Home > > Toerisme buiten het centrum oninteressant?

Toerisme buiten het centrum oninteressant?

Is Amsterdam buiten de Singelgracht interessant voor toeristen? Ik vraag het me wel eens af als ik gasten van buiten Nederland ontvang. In hoeverre kan je van toeristen verwachten dat ze op onderzoek uitgaan buiten het stadsdeel Centrum?

Ik begon het me af te vragen na het meedoen aan de website couchsurfing.com. Dat is een site waar locals zich op kunnen registreren en hun bank beschikbaar stellen voor reizigers. De toeristen kunnen zo in contact komen met de inheemse bevolking, terwijl ze ook nog eens heel erg goedkoop slapen. Ik heb nu een stuk of tien keer 'ja' gezegd, goed voor in totaal een mannetje of 20.

Die groepjes toeristen waren uiteindelijk op te delen in grofweg twee groepen: De geïnteresseerden en de ongeïnteresseerden.
Ik noem die ene groep dan wel 'ongeïnteresseerd', ook dit type toeristen heeft z'n eigen smaak. Meestal bestaat deze uit wiet, hoeren, McDonald's, het schieten van de perfecte ansichtkaart en heel misschien het bezoeken van het Anne Frankhuis. Deze groep is het niet zo moeilijk te instrueren. Je stuurt ze richting het Leidseplein, de Dam en het Rembrandtplein en ze vinden het prima.

Zelf kom ik daar niet graag, dus met het andere type kan ik wat beter werken. Ze zijn hier vaak langer dan drie dagen en zijn net zo gefascineerd door de hoeren en de wiet als de vorige groep. Maar er lijkt een meer oprechte interesse te zijn in de stad en de mensen. Je ziet het aan de foto's: Ze komen niet alleen maar terug met foto's van fietsen, tulpen en coffeeshops, maar met dingen die ook mij als local nog niet waren opgevallen.

Bovendien vertaalt het zich naar een andere belangrijke eigenschap: Ze zijn niet bang om verder te fietsen dan het Leidseplein of het Van Goghmuseum. Aan het einde van de dag blijkt dat ze hebben liggen chillen in het Westerpark, ze komen terug met foto's van de Da Costakade, of ze vertellen over hun ritje langs de Amstel.

Toch twijfel ik soms waar ik deze laatste groep nog meer naartoe kan sturen. Ik heb kunstenaars al de weg naar NSDM gewezen, twee fietsers naar Noord en verder, en zelfs het Cobra-museum in Amstelveen mocht twee van mijn gasten verwelkomen.

Maar als ik aan het einde van de dag kijk waar ook deze geïnteresseerde toeristen het meest van onder de indruk waren, dan is het toch van de Wallen ("Een andere wereld"), de coffeeshops ("Hadden wij dat maar"), en de grachtengordel ("Onvoorstelbaar mooi").

Dus voel ik me soms schuldig als ik ze helemaal richting de Dappermarkt, het Java-eiland of de omgeving van het Minervaplein stuur, alleen maar omdat ik zelf zo mooi vindt.

Wat vindt u? Is Amsterdam buiten het centrum objectief gezien wel echt heel interessant voor een toerist die maar een paar dagen heeft? Of moet ik ze lekker naar de Ouwezijds en de Prinsengracht blijven sturen?

negentien reacties op "Toerisme buiten het centrum oninteressant?"

