Home > > Niemand weet, dat ik...

Niemand weet, dat ik...

Onder de noemer 'verbetering dienstverlening Overheid' heeft het Ministerie van Economische Zaken een nieuwe wet uitgevaardigd. Namelijk de nieuwe Handelsregisterwet welke per 1 juli 2008 in werking is getreden.
Daarmee zijn alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland wettelijk verplicht zich in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Van straatventer tot notaris, van een maatschap tot ministerie en van een kerkgenootschap tot een Vereniging van Eigenaars, iedereen moet zich voortaan verplicht registreren.

Nederland kent dus in feite geen vrije beroepsgroepen en/of beroepsbeoefenaren meer. Dit alles onder de noemer van een betere dienstverlening. Wie met eigen ogen wil zien wat de verantwoordelijke Minister (Heemskerk) nu precies bedoelt, moet vooral kijken op het promotiefilmpje. Want volgens Heemskerk is het een nieuwe mooie wet die tijd, geld en papier zal besparen.

Nu heb ik een aantal malen dit filmpje bekeken, maar van besparing is geen sprake. Immers, die mooie nieuwe wet verplicht iedereen die op welke wijze dan ook binnen de doelgroep past om zijn/haar inschrijvingsnummer op alle correspondentie te vermelden. Doe je dit niet, je krijgt de tijd tot 30 december 2009, dan maak je je schuldig aan een economisch delict.
Degene die hier nu in feite wat aan verdient is de Kamer van Koophandel. Reken maar uit, er komen ongeveer 300.000 nieuwe inschrijvers bij. De minimale jaarlijkse bijdrage is 27 euro.
Ik kan ook niets terugvinden over die verbetering van de dienstverlening. Het enige wat ik eigenlijk zie is dat er sprake is van een vergroting van de alsmaar toenemende registratieplicht. Want, en daar komt de aap uit de mouw, het Handelsregister gaat deel uitmaken van het stelsel van basisregistraties. Dus met één druk op de knop is het vooral de overheid die kan zien met wie ze nu eigenlijk allemaal te maken heeft, wie wat doet enzovoort.

Volgens Heemskerk is dat de verbeterde dienstverlening, want door basisregisters aan elkaar te koppelen, beschikt de overheid altijd over betrouwbare en actuele gegevens. Burgers en bedrijven hoeven hun gegevens niet steeds opnieuw te verstrekken. Dat scheelt de burger en het bedrijf tijd en geld.
Hmm. Ik weet niet hoe dat bij u zit, beste lezer van Amsterdam Centraal, maar ik heb volgens mij, pak um beet, in de afgelopen tien jaar slechts tweemaal geld moeten uitgeven om aan bepaalde instanties gegevens te melden. Ik denk dus dat het de overheid tijd en dus wellicht geld zal besparen. O ja, volgens Heemskerk is die nieuwe wet ook handig bij de bestrijding van rampen of fraude.

Ahhhh, nu snap ik het. Onder de noemer verbetering dienstverlening moet je dus gewoon verstaan een beter inzicht in de handel en wandel van burgers. Immers, je hebt nu al een basisregistratie bij het kadaster (BRK en BRT), er is een gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA), een registratie van adressen en gebouwen (BAG), een registratie van voertuigen (RDW), een registratie van arbeids- en uitkeringsverhoudingen (BLAU), een inkomens registratie (BRIN), een registratie niet-ingezetenen (RNI) en een registratie van de waardering onroerende zaken (WOZ).
Jeetje, wat weet Big Brother overheid nu eigenlijk niet van mij? Mijn pincode(s)?

vijf reacties op "Niemand weet, dat ik..."

Bart
-1-  Bart:
Beste Nel de Jager,
Wat weet Big Brother (JP Bak-ellende q.s. niet ! ze weten helaas alles! Ik kan me niet indenken dat mijn adresgegevens etc. handig zijn bij rampen of fraude. Ik ben het geneuzel, gezanik en gefriemel van overheidswege nu helemaal zat!!!
Ik verhuis naar 'verweggistan' (is niet te achterhalen door de FIOD/Fiscus, en laat mijn telefoon en internet provideren door een maatschappij in Tibet of Kazachstan, dan ben ik van dat eeuwige gecontroleer door de zgn. “Overheid” ook verlost!!!
En ik schrijf me in bij de KvK in Oezbekistan/ of Bulgaria, en doe zaken in Nederland, geheel legaal toch?
Wat een bureaucratie, om te kotsen!!!!
John Zwart
-2-  John Zwart:
Voor mensen die destijds hun eenmanszaakje in een bv hebben omgezet om minder kwetsbaar te zijn in verband met de aangescherpte wetten van persoonlijke wettelijke aansprakelijkheid is dit al jaaaaren oud nieuws. En als je dan je zaakje aan de kant hebt gedaan en alleen nog laat overleven als een opeetrekening voor pensioenaanvulling MOET je nog steeds jaarlijks een Jaarrekening indienen bij die geweldige zeeeeer nuttige Kamer van Koophandel die je daarvoor jaarlijks een fikse Contributie laat betalen, tot voor kort nog met een verplichte advertentie in de Staatscourant er bovenop. Zo erg is het in de ergste goelagdagen in Rusland nog niet eens geweest.
In Nederland is exhibitionisme verplicht, en je moet er nog fiks voor betalen ook! Alles voor het naadloze perfecte registreren.
Maar wat voor lapzwansen hebben we in de tweede kamer gekozen dat ze daar de sprookjes van geloven en het allemaal laten gebeuren?
Ronald
-3-  Ronald:
Ik hoorde gisteren iemand voor de radio melden dat Nederland aardig op weg is naar een soort van hyper gecontroleerde staat welke nog erger is dan Cuba, Rusland etc.etc.. Maar, dat Nederlanders als makke schapen alles kennelijk maar pikken. Dat was dus iemand die jarenlang in Nederland heeft gewoond en er heel erg tabak van had en nu in het buitenland zit. Het is weer eens goed om zo geconfronteerd te worden met de regel en bemoeizucht van deze zure controlerende overheid. Ik schrik er eigenlijk best van nu het hier weer zo keihard wordt neergezet, wat een idioterie er zich in dit land voltrekt. Maar.....kennelijk krijgt elk land de regering welke ze verdient. Dus..........2010 laat dan eens zien wat we waard zijn!
John Zwart
-4-  John Zwart:
Nederland telt veel te veel schapen die blaten:
“Ik heb niets te verbergen dus maak ik me nergens druk over”.
Daar maakt Balkenende c.s. gebruik van: sla je slag, zolang het nog zonder gemor lukt.
Leslie
-5-  Leslie:
Precies John Zwart, de spijker op zijn kop. Zolang er steeds meer mensen zijn die dit roepen en het als vanzelfsprekend beschouwen dat dit geregistreer de allernormaalste zaak van de wereld is, zal dit verder gaan.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.