Home > > Bos en Lommer rules

Bos en Lommer rules

null
Bos en Lommer - Waar sommige andere media dit stadsdeel neerzetten als een achterstandswijk (of eufemistisch als een krachtwijk), maakt vriendenmedium Hyves heel veel goed. Bos en Lommer blijkt een eigen Hyvessite te hebben. Argwanend klikte ik op de muisknop, negatieve reacties verwachtend. Maar nee, op Hyves zijn honderden Bos en Lommerfans aanwezig en voor hen is het duidelijk: 'Dit is de beste buurt van heel Amsterdam'.
Saskia vindt het 'helemaal fantastisch' in Bos en Lommer. 'Ik ben sinds 2 april de trotse eigenaar van mijn eerste stulpje in Bos&Lommer," schrijft ze op Hyves, waar honderden mensen hun liefde voor de wijk uiten door lid te zijn en soms ook door het mee te delen in een zogenoemde krabbel, zoals een bericht op Hyves heet. En al meldt zich af en toe iemand van over de grens dat een ander stadsdeel 'rules', volgens Saskia is het hier allemaal vriendelijker en gezelliger dan in De Baarsjes. "Ik voel me hier meteen al helemaal thuis!" sluit ze haar betoogje af. En KimM!.. schrijft: "Ik zou best wel weer terug willen naar Bos en Lommer. Ik woon nu in Westerpark en ik vind het hier minder gezellig."

Quartier Latin
De aanbidding van de wijk gaat soms erg ver. DEES schrijft: "Ik heb er vijf jaar gewoond en zou zo terug gaan. Ben met pijn in mijn hart weggegaan." En Eric schrijft: "Zo'n twee jaar geleden heb ik de Leidsekade de rug toegekeerd en ben hier in de Bos en Lommer gaan wonen. Mijn eerdere reserve bleek absoluut niet te kloppen. Deze buurt heeft zich in razend tempo ontwikkeld tot een Quartier Latin van Amsterdam!"

Leukste plek
En in dat Quartier Latin willen meer mensen wonen, blijkt uit de noodkreet van Sannie, die in Den Haag woont. Sannie is 'heftig op zoek naar een woning', schrijft ze. Liefst in Bos en Lommer, want "tis toch de leukste wijk!" Wat er dan zo leuk is, is te lezen in de groepsdiscussie met de titel 'Wat is jouw leukste plek in Bos en Lommer?' De antwoorden beslaan het hele stadsdeel. Van 'mijn balkon' tot het Erasmuspark, van het pierebadje in de Gibraltarstraat tot het Bos en Lommerplein, de Rijpgracht en de kerk op Sloterdijk.

Borrel
De Hyvessite van Bos en Lommer is niet alleen een plek om een ode aan het stadsdeel te krabbelen. Wie een glazenwasser zoekt kan hier op zoek. Wie een mooie foto van de buurt wil delen, kan 'm plaatsen (bekijk echt even de Morgenstond aan de Haarlemmerweg) en er wordt ook druk 'gepolld' over een borrel voor de Hyves-leden. Ruim zeventig procent van de 75 stemmers wil elkaar graag een keer ontmoeten. Tot een datum is men nog niet gekomen. Een borrel voor 417 mensen is kennelijk moeilijk te plannen.


zeventien reacties op "Bos en Lommer rules"

