Home > > Welcome, Willkommen, Bienvenue

Welcome, Willkommen, Bienvenue

Welcome to Amsterdam, but...
Centrum - Afgelopen week viel het Stadsdeelnieuws-krantje van de gemeente Amsterdam, Stadsdeel Centrum in mijn brievenbus. Nu dat het toeristenseizoen weer van start is gegaan is er door het 'samenwerkingsverband' (?) een nieuwe folder ontwikkeld om bezoekers de weg te wijzen. Handig dus zou je denken.
Maar opvallend genoeg staat er op de achterzijde een soort van wegwijzer, terwijl er op de voorkant een flink aantal ge-, en verboden staan.
Die ge-, en verboden zijn vooral op de kaart geplaatst, omdat inwoners van bepaalde druk bezochte toeristengebieden regelmatig overlast schijnen te ondervinden van dronken, luidruchtige en soms wildplassende toeristen. Kennelijk hebben die lieden het idee dat als ze eenmaal in Amsterdam zijn aangekomen, dat in Amsterdam alles maar kan en mag.
Het 'samenwerkingsverband' heeft daarom maar besloten een aantal regels nog maar eens te benadrukken die ook in Amsterdam gelden.
De folder is in het Engels opgesteld en voorzien van een aantal pictogrammen. Ik som ze graag even voor de lezer op, zodat u ook allen weet waar u zich aan te houden heeft. Tenslotte moeten we toch als inwoner van deze stad het goede voorbeeld geven.

'Weapons are illegal. Uniformed police officers are authorised to perform body searches.'
'The consumptions of alcohol is banned in most public places. Go to one of the many bars in de the city centre.'
‘Do not use the street as a toilet.'
'Behaviour that causes nuisance, such as noise, loud music and screaming, is not allowed.'
'Buying and selling hard drugs such as XTC, heroin an cocaine are illegal. Ignore dealers. They might be aggressive.'
'Soft drugs such as cannabis and weed are not to be used in public places. Go to a coffeeshop.'
'Camping in public places is not allowed. Go to campsites or hotels.'
'No cycling in pedestrian areas.'


Zo, dan bent u nu ook allen op de hoogte. Amsterdam is echt geen vrijstaat! Oh ja voor we het zouden vergeten, het Rijksmuseum is dicht. Het Stedelijk Museum zit tijdelijk een beetje verscholen ergens in een half afgebroken gebouw aan de IJ-oever. Er is enige overlast vanwege bouwactiviteiten door de aanleg van de NoordZuidLijn. De metro rijdt tot half augustus niet verder dan het Amstelstation. De ingangen van het Vondelpark zijn op tal van plekken afgesloten. Enne......de betere restaurants zijn in de zomermaanden gesloten. Maar, we heten u allen in ieder geval van harte welkom.
Enjoy your stay!

21 reacties op "Welcome, Willkommen, Bienvenue"

engine 54
-1-  engine 54:
Camping in public places is not allowed.

Haha, en die tekst staat dan precies naast de foto van Thomas van de stadscamping in de Rustenburgerstraat.
Sanne
-2-  Sanne:
'S*x in public areas is not allowed, go to the 1012 Area'