amsterdam87
-1-  amsterdam87:
Laten we nou eerlijk zijn, en als inwoner van OudWest mag ik dit zeggen: buiten het centrum is er geen reet te doen. Je moet goed zoeken en dan vind je een cafeetje op de hoek en misschien her en der een speciaalzaakje en heeel soms een apart stukje architectuur. Maar dat is het dan ook.
Amita
-2-  Amita:
Voor mensen die voor het eerst naar Amsterdam komen, is de focus gericht op het centrum met al zijn vermakelijkheden, waarbij iedereen zijn eigen keus kan maken. Overigens voor veel touristen een zeer vermoeiende onderneming, voortshokkend op zoek naar . . . het andere. Want, om een omgeving echt te leren kennen heb je tijd en een goede lichaamsconditie nodig, wat bij veel mensen ontbreekt. Dus blijft ons centrum de uithangplek voor de tourist, de weg versperrend, over de stoep of tegen het verkeer in fietsend. Gelukkig blijft dit beperkt tot dat centrum, dan hebben wij de rest van de stad voor onszelf.
Groet, Amita.
Margot
-3-  Margot:
Zeg nu zelf. Als jij een stad voor de eerste keer bezoekt, dan blijf je toch een beetje hangen bij de “bekende”plekjes die je echt gezien moet hebben. Vaak bevinden deze zich in het centrum, op loop dan wel fiets/busafstand. Dan is het niet verwonderlijk dat het centrum dus “the place to be is”. Is dat erg? Nee. Mij lijkt juist dat een stad zich zo interessant mogelijk moet maken dat je echt denkt “wauw, daar ga ik nog een keer naartoe”. Dat is dus de kunst. Een schone taak voor het ATCB (slik) om de stad dus beter te promoten voor kleine trips. Genoeg te zien en te beleven. Maar, zeg nu zelf, welke Amsterdammer kent alle leuke en bijzondere plekken die Amsterdam heeft? Ik denk nog niet de helft. Wat verwachten we dan van een toerist. Ik zou zeggen: “beste mevrouw Iping en al die andere bestuurders, als jullie graag willen dat toeristen al die door jullie bedachte plekjes willen bezoeken, zorg dan voor een betere verwijzing. Maak eerst het centrum nog interessanter dat toeristen terugkomen. Wat jullie interessant vinden is niet de wereld van een toerist. Misschien niet eens de wereld van een Amsterdammer”.
estherd
-4-  estherd:
Ik vind de architectuur van de eilanden erg mooi, dus daar zou mensen zeker heen sturen. Maar wat moeten toeristen nou in Slotervaart, Noord of Bos en Lommer? Het zou niet in me opkomen om mensen daarheen te sturen.
Arnoud de Jong
Het hangt er natuurlijk van af waar de mensen zelf vandaan komen. Met de groene tuinsteden in West scoor je goed bij mensen die uit droge en hete landen komen. Je kunt toeristen niet lukraak naar een stadsdeel sturen, maar specifieke leuke plekjes worden zeer op prijs gesteld.
Lola
-6-  Lola:
Weten we eigenlijk wel hoe in het buitenland over Nederland/Amsterda wordt gesproken? Laten we eerlijk zijn, we hebben natuurlijk een heel bijzondere binnenstad. De opbouw en natuurlijk de in uitzonderlijk goede staat verkerende monumenten. Dat is gewoon een must om te bezoeken. Tja, hoe we het draaien, wenden of keren, we hebben een reputatie in het buitenland dat we uitermate tolerant zijn. Dus de Wallen moeten dan bezocht worden en de coffeeshops. Dan hebben we Tulpen, haring, Rembrandt en de jenever. Dus naar de Bloemenmarkt, Musea, de haringstal en een bruine kroeg/cafe. Dan wordt er een dagtrip gemaakt naar Marken, Volendam en wellicht de Zaanse Schans. Nou me dunkt, daar ben je al een week zoet mee. Als toerist ben je spekkoper als je dit allemaal hebt kunnen zien. Helemaal natuurlijk als er dan ook nog een draaiorgel gezien wordt, wellicht de veel bezongen Jordaan en een diamantslijperij. Zeg nu zelf, wat is er dan te zien buiten het centrum wat je als toerist absoluut niet mag missen? De gemiddelde verblijfsduur is een week, dus?
Jan Westerhof
-7-  Jan Westerhof:
De gemiddelde verblijfsduur is geloof ik maar 2,1 nacht o.i.d.
Als je je verplaatst in de buitenlandse bezoeker, lijkt het me logisch dat je de highlights bezoekt. Het is natuurlijk bijna ondenkbaar dat je grachten, Wallen, Rijksmuseum, Anne Frank e.d. overslaat ten gunste van moderne architectuur in Oostelijk havengebied, 'Quartier Latin'-achtigheid in de Pijp en leuke landschappen in Waterland.
Die laatste dingen zijn natuurlijk ook leuk, maar vooral voor ons, die hier wonen, en de geijkte toeristische dingen al lang gezien hebben.
Als wij voor het eerst naar Parijs gaan, gaan we toch ook naar de Eiffeltoren, Versailles, Notre Dame, het Louvre, etc.?

Hooguit doe je wat anders als je een tweede en derde keer komt.
Er zijn overigens zat mensen die vaker naar Amsterdam gaan. Als ze toeristen willen spreiden, lijkt het me dat de truuk vooral is om mensen te verleiden vaker Amsterdam te bezoeken. Herhaal-bezoekers gaan vanzelf wel op zoek naar 'de rest'. Ik heb ze wel zien dolen bij Kröller-Müller, Paleis het Loo, of in steden als Alkmaar en Rotterdam.