Jenny van Dalen
-1-  Jenny van Dalen:
Ach natuurlijk, Bos en Lommer zal met al dat krachtwijkengeld ook wel in de vaart der volkeren worden opgestoten. Maar om dit stukje Amsterdam nu het Quartier Latin te gaan noemen, gaat wel erg ver. Ik ben altijd benieuwd waar nu toch die mensen blijven die door al die verbouwingen uit hun huis worden “ gejaagd”. Voor hen kennelijk geen plek in die nieuwe krachtenwijken. Zou je wellicht daar eens wat onderzoek naar kunnen doen? Natuurlijk even naar die Hyvessite gekeken, maar 1 bericht per maand is niet al te veel lijkt mij. Betekent dat die “ buurtborrel” dus kennelijk niet echt zo noodzakelijk is. Natuurlijk is het goed om ook eens wat goede geluiden uit die kant van Amsterdam te laten horen, maar overdrijven is ook wel een kunst. Ondanks die krachtwijk impuls is het nog steeds wel een buurt waar heel veel leegstaande kantoren staan. Denk aan die noodzakelijke overbouwing. Nog steeds geen fatsoenlijke invulling. Ik kan me nog hernneren dat er vier jaar geleden een enorme tam tam werd gemaakt over de Admiraal de Ruyterweg. Dat zou ook een impuls krijgen. Tot nu toe is daar weinig van te zien. En hoe zit het nu met Podium Mozaik? Krijgt deze nu wel of geen subsidie, of is het toch maar gewoon een buurttheater? Kijk, dat lijkt me nu eens goed om daar wat meer over te lezen.
engine 54
-2-  engine 54:
Nou, allemaal meezingen op de muziek van Big City (Tol Hansse):

De mooiste wijk in Mokum-West,
daar is wonen opperbest.
Renovatie en nieuwbouw,
maar komt die overbouwing nou.
want we willen schone lucht,
niet voor autogassen op de vlucht.

Op het Bos en Lommerplein,
is boodschappen doen zo fijn.
Bij de Blokker of Bart Smit,
als het beton er maar goed zit.
anders voordat je het weet,
glij je weg in een diepe spleet.

En dan loop je op een brug,
denk je even ik wil terug.
want je ziet een groot gevaar,
een ijsbeer dat is toch wel raar.
Gelukkig doet hij niemand kwaad,
het is me wat met het klimaat.

Het pierenbad is goed bezet,
kinderen hebben dolle pret.
Moeders zonnend in een hoekje,
of in de schaduw met hoofddoekje.
Ach wat maakt het allemaal uit,
wat mij betreft geen ene fluit.

Op het podium in de kerk,
zijn artiesten aan het werk.
Dansen, zingen en toneel,
ach je kunt er echt heel veel.
En ben je niet op je gemak,
zitten er artsen onder 1 dak.

Sport en spel is er genoeg,
gezellig samen naar de kroeg.
Shoarma pizza en chinees,
of een maaltijd zonder vlees.
ja alles is hier te bestellen,
je hoeft alleen nog maar te bellen.

Big City
Big City
Big Big City
You're so pretty.
e
Shirley
-3-  Shirley:
Engine, chapeau! Geweldig.

Op de laatste uithaal 'Big Big City' zou 'Bos en Lommer kunnen' passen.

Wanneer gaan we dit zingen?
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Engiiiiiiiiine! Way to go!

Ik sluit me aan bij Shirley want dit dient gezongen te worden!

Natuurlijk zit B&L lekker in de lift zoals dat heet. Maar de mensen moeten de deur uit en niet zitten te Hyven...Laat zien dat je er woont en ...zing! (-:

PS. ondertekende slotermeerder -tenslotte Mokummer- wil graag meezingen!
engine 54
-5-  engine 54:
Haha, nou als ik ga zingen loopt iedereen hard weg.

In ieder geval bevalt het mij prima in B&L.
Goede buren, eigen tuintje, winkels dichtbij, park dichtbij, stad dichtbij en als ik naar buiten kijk zie ik die ijsbeer. Wat wil je nog meer.
Nou ja, mooi weer. Maar dat zit er aan te komen volgens de weer-deskundigen.

Wat ik wel jammer vind is dat er veel gezinnen met kinderen vertrekken en Yuppies voor in de plaats terug komen.
Niets ten nadele van die yuppies, maar je ziet ze haast niet en als je ze 's morgens tegenkomt kunnen ze niet eens goede morgen zeggen. Ouders met kinderen komen meer op straat en daar kun je nog eens een praatje mee maken. Wel zo leuk toch!!