..eh.. of toch maar niet..?
Gerard
-3-  Gerard:
Nee Sanne, naar 1012 moet je voor de creativo's!
Armand
-4-  Armand:
“The consumptions of alcohol is banned in most public places. Go to one of the many bars in de the city centre”
“Soft drugs such as cannabis and weed are not to be used in public places. Go to a coffeeshop.”
De mensen die deze regels opgesteld hebben wonen vast in een doorzonwoning in Amstelveen. Zoniet, dan zouden ze daar onmiddellijk naartoe verbannen moeten worden, zo houden we meer ruimte over voor ECHTE Amsterdammers in plaats van deze zielloze creaturen.
Armand
-5-  Armand:
@Gerard:
Wist je trouwens dat deze creatievelingen er over een jaar weer uit moeten? Deze waren alleen een publiciteitsstunt om te verbloemen dat het eigenlijke doel is om flink geld te verdienen aan het veryuppen van 1012 (en het zo even saai te maken als de grachtengordel).
Miriam
-6-  Miriam:
Daar heeft Armand een punt, want die creativo's mogen als antikraak in deze panden hun kunstjes vertonen. Dus eerst met overheidsgeld de panden opkopen en dan ook nog eens voor nop ergens kunnen zitten. Tja, dat willen we toch allemaal wel. En dan krijgen de harde werkers van Robodock geen subsidie meer. Terwijl dit nu juist een fantastisch festival was, ook nog eens internationaal. Maar misschien is dit toch wel de grote zwakte van de bestuurders in Amsterdam. Ze willen alles zelf regelen volgens hun ideeen, hun punt maken. Alles wat van onderaf en uit eigen beweging ontstaat moet verdwijnen. Over de hele linie een steeds groter alles bepalende en organiserende wordende overheid.
Jan Westerhof
-7-  Jan Westerhof:
En waar moeten de arme toeristen met hun joint naar toe?
Op straat mag het blijkbaar niet meer, maar 'Go to a coffeeshop'?
Daar mag het ook niet meer (althans, niet met tabak), en in het hotel ook al niet.
Toeristen moeten dus de weed puur gebruiken.
D. Fabriek
-8-  D. Fabriek:
Het Rijksmuseum is niet dicht! Elke dag kunt u er de tentoonstelling “De Meesterwerken” zien; de topstukken van het Rijksmuseum. Het museum is geopend van 9 tot 18 uur en op vrijdagen tot 20.30 uur.
bart
-9-  bart:
Toch grappig dat het consumeren van veel alcohol, blowen, sex in de openbare ruimte etc etc wordt gezien als 'vrijheid', een soort recht, het heeft helemaal NIETS met vrijheid te maken, meer met: een totale onverschilligheid tegenover de maatschappij, je medestadsbewoners, zolang ik maar m'n gang kan gaan, kan iedereen opfucken. Woon op het Spui, 't Lieverdje voor de deur, zitbankjes, bijna dagelijks zitten daar groepjes zeer jeugdige blowers,(locals ) zeer luidruchtig, chipszakken, blikjes bier all-over, ze zitten er met een agressieve, verongelijkte kop en domineren het hele plein, dagjesmensen, toeristen lopen er met een grote boog omheen en kijken hun ogen uit.
Na ongeveer 45/60 minuten vertrekt het gezelschap, ze laten een puinhoop achter.
Lang Leven de zogenaamde vrijheid !!, dit soort vrijheid wordt in standgehouden door een illusie uit de jaren zestig/zeventig, en voortgezet door zakenmensen (coffeeshops,smartshops,sexmuseum, etc) in de 21ste eeuw. Vrijheid me reet , het enige dat telt = WINST !!, zoveel mogelijk !!. IK denk dat democratie en een vrije samenleving alleen werken met een grote mate van discipline en begrip. En ik begrijp geen bal meer van de vrijheidsnorm anno 2008.
John Zwart
-10-  John Zwart:
Regels en werkelijkheid staan vaak ver van elkaar af.
Leefbaarheid kun je niet afdwingen met regeltjes, zeker niet als het aan de handhaafbaarheid schort.
Die bankhangers op het Spui krijg je niet weg met een foldertje.
Misschien moeten normale omgangsvormen en beschaving meer gewaardeerd worden dan voortdurend de loftrompet over 'vrijheid' te steken. Als het op die manier lukt de sfeer wat te verbeteren zijn er geen (weggegooid geld) foldertjes meer nodig.