Mensen die zelf geen idee hebben zou je dus vooral naar de standaard-dingen moeten blijven verwijzen. Dat zijn ten slotte, zonder overdrijving, wereldwijd unieke bezienswaardigheden, hoe 'saai' of 'koekblik-romantiek' het voor ons ook is.
Dat mensen daar het meest van onder de indruk zijn is dus niet zo verrassend.

En mensen die niet zo toeristich willen doen, off the beaten track willen, of een bijzondere interesse hebben, kunnen tientallen andere kanten worden opgewezen.
Die hebben er per slot zelf om gevraagd :-)
Met de trein naar Hoorn, op de fiets naar Marken, naar het strand in Zandvoort, de Dom in Utrecht, Madurodam in Den Haag, hartstikke leuk toch?
Jeanette
-8-  Jeanette:
Als je het hebt over toeristen, welke toeristen bedoel je dan? Hier krijg ik alleen maar het beeld van buitenlandse toeristen. Maar er zijn ook dagjesmensen uit de regio. Volgens het ATCB zijn dat ook toeristen. Kortom, een toerist is iemand van buiten Amsterdam die een bezoek brengt aan Amsterdam. Dus tante Truus en ome Bob uit Staphorst zijn ook toeristen. Geen idee wat deze mensen dan zouden bezoeken in Amsterdam. Dan heb je ook nog allerlei architectuurfreaks, zijn ook toeristen. Kortom, de wereld van toeristen is groter dan wij denken.
Jessica Oosten
-9-  Jessica Oosten:
Ik moet toegeven dat er buiten het centrum van Amsterdam weinig te beleven valt. Misschien is het Amsterdamse bos wel leuk of het nieuwe blijburgstrand. Maar the place to be in Amsterdam is toch echt de binnenstad. En daar heb je genoeg minder bekende bezienwaardigheden:het verzetsmuseum, het verassende brillenmuseum, het tassenmuseum en het moderne House of Bols. zo maken toeristen ook kennis met de Nederlandse cultuur/geschiedenis maar dan op een hippe en creatieve manier....I (L) AMsterdam
Arnoud de Jong
Jeanette: Ik heb het inderdaad over de buitenlandse toeristen.

Toch valt het me op dat ook juist in de binnenstad zo'n beetje de lelijkste plekken van Amsterdam te vinden zijn. De ruimte voor het Centraal Station, het Damrak, het begin van de Vijzelstraat, het begin van de korte Leidsedwarsstraat.

Het is aan de ene kant mooi dat al die toeristen ons land willen bezoeken, maar dat ze aan de andere kant inderdaad 'koekblikromantiek' en Burger Kings krijgen voorgeschoteld.

Zo gaat het in elke wereldstad natuurlijk. Maar volgens mij is het niet meer zo voor mij dat ik in Parijs naar de Eiffeltoren zou gaan. Eigenlijk door het in Amsterdam wonen en het gedrag van toeristen te obsereren, ben ik me gaan beseffen dat ik zelf vaak ook dingen mis in andere steden.

Wat dat betreft ben ik volgens mij wel genezen van de toeristenziekte. Ik ga binnenkort een tijdje op reis, en ben dan eigenlijk van plan om juist alle toeristische dingen te mijden... Kijken in hoeverre me het lukt :)
batateira
-11-  batateira:
Mijn criterium is: niet zo veel over de stad praten. Het is wel moeilijk omdat ik dol op Amsterdam ben... maar... laat maar ze zelf de stad ontdekken, op hun manier...
Richard
-12-  Richard:
Thijs, je hebt een beperkte blik op Amsterdam. Misschien wel goed dat je een tijdje gaat reizen en bij “ thuiskomst” weer eens kan ervaren waarom toeristen de binnenstad van Amsterdam zien als de top attractie. Jouw beperkte en vernauwende blik gaat kennelijk niet verder dan het CS, het Damrak en Rokin. Maar het centrum is vele malen groter. Loop gewoon de Plantagebuurt eens door, de Westelijke Eilanden, het verzetsmuseum, de Weesperbuurt, een wandeling/fietstocht langs de Amstel, een pintje drinken op het Amstelveld etc.etc.. Ben je al snel een hele week zoet mee.
yanny scutt
-13-  yanny scutt:
Thijs Roes, mijn gezin en ik hebben jarenlang aan internationale huizenruil gedaan. (Vakantie huizenruil) Dat ging prima en net zoals jouw couchproject met wisselend succes.

