Home > > Trimmers rennen weer

Trimmers rennen weer

null
Geuzenveld/Slotermeer - Opeens waren ze weg en opeens waren ze weer terug, in een nieuw (trainings)jasje. De trimmers. Het kunstwerk dat bestaat uit vijfentwintig hardlopers, vastgezet op de brug over de President Allendelaan nabij het Sloterparkbad. Waar waren ze, waar komen ze nu weer vandaan en vooral: wie heeft ze gemaakt? Ik nam me voor een diepgravend onderzoek te doen, maar kon na één Google-actie de kunstenares al mailen. En kreeg dus antwoord op mijn prangende vragen over mijn favoriete kunstwerk in Nieuw West.
Want van die hardlopertjes word ik vrolijk. Helaas niet zo erg meer de afgelopen jaren, want menig been, arm en zelfs hoofd was gesneuveld. "De nieuwe trimmers zijn hufterproof, vertelt Martie van der Loo me. Ik mag langskomen in haar atelier, waar ze "- oh, leuk! - de dummies waarmee het ooit begon heeft staan. Vijfentwintig jaar geleden gemaakt in opdracht van de Meervaart vanwege het vijfentwintigjarig bestaan van de Westelijke Tuinsteden. Mijn hersens kraken lichtjes. Dat betekent dat we dit jaar een gouden jubileum moeten vieren. Maar dat zal niet gebeuren. En het is ook maar hoe je het bekijkt, oftewel vanaf welk jaartal je telt. Maar in 1983 berekende de Meervaart dat het vijfentwintig jaar geleden was dat het laatste stadsdeel in de Westelijke Tuinsteden was gebouwd, namelijk Osdorp in 1958. En om dat te vieren werd onder andere besloten zes kunstenaars een tijdelijk kunstwerk in het groen van de tuinsteden te laten plaatsen. De trimmers hangen er nu nog.

"Iedereen vond ze leuk," legt kunstenares Van der Loo me deze meer permanente tentoonstelling van (alleen) haar kunstwerk uit. De trimmers mochten blijven. Van hout gemaakt, het zou immers slechts twee maanden blijven hangen aan de brug, en dus niet vandalismebestendig. Vandaar die armen en benen die stukje bij beetje verdwenen. Al in 1990 kwam de gemeente met het verzoek de trimmers opnieuw te maken. Van der Loo nam de opdracht weer aan, maakte ze van steviger hout en timmerde ze weer op de brug. Waar de eerste versie is gebleven, weet ze niet. Nooit kunnen achterhalen. En ook de tweede versie, die er zo'n zestien jaar heeft gehangen en gaandeweg ook beetje bij beetje gestolen werd, is op vreemde wijze verdwenen. Een aannemer heeft ze in opdracht weggehaald, maar waar ze neergelegd zijn, Van der Loo weet het niet. Wel kreeg ze daarna, eind 2007, weer de opdracht: maak de trimmers aub voor de derde keer. En Van der Loo ging aan de slag. Een goeie update moest het worden. En dus werd de derde generatie trimmers van staal (een mooie die nu nog een arm kan scoren), pimpte ze de gymschoenen op tot eenentwintigste eeuws schoeisel en voegde ze er een hond aan toe, die -klein grapje- de andere kant uit rent. Ook werden de vijfentwintig mensen dit keer door een professioneel bedrijf vastgezet.

De trimmers rennen weer. Groen zijn ze en eindelijk weet ik waarom. De kleur heeft Van der Loo altijd al gefascineerd en is hier een link naar de natuur. En waarom alle trimmers zwart haar hebben? Gewoon, omdat een blondje optisch niet mooi was volgens de maakster. En de honden zijn bestaande honden. De terugrenner is Pacha, de hond van een vriendin. De meerennende roodwitte hond is Chet, haar eigen hond. Genoemd naar Chet Baker. En daarmee zijn alle mysteries van mijn favoriete kunstwerk ontrafeld. Eigenlijk wel jammer.

negen reacties op "Trimmers rennen weer"

barbes
-1-  barbes:
Leuk stukje! Ook ik heb me al jaren afgevraagd waarom die trimmers groen zijn. Nu weet ik het!
Adinda
-2-  Adinda:
En waar zijn die grote zwanen gebleven die indertijd op de Sloterplas ronddobberden?
Niks van terug kunnen vinden op internet.
arie
-3-  arie:
leuk verhaal!!! (vooral die tegendraadse hond)

En Adinda het waren geen zwanen maar eenden.
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Arie en Adinda,

het waren inderdaad Eenden (van beton gemaakt) die binnen de kortste keren op de de bodem van de Sloterplas terecht zijn gekomen dankzij de genadeloze wetten van de zwaartekracht..

Stiekem hoop ik dat de kunstenaar dat ook zo heeft bedoelt met die -hele mooie!- eenden om er later op terug te kunnen komen.

Bijvoorbeeld door door weer diezelfde eenden te maken -aangetast door betonrot EN begroeid met algen- en die op de plas te laten dobberen precies op de plek waar hun voorgangers ooit te water werden gelaten..(-:
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Shirley, wat fijn dat het weer goed gaat met met die trimmers! Want dat is echt heel mooie kunst! (iedereen begrijpt het)

Op de Jelles Troelstra-school staan hele vrolijke plaquettes die gemaakt zijn door kunstenaars en waarvoor de kinderen de tekeningen hebben aangeleverd.
Hetzelfde concept is opgepakt door woningbouw-verenigingen die hetzelfde doen om hun enigzins verwaarloosde appartements-gebouwen weer een vrolijker uiterlijk te geven (waarbij je je mag afvragen of die bewoners niet beter gebaat zijn met een nieuwe rioleringsbuis of regenpijp)

Maar het is stukken beter dan de kunst die hier al 50 jaar staat.

Achter de Dirk Bonsstraat (bij de spoorlijn) staat een sokkel met daarop een stuk graniet met een gat erin en dat heeft als titel; 'De geboorte van venus'

De meeste bewoners -waarvan er al veel verhuisd zijn- en mijn voltallige gezin- zijn van mening dat het hiet toch echt gaat oven een miskraam!
arie
-6-  arie:
Eenden van beton???

ik sprong erop toen ze er nog lagen en meen toch echt dat ze van staal waren.....ze lagen op de plek waar nu die fontein spuit (ja toch, dan hebben we het over dezelfde eenden ;-)
yanny scutt
-7-  yanny scutt:
arie,

Dan kun jij heel ver springen!... en had je toch minstens eenmaal aan de Olympische spelen deel moeten nemen (en winnen!)

(((-:
arie
-8-  arie:
ik sprong niet vanaf de kant maar vanaf mijn boot en daarna vanaf zo'n eend het water in

Die eenden waren van staal (stuk of 3)

ik droom er nog wel es van aan de olympische spelen deel te nemen maar het onderdeel bootstapeendspringen is nooit olympisch geworden, misschien kan jij wat regelen?
yanny scutt
-9-  yanny scutt:
arie,

Naar mijn beste weten waren die eenden van beton en het was groot nieuws toen ze een(d) voor een(d) naar de bodem verdwenen. Maar het is waar dat ik ze nooit zo van dichtbij heb gezien want ik heb nooit aan bootstapeendspringen gedaan!

Ik ga eens uitzoeken of de Westerpost een archief heeft bijgehouden want het zou leuk zijn om het weer eens te lezen. Wij hebben er toentertijd heel veel plezier aan beleefd! (en ,gezien het bestaan van deze site, nog steeds...) groetjes ;) Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.