En wat ook wel eens gezegd mag worden:
De gezinnen die vertrokken zijn, zijn voornameleijk van Turkse en Marokkaanse afkomst. Keurig nette gezinnen met leuke kinderen, die regelmatig bij mijn kinderen kwamen spelen en omgekeerd.
Maar ja, als de woning te klein is dan ga je op zoek naar een grotere, hoewel ze eigenlijk liever in B&L willen blijven wonen
Arnoud de Jong
Ik woon hier met enorm veel plezier. Inderdaad m'n tuin en de auto voor de deur zijn enorme pluspunten. Verder vind ik iedereen erg vriendelijk, en kan de wijk op sommige momenten erg mooi zijn!

Maar een Quartier Latin? Dan zou ik graag willen weten waar dat dan was. Want de Bos en Lommerweg blijft redelijk troosteloos, en in de rest van het stadsdeel is behoorlijk weinig te doen.

Want hoewel ook ik enorm ben teruggekomen op het beeld dat ik eerst had van de wijk, en ik hier met erg veel plezier woon, is het echt niet m'n favoriete stadsdeel.
yanny scutt
-7-  yanny scutt:
Dat is helemaal waar Engine.

De woningen zijn veel te klein geworden voor de gezinnen van vandaag. Het zou dus goed geweest zijn als met de stadsvernieuwingen oudere woningen werden samengevoegd waardoor grotere ruimtes ontstaan en gezinnen niet hoeven te verhuizen naar 'pakweg' Lelystad.

De Martin Werkman-woningen vlakbij de markt laten zien dat het ook anders kan! Maar dat idee stond anderen binnen de deelraad niet aan en dan blijft het bij een eenmalig gebeuren. Dat het werkt merkt niemand meer op en dat is jammer.

Ook ik kan niet zingen en dat zal voor velen gelden. Maar samen zingen klinkt altijd goed! Misschien moeten we ergens een begin maken met dat mooie lied van jou b.v. om eens een afspraak te maken met alle liefhebbers van die prachtige tekst van jou en het het gewoon eens proberen!

De wonderen zijn de wereld nog niet uit hoor! En wie weet wordt B&L dan toch het enige echte Qartier Latin wat Thijs Roest mist...Ha!

Ik stel voor dat iedereen die jouw tekst wil zingen eens samenkomt in cultureel centrum Podium Mozaik en dan zullen we laten zien -en horen- wat de mogelijkheden zijn in Amsterdam-west. Wat denk je hiervan?

(Bij deze nodig ik iedereen -op eigen kosten- uit om eens samen te komen in Podium Mozaik om het lied wat Engine heeft geschreven een stem te geven dat tot ver over de stadsgrenzen gehoord gaat worden!)
estherd
-8-  estherd:
Ik ben het met Thijs eens- een Quartier Latin vond ik het zeker niet, maar het was best prettig wonen, en betaalbaar. Toch miste ik sfeer, leuke winkels en leuke uitgaansgelegenheden- waar is bijvoorbeeld die filmboot gebleven die een tijdje in de Erasmusgracht lag?
Shirley Brandeis
-9-  Shirley Brandeis:
Op de plek van de filmboot ligt nu Grand café Fossa (http://www.grandcafefossa.nl)
Björn Roubos
-10-  Björn Roubos:
Moet Bos & Lommer nu ook al 'the place to be' worden. Altijd dat gedoe met upcoming buurt. Bos & Lommer moet Bos & Lommer blijven. Ik heb drie jaar in de Baarsjes gewoond en dat al zijn veryuppen en nu de Spaarndammerbuurt ook al. Ik ben architect in opleiding, en reeds zeven jaar op zoek naar fatsoenlijke woonruimte. Huren kan niet, kopen is onbetaalbaar. Ik weet wel waar al die mensen naartoe zijn. Die zijn weggejaagd naar Almere of Purmerend. Niet omdat ze dit wilden, ze woonden er immers al dertig jaar...nee ze konden de nieuwe huur niet betalen. Weg gemengde samenleving. Ga vooral zo door, Amsterdam = Yuppenstad. De charme zit in de eigenheid van een wijk.
Lucien
-11-  Lucien:
Ja Bjorn heeft wel een beetje gelijk. Je wordt onderhand een beetje misselijk dat elke buurt die wordt opgeknapt plots The Place to Be moet zijn. Wel opvallend dus dat het opknappen van woningen kennelijk gelijk staat aan het voeren van inkomens en bevolkingspolitiek. Degene die hier heel wijs en rijk van worden zijn eigenlijk de woningcorporaties. Immers, met overheidssteun opknappen en dan ook nog eens ongewenste bewoners wegjagen. Als je er over nadenkt wel heel schandalig.
yanny scutt
-12-  yanny scutt:
Bjorn Roubos, als jij echt architect in opleiding bent (goede baan en het bijkomende salaris in zicht!)