Persoonlijk is mijn ervaring dat als ik in een buitenwijk van Kopenhagen terechtkwam dat wij dan toch elke dag de trein naar de binnenstad namen voor het havengebied, Tivoli etc. Als we daar genoeg van hadden gingen we liever met de trein naar Legoland of iets anders. Want je gaat niet op vakantie om kennis te maken met de buren. Zo simpel is dat.

Hier is dat niet anders. Mijn Britse familie krijgt NIET genoeg van het begijnhof, de wallen etc. Als dat genoeg is geweest dan is de Efteling -die wij nooit aan hoeven te bevelen- een goeie tweede, vooral als er jongere kinderen mee zijn gekomen. Verder scoren allerlei bestemmingen buiten Amsterdam ook buitengewoon goed.

Al mijn gasten zijn -en waren- heel lovend over hun slaapplaats in slotermeer en ook een wandeling rond de sloterplas beviel goed, al werd een goed terrras of een leuke kroeg wel gemist.

Precies wat wij ook misten in al die groene buitenwijken in de vele buitenlanden waar wij zijn geweest. Tja, je kunt niet alles hebben!
Arnoud de Jong
Interessant Yanny! Toevallig begin ik inderdaad in een buitenwijk van Seattle. Ik vraag me af hoe snel ik in de binnenstad zit ;).

Richard: Misschien is het een plan om mijn stuk nog eens een keer te lezen? Vooral de zin: “Dus voel ik me soms schuldig als ik ze helemaal richting de Dappermarkt, het Java-eiland of de omgeving van het Minervaplein stuur, alleen maar omdat ik zelf zo mooi vindt.”

Misschien dat je me dan niet meer beschuldigt van een “beperkte blik”. Hemeltjelief. Ik woon hier pas een paar jaar, en ken al bijna elke baksteen hier.

(Nouja, binnen de ring dan. Ben nog druk bezig met het gebied daarbuiten ;))
amsterdamboy
-15-  amsterdamboy:
In west is inderdaad tekort aan terrassen etc. Maar elk idee op dat gebied wordt tegen gehouden door zure bewoners in inspraakgroepjes.
Buurman
-16-  Buurman:
Al die zurige bewoners in heel Amsterdam gaan er straks voor zorgen dat praktisch alle terrassen in Amsterdam zijn verdwenen.
Berry v/d D.
-17-  Berry v/d D.:
Ik woon in de Spaarndammerbuurt en ik heb geregeld verdwaalde toeristen de weg gewezen naar Museum Het Schip aan de Oostzaanstraat. Japanners, Spanjaarden, Italianen; ik heb ze allemaal langs zien komen. Misschien een tip voor als je weer eens architectuurliefhebbers te gast hebt.

En heel toevallig vroegen 2 Spaanse toeristen op een MacBike mij vandaag in de Spaarndammerstraat de weg naar het Muiderslot. Mijn vraag: of ze wel wisten hoe ver dat was. Ja, dat wisten zij (gespierde benen, bidons). Zo kan het ook :-)
Duco
-18-  Duco:
Het centrum heeft een enorm aanbod van allerlei dingen, dat je eigenlijk niet kan evenaren. Wat mij meer opvalt is dat Amsterdam meer bezig lijkt te zijn aan het vergroten van het centrum, ook voor toeristen. Het zou mij niets verbazen als er over pakweg 10 jaar veel meer toeristen naar Noord gaan, en over 20 jaar naar de Zuidas (of juist daar aankomen).

Voor architectuurliefhebbers is er genoeg te beleven in Amsterdam. Dat zijn mensen bij gebrek aan kennis over Amsterdam goed de weg kan wijzen. Anderen willen ook meer de sfeer van de stad proeven, maar de meesten vinden hun weg vanzelf wel.
herbert
-19-  herbert:
Gelukkig zie ik hier in Noord genoeg yellow- en macbikers die de weg weten naar de prachtige Nieuwendammerdijk, dus hoezo is er niets te zien in Noord?! Een rondje Durgerdam is mijn favoriete fietstochtje met gasten, dat geeft een heel ander beeld van Amsterdam en het valt altijd in goede aarde!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.