Misschien moet Amsterdam toch ook zijn bestuur niet TE hard vallen, als het aan Den Haag ligt wordt iedereen straks verplicht op straat en in de openbare ruimte Nederlands te spreken. De ideale manier om je land voor toerisme dicht te timmeren.
Miep
-11-  Miep:
Leuk, als er een gezinnetje naar Amsterdam komt en die krijgt zo'n folder onder de neus........Die keren gelijk weer naar huis.
Flipper
-12-  Flipper:
Met toeristen
Gaat het gisten
De bron is niet meer
We acteren om geld dan weer
Terwijl we daardoor altijd al de boot misten
Flipper
Armand
-13-  Armand:
@Bart: Je legt een causaal verband dat er niet is. Voor de AH op de Nieuwezijds zitten altijd mensen te eten en te drinken en troep te maken. Betekent dit dat in heel Amsterdam niet meer op straat gegeten en gedronken mag worden? Lijkt me niet.
Armand
-14-  Armand:
@Bart: Daarnaast staat het je natuurlijk vrij om in Friesland te gaan wonen, als je niet van mensen houdt.
Arnoud de Jong
@Armand:
Dat laatste vind ik altijd een beetje een flauw argument. Dat zou een vrijbrief zijn om de stad in een totale puinhoop te veranderen. Want: als het je niet bevalt rot je maar op naar het platteland.
Wonen in de stad betekent niet hetzelfde als genoegen moeten nemen met overlast van anderen. Helaas leeft bij teveel mensen nog dit misverstand.
Bart (uit Lelystad)
-16-  Bart (uit Lelystad):
Beste Armand en Arnoud,
Ik had het allemaal gezegd kunnen hebben, maar ik ben niet de Bart die de hierboven geschetste situatie gemaild heeft. Er is dus nog een andere 'Bart', ik stel voor dat hij zich 'Bart 2' noemt of een ander pseudoniem aanneemt...
Dit vanwege het feit dat ik ook regelmatig op items reageer.
Bart (uit Lelystad)
-17-  Bart (uit Lelystad):
Overigens (@Armand)is de door bart beschreven situatie, in continuo,één van de redenen gewest waarom ik North by North-east van A'dam ben gaan wonen: teveel herrie, dronken toeristen/studenten?, overal viezigheid, geen mens (behalve m'n buurman) die de vuilniszak op de juiste tijd buiten zette; nou ja alles wat Amsterdam voor sommigen aantrekkelijk maakt, en voor anderen/ouderen juist zo onaantrekkelijk, ja een dagje musea (zijn dicht), of ander cultureel vermaak.. Blij dat ik verhuisd ben!
Bart2
-18-  Bart2:
@armand..hahahaha, kom jongen, een beetje volwassen reageren, zeg ik dat je nergens meer mag eten of drinken?..NEE DUS, maare dit is wel een manier om een discussie meteen dood te slaan. In Friesland gaan wonen ? hahahah..Geboren en getogen Amsterdammer, woon hier nu 44 jaar...jij ook?..of ben je import ?
bart2
-19-  bart2:
@Armand, of Amstelveen zoals je adviseert in een eerdere reactie, je gebruik grote woorden als: “de ECHTE amsterdammer i.p.v. de zielloze creaturen” en “Geld te verdienen aan het veryuppen van 1012” of “even saai maken als de grachtengordel” cliché retoriek ! beste armand
yanny scutt
-20-  yanny scutt:
Nel, eerlijk gezegd vind ik dat deze borden er ook zouden moeten zijn voor onze eigen provincialen (die hier de boel lopen onder te kotsen tijdens hun vrijgezellenfeesten etc) en dan graag in dialect(-;...

Want laten we eerlijk zijn, de grootste troep hier wordt veroorzaakt door onze eigen landgenoten. Koninginnedag is daar al een goed voorbeeld van. Ga ook maar eens kijken hoe het eraantoe gaat als die grote dance-events uitgaan. Je gelooft je eigen ogen bijna niet. 'De Amsterdammers' zijn daar met een lantaarntje nog niet te vinden hoor! Ha! Groetjes, Yanny
Mark
-21-  Mark:
Misschien kunnen we in plaats van alle ge- en verboden een oud Amsterdams gezegde in ere herstellen: “Je mag van mijn op tafel schijten, als het maar niet op mijn bord spettert”.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.