Home > > Een muntje gooien voor verkoeling

Een muntje gooien voor verkoeling

Amsterdam - De hitte is deze dagen niet buiten te houden. Op ons aircoloze kantoor kwam vandaag de enige verfrissing van de kantinedames die met een karretje koude cola en sinas rondreden. Lamgeslagen van het kantoorzweet zigzagde ik tussen de toeristen door naar huis. De toeristen hebben deze dagen niet alleen domein genomen van alle openbare plaatsen, maar ook in groten getale lopend of op gele, rode of oranje huurfiets het fietspad tot een mijnenveld gemaakt. De temperatuur in mijn hoofd oversteeg de normaal aanvaardbare grens. Ik snakte naar wat verkoeling in de stad. Ik dacht aan een fontein.
In bijna alle grote steden in de wereld en zelfs in de kleinste Franse dorpjes vind je een fontein. Van een bezoek aan Rome herinner ik me een plein met wel drie fonteinen. Drie waterspuitende ornamenten dus op één plein. Ik tel er in heel Amsterdam slechts drie: op de Hogeweg, het Frederiksplantoen en niet te vergeten de Snoekfortein op het Leidseplein. Och, er zijn vast nog een paar verborgen parels, maar ik ken die niet of ben ze van de warmte vergeten. Maar veel fonteinen hebben we niet in Amsterdam.

Een spuitende fontein geeft allure aan een plein, smoel aan een rotonde, leven aan een hoek van de straat. Het is een plek voor toeristen om met de vermoeide voeten in het water de reisgids door te bladeren, voor buurtbewoners een hangplek en voor kinderen een plaats om te spetteren met water.

Waarom hebben we eigenlijk zo weinig fonteinen in Amsterdam? Ik wil water in beweging zien. Metershoog spuitend of een straal vanuit een vissenmond. Verraderlijke tegels waaruit opeens water omhoog komt of een ouderwetse ronde waterbak met groen uitgeslagen blote mannen. Een modern ontwerp of een cultureel erfgoed met historische betekenis. Het maakt me niet uit. Als het water maar beweegt.

Mocht ik ooit weer eens in Rome zijn, dan weet ik wat te wensen als ik een muntje in de Trevifontein gooi.

22 reacties op "Een muntje gooien voor verkoeling"

engine 54
-1-  engine 54:
Maar als enige stad in de wereld hebben wij rijdende fontijnen.
Ga maar eens kijken bij een van de bruggen langs de Kostverlorenvaart. Bij een beetje zonneschijn komt hij regelmatig voorbij!!
Suffie
-2-  Suffie:
Ik kan zomaar een paar reacties voorspellen... ;-)
Berry v/d D
-3-  Berry v/d D:
Op de Droogbak bij het Centraal Station staat ook een fontein. Die is minstens 2 keer per week stuk en dan sturen ze maar weer eens een monteur.

's Zomers wordt de fontein gebruikt als badgelegenheid door de verslaafden die aan de Droogbak hun methadon krijgen. 's Winters plaatst de gemeente een overkapping over de fontein.
Maarten
-4-  Maarten:
Fontein Droogbak zou van mij best een stuk beter eruit mogen zien. Ik bedoel dan krachtige stralen waardoor het inderdaad meer een fontein is dan een waterkraantje. Zonde, want toen deze er net stond was het werkelijk een verademing op dit stuk. Tja, verslaafden maken er soms gebruik van, maar moet je dan maar alle fonteinen weghalen? Dat is het zelfde gezeur als met bankjes. Weghalen anders gaan er ongewenste personen opzitten. So what, de stad is van iedereen, ook van de verslaafden.
Bart
-5-  Bart:
Er zijn nog wel meer fonteinen in Amsterdam, bijv. in het Sarphatipark, in het Vondelpark en ik dacht ook op het Museumplein, in het 'pierenbadje'. En verder ben ik er vast nog een paar vergeten.
Maar eerlijk is eerlijk, er zouden er best meer mogen zijn...
amsterdamboy
-6-  amsterdamboy:
geen fontijnen?
wat dacht je van:
- sloterplas
- beursplein
- nederlands indië monument (voormalig van Heutsz monument)
- osdorpplein
- oosterpark
- Sarphatipark
en alle bovengenoemde fonteinen

Wie weet er nog meer?
amsterdamboy
-7-  amsterdamboy:
Maar ook wat mij betreft mogen er nog veel meer bijkomen!
Sanne
-8-  Sanne:
Nederlanders zijn een te slordig volkje voor kwaliteitsverhogende elementen in de openbare ruimte zoals fonteinen. Dat gaat op een of ander manier niet samen.
Roy
-9-  Roy:
@Sanne, zou dit niet te maken kunnen hebben met dat altijd geheven vingertje van de overheid die maant wat wij wel/niet mogen? Wel eens gezien hoeveel verbodsborden er overal hangen? Vind je het dan gek dat iedereen zo langzamerhand denkt, okee doe dan zelf maar wat. Nederland en dan zeker Amsterdam heeft een hele grote groep mensen die alleen erg met zichzelf bezig is en vooral geen last wil hebben van de ander. We zijn klagers, geen genieters.
Suffie
-10-  Suffie:
Fontijnen stellen enorme eisen aan de kwaliteit en de frequentie van onderhoud. Ze zijn gevoelig voor vervuiling, vandalisme, bacteriën en algen. Fontijnen verspillen enorme hoeveelheden water en/of maken gebruik van kostbare en vervuilende filterprocessen. Fontijnen nemen ruimte in op kostbare en schaarse grond en vereisen bij de aanleg ingrijpende veranderingen aan het electriciteitsnet en de waterbeheersing.

