 1 koekje bij de thee of aangeharkte tuinen/ bloembakken.(de onschuldige kant van nederland)

Want onze immigranten houden werkelijk van volwassen onderwerpen en willen echt weten waarom wij homofilie normaal vinden!

Verder zou elke school de beschikbare vitrine's kunnen gebruiken om op een leuke -en voor kinderen- begrijpelijke manier duidelijk te maken dat homo's normale mensen zijn en dat het de liefde is die telt!

Ook buurthuizen, dokterspraktijken etc die ruimte hebben in de vorm van muren, vitrine's zouden daar bij tijd en wijle aandacht aan kunnen besteden. Maar we moeten het vooral blijven uitleggen (lezingen en discussie's) aan mensen die uit landen komen waar homofilie nog als abnormaal wordt beschouwd. Want ze zijn reuze nieuwsgierig!
Sigi
-10-  Sigi:
Laatst in het Parool een verslag van een bezoek van leuke witte autochtone pubers op museum bezoek. Tentoonstelling met veel “homokunst” Vonden die autochtone pubers ook niet fijn dus of het nou een allochtonen probleem is? Denk het niet. Vond het al zo verrassend dat in het anti-islam gebeuren de autochtone Nederlander zichzelf zo positief neerzette, natuurlijk gelijke rechten en kansen voor vrouwen en homoos en meer van dat hypocriete gebabbel terwijl de doorsnee Nederlander homoos toch ook een beetje raar vind...
marja
-11-  marja:
Ook bij allochtonen heel veel onbegrip voor homosexuelen. Een beetje een ver van mijn bed show. Zo lang Rouvoet en compagnons het voor het zeggen krijgen is het ook in Nederland en dus ook in Amsterdam huilen met de pet op. Het verhaal van die tante, met dat nichtje en daar weer een oom van gaat echt niet meer op als het gaat om tolerantie.
Kolenkit
-12-  Kolenkit:
@Leslie: Opmerkelijk toch dat ik hier al enige jaren met mijn gezin met en “alochtonen” en meerdere homosexuele stellen in 1 complex woon zonder dat er ooit iets vervelends is voorgevallen. En sterker nog: ze praten zelfs met elkaar! Ongelooflijk he!?
Jaro Renout
-13-  Jaro Renout:
@ yanny; Mee eens. Mijn ervaring is dat er vaak niet meer dan lacherig over homosexualiteit wordt gedaan door mensen uit andere culturen, of misschien wel over de openheid van zaken hier. Meer zo van 'da's niks voor mij'.
Wij moderne hetero's zijn afgericht om dat stadium over te slaan. Dat het niks voor jou is weet je zo langzamerhand wel en is geen issue meer.
Maar het standpunt per persoon ligt ook aan wie waar vandaan komt. Casablanca is een heeel andere wereld dan Ketama. Om maar over Teheran te zwijgen...
yanny scutt
-14-  yanny scutt:
Jaro Renout

Casablanca en Tanger staan heel anders t.o.v. homofilie net zoals prostitutie daar ook wordt gedoogd het zijn tenslotte grote steden en in een grote stad kan vaak veel meer!
Heel anders is het in de dorpen van het Rif-gebergte dat toch in hetzelfde land -Marokko- ligt. Daar wordt niets gedoogd en alles wat uit de grote stad komt is verderfelijk en juist die mensen zijn hier komen wonen en hebben tot op de dag van vandaag niet beleefd hoe weinig een grote stad als Casablanca verschilt van Amsterdam!

De eerste gastarbeiders hebben hun ervaringen alhier niet doorgegeven aan hun kinderen EN kleinkinderen. Zij hebben hun families in een soort economische wurggreep vast want zijzelf wonen alweer in het thuisland en het is aan hun nakomelingen om ervoor te zorgen dat zij daar een luxe ouderdom kunnen genieten. Want de traditie schrijft dat voor.

Hoe anders is dat met de vluchtelingen die zich in 'mijn wijk' hebben gevestigd. Zij werken hard ,leven vaak te klein maar zorgen er wel voor dat hun kinderen het hoogste halen op onderwijs-niveau.

En dat zijn nu juist de mensen uit Afghanistan en Iran!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.