Home > > Die rode kronkelige slangenbrug is chillll

Die rode kronkelige slangenbrug is chillll

Je zou er bijna depressief van worden hoeveel regen er valt de afgelopen dagen. Laat we dan maar terugmijmeren naar meer zonnige dagen.

Ik weet niet of u wel eens in Oostelijk Havengebied komt, maar daar bevindt zich een nogal bijzondere brug. Een die niet alleen bekend is onder een naampje of 10, maar die ook nog eens de Amsterdamse mannen van de jongens scheidt.
Als je op een zomerse dag langs de brug loopt, kan het niet missen of er zijn tieners vanaf aan het springen. Kids uit de buurt meestal, en anders mensen zoals ik die bootje komen varen. Vooral als ernaast op het grasveld wat mensen aan het hangen zijn en er in het water wat mensen ronddobberen, is de sfeer er uitermate relaxed. Een ultieme rust, met elke minuut een gil en een plons.

Al in 2005 testte 6pack hoe goed de brug was om vanaf te springen, in deze oude klassieker. (Ongeveer op de helft van het filmpje)

Anno 2008 is ook YouTube rijkelijk bedeeld met die gillen en plonsen. Het blijkt dat je er heel relaxed vanaf kan springen, met de nodige pijn. Je kan eraan slingeren. Je kan eraan slingeren, en dan een buikschuif maken. En je kan er dus ook je mannelijkheid mee tonen.

En de mensen die echt fan zijn, kunnen trouwens ook terecht op de speciale hyve getiteld "De Rode Brug is chill".

Behalve dat de brug een architectonisch hoogstandje is, kleven er nogal wat mysteries aan het ding. Vrijwel elke consensus ontbreekt namelijk over hoe hoog ie is, uit welk jaar ie komt, en zelfs over het hoe het ding überhaupt heet!

Dat is ook mij echt een raadsel. Ik en m'n vrienden noemen het ding 'de Slangenbrug', maar dat schijnt brandweerjargon te zijn. Op YouTube noemt iemand hem "de 10 meter hoge Rode Drakenbrug". Vervolgens wordt hij in het Stadsblad "De Rode Brug" genoemd. Die naam komt vaker voor, maar wordt ook voor andere bruggen gebruikt. Op Flickr staat vervolgens "de Pythonbrug", 9.5 meter hoog.

Die laatste naam staat ook op de site van het kenniscentrum voor de Nederlandse Architecten Praktijk. En daar moeten ze het wel weten, want het zijn architecten. En ze hebben zelf een lange naam.

Maar tsja. Misschien moeten we die brug maar mysterieus houden. In de komende tien jaar komt er vast nog wel een keer huilen van al dat springen en dan heb je de poppen aan het dansen. Gemeentes en politie die dan zeuren enzo.

Tot die tijd leidt de Kronkelige Rode Slangendrakenpython-brug gewoon zijn eigen leven. Meedeinend op de golven waar hij op rust. Ondersteuning gevend aan de tieners die hem willen trotseren.

Of uw correspondent trouwens ook zo mannelijk is? Ik hou het er vooralsnog op dat ik elke keer dat ik daar was mijn zwembroek was vergeten... Ben ook allang geen tiener meer...


twee reacties op "Die rode kronkelige slangenbrug is chillll"

Jan Westerhof
-1-  Jan Westerhof:
Het was even zoeken, maar volgens mij heet hij de 'Hoge Brug'.
Bron: http://www.bruggen.amsterda...

Maar hij zou ook Anacondabrug, Salamanderbrug of Dinosaurusbrug kunnen heten.

Zie http://www.bruggen.amsterda... voor info, maar ik weet niet of de site wel goed snap.
Als je daar zoekt op 'Anaconda' vind je dat als 'bijnaam' van 'Hogebrug', hetzelfde voor 'Salamander' en Dinosauraus. Echter, zoeken op de naam 'Hogebrug' levert geen resultaten. Zoeken op 'Hoge' alleen 'Hogesluis' (bij het Amstelhotel).

Wat wel aardig zeker lijkt, is dat het brug nummer 1998 is.
Maar als je zoekt op brugnr 1998 vind je ook weer niks.

Volgens mij deugt die online database van DIVV niet helemaal.
Jan Westerhof
-2-  Jan Westerhof:
En ik kan nog toevoegen: als je plaatjes zoekt met de diverse namen (Met Google, op http://images.google.nl/), staat 'Pythonbrug' nr 1, dan 'Anacondabrug'.

Hogebrug, Salamanderbrug, Slangenbrug, Dinosaurusbrug noch Rode Brug geven zoekresultaten.

Gewoon tekst-zoeken met Google: 264 x Pythonbrug, 9 x Anacondabrug.

Officieel dus Hogebrug, inofficieel, bij meerderheid van stemmen, Pythonbrug.

Zo te zien net zo'n geval als 'Penitentiaire Inrichting Overamstel' (nooit van gehoord) en Bijlmerbajes (jaaa, die kennen we).

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.