Zelf ben ik een voorstander van fontijnen, ik vind ze decoratief en rustgevend, maar ik kan me zo voorstellen dat een gemeente als Amsterdam, die iedere uitgegeven cent drie keer aan z'n achterban moet verantwoorden en bij iedere minieme uitglijer genadeloos in de media wordt afgefakkeld, er geen prioriteit aan geeft....
Suffie
-11-  Suffie:
Overigens mogen het ook wel fontEInen zijn, net wakker...
Cultuurbarbaar
-12-  Cultuurbarbaar:
De vijver in het Westerpark telt zowaar 3 fontijnen met een spuitgedrag waar ik afgelopen week met bewondering naar heb zitten kijken. Ik vind er nog geen regelmaat in. Zij het dat de één wat hoger spuit dan de ander en dan omstebeurt.
hachee
-13-  hachee:
Er staat een mooie fontein voor het Americain en een in de Watergraafsmeer.
Sjors
-14-  Sjors:
@Suffie, prima die omschrijving waarom er wellicht geen of minder fonteinen in Amsterdam gerealiseerd kunnen worden, maar dat is een kwestie van prioriteiten stellen. Amsterdam is geen arme gemeente. Ik denk wel dat er geen visie en dan zeker geen gezamenlijke, is voor hoe Amsterdam nu eens goed te profileren. Amsterdam maakt kennelijk een keuze om alles in eigen hand te houden. Dat betekent dan ook dat er nauwelijks iets fatsoenlijks van en uit de grond komt.
Vinus
-15-  Vinus:
Zou het gebrek aan fonteinen te maken kunnen hebben met onze strijd tegen het water? Dat onze voorouders in paniek raakten als er water door de dijk spoot?
Ooit had iemand voorgesteld om notabene op de Dam een fontein te plaatsen. Dat is historisch gezien de meest rare plek, want de Dam is jusit bedoeld om water tegen te houden.
Maar misschien kunnen fonteinen bij klimaatverandering wat koelte gaan bieden. Mits niet iedereen er afwasmiddel of zeepsop ingooit, wat op het Frederiksplein vaak tot bergen van wit schuim leidt...
Arnoud de Jong
@Vinus:
Ik heb de dubbele reacties maar eventjes weggehaald. ;-)
Jelle
-17-  Jelle:
Fonteinen en Nederlanders (Amsterdammers?) altijd lastig, zie dit (oude) bericht over de fontein aan de Hogeweg.

http://www.at5.nl/nieuwsart...

Misschien weerhoudt dit onze bestuurders nog meer?
John Zwart
-18-  John Zwart:
Er is ook een idee geweest om als een kunstwerk een deel van de Gooimeerdijk van Zuidelijk Flevoland (ter hoogte van het Cirkelbos, ten westen van de Gooisebrug door een dikke glasplaat te vervangen.
Zo kon je, staande in een zichtlijn achter de dijk, zien hoe je 4 meter onder het buitenpeil was, doordat je de waterstand door het gewapende glas heen kon zien.
Het plan is nooit uitgevoerd omdat veel mensen het een doodgriezelig idee vonden. Ja we zijn bang voor water.
Vinus
-19-  Vinus:
@ Arnoud: dank! Iets te lang de Reactie Toevoegen-knop ingedrukt gehouden...
Of was er kortsluiting door water in de laptop ;-)
Arnoud de Jong
Marije! Helemaal over je bericht heengelezen!

Ik ben ook een groot fan van fonteinen. Ik wil er eentje op het Bos en Lommerplein. Mocht ik ooit tijd overhebben, dan ga ik er nog eens een keer een actiecommittee voor oprichten :).

Ik vind het ook zonde dat Amsterdam er zo weinig heeft, en dat er maar een paar werken. En als ze er zijn, zitten ze verstopt. Die op het Frederiksplein valt nauwelijks op toch?

Dat er mensen in de Watergraafsmeer zeuren over het geluid van een fontein snap ik echt niet. Dat is toch een heerlijk geluid juist?!

Maar stop er nog maar een paar bij. Midden in het Vondelpark er nog eentje bij. En doe me d'r maar eentje op de Dam. En dan wel eentje waar je makkelijk naakt en dronken in kan rondrennen :)
M. de Vries
-21-  M. de Vries:
Fonteinen in het Westerpark zijn destijds door ons bedrijf geleverd, als er verder fonteinen zijn in amsterdam die niet goed functioneren dan horen wij het graag aangezien renoveren en goed gangbaar maken van fonteininstallaties 1 van de dingen is die wij doen.
Laag energieverbruik is tevens 1 van de zaken die bij ons hoog in het vaandel staan.

Voor fonteinen en waterspeelwerken:
ZP fonteintechniek te Boskoop ZH http://www.zp.nl

M. de Vries
Commercieel Directeur
Emiel Ros
-22-  Emiel Ros:
In de achtertuin van woningenen in de Hembrugstraat Amsterdamstaat sinds mensenheugenis een fontein. Aan de onderkant een grote schaal met daarboven vier leeuwen met daarop weer een schotel en een vaas. Nergens kan ik gegevens vinden van de maker. Wie kan mij een stukje op weg helpen?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.