Jij kunt wel 3 apartementen in de Bos en Lommer kopen hoor! Graag zelfs! Want dan pas krijgt de buurt de allure die jij wenst..
Sanne
-13-  Sanne:
Een architect is niet per sé een grootverdiener beste Yanny.
Arnoud de Jong
Nee, maar het is nou ookweer geen schilder of kassajuf.

Niet alles hoeft de pijp te worden, maar wat is er tegen meer aanbod van mooie tenten en fatsoenlijke winkels?

Café het Sterntje, waar ik eerder over heb geschreven als een van de vetste kroegen van Bos en Lommer, zit al maanden dichtgetimmerd.

Een hoop eigenheid in die kroeg, ik vond het te gek. Maar dat betaalt niet de boterham van de eigenaar blijkbaar.
Richard
-15-  Richard:
Mooie tenten en fatsoenlijke winkels bestaan bij de gratie van kopers. Laten we niet vergeten dat ondernemers ook een boterham moeten verdienen. Willen we graag meer leuks en betere winkels dan moeten we er vooral gaan kopen. Een place to be wordt vaak gemaakt (gewild) door de bouwers, vastgoedbedrijven etc.etc.. Die moeten er hun geld uit slepen. Kijk maar eens naar al die prachtige glossy folders. Voor de meeste mensen geld nog steeds een betaalbaar dak boven hun hoofd. Laten we ons daar druk om maken.
Björn Roubos
-16-  Björn Roubos:
Dat architecten veel geld verdienen is een misverstand (niet iedereen heet Rem Koolhaas, Sjoerd Soeters of Jo Coenen). Ik zal een goede boterham kunnen verdienen, maar daar heb ik veel voor moeten doen. Eerst 4 jaar MBO bouwkunde, 3 jaar HBO bouwkunde en 4 jaar Academie van Bouwkunst. Deze weg is de lange variant, maar maakt het wel dat je veel mensen van verschillende niveau's tegenkomt. Ik heb altijd gezegt dat ik maatschappelijk architect wil zijn. Dat ik straks een huis kan kopen, doet er niet toe. (Ik hoef niet enkel aan mezelf te denken) De bewoners en eigenheid van wijken die verloren lijken te gaan gaat mij aan het hart. Winkelen doe je in je eigen buurt en niet zoals de nieuwe yuppen: die winkelen vaak in Oud Zuid of het Centrum. Omdat ze vinden dat dat “hun soort” winkels zijn. Ik heb echt mensen gesproken die dit vertelden. Dat noemt zich volwassen, ik vind het eerder wereldvreemd.
yanny scutt
-17-  yanny scutt:
Bjorn Roubos,

Heel fijn dat je niet aan jezelf denkt! (en ook heel fijn dat je zolang mocht studeren.)

Ik hoop wel dat jij met al jouw opgedane kennis niet NOG MEER mensenpakhuizen gaat neerzetten in pakweg Amsterdam en NOG meer winkelcentra gaat verzinnen waarvoor mensen steeds verder weg moeten lopen!

Je hebt zelf al aangegeven dat dat gebeurt in Oud-zuid en in het Centrum van Amsterdam (ik neem aan dat je Amsterdam bedoelde)

Als Amsterdam burgers- en jonge gezinnen- wil vasthouden dan zal het nodig zijn dat er ook winkels in de buurt blijven.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.